Translate

donderdag 7 februari 2019

DE STILLE SUPERSTORM


DE STILLE SUPERSTORM


Elke generatie beleeft zijn eigen economische superstorm. Het trauma van de vorige superstorm, zoals de Grote Depressie van 1929 tot 1939, is, na verloop van tijd, in de vergetelheid geraakt en dan laat men alle voorzichtigheid varen. Tijdens de eindfase van een superkredietcyclus, gaan alle remmen los en is het plotseling, totaal onverwacht, weer terug naar af, naarmate het vertrouwen wegsmelt. Voordat zo'n unieke superstorm algemeen wordt onderkend, is het verloop daarvan voornamelijk muisstil. Het is een langdurig, slepend proces. Alle waarschuwingen ten spijt, raakt men pas in paniek, als het veel te laat is. Vele ingewijden zijn echter allang heel erg benauwd.

De volgende superstorm of systeemcrisis holt op ons af, en zal de grootste politieke en economische omwenteling veroorzaken in de geschiedenis ooit. Het begin, de duur en het einde daarvan, staan in de sterren. Het economische en politieke systeem zal dan in al zijn voegen kraken. Het zal uit zo'n crisis onherkenbaar tevoorschijn komen. Dat is in de geschiedenis herhaaldelijk voorgekomen. Zo wist de wereldwijde 'pure' Goudstandaard het 43 jaar vol te houden (in Groot-Brittannie zelfs 93 jaar, vanaf 1821) tot 1914. De Eerste Wereldoorlog volgde daarna, met 20 miljoen doden. Na de Tweede Wereldoorlog, met 80 miljoen doden oftewel 3% van de toenmalige wereldbevolking, bleef het systeem van 'vaste' wisselkoersen van Bretton Woods 29 jaar overeind, tot 1973. Toen ging het weer mis. Gierende inflatie, vooral dankzij de energie-prijzen, veroorzaakte chaos in de jaren '70, totdat de Federal Reserve de rente verhoogde naar het 'ondenkbare' niveau van 20% in 1981. Deze tijdelijke pijnlijke maatregel baande echter wel de weg voor de economische hausse van de jaren '80 en '90. Amerika was weer bereid om tijdig door de zure appel heen te bijten en heeft destijds de wereld gered van een mogelijk vernietigende hyperinflatie.

Het huidige systeem heeft eigenlijk geen naam, maar dateert uit 1999, ten tijde van de Grote Aziatische Crisis en lijkt, sinds 2014, op zijn retour. De Centrale Banken werden, in deze Dollarcentrische wereld, min of meer gedwongen om hun deviezenreserves, gedurende 15 jaar, met $ 10.000 miljard te verhogen, voornamelijk via de aankoop van Amerikaanse Treasuries. De wereldwijde groei in de geldhoeveelheid zorgde ervoor, dat de rente overal laag bleef, waardoor 30% van alle Treasuries in handen kwam van niet-Amerikanen tegenover slechts 13% in 1995. Iedereen was tevreden. Dat percentage is, sinds 2014, inmiddels weer gedaald naar 25%, omdat de groei van de deviezenreserves stagneerde. 

Tegenwoordig moeten spaarders de rol overnemen van de Centrale Banken bij de aankoop van Treasuries. Deze trendomkeer heeft, vooral in de laatste 6 maanden, tot gevolg gehad, dat de waarderingen van wereldwijde activa terugliepen, omdat er voor de wereldwijde besparingen, sprake was van een omschakeling van 'riskante' naar 'veilige' activa, vanwege toenemend risico-mijdend gedrag bij het Grote Geld. Veilige activa zijn activa, die beloven om 100% van de hoofdsom uit te betalen op de afloopdatum. Aandelen, grondstoffen en onroerend goed, doen daarover geen enkele belofte. De economische vooruitzichten verslechteren met de dag, waardoor riskante activa steeds meer uit de gratie geraken.

Maar in de laatste 10 jaar, is de groei van de geldhoeveelheid in de wereld veel hoger geweest dan de economische groei. Dat leidde tot inflatie van activa. Dat 'vermogenseffect', bij de bezitters van activa, gaf weliswaar even een heerlijk gevoel, maar was grotendeels kunstmatig. Het was een rood licht voor de stabiliteit van het monetaire systeem. Tegelijkertijd is de groei van de geldhoeveelheid in China, echter, het laagst in 70 jaar, terwijl de totale Chinese schuld als percentage van haar economie (debt/GDP) nu de snelste toename vertoont ooit. Van Chinese schuldinkrimping was, tot nu toe, geen sprake, in tegenstelling tot het officieele draaiboek. Maar zodra China haar koppeling met de Dollar en haar 'vaste' wisselkoers vaarwel zou zeggen, zal het huidige monetaire systeem, dat geen naam heeft, ontploffen. Kapitaalcontroles en handelstarieven zullen dan onmiddellijk overal worden ingesteld. Dat zou ook het einde kunnen betekenen voor de Euro en de Eurozone, wat nooit de kans kreeg om een optimaal valutagebied te worden. Barre tijden!

Bij deze superstorm, met een eventueel gewapend conflict, net zoals in 1914 en 1940, worden de kaarten dan opnieuw geschud en het systeem, dat daarop volgt, zal waarschijnlijk weer een generatie lang kunnen overleven. Ondertussen moet men in het leven altijd het beste ervan hopen en heel erg dankbaar zijn voor wat, tot nu toe, wel goed gaat en goed gegaan is.

Er komt dus geen zachte landing! Geloof niet in sprookjes van een 'Reset' en een magische schuldsanering ('debt jubilee')! De wereld zal, op een gegeven moment, wel degelijk, een hele hoge prijs betalen voor de excessieve wereldschuld, die, tot nu toe, nog niet is aangepakt. Sinds 2007 - 2008, toen de wereld heel even naar de afgrond staarde van een herhaling van de Grote Depressie van 90 jaar geleden, heeft het monetaire beleid van Nul- en Negatieve rente en onconventionele monetaire stimulering ( kwantitatieve verruiming - QE) ertoe geleid, dat de totale wereldschuld met nog eens 40% omhoogging tot ruim 320% van de wereldeconomie (Bruto Nationaal Product) of zo'n $ 250.000 miljard, exclusief de verborgen schulden in derivaten. Dit is hoger dan ooit en echt onhoudbaar, maar er rinkelt geen belletje, wanneer teveel schuld 'teveel' is. Opeens zal het vertrouwen vervliegen en wordt het muisstil. Dan volgt de klap.

Bovendien is de kwaliteit van die schuld steeds verder achteruit gegaan en de lage BBB- en CCC- ratings zijn helemaal de pan uitgerezen. Dat betekent, dat crediteuren er steeds minder gerust op kunnen zijn, dat zij ooit worden terugbetaald. Opvallend is ook, dat de schuld grotendeels is aangewend voor allerlei grote uitgavenposten en niet voor productieve investeringen. Van schuldafbouw, door middel van hogere belastingen en forse bezuinigingen, was geen sprake.

Er is steeds meer schuld nodig om een recessie buiten de deur te houden, laat staan om de economische groei in stand te houden. Bovendien is het vechten tegen de bierkaai, want gigantische overcapaciteit en razendsnelle technologie zorgen ervoor, dat deflatie(!) op den duur de overhand neemt. Beleidsmakers hebben er, op arrogante manier, op gegokt, dat het vooruitschuiven van de problemen een oplossing naderbij zou brengen en dat schuldherstructeringen, afschrijvingen en verliezen voorlopig konden worden voorkomen. Als straks het schip strandt, staan zij toch niet meer aan het roer. Maar hun gebrek aan moed en staatsmanschap zal later niet worden vergeven.

De onhoudbare schuld moet de volgende generatie maar oplossen, zo werd gesteld! Van uitstel, komt echter geen afstel. Hoe langer de dag des oordeels wordt uitgesteld, des te ernstiger zal de superstorm blijken te zijn. Want het kan morgen al voorbij zijn. Bovendien was de reddingsoperatie door de financieele elite, tijdens de crisis van 2008 - 2009, die de grootste ongelijkheid tot gevolg had sinds 1929 (!), uiterst controversieel en waarschijnlijk niet, op die manier, ooit voor herhaling vatbaar. Het bijna ondenkbare staat dus wel degelijk te gebeuren.

Was de meteoriet, die in afgelopen December, 2018, met geweldige kracht, opeens insloeg op de markten, het begin van de volgende superstorm? Kasgeld, in Dollars, was immers in 2018, tegen de algemene verwachting in, Koning en versloeg, met een rendement van nauwelijks 2% (!), bijna alle andere beleggingscategorieen voor het eerst in tientallen jaren. Toen Kasgeld in 1981 Koning was, was dat rendement tenminste nog 14.7%. En dat alles gebeurde in een tijd van hoogconjunctuur in 2018, met schitterende winstcijfers! Vooral de (te) populaire, peperdure groei-('momentum')-aandelen moesten het, in eerste instantie, ontgelden. Kuddegeest liep weer eens tegen de muur. Slechts enkele beleggingsdeskundigen zagen dat, in het begin van 2018, aankomen.




Verreweg de voornaamste reden, waarom markten stijgen of dalen, is de beschikbare geldstroom oftewel de liquiditeit, die door de Centrale Banken, vanwege hun wettelijk monopolie van de gelduitgifte, wordt bepaald. Alle andere factoren, zoals de fundamentele stand van zaken of de vermeende toekomstige vooruitzichten, spelen een bijrol. Het gigantische monetaire stimuleringsprogramma van de 4 grootste Centrale Banken, sinds de Grote Financieele Crisis van 2008, wordt nu, in meerdere of mindere mate, met babystapjes, teruggedraaid. De jaarlijkse kredietgroei van $ 2.690 miljard in December 2017, bleek opeens te zijn veranderd in een kredietinkrimping van $ 410 miljard in December, 2018! (Seeking Alpha). De richting is duidelijk, maar niet hoelang dit duurt of duren kan. Het laten leeglopen van een opgeblazen ballon, wat 'easy money' terugdringt, kan gepaard gaan met onprettige bijverschijnselen, zoals een beursmalaise of zelfs een recessie. In een dergelijk klimaat wordt een stijging van aandelenwaarderingen (koers/winstverhoudingen), zeker op basis van geschatte winsten ('forward p/e'), moeilijk voorstelbaar, ookal is de koers/winst in de laatste 12 maanden al met zo'n 30% gedaald. Kijk maar naar de 'goedkope' markt van 2007, net voor de Grote Financieele Crisis (GFC) van 2008:






https://realinvestmentadvice.com/price-to-forecasted-hope/


Daarom dromen sommigen van een complete ommezwaai ('U-Turn') of tenminste een langdurige rustpauze van deze monetaire 'verkrapping'. Consumentenprijs- en looninflatie zijn tegenwoordig, ondanks de relatief lage werkloosheid, met Amerikaanse werkloosheidsuitkeringen op een 50-jarig laagtepunt, geen probleem, terwijl het spook van deflatie, in een wereld vol excessieve schuld, nog steeds op de loer ligt, mede dankzij de ontwrichting door baanbrekende technologische veranderingen, zoals electronische handel ('e-commerce'). Een voormalig lid van de Federal Reserve, Kocherlakota, pleit zelfs voor een hervatting van het monetaire stimuleringsprogramma (QE) en een verlaging van de rentestand. Zelfs het voormalige hoofd van de FED, Janet Yellen, hield onlangs de mogelijkheid open voor een rente-daling. De reden is, dat de doeleinden ten aanzien van inflatie en werkgelegenheid nog niet zijn gehaald. Men snakt eenvoudigweg naar een (tijdelijk) zwakkere Dollar om het lot van de Dollarschuldenaren te verlichten en om de markten een hart onder de riem te steken:

https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2019-01-28/the-fed-should-consider-lowering-rates

https://edition.cnn.com/2019/02/06/economy/janet-yellen-fed-rate-cuts/index.html



Chart of the week

(BLACKROCK): De marktverwachting ten aanzien van de rente van de Federal Reserve is flink gedaald en flirt nu met een rente-daling (!). Kort geleden was de algemene mening nog, dat de rente in 2019 viermaal zou worden verhoogd. Die glazen bol van de economische waarzeggers verliest weer geloofwaardigheid!




De FINANCIAL CONDITIONS INDEX , een belangrijke indicator van het beleid van Centrale Banken, laat zien, dat het monetair beleid wat soepeler is geworden, na de 'onverwachte' beursmalaise in 2018. Dit bewijst, dat de Amerikaanse Federal Reserve flexibeler is geworden bij de normalisering van dat beleid, door de monetaire 'verkrapping' te laten afhangen van het financieele en politieke klimaat. Maar veel ruimte voor een ommezwaai is er niet, want de werkloosheid is het laagst in 50 jaar (3.7%) en de Amerikaanse groei is 3.4% op jaarbasis. Die cijfers zouden echter, in de loop van 2019, veel minder gunstig kunnen worden.




U.S. DOLLAR INDEX (DXY)(Per 28 Januari, 2019: 95.76): de waarde van de DOLLAR ten opzichte van een mandje van valuta's (waaronder EURO: 57.6%; YEN (JPY): 13.6%; POND STERLING (GBP): 11.9%; CANADESE DOLLAR (CAD): 9.1%. NIET de Chinese YUAN). De DOLLAR staat, historisch gezien, nog steeds aan de lage kant. Er is een tekort aan Dollars, vooral van Dollars buiten Amerika (Eurodollars), die 90% van de wereldhandel financieren.


The greenback has gained for five-straight sessions since the Fed's dovish tilt

(Bloomberg): Tegen de algemene verwachting in, is de Dollar-index onlangs gestegen, ondanks het feit, dat de Federal Reserve een soepeler monetair beleid scheen te hebben aangekondigd. Zullen bijna alle valuta-experts, die in 2019 een zwakke Dollar voorspellen, weer net zo stomverbaasd zijn over een hogere Dollar als in 2018?

Maar de recente sterkte van de Dollar zette de financieele markten onder druk en een tijdelijke zwakte is nu mogelijk, omdat de afdekking van het Dollarrisico vrij kostbaar is geworden. Vergeet echter niet, dat de meeste wereldschuld in Dollars luidt, wat niets anders is, dan een 'short'-positie op de Dollar. Leningen en obligaties in andere valuta's zijn nu eenmaal veel moeilijker te plaatsen bij het internationale Grote Geld en zijn veel minder verhandelbaar. Verder zullen een record aantal Dollarleningen, in de komende 5 jaar, moeten worden verlengd of afgelost. 




(Bloomberg): 20 jaar EURO! De enorme politieke en economische onzekerheid in Europa is, in de laatste paar maanden, aanzienlijk gestegen. Zelfs Duitsland stevent af op een recessie! Een eventueel Brexit is nog niet ingeprijsd. De positieve algemene mening over de Euro is daarom misplaatst. De Euro lijkt op weg te zijn naar pari of lager. Maar valuta's voorspellen, zeker op korte termijn, blijft altijd een hachelijke zaak.

Het ergste, wat kredietinstellingen, in een Dollarcentrische wereld, kan overkomen is om afgesneden te worden van U.S. Dollar-financieringen en van het Amerikaanse financieele netwerk, wat ABLV bank, AS, in Riga, Litouwen, vorig jaar overkwam, vanwege witwaspraktijken. Die bank is nu in liquidatie. De grootste bank van Denemarken, Danske Bank A/S, is om dezelfde reden nu in opspraak. ING Nederland kwam er, met haar witwas-affaire, in 2018 nog goed vanaf, door de hoogste schikking in Nederland ooit (775 miljoen Euro), te treffen met het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM), waardoor de Amerikaanse SEC haar onderzoek besloot te beeindigen. Wat een opluchting!




In de komende 5 jaar zullen een hele reeks van leningen, voornamelijk in Dollars, moeten worden verlengd of afgelost. Met name de riskante bedrijfsleningen in de Opkomende Landen, die geneigd zullen zijn om ook nog hun eigen valuta tegenover de Dollar te blijven devalueren. Spannende tijden!

Er zijn inderdaad al aanwijzingen, dat de Amerikaanse Federal Reserve het tempo van de rentestijgingen zal verminderen. Voorlopige opschorting, vooral met de 2020 verkiezingen in zicht, lijkt niet ondenkbaar. Bovendien zou de verkleining van het balanstotaal van de opgekochte staats- en hypotheekleningen, niet meer automatisch ('auto-pilot') met $ 50 miljard per maand plaatsvinden. Deze verkleining, van 23% van het Amerikaanse Bruto Nationaal Product in 2017 naar 17% in 2018, was alleen al gelijkwaardig aan een rentestijging van 1%.

Toch zal deze verkleining van de balans, van $ 4000 miljard naar uiteindelijk ongeveer $ 1000 miljard, met onderbrekingen, verder gaan, ookal zal dit proces veel langer in beslag nemen dan eerst verwacht. Dat betekent, dat deze monetaire 'verkrapping' nog grotendeels voor ons ligt. Dit is dus het tegenovergestelde van 'monetaire verruiming' (QE) of 'easy money'!

Maar de volledige terugkeer van de 'Put' van de Federal Reserve, waarbij de prijzen van activa worden losgekoppeld van de fundamentele gang van zaken, lijkt onwaarschijnlijk. In plaats daarvan, kan men echter wel meer flexibiliteit in het monetair 'verkrappings'-beleid verwachten. Het regelmatige Amerikaanse politieke spel van gedeeltelijke stillegging van het overheidsapparaat ('shutdown') kon trouwens ook niet worden genegeerd. 

Maar bij de volgende crisis (tussen 2020 en 2025?) zou natuurlijk alles snel veranderen. De rente zou weer instorten en zou, voor het eerst in Amerika, negatief kunnen worden, net zoals in Zwitserland, Zweden, Japan en de Eurozone, wat onlangs is gesuggereerd door de San Francisco FED (zie hieronder). Zo'n ongewone stap, zou, volgens hun model (!), het economisch herstel ten goede komen. Net zoals dodelijke namaakpillen voor angststoornis. Waanzin. Eenmaal verslaafd en een financieele systeemcrisis is een kwestie van tijd. En natuurlijk is er een kanttekening om zich in te dekken tegen mogelijk onheil: 'these estimates are only as good as the model'! Een monetair beleid met negatieve rente is zonder meer een teken van totale wanhoop en kon alleen door overgeschoolde kamergeleerden worden bedacht. Maar hieruit blijkt weer eens, dat de obligatiemarkt de allerbeste barometer is voor de gezondheid van de economie. Als de rente daalt, nul of negatief wordt, bereid je dan voor op zware tijden!

https://www.frbsf.org/economic-research/publications/economic-letter/2019/february/how-much-could-negative-rates-have-helped-recovery/




(BLOOMBERG): De verkleining van de balans van de FED (Quantitative Tightening - QT) is echt PAS BEGONNEN. Er is nog een lange weg te gaan! It ain't over till the FAT LADY sings! (Kate Smith placht de 'Star Spangled Banner' te zingen aan het eind van American Football in de jaren '50. Pas dan eindigde het spel.)

Verder is het duidelijk, dat de ECB, gedwongen door de huidige Europese economische afkoeling, van plan is om de eerste rentestijging uit te stellen van Maart, 2019 tot tenminste 2020. De ECB is wijs geworden, na de voorbarige rentestijging van 10 jaar geleden, die haar destijds zo in verlegenheid bracht. Bovendien werpt de onzekerheid van Brexit haar schaduw vooruit. Om het eeuwige Europese bankprobleem het hoofd te kunnen bieden, moet de ECB echter ook nog een nieuwe vorm van TLTRO (targeted long-term refinancing operation) introduceren.  Dit is nodig om het bankwezen uit de brand te helpen met hun financieringskosten als de vorige TLTRO's, die dienden om kredietverstrekking te stimuleren aan Europese huishoudens en het bedrijfsleven, aflopen. De ECB heeft net aangekondigd, dat er een gevoeligheidsanalyse voor Europese banken op stapel staat in verband met een eventuele liquiditeitscrisis, zoals in 2008. Europese banken zijn nog teveel afhankelijk van Dollarfinancieringen.

Maar Italie is warempel net, voor de zoveelste keer, in een recessie beland, en de rust in de Italiaanse obligatiemarkt lijkt weer voorbij. Meer dan 425 miljard Euro aan Italiaanse staatsobligaties, van in totaal 1.500 miljard Euro, is in handen van niet-Italiaanse financieele instellingen. 



(Bloomberg): Het gaat weer helemaal mis met de Italiaanse obligatie-markt. Waar is het brandblusapparaat van de ECB? (Hoger rendement betekent waardedaling).

Wat nu, terwijl de ECB nog een beleid voert van negatieve rente? Men kan de onvrede in dat land niet genoeg onderschatten. Het land, nog steeds gevangen in het korset van de Eurozone, kan geen kant op. Mocht Italie ooit een parallelvaluta introduceren of een wanhopige ECB ooit de handdoek in de ring gooien en beginnen met 'echt helikoptergeld', dan zou de Eurozone dat niet kunnen overleven. Duitsland zal de kans op een herhaling van hun hyperinflatie, tot elke prijs, proberen te voorkomen en het land is, zelfs na bijna 100 jaar, nooit bevrijd van die bezetenheid.



De stijging van belastingen, als percentage van de economie, is zonder meer de hoofdoorzaak van de tegenvallende economische ontwikkeling in vele landen. De recente forse daling van de Amerikaanse belastingen zal later een geniale meesterzet blijken te zijn geweest: het internationale kapitaal zal zich, in een onzekere wereld, nog meer tot Amerika aangetrokken voelen.

Ook de People's Bank of China (PBOC) heeft onlangs haar monetaire liquiditeitsinjecties hervat om de behoorlijke kredietschaarste van 2018 te verlichten. Maar China is vastbesloten om de schuldgroei te vertragen. Daar is echter nog niets van terecht gekomen. Meer dan $ 3000 miljard van haar schuld kampt met ernstige problemen (Clearwater Capital). Er zijn nu vele Private Equity firma's, die zich als aasgieren storten op schuldpapier van noodlijdende Chinese bedrijven, terwijl het aantal Chinese faillissementen nog nooit zo hoog is geweest. Shenzhen heeft onlangs de eerste faillissementsrechtbank in China opgericht.

De Bank of Japan (BOJ) blijft voorlopig hoofdzakelijk vasthouden aan een superstimuleringsbeleid (Qualitative and Quantitative Easing -- QQE) met negatieve rente en de beheersing van de rendementscurve. De Japanse Yen zou anders teveel worden opgewaardeerd, omdat Japan een crediteurland is. Maar zelfs Japan vertoont nu 'ontwenningsverschijnselen' bij haar stimuleringsverslaving:



Zelfs de Bank of Japan (BOJ) schijnt gemengde signalen te geven, dat inkrimping van haar balans niet meer taboe is!

Dus ookal laat 2018 een slechte nasmaak achter voor beleggers, moet men toch rekening houden met een tijdelijk fors koersherstel in 2019, indien de Centrale Banken de teugels van hun strakker monetair beleid wat laten vieren. In 2020 zijn de Amerikaanse Presidentsverkiezingen. De grote verkoopdruk in 2018, werd vooral veroorzaakt, doordat beleggers, na tegenvallende resultaten, omvangrijke terugbetaling opeisten ('redemptions') bij beleggingsfondsen. Alleen al 500 Hedgefunds sloten, aan het eind van vorig jaar, de deuren. Er was sprake van massale gedongen afbouw van effectenkrediet. Tegelijkertijd zijn de markten veel moeilijker verhandelbaar dan vroeger, omdat financieele instellingen tegenwoordig heel weinig effecten op de boeken hebben staan en dus uitsluitend kunnen optreden als intermediair. 





(NORTHMAN TRADER)(STOCKCHARTS)(SPX): Of is de schrik alweer voorbij, nu FED-voorzitter Powell 'overstag' lijkt te zijn gegaan? Het koersherstel is bemoedigend, maar de technische schade aan de markt van de grote uitverkoop moet niet onderschat worden en de Amerikaanse economie is nu aan het eind van haar cyclus. Bovendien tonen dalende obligatie-rendementen en de aanhoudende kwetsbaarheid in grondstoffenprijzen aan, dat de reflatie-maatregelen nog weinig indruk maken op de markten. Men is duidelijk nog bezorgd over de afzwakkende wereldeconomie. De huidige deflatoire krachten zijn nog heel sterk en het technische plaatje voor aandelen ziet er nog niet goed uit.




(Wigglesworth/Twitter)(President Donald J. Trump): Even een grapje ertussendoor glippen!


short-takes-jan-30-2019-1-eem-3-t.png

(S&P 500 index: SPX): na de slechtste December-maand en de beste Januari-maand in vele decennia, rijst de vraag of 'het leed is geleden'. In ieder geval is het technische plaatje verbeterd, maar de SPX kan nog stuiten op de weerstand van de 200-dagenlijn, die boven de markt hangt. De lucht lijkt nog niet geklaard. Historisch gezien, is de kans op een verder koersherstel, met genoeg tijd, zeker mogelijk, vooral als er een lange onderbreking komt in de monetaire 'verkrapping'.





(BILELLO)(NASDAQ 100)(QQQ): De NASDAQ 100 index, inclusief vele technologie-aandelen, is sinds Kerstmis met 19% gestegen, waardoor het 200-daags gemiddelde lijkt te zijn doorbroken naar boven. Een indrukwekkende prestatie, omdat het verlies van de rampenmaand December momenteel lijkt te zijn weggewerkt.

Toch moet men niet uit het oog verliezen, dat Centrale Banken, omwille van hun geloofwaardigheid, niet zomaar overstag kunnen gaan en een andere koers gaan varen, die erg afwijkt van de normalisering van hun monetair beleid. In tegenstelling tot de algemene verwachting, lijkt het monetair 'verkrappings-'beleid, met rentestijging en vermindering van de stijging (ECB), of ronduit een vermindering (FED) van hun balans, onder druk van de Bank of International Settlements (BIS), de 'baas' van de Centrale Banken, wel degelijk gewoon door te gaan in Amerika, Groot-Brittannie, Canada, Zweden en de Eurozone, zij het in verschillend tempo. Dit beleid is echt pas begonnen! 

De Bank of England (BOE) bijvoorbeeld, is, ondanks de onzekerheid van Brexit, geconfronteerd met een Britse werkgelegenheid van degenen, tussen 16 en 64 jaar, die het hoogst is in 48 jaar. De recente jaarlijkse loonstijging bedroeg 3.4%. Dus weinig ruimte voor een soepel monetair beleid! Dat betekent, dat vele 'spook'-ondernemingen ('zombies'), die overeind bleven door dat beleid, op de tocht zullen komen te staan. Tegelijkertijd zullen de financieele en onroerend goed sectoren een stap terug moeten doen, waardoor overigens de vermogensongelijkheid, de oorsprong van populisme, wat zal afnemen.

Dit alles neemt niet weg, dat de economische groei, met name in China, voorlopig blijft verzwakken, ondanks het zoveelste stimuleringsprogramma. Deze ontwikkeling, naast een reeks andere onzekerheden, weegt wellicht veel zwaarder dan de, relatief bescheiden normalisering van het monetair beleid. Zelfs als het handelsconflict tussen Amerika en China enigszins zou worden bijgelegd, biedt dat maar weinig soelaas. Er is immers sprake van een nieuw soort 'koude oorlog', waarbij nationale veiligheid (cyberspionage) steeds belangrijker wordt en de globalisering opnieuw onder de loep wordt genomen. Daarom is voorzichtigheid geboden, want het zou wel eens veel langer kunnen duren, voordat het Grote Geld, in een tijd van grote economische onzekerheid, weer de richting opzoekt van riskante activa. Hier vindt een kentering plaats ('game changer')! Opvallend is, dat de vraag naar relatief risicoloze activa, zoals Amerikaanse Treasuries, bijzonder sterk blijft, ondanks het massieve aanbod door de toenemende Amerikaanse begrotingstekorten.

In 2018, verdubbelde (!) de Amerikaanse overheid liefst de uitgifte van Treasuries, maar de waardering van de Bloomberg Barclays U.S. Treasury Total Return Index steeg toch met 0.86%! Het Grote Geld is juist bezig om zich af te wenden van riskante activa, zoals aandelen, omdat de fundamentele vooruitzichten steeds meer verslechteren. De primaire reserve-valuta van de wereld is de Dollar, met een aandeel van 61.9% tegenover 20.5% voor de Euro. Dat alleen al is een enorme steun in de rug voor langere Treasuries, wat voortdurend wordt onderschat. Maar dat betekent wel, dat de pessimisten, die 'short' langere Treasuries zijn gegaan, speculerend op een waardedaling, weer ongelijk lijken te krijgen, want de trend van de 38-jarige rendementsdaling, met een dienovereenkomstige waardestijging, blijft in tact. 

Deze trend is nog lang niet voorbij, integendeel. Bij de volgende Amerikaanse crisis zullen die rendementen negatief  kunnen worden, vanwege het gebrek aan veilige havens. Inmiddels zijn de rendementen van de 10-jarige Duitse Bunds, van de 10-jarige Nederlandse staatslening, en van de 10-jarige Zwitserse staatsobligatie, in het afgelopen jaar, met respectievelijk 67.41%, 53.73% en 381% ingestort, met een dienovereenkomstige waardestijging! Overigens komt deze neergaande trend overeen met dat van de 10-jarige Japanse staatsobligatie (JGB), die (weer) negatief (!) is en het Westen gewoonlijk 15 jaar vooruit is. Maar de verhandelbaarheid van al die staatsobligaties, zelfs Duitse Bunds, is veel minder dan die van Treasuries.

Het belang van niet-Amerikanen in Treasuries is al jaren aan het dalen, vanwege hun eigen specifieke kwesties, maar de Amerikanen en Amerikaanse instellingen zelf zijn ruimschoots aan de koopkant, want hun belangen zijn het laagst in 30 jaar. Amerikanen zelf keren zich juist af van riskante activa. En dat alles in een tijd, dat de Federal Reserve ook nog Treasuries verkoopt, als onderdeel van haar balansverkleining (QT)! Alle eeuwige Treasury-haters zijn helemaal verbijsterd. Een wereldmacht als Amerika gaat echt NOOIT failliet, maar grote en kleine bedrijven gaan wel regelmatig failliet. Hoeveel topbedrijven zijn er in de afgelopen decennia, totaal onverwacht, niet met de noorderzon verdwenen?

Na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020, kan men echter, zeker als President Trump wordt herkozen, een drastische ingreep verwachten in de Amerikaanse staatsschuld. Die staatsschuld van $ 22000 miljard kan waarschijnlijk niet direct uit de weg worden geruimd, zoals hij regelmatig beloofd heeft, maar er staat wel iets te gebeuren: over zo'n 5 jaar wordt Amerika geconfronteerd met rente-betalingen op de staatsschuld, die hoger uitkomen dan de defensie-uitgaven. Die rente-betalingen zijn nu al hoger dan de Medicare en Medicaid overheidsvergoedingen.



(Congressional Budget Office - CBO): De Amerikaanse staatsschuld als percentage van de totale economie (Bruto Nationaal Product - BNP) is nu boven de 100%, net zo hoog als na de Tweede Wereldoorlog. De ENIGE manier om dit weer recht te trekken, net zoals 75 jaar geleden, is een pijnlijke bestedingsbeperking. Reken maar, dat Amerika er niet voor zal terugdeinzen, om, in de komende 5 jaar, in te grijpen, voordat het te laat is. Dat is hun mentaliteit. Overigens zijn er nog 7 andere landen met een veel ernstigere situatie, exclusief China, waarvan men slechts kan vermoeden hoe hoog de tijdbom van schuld is, omdat het een 'gesloten' land is.

https://learn.stashinvest.com/10-countries-with-largest-national-debt-to-gdp

Als geopolitieke spanningen zich verder zouden toespitsen, dan moet men echt niet uitsluiten, dat Amerika de belangen in Treasuries van China, ter waarde van $ 1000 miljard, 'bevriest'. Een 'oorlogsdaad'? Rusland ziet die bui al aankomen en heeft haar bescheiden belang in Treasuries onlangs grotendeels van de hand gedaan. Voor ingewijden is het trouwens een hardnekkige mythe, dat Treasuries dienen ter financiering van de staatshuishouding. In een systeem met zwevende wisselkoersen en een eigen muntstelsel, is de financiering uitsluitend afkomstig van de Centrale Bank zelf. Staatsobligaties zijn een barometer, maar niet onontbeerlijk. Dat is natuurlijk anders in de Eurozone, waar de nationale munten, maar niet de nationale banken, zijn afgeschaft. Daarom zijn de besparingen van China, via Treasuries, geen financieringsinstrument voor Amerika. Ondanks de mening, met alle respect, van Stephen Roach en Andy Xie, mijn knappere ex-collega's bij Morgan Stanley.

Als China, van de ene op de andere dag toch zou besluiten om haar Treasuries te verkopen, zou de Federal Reserve dat, heel gemakkelijk, kunnen overnemen. Maar misschien wordt het spel dan hard tegen hard ('playing hardball') en weigert Amerika voorlopig uit te betalen. (In 1971 zei John Connally, de toenmalige Amerikaanse minister van financieen, tijdens de G-10 vergadering in Rome: 'the Dollar is our currency, but your problem'.)






De neergaande trend in rendementen van kwaliteitsobligaties, met hun dienovereenkomstige waardestijging, blijft de beste indicator van de komende structurele stagnatie in de economie. Geweldig voor obligaties, maar pijnlijk voor riskante activa, zoals aandelen, grondstoffen en onroerend goed. Het rendement van de 10-jarige Japanse staatsobligatie (JGB) is sinds 2004 inmiddels gedaald van 1.36% naar MINUS(!) 0.02% in Februari, 2019. De JGB's hebben in de laatste 29 jaar, in tegenstelling tot de algemene verwachting, alle andere Japanse beleggingscategorieen verslagen, wat waardestijging betreft! Japan is een crediteurland, waardoor de Yen en de JGB's, ondanks de hoge schuld van Japan, erg in trek blijven.

Er is nu eenmaal, in een wereld van excessieve liquiditeit van duizenden miljarden, die door de Centrale Banken, in de laatste 10 jaar, in het leven zijn geroepen, een schrijnend tekort aan veilige, relatief risicoloze, obligaties, wat nog veel ernstiger wordt, zodra straks vele zwakke bedrijven en landen failliet gaan. De goede voorspellende waarde van eersteklas kwaliteitsobligaties is dus opnieuw bevestigd. Aandelen, grondstoffen en onroerend goed zijn, historisch gezien, veel minder betrouwbaar en hebben het veel vaker bij het verkeerde eind. Die zijn dan ook, vooral aan het einde van een economische cyclus, in veel 'zwakkere handen' en hebben bovendien natuurlijk geen afloopdatum, met de belofte van 100% uitbetaling van de hoofdsom, zoals kwaliteitsobligaties. Goede speurders in de financieele wereld, houden het , na 10 jaar van kunstmatig feest, met monetaire geldinjecties, een onnatuurlijke rentestand, en met omvangrijke kredietverlening zonder discipline, even voor gezien. 

De komende recessie zou wel eens veel ernstiger kunnen zijn dan verwacht, vanwege toenemend protectionisme en nationalisme, gevolgd door een langdurige IJSTIJD (Edwards - SocGen). DAT is de enige ECHTE klimaatverandering, waarin men zal moeten gaan geloven! Elke inflatie, die overigens luidkeels zal worden verkondigd door de economische waarzeggers, zal steeds weer van voorbijgaande aard blijken te zijn. Deflatie en een lange periode van soberheid en spaarzaamheid (vergrijzing!) staan voor de deur. Daarom zou de 30-jarige Amerikaanse Treasury, in de komende 5 tot 10 jaar, de beste belegging kunnen worden, net zoals de langere Japanse staatsobligaties (JGB's) in de afgelopen 29 jaar. Het technisch plaatje van de 30-jarige Treasury lijkt op dat van een groei-aandeel!


