Translate

woensdag 26 augustus 2015

CRASH-LANDING


CRASH-LANDING


Betrouwbaar kasgeld op een veilige plek is koning. Dat zal elke dag in waarde stijgen, naarmate de deflatoire krachten in de wereld, in de komende jaren, de overhand nemen. Liefst in Dollars, want ieder land is nu gedwongen om, met onderbrekingen, verder te devalueren tegenover de Dollar. Liefst in Amerikaanse Treasuries, die de liquide vluchthavens, bij uitstek, zullen blijven en welke markt nooit dicht zal gaan. Deze valuta-oorlog zal in alle hevigheid toenemen, omdat de Euro en de Yen, die de $ 1000 miljard aan speculatieve Carry Trades financierden en daardoor tijdelijk een steuntje in de rug hadden vanwege terugkoopacties, straks weer scherp zullen kelderen, zodra de geldverruiming van de ECB en de BOJ in de derde versnelling moet worden gezet. Het een en ander zal onvermijdelijk eindigen met nog meer handelsbelemmeringen en een verdere inkrimping van de wereldhandel, welke in het laatste halfjaar het meest achteruit ging in 6 jaar (World Trade Monitor). De hyperglobalisatie is allang verleden tijd! Dat is het overduidelijke signaal van de meest ongenadige en chaotische Zwarte Maandag in 40 jaar. De bescheiden devaluatie van de Chinese Yuan, via een vergroting van de bandbreedte, was slechts het eerste startschot. De echte verkoop van Yuan moet nog beginnen. China heeft nu broodnodig behoefte aan extra liquiditeit, vooral Dollars, om het hoofd te bieden aan haar gigantische Dollarverplichtingen. Daarom is een voortgaande devaluatie vereist van zeker 20%, welke kan worden bewerkstelligd door een massief geldcreatie-programma van de People’s Bank of China (PBOC), dat overeenkomt met het forse karwei van ‘kwantitatieve verruiming’ (QE 1 tot 3) van de Amerikaanse Federal Reserve sinds 2008. Zo’n devaluatie kan de Chinese fabrieken tijdelijk draaiende houden, maar de rest van de wereld zal zich dan de enorme export van de Chinese deflatie en overcapaciteit moeten laten welgevallen. Vergis je niet, niemand ‘gedraagt’ zich in een oorlog! Iedereen slaat uiteindelijk terug.


Laat niemand zich zand in de ogen strooien, dat China met haar beleid uitsluitend het beste met de wereld voor heeft. De gang naar een internationale handels- en reservevaluta (thans amper 2% van het totaal) duurt nog decennia. Maar de druk op de werkgelegenheid en de valutareserves van een overgewaardeerde Yuan (50% effectieve stijging in 10 jaar) schreeuwt nu om actie. Daarom heeft China haar transformatie van een investerings- naar een consumptiemaatschappij noodgedwongen in zijn achteruit gezet. De deflatie in Chinese groothandelsprijzen (PPI) is al 41 achtereenvolgende maanden aan de gang. 90% van de landen in Azie hebben, sinds geruime tijd, vaak al jarenlang, te lijden van deze deflatoire druk. Veel aggressievere monetaire verruiming, en dus veel scherpere devaluaties ten opzichte van de Dollar, liggen in het verschiet. 50 tot 70% van de wereldvraag naar, voornamelijk in Dollars geprijsde, grondstoffen komt van Azie, maar door de hogere Dollar worden die steeds duurder in de lokale valuta, wat weer de vraag aantast. De deflatie is niet alleen in grondstoffen, maar heeft zich echter uitgebreid tot 80 tot 90% van alle productcategorieen! De kern van dit probleem is gelegen in de waanzinnige overschatting van de potentieele economische groei. Als klap op de vuurpijl, gaat een noemenswaardige daling in de Aziatische beroepsbevolking (China verliest 3 miljoen werknemers per jaar!) ook een rol spelen. Daarnaast is het gros van de gepleegde investeringen niet productief gebleken. Het potentieele rendement van de investeringsgolf werd grotendeels uit het oog verloren, waardoor, met name in China, de totale winstgevendheid van het bedrijfsleven nu minder is dan de vereiste rentebetalingen.

Daarom is er momenteel een ernstig liquiditeitstekort in de gehele wereld, ondanks de massieve geldcreatie van de Centrale Banken in de laatste jaren. Er is schreeuwend behoefte aan Dollars om de betalingsverplichtingen van de kolossale internationale Dollarleningen (80% van de wereldschuld) na te komen. De Dollar stijgt nu tegenover 99% van alle valuta’s, maar dat komt neer op een ‘verkrapping’, een Dollarschaarste. Het is natuurlijk ironisch, dat Amerika relatief onkwetsbaar schijnt, ondanks haar eigen schuldenberg, dankzij de status van de Dollar als ‘s werelds reserve-valuta. Een onafgebroken reeks van bedrijven en landen, vooral die van de opkomende markten, inclusief de befaamde BRIC’s (Brazilie, Rusland, India en China), beleven nu een pijn van jewelste. Dit dreigt uit de hand te lopen. Zelfs China, met $ 4000 miljard aan reserves, wordt met de dag wankeler, nadat er alleen al in de laatste 12 maanden, een kapitaalvlucht van minstens $ 350 miljard (wellicht $ 800 miljard) heeft plaatsgevonden. Hoe meer de export stagneert,  des te sneller dalen de reserves. Tegelijkertijd is China de achtste grootste schuldenaar ter wereld geworden (Bank of International Settlements), met 39% van haar schuld in Dollars! Geen wonder, dat China wanhopig verlangt naar een status van reserve-valuta voor de Yuan, want dan kan er worden volstaan met veel minder reserves. Bovendien is er dan geld beschikbaar voor prestige projecten, zoals de Aziatische Infrastructuur Bank en de ‘Silk Road’.

De periode van wereldwijde paniekmaatregelen is aangebroken. Dit is het eindspel, voordat zich een langdurige economische werelddepressie aandient. Negatieve rente en negatieve kwaliteitsobligatierendementen, welke de doodsklok luiden voor het huidige financieele systeem, worden straks gemeengoed. De ene na de andere domino zal gaan vallen. De onmacht van de Centrale Banken zal leiden tot een vertrouwenscrisis, zonder weerga. Zes jaar van Nul-rente en monetaire stimulering hadden slechts kwetsbare zeepbellen, in allerlei activa, tot gevolg, zonder een duurzaam economisch herstel. Elke zeepbel barst, ondanks alle voorbijgaande kunstgrepen. Geen enkele Centrale Bank kan de deflatoire spiraal, die het geld- en kredietsysteem implodeert, tegenhouden. Lees de geschiedenis van de laatste paar honderd jaar er maar op na. Er is altijd een tijd geweest van ‘Peak Debt’ (schuldlimiet) en de huidige generatie is echt geen haar beter in het uitstellen van de dag des oordeels.

Geloof nu maar niet, dat de periode van superlage rente, die de Centrale Bank in de hand heeft, opeens voorbij is. De brave spaarders zullen blijven krom liggen (zo’n $ 1000 miljard aan gederfde jaarlijkse inkomsten sinds 6 jaar) en moeten blijven opdraaien voor de waaghalzige speculanten met hun Carry Trades met ‘gratis’ geld. Natuurlijk in de hoop, dat er geen einde komt aan de aandelenhausse met het schijnbare ‘vermogenseffect’. Welnu, de bezittende klasse, de top 1%, vaart er vooralsnog wel bij. In Amerika, neemt die nu een kwart van het Nationaal Inkomen voor haar rekening, ruim een verdubbeling in de laatste 30 jaar, en hetzelfde als in 1928, net voor de Grote Crash en Depressie. L’histoire se repete! De Wilshire 5000 index (4000 aandelen) heeft, in de laatste 6 jaar, liefst een papieren winst laten zien van $ 15000 miljard, naar 124% van het BNP, niet ver van het hoogtepunt in 2000 van 136.5%. Maar de ‘echte’ economie had daarmee weinig te maken. In een tijd van ‘gratis’ geld, werd de inkoop van eigen aandelen door bedrijven aangemoedigd, naast een record aantal fusies en overnames. Of zal het effect van de geexporteerde deflatie van China straks een hogere reeele (na deflatie) en nominale rente veroorzaken, vooral dankzij de instorting van kredietwaardigheid in de rest van de wereld? Dan wordt de volgende Crash pas echt spectaculair, zelfs zonder een ‘officieele’ renteverhoging, en gaan de beurzen een tijdje dicht.


De financialisatie van  de maatschappij is in de laatste 35 jaar minstens vertienvoudigd en allang te ver doorgeschoten ten opzichte van de reeele, productieve economie. Dit is een proces, dat abrupt wordt beeindigd, zodra de financieringskosten zouden aantrekken. Als de wereld geconfronteerd wordt met een vermindering van het rondpompen (‘recycling’) van Aziatisch kapitaal, dan lijken hogere financieringskosten een kwestie van tijd. Een inkrimping van financialisatie zou de wereld op zijn kop zetten. Dit houdt onder meer in, dat het merendeel van de kredietpiramide, inclusief de derivaten, niet overeind zal kunnen blijven. De meesten kunnen zich zo’n natuurramp niet eens voorstellen, omdat de autoriteiten alles zogenaamd onder controle zouden kunnen houden. De illusie van de eeuw!

Maar men kan zich wel voorbereiden. Naast Treasuries en Kasgeld in Dollars, moet een deel van een vermogen ook bestaan uit  (verzekerd) Fysiek Goud, onder eigen beheer en eigen naam (liefst in Zwitserland, dat Goud altijd goed gezind is) en een selectie van defensieve aandelen van topbedrijven in de wereld, ongeacht de prijs. Die activa zullen altijd wel iets waard zijn, ookal zouden de waarderingen, bij de grote afrekening vanwege de Grote Margin Call, met 50 tot 90% kunnen instorten. En een eigen woning zonder hypotheek (met blikgroente en water voor een maand) Dat is echt serieus bedoeld (uw overgrootvader zou er over mee kunnen praten!).



DIEDERIK SCHMULL


26 Augustus, 2015


WESTCLIFF-On-SEA, Essex, U.K.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

200 opmerkingen:

  1. Beste heer Schmull,

    Vallen dollars op een Belgische bankrekening onder het depositogarantiestelsel?

    Geert

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GEERT:

      Het lijkt van niet, maar misschien zie ik het een en ander over het hoofd.
      Beter even navragen bij de bank

      http://www.protectionfund.be/nl/mod_systeme.html#par1

      Munten

      De beschermingsregeling dekt deposito's van gelden uitgedrukt in een munt van een land behorend tot de Europese Economische Ruimte: De EURO, het Britse pond, de Poolse zloty, de Zweedse, Deense, Tsjechische, Noorse en IJslandse kroon, de Hongaarse forint, de Letse lats, de Roemeense leu, de Bulgaarse lev en de Lithouwse litas.

      DS

      Verwijderen
  2. dus ook dollars bij Alexbank niet...oeps
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Een NEDERLANDSE bankrekening in vreemde valuta valt WEL onder
      het Depositogarantiestelsel, mits de bank geen filiaal is van een
      buitenlandse bank. In het laatste geval, moet men nagaan of de
      DGS van dat land die dekking ook heeft.

      Zie pag. 11:

      http://www.dnb.nl/binaries/DepositoGarantieStelsel_tcm46-279326.pdf

      DS

      Verwijderen
    2. Fijn en dank !!
      marcja

      Verwijderen
  3. " En een eigen woning zonder hypotheek (met blikgroente en water voor een maand) Dat is echt serieus bedoeld (uw overgrootvader zou er over mee kunnen praten!)."

    DS,

    Ik ga ervan uit dat de watervoorziening niet een maand plat ligt aangezien het grootste onvoorbereide deel v.d bevolking immers zou sterven zonder een druppel vocht gedurende een maand.
    En een maand van lege supermarkten is eveneens te riskant voor de bevolking, dus ga ik ervan uit dat ook dit nimmer zal gebeuren.
    Je geld van de bank halen is natuurlijk een ander verhaal, dit heeft Griekenland ons onlangs nog getoond..!

    Mvg,
    LvH.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LvH:

      Het scheelde niet veel of de ECB had de Griekse banken moeten laten
      vallen. DAN waren de supermarkten wel dicht gegaan en zou de
      bevolking rantsoenbonnen hebben gekregen (Duitsland had zich al
      voorbereid voor 'humanitaire hulp').

      De Eurozone bestaat voornamelijk uit zulke STRAATARME landen.
      Zonder de ECB, waren ze allemaal al failliet.

      DS

      Verwijderen
  4. Heer Schmull, wederom dank voor bovenstaand sterk artikel.
    Ik herhaal, met Uw welnemen, nog even mijn vragen, gesteld onder Uw vorige artikel:

    Geachte Heer Schmull,

    Vaak lees ik in commentaren, dat we de huidige stand van de wereld-economie kunnen aflezen uit de belangrijkste graadmeter voor de tarieven van de bulkscheepvaart; de Baltic Dry Index.
    Maar vaak gaat dat gepaard met de nodige discussie, in de trant van "niet erg betrouwbaar, want verschillen in beoordeling kostprijs materialen" enz.
    Mijn vragen aan u zijn: Is de Baltic Dry Index betrouwbaar ? en volgt u deze index ook op de voet ? en kunnen we hieruit aflezen welke kant het met de wereld-economie opgaat ?
    Alvast hartelijk dank voor uw visie op deze index.

    mvg,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      De BDI is een verzameling van scheepvaartcontracten, die niet
      altijd correleert met de wereldhandel. MAAR het loont toch om
      het te volgen. De signalen van de BDI zijn de laatste jaren toch
      juist geweest, want de inkrimping van de wereldhandel vond
      uiteindelijk WEL plaats, tegen de algemene verwachting in.

      http://www.schroders.com/en/uk/the-value-perspective/archive/dryspell/

      DS

      Verwijderen
  5. Geachte Heer Schmull,

    Het valt mij op dat U in diverse blogs vermeld "en ..... zorg dat u voldoende blikgroenten en water voor 1 maand in huis hebt).
    Ik dacht eerst: U maakt een grapje, maar U herhaalt het diverse keren.
    Als ik met mijn familie, vrienden, collega's over de verslechterende economie praat, kijken ze mij aan of ik van de planeet Mars kom. De meeste mensen leven in een soort van "ontkenningsfase" lijkt wel. Ze voelen wel aan dat er "iets niet goed zit" , maar stoppen het kennelijk weg, mogelijk door hun drukke dagelijkse bezigheden. Als ik dan zou beginnen over "haal voldoende voedsel en water in huis, want je weet maar nooit" dan lachen ze me uit.
    En ik moet U zeggen dat ik ook moeite heb met die gedachte.
    Mijn vraag is: Kunt U concreet uitleggen, wat een scenario zou kunnen zijn, die het noodzakelijk maakt om een voorraad water en voedsel in huis te halen.
    Wellicht kunt U daar eens een artikel aan wagen, want vele duizenden mensen met mij hebben daar geen enkele voorstelling van.

    mvg,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Dit is een persoonlijke zaak en beslissing, die men NIET bespreekt
      met anderen.

      'PREPPERS' (degenen, die zich voorbereiden) worden in de gaten
      gehouden en kunnen op de 'NO FLY' lijst terecht komen, waardoor
      men reizen wel kan vergeten

      Although prepping is not illegal, the FBI has been cracking down on preppers for awhile now, with everything from spying on people who visit prepper websites to straight up stripping preppers of their Second Amendment rights.

      http://www.infowars.com/prepper-put-on-no-fly-list-stranded-in-hawaii/

      DS

      Verwijderen
    2. Dank Heer Schmull.
      Het geeft toch wel te denken dat de Amerikaanse overheid zo spastisch omgaat met simpele preppers. Zij zien die mogelijk als "Staatsondermijnend gevaar".

      Verwijderen
    3. Het lijkt me altijd wel een goede zaak om extra voorraden eten en drinken (vergeet sterke drank niet, is lang houdbaar) in huis te hebben. Stel je voor dat er 2 weken geen electra is door wat voor reden dan ook (is in Nederland al gebeurd, Apache tegen hoogspanningsmast). Dan heb je ook geen stromend water en lege winkels. 2 weken geen internet geeft ook grote problemen. Dus voorraden van lang houdbaar voedsel is aan te bevelen. Gr T.

      Verwijderen
    4. @anoniem,
      Nu ik er steeds meer over begin na te denken, kan ik mij inderdaad voorstellen (bij een eventuele crash) dat Nutsbedrijven stilvallen, winkels leegraken, daar chauffeurs voor de bevoorrading werkloos thuis zitten enz. enz. Een griezelige gedachte, waarvan wij mogen hopen dat het nimmer zal gebeuren.

      mvg,
      Willem.

      Verwijderen
    5. @Willem: het is echt niet onmogelijk dat de overheid je in de steek laat in een echte crisis. Denk even aan de orkaan Katrina en hoe de Amerikaanse overheid zijn eigen burgers aan hun lot overliet. Zogenaamd het meest ontwikkelde land ter wereld met het beste leger kwam pas na een paar dagen actie. Denkt u dat de Nederlandse overheid het beter zal doen? Ik denk het niet, dus heb ik me redelijk voorbereid. Kost wat geld en wat tijd. Aanrader :) Er is ook een Nederlandse website preppers.nl mvg, T

      Verwijderen
  6. En daar hebben we weer een paar ING-economen : "Er is niets aan de hand, gewoon een gezonde correctie";

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24418608/___Val_van_Chinese_aandelenmarkten_gezonde_correctie___.html

    mvg,
    Wilem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Stel je voor, dat zij het tegenovergestelde zouden beweren.

      DS

      Verwijderen
  7. Waar duidt de crashlanding in Treasuries op?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Sommigen, zoals ZELFS Jim RICKARDS, die de ondergang van
      alles voorspellen, zijn voorlopig TOCH positief op Treasuries:

      It seems that every time you turn on financial television or go to a financial website, there’s an analyst warning you about a bond bubble about to burst. The commentary usually consists of the observation that “interest rates are near an all-time low” and “have nowhere to go but up.”

      When we consider interest rates, we focus on the real interest rate, which is the nominal rate minus inflation.

      It is true than nominal rates are quite low in historic terms. The coupon on the current 10-year Treasury note is 2.31%, and the yield-to-maturity is only slightly higher at current market prices. But recent inflation reports have shown negative inflation, technically deflation, which puts the real rate at about 3.0%, extremely high by historical standards.

      Today’s real rate of 3.0% is five percentage points higher than the real rate in 1980! That’s what we mean when we say real rates are near all-time highs.

      If U.S. nominal rates fell from 2.3% to 0.3%, similar to Japanese and German rates, that would represent a full two-percentage rate drop in U.S. nominal rates.

      Since bond prices move inversely to bond yields, a two-percentage point drop in U.S. nominal rates from current levels would be one of the most dramatic bond market rallies in history.

      http://dailyreckoning.com/the-treasury-bond-bull-market-will-persist/

      MEE EENS!!!

      DS

      Verwijderen
  8. Marc Faber:
    http://finance.yahoo.com/news/expect-markets-to-fall-20-to-40-percent--marc-faber-205301479.html
    groet streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Toch weten ze het steeds weer mooi omhoog te trekken.

    Dow climbs 600 points, S&P out of correction, Nasdaq up 4%

    http://www.cnbc.com/2015/08/26/us-stocks-open-sharply-higher-attempt-bounce-amid-china-data.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @anoniem,

      Wat dacht u van het Plunge Protection Team:

      https://en.wikipedia.org/wiki/Working_Group_on_Financial_Markets

      mvg,
      Willem.

      Verwijderen
    2. @Willem. Ja, het is nog steeds BTFD!

      https://www.youtube.com/watch?v=0akBdQa55b4

      mvg, Gerald

      Verwijderen
    3. @

      Het PPT probeert een betere VERKOOPGELEGENHEID te
      creeeren voor de echte slimmerikken:

      It sure looks like the U.S. plunge protection team is out in full force this morning.

      Our indices are off the lows made from the open and a lot of stocks that were down to absolutely ridiculous levels have also bounced back and some are even trying to go green amidst the carnage.

      One of the most important things in this sort of market environment is capital preservation.

      http://www.forbes.com/sites/jaysomaney/2015/08/24/u-s-plunge-protection-team-out-in-force-this-morning/

      DS

      Verwijderen
  10. Bill Gross:

    http://www.zerohedge.com/news/2015-08-26/bill-gross-asks-64-trillion-question-china-dumping-treasurys

    mvg,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Oud nieuws. China MOET haar reserves scherp verminderen, vanwege
      de enorme kapitaalvlucht. Treasuries financieren de Treasury NIET.
      Dus de rendementen behoeven NIET te stijgen, integendeel, die
      zullen SCHERP DALEN naarmate de wereldrecessie om zich heen
      grijpt. De vraag naar Treasuries zal enorm toenemen. China heeft
      slechts 10% van de Treasuries in bezit:

      http://www.treasury.gov/ticdata/Publish/mfh.txt

      http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-08-26/how-china-is-keeping-treasuries-cheap-amid-safe-haven-stampede

      DS

      Verwijderen
  11. http://kingworldnews.com/gerald-celente-just-warned-this-is-not-a-market-correction-its-the-beginning-of-a-total-global-collapse/

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @

    RICHARD RUSSELL (91 jaar), schrijver van de Dow Theory Letter sinds 1958 (!).
    Een van mijn mentors van de laatste 40 (!) jaar. Ik ben het niet altijd met hem
    eens geweest, maar hij is een voorbeeld van: 'NEVER, NEVER RETIRE':

    https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Russell_(Dow_Theory)

    Hij schrijft vandaag het volgende:

    I’ve been writing Dow Theory Letters since 1958, and I’ve never let my subscribers take losses in a primary bear market. I believe we are now in a primary bear market that will go down in history as the WORST bear market we have EVER experienced. My subscribers are out of stocks and holding physical silver and gold. I believe this bear market will touch or break below previous historic lows. The collapse of stocks will generate great confusion among Americans.

    May God preserve our great country and may you fare well in the coming difficult years. God bless you.

    Dow Theory Letters
    PO Box 1759, La Jolla, CA, 92038 U.S.A.

    Ik ben er STIL van. Wij zijn het weer met elkaar EENS!

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DS Gisteren een youtube fimpje gezien van een "trader". Deze beweert , dat de Stock Market is overgenomen door The Government na 2008." The government ownes the stock market", beweert hij: "This market never never goes down". Hij heeft ETF QQQ op 75$ gekocht en verwacht rond januari 2017, dat de koers op 143$ dollar staat. Dan is hij "binnen" verkondigt hij.
      Eerst geloofde hij in een crash en die zal ooit komen zegt hij, maar zeker niet voor 2017. Misschien krijgt hij nog gelijk ook!

      Met vriendelijke groeten, Rob

      Verwijderen
    2. Vergat te vermelden: hij is een Amerikaan en woont in Alaska.

      Verwijderen
    3. @ROB:

      Als de overheid werkelijk de markt had overgenomen, dan was er
      GEEN crash geweest. Dit is een onnozel verhaal van een trader,
      die, net zoals de meeste traders, alles verliest en dan iets anders
      moet gaan doen.

      DS

      Verwijderen
    4. @DS Hartelijk bedankt voor uw antwoord. Het schijnt een algemeen heersende gedachte te zijn, dat de overheid (The FED) je altijd zal beschermen? Tot nu toe is dit steeds uitgekomen: "buy the dip".

      Met vriendelijke groeten, Rob

      Verwijderen
    5. @ROB:

      De 'Buy The Dip' heeft tot nu toe goed gewerkt. De Centrale Bank
      schiet altijd te hulp (met QE) als er een behoorlijke daling
      plaatsvindt (sinds 1987). Maar stel je eens voor, dat zoiets
      NIET MEER werkt, vanwege een vertrouwenscrisis, etc. Aan
      alle kunstmatigheid komt altijd een eind.

      DS

      Verwijderen
  13. Iemand die het niet met u eens is over de uiteindelijke uitkomst w.b. de US is Armstrong. Het onderstaande lijkt me het fundamentele verschil tussen die visie van Armstrong en die van u (op de US en haar treasuries), mijnheer Schmull?:
    "I do not see any chance of a Great Depression in the classic 1929 terms since there is no government that constitutes as a safe-haven as the USA once did back in the 1930s."

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBV:

      http://www.armstrongeconomics.com/wp-content/uploads/2010/06/armstrongeconomics-the-two-phases-of-the-great-depression-5-27-2010.pdf

      Ik kan Armstrong, wat dit betreft, niet echt volgen. In ieder geval
      geloof ik, dat de depressie van de jaren '30 MILD zal blijken
      vergeleken met wat ons nu te wachten staat. Alleen al door de
      $ 700.000 miljard + aan derivaten.

      DS

      Verwijderen
  14. @

    Op Zwarte Maandag vond er een RAMP plaats bij de ETF-handel, waarvoor
    ik herhaaldelijk heb gewaarschuwd in mijn Suggesties in het afgelopen jaar:

    When the bell rang, the sell orders exploded. It looked like everything was trading in the red. Stocks were halted before they even started trading, making the valuation of ETFs all but impossible.

    So market makers did what they always do. They offered to sell shares at very high prices, while offering to buy shares at exceptionally low prices.



    On Monday one of the ETF’s I watch traded down 13.7% from Friday’s close. The ETF holds large, liquid stocks. There was no way that the basket had fallen by double digits, at least on an indicated value basis.

    Instead, the market makers had simply set their spread at impossibly wide values, offering to sell well above the indicated value, while offering to buy back shares well below.

    From one standpoint, this makes sense. The market makers aren’t there to take losses for investors, and they had just as much reason to fear further declines as anyone else. But isn’t their job to provide an orderly market for the purchase and sale of securities?

    The ETF recovered in just a few seconds to down 5.57%, but by then the damage was done.

    http://davidstockmanscontracorner.com/wall-streets-new-toxic-waste-the-monday-morning-etf-slaughter/?utm_source=wysija&utm_medium=email&utm_campaign=Mailing+List+Mid+Day+Thursday

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  15. @

    Het BRUTO NATIONAAL PRODUCT van CHINA is GEDAALD!
    De CHINESE RECESSIE is ALLANG aan de gang

    Eindelijk komt de waarheid naar boven

    In stark contrast, the Evercore ISI Synthetic Index (orange bars) has year-over-year growth in China at 1.1% in January 2015, staying around this level until May 2015, then weakening to 0.9% in June, and then turning negative in July 2015.

    http://www.valuewalk.com/2015/08/chinese-gdp-declining/?utm_source=mailchimp&utm_medium=email&utm_campaign=EMAIL_DAILY&utm_content=quick_link

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Geachte Heer Schmull,

    De Roebel daalt enorm, de Russische economie zakt langzaam in en Amerika stuurt F22 Raptors stealth jet fighters naar Europa:

    http://www.theguardian.com/us-news/2015/aug/25/us-sends-f-22-fighter-jets-to-europe-as-part-of-ukraine-response

    De Chinese economie staat er minder rooskleurig voor dan we allemaal dachten en Amerika stuurt B2 Bommenwerpers, die in staat zijn nucleaire ladingen af te werpen, naar Guam:

    http://www.airforcetimes.com/story/military/2015/08/24/b2-stealth-bomber-deploy-guam-support-north-south-korea/32287419/

    Het lijkt er op dat Amerika nu zijn spierballen wil tonen en de boodschap luidt: Wij zijn leading, economisch en militair.

    mvg,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Aan dhr Schmull: hoe risicovol zijn derivaten eigenlijk en wat zijn de concreet dreigende gevaren? Soms lees ik een commentaar van iemand dat niet zozeer de omvang van de derivatenberg van belang is, maar het risico en dat zou niet al te groot zijn. Is dat zo? Bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KAREL GOUDSMIT:

      De klassieke boeken over derivaten, die ik kan aanbevelen:

      'Traders, Guns & Money' en
      'Extreme Money'

      (Satyajit DAS)

      Derivaten vallen of staan bij de soliditeit van de tegenpartijen, en in
      het geval van de Clearing Houses, hun soliditeit. Daarnaast zijn
      de derivaten niet voor 100% 'gematched', dus er zijn allerlei
      onzichtbare gaten in het kaartenhuis.

      Warren Buffett noemde derivaten Weapons of Mass Destruction en
      de meeste crises van de laatste decennia bij beurs, bedrijf en overheid,
      zijn te danken geweest aan derivaten (zoals kredietderivaten). Sommigen
      beweren met een strak gezicht, dat derivaten risico's juist verminderen.
      Maar het is duidelijk, dat de wereld nu een groot casino is geworden
      (derivaten zijn gokinstrumenten, geen echte hedges).

      Mochten beurzen een tijdje moeten sluiten, dan zijn derivaten
      vogelvrij. NIEMAND doet dan zaken met partijen (banken,etc),
      die duizenden miljarden aan derivaten hebben uitstaan. DAT
      was bijna gebeurd in 2008.

      Helaas is dit monster niet getemd, want het is zeer winstgevend,
      vaak wel 50% van de bankwinst. De lobbies zijn machtig. De
      derivaten van bijvoorbeeld Deutsche Bank alleen al, zijn 20 maal
      de economie van Duitsland. Ga er maar aan staan.

      DS

      Verwijderen
  18. Heer Schmull,
    Stel dat het licht uitgaat en de fin. markten storten in, de schappen in de winkels zijn binnen mum van tijd leeg, er komt geen water meer uit de kraan, elektriciteit is er niet meer en dus ook geen communicatie en Internet. Wat gaat er dan gebeuren na die maand in ons huis met water en eten zodat het allemaal weer beter wordt? Na drie dagen zonder elektriciteit, water en eten zal het enorme chaos zijn en zullen wanhopige mensen manieren zoeken om aan eten te komen, m.a.w. we zitten dan in een full Mad Max scenario. Als TPTB dit toelaten is het zeer waarschijnlijk dat zij de controle zullen verliezen en geen "ordo ab chao" meer kunnen bewerkstelligen, iets wat ze natuurlijk
    uiteindelijk wel willen. Als het zover mocht komen is het volgens mij "game over" voor de meesten van ons, ook die met die maand aan spulletjes....
    Groeten,
    Joe

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JOE:

      Altijd positief blijven. NOOIT opgeven (Churchill)

      DS

      Verwijderen
    2. @Joe, dan ga je ervan uit dat iedereen zich erbij neerlegt en niemand oplossingen wil zoeken. Elektriciteit kan je tegenwoordig zelf opwekken met zonnepanelen en accu's. Water kan je uit de rivier halen en zelf filteren. Ga je meteen even vissen. Er zijn altijd oplossingen! :) T

      Verwijderen
  19. Kijk nou eens Heer Schmull; de heer Schoenmaker in de bocht:

    http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/olieprijs-over-twee-jaar-weer-boven-de-100-dollar

    Heeft hij hier een punt, of is het "Schoenmaker blijf bij je leest" ?

    Mvg,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Verschil van mening maakt een markt. Niets is zeker. Er kan van
      alles gebeuren. Daarom moet men zelf ergens in geloven op basis
      van de beschikbare informatie. Mijn reactie op Schoenmaker:
      'GOOD LUCK, mate'.

      DS

      Verwijderen
  20. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. @Willem, misschien interessant om te zien.

    Tegenlicht



    Tegenlicht maakte tien jaar geleden twee afleveringen op het dieptepunt van de economische crisis in Argentinië. We gaan terug naar de mensen van toen om een hedendaags handboek te maken.


    http://www.npo.nl/zeg-nooit-nooit-deel-2/20-02-2012/VPWON_1165575

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hartelijk bedankt Rob. Ik ga 'm met veel interesse bekijken.

      mvg,
      Willem.

      Verwijderen
  22. Beste heer Schmull,

    De afgelopen 10 jaar is de prijs van fysiek goud in yen 184% (waarvan 30% de laatste vijf jaar) gestegen, tegenover 183% in euro en 161% in dollar.

    184% waardestijging in 10 jaar een deflatoire omgeving, toch lang niet slecht zou ik denken.

    mvg,

    Geert

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GEERT:

      De meeste stijging vond plaats VOOR 2011, voordat de grondstoffenindex
      begon in te storten en deflatie echt zijn intrede deed.

      Als de deflatie doorzet (na een verdere devaluatie van China en een
      olieprijs van $ 20.-), dan komt pas de grote test voor Goud. Want
      de reeele rente (rente na deflatie) stijgt en DAT is funest voor
      Goud en positief voor Dollarcash.

      Kijk eens naar de lange termijn chart: het huidige niveau is cruciaal.
      Of er komt een herstel of het herstel is van korte duur en dan
      is de weg naar beneden weer geopend. Het 1200 niveau
      sneuvelde , na jarenlange strijd. Het 1000 tot 1200 niveau is nu
      aan de beurt. DEZE bandbreedte lijkt uitermate belangrijk als
      weerstandsniveau. Sneuvelt dat OOK, dan is het richting 800.

      http://goldprice.org/gold-price-history.html

      Goud in valuta's van bananenrepublieken doet het natuurlijk nog
      veel beter.

      DS

      Verwijderen
    2. @ DS

      A look at history combined with some common sense analysis reveals that precious metals and the producing companies outperform during deflationary periods and in advance of an inflation cycle

      http://www.safehaven.com/article/12850/gold-and-gold-stocks-during-
      periods-of-deflation-and-inflation

      Geert

      Verwijderen
    3. @GEERT:

      Deze meneer vergeet te vermelden, dat de officieele Goudprijs werd
      GEREVALUEERD met 70% in 1934, middenin de depressie. Dit
      werd gedaan om de FED te herkapitalizeren. Tegelijkertijd werd
      het bezit van Goud ILLEGAAL, dus de ENIGE manier om te
      profiteren van deze kunstmatige revaluatie was via de Goudmijn-
      aandelen. Homestake Mining was de BlueChip destijds en steeg
      100% in die tijd. ZILVER was in deflatie helemaal ingestort met
      80% tussen 1919 tot 1934 (naar 0.30 cts) en moest toen door
      de overheid worden gesteund uit strategische overwegingen.

      In de komende deflatie, zullen talloze mijnbedrijven failliet gaan,
      waarschijnlijk de helft. Er is allang een depressie. Het duurt nog
      een decennium, voordat er een nieuwe generatie van onnozele
      beleggers opstaat om weer in deze sector te beleggen. Er zijn
      altijd snelle traders, maar die vallen uiteindelijk bij bosjes om.

      TOCH verwacht ik een herhaling van 1934, waarbij de officieele
      Goudprijs WEER wordt gerevalueerd en de rol van Goud
      in het monetaire systeem veel belangrijker wordt. NA de grote
      ('echet') Crash en middenin de VOLGENDE depressie.

      Dus Goud gewoon vasthouden als verzekering, ONGEACHT de prijs.

      DS

      Verwijderen
    4. @GEERT:

      HERSTEL! Het Goudaandeel Homestake Mining steeg tussen 1930
      en 1936 met liefst 500% ( en van 1891 tot 1987 van $ 9.- tot $ 5000.-)

      http://seekingalpha.com/article/234105-the-lessons-of-homestake-mining-in-gold-bull-and-bear-markets

      DS

      Verwijderen
    5. Geachte Heer Schmull,

      Acht u ook deze keer confiscatie van goud door de overheid groot ? Kunt U dat inschatten?

      Mvg,
      Willem.

      Verwijderen
    6. @WILLEM:

      Confiscatie van Goud is tegenwoordig niet zo eenvoudig meer als in
      1933. Maar hoge belasting op bezit (90%?) is niet uit te sluiten,
      want het parlement zou dat niet tegenhouden. Dat komt inderdaad
      een beetje op hetzelfde neer. Onder Hitler en Stalin, kregen Goud-
      bezitters zelfs de doodstraf. Ja, ja.

      DS

      Verwijderen
  23. @

    Ook Amerika gaat de kant op van DEFLATIE:

    Core prices as measured by personal consumption expenditure - the Fed's preferred inflation gauge - rose just 1.2% Y/Y in July, down down from the 1.3% pace of the year's first half. Overall PCE prices rose just 0.3% Y/Y. The Fed target is 2%.The gauge is as backward-looking as it gets, so what might the future hold? Weakness in China and another downshift in commodity prices could portend even higher deflationary pressures in the States, say economists.The 10-year Treasury yield is down four basis points to 2.14%. TLT +1.1%,

    Volgend jaar heeft NIEMAND het meer over inflatie (maar waarschijnlijk wel
    over QE 4, wat WEER mislukt)

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Gelezen van goede analyst Charles Hugh Smith in de blogosfeer : http://www.oftwominds.com/blogaug15/rigged-crash8-15.html
    Zou zijn verhaal kunnen kloppen ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIRK BAUWENS:

      Bedankt! Interessant stuk. Toch valt het niet mee om te geloven in
      spoken. Bewijs het maar. Manipulatie van markten zal zeker worden
      geprobeerd, maar het gehele verhaal lijkt op 'sour grapes' (zure druiven).

      DS

      Verwijderen
  25. Beste heer DS,

    Dank voor alle publicaties en uw actieve reacties.
    Ik lees ze met erg veel interesse. Ook ben ik lid van uw youtube kanaal.

    Jaren ben ik long geweest maar kreeg hoogtevrees, daarnaast zie ik zelfde patroon als vlak voor eerdere crisissen zoals in 98, 2001, 2008/9 etc dat vele niet objectieve en belanghebbende analisten alles klakkeloos overnemen en de hemel inprijzen.

    Hoe kan het in vredenaam dat bedrijven die zeer matige winsten of zelfs verlies draaien en steeds nieuwe aandelen uitgeven nu tientallen miljarden waard zijn en ook nog koopaanbevelingen krijgen.
    Ook wordt er weer steeds meer met cijfers gegoocheld, zoals non-gaap en zogenaamde buitengewone lasten en ex afschrijvingen etc. Alle kosten onderaan de streep zijn gewoon weg hoor, dat kost het dus allemaal. Waar heeft men het over, ik maak zelf cijfers voor multinationals dus weet waar ik over praat, maar waar het gemiddelde nasdaq of chinese bedrijf mee komt is pure misleiding, wellicht zelfs fraude. Onbegrijpelijk dat beleggers en analisten dit allemaal klakkeloos slikken.

    Daarnaast vind ik de stimulatie van vastgoed en aandelen via de CB's en overheden en de marktinterventies zeer onbetrouwbaar. Zoals u stelt zal dit de zaak alleen maar erger maken. Laat de markt zijn werk doen. Deflatie is een feit, ook al denkt menigeen dat de rente weer snel zal stijgen, dat roept men al 15 jaar en gebeurt dus niet. De demografie zoals u die beschrijft is gewoon de reden.

    Ik ben in het verleden ook altijd fan geweest van wijlen Rienk Kamer. Met name zijn theorie over de internetbubbel was zeer gevat. Omdat overal overcapaciteit is en winsten onder druk staan heeft men destijds de droom van een nieuwe industrie in het leven geroepen met eeuwig stijgende winsten. Dat bleek een illusie en dat zien we nu weer want vele bedrijven met stijgende omzetten kampen met nog sneller stijgende kosten en verliezen. Verbazingwekkend zijn de koersen echter nog veel verder opgeblazen. Amazon, linkedin, twitter, gopro etc als ultiem voorbeeld.

    Cash = king onderschrijf ik volledig. Ik blijf u volgen. Timing is altijd lastig, maar dit gaat knappen. Fundamenteel zijn uw verklaringen goed onderbouwd en gewoon zeer logisch, dat spreekt mij zeer aan.

    Beheerst iemand zowel de fundamentals als de timing dan ben je een guru, de tijd zal leren of u deze erkenning zal krijgen.

    Vriendelijke groet,
    plof@

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PLOF:

      Dank! U weet misschien, dat ik gedurende vele jaren adviseur was
      van Rienk Kamer en achter de schermen zijn jaarlijkse symposium
      meehielp te organiseren. Zijn plotselinge heengaan (longontsteking
      in het ziekenhuis...) was schokkend. Maar onze gedachten waren
      vaak op een lijn. Toen ik schreef: 'De EURO, het is voorbij', vond hij,
      dat ik te ver ging, maar hij kwam daar later op terug. Mijn bezorgdheid
      over de Eurozone bleek steeds meer terecht.

      Goochelen met cijfers is een eeuwenoude sport. Daarbij komt, dat
      degenen, die die cijfers moeten controleren en goedkeuren, NIET
      onafhankelijk zijn. Accountants (The Big Four) worden betaald
      door de bedrijven, die worden onderzocht. Net zoals bij de
      Rating Agencies, die AAA geven aan bedrijven, die hen daarvoor
      betalen. Toch is de gehele wereld erin getuind. Daarom zullen er
      nog vele Enrons en Subprimes volgen.

      Maar: you can FOOL everybody some of the time, NOT all of the time.
      OPEENS zullen de ogen opengaan. En dan is men WEER een
      illusie minder.

      DS

      Verwijderen
    2. Beste heer DS,

      Dat u adviseur was van heer Rienk Kamer wist ik niet eens.

      Maar zo ziet u maar dat veel van de gedachtegang voortleeft en elkaar ook weer treft. Zo heeft de Rienk Kamer dus echt wel iets achter gelaten kunnen we wel stellen.

      Mbt de fake accountancy van de big four kan ik het niet meer dan heel erg eens zijn. Zo'n 15 jaar heb ik accountants begeleid.
      Meestal waren dit onervaren studiebollen met de opdracht te zoeken naar meer (symbolische) werkzaamheden en uren schrijven. Naar echte risico's wordt niet gekeken en brandt men de vingers ook niet aan.

      Mocht ik destijds wat pijnpuntjes hebben dan kon ik deze luitjes ook net zo simpel om de tuin leiden.

      Ik wens u een goed weekend.

      Mvg
      plof@

      Verwijderen
  26. HET PPT TEAM IS WEL ERG BANG VOLGENS MIJ. HET WORDT STEEDS KOMISCHER HOE DE BEURZEN OM 21:40 OMHOOG GEPUSHT WORDEN.

    Rien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @RIEN:

      Het PPT-team in samenwerking met de HFT-kornuiten (High Frequency
      Trading). Zwarte Maandag was de BESTE DAG ALLER TIJDEN voor
      de HFT, de robo-machines en de Algorithms. HFT werkt BIJNA GEEN
      DAG zonder winst. WOW.

      DS

      Verwijderen
  27. De Chinezen zijn naar verluidt grootschalig bezig hun Treasuries te verkopen om de yuan te ondersteunen. Ook in andere dollarschuldlanden verkoopt men ze, want kapitaalvlucht regeert. ZeroHedge heeft dagelijks analyses hierover. Er wordt al gesproken over QE4 en/of dat de ECB en de BoJ moeten en zullen inspringen om deze bonds op te kopen. De rente op vooral langjarige US bonds zou kunnen stijgen, met gevolgen voor de Amerikaanse economie; liquiditeit verdwijnt uit landen die bonds verkopen dus ook daar consequenties voor kredietschepping. En uiteraard wordt er (door Bill Holter) al hyperinflatie gesuggereerd, omdat als de Fed de bonds opkoopt, dit altijd daarop uitloopt. Mij lijkt het dat er voldoende vraag naar dollars is, vooral bij schuldenmakers, om ook die verkochte bonds op te vangen. Toch lijkt het me een significante ontwikkeling. Enfin, spannende tijden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KAREL GOUDSMIT:

      http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-08-27/china-said-to-sell-treasuries-as-dollars-needed-for-yuan-support

      Toch is dit TIJDELIJK. China zal dat niet kunnen volhouden. Er komt
      een moment (NA het bezoek van XI aan Washington volgende maand),
      dat de Yuan NIET LANGER wordt gesteund en de echte devaluatie
      volgt.

      47% van de Treasuries is in buitenlandse handen en het deel van
      China is in 15 jaar gestegen van 6% naar 13%. Eventuele verkoop
      van niet-Amerikanen kan gemakkelijk worden opgevangen door de
      Amerikanen zelf, die nog steeds minder Treasuries bezitten dan
      30 jaar geleden. Het tekort aan Treasuries wordt straks heel groot,
      want de Amerikaanse betalingsbalans verbetert scherp, vanwege
      de energie-onafhankelijkheid (Fracking).

      Intussen heeft China een steeds groter BETALINGSBALANSTEKORT.

      http://www.treasury.gov/ticdata/Publish/mfh.txt

      DS

      Verwijderen
  28. On Second Thought, China Slowdown Will Hit Global-Growth Outlook

    http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-08-28/on-second-thought-china-slowdown-will-hit-global-growth-outlook

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Zelfs een kind kan op zijn vingers natellen, dat CHINA de toekomst
      bepaalt van de wereldgroei. Zonder China, doemt er een wereld-
      recessie op. Mark Mobius (Templeton) houdt de moed er nog in,
      om begrijpelijke redenen. Gewoon meezingen in het koor, dat
      er echt niets aan de hand is:

      http://www.valuewalk.com/2015/08/mark-mobius-on-market-corrections-and-keeping-a-calm-head/

      DS

      Verwijderen
  29. @DS

    N.a.v. uw opmerkingen over het terugdraaien van Carry Trades in Euro’s.

    Hebben we dit inmiddels gehad de afgelopen dagen of duurt dit nog langer als China verder wegzakt?

    Mvg, MarcelR

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCELR:

      Moeilijk te zeggen. Terugdraaien van $ 1000 miljard aan Carry Trades
      lijkt wat langer te kunnen duren, vooral omdat er nog velen zijn,
      die hun ogen niet willen geloven en eerst een flinke bloedneus
      moeten oplopen.

      DS

      Verwijderen
  30. http://www.eutimes.net/2015/08/western-banks-in-turmoil-as-british-banking-giant-hsbc-nears-total-collapse/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Opzienbarend bericht over HSBC, waarvan de waarheid echter nog
      moet worden achterhaald. Er was wel een zogenaamd computer-
      probleem, waardoor men niet aan zijn geld kon komen:

      http://www.theguardian.com/money/2015/aug/28/many-hsbc-customers-facing-payday-without-pay

      Er zijn wel vele vraagtekens. Stel je eens voor!

      So, could the once-almighty HSBC be teetering on the edge? Is it dumping its assets en masse in a frantic attempt to stave off collapse, or more likely the mother of all bail-in/bail-out combos? It’s not out of the question. Let’s face it, the world’s biggest, “most systemic” banks are too-big-to-fail for a reason.

      As HSBC pins its future on a slowing China and does all it can to keep the country’s neo-communist government happy, one can’t help but ponder its motives. Is it acting out of pure desperation? Are financial pressures building below the surface? Has the world’s local bank exceeded the limits of geographic expansion, not to mention the boundaries of acceptable financial criminality?

      According to a 2014 report by Hong Kong-based research group Forensic Asia, HSBC could indeed be suffering from serious balance sheet woes. Titled “HSBC Holdings: End of the Charade,” the report alleges that the bank larded its balance sheet with “questionable assets” in the range of $63.6 billion to $92.3 billion; meaning, it would have to raise between $58 billion and $111 billion by 2019 to meet the new capital requirements.

      http://wolfstreet.com/2015/06/28/does-hsbc-know-something-other-banks-dont/

      DS

      Verwijderen
  31. U.S. Shouldn’t Start Currency War With China, Rubio Says

    http://www.bloomberg.com/politics/articles/2015-08-28/u-s-shouldn-t-start-currency-war-with-china-rubio-says

    De losse flodder schieter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Amerika is het enige land, dat een revaluatie van haar valuta nog
      lijkt toe te laten. Maar de politieke druk wordt starks zodanig,
      dat er toch meer handelsbarrieres komen. Amerika heeft zo'n
      enorme binnenlandse markt, dat de lobbies voor handel ( 13%
      van het BNP) relatief zwak zijn. Daarom staat de EXPORT IMPORT
      Bank op de tocht

      http://www.usnews.com/news/articles/2015/06/11/us-export-import-bank-heading-toward-closure

      Verder zal Amerika haar hegemonie in de Pacific verdedigen, want
      daarvoor is een enorme prijs betaald.

      DS

      Verwijderen
  32. http://www.zerohedge.com/news/2015-08-29/citigroup-chief-economist-thinks-only-helicopter-money-can-save-world-now
    Het is altijd aardig Willem Buiter te lezen... ik begrijp dat het zijn visie is dat het nu afhangt vd management kwaliteit vd Chinese top, en daar heeft hij geloof ik weinig vertrouwen in en ik helemaal niet. Wat zal helikoptergeld met de wereld gaan doen ?
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ Marcja:

      Wat gebeurt er als je een structureel failliet bedrijf geld geeft.
      Het verdwijnt in 't Zwarte Gat'.
      Wat kun je dan verwachten van de helicopter?

      Het is een van de strategien die overblijft als grotere QE programma's niet werken.

      GL

      Verwijderen
    2. @MARCJA @GRIJZE LEEUW:

      BUITER is in paniek en TERECHT. Veel schuld vereist voldoende
      liquiditeiten en inkomsten om die te 'servicen'. Maar er is een
      TEKORT.

      Helicoptergeld, dus echt gelddrukken en niet QE, is wettelijk
      verboden in de ontwikkelde landen. Geen parlement zal dat
      goedkeuren, want dat zijn toestanden gelijk aan Venezuela,
      met 50% inflatie en een valuta, die niet meer wordt geaccepteerd
      in het handelsverkeer. Er komt misschien wel een Amerikaanse
      QE4, maar dat zou een blamage zijn voor de FED. Opvallend is,
      dat QE in Europa en Japan steeds moeilijker wordt, want er zijn
      niet genoeg obligaties meer om op te kopen. Zo'n 20% daarvan
      moet beschikbaar blijven voor onderpanddoeleinden.

      Dus: als QE definitief ten einde loopt, BERG JE DAN MAAR.

      DS

      Verwijderen
    3. @ DS en Marcja,

      In januari hebben we gezien wat er gebeurt dat de SNB opeens stopt. En CH is maar een klein land. Afgelopen week hebben mi. de FED en ECB met ingrijpen gewacht op acties door autoriteiten China. Het lijkt er op alsof ze zich langszaam terugtrekken.

      Als de 'muziek' van Centrale banken en QE stopt moet je zorgen dat je stoel klaar hebt staan, cash $?

      Er is een grote Negatieve Schouder-Kop-Schouder in Shanghai index. Koersdoel ca. 1900. De Chinese autoriteiten hebben niet kunnen voorkomen dat steunlijn doorbroken is.

      GL

      Verwijderen
  33. hadewych von mises30 augustus 2015 om 12:31

    http://www.tijd.be/markten_live/nieuws_aandelen/Tsunami_van_Chinese_dumping_op_komst.9670202-3453.art

    There we go !, deflating !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Goed gezien. Maar denk eens aan de negatieve effecten van Chinese
      dumping. De wereld wordt onherkenbaar.

      DS

      Verwijderen
  34. Hoe denkt u over een cashpositie in Zwitserse franken?

    Mvg Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:

      Boven een bepaald bedrag berekenen Zwitserse banken een negatieve
      rente. Verder is een bankrekening een schuldbekentenis, niet een
      bezit. Daarom valt te denken aan Zwitserse staatsobligaties:

      http://www.snb.ch/en/ifor/finmkt/chmarket/id/finmkt_chmarket_fedbonds

      Maar de 10-jarige heeft NEGATIEF RENDEMENT!

      http://www.tradingeconomics.com/switzerland/government-bond-yield

      Beleggen in Zwitserse Francs wordt een harde dobber.

      DS

      Verwijderen
  35. http://www.bloombergview.com/articles/2015-08-28/why-the-fed-will-wait-q-a-with-mohamed-a-el-erian

    Dit is wat Mr. El-Erian zegt over de volgende crisis. Er is nu ook vooral politieke moed nodig om te veranderen en (fiscale?) aanpassingen te doen om de volgende crisis te counteren.

    In an ideal world, this more comprehensive set of policies would be deployed now in order to reduce the risks of a crisis down the road. Again, it’s a question of political will rather than economic/financial design.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GUENTHER:

      Their effectiveness would be turbocharged by the engagement of the significant amount of cash now sitting on the sidelines (or being deployed in a non-economically productive fashion), as well as transformational innovations.

      El-Erian spreekt hier in geheimentaal. Wat zou hij hiermee kunnen bedoelen. Het lijkt bijna op confiscatie van kasgeld. Kijk, zulke
      uitspraken duiden op wanhoop. Mijn conclusie is, dat hij de bui
      ziet aankomen en dus het ondenkbare noemt, wat waarschijnlijk
      ondenkbaar blijft.

      DS

      Verwijderen
  36. @

    CHINA LOST DECADE? (CHEN - YALE)

    Chen - april 2015: large China banks are government-owned and will again be saved, just like in 1999 and 2003. But local governments rely on land-backed loans for financing. They will NOT be able to save local banks this time. There is already desperate fake self-dealing by local authorities to keep land prices artificially inflated.

    "If Beijing fails to act, standing by as local governments and SOEs generate more losses and larger fiscal burdens, a crippling crisis will become unavoidable."

    https://www.foreignaffairs.com/articles/china/2015-04-20/chinas-dangerous-debt?gp=140809%3A51681492555a12cd&CID=EMC-FARelease-zhiwu-chen-042115

    Chen - now:

    Professor Zhiwu Chen from Yale University told the same event that China will be doing well if it can contain its slow-motion crisis to mere stagnation for the next 10 years, given the dangerous levels of debt in the system.

    “If the Chinese government is able to manage a Lost Decade with very low growth - or no growth - without an economic crisis, it will be a policy achievement,” he said.

    Prof Chen said a Western-style financial collapse in China is “highly unlikely” since the banks are largely government-owned and losses will be absorbed by the state.

    There is a loose parallel with Japan, where the economy slid into a deflationary quagmire and lost its economic dynamism but never suffered a full-blown financial crash. In Japan’s case the denouement was averted by keeping "zombie banks" on life-support.

    Prof Chen said a pattern has emerged where China’s economy weakens at the start of each year. Beijing then injects a shot of stimulus. Growth stabilizes in the late summer and then picks up in the Autumn.

    The same cycle is now at work this year, but it is becoming progressively weaker as rising debt ratios slowly suffocate the economy.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Central banks News View on China
    http://www.theguardian.com/business/2015/aug/30/central-banks-cant-save-markets-crash-shouldnt-try

    Hans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HANS:

      De Centrale Bank als de reddende engel bij elke crisis. Dit is de
      algemene mening geworden...totdat er een vertrouwenscrisis
      optreedt in de almacht van Centrale Banken. Het is een kwestie
      van tijd, dat kunstmatigheid plaats maakt voor de realiteit.

      DS

      Verwijderen

  38. Another 2008 Crash but Bigger Coming - Harry Dent Interview

    https://www.youtube.com/watch?t=68&v=3EayZqaSN40

    Hans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HANS:

      Bedankt!

      DENT en ik zitten op een lijn! Hij is al voorzichtig sinds 2011.
      Hij voelt het GOED aan (houd je adem maar in!):

      Next 1 1/2 year (a once in a generation deflationary RESET):

      Dow Jones : 6000 (-68%), but 3000 to 4000 in 2020

      OIL: $ 30 - 32, but $ 8.- to $ 12.- in 2020

      GOLD: $ 700.-, but $ 250 to $ 400 in 2020

      REAL ESTATE: DOWN 40%, depending on the geographical area

      CASH IS KING

      DS

      Verwijderen
  39. Warren Buffett: The rich invest in time, the poor invest in money.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      In de volgende paar jaar lijkt de strategie van Warren Buffett GEEN
      zoden aan de dijk te zetten. Riskante activa zullen het ALLEMAAL
      jarenlang af laten weten. De Warren Buffett - markt is VOORBIJ,
      want de wereld is 100% VERANDERD.

      DS

      Verwijderen
  40. IK las deze tweet van Eric Mecking :FED bepaalt alleen korte termijn marktrente en hobbelt achter de kapitaalmarktrente aan, die ze dwingt te verhogen!

    Hoe kunt u dit verschil van inzicht, terwijl qua deflatie u beider gelijkgestemd zijn.

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      MECKING heeft gelijk. De FED REAGEERT, maar loopt niet vooruit.
      Inderdaad kan de korte termijn rente door de FED worden bepaald,
      maar die blijkt vaak al achterhaald. Dus een cyclus van rente-
      verhogingen kan deze keer van hele korte duur zijn, als de economie
      niet spoedig verbetert. Elke Centrale Bank, die onlangs even de
      rente verhoogde, moest daar direct weer op terugkomen (Zweden!).

      De lange rente wordt door de markt bepaald op basis van inflatoire verwachtingen. Dus de korte rente kan aantrekken op basis van
      vermeende acties van de Centrale Bank, terwijl de lange rente
      zich daaraan NIET stoort.

      DS

      Verwijderen
  41. correctie....hoe verklaart u ... etc

    Harold

    BeantwoordenVerwijderen
  42. DS,

    U adviseert een voorraad water en ingeblikt voedsel voor minimaal een maand in huis te hebben. Ook de voormalige adviseur van Gordon Brown gaf onlangs dit advies...
    Er wordt beweerd dat bij de komende monetaire ineenstorting het bankensysteem voor enige tijd buiten werking zal zijn. Betalingen kunnen daardoor niet meer plaatsvinden waardoor o.a de voedselbevoorrading in supermarkten voor enige tijd tot stilstand zal komen. Het nog aanwezige voedsel in supermarkten zal in prijs de pan uitrijzen vanwege de schaarste in die periode.
    Voedsel inslaan vind ik dus begrijpelijk, water inslaan niet.
    De watervoorziening is in NL niet geprivatiseerd dus ga ik ervan uit dat tijdens de komende crisis-periode de watervoorziening gehandhaafd blijft.

    http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/stock-up-on-canned-food-for-stock-market-crash-warns-former-gordon-brown-advisor-10469509.html

    LvH.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LvH:

      Het is een kleine moeite om een krat waterflessen in huis te nemen,
      naast een HOUDBAAR noodvoedselpakket.

      DS

      Verwijderen
    2. Als de stroom uitvalt, ontstaat er ook een probleem voor de leidingwatervoorziening, aangezien deze van elektrische pompen afhankelijk is.

      Verwijderen
  43. Eén van Marc Faber's favorieten:
    http://www.nu.nl/economie/4116454/economie-van-gokparadijs-macau-holt-achteruit.html

    Begin 2015:
    http://www.barrons.com/articles/2015-barrons-roundtable-strategies-for-a-new-age-1422692154

    En we blijven kopen :)
    http://www.cnbc.com/2015/07/14/dont-touch-china-stocks-go-here-instead-marc-faber.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vraag me af....De grote gokkers zijn hun geld kwijt? Of wijken uit?

      http://www.forbes.com/sites/muhammadcohen/2014/06/15/nagacorp-makes-casino-holiday-in-cambodia-no-joke/

      H1 revenue, 13 augustus 2015
      http://calvinayre.com/2015/08/13/casino/tourists-drive-nagacorp-h1-revenue-growth/

      Of..."due to restrictions on the China's capital account, gambling has become one of the ways people move money out of the country" ?
      http://www.cnbc.com/2014/03/20/will-gamblers-go-to-the-final-frontier.html

      Verwijderen
    2. @SCHUMPETER:

      FABER had de nieuwe AZIE-crisis moeten zien aankomen, omdat
      hij daar woont. Maar daarom moet hij voorzichtig zijn met zijn
      uitspraken. Kritiek wordt niet geduld. Een vooraanstaande
      Chinese journalist van 71 gaat nu de gevangenis in voor 7 jaar,
      samen met honderden anderen, die een 'gevaar' worden geacht
      voor het 'systeem'. Wat fijn, dat China het nog niet voor het
      zeggen heeft in de wereld!

      Macau was jarenlang de EXIT voor de elite voor hun kapitaal. Maar
      al diegenen, die XI niet steunden, gaan nu voor de bijl. XI zal nog
      veel harder moeten optreden, want het zwaard van Damocles hangt
      BOVEN ZIJN HOOFD.

      DS

      Verwijderen
  44. @

    Ann PETTIFOR is een van de scherpste waarnemers van tegenwoordig:

    (PETTIFOR)(!): Deficiency Of DEMAND Caused By Withdrawal Of QE In '14. Huge PRIVATE DEBT Is Now Becoming LESS PAYABLE


    The deficiency of demand and resulting disinflation or deflation originates, I would argue, in the United States, the world’s biggest consumer but also one in which private debt levels remain high, and wages remain repressed.

    The result? The build-up of vast mountains of private debt and the repression of the income needed to repay those debts.

    Schooled in the existing order, mainstream economists, central bankers and officials knew no other way except that of ‘free market’ control over reckless, speculative and debt-addicted financial markets.

    Very little was done to ease the debt addiction, or to operate on, and remove the growth of private debt that afflicted most capitalist economies.

    In the meantime in October, 2014, the US’s Federal Reserve had withdrawn ‘life support’ by ending its QE programme of bond purchases.

    Soon after, the US ‘patient’ began to show signs of weakness.

    Then this week came news of the biggest fall in world trade in six years, according to theWorld Trade Monitor.

    If the weakened ‘patient’ that is the US economy is injected with higher rates, then the vast overhang of private debt becomes less payable, demand will fall further; investment will likely stall and consumers may well keep their purses firmly shut.

    Once again the jaded but unbowed financial and economic establishment are in stupid denial.

    http://www.primeeconomics.org/articles/how-western-capitalism-laid-china-low

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  45. @DS

    Als de prijs van goud de komende jaren verder daalt, is het dan verstandig om t.z.t. bij te kopen? Om de verzekering op pijl te houden dus, niet als investering.

    Een huidig aandeel van 5% van het vermogen in goud zal richting 1 tot 2 % gaan volgens uw verwachting.

    Mvg, Marcel R

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCELR:

      Inderdaad zal men Goud op zwakte moeten bijkopen om het gewenste
      percentage, als verzekering, op peil te houden. Het percentage hangt
      af van ieders profiel, maar 5 of 10% is een goede leidraad.

      DS

      Verwijderen
  46. @

    JA hoor, er wordt al openlijk gespeculeerd over de toekomst van het SYSTEEM
    in CHINA:

    (SAGAR): The 7% #CHINA GDP THRESHOLD Is SACROSANCT. Anything LOWER Could Pose AN EXISTENTIAL THREAT To The SYSTEM

    Whether amid economic downturn, President Xi Jinping would succeed in whipping other princelings and undisciplined leaders to submit to his leadership or would he meet the fate of Hua Guofeng & Gang of Four, only time will tell. But one thing is certain, Chinese Communist Party is facing its biggest challenge since Mao defeated Chiang Kai Shek and proclaimed People’s Republic of China.

    https://www.linkedin.com/pulse/chinas-economic-woes-has-endgame-chinese-communist-rule-ishank-sagar?trk=hp-feed-article-title-channel-add

    Predicting the demise of authoritarian regimes is a risky business. Few Western experts forecast the collapse of the Soviet Union before it occurred in 1991; the CIA missed it entirely. The downfall of Eastern Europe’s communist states two years earlier was similarly scorned as the wishful thinking of anticommunists—until it happened. The post-Soviet “color revolutions” in Georgia, Ukraine and Kyrgyzstan from 2003 to 2005, as well as the 2011 Arab Spring uprisings, all burst forth unanticipated.

    Communist rule in China is unlikely to end quietly. A single event is unlikely to trigger a peaceful implosion of the regime. Its demise is likely to be protracted, messy and violent. I wouldn’t rule out the possibility that Mr. Xi will be deposed in a power struggle or coup d’état.

    Mr. Xi has greatly intensified the political repression that has blanketed China since 2009. The targets include the press, social media, film, arts and literature, religious groups, the Internet, intellectuals, Tibetans and Uighurs, dissidents, lawyers, NGOs, university students and textbooks.

    the corruption that riddles the party-state and the military also pervades Chinese society as a whole. Mr. Xi’s anticorruption campaign is more sustained and severe than any previous one, but no campaign can eliminate the problem. It is stubbornly rooted in the single-party system, patron-client networks, an economy utterly lacking in transparency, a state-controlled media and the absence of the rule of law.

    Mr. Xi’s real “China Dream” has been to avoid the Soviet nightmare. Just a few months into his tenure, he gave a telling internal speech ruing the Soviet Union’s demise and bemoaning Mr. Gorbachev’s betrayals, arguing that Moscow had lacked a “real man” to stand up to its reformist last leader. Mr. Xi’s wave of repression today is meant to be the opposite of Mr. Gorbachev’s perestroika and glasnost. Instead of opening up, Mr. Xi is doubling down on controls over dissenters, the economy and even rivals within the party.

    Large numbers of citizens and party members alike are already voting with their feet and leaving the country or displaying their insincerity by pretending to comply with party dictates.

    http://www.wsj.com/articles/the-coming-chinese-crack-up-1425659198

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  47. Heer Schmull, u heeft het al een aantal keer aangegeven; het onvermogen van het Communistisch Regime:

    http://www.marketwatch.com/story/beijings-incompetence-is-now-chinas-biggest-problem-2015-08-31?dist=countdown

    Mvg,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
  48. Ik wou even kwijt, dat wij wèl bevoorrecht zijn met de heer Schmull's onafhankelijk deskundigheid!

    BeantwoordenVerwijderen
  49. http://fd.nl/blogs/1116887/china-kan-ook-op-z-n-japans-instorten
    Dat zou betekenen een deflatoire instorting waar de gemiddelde burger prima mee kan leven, en dus geen dramatisch verhaal van ellende.
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Het lijkt echt een illusie om te geloven, dat de instorting van Japan
      kan worden vergeleken met die van China. Zonder Japan, wist de
      wereld te kunnen doorgroeien, ookal omdat de wereldschuld toen
      veel kleiner was. Zonder China, was de wereld allang afgegleden
      naar een structurele stagnatie vanwege excessieve schuld en ook
      vanwege demografie.

      DS

      Verwijderen
  50. @ DS

    Interesant verhaal, me dunkt. Alleen wat me wel opvalt is dat deze artikelen (en vele anderen !!) voorbij gaan aan het maatschappelijke fenomeen van "guanxi"

    Op de universiteit heb ik eens een jaar lang (2003) sociaal en economisch onderzoek naar China moeten verrichten. Zeg maar om te oefenen voor de scriptie...Maar hier was "guanxi" gewoon een apart onderwerp voor meerdere colleges & papers, naast macroeconomie, business alliances (Shanghai-Volkwagen), politiek en confucianisme.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Guanxi

    Het Aziatische "Bamboo Netwerk", wat ook enigszns aangepakt werd na de Azie crisis vd jaren '90, lijkt een geextrapoleerde vorm van dit "guanxi" te zijn.

    Anyway, als "guanxi" zo diep in de (oude) Chinese cultuur zit, dan lijkt me corruptie lastig (en onmogelijk ?) uitroeibaar.
    http://www.verhezen.net/thoughts_publications/Guanxi%20Networks.pdf
    Vooral ook vanwege de (vaak) tegengestelde belangen van lokale en centrale overheden ....in een land van gigantische omvang.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @SCHUMPETER:

      Reciprocal favors are the key factor to maintaining one’s guanxi web, failure to reciprocate is considered an unforgivable offense. The more you ask of someone the more you owe them. Guanxi can perpetuate a never-ending cycle of favors.[3]

      https://en.wikipedia.org/wiki/Guanxi

      Toch lijkt dit 'netwerk' idee te bestaan in ALLE culturen. In feite,
      is ieders netwerk vaak een voorwaarde voor een baan, NIET een
      sollicitatie.

      Corruptie onder XI lijkt juist, naar verluidt, te zijn toegenomen.
      Degenen, die het hebben moeten ontgelden, zijn degenen, die
      de opkomst van XI en de zijnen niet gesteund hebben.

      Bovendien neigt XI naar een filosofie, die ervan uitgaat, dat de mens
      in wezen onbetrouwbaar is en dus met de harde hand moet worden
      aangepakt in het belang van het systeem. Dit is een vorm van
      anti-confucianisme, wat overeenkomt met de tijd onder Mao en ook
      die onder de tiran Qin. Alle liberale hervormingen worden stuk
      voor stuk teruggedraaid, ookal omdat er nu economische tegenwind
      komt.

      TOTDAT XIU wordt afgezet!

      DS

      Verwijderen
  51. Heer Schmull, bij financiele ineenstorting (chaos) wordt gewaarschuwd voor de verhandelbaarheid (sluiting / verlies van inleg) van de ETF fondsen. Zal dit ook het geval zijn bij iShares 1-3 Year Treasury Bond (SHY) ? Dit ETF fonds zit in kortlopend Amerikaans staatpapier wat natuurlijk zeer liquide is. Is een belegging in dit fonds defensiever dan een spaarrekening bij een nederlandse bank ? Dezelfde vraag voor TLT. Als particuliere belegger is een rechtstreekse belegging in Amerikaans staatpapier praktisch onmogelijk. Bedankt voor al uw bijdragen ! mvg harry

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HARRY:

      Zorgen over de verhandelbaarheid van SHY en TLT ETF's lijken onterecht.
      Ik zou er niet wakker van liggen, ookal kunnen speculanten allerlei
      spelletjes spelen met ELKE ETF (Short gaan, etc), wat een potentieel
      'tijdelijk' gevaar zou kunnen zijn.

      Rechstreeks bezit van Treasuries lijkt wel mogelijk via Binck, Lynx en
      andere instellingen, mits men beschikt over de CUSIP-nummers
      (verstrekt bij de Schmull-suggesties) en bereid is om wat extra kosten
      te betalen. Een minimum bedrag kan ook vereist zijn.

      DS

      Verwijderen
  52. The number of vacation days Americans take has sunk to 16 days a year - an all-time low

    http://www.reuters.com/article/2015/09/01/us-employment-vacations-guilt-idUSKCN0R143C20150901

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LOES:

      In fact 135 million Americans have not taken any vacation at all in the past year, according to a survey by Allianz Global Assistance.

      AMERIKA heeft GEEN wettelijk minimum aan vakantiedagen (JAPAN
      kan er ook wat van: hoogstens 10 vakantiedagen)

      Vergelijk dat eens met Frankrijk! (alhoewel de Franse productiviteit
      meevalt):

      https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_statutory_minimum_employment_leave_by_country

      DS

      Verwijderen
  53. @

    DALIO - BRIDGEWATER Hedge Fund: FED gaat VERRUIMEN, NIET
    VERKRAPPEN:


    while the Fed’s next move might be to ease, the real headline, as Dalio noted in the letter, is that as a result of historically low (and sometimes negative) interest rates, “the ability of central banks to ease is limited.”

    “the risks of the world being at or near the end of its long-term debt cycle are significant.”

    (!!): the risks of deflationary contractions are increasing relative to the risks of inflationary expansion because of these secular forces.

    Quantitative easing has turned market fundamentals upside down.

    http://www.valuewalk.com/2015/08/dalio-qe4-note/

    DALIO heeft een zogenaamde 'non-correlated' strategie, die zou moeten
    werken in alle markten. Maar wat opvalt is, dat hij toegeeft, dat de wereld
    tegen het EINDE zit van de SCHULDCYCLUS. Wat de FED ook doet,
    het zal WEINIG VERSCHIL MAKEN. Daar zou de gemiddelde belegger
    STIL VAN MOETEN WORDEN.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  54. @

    DUBAI ONROEREND GOED is (weer) SCHERP GEDAALD:

    http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-09-01/dubai-property-prices-fall-most-in-the-world-knight-frank-says

    (Is HONG KONG de VOLGENDE?)

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  55. http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/stresstest-bei-banken-studie-warnt-vor-transparenz-a-1050978.html
    Opmerkelijk, economen waarschuwen voor te veel openheid bij banken omdat anders misschien een bankrun ontstaat...
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Bedankt. En dat, terwijl die Stresstest rammelt aan alle kanten!
      Maar namen noemen, zonder maatregelen, brengt gevaren met
      zich mee.

      Het Europese banksysteem is nog steeds de Achilleshiel van
      de Europese economie. Er is nog heel veel oud zeer, maar een
      herkapitalisatie is nu te duur. Daarom kan men voorlopig fluiten
      naar een bankunie en helemaal een 'echte' monetaire unie.

      DS

      DS

      Verwijderen
  56. @DS Na de grote crash is het misschien het moment om van een monetaire economie naar een Natural Law/Resource Based Economy te gaan?

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LOES:

      Misschien bedoelt u een economie, die meer gebaseerd is op
      de kennisindustrie. Tenslotte is het voor een ieder nu mogelijk
      om zelf, via de computer, een onschatbare bijdrage te leveren
      aan de maatschappij en daarbij nog veel te verdienen ook, zonder
      deel uit te moeten maken van grote organisaties, met alle
      nadelen. Men kan nu gewoon 20 uur per dag werken, zonder
      die ouwerwetse wetten van arbeidstijden of zich te storen aan
      kantoorpolitiek.

      DS

      Verwijderen
    2. @DS Bedankt! Ik bedoel waar Jacque Fresco voor pleit.

      In de documentaire: Zeitgeist 3: Moving Forward (NL subs/ondertitel - full length) 2 uur en 42 minuten!

      Loes

      Verwijderen
    3. De link: https://www.youtube.com/watch?v=x5aUUFVRPtI

      Verwijderen
  57. Pensioenfondsen vestigen hoop op beurs...........

    http://www.volkskrant.nl/economie/pensioenfondsen-vestigen-hoop-op-beurs~a4133663/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_content=free&utm_campaign=shared%20content&hash=5c438a022acde46aacd6029f6d4972dbcdb303e3


    Dit is eind Juli...............De 155 probleemfondsen hadden begin dit jaar gemiddeld een dekkingsgraad van 100,7 procent


    Je zult VERPLICHT in zo,n pensioen fonds zitten.......

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ARUBASUN:

      Dus de premies lijken in de meeste gevallen niet omhooggetrokken
      te worden. Maar de bedrijven en andere instellingen zouden eigenlijk
      een extra bedrag in hun pensioenfonds moeten storten. Daar lijkt
      een goede juridische reden voor. Tegelijkertijd zouden de pensioenen
      moeten worden gebaseerd op 'defined benefit', NIET op basis van
      het laatst genoten salaris. De strijd daarover wordt al in alle hevigheid
      in talloze landen. Pensioen is uiteindelijk een gunst, niet een recht,
      ookal wordt dat natuurlijk betwist, vanwege de eigen bijdrage.

      DS

      Verwijderen
  58. @DS In Amerika is men bezorgd over Canada. "Canada is a bigger risk to us than China"

    Hoe denkt u daarover?

    M.V.G, Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LOES:

      http://www.msn.com/en-us/money/markets/slowing-canadian-economy-may-surpass-china-as-threat-to-us-growth/ar-BBmcL8T

      Dit betreft het feit, dat de Amerikaanse export naar Canada veel
      groter is dan naar China. Mee eens. Canada is erg afhankelijk
      van grondstoffen en heeft een kleine binnenlandse markt, plus
      een overgewaardeerde huizenmarkt. De komende 10 jaar worden
      voor Canada een harde dobber. Maar export voor Amerika is
      veel minder belangrijk (13% van het BNP), vanwege de enorme
      binnenlandse markt. Amerika moet zich meer zorgen maken over
      de relatief slappe consumentenbestedingen, ondanks de lagere
      olieprijs. Amerikaanse huishoudens neigen hun schuld juist
      te VERLAGEN (failliet gaan is veel gemakkelijker: 1 jaar!).

      DS

      Verwijderen
  59. http://www.jpost.com/Opinion/Our-World-Losing-the-war-of-ideas-413941
    Hoe belangrijk de afloop vd fin crisis voor onze levens ook is, het is niets in vergelijking met de impact die bepaalde ideeen op onze levens kunnen hebben.
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      IS, Jihad en Caliphate worden tegenwoordig zwaar onderschat net
      zoals de bruinhemden van de jaren '30. Stel je eens voor, dat kernwapens binnen hun bereik zouden liggen. Dan wordt men pas echt wakker.

      DS

      Verwijderen
  60. Thanx Mr.Schmull,dat Pensioen een gunst is,vind ik nog al wat.Als dit zo is,zou ik zelf wel willen uitmaken waar ik mijn pensioen zou stallen. Altijd is er gesproken over uitgesteld loon en als je braaf betaald, heb je het volste recht om een uitkering te krijgen. Als deze " gunst" niet wordt verleend,noem ik dit diefstal.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ARBUSAN:

      Dit betreft de bijdrage van het bedrijf of de instelling, niet de (verpichte)
      bijdrage van de deelnemer.

      DS

      Verwijderen
    2. @ARBUSAN:

      In de U.K.:

      http://www.which.co.uk/money/retirement/guides/company-pensions-explained/defined-benefit-and-final-salary-pensions/

      DS

      Verwijderen
    3. Thanx Mr.Schmull,gelezen UK retirement,ziet er in ieder geval beter uit als in NL,bv die lumpsum uit te nemen zou in NL goed zijn voor mensen die onder water staan, en dan de verschillende keuzes die je kunt maken zouden mij aanspreken. groet.

      Verwijderen
  61. Interessant gesprek tussen deze twee heren, vanaf 5 minuten:

    http://www.silverdoctors.com/the-perfect-place-to-witness-the-collapse-of-financial-markets/#more-57357

    mvg,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
  62. @

    Over TLT ETF:

    TLT: Negative Beta Makes This Bond ETF Great For The Equity Heavy Portfolios

    Summary

    TLT is a high-duration treasury ETF.
    The expense ratio of .15% is within reason and the yield of 2.66% is enough to generate a small amount of income.
    The main reason for holding a fund like TLT is to keep portfolios values steady when equity markets fall on fear.
    TLT has a negative correlation with most equity investments and a negative correlation with short term high yield bond funds.

    http://seekingalpha.com/article/3485906-tlt-negative-beta-makes-this-bond-etf-great-for-the-equity-heavy-portfolios?auth_param=7o64p:1auepga:2cf7ee4d7e767edfe77c37794b7be02b&uprof=37#

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  63. " ECB zet beurzen flink hoger

    De schuld-ballon moet blijkbaar verder worden opgeblazen alvorens het uit elkaar spat.

    http://marketupdate.nl/nieuws/economie/ecb-zet-beurzen-flink-hoger/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Men kon op zijn vingers natellen, dat de ECB haar QE zou moeten
      vergroten en verlengen om die Euro omlaag te krijgen, om deflatie uit
      China tegen te gaan (via geimporteerde inflatie) en om enige schijn
      van 'economisch herstel' op te houden. Maar de werkelijkheid is,
      dat Duitsland, ondanks alles, niet meer de moter lijkt van de economie
      en dat de consumentenbestedingen blijven tegenvallen, ONDANKS
      de lagere olieprijs.

      DS

      Verwijderen
  64. Mr.Schmull,interessant wat U schrijft over Duitsland,in het boek " The Demographic Cliff" van Harry S. Dent wordt ook al geschreven dat Duitsland over zijn hoogste punt zou zijn,wat vind U hiervan?
    Ook in dit boek wordt beschreven dat de grondstoffen nog wel jaren kunnen zakken, en pas rond 2023 weer een beetje op het paard komen,groet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ARBUSAN:

      DEMOGRAFIE kan Europa, met name Duitsland, de das omdoen,
      TENZIJ de deuren WIJD OPENGAAN voor (hoofdzakelijk Moslim-)
      IMMIGRATIE. Dat laatste schijnt nu (noodgedwongen) te gebeuren.
      De politieke reactie in BEIDE gevallen zal hevig zijn:

      Demography is destiny. This axiom is underlined by HSBC's "World in 2050″ survey.

      The bank's detailed analysis is based on the theoretical work of Harvard professor Robert Barro. It analyzes everything from fertility rates to education levels and the rule of law, and predicts that the world's economic output will triple by 2050, provided the major states can avoid conflict. However, a grim future seems assured for much of continental Europe.

      A birth rate of 2.1 children per woman will keep a society stable in population terms. However, according to the Daily Telegraph: "The low fertility of Korea (1.1), Singapore (1.2) Germany (1.3), Poland (1.3), Italy (1.4), Spain (1.4) and Russia (1.4), more or less dooms these countries to aging crises and population decline unless they open the floodgates to immigration."

      US birthrates will also keep America a major player in to mid-century: "America's high fertility rate (2.1) will allow it too keep adding manpower long after China's workforce has begun to contract in 2020s and as even India starts to age in the 2040s."

      "Demography matters," said Karen Ward, the report's chief author. The "big losers," she says will be the smaller states like Switzerland, Netherlands, Sweden, Belgium, and Austria, which will mostly drop out of the top 30:

      http://www.huffingtonpost.com/rory-fitzgerald/the-world-in-2050-europe-_b_804897.html

      DS

      Verwijderen
  65. http://www.zerohedge.com/news/2015-09-03/flashpoint-white-house-confirms-russian-presence-syria-warns-it-destabilizing
    Het is niet uit te sluiten dat olie tijdelijk fors omhooggaat door meer spanning in het MO ?
    MARCJA

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Bedankt.

      Absoluut. De geesten worden nu rijp gemaakt voor MILITAIRE
      INTERVENTIE in het Midden-Oosten, vooral ook om Saoedie-
      Arabie overeind te houden. Raad eens, wie de soldaten zal
      moeten leveren? EUROPA. Die wordt het meest bedreigd in
      het geval van een oliecrisis en een immigratie-tsunami.

      Dus deze 5-jarige oorlog, wordt een 10-jarige+. De oorlogsindustrie
      gaan gouden tijden tegemoet. Misschien is dit de manier om
      deflatie en werkeloosheid tegen te gaan......

      Dus een heftige stijging van de olie-prijs is zeker mogelijk,
      op basis van politieke, niet economische redenen.

      as a reminder, ISIS is a US creation meant to depose of the Syrian president as leaked Pentagon documents have definitively revealed

      this years "Refugee crisis:

      It will be, and already has been, blamed on Syria's president Assad in order to drum up media support for what is now an inevitable western intervention in Syria.

      The problem, however, has emerged: Russia is already on the ground, and will hardly bend over to any invading force.

      the geopolitical chess game just shifted dramatically, and with most hedge funds aggressively short, any realization that the middle east is suddenly a far more violent powderkeg - one which may promptly include the Saudis in any confrontation

      DS

      Verwijderen
    2. Geachte heer Schmull, suggereren dat IS door de U.S. is gecreëerd, dat lijkt mij wat te ver gaan...als de U.S. überhaupt iets met IS te maken heeft, zullen ze dat ook weer snel gestopt zijn. IS is soennitisch, en ik ga ervan uit dat de U.S. de (ook soennitische) Al Qaida niet vergeten zijn...groet, T.

      Verwijderen
    3. @T:

      Dat de IS zomaar uit de lucht is komen te vallen en nu behoort tot
      de rijkste terrorristenorganisaties ooit, met honderden miljarden,
      lijkt vreemd, op zijn zachtst gezegd.

      Met de huidige DRONES, moet het toch supergemakkelijk zijn
      geweest om de opkomst van IS tijdig op te merken.

      Het lijkt een beetje op de trein van Lenin en 32 van zijn kornuiten,
      die in 1917 van Zwitserland reed naar Rusland, gefinancierd door
      de Duitsers met bepaalde bedoelingen.

      DS

      Verwijderen
  66. Geachte heer Schmull

    Wat is uw mening over de activacategorie "covered bonds" of "Pfandbriefe" t.o.v. conventionele overheidsobligaties ? Volgens de aanbieders zijn deze veiliger, omdat ze grond of gebouwen als onderpand hebben.

    Voorbeeld is ISHARES PFANDBRIEFE UCITS ETF (DE0002635265).

    Mrgalak

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GALAK:

      Na staatsobligaties, is de markt voor Covered Bonds de grootste in
      Europa met een lange traditie. De relatief illiquide hypotheek-
      portefeuille blijft in het bezit van de uitgevende instelling, die ervoor
      zorgt, dat kwaliteit wordt gehandhaafd (meestal niet hoger dan 80%
      LTV en verwijdering van problematische en pre-paid hypotheken).

      Dit is wezenlijk verschillend van de zeer riskante Mortgage Backed
      Securities (MBS) in Amerika, die in het bezit komen van beleggers,
      welke de kwaliteit onmogelijk kunnen bijhouden. De MBS was de
      hoofdoorzaak van de financieele crisis van 2008, omdat de Ratings
      totaal onbetrouwbaar bleken.

      Ik geloof nog steeds, dat de waarde van Europees onroerend goed
      met zo'n 50% zal dalen in de komende 10 jaar, vanwege deflatie en
      demografie. Dat kan betekenen, dat de markt voor Pfandbriefe veel
      minder liquide wordt dan verwacht.

      Dus uit het oogpunt van veiligheid, gaat niets boven eersteklas-
      staatsleningen (mijn voorkeur blijf Treasuries boven Europese,
      maar Nederland behoudt hopelijk haar goede, solvabele naam).

      DS

      Verwijderen
  67. Wie gaat staatsobligaties kopen?
    http://beurs.com/2015/09/04/meer-qe-nodig-niet-minder/63342

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBERT BOS:

      Een eeuwig misverstand bestaat, dat Treasuries het Amerikaanse
      begrotingstekort zouden financieren. Treasuries financieren helemaal
      niets. De Treasury krijgt niet meer of minder geld, als Treasuries
      worden gekocht of verkocht. (Dit in tegenstelling tot Europese
      staatsobligaties zonder een eigen valuta). In een systeem van
      zwevende wisselkoersen en een eigen valuta, financiert de Centrale
      Bank het begrotingstekort en zijn staatsobligaties meer een graadmeter
      EN een noodzakelijk instrument voor onderpand en bezit i.v.m.
      reguleringen. Er is al jaren een TEKORT aan eersteklas papier,
      ter waarde van duizenden miljarden, o.a. vanwege de QE van
      Centrale Banken, die dat heeft veroorzaakt. DAAROM zijn er o.a.
      NEGATIEVE rendementen.

      Het Amerikaanse begrotingstekort is HET LAAGST in 7 jaar en
      zelfs 20% LAGER dan een jaar geleden! Over tendentieuze
      berichtgeving gesproken.

      http://www.wsj.com/articles/u-s-annual-budget-deficit-remains-near-7-year-low-in-june-1436810691

      DS

      Verwijderen

    2. Hoe komt het dat EERSTE klaspapier, wat een Amerikaanse treasurie toch zou moeten zijn GEEN negatieve rendementen hebben op dit moment? Is het niet zo dat amerika met zijn relatief hoge staatsschuld nog niet de positieve status heeft die zij misschien wel verdient. Verwachtingen zijn hogere rentes en een lagere dollar.... Het tegenovergestelde lijkt te gebeuren

      Verwijderen
    3. @ROBERT BOS:

      QE in Europa is nog in volle gang en wordt zelfs uitgebreid, terwijl
      vele landen allang in deflatie verkeren. QE in Amerika stopte in
      2014, terwijl inflatoire verwachtingen weliswaar blijven dalen, maar
      nog veel hoger zijn dan in Europa. Het economisch herstel in
      Amerika schijnt relatief beter te zijn dan in Europa. Dus Treasuries
      hebben nog geen negatieve rendementen, maar het scheelt niet
      veel bij het korte termijn papier;

      http://www.bloomberg.com/markets/rates-bonds/government-bonds/us

      Er zijn vele grote landen in Europa met een veel grotere staatsschuld
      als percentage van het BNP dan Amerika. Zonder de ECB,zouden
      de rendementen van Spanje, Italie en Frankrijk aanzienlijk hoger
      zijn geweest. De vraag is: wat gebeurt er, als de ECB opeens
      niet meer bestaat? Het is immers een Centrale Bank zonder
      land met een valuta zonder land.

      DS

      Verwijderen
  68. Toch zijn er nog velen die er zo over denken.

    Wie financiert overheidstekort VS nu China treasuries dumpt?

    http://beurs.com/2015/09/04/meer-qe-nodig-niet-minder/63342

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBERT STOKMAN:

      Zie boven bij Robert Bos. Dit zijn dezelfde mensen, die steeds
      hogere rente en inflatie voorspelden, plus een obligatie-bust.
      100% verkeerd.

      DS

      Verwijderen
  69. The IMF Just Confirmed The Nightmare Scenario For Central Banks Is Now In Play

    http://www.zerohedge.com/news/2015-09-04/imf-just-confirmed-nightmare-scenario-central-banks-now-play

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARTIN STOKMAN:

      Mee eens!! Belangrijke ontwikkeling. De ENDGAME of QE, want het
      leidt tot een OBLIGATIE-TEKORT. Natuurlijk kan de Centrale Bank
      ook aandelen, etc kopen (Zie SNB, met $ 1 miljard in APPLE:
      GOOD LUCK!), maar het moet toch duidelijk zijn, dat er sowieso
      een enorme VERTROUWENSCRISIS komt. Zodra de almacht
      van een Centrale Bank in twijfel wordt getrokken, is het FEEST
      VOORBIJ. DAN vlucht men in topkwaliteit-papier, voor zover dat
      nog beshikbaar is, of Cash, en verkoopt men ALLE riskante activa.

      DS

      DS

      Verwijderen
  70. @

    Een goed overzicht van de grootste BUBBEL aller tijden, die zal eindigen in
    de GROOTSTE DEPRESSIE aller tijden:

    (NOLAND): Dreadfully, NOW COMES The UNWIND Of Unprecedented Global Growth In UNSOUND MONEY And CREDIT. 'MONEY' EXIT!

    http://www.safehaven.com/article/38831/the-unwind

    Simplistically, egregious monetary inflation (along with zero return on savings) ensured that there was way too much "money" chasing too few risk assets.

    "Global Reflation Trade" amounted to history's greatest international flow of speculative finance.

    The fallacy of "liquid and continuous" markets is being exposed. Faith that global central bankers have things under control has begun to wane.

    How long will Chinese officials tolerate spending international reserves to allow "money" to exit China at top dollar?

    throwing more liquidity at the problem only exacerbates instability. Sure, the ECB and BOJ could increase QE - in the process only further stoking king dollar at the expense of faltering energy, commodities, EM and China. And the Fed could restart it program of buying U.S. securities. Bolstering U.S. markets could also come at the expense of faltering Bubbles around the globe.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  71. @ Diederik Schmull, Sorry maar mijn engels is niet zo goed.

    Wat wordt er bedoeld met? : How long will Chinese officials tolerate spending international reserves to allow "money" to exit China at top dollar?

    Hartelijk bedankt,

    Octavia

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @OCTAVIA:

      Elk land heeft een bepaalde hoeveelheid van valutareserves nodig om
      de eigen valuta te managen. Kapitaal-import/export kan anders tot
      heftige, ongewenste bewegingen leiden, die nadelig zouden kunnen
      worden voor de economie.

      Als men een valuta heeft, die niet beschouwd wordt als reserve-valuta,
      maar veeleer uitsluitend als handelsvaluta, zoals de Chinese YUAN,
      dan is er een relatief grotere hoeveelheid van reserves vereist. Daarom
      hoopt China om deel uit te maken van het reserve-valuta-mandje van
      het IMF, wat misschien plaatsvindt in 2016, maar niet in 2015.

      Momenteel lijkt China een minimum aantal reserves nodig te hebben
      van minstens $ 2,700 miljard (volgens recente studies). Er is echter
      maar hoogstens $ 4000 miljard, waarvan 30% in Treasuries, terwijl
      de reserves kennelijk dalen met $ 100 miljard per maand ( $ 350 tot
      800 miljard het laatste jaar!).

      Daarom lijken 'echte' kapitaalcontroles een kwestie van tijd en dan
      kan de rest van de wereld FLUITEN naar Chinees kapitaal. Er komt
      dan een scherpe daling in wereldliquiditeit.

      DS

      Verwijderen
    2. Bedankt voor Uw uitleg. Het is me nu volkomen duidelijk.

      Verwijderen
  72. Voorzichtige beleggers zijn beste beleggers laatste 5 jaar.

    http://fd.nl/ondernemen/1117667/voorzichtige-pensioenfondsen-beste-beleggers

    In dit onderzoek onder ca. 100 pensioenfondsen zijn de beste beleggers Achmea en Pensioenfonds Dupont. Zij zijn oa. uitgegaan van dalende lange rente. (Er zijn dus toch pensioenfondsen die de visie van dhr. Schmull volgen). Resultaten fonds ca. 16% per jaar, laatste 5 jaar.

    De slechtste fondsen doen zo'n 6 a 7 %. e.

    We hebben geen hedgefondsen, private equity, zelfs geen vastgoed', aldus Wim Smouter, bestuurder van het DuPont-fonds.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GRIJZE LEEUW:

      Een schrijnend voorbeeld is CALPERS van Californie ( $ 250 miljard!),
      die een astronomisch bedrag op tafel legt voor de kosten van
      Private Equity en Hedge Funds en nu gedwongen is om open
      kaart te spelen en hun beleggingen daarin drastisch te verminderen.

      Het is ongelofelijk, hoe incompetent sommige beheerders zijn van
      ALLE pensioenfondsen. Vandaar, dat er zoveel geheimzinnigheid
      bestaat EN ONJUISTE berichtgeving.

      http://www.nakedcapitalism.com/2015/08/calpers-staff-demonstrates-repeatedly-that-they-dont-understand-how-private-equity-fees-work.html

      DS

      Verwijderen
  73. http://www.beurs.nl/opinie/markettalks/3827705/robeco-inflatie-keert-terug-maar-niet-door-qe-market-talk

    Leuke vondst inflatie toch door vergrijzing en conclusie aandelen beter dan obl., heeft deze meneer naar uw mening een punt of dwaalt hij?

    vr. gr.
    Forester

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FORESTER:

      Totaal mee ONEENS. De invloed van een eventuele loonsverhoging,
      na een 20-jarige reeele daling, van een kleinere beroepsbevolking op
      het totale prijspeil, lijkt uiterst beperkt. Niet alleen worden een
      toenemend aantal beroepen geautomatiseerd (robots), maar ook
      wordt de hoogte van de lonen bepaald door de rest van de wereld.
      Er zijn nog een oneindig aantal landen met aanzienlijk lagere lonen,
      die ervoor zorgen, dat alleen specialistisch werk 'tijdelijk' duur
      moet worden betaald. 'Te duur' en het prijst zichzelf uit de markt.

      Maar de sleutel voor inflatie is de 'omloopsnelheid van het geld',
      dat sinds 1997 DALENDE is en na 2008 ZELFS is INGESTORT.
      Hoezo? Welnu, de onorthodoxe monetaire verruiming van de
      Centrale Banken, welke inflatie had moeten aanwakkeren (en
      welke volgens vele half-intellectuelen tot hyperinflatie zou leiden),
      heeft dit proces juist VERSNELD. De instorting van de rente-inkomsten
      plus de excessieve schulden lijken iedereen veel voorzichtiger te
      hebben gemaakt. Prive-schuld in Amerika is sinds 2008 DALENDE.

      Aandelen zullen in de komende paar jaar met 50% + dalen, maar
      financieele instellingen zullen dat betwisten, want ze hebben uw
      geld nodig. Zij zijn niet in staat aan de bel te trekken.

      DS

      Verwijderen
    2. @FORESTER:

      De reden, dat aandelen met 50%+ zullen dalen, is, omdat die
      stijging te danken was aan het kunstmatige oppompbeleid van
      de Centrale Banken, dat NIET eeuwig kan zijn. Verder was er
      financial engineering, zoals inkoop van eigen aandelen met
      geleend geld en fusies/overnames met geleend geld. Niet
      vol te houden en bonus-gedreven.

      De enige 'tijdelijke' inflatie is geimporteerde inflatie na een
      tijdelijke devaluatie en natuurlijk activa-inflatie, die volledig
      krediet-gedreven is en op een gegeven moment weer, zoals
      altijd, als een pudding in elkaar zakt.

      De tijd van 'echte' inflatie was in de jaren '70 en begin '80,
      met inflatie van 15 tot 20%, wat in de kiem gesmoord werd
      door een rente van 20%+ (toen geloofde de kudde, dat
      inflatie NOOIT zou kunnen dalen). Welnu, die tijd komt
      niet terug. Er zal eerst een langdurige periode van vrijwillige
      of gedwongen schulddeflatie moeten komen ('Peak debt'),
      voordat 'echte' inflatie weer een kans krijgt. EN een
      Babyboom (en misschien wederopbouw, na de volgende oorlog).

      DS

      Verwijderen
  74. @DS, U vermoedt dat er een oorlog komt. Ik trouwens ook.

    Waar is het het veiligst volgens u?

    Vr.gr., Rob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      Mijn persoonlijke, bevooroordeelde keuze blijft: CANADA, omdat
      ik er gewoond heb. Het valt niet meer mee om binnen te komen.

      Zoals Koningin JULIANA:

      Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef Juliana met haar dochters Beatrix en Irene in Canada. Prinses Margriet werd geboren in een ziekenhuis te Ottawa.

      https://nl.wikipedia.org/wiki/Juliana_der_Nederlanden

      DS

      Verwijderen
    2. @ROB:

      De Derde Wereldoorlog is allang aan de gang. Het is nu 1936
      (Spaanse Burgeroorlog). De grootmachten escaleren het conflict
      in het Midden-Oosten. Oekraine is de eerste zet in het
      Europese schaakspel. Een verzoek van de laatste om lid te
      worden van de Nato, zou kunnen worden opgevat als een
      oorlogsverklaring aan Rusland. En vergeet niet China/Japan,
      die NOOIT hun geschillen ooit hebben bijgelegd en wat een
      kruitvat blijft.

      De massale volksverhuizingen zijn pas begonnen.

      DS

      Verwijderen
    3. @DS Wederom hartelijk bedankt voor uw antwoord.
      Ik heb jaren in Brazilië gewoond. Later dacht ik in Uruguay te gaan wonen. Nu wil ik in Indonesië (Bali) gaan rond kijken, ondanks het bericht dat ik net las: Indonesian Rupiah Rout Swells Cost of $304 Billion Foreign Debt

      http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-09-07/indonesian-rupiah-rout-swells-cost-of-304-billion-foreign-debt

      Hoe denkt u daar over?

      Vr.gr., Rob

      Verwijderen
    4. @ROB:

      BALI is prachtig, met uitstekende verbindingen naar belangrijke
      steden. het lijkt daar wel uit te houden:

      You can easily live a quality lifestyle in Bali for less than $1000 USD a month. In fact, my roommate David remarked that he thinks living 15 minutes outside of the central area in Bali was cheaper than living in North East Thailand! I believe it. That said– it’s also easy to spend $4000+ a month here in Bali. So don’t be shy if you’re ballin’ :) The cool thing about running in Bali with a bigger budget is that you are truly getting world class services at a great value– it’s not like places like Manila where you can pay a mint for what is pretty average food and accommodations.

      http://www.tropicalmba.com/expat-entrepreneur-in-bali/

      De RUPIAH is alleen nodig voor locale bestedingen. Dollars
      zijn voor het spaargeld EN het doen van koopjes beneden
      de marktprijs. Vele verkopers hebben een acuut gebrek aan
      kasgeld.

      DS

      Verwijderen
  75. Geachte heer Schmull....u maakt een opmerking over de nabije toekomst van de aandelenmarkt. Een nog betere indicator is volgens u de obligatiemarkt. Wat kunnen we daarvan verwachten? En belangrijker nog, wat zijn de zgn " red flags" anders dan stijgende rentevoeten, waaruit blijkt dat het slimme geld uit de obligatiemarkt trekt? Of zijn we dat stadium al voorbij? Met dank!

    Mvg
    Dutchcaesar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DUTCHCAESAR:

      De vooruitzichten voor KWALITEITS-obligaties blijven uitstekend,
      naarmate de economische tegenwind toeneemt. Trends in
      inflatie en rente blijven naar beneden gericht, BEHALVE voor
      landen en bedrijven met minder kredietwaardigheid (80% van
      de obligatiemarkt...)

      Dus Treasuries worden WEER de absolute winnaars, want er
      zijn geen alternatieven voor het Grote Nerveuze Geld. Vele
      andere markten zullen bevriezen en illiquide worden. Dus de
      volgende Zwarte Maandag zal leiden tot de sluiting van bijna
      alle markten. Serieus. Alles hangt af van vertrouwen.

      Betrouwbaar KASGELD wordt natuurlijk Koning als het vertrouwen
      vervliegt, maar velen zullen niet meer de kans krijgen om hun activa
      te vervangen met kasgeld. Het aantal van 'grotere dwaze kopers'
      raakt uitgeput.


      DS

      Verwijderen
  76. @

    Wie is dé Beleggingsexpert van 2015?....

    Voor de negende keer worden er dit jaar de Gouden Stieren uitgereikt. Voor zeven van de acht prijzen bepaalt een vakjury de winnaar, maar naar wie de Stier voor Beleggingsexpert van 2015 gaat, bepaalt u!
    Vanaf vandaag kunt u stemmen op wie het volgens u verdient om zichzelf Beleggingsexpert van 2015 te noemen. U kunt kiezen uit ruim veertig experts, waarvan uiteindelijk de vijf met de meeste stemmen meedingen naar de prijs die op 12 november - tijdens de uitreiking van de Gouden Stier bekend wordt gemaakt.
    Stem nu

    http://www.iex.nl/Column/163794/Wie-is-d-Beleggingsexpert-van-2015.aspx

    https://nl.surveymonkey.com/r/HTV93C3

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  77. http://fd.nl/beurs/1117753/vraagtekens-bij-bedrijfsschuld-opkomende-landen

    Een interessant artikel dat enerzijds voor een deel antwoord geeft mijn gestelde vraag rondom red flags mbt de obligatiemarkt en anderzijds een bevestiging geeft van wat u eerder verkondigde mbt effecten van carry trades, dollar sqeeuze en opdrogende financieringsbronnen.

    Mvg
    Dutchcaesar

    BeantwoordenVerwijderen
  78. Moet je voor KASGELD geen vertrouwen hebben dat het iets WAARD is? Ik ben zelf bang dat tijdens een crash cash king lijkt te zijn, maar als iedereen alles wantrouwt wat is dan een briefje van 10 euro nog "waard"?
    Zie bv ook Argentiniedocu waar uiteindelijk stukjes gouden ketting waarde hadden. streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Papiergeld is gebaseerd op vertrouwen. Het papiergeld, dat het meest
      kans maakt op dat vertrouwen is de Dollar, want het is van het
      machtigste land ter wereld, dat echt niet verdwijnt.

      De EURO is een valuta ZONDER land, zonder enig noemenswaardige
      militaire macht, zonder enige kans om te voldoen aan een echte Unie,
      behalve doormiddel van een ultieme crisis, die dan kan worden
      gebruikt om die Unie door te drukken. Zo'n Unie is niet lang houdbaar.

      Reken maar, dat vele overheden straks in gebreke zullen blijven.
      De grote kredietcrisis van Landen staat voor de deur, In 2013
      hadden achterstanden, faillissementen en herstructurering van
      staatsschulden een NIEUW record bereikt aller tijden (van $ 442
      miljard, volgens Bank of Canada).

      Maar de Dollar, Treasuries en Fysiek Goud (ongeacht de prijs)
      zullen de komende storm met vlag en wimpel doorstaan.

      Oh, en de valuta's van die opkomende machten, zoals China,
      Rusland, India, Brazilie, welnu --- die zijn vogelvrij bij de volgende
      volksrevolutie, die ECHT komt. Geen twijfel mogelijk, dat die
      rechteloze staten zullen struikelen en je krijgt je geld er NIET uit.

      DS

      Verwijderen
  79. @

    Uit mijn hart gegrepen. Hij slaat de spijker op zijn kop. KASGELD in
    DOLLARS!

    (TBP): ASSUME CRASH POSITIONS. We Only Hit AN AIR POCKET So Far. S&P 500 STILL OVERVALUED By 92%. GET OUT NOW

    http://www.safehaven.com/article/38844/if-you-think-that-was-a-crash-

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  80. DOE MEE. TEKEN VOOR EEN EU REFERENDUM!

    U kunt nu ONLINE ondertekenen!

    http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/08/geenpeil_je_kunt_nu_online_ondertekenen.html

    Jan Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  81. @

    Een uitgebreid verslag over ISIS om rillingen van te krijgen.

    Is het een wonder, dat MILJOENEN op de vlucht slaan?

    Dit loopt NIET goed af.

    http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2015/03/what-isis-really-wants/384980/

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  82. Geachte heer Schmull acht U op dit moment veilige cash in $ korte treasuries een betere keus dan bijv. beleggen in TLT, wat mogelijk terug kan naar $ 100 of 90?

    En in welk fonds kan ik beleggen in veilige cash?

    Dank U voor de moeite

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM: Korte termijn Treasuries geven flexibiliteit, maar de TLT
      is echt voor de langere termijn. Mocht de FED de rente toch verhogen,
      dan zouden korte Treasuries even afkoelen (hogere rendementen),
      wat niet erg is als men maar vasthoudt tot de afloopdatum.

      De Yield curve zou dan kunnen afvlakken, wat positief is voor de TLT.
      Er zijn sommigen, die geloven, dat de FED aggressiever te werk
      gaat en het laat aankomen op een 'steilere' yield curve, wat de
      gehele Treasury-markt tijdelijk ongunstig zou beinvloeden.

      Maar mijn mening blijft, dat er een TEKORT aan Treasuries is,
      dus het maakt allemaal weinig uit. De verkoop van Treasuries
      door China zou op den duur geen enkel probleem vormen,
      want Amerikanen zelf hebben het laagste % in Treasuries in
      30 jaar. DAT verandert totaal, als aandelen 50% dalen.

      Verschillende verzekeraars, etc, zoals Allianz, NN, etc, hebben
      geldmarktfondsen, maar lees de kleine lettertjes. Misschien
      worden er derivaten gebruikt om het rendement 'op te krikken',
      dus veiligheid is een betrekkelijk begrip.

      In Zwitserland is nu negatieve rente en bepaalde instellingen
      wensen 50 miljoen of meer in kasgeld opbergen in een kluis.
      De Zwitserse Nationale Bank WEIGERT dat geld beschikbaar
      te stellen!

      DS

      Verwijderen
    2. Er zijn blijkbaar nog slimmeriken http://marketupdate.nl/nieuws/economie/valutacrisis/dit-hedgefonds-koopt-voor-miljarden-aan-staatsobligaties/

      mvg
      PeterJ

      Verwijderen
  83. pensioengeld is niet van de deelnemers. Bizar maar waar.

    https://twitter.com/Ingrid_Weel/status/641233045421473792

    BeantwoordenVerwijderen
  84. as the BBC’s Andrew Hosken notes in his new book, Empire of Fear: Inside the Islamic State, the terrorist group’s objective is to take over the entire Middle East, all of North Africa and even parts of Europe by 2020.

    Hosken is also convinced, as he told the UK Daily Express on August 11, that IS would not hesitate to employ chemical, biological or nuclear weapons to achieve its goals.
    Daarom gebruken ze nu al chemische wapens en azen ze op de atoombommen van Pakistan.
    Wat de gevolgen voor de financieel-economische wereld zullen zijn, is voor mij niet te overzien.
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      BRAINWASHING, MIND CONTROL

      Helaas is het in de geschiedenis herhaaldelijk voorgekomen!

      https://en.wikipedia.org/wiki/Mind_control

      DS

      Verwijderen
  85. China heeft de yuan gedevalueerd maar ook met heel veel geld de beurs en de yuan gesteund. Dat is gas geven met de rem ingedrukt.
    Zal bij een volgende devaluatie (u denkt tot 20% ) niet nog meer geld nodig zijn ,iets wat nu al teveel kost. Welke weg zal China hierin volgens u gaan bewandelen of is het iets waar geen kontrolle meer over komt en dus gewoon "uit de klauwen" loopt,
    met mogelijk een nog grotere devaulatie , tot 50%?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Ondersteuning van de Yuan leidt tot een verdere daling van valuta-
      reserves en is daarom een strijd, die uiteindelijk niet kan worden
      gewonnen, tenzij de economische groei opeens versnelt.

      Devaluatie kan de vermindering van reserves enigszins tegenhouden,
      maar vaak komen er toch strictere kapitaalcontroles aan te pas.
      Stel je voor, als al dat buitenlands vluchtkapitaal opeens geen kant
      meer uit kan! Zou een les kunnen worden voor al die avonturiers, die
      op zoek waren naar hoger rendement.

      Elke Centrale Bank heeft een minimum aan reserves nodig, tenzij
      men een reserve-valuta heeft, waardoor men het eigen lot meer
      in de hand heeft.

      DS

      Verwijderen
  86. @

    Over GOUD (een VERZEKERING, ongeacht de prijs. Deflatie is funest.
    Misschien biedt een nieuwe monetaire stimulering wat soelaas.
    Het is nu afwachten geblazen):

    Nadat het 1200 niveau, na 2 1/2 jaar touwtrekken, sneuvelde, lijkt nu de tijd
    aangebroken voor een TEST van de 1100. Helaas lijkt vandaag het steunniveau
    van 1120 naar beneden te zijn doorbroken en lijkt daardoor het negatieve
    Kop-Schouder patroon van Augustus te worden bevestigd. Dit zou de weg
    vrij kunnen maken naar 1000 of lager:

    http://www.kitco.com/news/2015-09-09/Gold-Extends-Early-Losses-Hits-3-Week-Low-as-Sell-Stops-Hit-in-Futures.html

    http://www.kitco.com/charts/livegold.html

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  87. Geachte heer Schmull

    Ik heb het grootste deel van mijn beleggingen nog in een depot in Duitsland, waar ik tot voor kort gewerkt heb. Ik vraag me nu af of het raadzaam is dit depot naar Nederland over te brengen, onder meer in verband met het scenario van eventueel kapitaalcontroles als de financiële crisis in alle hevigheid uitbarst. Graag had ik uw visie hierop vernomen. Alvast dank hiervoor.

    Mrgalak

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MRGALAK:

      Het is altijd aan te raden om nooit het gehele vermogen te hebben
      in het land, waar men woont. Maar als het bescheiden is, dan
      liever dichtbij huis. Het hangt echter af van uw persoonlijk profiel.

      Depots zijn tegenwoordig niet gemakkelijk meer te krijgen.

      DS

      Verwijderen
  88. welke devaluatie ? , was 1 dollar op 6.2 en nu 1 dollar op 6.38

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Jawel, maar in Augustus was die beweging het grootst in 21 jaar (3%).
      Als zoiets in gang wordt gezet, dan zet de vergroting van de bandbreedte
      geen zoden aan de dijk. Nee, de markt verwacht het echte
      vuurwerk wat later, ondanks alle ontkenningen.

      http://www.xe.com/currencycharts/?from=USD&to=CNY&view=1Y

      DS

      Verwijderen
  89. http://www.zerohedge.com/news/2015-09-09/something-just-snapped-comex
    Wat is uw opvatting over de uitzonderlijke ratio tussen papier goud en echt goud ?
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      We horen dit al jarenlang. Maar er is geen reden om aan te nemen,
      dat het fysieke leveringspercentage de 2% te boven gaat (wat
      LAGER is dan jaren geleden). Degenen, die op de Comex opereren
      hebben geen enkele interesse in fysieke levering, maar alleen in
      speculatie a la hausse en a la baisse.

      Men moet 'eligible inventory' in aanmerking nemen en die is rond
      20% (owners per ounce is relatief stabiel op 4 tot 6), wat historisch
      juist hoog is. De paniek betreft de 'registered inventory', maar dat
      is onvolledig. Eligible kan betrekkelijk vlug worden omgewisseld in
      Registered.

      http://research.perthmint.com.au/2015/07/06/historic-comex-stocks-open-interest-and-delivery-figures/

      DS

      Verwijderen
  90. @ DS

    Ik las in 360 Magzine een interessant artikel afkomstig uit de LA Times:
    http://www.360magazine.nl/politiek/4774/aziatische-uitvaarten-zijn-gouden-handel

    Nog een leuke beleggings suggestie hierbij?
    Er werd een mooi bedrijf bij genoemd, maar dat was familie:
    http://www.angchinmoh.com.sg/aboutus_acm

    BeantwoordenVerwijderen
  91. Las ook een interessant nieuwsfeitje, dat na Casino en Carrefour ook de FNAC gaat winkels openen in Sub-Sahara Afrika:
    http://www.reuters.com/article/2015/09/07/idUSnHUG927wN1+1c2+ONE20150907

    Grootaandeelhouder in FNAC is Artemis. Artemis is eigendom van Francois Pinault. Francois Pinault was de man achter Pinault-Printemps-Redoute (PPR). PPR was eigenaar van CFAO.
    En CFAO was de grootste distributeur van automobielen in Afrika en een keten van apotheken + supermarkten op datzelfde continent, dat in 2009 een IPO kreeg en vervolgens in 2012 door Toyota van de beurs werd gehaald (!)

    In 2013 ging Carrefour winkels openen in Sub-Sahara Afrika met...je raadt het al...CFAO:

    http://www.cfaogroup.com/en/history
    http://www.cfaogroup.com/en/news/cfao-sets-the-stage-for-an-ambitious-growth-strategy-in-retail-in-sub-saharan-africa/page/7
    http://www.bloomberg.com/news/articles/2013-08-11/carrefour-ceo-follows-72-surge-with-african-expansion-retail


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. FNAC

      https://www.google.com/finance?q=fnac&ei=WUvxVfGHDcGCsgHz6ZHABA

      Verwijderen
  92. Ongelofelijk dit.

    Zeer grondig rapport Algemene Rekenkamer over (gebrek aan) toezicht op Europese noodsteun:

    http://www.rekenkamer.nl/Nieuws/Nieuwsberichten/2015/09/Meer_zicht_op_effectiviteit_van_Europese_steunprogramma%E2%80%99s_wenselijk

    BeantwoordenVerwijderen
  93. Is spoofing illegal? Depends. Here's a flow chart to help you decide:

    https://twitter.com/nanexllc/status/642065792029343750

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Welcome in the CASINO.

      Busted. This is the effect a spoofer had on the S&P 500 futures (eMini) this morning

      https://twitter.com/nanexllc/status/642063791539273732

      Verwijderen
  94. Shanghai gold exchange to allow physical gold as collateral

    http://af.reuters.com/article/metalsNews/idAFB9N11D00A20150910

    BeantwoordenVerwijderen
  95. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen