Translate

donderdag 5 maart 2015

BIJNA ALLES GAAT VOOR DE BIJL


BIJNA ALLES GAAT VOOR DE BIJL

Alles is toch in kannen en kruiken? Mooier kan het toch niet? Niemand behoeft zich meer zorgen te maken over stijgende rentes of dalende koersen! Centrale Banken, tezamen met hun handlangers, hebben met hun monetaire oppompbeleid (QE), de markten geprivatiseerd. Dat betekent, dat markten kunnen fluiten naar onvervalste prijzen, die hoofdzakelijk door vraag en aanbod tot stand worden gebracht. De Centrale Banken schijnen zich de markten, doormiddel van interventies en manipulaties, te hebben toegeeigend, zodat die zijn verdonkeremaand. Maar schijn bedriegt. Er is niet veel voor nodig om een kunstmatig kaartenhuis om te kieperen. Het is een kwestie van tijd en zal totaal onverwacht plaatsvinden. Een systeemcrisis zonder weerga maakt geduldig zijn opwachting, net zoals een leeuw, die de zebra in zijn klauwen laat rennen. Want wat de meeste optimistische waarnemers schijnen te negeren, is, dat de excessieve wereldschuld, als percentage van de totale economie, helemaal uit de hand is gelopen. Dat is niet op te lossen met nog meer liquiditeitscreatie (‘kwantitatieve verruiming’ - QE), want 97% van het monetaire systeem bestaat uit schuld (krediet), dat de wereld straks de das omdoet! De Centrale Banken zijn machteloos tegenover deze reusachtige kredietpiramide, deze King Kong, die deflatoire krachten ontketent, die onbeheersbaar blijken! Of denken ze werkelijk, dat zij deze Goliath, de grote reus, net zoals David, de kleine herdersjongen, met een welgemikte steen tegen zijn voorhoofd, onschadelijk kunnen maken? Wat een droom! Centrale Banken hebben bijna al hun kruit verschoten en het lijkt vechten tegen de bierkaai. De laatste schulddeflatie van 1929 tot 1949 (20 jaar!) was slechts een peuleschilletje, vergeleken met wat de wereld nu te wachten staat. De huidige wereldschuld, als percentage van de totale economie, is een veelvoud van toen! Onvoorstelbaar barre tijden komen op ons af en bijna alles gaat voor de bijl.


Er is geen tekort aan geld, zeker niet sinds 1971, toen het systeem van vaste wisselkoersen moest worden verlaten. Maar er is een overmaat aan krediet, dat steeds maar moet worden verlengd. Die herfinanciering is niet meer vanzelfsprekend, als de solvabiliteit in opspraak komt. Inkomen en vermogen vertonen nu eenmaal vaak grillige bewegingen. Dus hoe de bollebozen, aan het roer van ons monetaire systeem, de kredietcrisis menen te kunnen bestrijden met een tsunami aan geld (in ruil voor obligaties), dat alleen maar kan leiden tot een structureel tekort aan kwaliteitsobligaties, het essentieele onderpand van het systeem, en tijdelijke tekorten in bepaalde vaste activa, zonder de pijnlijke schuldsanering en -herstructurering, is een volledig raadsel. Zulke tekorten hebben geleid tot negatieve obligatierendementen en activa-bubbels, die het financieele systeem kapot maken! Geen enkel systeem kan op die manier lang functioneren. Men kan elkaar slechts, gedurende een beperkte tijd, aftroeven. Pas op voor de theoretici met hun ingewikkelde modellen, die zelf nooit ervaring hebben opgedaan met het leiding geven aan een echt bedrijf en die zelf nooit verantwoordelijk zijn geweest voor de betaling van personeelssalarissen. Degenen, die in het ‘echte’ leven staan, weten, dat men nooit kan terugdeinzen voor pijnlijke beslissingen, als de toekomst van een bedrijf eenmaal op het spel staat. Want anders is het over en uit.

Een tekort aan veilige kwaliteitsactiva, mede dankzij  het onorthodoxe monetaire beleid van de vriendelijke Centrale Bankiers, die alles proberen op te zuigen, luidt het einde in van het huidige kredietsysteem, dat gebaseerd is op onderpand. Zonder onderpand, geen krediet en ook geen derivaten. Er is nu een situatie ontstaan, die zich zelfs nooit voordeed tijdens de donkere dagen van de vorige economische depressie van de jaren ‘30. Het is al zover, dat grotere spaardeposito’s, die niet eens rentegevend zijn, extra worden belast of eenvoudigweg door de banken worden geweigerd. Nieuwe bankregels schrijven immers voor, dat een lagere hefboom wordt vereist en dat er dus minder ruimte is voor speculatie, wat het rendement op het eigen vermogen aantast. Een maatschappij, die besparingen ontmoedigt, en speculaties juist aanmoedigt, zal zich volledig verkijken op een duurzame economische groei, doormiddel van lange termijn investeringen. Alles is gericht op de korte termijn, wat altijd noodlottig afloopt. De enige groei is dan nog te danken aan een eventuele kredietexpansie. Maar steeds meer krediet levert tegenwoordig echter telkens minder economische groei op, totdat excessieve schuld een neerwaartse spiraal tot gevolg heeft!


Een kind kan op zijn vingers natellen, dat de wereld afstevent op hele moeilijke tijden. Dat is echt niet het einde van de wereld, want, terugkijkend in de geschiedenis, is er niets nieuws onder de zon. Alles heeft nu eenmaal een cyclus. De wereldeconomie kan zich, sinds 2000, zo’n 14 jaar geleden, nauwelijks in stand houden, ondanks al het monetaire kunst en vliegwerk, omdat er overal sprake is van niet-productieve schuld, waar rente en aflossing niet meer vanzelfsprekend zijn, en die goedschiks of kwaadschiks mettertijd zal worden gesaneerd. Uitstellen en uitsmeren zijn tijdelijke lapmiddelen. Dat is de stilte voor de storm!

Deflatie, op jaarbasis, is nu al een feit in 21 van de 34 grotere economieen van de OECD. Nog eens 7 economieen flirten met deflatie. Deflatie ondergraaft de belastinginkomsten en stuwt de nationale schuld, ten opzichte van het BNP, omhoog. Vandaar, dat de huidige deflatoire trend zo’n nachtmerrie vormt voor de beleidsmakers. Stel, dat die trend niet ‘tijdelijk’ is? De meeste waarnemers, die voortdurend hogere inflatie, hogere economische groei en hogere rente hebben voorspeld, zijn nog steeds van mening, dat Centrale Bankiers uiteindelijk het pleit zullen winnen, en dat hogere inflatie onvermijdelijk is. Maar al hun pogingen om een natuurlijke, aanstaande kredietinkrimping, plus de versnellende vergrijzing, tegen te houden, zullen vruchteloos blijken. De wereldwijde overcapaciteit in alles, dankzij het internationale oppomp- en kredietbeleid, zal eerst uit de weg moeten worden geruimd. Dit proces is ingrijpend en neemt heel veel tijd in beslag. De ene valse dageraad zal volgen op de andere.


In een wanhopige poging om ‘inflatie te importeren’, verlaagt het ene na het andere land ook nog de officieele rente, waardoor zo’n 34 grotere valuta’s al zijn gedevalueerd ten opzichte van de Amerikaanse Dollar, wat zelfs door het G-20 forum werd gerechtvaardigd! Maar er zijn grenzen aan de welgevalligheid van Amerika. Heeft men dan niets geleerd van de vorige economische depressie in de jaren ‘30 en de funeste uitwerking van tariefmuren (Smoot - Hawley Tariff Act, 1930)? Let op! Geen enkele valuta-koppeling is heilig meer, ook niet die tussen de Chinese Renminbi en de Amerikaanse Dollar. Zodra China zich gedwongen ziet om ook grootscheeps te devalueren, dan zijn de protectionistische geluiden in het Amerikaanse Congres niet van de lucht. De wereldhandel lijkt structureel zijn beste tijd achter de rug te hebben!

Vandaar ook, dat de zegetocht van de, vooral langere termijn kwaliteitsobligaties, sinds 1981 (33 jaar!), nog lang niet voorbij is. Het tekort daaraan wordt steeds nijpender, vooral als overheden, zoals Duitsland, de uitstaande schuld gaan verminderen. Opvallend is, dat de 25-jarige Nul-coupon obligaties, zoals die op Treasuries, in de afgelopen 33 jaar, gemiddeld 700% meer zijn gestegen dan aandelen! Het is zelfs zo, dat de Britse staatsobligaties (‘Gilts’) in de 19de eeuw, gedurende liefst 80 jaar in waarde bleven stijgen! Deflatie en beurspaniek waren toen aan de orde van de dag, waardoor aandelen, gedurende een generatie, als ‘hete aardappelen’ werden beschouwd. Niemand wil dit nu geloven of horen, maar een herhaling in de komende decennia is niet ondenkbaar! Wantrouw de algemene mening, dat riskante activa opeens ‘veilig’ zijn, op straffe van fors vermogensverlies. Zelfs Alan Greenspan, warempel de architect van het beleid van kwantitatieve verruiming (QE), liet zich onlangs ontvallen, dat de markten zeer heftig zouden reageren, mocht de Federal Reserve, door omstandigheden, gedwongen zijn om, los van haar uitgestippelde voornemens (‘forward guidance’), de bankreserves, die bij de Federal Reserve gestald zijn, toch extra te belasten. Daarom is het zo gevaarlijk om te hangen aan de lippen van woordvoerders, want zoiets gebeurt totaal ‘onverwacht’.

In een tijd van nul-rente, bank bail-ins (met mogelijke confiscatie van deposito’s) en ongewone monetaire superstimulering, lapt iedereen ‘risico’ aan zijn laars. Liever dure aandelen en duur onroerend goed, op toplocaties, en natuurlijk fysiek Goud, die, in het ergste geval, altijd ‘iets’ waard zijn, dan ‘geld’ en obligaties, die wellicht behangpapier worden. Wat rationeel lijkt in een typische bubbel, is absolute waanzin, als men weer in staat is om de zaak nuchter te bekijken. ‘Kuddegeest’ is menselijk (en dierlijk!), maar uiteindelijk zeer gevaarlijk voor het eigen welzijn. Niemand kan echter de toekomst echt voorspellen, dus een gespreid vermogen blijft te allen tijde een absolute vereiste.

Alle hoop, dat China de wereld zou redden, laat staan, dat het de leidende rol in de wereld van Amerika zou overnemen, is allang de bodem ingeslagen. Niet alleen is de traditionele, kredietgedreven economische groei daar gehalveerd, als men tenminste de officieele cijfers mag geloven, of hoogstwaarschijnlijk geheel verdwenen,  maar er zijn nu eindelijk ernstige vraagtekens gerezen over haar interne en externe schulden van tienduizenden miljarden. Duizenden Chinezen van de elite hebben de bui al zien aankomen en zijn inmiddels al met honderden miljarden, dankzij creatieve financieele praktijken, op de vlucht geslagen naar het Westen. China wordt, hier en daar, terecht, al vergeleken met het overmoedige Japan van 1990, waar de economische groei het, sindsdien, al 2 decennia, heeft laten afweten. De algemene mening was, dat er sinds 2002, toen China deel ging uitmaken van de World Trade Organization (WTO), een permanente hausse zou zijn ontstaan in grondstoffenprijzen. Inderdaad was China, gedurende vele jaren, verantwoordelijk voor de aankoop van 40% van de jaarlijkse wereldproductie van de meeste grondstoffen. De ongeevenaarde voorraadopbouw, die daarop volgde, en de gigantische overcapaciteit bij de grondstoffenproducenten, die historische trends extrapoleerden, hebben nu een structurele grondstoffeninzinking teweeggebracht. Dit geldt ook voor de olieprijs, omdat slechts 1.6% van de 2,222 olievelden in de wereld, een negatieve kasstroom heeft bij een olieprijs van $ 40.00 (Wood Mackenzie). Dus de olie-overproductie gaat voorlopig nog vrolijk door! De nominale olieprijs van $ 11.28 van December, 1998, is weer in zicht en de $ 133.93 van Juni, 2008, is echt voorgoed verleden tijd. Het is bijna niet te geloven, maar talloze ‘deskundigen’ hadden het toendertijd over een mogelijke olieprijs van $ 200.00! De financieele en werkgelegenheids-repercussies van deze komende depressie in de oliesector, en in de grondstoffensector in het algemeen, worden nog verschrikkelijk onderschat. Pas op voor beleggingen in de zogenaamde Opkomende Landen!


Vergeet ook alle mooie verhalen over de verbetering in de werkgelegenheid. Niet alleen is dat cijfer, overal ter wereld, om politieke redenen, hevig gemanipuleerd en ook nog eens onvergelijkbaar van land tot land, maar het is zonder meer zo klaar als een klontje, dat banengroei alleen plaatsvindt bij bedrijfstakken met laagbetaalde werknemers. Bovendien stijgt het aantal werknemers, buiten een vast dienstverband met vaak veel kortere arbeidstijd, overal aanzienlijk. Als klap op de vuurpijl, zijn vooral de vijftigplussers, die, noodgedwongen, hardnekkig aan de slag blijven of zelfs terugkeren in het arbeidsproces, de snelst groeiende groep van werknemers, vooral in Amerika. De jeugdige generatie heeft het nakijken, vooral in de economisch zwakkere landen.

Verder zal de Eurozone, in de huidige opzet, een structurele deflatie en een wereldrecessie niet kunnen overleven. Daarnaast is Europa politiek onhandelbaar, getuige de schuchtere aanpak van de oorlog in Bosnie (1992 - 1994, met 100,000 slachtoffers) en nu weer, van de hedendaagse schaakbewegingen van Rusland. Zonder een volledige, politieke en monetaire integratie, inclusief het verlies van soevereiniteit op allerlei vlakken, zullen de interne onevenwichtigheden scherp toenemen. De enige manier om de Euro te behoeden voor de ondergang, schijnt te worden, de instelling van een staatsstructuur, die de inspraak van de bevolking tot een minimum beperkt en de solidariteit, bij de lidstaten onderling, gewoon doordrukt. Veel geluk daarmee! Dat wordt misschien geprobeerd, maar de geschiedenis heeft geleerd, dat geen enkele monetaire en politieke unie, die bestaat uit verschillende, soevereine landen (ongeveer 150 stuks), het ooit lang heeft kunnen volhouden. Toegegeven, het Romeinse Rijk bestond 750 jaar en het Byzantijnse Rijk zelfs 900 jaar. Uitzonderingen bevestigen de regel!


We moeten de toekomst, ondanks alles, ook weer niet al te somber inzien. Een optimistische kijk is een voorwaarde voor zelfbehoud. Elk obstakel kan en zal worden overwonnen, want de mens is ongelofelijk creatief. De wereld staat nog pas aan de vooravond van baanbrekende technologische en biotechnologische ontwikkelingen. Alle hel en verdoemenis kunnen die vooruitgang slechts vertragen, maar niet tegenhouden. Het is daarom zaak om zich, als mens, aan te passen aan een wereld in beweging, want de afgelopen generatie heeft, in de laatste 70 jaar, buitengewoon geluk gehad vergeleken met alle voorafgaande generaties. Zoiets heeft ook een cyclus.



DIEDERIK SCHMULL


5 Maart, 2015


WESTCLIFF-On-SEA, Essex, U.K.
=

92 opmerkingen:

  1. @

    (ZH)(JP MORGAN): ECB May REDUCE INTEREST RATES On CASH DEPOSITS To: MINUS 3%: It's Close To RUNNING OUT OF AMMUNITION

    http://www.zerohedge.com/news/2015-03-04/ecb-will-cut-rates-minus-3-jpmorgan

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  2. http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/muenchau-zu-griechenland-schuldenschnitt-parallelwaehrung-euro-austritt-a-1021259.html
    Muenchau denkt dat dit de griekse keuze wordt...
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      De meeste Eurocraten hebben nog een droom van een volledig
      geintegreerde, gecentraliseerde Eurozone, waar niemand uit de
      boot mag vallen. Griekenland is maar 2% van het BNP van Euro-
      land. Dus als Griekenland, het Florida zou worden van Euroland,
      dan is er niets aan de hand, maar dan moet men de lasten
      natuurlijk verlichten. De schuld is tenslotte OOK te danken aan
      de banken van de andere lidstaten, die wat wilden verdienen.

      Maar die droom wordt met de dag MINDER WAARSCHIJNLIJK.
      Ga er maar van uit, dat landenfaillissementen in de komende
      jaren TROEF worden.

      DS

      Verwijderen
  3. Geachte heer Schmull, vindt U BB Biotech AG nog een interessante belegging nu de koers inmiddels op € 275 staat?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      http://www.bloomberg.com/quote/BB:IM

      Dit lijkt nog steeds een heel aantrekkelijk en goed geleid fonds op
      de langere termijn. Er is nog steeds een aardige korting ten opzichte
      van de intrinsieke waarde (275 tegenover 323 ).

      Maar recentelijk is er wel een soort prijsoorlog in Biotech, waardoor
      een verzwakking van de koers geen verrassing zou moeten zijn.

      Men moet deze sector nu meer benaderen op basis van zwakte,
      die dan koopgelegenheden schept. Tenslotte was de stijging in
      laatste jaren erg spectaculair.

      Kijk eens naar het laatste vuurwerk (weer een prachtig aandeel,
      dat verdwijnt):

      http://www.cnbc.com/id/102477824

      DS

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      Herstel! Pharmacyclics NET overgenomen door AbbVie !

      http://www.usatoday.com/story/money/business/2015/03/04/abbvie-acquires-pharmacyclics/24416483/

      JNJ vist achter het net.

      DS

      Verwijderen
  4. U benadert de crisis als het schillen van een ui. Iedere keer tranen in de ogen en dan gaat er weer een schil af etc :-)

    .........Liever dure aandelen en duur onroerend goed, op toplocaties, en natuurlijk fysiek Goud, die, in het ergste geval, altijd ‘iets’ waard zijn, dan ‘geld’ en obligaties, die wellicht behangpapier worden. Wat rationeel lijkt in een typische bubbel, is absolute waanzin, als men weer in staat is om de zaak nuchter te bekijken.......

    I.p. gaat alles toch via een bubbel via het wealth cycle systeem? Dus een duur huis icm goud lijkt mij niet verkeerd, mits men voldoende geld over houdt om belastingen en rente etc te betalen

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Alles draait om 'value for money', NIET om het feit, dat men het zich
      zou kunnen veroorloven. Welnu, men krijgt soms TRANEN in de ogen,
      als men ziet, wat men moet betalen voor luxe woongenot in Londen,
      New York en ... Toronto. In de laatste stad is de GEMIDDELDE
      prijs voor een vrijstaand huis nu $ 1 miljoen CAD ! En dat is een
      doodgewoon huisje! Zijn de mensen nou gek geworden?

      #TORONTO HOUSING Market In A CLASSIC BLOW-OFF TOP PHASE. Current BIDDING WARS Totally UNJUSTIFIED. BRUTAL COLLAPSE?

      http://www.theglobeandmail.com//report-on-business/economy/housing/toronto-home-buyers-struggling-to-afford-the-1-million-price-tag/article23298392/?cmpid=rss1&click=sf_globe

      Dit blijft ECHT niet zo. Want het staat in geen verhouding tot het
      gemiddelde inkomen of de gemiddelde huuropbrengst.

      DS

      Verwijderen
  5. Vindt u de ZROZ /TLT momenteel bijkoopwaardig?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Er is een 'gezonde' correctie achter de rug en de opwaartse trend lijkt
      nog in tact. Beiden lijken dus aantrekkelijk voor de langere termijn,
      want de langere termijn rendementen kunnen in de komende JAREN
      nog VEEL LAGER uitvallen, zie Japan!

      http://bigcharts.marketwatch.com/quickchart/quickchart.asp?symb=TLT&insttype=Fund&freq=2&show=&time=13

      DS

      Verwijderen
  6. Vindt u de ZROZ /TLT momenteel bijkoopwaardig?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      http://bigcharts.marketwatch.com/quickchart/quickchart.asp?symb=zroz&insttype=&freq=2&show=&time=13

      DS

      Verwijderen
  7. @

    (GALT): $ 600.- #GOLD? Deflationary Forces To REALLY PICK UP Later In 2015 And GOLD Will NOT Be SPARED

    http://www.safehaven.com/article/36864/gold-set-to-plunge-below-600

    Daarom blijft GOUD een VERZEKERING, ONGEACHT DE PRIJS, een
    wegleggertje, waarvan men hoopt, dat het nooit nodig is, net zoals uw
    inboedelverzekering.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @DS Weet u wat een Dollar for lot form inhoud?
    IK had nog Chinese aandelen die bijna niets meer waard zijn.
    Via mijn broker moest ik en Dollar for lot invullen. Maar heb geen flauw idee wat dat inhoud. Alvast zeer hartelijk bedankt voor uw antwoord.

    Met vriendelijke groeten , Jan Jaap

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JAN JAAP:

      Elk aandeel in Hong Kong heeft een eigen HK$ lot size:

      It is perfectly normal for Hong Kong stocks of even well-known companies to trade at prices that correspond to less than HK$4 a share. A Hong Kong stock would not be considered a penny stock unless its price was less than about HK$ 0.50.
      Each stock has its own individual board lot size (an online broker will usually display this along with the stock price when you get a quote); purchases in amounts which are not multiples of the board lot size are done in a separate "odd lot market"

      http://en.wikipedia.org/wiki/Hong_Kong_Stock_Exchange

      When trading on the Hong Kong Stock Exchange you must be aware of tick sizes, tolerance levels and lot sizes.

      http://int.tddirectinvesting.com/en-gb/investment-products/stock-trading/international-stocks/stock-exchange-list/hong-kong/

      Uw broker zou u moeten uitleggen, hoe u dat formulier moet
      invullen. Hopelijk is er een contactpersoon.

      DS

      Verwijderen
  9. @DS De euro lijkt een grote daling te gaan zien,zijn er behalve dollars kopen ook nog andere wellicht betere manieren om koopkrachtverlies tegen te gaan?

    Mvr gr Nico

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @NICO:

      Niet echt. De USD blijft gewoon hetzelfde, maar alle valuta's zijn in
      een race naar de 'bodem'. Valuta-oorlog! Zodra de grenzen sluiten
      voor het kapitaalverkeer, zoals tijdens de Aziecrisis van 1998, dan
      komt er hier en daar weer 'herstel'. Alleen de USD biedt lange
      termijn zekerheid, zoals ik al jarenlang heb rondgebazuind. Velen
      konden het maar niet geloven, vooral wat de Euro betreft, want op
      koopkrachtsbasis en op basis van betalingsbalans van Euroland,
      lijkt de Euro ondergewaardeerd.

      Maar de rendementen in Euroland vergeleken met Amerika zijn nu
      in Lillyputterland. Vandaar deze vlucht uit de Euro, ondanks de
      'fundamentals', die er trouwens NIET toe doen, omdat Euroland
      NIET een land is en ook nooit zal worden. Vele lidstaten zijn
      STRAATARM en in GROTE moeilijkheden.

      DS

      Verwijderen
  10. hadewych von mises6 maart 2015 om 11:41

    Inderdaad: euro voor de bijl ?
    http://armstrongeconomics.com/2015/03/06/the-euro-destined-for-80-cents/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Mee eens! Het systeem BEZWIJKT, maar men probeert dat te
      CAMOUFLEREN, zoals altijd.

      De EURO is in een wild gevecht om te overleven. De Duitsers hebben
      nu opeens een LIRE, niet een Deutschmark. HOELANG NOG?

      Draghi denkt de Euro te kunnen redden met QE, maar hij krijgt straks
      een KAT in de zak (Sorry, MiauMiau).

      Dit is het EINDSPEL van het EUROPROJECT.

      DS

      Verwijderen
  11. Dit is het EINDSPEL van het EUROPROJECT....

    Wanneer lijkt u het beste moment om weer in de euro te gaan, vanwege een mogelijke terugkeer naar de gulden, die dan weer veel sterker wordt?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Valuta's voorspellen is een onmogelijk waagstuk, want er zijn teveel
      factoren, die een rol spelen.

      Misschien houdt men het nog jaren vol, want het is vooral een
      politiek, niet economisch, project.

      Er is echter een doorbraak naar beneden van een Kop-en-Schouder
      patroon (EUR/$), sinds 1990:

      http://fxtop.com/en/historical-exchange-rates-graph-zoom.php?C1=EUR&C2=USD&A=1&DD1=01&MM1=01&YYYY1=1990&DD2=06&MM2=03&YYYY2=2015&LARGE=1&LANG=en&CJ=0&MM1Y=1

      Misschien staat de Eur/$ in de komende jaren LAGER dan in 2001
      ( 0.82) ! Misschien moeten we denken aan 0, 50. DAT is, wanneer
      Duitsland en Nederland eruit stappen.

      DS

      Verwijderen
  12. http://seekingalpha.com/news/2351766-dollar-and-treasury-yields-spike-after-strong-jobs-print

    iTLt daalt meer dan 2% op deze cijfers, acht U dat terecht of zijn het gemanipuleerde cijfers en krijgen we een herstel in de koers.
    Draghi gaat alleen obligaties opkopen met een positieve rente?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Het lijkt alsof de FED er niet meer onderuit kan en de rente toch
      moet verhogen om haar geloofwaardigheid te handhaven.

      Die economische cijfers, zoals Payroll en werkeloosheid, zijn totaal
      onbetrouwbaar en worden regelmatig herzien. Maar die dienen om
      haar 'beleid' te rechtvaardigen, totdat de markten een forse correctie
      krijgen en de Dollar weer 'te hoog' wordt ( een crisis in de opkomende
      markten, met hun Dollarschulden, komt dichterbij).

      Vergeet niet, dat de TLT, na de spectaculaire stijging in '14, een
      tegenbeweging moest krijgen, maar de lange termijn trend lijkt
      nog volledig in tact. We moeten nu weer wat geduld hebben, tot
      het zogenaamde economische herstel een Fata Morgana blijkt.

      $ 110 lijkt een mooi weerstandsniveau. We moeten afwachten.

      http://bigcharts.marketwatch.com/quickchart/quickchart.asp?symb=tlt&insttype=&freq=2&show=&time=13

      DS

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      Draghi BLUFT. Wie weet, die gehele QE in de Eurozone zal
      waarschijnlijk ernstig teleurstellen, want de obligatiemarkt is
      ILLIQUIDE. De ECB doet net alsof dit al lukt, nog voordat er
      een begin aan is gemaakt. De markt is al nerveus, dat het
      misschien NIET lukt. DAT moet nog worden verdisconteerd!

      DS

      Verwijderen
  13. Staatsobligaties van (zeer) goede kwaliteit horen vandaag thuis in een beleggersportefeuille maar niet iedereen beschikt over de nodige kennis en tijd om een en ander op te volgen. Een goed beheerd fonds biedt dan een uitkomst. Echter, banken en brokers bieden meestal slechts hun "huisfonds" aan en op de site van Morningstar loop je verloren in een onoverzichtelijk aanbod.
    Heeft u tips om een degelijk(e) staatsobligatiefonds(beheerder) in België, Nederland of het VK op het spoor te komen ?
    Dank !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIRK BAUWENS:

      Helaas is het te moeilijk om hier bepaalde beheerders aan te bevelen.
      Het blijft een kwestie van eigen onderzoek en contacten en dan nog
      is het een mijnenveld. Er komt veel geluk bij kijken. Bovendien wisselt
      de reputatie van elke beheerder regelmatig. Zo is het leven.

      Mijn voorkeur BLIJFT uitgaan naar Amerikaanse Treasuries:

      http://etfdb.com/etfdb-category/government-bonds/

      ETF's kunnen als aandeel worden gekocht en lijken kostenbesparend.

      http://money.usnews.com/funds/mutual-funds/rankings/long-government

      Enkele bekende huizen, waarvoor men moet betalen.

      Verder is 99% van de deskundigen relatief NEGATIEF over de
      obligatiemarkt, en is dat al JAREN. De zogenaamde
      'obligatie-bubbel':

      http://moneyweek.com/bonds/

      Niet-Amerikaanse staatsobligaties, met uitzondering van de
      Nederlandse Staatsleningen, lijken voorlopig glad ijs. Zelfs
      de Duitse Bunds verdisconteren NIET de wankele Duitse
      situatie t.a.v. haar bankwezen en haar pensioentekort. Verder
      zijn staatsobligaties van grondstoffenlanden UIT DEN BOZE.

      Let wel: men moet soms in de wachtkamer, zeker na de spectaculaire
      rendementsdaling, sinds 2013

      DS

      Verwijderen
  14. Geachte heer Schmull

    De Politiek in Zwitserland is het niet eens met de beslissing van de SNB dat de SNB de SFr. losgekoppeld heeft van de Euro (voor de Bühne?)...Wat is uw mening heeft de SNB gelijk of de regering?
    http://www.handelszeitung.ch/politik/bundesraete-regen-neuen-mindestkurs-749065

    Mbt. Draghi/ECB en QE in Europa, wat zouden de alternatieven kunnen zijn voor Draghi/ECB als hij ziet dat de ECB balans zo dramatisch krimpt tov. andere Centrale banken sinds 2012?

    GL

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GRIJZE LEEUW:

      Het SNB heeft met de CHF-ontkoppeling het gelijk aan haar zijde.
      Koppelingen zijn ondingen en bevoordelen bepaalde partijen, maar
      benadelen weer andere. Natuurlijk is het een politiek hangijzer!
      Toch lijkt het theater: de meeste Zwitserse multinationals hebben
      hun kosten en omzet merendeels BUITEN Zwitserland.

      Bovendien is het kopen van een buitenlandse valuta door een
      Centrale Bank ONGEZOND en de boel ernstig vertekenen. Anders
      was de EURO al veel EERDER gedaald.

      In theorie kan de ECB haar koopprogramma uitbreiden, door de
      kwaliteitsregels te veranderen voor de opkoop. Er zijn nog 3000 miljard
      aan giftige leningen, die al of niet zijn weggemoffeld (via derivaten).
      In de praktijk lijkt dat een brug te ver.

      DS

      Verwijderen
  15. Kan USA de rente wel verhogen? Of stort dan de hele export in en de binnenlandse groei? Streetrunner.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      De renteverhoging wordt steeds uitgesteld. De groeiverwachtingen
      worden steeds naar beneden aangepast. De werkgelegenheids-
      cijfers zijn onbetrouwbaar en politiek gekleurd. Een NOG hogere
      Dollar treft de 40% van de buitenlandse winst van de S&P 500,
      welke ook steeds tegenvalt. Buitenlandse handel als % van het
      BNP is echter maar 13%. Maar een NOG hogere Dollar brengt
      wel de Dollardebiteuren in ernstige moeilijkheden.

      Misschien wordt de rente dus TOCH een beetje verhoogd om te
      zien, wat er gebeurt. Want die NUL-rente heeft al te lang geduurd.
      Wat er echter zou moeten gebeuren: WEG met 'forward guidance',
      WEG met persconferenties; laat iedereen maar GISSEN en dan
      de rente PLOTSELING veranderen, ZONDER aankondiging, zoals
      vroeger. De FED moet gewoon zijn mond houden.

      Een QE-Exit kan zeer pijnlijk zijn. Misschien gebeurt het daarom
      juist WEL. Om de markten een LES te leren. DAAROM gebeurden
      2000, 2008, en niet te vergeten, 1929. Het was de FED, die het
      feest ten einde bracht door verkrapping. TEGEN de verwachting in.

      DS

      Verwijderen
    2. @ DS: 'DAAROM gebeurden 2000, 2008, en niet te vergeten, 1929. Het was de FED, die het feest ten einde bracht door verkrapping. TEGEN de verwachting in.'

      Bernanke heeft namens FED aan Friedman zijn excuses aangeboden dat de FED te weinig gedaan in de Grote depressie heeft en beloofd dat dat nooit meer zal gebeuren. Mi. stuurt Yellen niet op inflatie maar op werkgelegenheid, stijgende lonen en arbeidsparticipatie. Zij heeft slechte ervaring met het sturen op inflatie in de 2e helft van jaren '90. Onlangs noemde zij twee nieuwe prioriteiten: afstand arm/rijk en economische problemen in de overige wereldeconomien.
      Daarbij ben ik er haast zeker van dat zij nooit '1937' wil herhalen. Zij presideert tot 2018. Dan is er een andere VS-president en .....zullen we zien.

      Afgelopen week is de Lumber-future door een zware weerstand gevallen en zet de negatieve trend voort. Dat is geen goed teken van de economie. Er is correlatie met de huizenmarkt. In 2005 topte Lumber, zomer 2006 topte huizenmarkt en 2007 topte S&P500.
      Wijlen Rienk kamer waarschuwde in najaar 2006 dat na een top in de huizenmarkt 2006...een jaar later de S&P zou toppen en een crisis zou volgen. Komt er dan nu misschien een volgende QE in de VS?

      GL

      Verwijderen
    3. @GRIJZE LEEUW:

      Inderdaad lijkt een inflatie-target ondoenlijk, ookal doet men zijn
      uiterste best. De hogere Dollar is alleen al deflatoir. En 'echte'
      inflatie via 'echt' helicoptergeld i.p.v. obligatie-swaps BLIJFT in
      Amerika ILLEGAAL.

      Toch worden de verwachtingen voor het Amerikaanse economische
      herstel en vooral van de winstverwachtingen CONSTANT naar
      beneden bijgesteld. Het is vrijwel zeker, dat het verwachte herstel
      opeens 'verdwenen' lijkt te zijn aan het eind van het jaar.

      Lumberfutures zijn een teken aan de wand en het herstel in de
      Amerikaanse huizenmarkt mocht echt al geen naam hebben:

      KLIK vanaf 2000:

      http://www.tradingeconomics.com/united-states/housing-starts

      Nog 50% beneden 2006! EN 9 miljoen 'onder water'!

      http://www.zillow.com/visuals/negative-equity/#4/39.98/-106.92

      Een QE4 is zeker mogelijk, maar het moet eerst misgaan. De
      geloofwaardigheid van de FED is dan in duigen. De markt zou
      daarop erg negatief kunnen reageren in tegenstelling tot alle
      voorafgaande QE's.

      DS

      Verwijderen
  16. Geachte heer Schmull

    Nieuwe problemenland in Euro. De GIPPSFr-landen infecteren steeds meer Euro-landen. Wordt hier een nieuwe crisis a la 2008 aangekondigd?
    Oostenrijk en Karinthie hebben groot financieel probleem met de HHA
    http://www.forbes.com/sites/francescoppola/2015/03/07/a-european-argentina/

    Die problemen bedreigen ook andere Oost-Europese landen, zoals Kroatie.
    Het raakt zelfs Bayern in Duitsland, het rijkste Bundesland.

    ECB-Target2 kondigde de problemen van Oostenrijk de laatste 7 jaar al aan:
    http://www.querschuesse.de/target2-salden/

    is HHA de 'Credit Anstalt' van de huidige crisis?

    GL

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GRIJZE LEEUW:

      Coppola is een hele scherpe analiste en ik heb haar in Londen ontmoet.
      Interessant! Daar komt nog bij, dat Hypo Alpe Adria een van mijn
      VROEGERE CLIENTEN is geweest!

      Garanties zijn natuurlijk LEGALE VOETANGELS, net zoals arbeids-
      contracten. Ontbindt je die, dan is het procederen geblazen.

      Het was trouwens al jaren duidelijk, dat de Oostenrijkse banken
      WEER, net zoals Kreditanstalt vroeger, in grote moeilijkheden zijn
      beland. De hypotheken in Oost-Europa waren superriskant!

      Prachtige charts van de Target2 overigens. Dat blijft een fascinerend
      fenomeen.

      Er zijn talloze 'triggers' te bedenken voor de volgende crisis. Misschien
      moet de FED weer bijspringen met LIQUIDITY SWAPS zoals in 2008.

      DS

      Verwijderen
    2. @ DS: Er zijn talloze 'triggers' te bedenken voor de volgende crisis. Misschien moet de FED weer bijspringen met LIQUIDITY SWAPS zoals in 2008.

      En ligt daarom het meeste goud van Europa in de kelder van de NY-FED? Als pand?

      Die hypotheken heeft men dan ook nog vaak afgesloten in SFr. en deze is sinds 2007 57% gestegen tov. Euro.

      Mbt. de Target2 vind ik het bijzonder dat NL het Target2 tegoed heeft afgebouwd en Duitsland slechts 45%.
      Daarbij heeft Griekenland zijn Target2 schuld grotendeels afgelost en Portugal vrijwel niet.
      Worden Portugal en Oostenrijk de volgende probleemlanden?

      GL

      Verwijderen
    3. @GRIJZE LEEUW:

      Inderdaad is de grote vraag, wat er aan de hand is met de grote
      Goudvoorraad van Europa. Wat we wel weten is, dat Groot-Brittannie
      een deel van de oorlogsschuld van WW I & II aan Amerika heeft
      moeten betalen met Goud uit Zuid-Afrika. Amerikaanse schepen
      kwamen het ophalen!

      http://hitchensblog.mailonsunday.co.uk/2014/08/britains-vast-unpaid-debt-to-the-usa.html

      Oostenrijk staat zeker op de nominatie voor de volgende crisis en
      natuurlijk Portugal, ookal zullen zij heftig ontkennen. Overigens
      lijkt GEHEEL EUROPA een schuldherstructurering tegemoet te
      gaan, want het bankwezen (5 maal de economie) is het ZWAARD van
      DAMOCLES.

      DS

      Verwijderen
  17. @

    Het lijkt dus nu ECHT te gebeuren....(maar NIET zonder VUURWERK)

    (EKATHIMERINI): #GREECE CLOSER TO #DEFAULT Than EVER! SYRIZA UNCOMPROMISING! Even IMF Considers DEFAULT As MANAGEABLE

    http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite3_1_08/03/2015_547979

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  18. @DS
    Hoe groot schat u de kans dat Griekenland vandaag uit de euro stapt?
    En over een half jaar?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Wat de kansen zijn van een GREXIT weet niemand. Maar die nemen
      wel zienderogen toe. Tenzij er weer een compromis komt. Dat laatste
      kan een hele tijd duren.

      DS

      Verwijderen
  19. @DS
    Interessant artikel: http://www.mineweb.com/news/gold/could-china-actually-have-30000-tonnes-of-gold-in-reserves/
    -Heeft China 30.000 of 1074 (officieel) ton goud?
    -Neemt China 2e helft van het jaar grootschalige, pijnlijke beslissingen?
    -Koppelt China binnen 3 jaar zijn goud aan de Yuan?
    -Heeft deze heer Hunt een trackrecord?


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Simon HUNT heeft een goede reputatie, maar NIEMAND weet er het
      fijne van. Het blijft een gissing. GOUD is een GEHEIM, niet alleen in
      China, maar overal.

      Koppeling van de Yuan aan Goud lijkt voorlopig vergezocht. Zoiets
      doet GEEN LAND uit zichzelf. Daarvoor is een internationale
      conferentie nodig, een Bretton Woods II.

      DS

      Verwijderen
  20. Voor diegenen die in Laos, Cambodja en Myanmar willen beleggen.
    FMG Global Mekong Fund:
    http://bit.ly/1wfJI9l

    Belegt in pre-IPO aandelen. Maar Max Myanmar is wel van top-crony Zaw-Zaw.


    Min. Investment $ 25,000
    Myanmar 17.6% portfolio
    Cambodia = 11.1%
    Laos = 5.2%
    Cash = 43%

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. http://www.oxfordbusinessgroup.com/overview/preparations-launch-country%E2%80%99s-stock-exchange-planned-be-operational-late-2015

      Verwijderen
    2. @SCHUMPETER:

      Interessante ontwikkelingen! Maar het een en ander zal heel veel
      geduld vergen. Een cultuurverandering is een gigantische uitdaging.

      DS

      Verwijderen
  21. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. En voor nog meer avontuurlijke ideeen :)
    Iran:
    http://bit.ly/1wfLhV1

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @SCHUMPETER:

      Vele ideeen! Maar het lijkt meer beleggen in Private Equity met een
      lange termijn horizon en beperkte verhandelbaarheid. Toch is er een
      veelbelovende klapper mogelijk in dit soort landen. Men moet op de
      koop toenemen, dat men misschien 'te vroeg' is.

      DS

      Verwijderen
  23. @DS
    Is uw verwachting dat na een crash of groot ingrijpen (GREXIT, of Chinese herstructurering, ………) eerst de Goudprijs flink daalt, en na enige tijd weer flink stijgt? Met mogelijke koppeling zoals in de vorige link/reactie voor China wordt geschetst. En als China dat zou doen, zal dit dan niet een gecoördineerde actie zijn van alle Centrale banken? Of is het eerst ieder voor zich en daarna ontkomen de centrale banken er niet meer aan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Bij een volgende crisis moet iedereen alles, wat los en vast zit, weer
      verkopen, vanwege 'margin calls' (krediet). Dus ook Goud. Natuurlijk
      komt er daarna weer een herstel, maar de sleutel voor Goud is
      inflatoire verwachtingen (deflatie is funest) OF, inderdaad, een
      officieele opwaardering van Centrale Bank Goud, zoals in 1934, om
      de centrale banken zelf te herkapitaliseren. Dat laatste gebeurt
      alleen, als men om de tafel gaat zitten, internationaal, NA de
      grote klap, dus in een depressie. De rol van Goud in een nieuw
      monetair stelsel komt weer aan de orde, ALS HET NIET ANDERS KAN.
      Want dat zou de handelsvrijheid van Centrale Bankiers drastisch
      aantasten en beperken.

      DS

      Verwijderen
  24. @

    Opgepast! GOUD is een essentieele VERZEKERING, GEEN BELEGGING in
    een tijd van DEFLATIE. Men moet bereid zijn om nog meer prijsdaling OP
    DE KOOP TOE te nemen.

    (PETCH)(!):On USD's METEORIC RISE: WOW! More NEGATIVE IMPACT On ALREADY DEPRESSED COMMODITY PRICES, Especially #GOLD!

    http://www.safehaven.com/article/36930/golds-obituary-2phase-2-now-underway

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  25. TINA, there is no alternative, daarom stijgen de aandelen. Waar moeten ze anders heen met beleggingen? En waar gaat het geld heen als de aandelenmarkt instort ?
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Het kenmerk van een bubbel is juist, dat men de boot niet wil missen en
      dat men gelooft, dat er geen alternatief is.

      Een bubbel kan LANG duren en VEEL GROTER worden dan ooit
      gedacht. Maar ja, als de bubbel klapt, dan verdwijnen alle schijn-
      winsten ALS SNEEUW VOOR DE ZON.

      Uiteindelijk gaat men weer naar Kasgeld en Obligaties. Want
      riskante activa zullen NOOIT minder riskant worden, ookal heeft
      men af en toe die illusie. Dat is gewoon de waan van de dag.

      Je schiet natuurlijk niet veel op met de huidige rentes en rendementen.
      Dus heb je de neiging je nek uit te steken. Maar overleef maar eens
      een echte KLAP.

      Kijk eens naar de sector van RARE EARTH METALS. In 2011 was
      het een favoriete sector, met zogenaamde schaarste, omdat China
      die markt bijna helemaal beheerste. Er heeft een 99% DALING
      plaatsgevonden en vele bedrijven vechten nu om hun leven. Zoiets
      gebeurt elke keer weer! Een nieuwe generatie van berooide beleggers.

      DS

      Verwijderen
  26. Vergeet ook de bubble in het schaliegas en de schalieolie niet. Is denk ik heel verantwoordelijk voor econ groei en werk in USA maar ingestort met de olieprijs.
    Nu staan al die bedrijven stil met megaschulden. Daar zit het leed voor de komende periode. Rentestijging USA komt er niet vanwege dit fenomeen is mijn idee.streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      De kans op een rentestijging is de laatste tijd juist VERMINDERD. Het
      enige 'positieve' houvast, is het werkeloosheidscijfer, dat volledig is
      gemanipuleerd voor politieke doeleinden. De 'Participation Rate' is
      op een 38-jarig laagtepunt! MEER mensen verlieten het arbeidsproces
      dan erbij kwamen.

      Maar de inflatie is nu op weg naar deflatie, en obligatierendementen
      zijn ingestort. Er is een valuta-oorlog, waarbij de Dollar omhoog schiet.
      Olieprijzen zijn ingestort en de energie-sector was inderdaad de
      grootste groei-sector in Amerika, vooral wat betreft banen.

      De FED blijkt altijd de trends te VOLGEN, NIET te leiden, dus een
      rente-stijging zou tijdelijk zijn, net zoals die van Zweden en van
      andere landen.

      DS

      Verwijderen
  27. Wat denkt U van de verhouding dollar/euro? hebben we het gehad of gaat de euro nog verder onderuit

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De EURO is 'oversold' en is toe aan een technisch herstel. Als de
      huidige steun echter niet wordt gehouden, dan komt er een uitslag naar
      beneden.

      De DOLLAR is een 'crowded trade', iedereen is 'long'. Misschien komt
      er een consolidatie, zodra de rente NIET wordt verhoogd.

      Toch lijken een sterke Dollar en een zwakke Euro NIET TIJDELIJK.
      Dit kan nog veel langer duren, misschien wel jaren, ZEKER in
      het geval van GREXIT. Het laatste zou het Eurosysteem ERNSTIG
      treffen (via Target2).

      DS

      Verwijderen
  28. @DS Sorry, maar wat betekend Lumber Liquidated?

    http://www.zerohedge.com/news/2015-03-12/worst-macro-data-lehman-sparks-stock-buying-frenzy

    Groetjes, Willeke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEKE:

      Er is een maatschappij met de naam Lumber Liquidator. Er zijn Lumber
      Futures Prices. Dus ik weet niet, waarop u doelt.

      DS

      Verwijderen
    2. Ik bedoel de Lumber Futures Prices.

      Groetjes, Willeke

      Verwijderen
    3. @WILLEKE:

      De LUMBER Futures Prices zijn een van de beste economische
      indicatoren voor de toekomstige economie. Een voorloper.
      Die zien er niet best uit! De opwaartse trend sinds 2009 is
      naar beneden doorgebroken. Dat betekent, dat de economie over
      een jaar teleurstellend zou kunnen zijn. (De meeste huizen in
      Amerika zijn van Hout...)

      http://www.nasdaq.com/markets/lumber.aspx?timeframe=10y

      DS

      Verwijderen
  29. U stelt dat grexit het eurosysteem ernstig zal treffen. Lijkt logisch maar het kan ook de euro sterker maken ? Een zwak land verdwijnt uit het systeem....
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Een GREXIT kan 2 vormen aannemen: via onderhandeling of gedwongen.
      In beide gevallen is er een forse afschrijving en een forse devaluatie
      van de nieuwe Drachma. Het gaat natuurlijk gepaard met kapitaal-
      controles, banknationalisaties en... rantsoenbonnen. Chaos!

      Dit zal de Euro geen goed doen, want de markt gaat speculeren:
      WIE VOLGT? Portugal? Een valuta, waarbij Exit voortdurend
      mogelijk is, is GEEN VALUTA meer. Dat is begrijpelijk, want
      Euroland is GEEN LAND, ook niet met kleine stapjes (zoals
      Juncker wil). Wie echt gelooft, dat soevereine landen hun
      soevereiniteit opgeven, heeft NIETS van de geschiedenis geleerd.
      Dat lukt alleen via een oorlog.

      Maar ja, GREXIT is ONVERMIJDELIJK. Zelfs het IMF ziet dat nu in.
      De kosten worden VEEL hoger dan geschat, vanwege de derivaten,etc.
      Ik zag laatst een getal van 1000 miljard...Het zal Europa JAREN kosten
      om daarover heen te komen. Eigen schuld!


      DS

      Verwijderen
  30. Royce P.B. TOSTRAMS ‏@RoyceTostrams
    Haha, dat zei ik in januari al RT @Fininfobe: Deutsche Bank ziet daling #euro tot 0,85 USD http://ow.ly/Kfvyx

    Diederik Schmull heeft dit 4 jaar geleden al voorspeld!

    Willeke

    BeantwoordenVerwijderen
  31. @ GREXIT:

    More Than Half Of Germans Favor "Grexit", Says Poll

    In an interview with an Austrian broadcaster, German Finance Minister Wolfgang Schaeuble said that he "can't rule out" the possibility of Greece leaving the common currency.

    http://www.kitco.com/news/2015-03-13/More-Than-Half-Of-Germans-Favour-Grexit-Says-Poll.html

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Al eerder gezegd, maar in USA voltrekt zich een crisis, die alleen mar groter wordt. Fracking industrie loopt erg snel terug. Heeft gevolgen voor directe economie nu de rednecks van de boortorens worden gehaald en dus ook voor alle toeleveranciers van tijdelijke huizen tot de servicebedrijven en de producenten van toebehoren.
    Maar de grootste wereldwijde klap zijn de kredieten. De meeste bedrijven als Whiting, Continental en vele vele niet beursgenoteerde bedrijven leven voor meer dan 70% op kredieten van de wereld. Dat gaan ze niet terugbetalen nu het survival of the fittest wordt. Whiting wil zichzelf verkopen, geen kopers. Nu willen ze deel bezittingen verkopen? Zien of dat lukt. Dit is groter dan velen denken volgens mij. Streetrunner



    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Energie, met name Fracking, was in Amerika juist een belangrijke
      groei-sector, vooral wat nieuwe werkgelegenheid betreft. Daar is nu
      flink de klad in. Wacht maar, tot de olie-prijs NOG lager wordt.

      Er komen vele faillissementen, vooral in de High Yield bond markt
      (energie = 30%). Toch valt dit alles in het niet, als het Olietijdperk
      over zo'n 20 jaar voorbij lijkt. Electrische autos, zonneenergie,
      geavanceerde accu's, etc. Dus als ik Soedie-Arabie was, dan
      zou ik zoveel mogelijk BLIJVEN produceren, voordat de olieprijs
      instort naar $ 2.00!

      De voordelen van een lagere olieprijs wegen niet op tegen de
      GOK van velen, dat de olieprijs op weg was naar $ 200. Weer
      een illusie minder. De oliemaatschappijen zelf weten wel beter.
      Dure projecten (Antartica!) zijn het nadeneken niet eens meer
      waard. Er komt een geweldige SHAKE-OUT, net zoals bij de
      Mijnbouwmaatschappijen. Warren Buffett VERKOCHT EXXON,
      wat voor een lange termijn investeerder een teken aan de wand is.

      DS

      Verwijderen
  33. DS: ....Maar ja, GREXIT is ONVERMIJDELIJK.....

    Echter Roubini ziet een Grexit als onwaarschijnlijk: http://www.roubiniblog.com/2015/03/roubini-massive-contagion-if-greece.html

    uw visie?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Roubini stelt alleen, dat een GREXIT ONWAARSCHIJNLIJK is, omdat
      de gevolgen van besmetting en van geo-politiek, zeer ernstig zijn.
      Mee eens!

      Maar als men werkelijk denkt, dat Griekenland aan de leiband
      BLIJFT lopen van de Troika, als 'prijs' voor lidmaatschap van de
      Euro, dan negeert men de ONHOUDBARE economische
      situatie aldaar. Daar komt, hoe dan ook, een EIND aan, want
      er is GEEN LICHT in de tunnel. Dat licht is er alleen, als de
      schuld wordt GEHERSTRUCTUREERD (voor de 2de keer). Alleen de
      Euro-devaluatie is tijdelijk een steun in de rug.

      Een schuldherstructurering in GEHEEL Europa staat op het menu.
      OOK Duitsland moet haar bankwezen nog herkapitaliseren. Zullen
      de ECB en de ESM deze taak overnemen? Zeker op de ruggen
      van de Europese belastingbetalers. Men wordt EENS wakker.

      DS

      Verwijderen
  34. VPRO Tegenlicht De waarheid over het financieel systeem.

    https://www.youtube.com/watch?v=cZzOXqxNmFI

    Willeke

    BeantwoordenVerwijderen
  35. ....Ook Duitsland....

    Stukje uit interview van Raoul Pal met Albert Edwards:

    Germany will get hit the hardest in the eurozone....

    Read more: http://uk.businessinsider.com/albert-edwards-real-vision-tv-interview-2015-3?r=US#ixzz3URIeVdlg


    Dat zou voor Nederland met Duitsland als zijn grootste handelspartner , een enorme dreun betekenen.

    Bent u het eens met visie dhr Edwards ?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Geheel MEE EENS. Duitsland zal zwaar te lijden hebben van de
      economische verzwakking of, wat waarschijnlijker is, de HARDE
      landing van China. Het is trouwens al enige tijd aan de gang.

      Maar de onvermijdelijke herkapitalisatie van de Duitse banken kan
      NIET eeuwig worden uitgesteld. DAT scheelt een slok op een borrel!

      En dan het meest cruciale van alles is de snelle VERGRIJZING,
      waar Duitsland NIET voor gespaard heeft (het is 'Pay-as-Go). Wat
      zou Duitsland graag een echte monetaire unie met Nederland
      willen aangaan om op die manier beslag te leggen op de Nederlandse
      pensioenpot van 1000 miljard! Nederland vocht een 80-jarige oorlog
      met Spanje, die destijds ook zijn handen niet thuis kon houden!

      DS

      Verwijderen
  36. bekijk hartaberfair, Duitsland 1, H.W Sinn zegt dat ervoor Griekenland maar 1 optie is: grexit. Hoe langer men wacht, hoe duurder het wordt. Het kost de Duitsers sowieso 80 miljard E
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      De 'besmetting' van een GREXIT blijft onzeker. Het kan zelfs leiden tot
      een NEGATIEF vermogen voor de ECB EN de Bundesbank. De mogelijke
      kosten worden erg onderschat. Maar de stemming om dit te laten
      gebeuren neemt toe. En iedereen maar feestvieren met Europese
      aandelen! Want de 'reflatie' van de ECB en de EURO-superdevaluatie
      maken immers alles goed. TOTDAT HET VOORBIJ IS.

      DS

      Verwijderen
    2. @ Marcja 'hartaberfair'

      De uitzending van Günther Jauch gemist van afgelopen zondag?
      ARD: Der Euro-Schreck stellt sich – Varoufakis bei Günther Jauch:
      http://www.ardmediathek.de/tv/G%C3%BCnther-Jauch/Der-Euro-Schreck-stellt-sich-Varoufaki/Das-Erste/Video?documentId=27075316&bcastId=8109878

      Wat mij in deze uitzending opviel was het optreden van Markus Söder, minister financien van Bayern en conservatief. Hij is mi. altijd behoudend geweest met financiele steun aan Griekenland. Zit nu op een lastige stoel vanwege het grote probleem met de Oostenrijkse HHA bank. Landesbank Bayern is eigenaar geweest van de HHA en toen de bank in problemen kwam hebben ze de bank verkocht aan de Oostenrijkse staat in 2009 voor 1 Euro. Die hele geschiedenis lijkt wel een groot drama. zie 'Beteiligung an der Hypo Alpe Adria Group' van http://de.wikipedia.org/wiki/Bayerische_Landesbank

      GL


      Verwijderen
    3. @ DS: 'De 'besmetting' van een GREXIT blijft onzeker'

      Geachte heer Schmull,

      U schat de mogelijke schade van een Grexit veel hoger in dan Prof. Sinn. Waar ziet u verschillen? Immers de meeste staatsschulden zijn nu bij IMF, ECB en Eurolanden. Dat potje zal ondertussen wel gereserveerd zijn. GriekseTarget2 schuld is van ca. 110 miljard teruggebracht naar ca. 30 Miljard. Prof. Sinn. gaat er ook vanuit dat de Griekse schuld afgeschreven wordt. Overigens heeft Duitsland nog 500 Miljard Target2 tegoed, maar NL heeft tegoed Target2 (was 180 Miljard!!) naar 0 afgebouwd.

      Prof. Sinn stelt al sinds 2010 dat een georganiseerde GREXIT de beste weg voor Griekenland en de Grieken is. Door het goedkope krediet van de Euro na 2000 zijn schulden opgebouwd die te groot zijn voor het land, maar erger is dat het prijspeil en lonen omhooggejaagd zijn door de Bubble die in GRK ontstaan is door die lage rentes. GRK is niet meer concurrerend in Eurogebied. Prof. Sinn heeft berekend dat het zeker meer dan 30 jaar zou duren voordat het land weer op orde is binnen de Euro. Zijn voorstel luid, Griekenland uit de Euro onder begeleidig, schulden afschrijven, orde op zaken stellen, en tzt bv. na 10 jaar weer terug in de Euro. Hij waarschuwt al 4 jaar voor de huidige Griekse problemen, sociale spanningen, extreme Griekse politieke partijen. Hij geeft dit ook aan voor Portugal.

      GL

      Verwijderen
    4. Overigens hebben de Communistische en en Neofascistische Partij (toen 20% van de kiezers ) oftewel de huidige regering, tegen aansluiten bij de Euro gestemd in 1992. Griekenland had toen een 10Y rente van 24%.
      Duitsland 8%. In 2007 is de Griekse rente door de Euro tot 4,29% gedaald (Duitsland 4,02%), daarmee is de Griekse Bubble gecreeerd.

      GL

      Verwijderen
    5. @GRIJZE LEEUW:

      GREXIT gaat inderdaad om veel meer dan GELD:

      http://en.protothema.gr/donald-tusk-grexit-is-an-idiotic-scenario-that-needs-to-be-prevented/

      Tsipras heeft al een uitnodiging van Poetin op 8 April in Moskau
      geaccepteerd.

      Misschien is er een Cyprus-scenario mogelijk, gewoon om het
      een en ander meer respijt te geven. Kapitaal controles en bank-
      nationalisaties binnen een monetaire unie, zijn natuurlijk
      eigenlijk een blamage voor de Eurozone, maar Euroland is
      nu eenmaal geen land. Het is een ratjetoe.

      De klok van de politiek tikt echter gewoon door. Heel veel
      geduld is vereist om Europa in het gareel te krijgen. Maar
      verkiezingen kunnen roet in het eten gooien. Stel je voor,
      Le Pen wint in Frankrijk in 2017! Er lijkt weinig tijd over voor
      geduld.

      De instorting van de Euro moet gezien worden als de laatste,
      wanhopige zet om een eind te maken aan het gesukkel. Dat
      lijkt tot mislukking gedoemd. Dit roept protectionisme op, wat
      funest is voor exporterend Europa. Dat handelsoverschot is
      straks 'dag met het handje'. Het is natuurlijk een proces, niet
      van de ene op de andere dag. Maar hier wordt wel met eten gesmeten
      ZONDER happy ending.

      Alle respect voor Sinn, die heel knap is. Toch is GREXIT het begin
      van het einde. Dat einde KOMT TOCH, want de huidige opzet is
      ONHOUDBAAR. Er is geen schijn van kans, dat een wet wordt
      aangenomen voor een echte Fiscale Unie en de overdracht van
      de meeste Soevereiniteit. Dus het loopt spaak.

      Maar eerst nog even lekker wat verdienen met Europese aandelen en
      daarna...

      DS

      Verwijderen
    6. @GRIJZE LEEUW:

      Morgan Stanley heeft de kans op GREXIT VERHOOGD:

      GREXIT: 25%
      STAYCATION (Kapitaalcontroles): 35% (Cyprus-scenario)
      GEEN verandering in Euro-lidmaatschap: 40%

      Maar de (EURO-) Greek Government Bonds zouden in het 'ergste'
      geval FAILLIET gaan (Default) en dus wordt het geschrapt als een
      van de Top Trades voor 2015 (!). Wie dit OOIT heeft aangeraden,
      leefde in DROMENLAND! (Deze ressorteren onder Engels Recht)

      DS

      Verwijderen
  37. @DS

    Wat zou de meest veilige manier van beleggen zijn op dit moment. Cash?

    Hoe ziet volgens u een goede verdeling van cash er dan uit?

    Wellicht een deel korte Amerikaanse staatsobligaties en een deel korte Nederlandse staatsobligaties? (Mede gezien de recente stijging van de dollar.) Of ziet u andere of aanvullende mogelijkheden?

    Mvg, MarcelR

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCELR:

      Mee eens. Kasgeld is een parkeerplaats om mogelijk woelige tijden
      uit te zitten. U moet wel wat geduld hebben, want niemand weet de
      timing. Misschien duurt het beursfeest nog jaren, als het aan de
      Centrale Banken ligt.

      Treasury Bills (1 jaar of korter), Treasury Notes (1 - 10 jaar) en
      Treasury Bonds (10+ jaar).

      Nederlands schatkistpapier (3 tot 12 maanden) of staatsleningen
      ( 2 tot 30 jaar).

      Afhankelijk van uw persoonlijk profiel, is 50 - 50 % een neutrale
      verhouding. Velen verkiezen bedrijfsobligaties vanwege een iets
      hoger rendement, maar dat is appelen met peren vergelijken.

      De Dollar zou tijdelijk een stapje terug kunnen doen, als de FED
      weer eens van gedachten verandert. Maar de langere termijn
      lijkt buiten kijf vergeleken met de Euro, want de ECB blijft
      een bijzondere uiterst wankele factor. De ECB is gebouwd op
      drijfzand.

      De vlucht in Treasuries zal zich in de komende jaren voortzetten,
      al was het alleen maar vanwege het hogere rendement, zeker op
      langere termijn en de geopolitieke veiligheid. Als Rusland haar
      militaire expansie voortzet (wat ik verwacht!), dan worden
      Europese staatsobligaties ILLIQUIDE.

      http://www.bloomberg.com/markets/rates-bonds/government-bonds/us/

      DS

      Verwijderen
    2. @MARCELR:

      Let op Negatief Rendement. ALLIANZ heeft er genoeg van:

      “Buying negative yield, on the long-term, you only have downside but you never have upside. Negative yield does not make sense at all for us.”

      http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-03-17/allianz-shuns-germany-s-negative-yields-for-spanish-irish-debt

      The yield difference between 10-year Treasuries and similar-maturity German bunds reached the most in more than 25 years last week.

      DS

      Verwijderen
    3. Dank u meneer Schmull.

      “Als Rusland haar militaire expansie voortzet (wat ik verwacht!), dan worden Europese staatsobligaties ILLIQUIDE.”

      Zou u dit kunnen toelichten? Welk mechanisme zal hier een rol gaan spelen? Kan dit ook voor Nederlandse staatsobligaties gelden?

      Mvg, MarcelR

      Verwijderen
    4. @MARCELR:

      Illiquide houdt in, dat het veel moeilijker verhandelbaar wordt dan
      bijvoorbeeld Treasuries. Nederlandse Staatsleningen staan er
      nog het beste voor, want Nederland is (nog) een rijk land, zeker
      vergeleken met Duitsland, dat onvoorbereid is op de vergrijzing
      en helemaal op een harde landing in China.

      Maar alles in Europa wordt 'illiquide', als onzekerheid over
      Rusland's bedoelingen toeneemt. Mocht Le Pen in Frankrijk
      ooit winnen in 2017, nou, dan zullen de pijpen dansen. Zij
      heeft een bijzonder nauwe relatie met Poetin (die haar zelfs
      een LENING gaf!). Ongelofelijk.

      Ik heb mij vroeger altijd afgevraagd, waarom zovelen in de jaren
      dertig, met de opkomst van Hitler, etc, het niet serieus genoeg
      namen (Hitler was toch maar een schilder, een Nobody) en
      de oorlog niet zagen aankomen en dus niet vertrokken, voordat
      de hel losbarstte. Ik zou allang mijn biezen hebben gepakt!
      (Ik overleefde gelukkig de hongerwinter, dankzij een boer in
      Noord-Holland).

      DS

      Verwijderen
  38. @

    P.S.:

    Let op! Bij rechtstreekse beleggingen in het buitenland, met name in Amerika,
    moet men goed eventuele belastingconsequenties in acht nemen:

    http://www.crossborderalliance.com/Resources/NRA%20Tax%20guide.pdf

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Abnamro heeft net om dergelijke redenen aangekondigd per 1 mei 2015 te stoppen met beleggingsmogelijkheden in alle USA-LP's, waaronder UUP! Te duur, te moeilijk, te omslachtig. Of ik maar even vóór die datum alles wil verkopen.

      Verwijderen
  39. @

    Over negatieve rendementen gesproken:

    (RITHOLTZ)(!): HIGH-QUALITY #DEBT Is SCARCE! SHORTAGE Due To QE, REBALANCING, DEMOGRAPHICS And LESS SUPPLY

    http://www.bloombergview.com/articles/2015-03-17/world-has-a-deficit-of-high-quality-debt?alcmpid=view

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Geachte heer

    Hoe koop je als jonge gast treasuries en op regelmatige basis? Enkel via ETF's?
    Geven die ETF's, vb TLT ook bescherming als de bank of broker failliet gaat?

    Vandaag ben ik bij de bank langs geweest.
    Het meest defensieve die zij hebben is een spaarrekening met 0,25% en in euro.

    Er is ook een spaarrekening waar je max 500€/maand mag storten, dan krijg je 1%+0,75%.
    Men wou mij ook nog een bankfonds verkopen tak23 met maandelijkse inleg.
    Hij sprak ook over staatsgarantie van dergelijke, en ik glimlachte eens.
    Ik vindt het heel erg dat bankklerken verworden zijn tot platte verkopers in plaats van adviserende experts.

    Tot slot, als een bank een staatsbank is, is er dan minder kans op een faillissement, wegens gedeeltelijk eigendom van de goegemeente?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MINDDUST:

      Men kan Treasuries kopen via uw bank of broker. De TLT is een ETF
      voor 20+jaar Treasuries, dus alleen langere termijn. Niet iedere bank
      of broker is meer bereid om ETF's te kopen, die niet voldoen aan de
      nieuwe EU regels van regelmatige rapportage en openbaarheid. Men
      kan natuurlijk ook een rekening openen bij een buitenlandse bank.

      Treasuries en ETF's vallen altijd BUITEN de boedel van de bank, als
      die ondergaat. Deposito's zijn niets anders dan een krediet aan de
      bank en kunnen dus geheel of gedeeltelijk verdwijnen, behalve het
      bedrag, dat gedekt wordt door het depositogarantiestelsel.

      Een Staatsbank lijkt theoretisch niet te kunnen ondergaan. Maar
      in de praktijk, kan de Staat wel degelijk de deposito- en bankobligatie-
      houders dwingen op te draaien voor het verlies bij eventuele liquidatie.


      Het beste is om als jongere zoveel mogelijk te SPAREN, ondanks
      de lage rente. Pas als men een kapitaaltje bijelkaar heeft en een
      eigen 'noodfonds' heeft opgebouwd, dan pas denken aan Treasuries,
      die sowieso grotere bedragen vereisen.

      In deze deflatoire tijden (die NIET tijdelijk zijn), moet schuld worden
      AFGEBOUWD. Als men iets koopt met andermans geld (bank),
      dan is het GEEN EIGENDOM. Men wordt SCHULDSLAAF.

      DS

      Verwijderen
  41. wanneer poetin in rotterdam komt, komt hij ook in Westcliff-on-sea....
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Groot-Brittannie is als een ONNEEMBAAR vliegdekschip, dat WEER
      door Amerika zal worden verdedigd. Maar als het zover is, dan is
      Schmull waarschijnlijk weer in zijn (derde) thuisland: CANADA,
      waar een deel van zijn hart ligt.

      DS

      Verwijderen
  42. How Scary Is the Bond Market?

    http://www.project-syndicate.org/commentary/bond-market-crash-contagion-by-robert-j--shiller-2015-03

    Natasja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @NATASJA:

      According to our model, long-term rates in the US should be even lower than they are now, because both inflation and short-term real interest rates are practically zero or negative. Even taking into account the impact of quantitative easing since 2008, long-term rates are higher than expected.

      Robert SHILLER is iemand, naar wie ik luister!

      Wat een moed had hij om de Crash in huizenprijzen te voorspellen,
      tegen de algemene mening in. NU WEER: er is GEEN OBLIGATIE-
      BUBBEL. Hoe moeilijk dat voor de meesten nog is om voor te stellen.

      Maar de meesten zagen juist Rente- en Inflatiestijging plus Hogere
      economische groei. DAT viel even tegen. Welke kopstukken schreeuwden
      niet van de daken: Hyperinflatie!?

      OK, dit vak maakt een mens nederig, want iedereen heeft het soms
      bij het verkeerde eind.

      Maar de instorting van de Obligatierendementen voorspelt NIET
      VEEL GOEDS over de toekomst.

      DS

      Verwijderen