10-year Yield (Log Scale)



Het 10-jarig Treasury-rendement op logarithmische schaal. De 38-jarige neergaande trend in rednement blijft in tact, met een dienovereenkomstige waardestijging, tegen de algemene verwachting in. Inflatie en economische groei blijken structureel steeds veel lager dan verwacht.




(KIMBLE): De dalende trend in rendementen van Treasuries, met dienovereenkomstige waardestijging, is hier duidelijk te zien. Nu de economische groei verder afzwakt, lijkt deze dalende trend, sinds 1981 (!), volledig in tact. The best is still to come!



Let op: de algemene mening is nog steeds, dat de rendementen van staatsobligaties van de ontwikkelde landen alleen maar kunnen stijgen, met een dienovereenkomstige waardedaling. Maar men verliest uit het oog, dat in een wereld met excessieve schuld en hoge begrotingstekorten, economische groei en inflatie het juist steeds meer laten afweten. Kijk de geschiedenis er maar op na! De theorie van Keynes, tijdens de economische depressie van de jaren '30, is allang achterhaald, omdat de huidige economische situatie daarmee niet kan worden vergeleken. Elke volgende geldinjectie wordt nu steeds minder effectief, vanwege de wet van verminderde meeropbrengst ('the law of diminishing returns') en heeft, op een gegeven moment, een averechts effect. Daarom is een NEGATIEF RENDEMENT  ook te verwachten bij AMERIKAANSE TREASURIES, zodra de volgende economische crisis plaatsvindt. Wat wordt dat een klapper!

Ook DALIO van BRIDGEWATER, het grootste hedge fund ter wereld, is heel erg bezorgd over de volgende crisis:

https://www.cnbc.com/2019/01/22/bridgewaters-dalio-the-next-economic-downturn-worries-me-the-most.html?__source=newsletter%7Cmorningsquawk


Geleidelijk aan wordt het de wereld duidelijk, dat de overgang van China van fabricage naar consumptie en diensten, met de daaropvolgende lagere economische groei, niet pijnloos zal verlopen. Zo'n overgang is elders, historisch gezien, altijd gepaard gegaan met een crisis. Het land is immers opgescheept met enorme overcapaciteit, excessieve schuld en inefficiente staatsbedrijven, die een lager rendement behalen dan hun financieringskosten.  Om een crisis te voorkomen, zal de Chinese Yuan, die onlangs de hoogste stand tegenover de Dollar bereikte in 6 maanden, fors moeten worden gedevalueerd en zullen de kapitaalcontroles moeten worden opgeheven. De tweede economie van de wereld, met een valuta, die slechts bij 5% van de handelstransacties in de wereld een rol speelt, zal niet aan deze maatregelen kunnen ontkomen. Zal de rest van de wereld dan ook devalueren? Zal de wereld, net zoals in 1929 - 1939, haar toevlucht nemen tot kapitaalcontroles en handelstarieven?

China zal deze nachtmerrie zo lang mogelijk proberen uit te stellen. Want andere Aziatische landen zouden natuurlijk aan zo'n devaluatie meedoen. Dat zou een enorme deflatieschok toebrengen aan Europa en Amerika, waardoor wereldwijd protectionisme weer hoogtij zou vieren. De controle verliezen over haar stabiliteit, zal China tot elke prijs proberen te voorkomen. Het is een gesloten staatskapitalistisch model, dat echter geen tekenen vertoont van meer flexibiliteit, maar daardoor juist op een crisis afstevent. Men kan terugdenken aan de donkere dagen van de jaren '30, toen de Amerikaanse Dollar en het Britse Pond Sterling, gedurende een periode van 4 jaar, met 40% devalueerden, in een tijd, dat de totale export in de wereld slechts 8% bedroeg van de totale wereldeconomie. Tegenwoordig is dat liefst 25%! Kan men zich de economische TSUNAMI voorstellen, als zo'n scenario ooit zou worden herhaald? Dan is alles inderdaad terug bij af.

Bovendien blijken de Chinese stimuleringsmaatregelen van de laatste 20 jaar, tegenwoordig veel minder effectief te zijn, nu de economische groei, aan de marge, niet meer uitsluitend door de overheid wordt bepaald, maar door consumptie en diensten. Dus een zachte landing wordt nu een hele uitdaging. De stedelijke middenklasse is in China, naar schatting, zo groot als de gehele bevolking van de Verenigde Staten (360 miljoen van een bevolking van 1.4 miljard), terwijl het inkomen, per hoofd der bevolking, snel gestegen is. Maar de waardering (koers/winst verhouding) van de Shanghai Shenzhen CSI 300 Index is in de laatste 3 jaar meer dan gehalveerd. Dus lokale beleggers zien de bui allang aankomen.







De groei van de wereldhandel, als percentage van de wereldeconomie, stagneert al enige jaren. Dat komt ook, omdat de wereld gedwongen wordt om de tering naar de nering te zetten. Dit is het einde van de na-oorlogse superkredietcyclus. Vooral Europa, met name Duitsland en Nederland, is erg afhankelijk van het wel en wee van de wereldhandel (25% + van het BNP).


De Purchasing Manager's Index (PMI), een indicator van o.a. orders en productie, toont aan, dat de wereldeconomie al enige tijd kampt met groeiproblemen.




(BDI): De internationale scheepvaarttarieven blijven maar dalen. Geen bemoedigend teken!

Vergeet verder ook niet, dat het Westen straks de handen vol heeft, zodra globalisering, die vooral de fabrieksarbeiders trof, zich zou ontwikkelen tot 'globotics', waardoor de dienstensector kan worden uitbesteed, mede dankzij robotics en kunstmatige intelligentie (AI). Dat zou de ontwikkelde middenklasse van accountants, artsen en advocaten kunnen treffen! Zie het boek: THE GLOBOTICS UPHEAVAL (Richard Baldwin). Maar deze razendsnelle ontwikkeling zal in de komende decennia, na een overgangsperiode, toch kunnen bijdragen tot een aanzienlijke vergroting van de wereldeconomie (McKinsey), met de gebruikelijke winnaars en verliezers:

https://www.mckinsey.com/featured-insights/innovation-and-growth/navigating-a-world-of-disruption





The diagram above is a hypothetical illustration of the business cycle. There is not always a chronological, linear progression among the phases of the business cycle, and there have been cycles when the economy has skipped a phase or retraced an earlier one.* A growth recession is a significant decline in activity relative to a country's long-term economic potential. We use the "growth cycle" definition for most developing economies such as China because they tend to exhibit strong trend performance driven by rapid factor accumulation and increases in productivity, and the deviation from the trend tends to matter most for asset returns. We use the classic definition of recession, involving an outright contraction in economic activity, for developed economies. Source: Fidelity Investments (AART), as of Dec. 31, 2018.

(FIDELITY): De glijbaan naar de onvermijdelijke inkrimping van de economie is, voor de belangrijkste landen, nu overduidelijk. 

Deflatie en recessie werpen hun schaduw in de wereld ver vooruit. Daarom is de crisis in onroerend goed pas begonnen. Vooral de bubbels in Nederland en Duitsland zijn de volgende domino's, die omvallen. Elke onroerend goed markt is natuurlijk verschillend, maar geen markt is een eiland. De wereldwijde malaise in onroerend goed-prijzen en verkopen, sinds de hoogtepunten, enkele jaren geleden, breidt zich nu zienderogen uit. De ene na de andere oververhitte onroerend goed markt legt het loodje, verkopen vallen terug naar een niveau van 10 jaar geleden en dramatische afschrijvingen in de waarderingen, zijn, na deze excessieve overwaardering, nu onontkoombaar, vooral in de grote wereldsteden. Om nog maar te zwijgen over de crisis in de winkelcentra, vanwege de ontwikkeling in e-commerce! Talloze winkelcentra in Amerika en Groot-Brittannie worden al afgebroken.



(WOLFSTREET): Is de Amerikaanse onroerend goedmarkt in een vrije val?

De negatieve stemming voor riskante activa werd allang bevestigd door de hardnekkige daling van de grondstoffenprijzen, vooral van de belangrijke olieprijs, tegen de algemene verwachting in. Deze daling is al honderden jaren aan de gang, met de nodige onderbrekingen. Elk 'tekort' aan grondstoffen is tijdelijk, ondanks de groeiende wereldbevolking, omdat zoiets op den duur altijd leidt tot overproductie. Daarom is elke belegging in grondstoffen bezaaid met voetangels en klemmen. Men kan nooit te lang blijven zitten.


CRB Commodity Index
(TRADINGECONOMICS): CRB COMMODITY INDEX (2011 - 2019). Van 370 in April, 2011 naar 184 in Januari, 2019.



(GOLD TELEGRAPH): Centrale Banken hebben in 2018 het meeste Goud gekocht sinds 1971. Wat kennelijk goed is voor Centrale Banken, zou ook goed moeten zijn voor andere beleggers, die het geduld kunnen opbrengen. Het is een belegging met een lange adem, zonder inkomsten, maar wel met opslagkosten. Goud kan worden beschouwd als het 'echte' geld. Dat is door de mens, door de eeuwen heen, nu eenmaal bepaald. Bij de volgende crisis in 'fiat'-geld (geld zonder enige binding met iets tastbaars), kan men verwachten, dat de rol van Goud veel belangrijker wordt, omdat het vertrouwen geniet in de gehele wereld. Vergeet de Speciale Trekkingsrechten (SDR's) van het IMF. Dat zal nooit geld kunnen worden. Het zijn journaalposten in hun grootboek.

GOUD doet het, in de laatste paar maanden, een stuk beter, na 10 jaar van relatief matige belangstelling. Toch moet de definitieve doorbraak naar boven nog plaatsvinden. Natuurlijk zijn talloze Centrale Banken aan de koopkant, maar men moet niet vergeten, dat vele landen, in deze tijd van geopolitieke spanningen, nog steeds 'onderbelegd' zijn in Goud. Rusland en China, bijvoorbeeld, hebben, ondanks de forse uitbreiding van hun Goudreserves naar 17% respectievelijk 3%, als percentage van hun totale deviezenreserves, nog aanzienlijk minder dan Amerika (75%), Duitsland (69%), Italie (68%), Frankrijk (66%), Nederland (64%) en Portugal (62%).

Maar aangezien Goudbezit vaak een staatsgeheim is, moet men de officieele cijfers met een korreltje zout nemen, vooral die van China en Rusland. Hun belang in Goud wordt waarschijnlijk enorm onderschat. 

https://www.statista.com/statistics/216086/gold-reserve-percentage-in-central-banks-worldwide/


Bereiden die landen zich voor op een 'hete' oorlog? Rusland was in 1998 in een financieele crisis zonder weerga, met een rente van liefst 150%, om kapitaalvlucht tegen te gaan. Maar er is in de laatste paar jaar een strikte bestedingsbeperking, zelfs in defensie-uitgaven, doorgevoerd, met als gevolg een opmerkelijk begrotingsoverschot, onder leiding van de 'voormalige' leden van de geheime dienst (KGB). Voormalige leden van een geheime dienst, net zoals van andere geheime gezelligheidsverenigingen, bestaan natuurlijk niet. Eens lid, altijd lid. Deze heren hebben het uiteenvallen van de Sovjet-Unie nooit geaccepteerd en willen niets liever dan de klok terugdraaien.

Hoewel Belgie en Luxemburg zichzelf neutraal verklaarden, toen de Eerste Wereldoorlog in 1914 uitbrak, werden die landen toch door Duitsland overrompeld, vanwege hun strategische betekenis. Maar er bestond een 'geheim' verdrag met Groot-Brittannie, waardoor de wereldoorlog een feit werd. Tegenwoordig bestaan er, zonder twijfel, 'geheime' (NATO)-verdragen met de Baltische Staten en Taiwan, waardoor de kans op een Derde Wereldoorlog met Rusland en China en hun autocratische regiems, niet moet worden onderschat. Alles hangt af van een eventuele misrekening van de bedoelingen van de betrokken partijen. Doodeng! 

Is het daarom verrassend, dat de top 0.001%, met hun luxe jachten, gewoon al voorbereid is om het anker te lichten, zodra ook die superstorm zichtbaar wordt? De duurste heeft kennelijk een duizelingwekkende $ 4.5 miljard (!) gekost:

https://ceoworld.biz/2018/12/31/best-luxury-yachts-for-2019/





(STOCKCHARTS): De GOUD-ETF (GLD) komt tot leven. Het technische plaatje van de Goudprijs en van de Goudmijnaandelen lijkt veel gunstiger te zijn geworden, in ieder geval voor de korte termijn. De vraag blijft of de tijd al rijp genoeg is voor de voortzetting van een structurele opgaande trend in een tijd van monetaire 'verkrapping' en van steeds lagere inflatie dan verwacht. De neergaande trend, sinds 2011, is in ieder geval al heel lang aan de gang, dus bijkopen, als verzekering, niet als belegging, kan geen kwaad. Men moet echter bereid zijn om een eventuele toekomstige 'capitulatie' in deze sector te accepteren, met een nog veel lagere prijs, als de schuldenbom zou ontploffen en wereldwijde deflatie, zoals in de jaren 1929 tot 1939, zou toeslaan. Want dan is opeens alles te koop, vooral wat geen inkomsten oplevert. Goud heeft geen dividend, wat, in het geval van de meeste aandelen, vaak de helft bepaalt van het totale rendement over een bepaald aantal jaren.





(STOCKCHARTS): Men zou zich kunnen afvragen, waarom de doorbraak van de Goudprijs naar boven zolang op zich laat wachten, ondanks de schijnbare monetaire ommezwaai van de Centrale Banken. Kan het zijn, omdat de inflatie-verwachtingen van de markt ('inflation swaps') onlangs weer zijn ingestort?






Na de meedogenloze superstorm, moet men zich geen illusie maken over zogenaamd heilige huisjes, zoals het eigendomsrecht. Dat eigendomsrecht zal in de meeste landen op losse schroeven komen te staan, behalve misschien in 'veilige havens', zoals Noord-Amerika, Australie, Nieuw Zeeland, Zwitserland en wellicht Groot-Brittannie. Het is echter naief om te veronderstellen, dat eigendomsrecht het overleeft in het grootste gedeelte van Europa.

Men moet in Europa nu verwachten, dat extreem rechtse en linkse populistische bewegingen, tegelijk met de Groene partijen, een flinke opmars door blijven maken. Het politieke midden is uitgehold. Het woedende volk komt, met de hooivorken, op de financieele en economische elite af. Maar dat betekent wel, dat men economische groei in Europa voorlopig helemaal kan vergeten, want die nieuwe bewegingen zijn uitsluitend geinteresseerd in de verdeling van de bestaande koek. Groei is immers milieu-onvriendelijk. Verder wordt de top 5% vogelvrij. Torenhoge belastingen en confiskeringen komen eraan. 

Misschien wordt Groot-Brittannie, als Brexit ooit nog doorgang vindt, de lachende derde! Londen, als financieel centrum, heeft weinig te vrezen, want het Grote Geld en het financieele talent zullen de overstap naar het vaste land van Europa, in welk scenario ook, uiteindelijk niet wagen. Hoogstens kan New York als een echte concurrent worden beschouwd.


MEDEDELING: Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap (zie hiernaast). Word lid! U bent van harte welkom. Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.


BESTEL NU! DE SCHMULL-BELEGGINGSSUGGESTIES (EERSTE KWARTAAL 2019).
(Nederlands/Engels) Met 10 FAVORIETE Suggesties (inclusief Charts) plus EXTRA Suggesties voor de langere termijn op het gebied van Amerikaanse TREASURIES, DOLLAR, GRONDSTOFFEN en GOUD (19 bladzijden). KOSTEN: 10 Euro (of $ 11.00). GRATIS VOOR LEDEN VAN HET BLOG. Overboeking via ABNAMRO,(IBAN): NL07ABNA0413515508 t.n.v. D.H.SCHMULL of via de Donatieknop (PayPal)(dhriks@aol.com) op het Blog. Gaarne uw e-mail-adres vermelden voor de toezending van de PDF!

Probeer ook te komen naar de RIVA-lunch en/of Borrel op Vrijdag, 15 Maart a.s. (zie hiernaast)! Het is weer zover om van gedachten te wisselen over de komende systeemcrisis. Sluit de ogen niet, want er is veel te verliezen, na de grootste kunstmatige economische opgang ooit.


DIEDERIK SCHMULL                       7  Februari, 2019      Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.



171 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het Euro Evangelie, de film; 'Frequently Asked Questions' met Arno Wellens

    https://www.youtube.com/watch?v=mlImUumb9_I

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Cornelis van den Berg9 februari 2019 om 22:33

    Deze indrukwekkende maar ook angstaanjagende column overdenkend vraag ik mij af of het einde der tijden ofwel de apocalyps is aangebroken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @CORNELIS VAN DEN BERG:

      De Apocalyps zou het einde van de wereld door natuurkrachten
      inluiden. Maar voor het zover is, moet men concluderen,
      dat vrede en welvaart op aarde eigenlijk abnormaal zijn.
      Er is nog nooit een periode geweest, welke gekenmerkt
      werd door constante evenwichtigheid.

      Geestelijkegezondheidsproblemen zijn wijdverbreid, want mens en dier kunnen heel onberekenbaar worden. Vooral als de historische cyclus op en neer gaat.

      DS

      Verwijderen
  4. Leest u even mee:

    https://www.mupload.nl/img/azy8nakwvc11.jpg

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als je als stelletje huisvesting zoekt kan je altijd nog samen een kamer huren voor € 560 per persoon, dus in totaal € 1.120 voor een kamer van 9m².
    Geloof je niet hè? Is toch zo!

    https://kamernet.nl/huren/kamer-amsterdam/mercatorstraat/kamer-1642758

    Hoezo bubbel?!?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Volgens armstrong is de lage rente dodelijk voor pensioenfondsen. Dus toch eerst rentes verhogen en pas bij de volgende recessie weer verlagen ? Wat is uw visie hierover heer Rik ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Dat klopt. Lage, laat staan negatieve, rente, is 'vergif'
      voor pensioenfondsen en verzekeraars. De Centrale Banken
      stellen echter, dat op langere termijn, als het
      economisch herstel en de werkgelegenheid eenmaal 'gezond'
      zijn, dat die financieele instellingen weer aan hun
      verplichtingen kunnen voldoen. De ECB stelt, dat
      het probleem van de pensioenfondsen niet deel is van hun
      mandaat.

      In de volgende recessie kan alleen Amerika de rente echt
      verlagen. Maar Europa zal de negatieve rente moeten
      uitbreiden. Maar dan zal de rol van kasgeld moeten
      worden veranderd, anders heeft Jan en Alleman straks
      kasgeld thuis. Waarschijnlijk komen er dan 2 soorten
      geld, die niet hetzelfde waard zijn. Ze zullen wel
      wat bedenken!

      DS

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      Het IMF legt uit, wat er mogelijk komen gaat:

      (!): Severe recessions have historically required 3–6 percentage points cut in policy rates. If another crisis happens, few countries would have that kind of room for monetary policy to respond.

      When cash is available, however, cutting rates significantly into negative territory becomes impossible. Cash has the same purchasing power as bank deposits, but at zero nominal interest. Moreover, it can be obtained in unlimited quantities in exchange for bank money. Therefore, instead of paying negative interest, one can simply hold cash at zero interest. Cash is a free option on zero interest, and acts as an interest rate floor.

      One option to break through the zero lower bound would be to phase out cash.

      (!): The proposal is for a central bank to divide the monetary base into two separate local currencies—cash and electronic money (e-money). E-money would be issued only electronically and would pay the policy rate of interest, and cash would have an exchange rate—the conversion rate—against e-money. This conversion rate is key to the proposal. When setting a negative interest rate on e-money, the central bank would let the conversion rate of cash in terms of e-money depreciate at the same rate as the negative interest rate on e-money. The value of cash would thereby fall in terms of e-money.

      This dual local currency system would allow the central bank to implement as negative an interest rate as necessary for countering a recession, without triggering any large-scale substitutions into cash.

      https://blogs.imf.org/2019/02/05/cashing-in-how-to-make-negative-interest-rates-work/

      ===

      Verwijderen
  7. Dollars en een beetje Remnimbi's als buiten-het-zicht kasgeld van EU-burgers onderling, Girale euro voor alles wat online betaald "moet" gaan worden. Bitcoin etc. voor alles wat illegale handel is en gaat worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De RMB is onderhevig aan kapitaalcontroles (een 'non-deliverable currency'), waardoor men wel een rekening kan openen in RMB ('Yuan'), maar niet kan worden uitbetaald
      in RMB. Men krijgt Dollars of Euros.

      De anonimiteit van BITCOIN lijkt niet 100%. IRAN ondervindt
      steeds meer moeilijkheden:

      https://cryptonews.com/news/authorities-just-reminded-that-they-can-track-bitcoin-users-2997.htm

      https://www.ccn.com/people-are-still-sending-funds-iranian-bitcoin-addresses-banned-by-the-us-government

      Verdachte transacties en 'wallets' worden nu overal actief
      gevolgd en op een zwarte lijst geplaatst.

      IRAN is nog steeds bezig om, via BITCOIN, internationale
      betalingen te regelen, buiten SWIFT en het Dollarnetwerk
      om, maar dat stuit op talloze problemen. BITCOIN was
      vroeger juist verboden in Iran.

      DS

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      Vergeet ook niet:

      Nouriel Roubini

      "the net cost of a Bitcoin transaction is far more than a credit card transaction." And Bitcoin-based transactions can’t be reversed, an issue when a merchant or a consumer comes up against fraud. A totally useless and thus not-used means of payments.

      DS

      Verwijderen
  8. IMF...

    Dan maar (nog) MEER goud onder, of liever IN mijn matras ;)

    https://www.goudpensioen.nl/50-gram-gouden-combibar.html

    Wouter

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Gepensioneerden, waartoe ik behoor, doen er goed aan op tijd dood te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lang LEVE 50plus ! ;)
      (tevens een stemadvies voor veel gekrakeel op hogere leeftijd)

      Verwijderen
  10. Zo te lezen heer Schmull is negatieve rente geen taboe meer voor het IMF:

    https://blogs.imf.org/2019/02/05/cashing-in-how-to-make-negative-interest-rates-work/

    Met vriendelijke groet,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Zie mijn 2 reacties over negatieve rente aan Anoniem hierboven.

      DS

      Verwijderen
    2. Sorrie heer Schmull; even een stukje gemist. Dank voor uw attentie hierop.

      Verwijderen
  11. Als ik negatieve rente in europa moet vrezen is het dan zinvol de pimco 25+ yr zero coupon US treasury ETF aan te schaffen ? Geen dividenden waarop ingehouden wordt, belegd in dollars ipv euro. Graag weer uw mening mbt veiligheid e.d. heer Rik. Ik ben een te kleine garnaal om rechtstreeks treasuries te kopen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Ik ben heel positief op de ZROZ op lange termijn, omdat
      het rendement van de Langere Treasuries over een paar
      jaar veel lager zal kunnen zijn, met een dienovereenkomstige
      waardestijging in de Nul-Coupon. Met natuurlijk
      de nodige onderbrekingen! Men moet het geduld kunnen
      opbrengen om te wachten, want het is een agressieve
      belegging. Bij een nieuwe monetaire stimulering (QE4),
      moet men weer even in de wachtkamer.

      Helaas is het twijfelachtig of deze ETF nog in de EU
      verkrijgbaar is, vanwege de nieuwe regelgeving.

      DS

      Verwijderen
  12. Waarom denkt u niet dat er hyperinflatie zal komen? Welke condities moeten dan aanwezig zijn?
    Mvg Elizabeth

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ELIZABETH:

      Hyperinflatie ontstaat als er 'echt' geld wordt gedrukt
      (helikoptergeld) om de staatshuishouding te financieren.
      Sommige landen beleefden hyperinflatie na een oorlog
      (China 1947 - 1949, net voordat Mao de macht overnam)
      of na onbetaalbare verplichtingen (Duitsland 1922 - 1923,
      na de Eerste Wereldoorlog). Men kan tenminste
      56 hyperinflaties tellen in het recente verleden.

      Maar daarom is 'helikoptergeld' nu in de meeste
      ontwikkelde landen wettelijk verboden. Dat betekent,
      dat de volksvertegenwoordiging daarover zou moeten
      stemmen, als men dat wil veranderen.

      Natuurlijk is alles mogelijk, want er zijn sterke
      krachten, die een basisinkomen willen voor iedereen,
      plus gratis gezondheidszorg plus gratis onderwijs, etc.
      Dat kan een tijdje goed gaan (Castro en Chavez werden
      gezien als 'helden', voordat hun systeem in elkaar
      klapte), maar uiteindelijk zal de algemene levensstandaard
      drastisch achteruitgaan

      Bij echt helikoptergeld, schiet de omloopsnelheid van het
      geld omhoog, want geld wordt opeens een 'hete aardappel'.
      Dat is de hoofdreden voor hogere inflatie.

      Hyperinflatie is ook uiteindelijk het einde van de
      heersende elite, waardoor een doelbewuste hyperinflatie
      als een doodvonnis voor het gangbare systeem kan
      worden beschouwd.

      Alles hangt af van de juiste 'gedisciplineerde' mentaliteit.

      Als belegger kan men alleen afgaan op het verleden:
      Amerika is vrij stabiel geweest in de laatste 200
      jaar, maar beleefde hyperinflatie tijdens de
      bevrijdingsoorlog van 1775 - 1779 ('Continentals'
      werden waardeloos). Nederland en Groot-Brittannie
      zijn ook vrij stabiel geweest, ondanks tegenslagen.
      Maar Zuid-Europa en Latijns Amerika zijn altijd
      instabiel geweest, met Argentinie voorop.

      De HANKE-KRUS HYPERINFLATION TABLE:

      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/8/88/The_Hanke_Krus_Hyperinflation_Table.pdf

      https://www.bbc.co.uk/news/business-45523636

      DS

      Verwijderen
  13. Watch Fox News host Tucker Carlson call one of his guests a 'tiny brain...moron' during an interview. NowThis has obtained the full segment with historian Rutger Bregman that Fox News is refusing to air.

    https://twitter.com/nowthisnews/status/1098282209834950657

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Rutger Bregman over zijn interview met Tucker Carlson

      https://dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl/media/684230

      Verwijderen
  14. Geachte heer Schmull,
    U heeft het in het fantastische artikel hierboven over een stille superstorm.
    Zojuist komt mij een artikel onder ogen (en ik heb eerst even gechecked of u die al niet eerder heeft geplaatst, haha) over een waarschuwing van Fitch Ratings, inzake een naderende storm omtrent de collateralized loan obligations:

    https://www.zerohedge.com/news/2019-02-21/fitch-warns-coming-storm-clos

    Mijn vraag aan u is: bent u het eens met dit artikel en kunt u in Jip en Janneke taal kort uitleggen hoe het eea in elkaar steekt en wat de eventuele gevolgen globaal kunnen zijn, of valt het allemaal wel mee.
    Want ik ben op dit vlak een noob.

    Alvast hartelijk dank voor uw uitleg en vriendelijk groetend,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      'An accident waiting to happen'! De Leveraged Loan markt
      is nu groter dan de High Yield markt, ruim $ 1000 miljard.
      Liefst 85% is Covenant-Lite, wat betekent, dat er
      weinig 'buffers' ingebouwd zijn voor beleggers, als
      het mis gaat.

      De meeste Leveraged Loans zijn gekocht door riskante
      beleggingsfondsen, die uit zijn op hoger rendement.
      Maar ook de Japanners zijn actief geweest. De arme
      particulier is zich weinig bewust van de risico's.

      Er zijn al vele waarschuwingen geweest van talloze instanties,
      maar de risico's worden goedgepraat met 'dit keer is het
      anders'. Toch lijkt het probleem niet zo groot als
      de Subprime securitisaties van 2007 - 2008.

      Weer een reden om zich te beperken tot conservatieve
      Treasuries. De 3-maands T-Bill heeft toch een prima
      rendement, zonder al die risico's:

      Charlie Bilello:


      @charliebilello
      Feb 20, 2019
      3-Month Treasury Yield...
      Feb '09: 0.30%
      Feb '10: 0.11%
      Feb '11: 0.10%
      Feb '12: 0.09%
      Feb '13: 0.12%
      Feb '14: 0.06%
      Feb '15: 0.02%
      Feb '16: 0.31%
      Feb' 17: 0.53%
      Feb '18: 1.62%
      Today: 2.45%

      Prima artikel in FORBES:


      leveraged loans are typically unsecured, cashflow based loans. They are more than $5 million in size and account for more than 20% of the borrower's debt. Leveraged loans are usually made to borrowers with a ratio of senior debt to EBITDA of more than 3 times or total debt of more than 4 times.

      https://www.forbes.com/sites/mayrarodriguezvalladares/2018/12/18/rating-agencies-sound-alarm-about-leveraged-loans-and-clos/

      DS

      Verwijderen
  15. Consumer debt hits $4 trillion
    Total credit card debt is also at its highest point ever, surpassing $1 trillion
    At the same time, credit card interest rates have never been higher. The average card interest rate is currently 17.41%

    https://twitter.com/NorthmanTrader/status/1098589773436985346

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Beste Heer Schmull,

    u heeft het in de laatste alinea's over eigendomsrecht, in hoeverre dienen eigen woning bezitters in Nederland zich zorgen te maken m.b.t. confiscaties hiervan e.d.? Even er vanuitgaande dat het huis zo goed als afbetaald is of nog minimale hypotheek bevat. Bestaat de kans dat je hier ook zomaar je huis kwijtraakt, kan me dat moeilijk voorstellen?

    En wat kan de gewone burger met wat vermogen (eigen huis, spaargeld etc.) nu doen om heelhuids deze superstorm te overleven? Want maatregelen als buitenlandse rekeningen opnenen, Treasury's kopen lijken mij eerder opties voor de echte rijken onder ons en niet voor het mainstream volk.

    En hoe zit het met dollars en ETF's (bijv. TLT of IDTL)aanhouden op een beleggersrekening, is dat veilig?

    Kortom ik zou als gemiddelde burger met een bijna afbetaald huis en wat spaargeld in de vorm van dollars en wat TLT op mijn beleggersrekening en wat fysiek goud verder echt niet weten hoe ik mij verder zou moeten indekken. Wellicht speelt deze vraag bij velen.

    Alvast dank!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Maakt u zich geen zorgen over een huis, dat bijna
      hypotheekvrij is. Pas als de hypotheekbetalingen
      zouden stoppen, kan de bank stappen ondernemen.
      De overheid is niet in uw huis geinteresseerd,
      behalve als het een groot land- of herenhuis betreft,
      dat geschikt zou zijn voor vriendjes van een
      nationale volkspartij, als die ooit aan de macht
      zou komen. Maar dan zal u waarschijnlijk al zijn
      geemigreerd.

      Men zou helaas vele nationalisaties kunnen verwachten,
      terwijl de aandeelhouders worden afgescheept met
      obligaties, die weinig waarde behouden. Dus het
      eigendomsrecht in bepaalde sectoren zou op het
      spel kunnen komen te staan.

      Uw beleggersrekening bij een gerenommeerde bank of
      broker is gewoonlijk verzekerd tot een bepaald bedrag,
      als een faillissement dreigt. Blijf uit de buurt van
      brokers met CFD's en Binary options. Supergevaarlijk!
      Vaak wordt een rekening geblokkeerd, zonder de client
      te informeren, op basis van een vermoeden, dat de
      Terms & Conditions worden overtreden.

      Maar sinds het faillissement van Lehman, is de
      bescherming van een rekeninghouder 'stilletjes'
      verzwakt. Bij Beaufort Securities in Engeland,
      moesten rekeninghouders opdraaien voor de kosten
      van het faillissement en waren de rekeningen
      tijdenlang 'bevroren':

      https://www.ft.com/content/e52ff26e-5833-11e8-b8b2-d6ceb45fa9d0

      Verder geen waardevolle zaken, zoals sieraden en fysiek
      Goud thuis bewaren. Het is niet geheim te houden en uw
      leven is dan in gevaar. Er is heus wel ergens een bankkluis.
      Die inhoud blijft altijd van u, ookal kan de overheid
      opening van de kluis eisen om vast te stellen, dat u
      geen verdovende middelen of wapens verbergt. Natuurlijk
      moet elke kluis extra worden verzekerd tegen diefstal,
      vooral door 'insiders'. Niemand is te vertrouwen.

      DS

      Verwijderen
    2. Hartelijk dank voor uw antwoord, enigzins geruststellend!

      Wat betreft de beleggersrekening bedoel ik inderdaad dollars aanhouden bij een broker (bv. Binck, Degiro, Lynx etc) in een zogenaamd Cash Fund bijv. "MORGAN STANLEY USD LIQUIDITY FUND"

      Staat de dollars in een fonds als deze veilig tijdens de "storm"?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Bij deze Cash Fund, moet men vaststellen, dat er geen
      Treasuries deel uitmaken van de portefeuille. Maar
      het is zeer gespreid, zowel geografisch als wat
      producten betreft (commercial paper, repos, asset backed).

      In de superstorm echter, zullen Treasuries altijd
      verhandelbaar blijken te zijn, maar het valt af te
      wachten of dat het geval is met de andere beleggings-
      categorieen, met name buiten Amerika. Als er maar
      enige twijfel is over een holding, dan moet men
      'bevriezing' verwachten van het Fund, totdat
      de verhandelbaarheid verbetert.

      De Grote Financieele Crisis van 2007 - 2009 begon
      in Frankrijk (!), omdat BNP-Paribas 3 geldmarkt-
      fondsen moest bevriezen. Men kon de waarde van de
      portefeuille niet meer bepalen, omdat een gedeelte
      was belegd in Subprime.

      https://www.morganstanley.com/im/publication/mslf/factsheet/fs_mslf_usdollarliquidity_ininc_en.pdf?1550877074827

      https://www.morganstanley.com/im/en-ie/intermediary-investor/funds-and-performance/morgan-stanley-liquidity-funds/us-dollar-liquidity-fund.html

      DS

      Verwijderen
    4. Dus het geld kan dan beter aangehouden worden in bijv. IDTL (TLT helaas momenteel niet aan te kopen) i.p.v. een Cash Fund als deze?

      Gr,
      R

      Verwijderen
    5. @R:

      De IDTL is nu nog verkrijgbaar. Als Brexit doorgaat, dan
      kan men straks misschien alleen verkopen, niet kopen,
      zoals bij TLT.

      Warren Buffett heeft zo'n $ 100 miljard Cash in Berkshire
      Hathaway, waarvan het merendeel rechtstreeks in Treasuries.
      Hij koopt echt geen geldmarktfonds, die misschien wat
      meer rendement oplevert, maar belegt in activa, die
      straks minder verhandelbaar zijn. Bovendien verdient
      de broker extra aan zo'n geldmarktfonds.

      Verhandelbaarheid wordt het belangrijkste thema in de
      volgende crisis. Opvallend is, dat vele Hedge Funds
      nu nog, 10 jaar na de crisis, in 'side pockets'
      opgescheept zitten met onverhandelbare activa, terwijl
      vele beleggers nog steeds wachten op hun geld.

      DS

      Verwijderen
    6. Wel te koop via DEGIRO op de Swiss Stock Enchange. IDTL

      Verwijderen
  17. China Trade Deal Extension & What it Could Mean for USD

    http://www.bkassetmanagement.com/featured/china-trade-deal-extension-what-it-could-mean-for-usd_12896

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      Wat deze Mevrouw uit het oog verliest, is dat de groei-
      vertraging buiten Amerika veel ernstiger is dan in
      Amerika zelf. Dat betekent, dat de monetaire stimulering
      buiten Amerika veel groter wordt dan in Amerika zelf.
      Wat juist de Dollar zal ondersteunen.

      DS

      Verwijderen
  18. Stel: China stemt er mee in om voor 1,2 biljoen dollar aan goederen uit de VS te importeren, alleen.........op voorwaarde dat zij afrekent met de Treasury bonds die ze in bezit heeft, nl. ook precies 1,2 biljoen....
    Dus de IOU’s worden vereffend.
    Wat doet dit met de dollar?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Mooi verhaal, maar waarschijnlijk onjuist. Het effect
      op de Dollar lijkt beperkt. Er zijn gewoonlijk wel
      20 factoren, die een valuta bepalen. De algemene
      mening is WEER negatief op de Dollar, net zoals
      in 2018, maar het lijkt wishful thinking. Iedereen
      wil juist devalueren tegenover de Dollar (vooral
      de Euro), omdat het economisch veel slechter is
      buiten Amerika. De Euro is sinds 2008 in een
      neergaande trend tegenover de USD en is zeker
      op weg naar beneden Pari, omdat de ECB nu denkt
      aan een herhaling van QE!

      https://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=USD&view=10Y

      DS

      Verwijderen
  19. Beste Heer Schmull,
    Kunt u zich grotendeels vinden in de conclusie van onderstaand artikel, dat het uiteindelijk wel mee zal vallen met het handelsconflict tussen Amerika en China?

    https://marketupdate.nl/nieuws/economie/valutacrisis/wat-gaat-de-chinese-yuan-in-2019-doen/

    Met vriendelijke groet,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Dit handelsconflict zal nog heel lang voortduren, maar
      er komt waarschijnlijk weer een wapenstilstand. De kans
      daarop wordt groter, als China kans ziet om de Yuan
      voorlopig te stabiliseren. Het ergste, dat zou kunnen
      gebeuren is een abrupte devaluatie van de Yuan.

      Zo'n wapenstilstand is nodig met de Amerikaanse
      Presidentsverkiezingen in zicht en ook het 100-jarig
      bestaan van de Chinese communistische partij in 2021.

      Het conflict betreft echter veel meer dan handel alleen.
      Amerika weigert haar hegemonie in Azie op te geven.
      Dus het conflict zal over enkele jaren verslechteren, wie
      ook President wordt van Amerika.

      DS

      Verwijderen
    2. Hartelijk bedankt voor uw reaktie; dat is geen prettig vooruitzicht heer Schmull en volgens onderstaand artikel dringt de tijd voor een handelsdeal. Als die er niet komt verhoogt Trump de Chinese invoertarieven van 10 naar 25%. Ben benieuwd hoe China hier dan op gaat reageren, want ze is natuurlijk wel voor een groot deel afhankelijk van Amerika :

      https://www.daskapital.nl/5153103/helaas-einde-van-handelsoorlog-tussen-vs-en-china-nog-lang-niet-in-zicht/

      Met vriendelijke groet,
      Willem.

      Verwijderen
  20. Denkt u dat als het kapitalisme geen antwoord kan geven op de groeiende ongelijkheid en globalisme dat er op een gegeven momument een communistische economisch regime wereldwijd dreigt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De ongelijkheid in 1929, die net zo groot was als nu,
      werd opgelost in de daaropvolgende jaren, toen de
      beurskoersen met 90% daalden. Maar dat voorkwam
      het Communisme en het Nazisme natuurlijk niet.

      De ongelijkheid in zogenaamde socialistische landen
      is veel groter. Alle belangrijke politici in China
      en Rusland zijn miljardair.

      Mijn gevoel zegt, dat een regiem. zonder echte democratie,
      zonder onafhankelijke rechtsspraak, zonder persoonlijke
      vrijheid, veel eerder voor de bijl gaat. Daarom zijn de
      regiems in China en Rusland op drijfzand gebouwd.

      Het is nu eenmaal zo, dat vrijheid veel belangrijker is,
      dan brood en spelen.

      DS

      Verwijderen
  21. Ik ben bang dat velen op de SP of GroenLinks gaan stemmen als meer mensen het financieel slechter krijgen:

    https://twitter.com/NL__POLITIEK/status/1099746419592884224

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Beste heer Schmull, u krijgt wederom gelijk:

    https://www.nu.nl/economie/5759976/trump-stelt-verhoging-van-tarieven-chinese-goederen-uit.html

    Inderdaad een voorlopige "wapenstilstand" op handen.

    Met vriendelijke groet,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Geachte heer,
    Steeds vaker kom ik de uitdrukking MMT tegen.
    Modern Money Theory.
    Is dit wat eigenlijk al gemeengoed is, maar onder de pet
    gehouden wordt? Een vorm van fin. beleid wat neerkomt op
    het gewoon bijdrukken van geld, en dit vervolgens ontkennen?
    Wat gebeurt er allemaal? Een nieuwe vorm van QE?
    Kunt U er wat over vertellen?

    Mvg Herbert.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HERBERT:

      MODERN MONETARY (MONEY) THEORY (MMT) stelt, dat de uitgaven van
      de overheid, die een eigen valuta uitgeeft, niet uitsluitend
      bepaald worden door de belastinginkomsten (de begrotings-
      middelen). Die overheid kan immers 'geld drukken', vooral
      als de wisselkoers 'zwevend' (floating) is.

      Natuurlijk kan zo'n overheid altijd geld 'bijdrukken'
      ('monetiseren'), maar dat betekent niet, dat zoiets
      ook verstandig is. Bovendien is 'echt' helikoptergeld
      wettelijk verboden. QE is een asset swap, waarbij
      illiquide activa worden geruild voor liquiditeit
      'uit de dunne lucht', zonder verandering van de
      geldhoeveelheid. Het leidt tot activa-inflatie,
      niet tot consumentenprijsinflatie. De omloopsnelheid
      van het geld blijft dalen is nu op een 60-jarig
      laagtepunt.

      MMT wil af van de 'verouderde' begrotingsdiscipline en
      'normale rentestand'. Kijk maar naar Japan. De staatsschuld
      als percentage van het Bruto Nationaal Product is 200%+,
      tweemaal zo hoog als het gemiddelde ontwikkelde land, maar
      de rente is negatief en het monetaire stimuleringsbeleid
      is in de hoogste versnelling. En inflatie is er nagenoeg
      niet, eerder deflatie.

      De werkloosheid in de meeste ontwikkelde landen is het
      laagst in 50 jaar, terwijl inflatie en inflatoire
      verwachtingen steeds minder zijn geworden. Dus weg
      met de 'verouderde' economische schoolboekjes, die
      waarschuwen voor eeuwige hoge begrotingstekorten.

      De Keynesiaanse theorie (tijdelijke overheidsbestedingen
      om tijdelijke onderbestedingen tegen te gaan) kan volgens
      MMT worden veranderd in een 'permanente' stimulering,
      zonder negatieve gevolgen. Opeens lijken alle dromen
      van infrastructuur, loonsverhoging, klimatologie, etc,
      werkelijkheid te kunnen worden. Het 'socialistische'
      paradijs lijkt te zijn aangebroken.

      MMT stelt, dat een overheid niet hetzelfde behoeft te
      doen als een gezin. Een 'sluitende boekhouding' is
      immers overbodig, als de overheid verplichtingen kan
      afwentelen naar de volgende generaties.

      MMT is een reactie op het bezuinigingsbeleid van overheden,
      na de Grote Financieele Crisis van 10 jaar geleden, vooral
      in de zwakkere landen. De gigantische monetaire reddings-
      operatie veroorzaakte activa-inflatie, wat vooral de
      bezitters van activa ten goede kwam, terwijl het
      merendeel van de niet-bezittende klasse het gevoel
      kreeg, dat er geen vooruitgang was, ondanks een
      gestaag dalende werkloosheid. Het leek even op
      socialisme voor de 'rijken' (die een reddings-
      operatie kregen) en kapitalisme voor de 'armen'.

      MMT is ook een reactie op fiscale conservatieven,
      zoals Milton Friedman, die destijds stelde, dat
      de gierende inflatie van de jaren '70 werd
      veroorzaakt door staatsschuld en begrotingstekorten.
      Friedman beschouwde een Keynesiaans beleid als 'naief'.

      Maar MMT lijkt niets nieuws toe te voegen aan wat men
      reeds weet over de staatshuishouding sinds de opheffing
      van de Goudstandaard. In de Eurozone, die weinig
      verschilt van het strikte regiem van de vroegere
      Goudstandaard, onder druk van vooral Duitsland en
      Nederland, is MMT natuurlijk helemaal taboe.

      MMT lijkt te mooi om waar te zijn. Anders waren
      Venezuela en Argentinie de rijkste landen ter wereld.

      DS

      Verwijderen
  24. Merkwaardige marktdag : goud,usd en treasuries omlaag.

    Wijst niet op deflatie maar meer op vertrouwen in de markt.
    Toch staan volgens u e.a. de seinen op rood.
    Verwacht u nog veel meer zwakte in de usd en de treasuries?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Het is essentieel om de langere termijn in het oog te houden:
      de rendementsstijging van de 10-jarige Treasury is 4 maanden
      geleden afgeketst op de 38-jarige neergaande trend en
      daalde daarna scherp, tegen de algemene verwachting in. Het
      herstel sindsdien is minimaal geweest. De economische
      toestand verslechtert overal zienderogen. Dus dat
      rendement zal, met onderbrekingen, in de komende jaren
      blijven dalen, met een dienovereenkomstige waarde-
      stijging van Treasuries.

      De Dollar is in een Bullmarkt, een opgaande trend sinds
      2008, tegenover alle belangrijke valuta's. De economieen
      buiten Amerika doen het allang veel slechter en dus willen
      bijna alle landen devalueren tegenover de Dollar, via
      nog meer monetaire stimulering. De Dollarindex (DXY)
      lijkt een nieuw hoogtepunt tegemoet te gaan, tot
      ontsteltenis van Dollarschuldenaren en ook van de algemene
      mening, die, net zoals in 2018, smeekt om een
      zwakkere Dollar.

      Goud: de uitbraak naar boven is vooralsnog mislukt.
      De Commercials (COT) zijn nog meer 'short' gegaan,
      de inflatoire verwachtingen (Breakevens) zijn ingestort,
      en de Bearmarkt zinds 2011 lijkt nog in tact. Weer
      een valse dageraad voor de Goudkevers! Wie weet,
      zakt de Goudprijs nu eerst naar $ 800 en zakt de Euro
      naar $ 0.90.

      DS

      Verwijderen
  25. Ik ben er toch niet helemaal gerust op.
    Bernie Sanders en de econome Kelton zien dit helemaal zitten.
    En dat is de USA! De grootste economie in de wereld.
    Er gaan zelfs stemmen op dat Merkel maar eens bij Bernie Sanders te raden moet gaan. Laten we hopen dat het niet die kant uit gaat, toch?

    Mvrg,
    Herbert

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HERBERT:

      Dit debat zal zeker nog voortduren, omdat de 'verouderde'
      economische modellen opnieuw op de weegschaal worden
      gelegd. Dat heeft zin, omdat oorzaak en gevolg van
      economische maatregelen misschien aan een herziening
      toe zijn. KELTON lijkt in ieder geval iedereen weer
      aan het denken te zetten en de stellingen van
      bijvoorbeeld een Paul Krugman zijn geen wetten van Meden
      en Persen meer gebleken. Lagere, laat staan negatieve
      rentes, zouden wel eens negatief kunnen zijn voor
      de economie, want MMT ziet dat als een reden voor
      economische contractie.

      DS

      Verwijderen
  26. Van al die problemen in de wereld raak ik gestrest.
    Ik ga me inschrijven!!:

    https://twitter.com/Klimaatpsych/status/1101230685652742146

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt zeggen wat je wilt, het was een daverend succes!

      https://twitter.com/Klimaatpsych/status/1101917994006048768

      Verwijderen
  27. Fantastisch! Go TRUMP GO TRUMP!!

    https://twitter.com/bennyjohnson/status/1101913950525050880

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Cashing In: How to Make Negative Interest Rates Work

    https://blogs.imf.org/2019/02/05/cashing-in-how-to-make-negative-interest-rates-work/#.XHxcHYzUlAM.twitter

    Wat te doen straks met cash op de bankrekening ??

    Mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Een bewust beleid van negatieve rente zal uiteindelijk
      rampzalig blijken, omdat geen pensioenfonds, bank en
      verzekeraar kan overleven. Maar men heeft tot nu toe
      nog afgezien van negatieve rente voor particulieren
      (behalve bij hele grote bedragen of in de vorm van
      extra 'bankkosten').

      In Amerika dienen Money Market Funds (MMF), met
      $ 3000 miljard aan activa, als financierders van
      o.a. de Europese banken, etc. Daarom is een
      bewuste negatieve rente in Amerika extra
      gecompliceerd.

      Voorlopig is de prijs van een 'gratis' bankrekening
      de extra maandelijkse kosten wel waard (zoals allang
      bij Zwitserse banken). Paniek is een slechte raadsheer.

      DS

      Verwijderen
    2. Als geen pensioenfonds, bank en verzekeraar kan overleven, dan is toch niet te verwachten dat die negatieve rentes etc er gaan komen ? Of is een negatieve rente op staatsobligaties de trigger voor deze mogelijke ontwikkeling?
      Stel dat dit in Europa zou gaan gebeuren dan verdwijnt alle geld richting de VS , kortom een zeer zwakke euro waardoor de EU in gevaar komt.
      Uw visie?

      Verwijderen
    3. @HAROLD:

      Ruim 10% van alle obligaties in de wereld hebben al
      een negatief rendement. De vraag naar zulke obligaties
      stijgt, want de economische onzekerheid neemt toe en
      er is een tekort aan kwaliteitsobligaties. De Japanse
      staatsobligatie (JGB) was de allerbeste belegging in Japan
      in de laatste 30 jaar, ondanks het negatieve rendement,
      omdat men de zogenaamde 'duration risk premium'
      incasseerde. In Europa wordt het tekort aan Duitse Bunds,
      ondanks negatief rendement, steeds erger, omdat Duitsland
      haar staatsschuld aflost. Duitse Bunds komen steeds meer in
      'vaste' handen en worden praktisch onverhandelbaar.

      Als de echte Bearmarkt in aandelen, grondstoffen en
      onroerend goed losbarst, dan kan men gemakkelijk
      50% verlies verwachten, over een bepaalde periode,
      net zoals in 2000 en 2008. Dan is een kwaliteits-
      obligatie of kasgeld, ondanks negatief rendement,
      nog zo gek niet. Het gaat er immers om, om dan zo weinig
      mogelijk te verliezen.

      Het ligt voor de hand, dat de haard van de economische
      aardbeving, het epicentrum, van de volgende crisis,
      naast misschien China (wat een dictatuur is), in
      Europa komt te liggen. Het Europese banksysteem is
      uiterst wankel, er is geen Europees deposito-garantie-
      stelsel, geen kredietverlener in laatste instantie
      (lender of last resort), een unie uitsluitend in naam.
      De ECB probeert de Eurozone het overeind te houden via
      unanimiteit van 19 (!) lidstaten. Zelfs eventuele
      deviezencontroles kunnen de Euro niet redden. Dus
      natuurlijk speelt de ECB met haar officieel negatief
      rentebeleid met vuur. Toch moet men concluderen, dat
      deze hopeloze situatie bij de meeste waarnemers, laat
      staan het publiek, nog niet is doorgedrongen.
      De mogelijke superstorm in Europa is bijna ook niet
      voor te stellen. Maar het staat wel degelijk te
      gebeuren.

      DS

      Verwijderen
    4. Dank voor uw antwoorden.
      Harold

      Verwijderen
  30. Heer Schmull,
    Zou u eens een scenario willen schetsen waar we volgens u naar toe gaan? In het geval de domino's gaan vallen. En welke opportunities daar vervolgens bij komen kijken, ik denk dan met name aan de combinatie dollar en goud. Bijvoorbeeld als de beursen crashen, is het wellicht een moment om uit dollars en in goud te gaan vanwege eventuele margin calls, en zo zullen er meerdere mijlpalen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @aNoniem:

      Bij een eventuele beurscrash, zoals in 2008, daalt
      de Goudprijs, in eerste instantie, en stijgt de Dollar.

      Daarna werden de Centrale Banken brandblussers,
      waardoor de Goudprijs steeg en de Dollar weer wat zwakker
      werd. Het hoogtepunt van Goud was in 2011, terwijl
      de Dollar, met onderbrekingen, in een opgaande trend
      is gebleven sinds het dieptepunt in 2008.

      Er spelen vele factoren een rol, zodat men niet
      uitsluitend moet gokken op de Dollar of het Goud.
      Het is veel beter om een positie te hebben in allebei.

      Momenteel ben ik positief op de Dollar, tegen de
      algemene mening in, vanwege het wereldwijde Dollartekort,
      om allerlei redenen. De Goudprijs is sinds 2011 nog
      steeds in een neergaande trend en de laatste aanval
      op die trend is zojuist mislukt.

      De slimme Commercials gokken erop, dat de daling in
      Goudprijs doorzet en verhogen hun 'short'-posities.

      Maar Goud moet men gewoon vasthouden, alhoewel geduld
      is vereist. Een echte 'capitulatie' van de Goudkevers
      in deze Bearmarkt sinds 2011, kan nog steeds plaatsvinden.
      Dan staat de Goudprijs opeens op $ 800, tegen de
      verwachting in. Als speculant moet men tegen een
      stootje kunnen, vooral als de volgende recessie zich
      aandient, met kans op echte 'deflatie'.

      DS

      Verwijderen
  31. Is goud dan een koopgelegenheid op bijvoorbeeld $800, of kan het nog veel lager gaan? Het kan natuurlijk ook zo zijn, dat je beter op $800 goud kan kopen dan het lid op de neus te krijgen.

    Eric

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. aNoniem/ERIC:

      Wisten we de toekomst maar! Niemand weet, wanneer de
      reeds 8-jarige neergaande trend in GOUD eindelijk
      voorbij is. Velen zijn nu al positief en voorspellen
      $ 1700. Maar mijn gevoel (ik volg Goud al sinds 1971
      en kocht op $ 70.-) zegt, dat men moet rekening
      houden met het 'ondenkbare', namelijk het effect
      van deflatie op Goud. De voornaamste reden om Goud
      te kopen is stijgende inflatie. Die tijd is allang
      voorbij (in de beschaafde Westerse landen), want
      er is vergrijzing, overcapaciteit en excessieve schuld.

      Harry DENT, een beursveteraan, die heel veel juiste
      waarnemingen op zijn naam heeft staan, voorspelt
      een Goudprijs van $ 400 tot $ 700. Juist omdat hij
      zo wordt verguisd door de religieuze Goudsecte, heeft
      het zin om naar hem te luisteren:

      https://pro.dentresearch.com/p/GOLDEBOOK_0918/EBNBV237/

      DS

      Verwijderen
    2. de voornaamste reden om op heden goud te kopen is toch vooral omdat papiergeld en digitaal geld fake money is en/of geen vertrouwen inboezemt? Als het klopt dat het financieel systeem de implosie nabij is dan vlucht men toch in de eerste plaats naar tastbare zaken. Als het geld niet veilig is bij de banken en digitaal geld van de ene dag op de andere kan verdwijnen lijken edelmetalen de beste 'stressbestendige' activa (aandelen moeten het hebben van vertrouwen terwijl bezit van edelmetalen vooral ingegeven is door een motie van wantrouwen) wat logisch gezien ook de prijs moet naar omhoog duwen. Of niet ?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      U trekt zich teveel aan van doemdenkers, die u bang willen
      maken. Zolang u met het huidige geld nog uw boterham kan
      betalen, dan is dat geld niet 'fake'.

      Er is niets tegen het bezit van wat Fysiek Goud, net zo min
      als een Rembrandt-schilderij, want die zijn heel mooi,
      en hebben hun koopkracht over een lange periode wel
      bewezen. Maar u kunt uw boterham daarmee niet kopen.
      U zult dat eerst moeten verkopen voor 'fake' geld.

      Verder moeten we maar afwachten of ons nageslacht
      misschien van mening verandert. Het is al zo, dat
      de markt voor Rembrandt-schilderijen uiterst klein
      is geworden vergeleken met vroeger, omdat de
      huidige generatie geen enkele belangstelling heeft
      voor de Oude Meesters. Slechts 5% van de verzamelaars
      heeft belangstelling, want de overgrote meerderheid
      van de gegoede verzamelaars richt zich op Modern Art.
      Een Rembrandt van $ 100 miljoen is nu praktisch
      onverkoopbaar, tenzij de prijs ... daalt.

      Ik groeide op in een tijd, dat bijna niemand iets
      wilde weten van Goud. In de jaren '70 werd ik
      ronduit uitgelachen om mijn positieve verhalen over
      Goud. En dat was in de tijd van de Grote Inflatie!

      Maar tegenwoordig staat DEFLATIE voor de deur:
      in Europa is het bijna zover en in Japan is het een
      feit. In deflatie wordt dat 'fake' geld KONING en
      de schuldenaar in 'fake' geld kan niet meer slapen.
      De bank kan elk moment op de deur kloppen. Waarom
      zouden de Centrale Banken anders zo in paniek zijn
      met hun abnormale monetair beleid?

      Maar als u een 50% daling in de Goudprijs over zich heen
      kan laten gaan, dan moet u Goud gewoon vasthouden,
      want u kan er naar kijken, net zoals een Rembrandt-schilderij.

      DS

      Verwijderen
  32. ... Verder wordt de top 5% vogelvrij. Torenhoge belastingen en confiskeringen komen eraan...
    Misschien wordt Groot-Brittannie, als Brexit ooit nog doorgang vindt, de lachende derde!

    Is het nu een gunstig moment om wat te doen ivm het bovengestelde en wat zou uw advies zijn?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Ik kan niet positief worden op het Pond Sterling op
      lange termijn, noch op Britse Gilts. Groot-Brittannie
      houdt het hoofd boven water door valuta-devaluatie,
      bubbels in de huizenmarkt met torenhoge schulden van
      huishoudens en een zeer onzekere staatshuishouding.
      Als Brexit doorgaat, laat staan de onafhankelijkheid
      van Schotland, dan zal de Britse mentaliteit van
      'grin and bear it' tandenknarsend op de proef worden
      gesteld. Als men nu vermogend is, dan komen eerder
      Zwitserland en Amerika in aanmerking voor vermogens-
      allocatie. Die zullen de superstorm zonder teveel
      kleerscheuren kunnen overleven. Als rijke landen, zoals
      Nederland en Duitsland, gedwongen zouden worden om
      op te draaien voor het faillissement van Zuid-Europa,
      dan spat de Eurozone gegarandeerd uitelkaar en duurt
      het 10 jaar om daar bovenop te komen.

      DS

      Verwijderen
  33. aanvulling : bv bankrekening openen in GB , Engelse staatsobligaties etc ?

    BeantwoordenVerwijderen
  34. It's official:
    FED'S WILLIAMS SAYS IN A DOWNTURN WE COULD CONSIDER QUANTITATIVE EASING AND NEGATIVE RATES!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De REVANCHE van de TREASURIES, zoals al jarenlang
      gepropageerd door ondergetekende!

      DS

      Verwijderen
  35. ���� Het handelstekort van de VS is op het hoogste punt in tien jaar!
    Dat klinkt erg financieel ongezond.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Dat is een mooie krantekop, maar wees voorzichtig met
      de interpretatie daarvan. Amerika is met 3% van de
      wereldbevolking 25% van de wereldvraag naar goederen.
      Ieder land wil juist naar Amerika exporteren, vanwege
      de gigantische binnenlandse markt. Daarom wil ieder
      land ook devalueren tegenover de Dollar, vooral als
      er tegenwind is. De enige periode, dat Amerika een
      handelsoverschot had, was tijdens de economische
      depressie van de jaren '30. Vooral door protectionisme.
      Geen gezonde tijd!

      Europa heeft een handelsoverschot in goederen, dat in de
      afgelopen 10 jaar bijna is verdubbeld. De Europese
      economie is voor 30%+ afhankelijk van de wereldhandel
      tegenover slechts 13% voor de Amerikaanse economie, die
      ook nog zelf-voorzienend is en energie en voedsel.

      Toch gaat het kennelijk zo beroerd met Europa, met name
      de Eurozone, dat de ECB vandaag met wanhoopsmaatregelen
      tevoorschijn moest komen om recessie en deflatie proberen
      te voorkomen. Spannende tijden!

      DS

      Verwijderen
  36. Acht U goud via BullionVault opgeslagen in Zürich een goede belegging, ondanks het risico dat goud de helft daalt in waarde, heb je nog wel de helft over in Zwitserland. IDTL via Binck of DEGIRO komt bij verkoop weer op de Nederlandse bankrekening, met gevaar voor ïnpikken"door de overheid.Of toch maar echte Treasuries?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      BULLIONVAULT heeft een goede staat van dienst en een goede
      reputatie. Zelf heb ik altijd de GOUD ETF van Zuercher
      Kantonal Bank (ZGLD in ZURICH) geadviseerd, want het is
      geen prive-onderneming. De ZKB GOLD belegt in fysiek
      Goud, die tegen bepaalde voorwaarden door aandeelhouders
      kan worden opgevraagd.

      http://www.morningstar.co.uk/uk/etf/snapshot/snapshot.aspx?id=0P00005VM0

      DS

      Verwijderen
  37. Twijfel om nu nog wat dollars te kopen. Voordat deze nog sterker wordt. Wat in de vooruitzichten kan nog leiden tot een sterkere euro of lagere dollar?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De EURO is vandaag verder uit bed gevallen, waarvoor
      ondergetekende al jarenlang heeft gewaarschuwd:

      https://uk.finance.yahoo.com/m/9c4df50c-a992-33ee-8f0b-a884abf3b188/euro-tumbles-to-lowest-level.html?.tsrc=rss

      Misschien daalt het verder naar pari (1.00), maar bij
      valuta's spelen tientallen factoren een rol en een
      tussentijds herstel is altijd mogelijk. Valuta-handel
      is de snelste route naar armoede, vooral met krediet.
      Daarom moet men niet gokken, maar gewoon een positie
      hebben in een andere dan de eigen valuta, liefst de Dollar,
      die (nog) geen negatieve rente heeft.

      DS

      Verwijderen
  38. Wat verwacht u van Duitsland nu de ECB in september weer gaat beginnen met TLTRO-III?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze "NO Normalization. The PANIC BUTTON INSTEAD!"moet toch bij iedereen de alarmbellen doen rinkelen?

      https://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2019/html/ecb.mp190307~7d8a9d2665.en.html

      Verwijderen
    2. @UNKNOWN:

      Duitsland moet maar hopen, dat de nieuwe Chinese reflatie,
      die elke 2 jaar pleegt plaats te vinden, een halt toeroept
      aan de inkrimping van de wereldhandel, ondanks de
      handelsoorlog. Verder is de belangrijke auto-industrie
      onder vuur (diesel, etc). Helaas is er nu ook een
      bubbel in Duits onroerend goed, die opeens zal draaien.
      Duitsland zou eigenlijk haar binnenlandse economie
      moeten stimuleren met belastingverlagingen, etc., maar
      daar is weinig kans op. Alleen al Deutsche Bank bezorgt
      enorme kopzorgen (Bail-in?).

      Natuurlijk rinkelt de alarm in Europa, nu Italie (weer)
      reeds in een recessie verkeert. De ECB probeert het lot
      van Italie wat te verlichten. En de wereldrecessie is
      officieel nog niet eens begonnen!

      Toch ontwikkelt zich alles niet in 1 rechte lijn. Een
      zwakke EURO kan tijdelijk weer wat steun geven.

      We zullen zien.

      DS

      Verwijderen
    3. @UNKNOWN:

      Harald Malmgren (83)(Legendarische Amerikaanse econoom):

      https://en.wikipedia.org/wiki/Harald_Malmgren

      For final 6 months at head of ECB Draghi cemented his legacy as Master of Can Kicking w/soothing "whatever it takes" words of assurance& every conceivable means to prevent mark to market, real cleanup of festering EU banks, & revelation that € dependent on Fed&Eurodollar support

      DS

      Verwijderen
  39. Heer Schmull,
    IDTL via Binck of DEGIRO komt bij verkoop weer op de Nederlandse bankrekening, kan dit problemen geven bij kapitaalcontroles ? Is IDTL een goed alternatief voor TLT die niet in Europa wordt verhandeld ? En is de uitgevende instelling voldoende solvabel ? Alvast bedankt voor uw reactie, Harry

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HARRY:

      IDTL en TLT lijken praktisch op elkaar, behalve dan in
      omvang: IDTL is $ 400 miljoen groot, TLT liefst $ 10 miljard.
      De TLT lijkt te verkiezen voor hen, die dat buiten de EU
      kunnen kopen (zoals in Zwitserland).

      De uitgevende instelling van de iShares voor beiden is
      Blackrock, een gigant met ruim $ 1000 miljard aan activa
      onder beheer.

      Mocht men wat meer kapitaal beschikbaar hebben voor deze
      beleggingscategorie, dan is de rechtstreekse aankoop van
      een 30-jarige Treasury aan te bevelen. Dus zodra het
      rendement zou dalen, tel uit je winst. Mocht het tijdelijk
      stijgen, dan gewoon blijven zitten tot de volgende
      recessie. Maar stel eens voor, dat het rendement
      uiteindelijk instort van 3% naar 1.5%! Dat gebeurt,
      als deflatie toeslaat. Wat een klapper!

      Voor het Grote Geld is het aan te raden om ETF's en
      beleggingsfondsen te mijden. Als slechts een klein
      gedeelte van de activa problemen krijgt met de
      verhandelbaarheid, dan sluit het fonds voor
      onbepaalde tijd. De huidige tijd is veel spannender
      geworden dan vroeger, omdat de markten worden
      beheersd door electronische handel en financieele
      instellingen geen voorraad van stukken meer aanhouden
      om de handel te accommoderen. Zij zijn nu uitsluitend
      intermediair op elke prijs.

      DS

      DS

      Verwijderen
    2. @HARRY:

      Aanvulling: ik heb geen enkele zorg over de verhandelbaarheid
      van Treasuries ooit, dus een Treasury-ETF of beleggingsfonds,
      zoals een IDTL of TLT, lijkt een prima belegging. Alle
      spookverhalen over Treasuries zijn onterecht, want die markt
      blijft altijd open. Daar zorgt de machtige U.S. Treasury
      wel voor!

      DS

      Verwijderen
  40. https://twitter.com/Josearoni10/status/1104307418136305665

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Bijna dubbel zoveel zetels voor rechtsnationalisten in Europa

    https://sceptr.net/2019/03/dubbel-zoveel-zetels-voor-rechtsnationalisten-in-europa/#.XIPN9anB_GI.twitter

    Na regen komt zonneschijn....

    BeantwoordenVerwijderen
  42. Top blog post! Bedankt om je inzicht te delen. Ik ben alvast begonnen met m'n vastgoed in Hongarije te verkopen en hoop dit jaar hiermee klaar te zijn. De vraag die iedereen lijkt te hebben is: 'waar naartoe met m'n geld?'. Hou ik mijn Hongaarse Forints op m'n deviezenrekening of wissel ik ze voor een andere valuta zoals de EUR. Herinvesteer ik het geld of laat ik het wegkwijnen bij de bank? Het bedrag dekt 90% van m'n hoge hypotheeklast, dus hoge risico's probeer ik daarmee te vermijden. Zeker ook omdat ik eigenlijk geen spaarbuffer heb. Living on the edge paid off, but now it's time for safety!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kun je niet je hypotheek gaan aflossen?

      Verwijderen
    2. Jazeker. Maar mijn lening is aan 1.89% rentevoet. Het lijkt me opportuun om dat 'goedkoop' geld toch te houden. Niet?

      Verwijderen
    3. Niet als er deflatie dreigt..

      Verwijderen
    4. Wat bedoelt u precies? Ik begrijp het niet goed.
      Geld aan de kant hebben tijdens een periode van deflatie geeft toch ruimte om investeringen te kunnen doen als de prijzen laag zijn? M'n eigen woning verliest dan weliswaar in waarde, dus waarom zou ik dat geld dan daaraan spenderen?
      Sorry dat ik niet zo vertrouwd ben met deze materie. Wat zou u in mijn geval doen, gezien de huidige economische verwachtingen die hierboven besproken werden.

      Verwijderen
    5. Inderdaad cashgeld is king tijdens deflatie, maar schulden drukken meer op de vaste lasten. Inkomsten worden vaak minder, mensen verliezen hun baan, maar je hypotheek blijft het zelfde. Als jij denkt dat je voldoende cashgeld hebt om je hypotheek te kunnen blijven betalen ookal worden je inkomsten minder, is afbetalen minder dringend. Lees inderdaad het boek ‘deflatie in aantocht’ daarin wordt beschreven hoe het beste de komende economische storm kunt doorstaan. Eerste tip die de auteurs geven is: je huis aflossen.

      Verwijderen
    6. @P/UNKNOWN:

      De Centrale Banken proberen krampachtig om deflatie buiten
      de deur te houden met allerlei abnormaal kunst- en vliegwerk.
      Uiteindelijk mislukt dat, zie Japan. Dat mislukt natuurlijk
      helemaal als China echt devalueert en haar deflatie naar
      de rest van de wereld exporteert. De koude en valuta-oorlog
      is immers al in volle gang!

      Elke nieuwe monetaire stimulering is steeds minder effectief
      en aan het eind van het liedje zal blijken, dat de
      Centrale Banken geen God kunnen spelen en de natuurlijke
      gang van zaken kunnen tegenhouden.

      Maar bij echte deflatie, die zich vroeg of laat zal
      aandienen, zijn schuldenaren de klos en zitten mensen
      met geld op rozen. Geld wordt dan MEER waard. Dat was
      vroeger, vooral in de 19de eeuw, in recessies/depressies
      heel gewoon.

      De depressie in onroerend goed, wereldwijd, is pas
      begonnen. Als de financiering hapert, dan is onroerend
      goed illiquide. In Nederland (en Duitsland) is men
      nog niet wakker geworden, maar ik kan mij nog
      de o.g. depressie herinneren in Amsterdam in 1981.
      De huidige generatie heeft dat allang vergeten.

      DS

      Verwijderen
    7. Dan misschien toch maar omzetten van HUF naar EUR en op een spaarboekje wegzetten. Bij problemen met het afbetalen van m'n lening kan ik deze fondsen vrij aanspreken. En als er zich een koopje aanbied tijdens de depressie, dan kan dat ook. Ik dacht nochtans heel even om wat goud/zilver te kopen...

      Verwijderen
  43. Dag in dag uit spuit het NOS Journaal propaganda bagger over de mensen heen. In deze knappe video wordt uiteen gezet met welke drie stijlmiddelen de werkelijkheid keer op keer wordt verdraaid.

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=157&v=Ht-4NOtlO6A

    BeantwoordenVerwijderen
  44. Bij deflatie bestaat het gevaar van margin calls; uw onderpand is te laag, u moet bijstorten. Zo niet, dan confiscatie van uw woning.
    Ik zou op safe spelen.
    Lees ook Deflatie in aantocht, van Mecking/Hogervorst.

    BeantwoordenVerwijderen
  45. https://www.youtube.com/watch?v=rhSg9X3q2gc

    Bovenstaande is een link van een nogal bevlogen maar nuchtere talk van Yanis Varoufakis at Oxford Union.
    Te bekijken waard als je eens een uurtje tijd hebt.
    Over Brexit: It's like hotel California.
    You can check out any time you like,
    But you can never leave!
    Meer over de Euro en te verwachten Deflatie/noord E en stagflatie/zuid E bij het opheffen van het Europroject.

    BeantwoordenVerwijderen
  46. Bij deze voordracht van Yanis Varoufakis bleef bij mij hangen dat het hebben van euro's ten tijde van een deconfiture aantrekkelijker is (kan zijn) dan het bezit van dollars. Kunt u hier iets over zeggen.
    Groet en dank voor uw uitstekende analyses
    Hans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HANS:

      DUITSE (of Nederlandse) EUROS, wel te verstaan. Want de
      sterkste lidstaten zijn ALTIJD de eersten, die een
      monetaire unie vaarwel zeggen. Dat is in het verleden
      ook het geval geweest bij 150 vorige monetaire unies,
      die het allemaal (!) niet hebben gehaald. Een unie
      met verschillende landen en culturen leidt op de duur
      tot een onhoudbare situatie.

      Daarom is de kapitaalvlucht allang aan de gang: via het
      Target2 betalingssysteem, is er al 1000 miljard Euros
      gevloeid naar voornamelijk Duitsland vanuit de zwakkere
      lidstaten. Het lijkt Latijns Amerika wel: als men daar
      iets verdient, dan vloeit het meteen naar Amerika & de Dollar.

      Toch zal het opbreken van het Euro-systeem, na 20 of 30 jaar,
      ook voor de sterkere lidstaten niet zonder kleerscheuren
      aflopen. Het kan 10 jaar duren, voordat men er over heen
      komt.

      De enige troost is misschien, dat de EURO nog steeds
      'populair' is: 50 tot 80% van de Europeanen zijn positief
      over de Euro:

      https://www.rbcwealthmanagement.com/gb/en/research-insights/european-economy-course-correction/detail/?utm_id=wm1551898460443

      DS

      Verwijderen
  47. hadewich von mises17 maart 2019 om 17:36

    is het zinvol cash aan te houden voor de nakende deflatie, als cash jaarlijks zo'n 2% aan waarde verliest ten gevolge van de reële inflatie?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Sinds October, 2018, is de inflatie van de Eurozone gedaald
      van 2.3% naar 1.5%, wat dus ver beneden het gemiddelde
      inflatiecijfer is van de laatste 28 jaar (2%). De ECB
      is nu helemaal in paniek, want DEFLATIE is in zicht, vooral
      als er een recessie plaatsvindt. Er was deflatie in 2009:

      https://tradingeconomics.com/euro-area/inflation-cpi

      Echt Euro-kasgeld van de sterkere lidstaten heeft dus wel zin.
      In normale tijden zijn korte termijn staatsleningen te
      verkiezen zonder negatief rendement. Men is gedwongen
      om uit te wijken naar korte termijn Treasuries, die
      een positief rendement hebben en het eventuele valuta-
      risico op de koop toe te nemen. De vooruitzichten
      voor de Dollar zijn echter stukken beter dan de Euro,
      die kans heeft om in te zakken naar $ 0.85. De ECB
      gaat waarschijnlijk naar een Superstimulering gelijk
      aan Japan (QQQ), met aandelenaankopen, etc.

      DS

      Verwijderen
    2. In het licht van uw bovenstaande post:
      European Central Bank (@ecb) heeft getweet om 4:42 p.m. on di, mrt. 12, 2019:
      Praet: As a central bank, we can create money to buy assets #AskECB
      https://t.co/zTQuU4y1ch
      (https://twitter.com/ecb/status/1105494215381913601?s=03)

      Verwijderen
    3. @ROBV:

      En OLLI REHN (opvolger van Draghi?) doet er nog een schepje
      bovenop. Paniek alom bij de Euro-optimisten, ookal staat
      de Euro al op een laagtepunt van 21 maanden:

      March 15, 2019 2:01 p.m. ET
      FRANKFURT—A top European Central Bank official called Friday for a review of the ECB’s strategy and policy toolbox after its latest economic forecasts suggested it won’t hit its inflation target for years.

      https://www.wsj.com/articles/ecb-official-calls-for-fresh-look-at-strategy-tools-11552672864

      DS

      Verwijderen
  48. Eigen handel eerst

    https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2018-2019/Eigen-handel-eerst.html

    BeantwoordenVerwijderen
  49. hadewich von mises19 maart 2019 om 10:02

    Heer Schmull, 2 vraagjes:
    1/ wat denkt u over de fusie van de 2 Duitse banken?
    2/ is het geen tijd om toch voluit in aandelen te gaan, gezien de rugdekking door zowat alle CB's? OK, je kan van een zekere hoogtevrees spreken, maar is er nu niet ECHT sprake van een "permanently high plateau" (cfr 1929) ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Deze fusie zou een manier zijn om een deel van beide banken
      te liquideren. Maar eenvoudig is dat niet in een Europa
      met talloze regels. Verder hebben beide banken, zoals
      de meeste banken, vele geheimen, die in derivaten
      verstopt zijn. Analyse van bank-aandelen, vooral in
      Europa, is daarom onbegonnen werk.

      Er zijn veel te veel banken in de EU: ruim 6000, waarvan
      1600 alleen al in Duitsland. Maar consolidatie daarvan
      stuit steeds weer op allerlei hinderpalen en zal pas
      gebeuren in de volgende crisis.

      Aandelen in Amerika zijn duur, maar kunnen duurder worden,
      terwijl aandelen in Europa 'goedkoop' zijn (er is weinig
      technologie), terwijl die kunnen opveren. Dat is sinds
      December al gebeurd en hoe. Gary Shilling, die zijn sporen
      wel heeft verdiend, gelooft in een daling van 18% op
      korte termijn:

      https://www.marketwatch.com/amp/story/guid/7AD8141E-49AF-11E9-BC50-69FA5B978A2B?__twitter_impression=true

      Maar de 2020-verkiezingen komen er aan. Dus wie weet komt
      er nog een konijn uit de mouw, zoals QE of zo. Bemoedigend
      is ook, dat de Advance/Decline line (aantal stijgers t.o.v.
      dalers), 'de echte markt', nog steeds stijgt en kasgeld
      aan de zijlijn lijkt hoog, behalve bij beleggingsfondsen.
      Toch zullen de winstcijfers in 2019 flink tegenvallen,
      maar 'de markt' kan dat negeren. Alles reageert op
      'momentum', want 70% van de handel wordt bepaald door
      domme computers (algo's). Misschien is een fase van
      euforie nog in het verschiet, zoals 1927 - 1929,
      net voor de economische depressie. Vergeet echter
      niet, dat de volgende echte daling, over een periode
      van enkele jaren, weer 50%+ zal zijn, net zoals in
      2000 en 2008.

      DS

      Verwijderen
  50. Heer Schmull, wat vindt u van het idee om een langjarige putoptie te nemen op een van de US indexen? Just in case!

    Dit, omdat veel onzeker is behalve de (plotselinge) neergang van de aandelenbeurs.

    Hans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HANS:

      Een langjarige PUT-optie heeft veel zin als verzekering,
      maar opties lopen af en moeten steeds weer opnieuw
      worden bekeken. Als aardigheidje is het prima. Maar
      degenen, die zich daar uitsluitend mee bezig houden,
      beleggen niet, maar speculeren. Mijn ervaring is,
      dat de meeste optie-spelers vroeg of laat toch
      tegen de muur lopen, want elke optie gaat op een
      gegeven moment naar Nul.

      DS

      Verwijderen
  51. " Maar veel centrale banken zijn blijkbaar bezig hun afhankelijkheid van ’s werelds sleutelvaluta, de dollar, te verminderen. Het feit dat de Verenigde Staten hun uitstaande schuld steeds verder laten oplopen, volgens de meest recente cijfers tot 22.000 miljard dollar, en alle remmen ten aanzien van hun huidige uitgaven hebben losgelaten leidt tot toenemende ongerustheid in de rest van de wereld. Dat geldt vooral bij de grootste bezitters van deze Amerikaanse staatsschuld. "

    https://www.telegraaf.nl/financieel/3312874/column-het-is-goud-wat-er-blinkt


    A World without Dollars? Are We Approaching the End of America’s Financial Order?

    https://www.globalresearch.ca/a-world-without-dollars-are-we-approaching-the-end-of-americas-financial-order/5667143

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FLEUR:

      Bedankt voor de artikelen. Ik kom er later wat meer
      gedetailleerd op terug. Maar mijn eerste reactie is:

      Het artikel van Globalresearch is uiterst misleidend
      en lijkt te zijn geschreven door de Russische
      Geheime Dienst, de FSB of de SVB.

      Wat jammer voor Martine Hafkamp om zo'n 'ondiep' artikel
      te schrijven over de Dollar en het Goud. Dit bewijst
      weer eens, dat Jan Publiek zelfs door hen met goede
      bedoelingen, op het onjuiste spoor wordt gezet.

      DS

      Verwijderen
    2. How long can an economy based on consumption, driven by consumers with no savings, spending high interest credit on things they don’t need, which are produced overseas, last?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      That's why there are recessions, depressions and crises.
      That's nature's way of cleaning house and of getting rid
      of zombie companies and households, which had been kept
      alive by artificial means. Alas, it's human nature to
      ignore the lessons of the past and that's why there are
      regular cycles of Greed and Despair.

      DS

      Verwijderen
  52. Heer schmull : vandaag weer negatieve rentes op 10 jarige bunds. Op welke termijn acht u de koers van 0,85 dollar voor 1 euro mogelijk? Ik weet dat is een zeer moeilijke maar graag uw mening toch eens. Dank voor uw werk !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De Euro lijkt allang in een vrije val, vooral na het
      drukken op de paniekknop door de ECB. Maar de Euro is
      al op een laagtepunt van 21 maanden en een opvering
      kan niet worden uitgesloten. Toch zal de Dollar
      in de komende jaren de wind mee kunnen krijgen,
      ondanks de algemene negatieve mening, want de meeste
      andere valuta's blijven devalueren naar aanleiding
      van de huidige valuta-oorlog. En vergeet een potentieele
      nieuwe Eurocrisis niet (Italie!). Kwestie van tijd.

      DS

      Verwijderen
  53. Smulvideo – Charlatan Rutger Bregman wordt genadeloos gesloopt bij de BBC.

    https://twitter.com/tpooknl/status/1109117335913316352

    BeantwoordenVerwijderen
  54. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  55. US begrotingstekort dit jaar naar 5.1% ! Zieke economische verhoudingen.

    https://www.bloomberg.com/amp/news/articles/2019-03-22/u-s-posts-largest-monthly-budget-deficit-on-record-in-february?__twitter_impression=true

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Dit is een momentopname, voornamelijk te wijten aan de
      belastingverlagingen. De verkiezingen van 2020 zijn in
      zicht. Belastingverlagingen (en het ongedaan maken van
      vele regulieringen) waren echter broodnodig. Relatief
      en vooral historisch gezien, staan het Amerikaanse
      begrotingstekort en haar staatsschuld, als percentage
      van de economie, er veel beter voor dan talloze andere
      landen. Een periode van grote soberheid staat echter wel
      voor de deur, vanaf 2020. Wees daarop voorbereid.

      DS

      Verwijderen
  56. Beste heer Schmull: Voormalig voorzitter van de FED, Janet Yellen, roept op tot renteverlaging in de VS, naar aanleiding van onderstaand artikel, terwijl de trend toch zou moeten zijn: rentverhogingen doorvoeren in 2019. Bent u het met haar eens:

    https://www.cnbc.com/2019/03/25/the-us-bond-yield-curve-has-inverted-heres-what-it-means.html

    Met vriendelijke groet,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Velen beschouwden de laatste rentestijging afgelopen
      December, 2018, als een misstap. Men oefent druk uit
      om die laatste rentestijging terug te draaien. De helft
      van de Treasury-markt heeft bovendien een 'omgekeerde'
      rendementscurve, wat krediet kan afkoelen (banken
      lenen kort en zetten het lang uit). Geen wonder,
      dat men in rep en roer is, want binnen enige tijd
      kan opeens een recessie toeslaan. Tja, monetaire
      'detox' is echt niet pijnloos, maar komt vroeg of
      laat wel.

      DS

      Verwijderen
  57. Wat fijn dat je heel af en toe nog mensen als Geert Dales hebt die wel hun gezonde verstand erbij houden over Trump. Helaas, in Europa is het een kleine minderheid, de rest is verdwaasd.


    "Dag en nacht praten ze in negatieve zin over jou, en het blijkt vaak niet eens waar te zijn", zegt Geert Dales bij #jinek over @realdonaldtrump en de uitkomsten van het #Mueller rapport.

    https://twitter.com/JinekLive/status/1110305869483245568

    GO TRUMP!! GO TRUMP!!

    Corstiaan

    BeantwoordenVerwijderen
  58. Heer Schmull, wat is uw mening over dit verhaal?

    Amerikaanse tekorten zijn veel hoger dan gedacht

    https://www.tradeidee.nl/video/toestand-in-de-wereld-afl-136-amerikaanse-tekorten-zijn-veel-hoger-dan-gedacht-oh-oh/

    mvg //Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Dit onderwerp wordt heel simpel belicht, maar zo simpel
      is het helemaal niet. De begrotingstekorten stijgen wel, maar als percentage van de economie is het 60% LAGER dan
      in 2009 en voornamelijk te wijten aan de forse belasting-verlaging, wat juist heel goed was voor de Amerikaanse
      economie. Maar in fiscaal 2019, ziet het plaatje er
      veel gunstiger uit:

      https://www.usgovernmentdebt.us/federal_deficit_percent_gdp

      Het is een mythe, dat de vraag naar Treasuries vermindert.
      De vraag van binnenlandse partijen is enorm en verklaart
      de DALING van rendementen met de dienovereenkomstige
      waardestijging.

      DS

      Verwijderen
  59. Interessante gesprek over veranderende demografie en effect op de economie..

    https://www.youtube.com/watch?v=3ZzRoXlTvp0&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1ff1WPh5qY5Q8IY-4CQJ0DfQjX0ObW5fsWDUvPJK8_Rex4Oqt5wxtC45g

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Het aantal mensen tussen 20 en 35 is in Europa ingestort,
      vanwege de Baby Bust. Babies kunnen we inderdaad niet
      'drukken'. Dat was het idee van de Globalisten om
      Turkije lid te maken van de EU en het beleid van
      'open grenzen'. In Japan, dat 15 jaar vooruit is
      op Europa met de vergrijzing, blijft immigratie
      echter totaal taboe. Japanners hebben een traditie
      van scepsis over multi-culturisering. In Amerika
      en Canada echter, blijft immigratie ervoor zorgen, dat
      de bevolking gemiddeld veel jonger is dan in Europa.
      Dus hun economische groei zal in de toekomst ook hoger
      blijken te zijn.

      DS

      Verwijderen
  60. Arts schrijft boek: 'Het succes van de rechtspopulisten in Duitsland en Europa is terug te voeren op hersenbeschadigingen in hun eerste levensjaren.' I kid you not, dit soort fascisme is algemeen geaccepteerde 'wetenschap' in Duitsland nu. Zeer alarmerend.

    https://twitter.com/SBergsma/status/1110805457436921856

    Het wordt doodeng in Europa.

    BeantwoordenVerwijderen
  61. Rusland: bodem onder de goudprijs?

    https://www.bloomberg.com/amp/news/articles/2019-03-29/russia-is-stocking-up-on-gold-as-putin-ditches-u-s-dollars?__twitter_impression=true

    Wouter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WOUTER:

      Er zijn veel meer factoren, die de Goudprijs bepalen. Dus
      ondanks de Goudaankopen van Rusland sinds 2011,
      is de Goudprijs (in $) toch gedaald met 30%. Rusland
      bezit weliswaar de vijfde grootste Goudvoorraad van
      de wereld, maar dat is slechts 17.6% van haar totale
      deviezenreserves. Voor Nederland is dat cijfer 65.7%!

      DS

      Verwijderen
  62. Do you want this kind of money?

    https://youtu.be/Ck3FuTzZvhI

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      ELK land met een eigen valuta kan geld bijdrukken, mits
      de wet wordt veranderd (in het geval van helikoptergeld).
      Voor Venezuela was er geen wet, dus de Bolivar is nu
      waardeloos. Het socialistische paradijs, met geld voor
      het volk, viel WEER in duigen.

      DS

      DS

      Verwijderen
  63. Using dollar as a weapon is expensive for America: Dollar's share in CenBank reserves continues to drop. Dollar accounted for 61.7% of global reserves in Q4, lowest level since 2013. Declined for 3rd consecutive quarter while Euro's share has risen to 20.7%, highest since 2014. https://t.co/T2qttuntre

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Ik acht Zschaepitz hoog aan, maar dit is tendentieus.
      Natuurlijk daalt de Dollar als percentage van de reserves,
      als de wereldhandel inkrimpt (88% van de transacties
      is in Dollars). Het aandeel van de Euro in de internationale
      reserves is, sinds de Eurocrisis in 2012, juist gedaald
      van 27% naar 20.7%. Het aandeel van de Chinese Yuan is in de
      laatste 2 jaar gestegen van 1.1% naar 1.89%. Dat is
      50% minder dan het Pond Sterling (3%+)!

      DS

      Verwijderen
  64. De Fed gooit de handdoek in de ring ? Zou dit een laatste aandelenrally kunnen triggeren of zijn de problemen in de opkomende markten nog groter ? Of ziet u nog andere scenario's op korte termijn ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Er zijn enkele waarnemers, die ik hoog aansla, die inderdaad
      blijven geloven, dat we nog in de tweede fase van de
      Grote Bullmarkt zitten sinds 2009. De derde, euforie-fase
      moet nog volgen in de komende paar jaar. De markt kan
      nu eenmaal ALLES doen. De FED is een belangrijke factor.
      Vergeet niet, dat Trump de verkiezingen van 2020 wil
      winnen. H.W. Bush verloor van Clinton, vanwege de slechte
      economie. 'It's the economy, stupid'.

      DS

      Verwijderen
  65. Financiele paniek in mei...?!

    https://www.armstrongeconomics.com/international-news/emerging-markets/the-financial-panic-of-2019/

    BeantwoordenVerwijderen
  66. Ray Dalio in interview : over +- 2 jaar zwakte voor dollar en dollar-gerelateerde schulden (treasuries?)
    Bent u het eens met zijn visie of is mijn interpretatie onjuist?
    Hedge Fund Legend Ray Dalio On The Economy

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=25&v=5C43i3yclec

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Bedankt voor deze video. Zeer leerzaam! Dalio is iemand
      met ongeevenaarde ervaring en inzicht. Hij stelt, dat
      de Dollar op korte termijn de wind mee heeft, vanwege
      de druk van de internationale Dollarschulden, maar dat
      men over 2 jaar rekening moet houden met een verandering
      en eventuele zwakte, in de Dollar en in de Treasuries.
      Maar dat hangt helemaal af van het alternatief. Misschien
      zijn dan opeens vele landen failliet met BBB- rating en
      is de zoveelste Eurocrisis aangebroken. Alles is relatief.
      Voorlopig zie ik niet, hoe een alternatief de Dollar en
      de Treasuries kan bedreigen, integendeel. De schuldproblemen
      van Amerika vallen in het niet vergeleken met de rest van de
      wereld. Europa heeft een technisch-failliet bankensysteem,
      waarvan de koersen al 10 jaar in een vrije val zijn.
      China heeft een superschuldprobleem, tegelijk met Japan.
      Maar Amerika is verreweg het machtigst en kan nog steeds
      de wereld naar zijn hand zetten. Als Amerika de rest
      van de wereld in 2008 niet had gered met onbeperkte
      liquidity swaps van $ 30.000 miljard, dan zaten we nu
      in depressie & oorlog. Maar de volgende crisis wordt
      natuurlijk heel spannend, want misschien wordt
      Amerika WEER isolationistisch net zoals in de jaren '30.
      Als dat toen niet was opgegeven (vele kopstukken vonden
      Hitler - man van het jaar Time Magazine 1937 - zo'n vent),
      dan spraken we in Europa allemaal nu Duits.

      DS

      Verwijderen
  67. Schmull blog:
    "Bearish all the way to new ATH's"?

    AEX Index op 560. Plus 15% in 2019. Beleggen voelt weer veilig en er is geen vuiltje aan de lucht. Eigenlijk zijn er geen risico's. Hoe anders was dat rond kerst op 475. Toen waren aandelenbeurzen levensgevaarlijk: recessie, rente,Italië,China, Brexit! Alleen domoren kochten toen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Probleem is, dat de aandelenmarkt alle kanten op kan, ongeacht
      lagere winstcijfers, etc., als Centrale Banken maar
      blijven stimuleren. Tegelijkertijd hebben kwaliteits-
      obligaties, vooral Treasuries, net een enorme waardestijging
      laten zien, vanwege de zorgen over de wereldeconomie.
      Wie heeft gelijk? Historisch gezien is het signaal
      van de obligatiemarkt veel betrouwbaarder dan die
      van de aandelenmarkt.

      Dat neemt niet weg, dat de Presidentsverkiezingen van
      2020 in zicht komen, waardoor werkelijk alle laden
      zullen worden opengetrokken om een Bearmarkt en een
      recessie uit te stellen. Ik heb meermalen gewezen op
      de mogelijkheid van zo'n euforie-fase in aandelen,
      die los staat van peperdure waarderingen.

      DS

      Verwijderen
  68. Heer Schmull, denkt u nog steeds aan een olieprijs van 20 dollar?
    Lucratieve winning van Schalieolie in de US blijkt per locatie steeds van relatief zeer korte duur te zijn.
    En onderstaand artikel verraste me ook:

    https://www.bloomberg.com/amp/news/articles/2019-04-02/saudi-aramco-reveals-sharp-output-drop-at-super-giant-oil-field?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBV:

      De olieprijs was in 2018 scherp gedaald, tegen de
      verwachting in, maar heeft in 2019 zich enigszins
      hersteld. De Amerikaanse schalie-olie is in een
      Boom, ook dankzij het uitgebreide pijplijnen systeem,
      waar de regels zijn versoepeld. De potentie van
      schalie-olie wordt al jaren onderschat en wie had
      gedacht, dat Amerika nu exporteur is geworden van
      energie? Verder is de daling in fossiele brandstoffen
      aanstaande en zijn er grote potentieele exporteurs,
      zoals Libie, Venezuela en Iran, die staan te trappelen.
      Libie is opeens veel 'stabieler'. Het was altijd
      onvermijdelijk, dat de rol van Saoedie Arabie zou
      verminderen, OPEC is ook al niet wat het vroeger was,
      dus $ 20.- in de volgende recessie is nog steeds
      haalbaar. Elk herstel in grondstoffenprijzen aan
      het eind van een economische cyclus is tijdelijk.

      DS

      Verwijderen
    2. Dank voor uw (relativerende) antwoord.

      Verwijderen
  69. Een goeie vraag van Erik de Vlieger:

    Waarom drukt de Europese Centrale bank geld bij en waarom gaat er belastinggeld van ons naar de EU?

    Jos

    Versterken economie en solidariteit met economisch/sociaal zwakke regio's.
    Verdelen dus.

    Erik de Vlieger

    Prima maar waarom gaat het bijgedrukte geld dan niet direct naar de EU? Kost ons minder

    Wat is uw antwoord op deze vraag?

    Alvast hartelijk bedankt,

    Cor

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @COR:

      Misverstand. ECB 'drukt' geen geld bij. De geldhoeveelheid
      stijgt niet bij QE. Er is sprake van een ruil van activa.
      De ECB koopt obligaties van de banken in ruil voor
      'reserves', liquiditeiten, waarmee de banken dan kunnen
      speculeren om een vermogenseffect te veroorzaken bij
      de 'rijken'. Zie, het is geen 'helikoptergeld', zoals
      in Venezuela, wat 1000% inflatie veroorzaakte.

      DS

      Verwijderen
  70. Wat denkt u vd acties van Trump betreffende de nieuwe 2 FED leden ? En de mogelijkheid dat hij zelfs de huidige voorzitter wipt en een vertrouweling daar plaatst. Zie FT artikel van heden. Lijkt mij zorgwekkend !! Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Cain en Moore moeten eerst nog wel door de Senaat worden
      bevestigd. Cain was vroeger o.a. voorzitter van de
      Federal Reserve van Kansas City en Moore was belasting-
      adviseur van Cain tijdens zijn campagne voor het
      Presidentschap in 2012. Opvallend is, dat beiden
      'hawks' waren en de rentestijging en Quantitative
      Tightening steunden, maar pas onlangs 'doves' werden,
      die voor een soepeler monetair beleid zijn.

      Moore was vroeger juist heel kritisch over QE. Cain was
      vroeger voorstander van de Goudstandaard.

      Het moet geen verrassing zijn, dat de FED, die onafhankelijk
      is binnen de regering, maar niet onafhankelijk daarbuiten,
      meer druk krijgt in een verkiezingsjaar. Trump heeft al
      4 FED-benoemingen achter de rug, die wat minder 'politiek'
      zijn. Deze 2 'politieke' benoemingen betekenen niet, dat
      het beleid veel verandert, want er zijn nog 5 andere leden,
      plus 5 regionale bankpresidenten.

      De kans op een aandelenhausse gelijk aan 1927 - 1929 is wel
      groter geworden en we weten allemaal, wat er daarna
      gebeurde.

      DS

      Verwijderen
  71. @ schmull: aandelenhausse

    De bijeenkomst van de 3 Amerikaanse centrale bankiers (Bernanke, Yellen en Powell) vlak na de jaarwisseling is hét kantelpunt. Sindsdien klimmen de koersen stelselmatig hoger, maar het bleef wachten op voldoende bevestiging.

    Die is er nu in de vorm van een activatie van de primaire stierenmarkt conform de Dow Theory.

    Die theorie zegt dat zowel de Dow Jones Industrial als de Dow Jones Transport beide boven hun voorgaande top moeten uitstijgen om de stier op hol te brengen. Dat is exact wat nu gebeurd is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Ik houd de Dow Theory altijd goed in de gaten, want het
      speelde vroeger altijd een belangrijke rol. De wereld
      verandert echter, dus die theorie moet gezien worden
      als een van de vele aanwijzingen.

      DS

      Verwijderen
  72. https://www.zerohedge.com/news/2019-04-07/david-rosenberg-expects-fed-will-embrace-helicopter-money-next-couple-years
    Dus toch... ?? marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vandaar ook dit signaal voor de usd?

      https://www.bloomberg.com/amp/news/articles/2019-04-07/china-continues-gold-buying-spree-as-pboc-adds-for-fourth-month?

      Wouter

      Verwijderen
    2. @MARCJA:

      Rosenberg is al tijden van mening, dat een recessie op
      komst is en niet pas over 2 jaar. Bij de volgende crisis
      is alles mogelijk, maar Japan probeert dat al decennia
      lang. Maar wat blijkt?

      John P. Hussman:


      @hussmanjp
      6h6 hours ago

      Even after a bull market advance from the 2009 low, the Nikkei 225 index is down more than -45% over the past 28 years, with a loss of -24% including reinvested dividends. The 28-year total return is also negative in U.S. dollar terms.

      DS

      Verwijderen
    3. @WOUTER:

      China heeft nog heel veel in te halen, wat Goud betreft.
      Slechts 3% van haar reserves is in Fysiek Goud. Nederland,
      Italie, Portugal en Duitsland hebben 60% + in Goud.
      Amerika: 80%. Slechts 5% van het Goud is beschikbaar
      voor de handel. De rest is in vaste handen.

      DS

      Verwijderen
  73. En wat te denken van de CEO van Blackrock die eventjes komt vertellen dat de ECB ook aandelen moet inkopen. Manipulatie van de markten... altijd al geweest achter de schermen maar nu ook open en bloot in de perstribune. Meent de man in kwestie dit werkelijk ? De BOJ en Zwitserse centrale bank doen dit al een tijdje maar vreemd genoeg stuit dit niet op verzet en protest ? Als centrale banken en meer speciaal de ECB aandelen gaan inkopen is het hek natuurlijk volledig van de dam en is de tijd rijp voor een nieuwe aandelen supercyclus. Normaal zouden politici dit toch volledig moeten afzweren of is er straks dan toch sprake van totale capitulatie ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het einde van de vrije, kapitalistische markt wordt zorgvuldig en stap voor stap bewerkstelligd.

      Wouter

      Verwijderen
    2. @HVC @WOUTER :

      Alles is mogelijk, als de Centrale Banken in paniek geraken.
      Maar aandeleninkoop zou in Amerika politiek heel gevoelig
      zijn: 'nationalisatie' door de overheid. In Europa zit men
      daar niet zo mee. Toch haalt het bar weinig uit. Zie mijn
      commentaar aan Marcja hierboven.

      DS

      Verwijderen
  74. ...liquiditeiten waarmee de banken dan kunnen speculeren om een vermogenseffect te veroorzaken bij de 'rijken'.

    Dus de ECB ruilt geld voor staatsobligaties met banken,die dit geld dmv speculatie indirekt aan de rijken geven in de hoop dat ze meer gaan besteden!?
    De gewone man profiteert hier niet van en is straks zwaar de dupe wanneer dit systeem instort,want zij moeten meer betalen voor de ECB en ook voor bail-outs van banken. Wie is er straks nog meer de klos?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Liquiditeiten (bank reserves) in ruil voor obligaties
      (asset swap), waardoor het banksysteem of kan uitlenen
      of activa kan kopen. De bezitters van die activa
      ('rijken') krijgen een vermogenseffect, maar geven
      niet veel meer uit. De 'have-nots' hebben het nakijken,
      vandaar het steeds groeiende populisme. Tot nu toe
      is de werkloosheid overal gedaald, maar het is de vraag
      of de QE van de Centrale Banken daarvoor verantwoordelijk
      is. De economische groei is nog gemiddeld ver beneden die
      van vroeger, ookal door de stagnatie van de wereldhandel,
      vergrijzing, excessieve wereldschuld, etc.

      Uiteindelijk kan men de dag des oordeels niet meer
      uitstellen. En dan begint een mens opnieuw, want
      een mens past zich aan. Dit heet 'een cyclus', waarbij
      de slinger weer de andere kant opgaat.

      DS

      Verwijderen
  75. hadewych von mises11 april 2019 om 18:45

    heer Schmull, stoute vraag: nu de centrale banken hun kar 180° gedraaid hebben van QT1 naar QE4-5-6-7-... en zelfs spreken van aankoop van aandelen (!!!), in hoeverre kan men dan nog spreken van 'kapitalisme' en 'deflatie'? Moet dit dan niet zijn: 'socialisme' en 'hyperinflatie(!) (vd aandelenprijzen)'? Want dan kan de Dow Jones inderdaad snel naar 100000 of, waarom niet, 1000000 !?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Een echt kapitalistisch model, waarbij instellingen gewoon
      failliet gaan als zij te overmoedig zijn geweest tijdens
      hun glorietijd, bestaat al tientallen jaren niet meer.
      Het systeem gaat nu boven alles. De film van 'coup de
      whiskey' (Strong van de Fed in 1927) voor de aandelen-
      markt, is ook al talrijke keren eerder vertoond. Als
      het in hun kraam te pas komt, zullen politici een
      tijdelijke euforie niet schuwen. Een eventuele Crash daarna
      is dan de zorg voor anderen.

      DS

      Verwijderen
  76. Voor Trump gaat de Fed niet ver genoeg. Hij wil renteverlágingen, en hervatting van de aankoop van staatsleningen door de Fed. Economisch adviseur Larry Kudlow zei eind maart een half procentpunt lagere rente te willen.
    De druk op de Fed groeit. Niet in laatste plaats door twee voorgenomen benoemingen van Trump-loyalisten als bestuursleden: de onkundige Stephen Moore en Herman Cain. Dit wekt afgrijzen bij het monetaire establishment. „Het is één ding om boevenmaatjes te benoemen in de regering, maar de centrale bank is een essentieel instituut,” zei voormalig Fed-bestuurder Sarah Raskin. „Dit heeft het in zich om de geloofwaardigheid van het US-monetair beleid te ondermijnen.”

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Trump staat niet alleen, wat betreft een soepeler monetair
      beleid, met name met het oog op de komende Presidents-
      verkiezingen ('it's the economy, stupid').

      Kocherlakota, de vroegere President van de FED van
      Minneapolis, pleit nu ook voor een rente-verlaging
      voordat er sprake is van een recessie, omdat maatregelen dan
      anders te laat zouden zijn.

      DS

      Verwijderen
  77. Een goed alternatief voor alle fiat-ellende nog eens goed uitgelegd en gestaafd:

    https://medium.com/@100trillionUSD/modeling-bitcoins-value-with-scarcity-91fa0fc03e25

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Fiat-ellende? In nauwelijks 1 1/2 jaar heeft BTC 75% van
      haar waarde verloren. Laatkomers hebben gewoon de 'bezitters'
      van het eerste uur betaald. Slechts 1000 'bezitters'
      denken 40% van de BTC's te 'bezitten'. Wat een cetralisatie
      en wat een mogelijkheid voor manipulatie en Pump en Dump!

      BTC van de mysterieuze Nakamoto, die niemand nog ooit
      heeft ontmoet, zou $ 55,000 kunnen worden in de komende
      12 maanden? Er zijn geen grenzen aan de fantasieen van
      BTC-bezitters, die gewoon hopen op grotere dwazen, die
      hun BTC op hogere prijzen zullen kopen. Maar bij meerdere
      verkopers dan kopers, stort het gehele kaartenhuis
      in elkaar. Inmiddels is er al aan miljarden dollars
      'gehacked'. Die BTC-'bezitters' hoor je niet. Stel
      eens voor, dat de stroom uitvalt of dat de kosten van
      'mining' hoger uitvallen dan de marktprijs. Bij Goud
      heeft men tenminste iets tastbaars, dat al duizenden
      jaren haar waarde heeft bewezen. Bij BTC heeft
      men niets, geen claim op iets, behalve een zinloze
      wiskundige optelsom. Het is dus geen valuta en zal
      het ook nooit worden, geen beleggingsmiddel, maar
      het is niets anders dan een speculatie net zoals een
      dobbelsteen, met kunstmatige 'schaarste', zoals
      Diamanten.

      Good luck.

      DS

      Verwijderen
  78. U raadt aan via treasuries bescherming te zoeken tegen de gevolgen van een grote economische crisis. Een lastige route voor wie in de wereld van de treasuries niet thuis is. Kan het niet eenvoudiger? Ik heb bij een effectenbank zowel een rekening in euro's als in dollars. Ik kan dus snel switchen. Ik vraag mij af waarom u dit simpele mechanisme niet heeft aangeprezen. Of heb ik iets gemist?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @CORNELIS VAN DEN BERG:

      Dit artikel dateert van afgelopen Februari en als u dan
      Treasuries had gekocht, zat u op aardige winst.

      Treasuries zijn staatsleningen in Dollars, die in waarde
      stijgen, als het obligatie-rendement daalt. Dat daalt,
      naarmate de markt bevreesd wordt voor economische
      afkoeling.

      Natuurlijk kunt u ook gewoon wat Dollars aanhouden,
      in de hoop, dat de Euro nog verder daalt. Het
      rendement op de Dollarrekening is nog positief,
      in tegenstelling tot een Euro-rekening, maar
      u gaat er niet op achteruit.

      Treasuries en Dollars hebben wel een valuta-risico,
      wat u als wereldwijd belegger op de koop toe moet
      nemen. Dus altijd denken in de valuta, waarin men belegt,
      en niet in Euro.

      DS

      Verwijderen
  79. In 1979 z;n ding gezien in ons dorp. Een hemel van een oranje gele gloed. Ik en mijn zus en een vriend missen 2 uur. Maar ja, who believes you?!?

    Misschien had Erich von Däniken gelijk:" Waren de Goden kosmonauten?"

    https://twitter.com/RT_com/status/1174380816568160256

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een mooi boek. Met een landkaart van 10.000 jaar oud.

      https://www.bol.com/nl/p/waren-de-goden-kosmonauten/9200000102508371/?Referrer=ADVNLGOO002008P-G-69733010298-S-664081026402-9200000102508371&gclid=CjwKCAjwq4fsBRBnEiwANTahcHTO8oPHnefyuAPlMYgjR8Oh3GFLBNgl20u00DRR_nE3tdlhpiALiBoCpgUQAvD_BwE

      Verwijderen
  80. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  81. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen