Translate

vrijdag 18 december 2015

DE RACE NAAR DE BODEM


DE RACE NAAR DE BODEM


De risico’s in de wereldeconomie zijn enorm toegenomen. Het rentebeleid van de Amerikaanse Federal Reserve, met een minimale, gezicht-reddende, al of niet bestendige, renteverhoging, is van ondergeschikt belang. Waar het allemaal om draait is de overduidelijke marktverwachting van steeds lagere economische groei en inflatie op langere termijn, waar Centrale Banken geen greep op hebben en waardoor de rendementen van soliede staats- en kwaliteitsobligaties zullen blijven instorten. De 10-jarige rendementen van Treasuries (2.23%), van Duitse Bunds (0.59%) en van de Nederlandse Staatslening (0.76%) zijn in de komende jaren op weg naar respectievelijk 1.00%, 0.20% en 0.30%, wat weer een forse opwaardering zou betekenen voor dit soort populaire papier, wat geldt als het essentieele onderpand voor het kredietsysteem. Er is allang sprake van een afvlakkende yield(‘rente’)curve, waarbij korte en lange rendementen zich naar elkaar toe bewegen, wat duidt op almaar dalende inflatoire verwachtingen.


De wereld heeft nu eenmaal teveel van alles, vooral van kapitaal! De totale beschikbare wereldliquiditeit wordt geschat op $ 100.000 miljard, terwijl het wereldwijde Bruto Nationaal Product in de buurt ligt van $ 80.000 miljard. Maar het werkkapitaal om de wereldeconomie draaiende te houden, wat steeds vermindert door de snelle technologische ontwikkelingen, is slechts $ 46.000 miljard (bedrijfsleven: $ 40.000 miljard en huishoudens: $ 6.000 miljard)(https://c2fo.com/). Door de overtollige liquiditeit, is de wereld nu uitgegroeid tot een gigantisch casino, vol met flitshandel en derivaten ($ 500.000 miljard plus), die weinig bijdragen tot de economische vooruitgang. De opeenhoping van financieele middelen is natuurlijk een deugd, maar een efficiente allocatie daarvan lijkt een systeemprobleem. Dus beurskoersen en huizenprijzen zijn kunstmatig opgepompt en hebben nauwelijks iets te maken met de echte economische gang van zaken. Niemand weet hoelang zeepbellen kunnen worden opgeblazen, voordat het geheel in elkaar klapt. Vast staat, dat een overvloed aan kapitaal altijd leidt tot zelfvernietiging: na een onjuiste prijsbepaling (‘mispricing’) en een bovenmatige hefboomwerking, volgt een instorting van waarderingen. Waarna de hooivorken van het gewone volk tevoorschijn komen, die korte metten maken met de top 1% en de historische ongelijkheid.

De onjuiste prijsbepaling (‘mispricing’) in de markten wordt ook nog in de hand gewerkt door de versplintering van markten na de financieele crisis in 2008, omdat het vertrouwen van de financieele spelers in elkaars kredietwaardigheid als tegenpartij voorgoed is verdwenen. Onderschat dit verschijnsel niet, want een systeemcrisis is dan nooit ver weg. Er is een verontrustend verschil tussen de waardering van de gigantische derivaten ten opzichte van de onderliggende activa, omdat arbitrage ontbreekt om het een en ander recht te trekken. Arbitrage is ontmoedigd door de veel strengere financieele reguleringen om systeemrisico juist tegen te gaan. De gevolgen van een onjuiste prijsbepaling van ‘swap’-tarieven (rente bij activaruil) voor de toekomstige waardering van pensioen- en levensverzekeringspolissen zullen menigeen onaangenaam verrassen.

De overcapaciteit en de deflatie zullen in de wereld, met name in de Ontwikkelde Landen, ernstig toenemen, naarmate China gedwongen wordt om haar overgewaardeerde valuta (50%?!), de Renminbi (RMB), verder te devalueren. Dit wordt de allerbelangrijkste trend in de komende paar jaar. De Chinese kapitaalvlucht lijkt zich te verhevigen, met, in afgelopen November, een van de grootste dalingen in Chinese deviezenreserves ooit. De RMB/USDollar staat al op het laagste niveau in 4 jaar! Ondertussen vallen de Chinese import- en exportcijfers als een baksteen. Nu de RMB de status van IMF-reserve-valuta heeft verkregen, is de weg vrij voor haar ‘onbedoelde’ deelname aan de internationale valuta-oorlog. Na het startschot van de 35% devaluatie van de Yen, sinds 2012, staat China klaar om het gehate Japan een koekje van eigen deeg te geven. Dat kan de nekslag geven aan ‘Abenomics’, het Japanse stimuleringsprogramma, dat voornamelijk steunde op monetaire verruiming (QE), waardoor Japan nu meer exporteert naar China dan naar Amerika, haar traditionele handelspartner. Maar voor de noodlijdende Opkomende Markten, met de grondstoffenprijzen in een vrije val en met hun excessieve externe Dollarschulden, is een dergelijke ontwikkeling funest. Het internationale bankwezen zit straks weer met de gebakken peren van leningen, die in gebreke blijven. Uiteindelijk eindigt elke valuta-oorlog altijd zonder winnaars.

Geen enkele Centrale Bank heeft voorlopig enige mogelijkheid om haar balans te verkleinen door de opgekochte activa van de hand te doen. De, via monetaire verruiming (QE), verkregen obligaties, die aflopen, moeten wel worden herbelegd, want de economische groei blijft ver beneden alle verwachtingen. Wat een opluchting voor speculanten! Bovendien is de duur van het huidige economische herstel in Amerika (78 maanden!), dankzij een nieuwe schuldenexplosie, reeds langer dan 29 van de 33 economische cycli sinds 1854 (WSJ)! Ondertussen kan het feest op aandelenmarkten daarom best nog even voortduren voor degenen, die een laatste dans op de Titanic niet schuwen. Ondanks een, mogelijk tijdelijke, rente-verhoging, is er van een echte monetaire ‘verkrapping’ nog geen sprake. Een ‘opzettelijke’, ‘na mij de zondvloed’, superhausse, gelijk aan die van 1927 tot 1929, kan niet worden uitgesloten, maar iedereen weet wat er daarna volgde!

Toch zijn de markten zelf stilletjes bezig om het leven steeds zuurder te maken. De hogere Dollar, de hogere reele rente, de dalende internationale deviezenreserves en de hogere risico-opslagen (‘credit spreads’, de renteverschillen tussen bedrijfs- en staatsobligaties) zorgen voor de nodige pijn. Om maar te zwijgen over de ingezakte rommelobligaties (‘High Yield’ bonds) en de duikelende hefboomfinancieringsleningen (‘Leveraged Loans’). Daarbij verkeert de gemiddelde Centrale Bank in een beleidsverlamming. Niets schijnt de werkelijke economie op gang te kunnen krijgen of de inflatie te kunnen verhogen.

Daar komt geen verandering in, ookal probeert men zijn toevlucht te zoeken tot nog veel krankzinnigere, onorthodoxe, maatregelen. Waarschijnlijk heeft het instrument van monetaire verruiming (‘Quantitative Easing’, QE) zijn langste tijd gehad. De Amerikaanse Federal Reserve en de Bank of England zijn er allang mee gestopt. De Zwitserse Nationale Bank en de Bank of Japan lijken de grens te hebben bereikt om hun opkoopprogramma’s in de praktijk uit te breiden. De Europese Centrale Bank doet nog heel stoer, maar de verwachte uitbreiding van QE bleef uit. Negatieve rente, zoals vooral in Zwitserland en Denemarken? De voorspelde ‘steilere’ yield(‘rente’)-curve, met hogere lange rentes, kwam niet uit. Hogere begrotingstekorten? De ruimte daarvoor lijkt beperkt door de excessieve staatsschuld, die rekening moet houden met de ratings voor kredietwaardigheid. Helicoptergeld, met een directe uitkering aan de burgers? Te riskant en daardoor het minst waarschijnlijk, zeker in Amerika.


Teveel schuld, als percentage van de economie, is een tikkende tijdbom en is de hoofdreden voor economische stagnatie. Want dit leidt tot uiterste voorzichtigheid en gedwongen schuldafbouw, welke zorgen voor een te lage economische groei. Zonder voldoende inkomensgroei is het een kwestie van tijd, dat zo’n tijdbom ontploft. Het is weer zover! Maar dit keer zijn het bedrijfsleven en de overheid aan de beurt, nadat de huishoudsector en het bankwezen al in 2008 een kopje kleiner werden gemaakt. De schuld van het bedrijfsleven, wat voornamelijk werd aangewend voor aankoop van eigen aandelen, niet voor investeringen, slaat alle historische records, net op het moment, dat de bedrijfswinsten het laten afweten. Tegelijkertijd staat de excessieve staatsschuld onder druk, vanwege de inkrimping van de wereldhandel en tegenvallende belastinginkomsten. Let wel: verlenging en aflossing van schuld kunnen wel over een langere periode worden uitgesmeerd, maar schuld verdwijnt nooit, zelfs niet die van honderden jaren geleden, behalve bij een faillissement. Groot-Brittannie heeft op 27 Maart, 2015, eindelijk de schuld van o.a. de South Sea Bubble (1720!) afgelost: https://www.gov.uk/government/news/repayment-of-26-billion-historical-debt-to-be-completed-by-government


Wie volgt?

Een heel Prettig Kerstfeest en een Heel Goed Uiteinde toegewenst aan allen!


DIEDERIK SCHMULL


18 December, 2015

WESTCLIFF-On-SEA, Essex, U.K.


@@@

156 opmerkingen:

  1. Ook voor u goede Kerstdagen en de beste wensen in het nieuwe jaar. Dat u mag door mag gaan in goede gezondheid met het duiden van de financiele tijden. Dank!
    Streetrunner.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie dagen toegewenst, heer Schmull. Dank voor uw inzichten en wijsheid in 2015. Ik kijk uit naar 2016 en hoop dan weer het een en ander van u op te steken.

    Daarom wens ik u voor 2016 naast een goede gezondheid en levensplezier mooie interessante en gevatte columns toe.

    Dutchcaesar

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik hoop dat u niet te gauw gelijk krijgt, in elk geval niet in 2016. Dus de beste wensen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ook van mijn kant een fijne Kerst en een goed 2016 toegewenst. Ik stel deze site erg op prijs !
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Heer Schmull: ik las bij Martin Armstrong een allusie op (nakende paniek-)goudverkopen door olielanden (ter compensatie van dalende inkomsten): geloofwaardig ?
    Overigens ook van mijn kant een deugddoend en gezond 2016 toegewenst !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Moeilijk te bewijzen, maar niet ondenkbaar. Goud wordt
      echter beschouwd als 'illiquide', dus is wel het laatst,
      wat verkocht wordt, zeker als deel van de reserves.
      Er wordt eerder geleend, desnoods met Goud als onderpand.
      Saoedie Arabie staat enorm onder druk vanwege de 28 miljoen
      inwoners, die veel gratis krijgen en vanwege de oorlogen
      rondom:

      The country's debt could rocket to as much as 50% of gross domestic product by 2020, from 6.7% this year, the report said.

      http://uk.businessinsider.com/saudi-arabia-has-plans-to-borrow-money-on-international-bond-markets-2015-11

      DS

      Verwijderen
  6. @DIEDERIK SCHMULL en Poes MIAUMIAU,
    Vanuit Indonesië: Selamat hari natal dan tahun baru; Of vertaald in het Nederlands: Fijne kerstdagen en een héél gezond en gelukkig 2016 toegewenst.
    IK hoop nog jaren van uw kennis gebruik te maken.

    Vele groeten, Bertus


    Groetjes, Bertus

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Diederik Schmull,

    FIJNE KERSTDAGEN EN EEN HEEL GOED EN GEZOND 2016 TOEGEWENST!
    OOK DE BESTE WENSEN VOOR UW POES/KATER.

    Hartelijke groeten,
    Louise van Helten.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ook van mijn kant prettige feestdagen en een vooruitziend 2016.
    Ongelofelijk dat u sinds 2008 zo n goede vooruitziende visie heeft.
    Chapeau!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @DIEDERIK SCHMULL & poes MIAU MIAU,

    Prettige feestdagen en een voorspoedig 2016.
    Wij zijn bevoorrecht om van uw kennis gebruik te kunnen maken.

    Hartelijke groeten,

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  10. http://www.ft.com/intl/cms/s/0/f49b83dc-a59b-11e5-a91e-162b86790c58.html#axzz3ux3BmS4g
    De spanningen tussen de bevolkingsgroepen in de VS nemen steeds meer toe, in hoeverre heeft dat invloed op uw mening over de fin markten wereldwijd ?
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Cultuur, religie, soevereiniteit en nationalisme schijnen
      een hernieuwde opleving te beleven, in reactie op de
      trend naar een multi-culturele, globaliserende samenleving.

      Verder deelt het Westen niet langer de lakens uit en is
      verspreiding van vrijheid van meningsuiting, van
      persoonlijk leven en van democratie niet langer
      vanzelfsprekend in de rest van de wereld.

      Er is een opstand gaande tegen het idee van 1 cultuur,
      opgedrongen door de vroegere kolonisten (het Westen) en
      zeker tegen het idee van de 'losbandige' Amerikaanse
      cultuur, die zomaar rangen, afkomst en standen overboord
      gooit.

      Toch lijkt een terugkeer naar een feodale cultuur minder
      waarschijnlijk. Uiteindelijk zal er een manier worden
      gevonden om naast elkaar te leven, ook wat betreft
      culturen binnen eenzelfde land, ookal zal dat gepaard
      met de nodige spanningen. Integratie in Amerika heeft
      veel meer kans dan in Europa.

      Muren bouwen en mensen het land uitgooien doen het
      politiek goed, maar lijken in de praktijk moeilijk
      uitvoerbaar. Informatie via Social Media kan aan banden
      worden gelegd, maar heeft in de praktijk ook weinig
      uitgehaald.

      Er is echter wel kans op de-globalisering, waarbij
      grote multi-nationals hun greep op de internationale
      markt verliezen, ondanks hun patenten en copyright.

      DS

      Verwijderen
  11. Hartelijk dank voor uw immer uitstekende analyses en gulle reacties op mijn en andere vragen. Bij deze wens ik u en de uwen een hartverwarmende kerst en een deugddoend 2016 toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. http://charts.stocktwits.com/production/original_47189922.jpg?1450799351

    geachte Heer Schmull,

    Goede feestdagen en een hele goede gezondheid gewenst.
    Verheug me op uw blijvend scherpe inzicht.

    Forester

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FORESTER:

      De chart van TLT kan inderdaad wijzen op een verdere
      consolidatie naar 116, maar dan is er nog niets aan de
      hand. De opwaartse trend van de laatste 15 jaar blijft
      onveranderd in tact.

      Zoals met elke belegging, moet men het oog gericht
      houden op een bepaalde lange termijn overtuiging. In dit
      geval de overtuiging, dat elke groei en inflatie TIJDELIJK
      is en weldra omslaat in stagnatie/recessie.

      http://finance.yahoo.com/echarts?s=TLT+Interactive#{"range":"max","allowChartStacking":true}

      DS

      Verwijderen
  13. @

    MARC FABER: GOUD & TREASURIES

    Meanwhile, he urged investors to examine the yields of European bonds compared with U.S. bonds. "I see France yielding 0.97% on the 10-year, Germany yielding 0.63%, Italy yielding 1.68% and the U.S. 10-year yielding 2.26%. What would you rather own? A 10-year U.S. Treasury or Italian bonds?" he asked.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @

      http://www.newsmax.com/Finance/InvestingAnalysis/Marc-Faber-Gold-Treasurys-Recession/2015/12/22/id/706767/

      DS

      Verwijderen
  14. @DS

    Hartelijk dank voor uw wijsheid. Fijne feestdagen!

    De ruimte van de FED om de rente verder te verhogen lijkt nogal beperkt, door de lage rendementen van Treasuries. Of is een geïnverteerde yield-curve denkbaar? Wat is uw mening?

    Interessant citaat uit Wikipedia, “Yield curve”.

    An inverted yield curve occurs when long-term yields fall Below short-term yields.
    Under unusual circumstances, long-term investors will settle for lower yields now if they think the economy will slow or even decline in the future. Campbell R. Harvey's 1986 dissertation[3] showed that an inverted yield curve accurately forecasts U.S. recessions. An inverted curve has indicated a worsening economic situation in the future 7 times since 1970.[4] The New York Federal Reserve regards it as a valuable forecasting tool in predicting recessions two to six quarters ahead. In addition to potentially signaling an economic decline, inverted yield curves also imply that the market believes inflation will remain low. This is because, even if there is a recession, a low bond yield will still be offset by low inflation. However, technical factors, such as a flight to quality or global economic or currency situations, may cause an increase in demand for bonds on the long end of the yield curve, causing long-term rates to fall. Falling long-term rates in the presence of rising short-term rates is known as "Greenspan's Conundrum"[5]

    Is een vlakke curve zoals u stelt ook al een voorteken van recessie?

    Mvg, MarcelR

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCELR:

      De meeste beleggingsdeskundigen rekenen op een steile of
      inverted yieldcurve voor 2016, omdat een einde van de
      instorting van grondstoffenprijzen, wat de meesten niet
      zagen aankomen, in zicht zou komen. Dat zou ook
      betekenen, dat de Dollar zou kunnen verzwakken en dat
      inflatoire verwachtingen zouden kunnen stijgen.

      Dat behoeft niet direct het einde van de beleggingscyclus
      in te houden, maar er zou een rotatie in de aandelen-
      markt kunnen optreden van defensief naar meer cyclisch.

      Probleem is, dat de wereld is veranderd en dat
      gebeurtenissen in het verleden, dit keer zich niet
      noodzakelijker zullen herhalen. Kijk maar naar de
      olieprijs, die nog steeds in een vrije val verkeert,
      wat totaal gemist werd door de meesten (inclusief
      het arme Shell).

      Allerlei tekenen van hogere groei, hogere rente en hogere
      inflatie lijken weer een valse dageraad aan te kondigen.
      Daarom is een vlakke yieldcurve, met lagere inflatie-
      verwachtingen, aan het eind van 2016, het meest waar-
      schijnlijk, juist omdat de algemene mening opnieuw
      het tegenovergestelde ziet gebeuren.

      Een inverted yieldcurve, zoals vroeger, lijkt veel minder
      waarschijnlijk in deze 'abnormale' tijden, dus een
      recessie kan ook zonder dat fenomeen plaatsvinden.

      DS


      Verwijderen
  15. @

    TERRAFUGIA: VLIEGENDE AUTOS. De volgende stap?

    FLYING #CARS Would Be Incredibly EXCITING. Hybrid Electric, Vertical Takeoff And Landing (VTOL) are Not Farr-Off

    http://www.terrafugia.com/

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Uit uw link van Marc Faber: "If you said, 'Marc, here is $1 million, but you have to put everything in either gold or in the Dow Jones,' then I would say I'd take gold," he said.
    Wat denkt u van zijn advies ?
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      De keuze Of/Of lijkt onverstandig. Ik blijf voorstander
      van een gespreide portefeuille in verschillende
      beleggingsklassen. Maar Goud is 45% gedaald en de Dow
      Jones index nog niet. Dus natuurlijk is Goud nu veel
      aantrekkelijker dan de Dow Jones index. Maar er is
      geen wet, dat de daling in Goud voorbij is of dat
      de Dow Jones index eerst nog kan verdubbelen. De markt
      kan nu eenmaal ALLES, tegen elke verwachting in.

      Ik zou dus nooit eenzijdig in 1 beleggingsklasse
      investeren.

      DS

      Verwijderen
  17. @DS

    Ter illustratie wellicht van wat u heeft voorspeld mbt China, grondstoffen en de rest van de wereld:

    http://www.zdf.de/dokumentation/china-der-wankende-riese-41273008.html

    Opvallend dat lonen in Afrika nog lager zijn dan in China.

    Mvg, MarcelR

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCELR:

      Daarom investeert China hevig in o.a. Afrika, ookal is
      dat de laatste tijd verminderd. Er wonen al liefst
      1 miljoen Chinezen in Afrika!

      http://edition.cnn.com/2015/12/08/africa/chinese-economy-africa-trade-relationship/

      De grote devaluatie van de RMB kan de concurrentie-
      positie van China straks enige tijd veiligstellen.

      DS

      Verwijderen
  18. @

    Dit is een HEEL BELANGRIJK ARTIKEL, wat mijn optimisme over
    LANGE TREASURIES weer eens BEVESTIGT. Het is ONTROEREND om
    gezelschap te krijgen van MEDESTANDERS, die het LICHT ZIEN,
    terwijl de meeste zogenaamde beleggingsexperts op een totaal
    ANDERE PLANEET verkeren!

    http://seekingalpha.com/article/3772546-bonds-to-outperform-in-2016?auth_param=7o64p:1b7jlvl:ddcf351ea02951b7cbdc2cf28075b5a7&uprof=37#

    (zie verder)

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @

      BONDS TO OUTPERFORM IN 2016

      Conditions are right for a continued decline in yields for longer-term bonds due to economic weakness.



      Equities face substantial downside risk in 2016, and cash may be subject to negative bank rates in many countries, so long bonds should outperform by a wide margin.



      Trading longer-term bonds is a reasonable defensive move in the event of a correction or bear market in spite of the recent rate hike.

      (zie verder)

      DS

      Verwijderen
    2. @

      We expect that bond investors in the US will enjoy a very good year, as the steep yield curve flattens on the long end, and fears about deflation and/or recession increase. This is clearly a contrarian view since markets have been abuzz with talk about the demise of the bond bull market for two years now. We have already briefly discussed this theme for 2016 in a previous note, but the subject deserves amplification based on comments we've received and on its relative importance to investors. We also believe that stock market volatility in 2016 will drive short bursts of fairly intense bond buying, and that those who hold longer-term Treasury bond positions will benefit substantially in spite of already very low yields compared to historic norms. For one thing, we don't think things are "normal," and it is important to realize what is implied by the notion that they are not.

      (zie verder)

      DS

      Verwijderen
    3. @

      We would argue that however "overpriced" bonds may seem to some, they have room to move up in price and down in yield when markets decide to fully discount either prolonged deflation or a potential recession, and especially when they also discount an equity correction or bear market. Investors would do well to remember that 10-yr. bond yields fell by 3.65% from top to bottom in the worst part of the 2000-2002 bear market, and then fell 2.65% in the worst part of the 2008-2009 bear market. If long (30-yr.) bonds fall to 2% and the 10-yr. to 1% this time around, as market observers like Jeffrey Gundlach, Lacy Hunt, and David Levy have suggested could happen, then big money will likely be made on trades using various long bond ETFs and funds.

      (zie verder)

      DS

      Verwijderen
    4. @

      Potential downside risks for the economy (and positives for bonds) include: 1) a severe slowdown in Asia and other emerging markets, accompanied by capital flight due to the rising dollar, a weak Chinese growth engine, and already steeply declining exports; 2) continued severe debt and banking problems in parts of Europe (e.g. Italy, Greece), with risks of contagion; 3) global deflationary pressures generated by plummeting commodity prices, tighter financial conditions in the US, and "peak" levels of debt in many countries; and 4) falling US profit margins, the potential for a massive inventory liquidation in the US, and a looming potential credit crisis and junk bond implosion. Bond markets have not remotely priced this all in, although they have begun to move in that direction, in our opinion.

      (zie verder)

      DS

      Verwijderen
    5. @

      Lacy Hunt and Van Hoisington of Hoisington Research have argued that the long bond's path is similar to that of Japanese JGBs in the 1990s and the US long bonds in the 1930s. If we are still recovering from an epic balance sheet recession comparable to the Recession of 1937 for example, it is not hard to see why bond yields could continue to fall. The US recovery after 1932 and the Japanese recovery after 1990 took decades. Many doubt that this kind of "Lost Decade" can happen again in the US, but the conditions are quite similar amongst these three meltdowns, from the point of view of weak earnings growth and a massive debt overhang lasting many years.

      (zie verder)

      DS

      Verwijderen
    6. @

      Those who say yields must rise and bonds must sell off dramatically will only be right if the Fed keeps raising rates with regularity, but if it does that, it will bring on a recession, and yields will fall eventually anyway. To put it mildly, this notion of the Fed raising rates steadily is somewhat in doubt. We are reminded of the famous "widow maker" trade, in which traders shorted JGBs many times during the last 20 years, each time getting slaughtered as yields dropped to "impossible" new lows and economic weakness persisted. We appear to be in the same pattern, and despite the huge "taper tantrum" of 2013 and two years of speculation on the demise of the bond markets, yields are decidedly lower than they were in January of 2014.

      (zie verder)

      DS

      Verwijderen
    7. @

      The reaction of the bond markets to the impending and then actual Fed decision recently suggests that bond markets are not sanguine about signs of slowing growth and the blowout in junk bond spreads to Treasuries. The 10-year bond yield rose from the early October low of 1.98% to about 2.35% on November 13th, but since then has dropped back down to 2.23% in spite of the Fed raising rates for the first time in nine years on December 16th. These yields would have to break above 2.50% to indicate a bearish trend. Maybe that will happen, but it hasn't yet despite the most anticipated rate increase in history.

      (zie verder)

      DS

      Verwijderen
    8. @

      Another aspect of the bond trades we are favoring is that many people don't understand the power of duration. When market action is in your favor, i.e., yields are falling and you own longer-term bonds, the returns can be very lucrative. This should not be construed as a buy-and-hold recommendation unless you determine on your own that long-term deflation is setting in. Rather, we are suggesting trades involving longer-term bonds that should benefit from curve flattening or inversion on the long end, or from stock market panics in the midst of a bear market.

      (zie verder)

      DS

      Verwijderen
    9. @

      The huge yield drops noted above in 2000-2002 and 2008-2009 generated absolutely massive returns over short periods of time in a range of ETFs and funds. We benefited from this especially in 2008-2009, so we remember it with a certain amount of fondness. The duration trick is that if we only get a drop of 1.25% this time, but you own 20-year bonds, you will still make really good money on a trade. Under the circumstances in which this might happen, where else will you be able to make this kind of money, get paid a yield while you wait for it, and have acceptable downside risk if conditions trigger caution in the equity markets?

      (slot)

      http://seekingalpha.com/article/3772546-bonds-to-outperform-in-2016?auth_param=7o64p:1b7jlvl:ddcf351ea02951b7cbdc2cf28075b5a7&uprof=37#


      DS

      Verwijderen
  19. Burgers zijn de leugenpropaganda van de overheid spuug en spuugzat! Er blijken vele wakkere burgers te zijn gezien de vele ( boze ) reacties onder dit artikel.

    http://www.telegraaf.nl/dft/24911891/__Koopkracht_valt_hoger_uit__.html

    BeantwoordenVerwijderen
  20. " ISIS 'planning series of coordinated attacks in European cities' says militant who escaped terror group "

    http://www.mirror.co.uk/incoming/isis-planning-series-coordinated-attacks-7037858

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Geachte heer Schmull,

    Het door u ingevoerde "long treasury" verhaal is in uw en onze ogen heel logisch echter het is nog niet echt te zien aan de rendementen van de TLT en de 2,875% US Treasury 2043.
    Deze laatste noteert nog steeds ruim onder de 100%.
    U heeft vaker de obligatiemarkt de politieman van de financieele markt genoemd en if so, is het slimme geld nog bezig op andere terreinen veelgeld te verdienen?

    Ik dank u voor uw wederom geweldige inzet dit jaar met scherpe analyses,video's en trouwe beantwoordingen.

    Fijne Feestdagen en all the best voor 2016.

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Geduld is het devies. Geef het een jaartje of wat. Eerst
      komt er waarschijnlijk weer een 'opluchtingsherstel'bij
      die sectoren, die dit jaar uit bed zijn gevallen.

      De wereldsituatie verslechtert, vooral in economisch
      opzicht, maar het doorloopt verschillende stadia. De
      instorting van grondstoffenprijzen en de Baltic Dry
      Index (nieuw laagtepunt) zijn slechts voorbodes.

      Ondertussen is het optimisme over een cyclisch herstel
      met hogere groei en inflatie bij de bekende spreekbuizen
      niet van de lucht. Die willen, dat u nog even doorgaat
      met speculeren, zodat zij hun stukken aan u kunnen
      kwijtraken.

      DS

      Verwijderen
  22. http://www.zerohedge.com/news/2015-12-23/dollar-shortage-has-arrived-africa-runs-out-dollars
    blijkbaar wordt dollartekort acuut !
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      De crisis in Opkomende Markten verloopt volgens het script.
      Instorting van grondstoffenprijzen leidt tot inkrimping
      van deviezenreserves met alle gevolgen van dien. Dit
      proces is pas begonnen, want er is hier sprake van een
      structurele trend. China blijft nog jaren op zijn retour
      vanwege de excessieve schuld als percentage van de
      economie. Welcome to the club. Maar vooral Europa krijgt
      hierdoor straks flinke klappen.

      De Dollar en de Treasuries zijn de uiteindelijke winnaars.
      O ja. De Europese banken zijn de grote geldschieters
      geweest van de Opkomende Markten. Gaat uw bank morgen
      open? Wordt uw banktegoed of uw bankproduct ook
      in beslag genomen via een Bail-In? Vraag het maar aan
      de clienten van Banca Etruria in het idyllische Tuscane.
      Bedankt EU, dat de banktegoeden dit keer nog zijn
      vrijgesteld, zodat die stomme beleggers en die kopers
      van 'veilige' bankproducten alles verliezen. Wie volgt?

      De vlucht in Dollars is over een paar jaar niet meer
      te stuiten. De donkere wolken boven de Eurozone en haar
      niet-geherkapitalizeerde banken pakken zich samen.

      DS

      Verwijderen
  23. @DS Booming Britain to become world's fourth largest economy as France and Italy face G8 exclusion

    http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/12068319/Booming-Britain-to-become-worlds-fourth-largest-economy-as-France-and-Italy-face-G8-exclusion.html

    THE TOP 5 AFTER 2030
    China
    United States
    India
    Britain
    Brazil

    Ik vermoed, dat u daar niet mee eens bent.

    Bertus

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @BERTUS:

      In ieder geval staat Groot-Brittannie er veel beter voor
      dan Frankrijk of Italie, zowel in Schuld/BNP als in
      demografisch opzicht. De Nationale Schuld/BNP is
      vergelijkbaar met die van Duitsland (89%), maar de
      Totale Schuld, inclusief de Privesector, is het laatste
      jaar DE PAN UITGEREZEN. Dus de groei is GELEEND van de
      TOEKOMST:

      but why does anybody have to be in debt? Why can’t everybody just balance their budgets? Governments, households, corporations … Everyone lives within their means and nobody ends up owing anything. Why can’t we just do that?

      Well there’s an answer to that too: then there wouldn’t be any money. This is another thing everybody knows but no one really wants to talk about. Money is debt. Banknotes are just so many circulating IOUs. (If you don’t believe me, look at any banknote in your pocket. It says: “I promise to pay the bearer on demand the sum of five pounds.” See? It’s an IOU.) Pounds are either circulating government debt, or they’re created by banks by making loans. That’s where money comes from. Obviously if nobody took out any loans at all, there wouldn’t be any money. The economy would collapse.

      But something along these lines has to happen when the government runs a surplus. Everyone will just keep pushing the debt on to those least able to pay it, until the whole thing collapses like a house of cards: just like it did in 2008.

      http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/oct/28/2008-crash-government-economic-growth-budgetary-surplus

      Die prachtige voorspellingen voor Opkomende Markten zijn
      gebouwd op drijfzand van Schuld en hachelijke Geopolitiek.

      DS

      Verwijderen
  24. @

    Mijn oud-collega bij Morgan Stanley, STEVE ROACH, pleit ervoor
    om door de ZURE APPEL HEEN TE BIJTEN: Centrale Banken moeten
    weer hun vroegere, onafhankelijke, rol vervullen, eventueel
    via een Mini-Crisis, om zo een veel grotere Crisis later te voorkomen (zie verder). Roach was vroeger ook zelf werkzaam
    bij de FED.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @

      http://www.project-syndicate.org/commentary/perils-of-fed-gradualism-by-stephen-s--roach-2015-12

      It had also given asset markets a role as an important source of economic growth. The asset-dependent economy quickly assumed a position of commensurate prominence in framing the monetary-policy debate.

      The Fed had, in effect, become beholden to the monster it had created.



      Only by shortening the normalization timeline can the Fed hope to reduce the build-up of systemic risks. The sooner the Fed takes on the markets, the less likely the markets will be to take on the economy. Yes, a steeper normalization path would produce an outcry. But that would be far preferable to another devastating crisis.

      (zie verder)

      DS

      Verwijderen
    2. @

      SHEDLOCK:

      http://www.safehaven.com/article/39960/fed-a-creature-of-financial-markets-the-draghi-put-global-crisis-coming-up

      Global imbalances have never been worse.

      The Bank of Japan is the only market for Japanese government debt. And in Europe, government debt trades at preposterously low and sometimes negative yields. The "Draghi PUT" is at least as big as any PUT by Greenspan.

      The risk is not that the Fed (central banks in general) will spawn more asset bubbles. It's far too late to raise that concern. Massive bubbles in equities and bonds have already been blown.

      Banks that were "too big to fail" are far bigger now than ever before.

      Beggar-thy-neighbor competitive currency debasement is the order of the day in China, Europe, and Japan.

      Let's not pretend we have a choice that will prevent another devastating financial crisis. We don't. Only the timing is in question.

      DS

      Verwijderen
  25. wat verwacht u eigenlijk nadat de financiële bubbel binnen enkele jaren implodeert voor diegene die zich wel hierop voorbereid hebben ? Want het wordt de komende tijd nog steeds moeilijker gemaakt om kapitaal nog mobiel te maken. Mogelijke gevolgen : confiscatie van banktegoeden (alles boven de 100k Euro), confiscatie van goud (of inwisselbaarheid onmogelijk maken), torenhoge taksen op onroerende goederen (want niet mobiel), retroactieve meerwaardebelastingen, ... ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Absoluut. De overheid is om geld verlegen en de overheid
      krijgt zijn geld, hoe dan ook. Zie, daarom zijn die
      verguisde staatsobligaties ('die zogenaamd niets
      opbrengen') van soliede landen zo aantrekkelijk. Die
      markt blijft altijd open, want daar zorgt de overheid
      wel voor of via torenhoge belastingen (vroeger 90%
      op inkomen) of inderdaad via confiscatie. U kunt
      zoveel mogelijk beleggen in Treasuries, Bunds of
      Nederlandse Staatslening, want dat ziet de overheid
      juist graag. Korte staatsleningen zijn een substituut
      voor kasgeld, want veel kasgeld is niet langer welkom
      bij banken, thuis is het niet veilig en de meeste
      aankopen of belastingbetalingen zijn toch digitaal.
      En grote deposito's bij banken krijgen een bail-in.

      Het devies is: zoveel mogelijk liquiditeiten, maar
      alleen kasgeld voor de rekeningen en de rest is belegd
      bij Vadertje Staat. Zodra men opeens inziet, dat
      deflatie niet tijdelijk, maar structureel is, dan
      moet je je hart vasthouden voor al die opgepompte
      activa, die nog extra worden belast ook.

      DS

      Verwijderen
  26. Waarom krijgen ook staatsleningen geen bail in als de problemen de centrale banken en overheden te groot worden? streetrunner.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Soliede Staatsleningen zullen NOOIT en TE NIMMER een
      'Bail-in' krijgen, omdat de overheid haar financiering
      niet in gevaar kan brengen. Zelfs bij zwakke landen,
      die af en toe failliet gaan, wordt een 'korting'
      uitsluitend toegepast bij binnenlandse geldschieters,
      niet bij de buitenlandse. Zo'n korting wordt vaak
      'overeengekomen', behalve bij 'holdouts', zoals in
      het geval van Argentinie.

      DS

      Verwijderen
  27. Wat vindt u van de laatste uitzendingen van RadarExtra?
    http://www.radartv.nl/sites/lenenlenenbetalenbetalen/

    Ik vind het een goed tegengeluid aan de misplaatste optimistische geluiden die de laatste jaren domineren in de mainstream media.
    Voor het grote publiek zou nu toch ook duidelijk moeten zijn dat het financiële stelsel gevaar loopt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Niets, maar dan ook niets is, wat het schijnt. Hoe langer
      men meeloopt in het financieele en het politieke
      wereldje, des te duidelijker wordt de manipulatie
      of de doodeenvoudige weglating van feiten. Men speelt
      het spel mee, omwille van carriere-bescherming en soms
      zelfs omwille van eigen levensbehoud. Waar veel op
      het spel staat, vooral geld, is een 'ongeluk' nooit
      ver weg. Er is sinds de klassieke Neanderthaler mens,
      die elke dag immers erop uit moest om voedsel te
      krijgen, helaas weinig veranderd bij de moderne mens.

      DS

      Verwijderen
  28. ‘De crisis is een bewuste strategie voor sociale afbraak’

    http://mo.be/interview/boaventura-de-sousa-kijken-door-een-nieuwe-bril

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Bedankt. Interessante denker. Maar het grootste probleem,
      namelijk dat van de wereldschuld als percentage van de
      economie, wordt niet genoemd. Dat is de wortel van alle
      andere problemen, want als het goed zou gaan en de schuld
      is klein, dan hoor je niemand klagen. Echter, er is een
      cyclus in alles, zowel opgaand als neergaand, en daar
      kan niet aan worden voorbijgegaan. De wereld verkeert al
      heel lang in een klassieke neergaande economische cyclus,
      die uiteindelijk eindigt in een climax, waarna men
      weer opnieuw moet beginnen met de opbouw tijdens een
      volgende generatie.

      Zo verloor Nederland 50% van haar economische capaciteit
      tijdens de oorlogsjaren 1940 - 1945. Wie had dat nu
      gedacht NA de depressie van de jaren '30?

      DS

      Verwijderen
  29. January 1, 2016: The New Bank Bail-In System Goes Into Effect In Europe

    http://theeconomiccollapseblog.com/archives/january-1-2016-the-new-bank-bail-in-system-goes-into-effect-in-europe

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Dit is wellicht de belangrijkste ontwikkeling op politiek
      gebied, waardoor algemene paniek boven het systeem hangt.
      Zonder een echte 'garantie' tegen een bankfaillissement,
      lijkt een bank holiday dichterbij dan ooit. Grappig, dat
      Nederland tegenstribbelt!

      DS

      Verwijderen
  30. Is dit uw heersende vrees,nl eerst ecocnomische depressie en daarna een oorlog. Is dit in de geschiedenis het terugkerende patroon?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Er is inderdaad een patroon, waarbij economische depressie
      en oorlog elkaar opvolgen. Maar tegenwoordig lijkt het al
      op 1938, de Spaanse Burgeroorlog, dus het voorspel van
      WW II. Nu weer, er zijn al 65 landen in het Midden-Oosten,
      die elkaar bevechten! Degenen, die geloven, dat dit goed
      afloopt, of dat 'vrede' binnen het bereik ligt, ontkennen
      de realiteit. Schauble (Duitse Min van Financieen) pleit
      voor een Europees Leger. De dienstplicht komt weer in
      zicht!

      DS

      Verwijderen
  31. hadewych von mises30 december 2015 om 06:54

    @heer Schmull: ik volg u wel in uw sombere logica, maar buitenshuis (en ook wel binnenshuis, bij moeder de vrouw) wordt ik wat meewarig en lacherig bekeken, want vrienden en kennissen hebben almaar stijgende aandelen en ikzelf ben in kasgeld en zo gekropen. Wat wordt het ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Al maar stijgende aandelen?.....aex 2001 700....aex nu 446....met ook nog een procentje of 30-40 inflatie erbij....inclusief vele illegale en suicidale financiele trucjes om de zaak drijvend te houden....die doodsklap komt...ze weten hem alleen tot op heden met krankzinnige maatregelen uit te stellen....thats all......

      Verwijderen
    2. @HADEWYCH VON MISES:

      Ik heb altijd gepleit voor een GESPREIDE portefeuille,
      met een overgewicht in Kasgeld. Daardoor wordt voorkomen,
      dat men nog een (mini-) Bullmarkt mist in aandelen.

      Mijn visie is er een voor de langere termijn, want
      de markten kunnen immers ALLES doen al naar gelang
      het sentiment en ondanks de waarderingen.

      Zo waren de beursintroducties van Euronext Amsterdam
      in 2015 vrij succesvol, van ANAMRO tot Flowtraders.
      Er zijn nu eenmaal altijd lichtpunten, hoe zorgwekkend
      de langere termijn toekomst ook lijkt.

      Zo'n hoge kaspositie heeft als doel om te kunnen kopen,
      als 'men' het juist niet meer ziet zitten, NA de
      Grote Klap op een 'onverwacht' moment.

      DS

      Verwijderen
  32. Straks hebben we hier de perfecte toxische cocktail.....zware recessie, geen rentewapen meer, verder oplopende werkloosheid, 3 miljoen verwende handophouders, een bevolking die geen tegenslagen meer gewend is, salafistische vijfde kolonne en een flagrant laf clubje mooi weer politici die geen f*cking clue hebben wat er gaande is......

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Pat Buchanan over EUROPA:

      “This European superstate will not endure, but break apart on the barrier reef of nationalism. For when the hard times come, patriots will recapture control of their national destinies from Brussels bureaucrats to whom no one will ever give loyalty or love.”

      http://linkis.com/www.unz.com/pbuchana/U1NtB

      DS

      Verwijderen
    2. De ontwikkelingen zijn inderdaad zorgelijk. Maar Buchanan vermeldt niet dat de vluchtelingencrisis en de chaos in het MO zijn veroorzaakt door de tweede golfoorlog. Zie deze uitstekende uitzending van Brandpunt Reporter van 13 december:

      http://reporter.kro.nl/seizoenen/seizoen-2015/afleveringen/13-12-2015/balkenende-waarschuwde-blair-voor-burgeroorlog-irak

      Daarnaast zijn de nationalistische oplevingen een reactie op neoliberalisme en globalisering.

      Je zou haast denken dat er een complot achter zit om Europa te ontwrichten.

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Oh, men zou eens moeten weten, wat het schaakspel is van
      Geheime Diensten! Hun taak is om, achter de schermen,
      alles te bewerkstelligen, wat in het belang geacht
      wordt van een desbetreffend land. En eens lid van een
      Geheime Dienst, altijd lid, net zoals de Maffia. Zie
      het geval van Litvinenko, die zijn eigen weg dacht te
      kunnen gaan:

      http://edition.cnn.com/2015/01/27/europe/uk-russia-litvinenko-death/

      De Amerikaanse Geheime Dienst ( een Staat binnen de
      Staat) heeft als taak om ervoor te zorgen, dat Amerika
      'the Last Man standing' wordt. Dat houdt in:
      destabilisering van de meeste andere landen. Deze
      taktiek is zo oud als de weg naar Kralingen (of Rome).

      DS

      Verwijderen
    4. Zijn dan toch alle gebeurtenissen vanaf 9/11 geregisseerd door de Amerikaanse geheime dienst?

      Inclusief de omstreden tweede golfoorlog (die de VS en UK zo graag wilden), de Arabische lente, de gebeurtenissen in Oekraïne, de vluchtelingenstroom en de opkomst van populistisch rechts in Europa?

      En verklaart dit ook waarom Geert Wilders niets wil zeggen over zijn Amerikaanse financiers?
      En werpt dit een ander licht op de wens van de UK om de EU te verlaten?

      Het is moeilijk te geloven dat onze geschiedenis geregisseerd wordt, maar zeker niet onmogelijk.

      Verwijderen
    5. @ANONIEM:

      Inderdaad is Amerika sinds de val van de Sovjet-Unie
      steeds meer in handen van de Neocons, die de wereld
      zien als meer Amerika-centrisch. De gehele zaak rond
      9/11 lijkt zo doorzichtig, dat men zich kan afvragen,
      of dat het startsein werd om de rest van de wereld
      definitief naar hun hand te zetten.

      In ieder geval loont het om te luisteren naar bepaalde
      doorgewinterde waarnemers, zoals Roger Stone

      http://stonezone.com/

      Hij weet (TE) veel, dus nu kan men hem nog volgen,
      voordat het te laat is.

      DS

      Verwijderen
  33. Ik heb nu 100000 euro cash, wat zou U ermee doen, ik heb geen
    hypotheek af te lossen en heb het nou niet direct nodig?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Ik ken natuurlijk uw profiel niet, maar een gedeelte
      zou in Treasuries (kort of lang, al naar gelang de
      persoonlijke tijdshorizon) en een gedeelte zou in
      Nederlandse Staatsleningen (kort of lang, maar niet
      met negatief rendement) moeten worden belegd.

      Op langere termijn lijkt de Dollar een betere belegging
      dan de Euro, wat als los zand aan elkaar hangt. Op
      kortere termijn is een consolidatie in de Dollar
      altijd mogelijk, na de forse stijging van de laatste
      jaren. Als de Eurozone ontploft, kan de Nederlandse
      Euro omhoog, dus dan compenseert dat elke eventuele
      verdere verzwakking van de Euro in de komende jaren.

      Valuta's voorspellen op kortere termijn is voor dwazen,
      maar men kan wel een bepaalde overtuiging hebben op
      langere termijn. Welnu, Dames en Heren, de EURO en
      de EU staan op springen, want alleen dromers en idealisten
      zullen de gapende verschillen tussen de lidstaten
      blijven ontkennen. De timing is volstrekt onbelangrijk.
      Ook een 'kleinere' 'Unie' zal niet overleven, want die
      zou worden overheersd door de strikte Duitse cultuur, wat
      op den duur niet zal worden geslikt.

      Dit zijn hele gevaarlijke tijden, dus men kan best meedoen
      aan 'trading', als dat van pas komt, maar men moet
      een overgrote Buffer hebben, als het 'ondenkbare'
      plaatsvindt. Dat 'ondenkbare' komt steeds dichterbij.

      De kans op een 'Bailin' van Treauries en Nederlandse Staatsleningen is vrijwel te verwaarlozen in tegenstelling
      tot Bankdeposito's. De laatsten zijn nu alleen geschikt
      voor rekeningen en belastingbetalingen, NIET voor
      spaargeld.

      DS

      Verwijderen
    2. ING is juist niet positief over Nederlandse obligaties, zie de video vanaf 3:49 op hun site:

      https://www.ing.nl/particulier/beleggen/meer-over-beleggen/obligaties/index.html

      Maar hoe betrouwbaar is ING zelf?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Haast geen bank is positief op obligaties. Dat is
      al 30 jaar zo. De rente en inflatie gaan nooit lager,
      volgens de meesten. Toch hebben kwaliteitsobligaties
      het al 30, 20 en 10 jaar beter gedaan dan de aandelen-
      indices. Maar er zit meer commissie op de verkoop van
      aandelen.

      Verder doen obligaties het goed, als het economisch
      slecht gaat. Maar een bank zal echt nooit verkondigen,
      dat de economie er slecht voor staat. Alles gaat straks
      beter, is het eeuwige devies. Anders verliest de
      bankadviseur zijn baan.

      Er zijn af en toe uitzonderingen! HSBC heeft nu de moed
      om er tegenin te gaan en voorspelt veel lagere
      rendementen op Treasuries.

      http://blogs.wsj.com/moneybeat/2015/12/30/tug-of-war-goldman-hsbc-at-odds-with-2016-predictions-for-treasurys/

      En ik dus ook!

      DS

      Verwijderen
    4. @ANONIEM:

      De algemene mening is WEER, dat obligaties in waarde
      zullen dalen. Maar dat is uiterst twijfelachtig bij
      een wereldeconomie, die steeds verslechtert, met NOG
      lagere grondstoffenprijzen. Misschien is er een
      tijdelijke tegenbeweging in 2016, maar de trend voor
      kwaliteitsobligaties blijft juist gunstig in de
      komende jaren:

      http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-12-31/biggest-investors-say-beware-the-bond-market-as-fed-tightens

      DS

      Verwijderen
    5. Is een obligatie via je eigen bank wel veilig bij een bail-in?
      Of kun je obligaties beter langs een andere weg kopen?

      Verwijderen
    6. @ANONIEM:

      Obligaties en aandelen blijven altijd het eigendom van
      de client en zijn NIET deel van de boedel van de
      bank. Deposito's echter, zijn een LENING aan de bank
      en dus kwetsbaar. Net zoals hoger renderende bank-
      producten!

      DS

      Verwijderen
  34. @

    Dit kan dus van KWAAD tot ERGER. Een ECHTE oorlog, met nog veel
    meer vluchtelingen, ondanks de EU-miljarden voor Turkije:

    (BROOKINGS): #NATO Will Have To PREPARE ITSELF, That NOTHING SHORT Of AN EYE FOR AN EYE Will Appease #PUTIN. Wow

    Russian saber-rattling will undoubtedly continue—they’ll continue to talk recklessly of using tactical nuclear weapons to combat ISIS and leveraging the Kurds against Turkish aspirations in the region. Translation: Russia will do whatever it takes to achieve its end-state in Syria.

    Importantly, however, the Russians are also warning NATO. Having decided they cannot work with the present Turkish government (even if it apologizes), the Russians will not allow the Turks to be the regional players they aspire to be. Further Russian diplomatic and military posturing is expected, and the hope is that cooler heads within the Kremlin prevail. But NATO needs to reemphasize to the Turks that they need to avoid provocation at all cost, reiterate its commitment to Article V, and preposition forces near Turkey to deter a Russian reprisal. None of Russia’s options have delivered Turkish acquiescence, and NATO must prepare itself for the possibility that nothing short of an eye for and eye will appease Vladimir Putin’s obsession for payback.

    http://www.brookings.edu/blogs/order-from-chaos/posts/2015/12/22-will-russia-retaliate-against-turkey-campbell?cid=00900015020089101US0001-12291

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  35. @

    WEER een sprekend voorbeeld, hoe de meeste economen er met hun
    voorspellingen volledig naast zaten: een LAGERE olieprijs zou
    positief zijn geweest voor de economische groei. Maar de
    consumentenbestedingen DAALDEN. Natuurlijk is men voorzichtiger
    met bestedingen in tijden van onzekerheid!

    Almost a year later, we’re still waiting for consumers to spend that oil-price-tax-cut even as spending has slowed in the face of a renewed decline in energy prices.

    For macroeconomists, cheaper oil is always and everywhere a positive, even in their econometric models: a catalyst for increased demand. It’s also a misconception, as one picture will illustrate.

    Who needs a central bank when oil prices can do the job?

    Energy companies have curtailed investment, laid off workers and, in a handful of cases, filed for bankruptcy. Loan delinquencies are rising. Profits are down. An index for oil and gas well drilling and servicing is down 59% in the past year

    http://www.marketwatch.com/story/and-the-award-for-the-worst-forecast-of-2015-goes-to-2015-12-30?siteid=nwtpm

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  36. @

    Dit is een ander geluid van een OPTIMIST over de EU Superstaat,
    die alle tegenslagen tot nu toe zou hebben overleefd:

    Despite the political uproar -- 58 percent of all Europeans and 76 percent of Danes, Czechs and Germans believe immigration is the biggest problem facing the EU -- 1 million is a fraction of the bloc's population of 506 million. Even 2 or 3 million migrants wouldn't overstrain the union, which added 1.3 million residents last year. Even in countries that accept most of the newcomers, no major hardship is expected. According to Peter Praet, a member of the European Central Bank executive board, Germany will need to spend an additional 0.3 to 0.4 percent of economic output in 2016 and 2017 to accommodate and integrate the refugees. But the spending also will boost output.

    Russian President Vladimir Putin may dream of undermining the EU by befriending radical politicians such as Hungary's Viktor Orban, National Front leader Marine Le Pen or Greek Prime Minister Alexis Tsipras, but he has failed with all three this year, and the Polish nationalists hate him. There is no chance that any European nation will bolt to lift Ukraine-related sanctions against Russia next year.

    It has been a tough year, but Europe has endured. According to the November Eurobarometer, 53 percent of Europeans are optimistic about the EU's future and only 41 percent are pessimistic. At the lowest point in the bloc's history, in 2011, 48 percent were optimists and 46 percent didn't believe in the union. And Europeans still trust the EU more than they do their national governments, though trust in politicians is at its lowest level in years.

    Now is a moment for retrenchment, not expansion or major progress in unification -- but Europe is a long-term project

    http://www.bloombergview.com/articles/2015-12-31/the-eu-proves-it-s-here-to-stay

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Geen nieuws voor u heer Schmull, maar ook Marc Faber zit nu in uw kamp:
    "Het is opvallend dat hij opeens zo positief is over het schuldpapier, want in 2011 oordeelde hij nog dat het langlopende Amerikaanse schuldpapier een ‘suïcidale belegging’ was. Sindsdien hebben de Amerikaanse staatsleningen met een looptijd van 30 jaar volgens cijfers van Bank of America Merrill Lynch een positief rendement van 8,7% per jaar gehaald."

    http://marketupdate.nl/nieuws/economie/kredietcrisis/marc-faber-amerikaanse-economie-stevent-af-op-recessie/

    Een fijne jaarwisseling toegewenst!

    Groet,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Marc Faber heeft een enorme staat van dienst (Rienk Kamer
      zocht hem op, voordat hij begon met zijn Symposium van
      18 jaar lang), maar hij is de laatste paar jaar de weg
      enigszins kwijt. Goeroes komen en gaan, helaas. Slechts
      een enkeling houdt zich staande en heeft de moed en het
      geduld om op te komen voor zijn overtuiging op wat
      langere termijn. Dat komt, omdat de volgelingen snelle
      resultaten willen zien en geen boten willen missen.

      Om positief te blijven op de 30-jarige Treasury moet men
      bijna een tegennatuurlijke karaktertrek in zich dragen.
      Maar het beste komt nog (en helaas het slechtste voor
      de economie en de wereld).

      DS

      Verwijderen
  38. @

    2015 was juist een BIJZONDER MOEILIJK BELEGGINGSJAAR,
    het SLECHTST SINDS 2008:

    (SNYDER): At One Point In AUGUST, 2015, $ 11 TRILLION Of FINANCIAL WEALTH Was WIPED OUT. 'A Great SHAKING' Coming?

    overall it was the worst year for the Dow since 2008. But of course the Dow was far from alone. The S&P 500, the Russell 2000 and Dow Transports also all had their worst years since 2008.

    In 2015,junk bonds, oil and industrial commodities all crashed hard – just like they all did just prior to the great stock market crash of 2008. According to CNN, almost 70 percent of all investors lost money in 2015,

    Some major indexes finished 2015 down 20 percent or more, and European stocks just had their second worst December ever.

    The biggest loser of the group was Warren Buffett.

    He lost an astounding 7.8 billion dollars in 2015.

    674 hedge funds shut down during the first nine months of this year



    When the final numbers for the fourth quarter are in a few months from now, I believe that they will show that the U.S. economy officially entered recession territory at this time.

    And the truth is that deep recessions have already started for some of the other biggest economies on the planet.

    http://theeconomiccollapseblog.com/archives/2015-was-the-worst-year-for-the-stock-market-since-2008

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  39. De dollar gaat crashen.
    http://www.beursbox.nl/nieuws-beleggen/de-dollar-gaat-crashen.html

    Is de suggestie dat de USA niet tegen een te hoge dollar kan en dat deze weleens 20% zou kunnen crashen, valide?
    Het zou de dollarschulden van diverse landen wel betaalbaar maken en dus goed zijn voor de wereldeconomie. Of verspeelt de USA hiermee een stuk macht?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Bedankt! Een voorspoedig 2016 toegewenst, zoals gewoonlijk
      vol voetangels en klemmen.

      De DOLLAR INDEX (DXY) is sinds 2008 40% gestegen, maar
      staat nog 20% beneden het hoogtepunt van 2001. De Dollar
      is een 'crowded' trade, zeker na de rentestijging, dus
      er is al heel wat op korte termijn verdisconteerd.

      Een consolidatie, NIET een Crash, van de Dollar, zou geen
      verbazing moeten wekken. Het hangt van de valuta af.
      In December, verloor de Manat van Azerbijan, tegenover
      de Dollar, 30% in 1 dag en 55% in geheel 2015. De Tenge
      van Kazakhstan, verloor 47% en de Russische Roebel 24%.
      Ondertussen gaat de Chinese Yuan er langzaam, maar gestadig,
      flink onderuit.

      De Euro? Wie is nog zo gek om veel in Euros te hebben, als
      de negatieve boeterente nog erger wordt en de kans op
      deposito-confiscatie toeneemt, vanwege de nieuwe EU bank-
      regels?

      Tegelijkertijd zitten de Dollarschuldenaren al in het
      nauw (Dollarschuld = een 'Short' op de Dollar) en een
      Dollartekort is zeker niet denkbeeldig. De recente
      rentestijging van de FED helpt ook niet.

      Degenen, die de Val van de Dollar voorspellen, moeten
      eerst maar weer eens terug naar school. De Dollar is
      en blijft de wereldmunt zolang het oog reikt.

      DS

      Verwijderen
    2. @HAROLD:

      10-jaar CHART DXY:

      http://bigcharts.marketwatch.com/quickchart/quickchart.asp?symb=dxy&insttype=&freq=2&show=&time=13

      25-jaar CHART DXY:

      http://www.barchart.com/chart.php?sym=$DXY&t=BAR&size=M&v=0&g=1&p=MO&d=X&qb=1&style=technical&template=

      DS

      Verwijderen
    3. U raadt de dollar aan i.p.v. de euro, maar voor gewone burgers is het niet zo simpel om een dollarrekening te openen:

      http://www.z24.nl/ondernemen/simpel-je-euros-omzetten-naar-andere-munt-no-way

      Wat nu als je geen ondernemer bent, maar toch een deel van je spaargeld in dollars wilt steken?

      Verwijderen
    4. Bij Garanti Bank kun je makkelijk een dollarrekening openen:

      http://www.garantibank.nl/sparen/usd-rekening

      Maar dat is wel een Turkse bank en ik betwijfel of dat verstandig is in deze roerige tijden!

      Verwijderen
    5. @ANONIEM:

      Een Dollarrekening of vreemde valuta-rekening heeft
      alleen zin bij een groter bedrag. Anders zijn er rompslomp
      en extra kosten. Elke Nederlandse bank zal een
      dergelijke rekening bij een behoorlijk bedrag niet
      weigeren.

      Een niet-Nederlandse bank in een controversieel land
      lijkt niet aan te bevelen!

      DS

      Verwijderen
  40. en ik had er mee moeten beginnen....De beste wensen voor 2016

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Shcomp verliest even $ 300 miljard aan eentjes en nulletjes.....wat voor idiote maatregelen zullen nu weer genomen worden om toch vooral de werkelijkeid niet onder ogen te willen zien?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      2016 is het Chinese jaar van de RODE VUUR AAP (vanaf 8 Feb).
      Wat kan betekenen: VERANDERING, positief of negatief.

      De verhandelbaarheid van Shanghai is uiterst beperkt
      geworden, waardoor de uitslagen worden overdreven. De
      circuit breakers verergeren de volatiliteit. 70% van
      de markt bestaat uit gokkers, NIET uit beleggers.

      Het verkoopverbod van aandelen heeft gezorgd voor een
      berg aandelen, die 'boven' de markt hangt ter waarde
      van honderden miljarden. Ben benieuwd, hoeveel
      pensioenfondsen en verzekeraars met hun 'deskundige'
      adviseurs, daar 'in de val' zitten. Het moet toch
      duidelijk zijn, dat het een GENERATIE duurt, voordat
      het vertrouwen in zo'n markt terugkeert.

      DS

      Verwijderen
  42. @

    De TLT is vandaag een rots in de branding. De zwakke Europese
    opleving, na de Euro 'devaluatie', lijkt van korte duur:

    “The Treasury market was the clear beneficiary of the flight-to-quality flows,” said Ian Lyngen, senior rates strategist at CRT Capital Group, in a note, particularly as traders had “the urgency to establish positions” before Friday’s official U.S. jobs report.

    ISM: Manufacturing sector slips further into contraction
    Jan 4 2016, 10:24 ET
    The overall PMI slipped to 48.2 in December from 48.6 the month before. Economists had expected a small rise to 49.2.

    http://www.marketwatch.com/story/treasury-prices-surge-as-equity-rout-sparks-flight-to-quality-2016-01-04?siteid=bigcharts&dist=bigcharts

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  43. De relatie tussen saoedie arabie en iran verslechtert zienderogen. Wordt het weer tijd te vluchten in goede goudaandelen. Nu ze nog laag staan ? Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      De GOLD Bugs Index (HUI - 114) zit in een verwoed gevecht
      verwikkeld om de weerstand van 100 vast te houden. Sinds
      het hoogtepunt van 600 in 2011, is elke weerstand
      gesneuveld. In 2015 was het weer raak en daalde de HUI
      zo'n 50%. Tja, een trading rally is altijd mogelijk
      voor de liefhebbers. Maar het herstel zal heel lang
      duren, want de gemiddelde gokker is uitgekleed.
      Bovendien lijkt de helft van de Goldminers te gaan
      verdwijnen, dus over enige tijd is een daling van
      nog eens 50% te verwachten. De verhandelbaarheid
      in de sector is minimaal geworden, vanwege het veel
      kleinere aantal spelers.

      Een tijdelijke opluchtingsrally is uitsluitend voor
      zeer speculatief geld. Er is nog steeds geen 'kapitulatie'.
      Er zijn nog steeds teveel optimisten in deze sector.

      Deflatie en recessie grijpen om zich heen en de reeele
      rente stijgt, dus Goud en Goudmijnaandelen krijgen het
      nog veel moeilijker.

      DS

      Verwijderen
    2. @MARCJA:

      10-jaar CHART:

      http://bigcharts.marketwatch.com/quickchart/quickchart.asp?symb=hui&insttype=&freq=2&show=&time=13

      DS

      Verwijderen
    3. Ik geloof u onmiddelijk voor wat betreft de factoren deflatie/recessie/rente, maar wanneer het Midden Oosten verder in vlammen opgaat ? Volgens u is dat geen factor van betekenis voor de goudprijsontwikkeling.
      marcja

      Verwijderen
    4. @MARCJA:

      Deflatie, recessie, beursmalaise, etc, zijn negatief
      voor Goud i.v.m. Margin Calls, waardoor ALLES moet
      worden verkocht. In de Crash van 2008, daalde ook
      Goud met ruim 30%. Niets was veilig, behalve USD-Cash
      en Treasuries. Bovendien lijken heel veel Arabieren
      in ernstige financieele moeilijkheden te geraken,
      waardoor hun Goudpositie de deur uitgaat.

      DS

      Verwijderen
  44. Ziehier een ouder artikel over hoe veilig om te springen met je geld in deze spannende tijden : http://www.dekritischebelegger.nl/obligaties/de-veiligste-spaarrekening/
    Bent u het eens met deze auteur en/of heeft u aanvullingen ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIRK BAUWENS:

      Mee eens! Het is echter wel geschreven in 2009, dus de
      Finanzagentur was toen veel aantrekkelijker dan nu. Maar
      het principe, namelijk je geld is 'het veiligst', is
      onveranderd.

      Mijn voorkeur voor Treasuries boven Bunds heeft vooral
      te maken met de hogere rendementen en de positie van
      Amerika in de wereld. Duitsland en Europa zijn kwetsbaar,
      als de Grote Klap toeslaat.

      De kans, dat men niet aan zijn Treasuries zou kunnen
      komen, als de banken 'sluiten', lijkt heel tijdelijk.
      Maar als Amerikaan, zou je zonder meer gebruik moeten
      maken van TreasuryDirect (wat VROEGER openstond voor
      niet-Amerikanen).

      DS

      Verwijderen
    2. Ik had tot voor ca. 2 jaar geleden een Schuldbuchkonto bij de Finanzagentur (FA). Dit werd echter opgeheven, omdat de FA dit niet meer de moeite waard vindt. Dus moet er een andere oplossing gezocht worden, bv. directe aankoop van obligaties of evt. fondsen.

      Mrgalak

      Verwijderen
  45. Ik weet het niet zeker.....kijk eens naar de gebeurtenissen in Keulen , Hamburg en Stuttgart....prille uitingen van social collapse....kon je al 20 jaar zien aankomen....maar 99,9% zit met zn kop in het zand zelfs nu gaan ze alles weer policor goedpraten en bagateliseren....politie was erbij maar machteloos....bij een totale economic en social collapse heb je niets aan treasuries.....wel aan bartergoederen......imho.....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Ruilgoederen, blikgroente, water, etc, thuis, heb ik al
      jarenlang aangeraden, want als dat duidelijker wordt,
      kan het al te laat zijn. En ga vooral ONOPVALLEND door
      het leven ('Keep a LOW PROFILE'), want wanhoop leidt tot
      gevaar. Geen dure horloges, autos, sieraden, kleren en
      peperdure huizen. De ongewenste elementen krijgen dan
      hun kans. En leer de kunst van zwijgzaamheid, met name
      over je persoonlijke situatie.

      Treasuries zijn voor het Grote Geld, dat met Bunds en
      Nederlandse Staatsleningen meer risico loopt, zodra
      de Eurozone springt (dat gaat wat kosten!) en zodra
      de niet-geherkapitaliseerde banken de geest geven.
      Bovendien loopt de volgende Hitler, Mussolini, Salazar
      en Franco al in Europa rond. Die hebben geen
      verkiezingen nodig om WEER aan de macht te komen.

      DS

      Verwijderen
  46. Ja u wijst uw lezers daar regelmatig op....zwijgzaamheid en low profile zijn zeer raadzaam....bij uw herhaalde voorkeur voor us treasuries heb ik niet altijd begrepen dat u dat alleen voor "het grote geld" bedoeld....in uw nuttige adviezen mis ik het vertrekken uit de grote stad en dichtbevolkte gebieden....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Ik was Amsterdammer in de oorlogsjaren van de jaren '40,
      maar kon gelukkig, als kind, een onderkomen zoeken bij
      een gastvrije boer in Noord-Holland, tijdens de honger-
      winter. Honderduizendmaal BEDANKT!

      DS

      Verwijderen
  47. Mbt de recente gebeurtenissen in de Duitste steden....ik zie dit als een teken aan de wand....een moment waarin plotseling veel veranderd is en ook veel duidelijk wordt....de gezagshebbers verliezen al langer hun greep op de situatie, maar dit was gruwelijk....politie was aanwezig maar durfde niets te doen vanwege de massa aanranders....de aanranders trokken zich ook niets aan van de politie....weer is er een grens over gegaan.....en iedereen lijkt de schouders op te halen....surreeel....en angstwekkend.....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Geluk met het komende Carnaval in Februari a.s.

      Nach Polizei-Angaben hatten sich am Silvesterabend auf dem Bahnhofsvorplatz etwa 1000 Männer versammelt, die „dem Aussehen nach aus dem arabischen oder nordafrikanischen Raum“ stammten. Aus der Menge hätten sich Gruppen von mehreren Männern gebildet, die Frauen umzingelt, bedrängt und ausgeraubt hätten.

      http://www.wiwo.de/politik/deutschland/uebergriffe-in-koeln-es-darf-keinen-rechtsfreien-raum-geben/12791478.html?social=twitter

      DS

      Verwijderen
    2. Dit is in Keulen al langer aan de gang, maar escaleert nu in diverse duitse steden. Sinds september vorig jaar kopen duitsers massaal voorwerpen in om zich te verdedigen, van spray tot vuurwapens. Het doet denken aan verkrachtingen op het Tahrir plein in Cairo tijdens de z.g. arabische lente. Ik lees net het boek van Abnousse Shalmani, een Iraanse schrijfster uit Parijs, die beschrijft hoezeer in de cultuur van het MO een vrouw slechts een stuk vlees is, iets waar ze zelfs in Parijs dagelijks de gevolgen van ondervindt. Dit gebeuren gaat de stemming in Duitsland definitief wijzigen , met uiteindelijk vaarwel Merkel, en hallo een nieuwe Hitler -- verschrikkelijk en onvermijdbaar wanneer de elite en media de kop in het zand steken. I zal het wel overleven maar ik huiver voor mijn kleinkinderen.
      marcja

      Verwijderen
    3. @MARCJA:

      Ja hoor. Het is de schuld van die (dronken) vrouwen zelf,
      die zich immers, schaars gekleed, daar niet hadden
      moeten vertonen:

      zie achtste alinea (Die Welt):

      http://www.welt.de/kultur/article150660278/Warum-wir-dieses-Mal-keinen-aufschrei-brauchen.html

      DS

      Verwijderen
  48. @ DS

    Nog de allerbeste wensen voor 2016 en dat het blog nog vele jaren kan worden voorgezet.

    Zo op de jaren terugkijkend kan er best gesteld worden dat er met en her "best wel" met een juiste vooruitziende (en pragmatische) blik is gekeken naar de wereld (en onze vermogens) :

    - Beursje China moest een paar onderbroken worden
    - Voortdurende daling olie
    - Opkomst politiek extremisme (Europa)
    - En de val van het Huis van Saud is dichterbij dan ooit
    (getuige de massaexcuties, binnelandse protesten en spanning met Iran)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Trouwens voor alle lezers/ deelnemers aan blog het allerbeste 2016

      Kan me levendig herinneren dat we het hadden over de verdeeldheid binnen Midden-Oosten en onder islamieten....
      Laatste maanden veel ontwikkeleingen en actueler dan ooit:
      http://www.kro-ncrv.nl/jinek/seizoenen/seizoen-2016/30-143514-04-01-2016/290-109580-de-oplopende-spanning-tussen-saoedi-arabie-en-iran

      Verwijderen
    2. @SCHUMPETER:

      Bedankt! Dit Blog doe ik met veel plezier en hopelijk
      zal het leesmateriaal verder worden uitgebreid, al naar
      gelang de beschikbare tijd.

      Misschien is het goed om even terug te kijken naar het
      'verloren' Islamietische Koninkrijk Al-Andalus
      (Andalusie) in Spanje, dat het bijna 800 jaar volhield.

      Christenen en Joden waren tweederangs burgers en
      waren onderworpen aan speciale belastingen en een
      speciale klederdracht. Maar na 1492 volgde de opstand
      van de fundamentele Christenen, de gedwongen bekeringen
      en uiteindelijk de uitwijzing van 300,000 Islamieten en
      duizenden Joden. Dit toont aan, wat er zoal kan
      gebeuren, als men streeft naar een multi-culturele
      samenleving, welke echter ontaardt in geheel iets
      anders:

      http://www.nytimes.com/2003/09/27/arts/was-the-islam-of-old-spain-truly-tolerant.html?pagewanted=all

      DS

      Verwijderen
  49. En hoewel een blog niet bedoeld moet zijn om een politieke mening te verkondigen of vanuit een politiek mening geschreven dient te worden, zie ik wel dat die Midden-Oosten deskundige van het UvA er hetzelfde over denkt als ik

    "Een zekere bijziendheid van Saoedie Arabie vs. Iran" (bekijken vanaf minuut 14:30)
    http://www.kro-ncrv.nl/jinek/seizoenen/seizoen-2016/30-143514-04-01-2016/290-109580-de-oplopende-spanning-tussen-saoedi-arabie-en-iran

    BeantwoordenVerwijderen
  50. "In September 2014 analysts were forecasting 12% increase in global EPS for 2015. The eventual outcome is more likely to be near zero" Citi

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Bijna alles ging mis voor de optimistische spreekbuizen
      in 2015, behalve een handjevol overgewaardeerde
      aandelen, die simpelweg nog duurder werden voor de
      onvermijdelijke Crash.

      DS

      Verwijderen
  51. Verwarrend. Waren het alleen de domestic US mutual funds die in 2015 de Treasuries overeind hielden? En gaan die daarmee stoppen in 2016?

    Credit Agricole's Keeble adds that Oct. TICS data were "surprising" as "for some time, foreign central banks have reduced their holdings" of Tsys, "but were joined by a net US$36bn private sector selling" which "rather confusingly" is "reported as coming from Japan" but "Japanese MoF data appear to contradict US Treasury data and show decent buying of US debt by Japanese investors." But he said Tsy futures show "a familiar picture of large mutual fund longs in the 5Y+ contracts, offsetting leveraged players' shorts. In DV01-adjusted terms across all contracts, the leveraged investor short position is the largest for many years." So he said Japanese MoF data cited "still strong buying of US debt, but otherwise it is difficult to identify other strong net buyers out there (we have little information on duration preferences). We are concerned that the bid from the domestic mutual funds, which was quite supportive for much of 2015, is waning and will warrant close attention early in 2016." He adds foreign "central banks no longer buy Treasuries according to the data. We had thought that private sector foreign buyers would have made up the marginal buyer, but the (rather out of date) TICS data showed selling."

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Men is gewend aan de onzin, die over Treasuries, al 30 jaar
      lang, wordt uitgekraamd. Er is op langere termijn niets
      aan de hand met de vraag, integendeel. Vooral niet met
      de vraag naar 20+ jaar Treasuries, die een veel
      aantrekkelijker rendement hebben, dan de staatsleningen
      van veel zwakkere landen. Klik op 'MAX' en zie
      de constante instorting, waar voorlopig GEEN einde
      aan komt, integendeel. Er komt een TEKORT:

      https://research.stlouisfed.org/fred2/series/DGS3MO

      https://research.stlouisfed.org/fred2/series/DGS30

      Naarmate Rommel- en bedrijfsobligaties verder uit de
      gunst raken, zal de vraag naar Treasuries toenemen.
      Banken, Pensioenfondsen en Verzekeraars blijven hun
      belang in Treasuries uitbreiden. Verder zijn speculanten
      steeds Short Treasuries (u weet wel, inflatie en rente
      gaan straks stijgen...), die dus steeds moeten dekken.

      Het rendement van de 10-jarige (2.24%) en dat van de
      30-jarige (3.01%) zullen in de komende jaren verder
      INSTORTEN naar 1% respectievelijk 2% of lager. Houd
      het oog daarop gericht en luister niet naar de 99%,
      die al decennia het fout gezien hebben (net zoals bij
      de JGB rendementen).

      DS

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      'Instorting' - van rendementen en dus hogere waarderingen

      DS

      Verwijderen
  52. Beste Diederik,

    Dank voor alle inzichten al zo veel jaren!

    In Amsterdam is inmiddels de huizen gekte compleet. De afgelopen 8 jaren heb ik gespaard en een bedrijf mede opgebouwd met 20 man personeel. Als ondernemer heb ik het huizenkopen noodgedwongen uitgesteld. Maar mijn substantiele spaarsaldo lijkt geen match voor de huizenprijs stijgingen. Y.o.y. is er in diverse buurten zo 20% bijgekomen. Draghi veroorzaakt mega huizeninflatie en ik mag een idioot bedrag lenen van bank op dit moment! Als Stockholm of Kopenhagen ons voorland is zou ik mee moeten doen. Soros schreef dat het soms volkomen rationeel is om mee te doen met bubbels... De sirenes zijn bijna onweerstaanbare. En met mogelijk nog 10 jaar of meer extreem lage rente en gebrek aan alternatieve, lijkt een verdere stijging onvermijdelijk. Als het mis gaat zorgt vadertje staat/ kameraad Stef Blok wel voor een oplossing, toch? WAT IS WIJSHEID? Ik voel me letterlijk ziek door de Draghi's en Stef Blokken van deze wereld...

    Ludwig

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LUDWIG VON M:

      Die Mega-huizeninflatie is beperkt tot enkele buurten in
      sommige grote steden overal ter wereld. Maar dit is geen
      echte markt. Het is net zoals bij Kunstwerken, waar
      1 transactie de waarde van de rest omhoogtilt. Dit
      duurt echt geen 10 jaar, het kan dit jaar al voorbij zijn.
      Een prijsdaling van 50% in het dure segment, vooral
      in Londen en New York, is te verwachten en is al aan
      de gang.

      Laten makelaars u niets wijsmaken! Onroerend goed is
      illiquide en als het gefinancierd is, dan vraagt men
      in deze gevaarlijke, deflatoire tijd om moeilijkheden.

      DS

      Verwijderen
    2. @LUDWIG VON M:

      De duurdere huizen in Londen zijn met liefst 20%
      GEDAALD in de laatste 12 maanden, terwijl het
      aantal transacties instortte met 75%.

      http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-01-06/london-mansion-prices-fall-from-belgravia-to-st-james-s

      Dit duurt nog JAREN, echt waar.

      DS

      Verwijderen
  53. So if NorthKorea just successfully tested a miniaturized nuke, then they can place it on a KN-08 Missile.
    Which means they can hit the U.S.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De kans daarop, duurt nog wel even, maar die kans komt
      wel dichterbij. Over 5 jaar zou de situatie kunnen
      verscherpen, waardoor Amerika maatregelen zou moeten
      nemen.

      Before it can head towards its target on an arched trajectory, an SLBM must be ejected and travel to the sea's surface, which is what North Korea appears to have done. The missile traveled only about 150 meters, the South Korean official said.

      Yang said the system was likely years away from deployment because North Korean submarines were not well enough equipped to manage the radar and tracking systems required to guide a missile to its target.

      Lewis said the missile that North Korea tested probably has a range of roughly 2,400 km (1,500 miles), which would require a submarine to be at sea for 60-90 days.

      "That means a journey to bring the U.S. in range would be pretty daring."


      http://www.huffingtonpost.com/2015/05/11/north-korea-nuclear-weapons_n_7255232.html

      DS

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      the test may not have been of a hydrogen device

      The magnitude today is even below the level of an ordinary atomic bomb.

      http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-01-06/north-korea-s-hydrogen-bomb-claim-disputed-by-weapons-experts

      DS

      Verwijderen
  54. Het gemak waarmee het "Keulen" gebeuren weer gebagateliseerd wordt is tekenend voor het totale morele verval van het Westen....We leggen ons er gewoon bij neer....reddeloos verloren....misschien is het maar beter zo....verdienen we wel beter ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Er gebeurt heel veel, dat door de officieele media (in dit
      geval ZDF!) opzettelijk wordt verzwegen. Journalisten
      moeten zich in allerlei bochten wringen om hun carriere
      niet te verpesten.

      DS

      Verwijderen
  55. Er is geen plan B
    http://daskapital.nl/2016/01/geruststellend_er_is_geen_plan.html

    Er zal met QE in de eurozone net zo lang doorgaan tot die 2%
    inflatie bereikt. Daar dit niet gaat lukken, zullen huizenprijzen door blijven stijgen ! (volgens auteur)

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Natuurlijk is er een Plan B. Maar PRAET, als spreekbuis
      van de ECB, moet dat ontkennen. Dat Plan B is, dat men
      wel degelijk de GRENS bereikt van QE, o.a. vanwege
      het gebrek aan beschikbare stukken om op te kopen.
      Dat de ECB kan doorgaan met het kopen van alles, is
      THEORIE. In de praktijk zal een Centrale Bank op
      een gegeven moment NIET ONTKOMEN aan een draai in het
      beleid, wat ook het gevolg wordt voor markten of
      economieen. DAT heeft de geschiedenis bewezen. DAT is
      de ZURE APPEL. Maar dan is Praet allang verdwenen!

      De kopers van overgewaardeerde huizen hebben zichzelf
      onterecht aangepraat, dat Centrale Banken hun beleid
      nooit zullen/kunnen veranderen. Kijk toch eens terug
      in de geschiedenis! Dat is MEERMALEN gebeurd.

      DS

      Verwijderen
  56. Acht U een consolidatie in de Dollar en in TLT aannemelijk, of is het inmiddels zo, dat ze beiden wel omhoog moeten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De Dollar en de TLT zouden een consolidatie kunnen
      krijgen, na het feest van het afgelopen jaar. Maar
      de lange termijn opwaartse trend blijft duidelijk.
      Speculeren op zo'n consolidatie is echt een verlies
      van tijd. Elke zwakte in de Dollar en in de TLT is
      een koopgelegenheid voor de langere termijn. Want
      reken maar, dat de wereldeconomie afstevent op de
      rotsen! Waarschuwingen te over.

      DS

      Verwijderen
  57. http://fd.nl/beurs/1134229/soros-huidige-marktsituatie-doet-denken-aan-2008
    Wordt dit de grote klap ?
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Soros doet er nog een schepje bovenop. De Grote Klap
      komt, de timing is onbelangrijk.

      DS

      Verwijderen
  58. Wat mij enigszins verbaast, is dat er momenteel zo weinig over de toxische derivaten gesproken wordt.Gaat dat nog komen wanneer de beurzen maar ver genoeg zakken?

    Uw visie?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      De schade kan pas achteraf worden vastgesteld. Maar als
      beurswaarden met DUIZENDEN miljarden instorten, kan men
      op zijn vingers natellen, dat er wat gaat omvallen.

      DS

      Verwijderen
  59. http://www.rtlz.nl/finance/beurs/reele-koersen-shanghai-nog-lang-niet-bereikt
    Misschien zou de overheid moeten beslissen om in één keer de pijn te nemen. Dat zo een enorme crash opleveren, maar je kunt dan wel met een schone lei beginnen......

    mee eens ?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Het is duidelijk, dat de autoriteiten een marktpaniek
      niet kunnen beheersen. Maar de markt is praktisch
      onverhandelbaar, dus wat nog volgen kan is simpelweg
      sluiting voor onbepaalde tijd.

      DS

      Verwijderen
    2. China schort de noodstop op... Dat zou morgen leuk kunnen worden.

      Verwijderen
  60. WTI Olie laatste 30 dagen 17,5% verder gedaald.
    Brent en WTI vannacht beide onder 33$.
    Het gaat nu wel heel snel.

    PMI diensten en industrie China veel lager dan verwacht op 4 januari jl. Duiden op krimp.
    Rhttp://www.cnbc.com/2016/01/05/china-caixin-services-pmi-falls-to-17-month-low.htmlMB daalt tov. $

    Yen wordt sterker tov. $ en indicator geeft middellange termijn sterkere trend aan tov. $. Dat is slecht signaal.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Corr.:

      http://www.cnbc.com/2016/01/05/china-caixin-services-pmi-falls-to-17-month-low.html

      RMB daalt tov. $

      Verwijderen
    2. @GRIJZE LEEUW:

      Maar het is FEEST in TREASURIES, JGB's, UK GILTS, BUNDS.
      Mocht de Dollar niet stabilizeren en verder stijgen,
      dan is het einde verhaal voor riskante activa. Ben
      benieuwd, wat alle bekende beleggingsstrategen, die
      zo optimistisch waren (voor carrierebescherming), nu
      weer zullen bedenken om het een en ander goed te
      praten.

      DS

      Verwijderen
    3. @ DS

      Zie ik. Maar de Yen baart mij zorgen, ondanks giga QE door BoJ wordt Yen al sinds juli jl. sterker tov. $. Herhaling 2007-2008?

      Verwijderen
    4. @GRIJZE LEEUW:

      De recente QE van de BoJ viel tegen. De markt had veel
      meer verwacht. Maar de grenzen van QE in Japan komen
      in zicht en de markten lopen daarop vooruit:

      http://www.cnbc.com/2015/12/17/dollar-gains-traction-boj-next-up-to-the-plate.html

      DS

      Verwijderen
  61. Diederik.....ik hoop dat je al weer bezig bent met de volgende column....je collega columnisten braken slechts opportunistische peppraatjes uit....p

    BeantwoordenVerwijderen
  62. Goudprijs is stijgende, 1100 $
    Is de stijgende trend ingezet,of een tijdelijke opflakkering ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Met meer deflatie en hogere reeele rente, zal Goud het
      niet gemakkelijk krijgen. Velen krijgen nu Margin Calls,
      dus ALLES moet van de hand worden gedaan. Centrale Banken
      moeten misschien Goud verkopen om de enorme daling in
      hun Officieele Reserves te compenseren. Als $ 800 - $ 1000
      niet kan worden vastgehouden, dan is $ 500 in zicht.

      DS

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:


      UBS: Koop GOUD

      http://www.zerohedge.com/news/2016-01-06/ubs-sees-30-bear-market-get-out-stocks-buy-gold

      CHINESE kopen GOUD & BITCOIN om de Yuan te ONTVLUCHTEN:

      http://www.zerohedge.com/news/2016-01-07/gold-bitcoin-soar-after-china-liquidates-most-reserves-record-defend-currency

      DS

      Verwijderen
  63. http://fd.nl/beurs/1134312/harde-landing-van-de-chinese-economie-steeds-waarschijnlijker
    vlg buiter wordt niet china maar vooral brexit het grote 2016 probleem.
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      BREXIT is een reeele mogelijkheid en mensen als Buiter
      raken in paniek. Alsof dat het einde van de wereld zou
      betekenen voor Groot-Brittannie. Brexit wordt dit keer
      echter gesteund door vele hoogststaande figuren en
      niet alleen meer door randfiguren.

      Bovendien had Groot-Brittannie met haar 'opt-out' uit
      de Euro, allang te kennen gegeven, dat zij een trend
      van 'meer integratie' in Europa niet duldt. Brexit
      is gewoon de volgende stap. Vele niet-EU landen doen
      het trouwens vrij goed, dank u.

      DS

      Verwijderen
  64. @

    Marc FABER:

    (FABER): LOWER #OIL PRICE Has Led To GLOBAL LIQUIDITY CONTRACTION. S&P 500 Could Fall By 40%. BUY #GOLD

    http://www.marketwatch.com/story/marc-fabers-forecast-for-the-us-stock-market-is-frightening-2016-01-07?siteid=nwtpm

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  65. @

    Ongelofelijk. Een 'verdacht' sterk werkgelegenheidscijfer in
    Amerika, maar Treasury - rendementen zijn alweer TERUG.

    This morning's nonfarm payrolls print was pretty much a blowout, with 292K December jobs vs. 200K expected, and sizable positive revisions to November. The Fed has been right as rain on jobs, but other indicators - including inflation and manufacturing surveys - paint a significantly weaker picture of the economy.A modest overnight bounce in Chinese equities, however, is failing to ignite any sort of rally in the West - with Europe losing nearly another 2% today to complete its worst week in nearly five years, and U.S. stocks giving up near-1% gains.Fed officials, meanwhile, continue to insist the market - which sees just two rate hikes this year - is way too dovish.The 10-year Treasury yield shot up to 2.21% after the strong number this morning, but is currently at 2.13%, off two basis points on the session.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ DS:

      Werkgelegenheid is toch een 'lagging indicator'?




      Verwijderen
    2. @GRIJZE LEEUW:

      Dat klopt en een van de belangrijkste. Het bevestigt
      een bepaalde trend. Maar die 'bevestiging' van een
      sterkere economie, werd door de markt met een
      korreltje zout genomen. Waarschijnlijk, omdat
      het werkeloosheidscijfer zo omstreden is geworden,
      met zo'n lage Participation Rate (kan demografisch
      verklaard worden).

      DS

      Verwijderen
  66. Volgens mij worden dit hele spannende tijden.
    De ingezette bearmarket (sinds medio 2015) kan wel eens uitwerken in een hele heftige crash heel binnenkor.
    Dan zijn de rapen gaar. Voorbereiding nu is aan te raden, better be safe than sorry.

    Iedereen een wijs 2016.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ Plof: Bearmarket

      De correctie S&P500 was tot gisteravond 9,4%.
      Het gemiddelde van alle correcties sinds 2009 was 9,2% en er zijn 5 grotere correcties geweest en 4 ongeveer ca. van 9%.
      https://pbs.twimg.com/media/CYOxT7lUsAAW7ZU.png
      Wel is het de slechtse eerste week van een nieuw jaar in de geschiedenis.

      Wat ook nog meespeelt is dat dit jaar een US presidentverkiezingsjaar is. De eerste 5 maanden zijn dan niet goed. http://www.chartoftheday.com/20151230.htm?H

      Wel helemaal eens met better be safe than sorry. Je weet nooit.

      Verwijderen
  67. "We have a situation where the 'economic growth pump', created through the use of a rising quantity of cheap energy products plus rising debt, is disappearing."
    "...all economies have finite lifetimes, just as humans, animals, plants and hurricanes..."
    "This collapse may take place more rapidly because today's economy is dependent on international supply chains, electricity and liquid fuels - things that previous economies were not dependent on."
    Bron : http://ourfiniteworld.com/2016/01/07/2016-oil-limits-and-the-end-of-the-debt-supercycle/
    Blijkbaar zit deze auteur ook helemaal op uw lijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIRK BAUWENS:

      Bedankt! Interessante verhandeling, omdat de langere termijn
      in acht wordt genomen.

      Mijn eerste reactie is wel, dat de mens veel vernuftiger
      blijkt, dan vaak aangenomen, dus alle conclusies ten
      aanzien van een bepaald noodlottig einde, lijken
      voorbarig.

      DS

      Verwijderen
  68. WTI Net Short Positions

    2016: $72B*
    2015: $52B
    2014: $41B
    2013: $32B
    2012: $36B
    2011: $46B
    2010: $21B

    *record level

    BeantwoordenVerwijderen
  69. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen