Translate

woensdag 5 november 2014

DE AARDKORST SCHEURT


DE AARDKORST SCHEURT


Blaast Deflatie al de aftocht? Vergeet het maar! Met man en macht probeert men die tragedie toch buiten de deur te houden. Maar talloze landen zijn allang, in toenemende mate, bezig om deflatie te exporteren via hun devaluatiebeleid. Een historisch ongekend superstimuleringsbeleid, vooral nu weer in Japan, is het rookgordijn, dat de werkelijkheid moet verdoezelen. Maar de aardkorst scheurt. Nu de hoge, gevaarlijke schokgolf nog. Vlak voor zo’n schokgolf trekt de zee zich plotseling terug. Men krijgt zelfs even het gevoel, dat het schijnbare deflatiegevaar is bezworen. Daarna sleurt de moeder van alle golven alles met zich mee. Bijna niets is opgewassen tegen deze plotselinge natuurkracht, die korte metten maakt met de excessieve krediet- en inflatiecultuur van de laatste 60 jaar. Zoals Japan de eerste was met 22 jaar van nominale nul-groei en deflatie, zal het ook de eerste zijn, die afstevent op de Grote Finale, het definitieve Eindspel, van excessieve schulddeflatie, de rest van de wereld met zich meesleurend. Nee, de Bank of Japan zal uiteindelijk deze ultieme schokgolf niet kunnen voorkomen, want geen land kan de moedwillige vernietiging van haar eigen valuta overleven. De Yen is in de laatste 2 jaar al 40% gedaald tegenover de Dollar en liefst 50% tegenover de Chinese RMB. Voor Japan is er geen weg terug!


Zo’n aardbeving begint met onschuldig lijkende rimpelingen, die door de hooggeplaatste heren onmiddellijk worden weggewuifd. Niets aan de hand! Alles is onder controle. Dit zijn niet de dertiger jaren. Tegenwoordig haalt men toch gewoon alle instrumenten uit de kast om zo’n ontwikkeling in de kiem te smoren. Wij hebben nu computermodellen, nietwaar? Alle zichtbare, onverkwikkelijke werkelijkheid is tijdelijk. Ondertussen wordt de moeder van alle aandelenhausses hier en daar extra aangewakkerd en dan komt zeker alles goed. Net zoals in de roerige jaren twintig (the roaring twenties’), toen de avondjurk even kort werd als de jurk voor overdag. Permanente, risikoloze welvaart, aangeboden op een presenteerblaadje door uw almachtige Centrale Bankiers. Tot de beurskrach zich aandient, ogenschijnlijk ‘uit het niets’. Maar met al die ‘kwantitatieve verruiming’ (geld ‘uit het niets’), al die grootscheepse aandelenaankopen van Centrale Banken en van bedrijven zelf en al die superlage en negatieve rentes, lag het toch voor de hand om je nek uit te steken met de grootste schuldhefboom aller tijden? Dames en Heren, een dergelijk monetair beleid, zonder enige ruggegraat, leidt tot een tijdelijke, kunstmatige opleving en wordt gevolgd door een uiterst triest langdurig deflatoir aanpassingsproces!

Ondertussen gaan de markten hun eigen gang. Er is voorlopig nog een toenemende vlucht in, vooral defensieve, internationale nuts-, basisconsumptie- en grootbedrijven, terwijl economisch gevoelige en grondstoffenbedrijven het al laten afweten. Biotechnologie en technologie vertonen een gemengd beeld. Beleggers in kleinere en middelgrote, laat staan financiele, bedrijven hadden al enige tijd natte voeten gekregen. Vooral Amerika en de Dollar, die lijkt uitgebroken boven een 30-jarige neergaande trend, hebben de wind mee, terwijl Europa (Eurostoxx 50) eruit ziet als een glijbaan, nu ook Duitsland (Dax 30) struikelt door de schijnbaar harde landing in China, na de grootste kredietgroei aller tijden, gedurende de laatste 6 jaar. De Opkomende Markten zijn verwikkeld in een valuta-oorlog en leveren een verwoede strijd om de duizenden miljarden aan externe Dollarschuld overeind te houden. Japan beleeft nog even een vertikale koerssprong, vanwege ‘geld uit het niets’, maar er zijn grenzen aan een instorting van de Yen. Tegelijkertijd maakt het Midden-Oosten haar eigen versie mee van een Dertigjarige Oorlog. En dan, niet te vergeten, een in het nauw gedreven Russische Beer. Dit is allesbehalve een gezonde ontwikkeling. Dit zijn de laatste stuiptrekkingen van een kunstmatige wereld, maar de harde realiteit neemt straks de overhand. Misschien niet direct morgen, maar het is toch overduidelijk, welke richting het een en ander opgaat. Niet voor niets wordt het huidige klimaat gekenmerkt door een oneindig aantal ongehoorde maatregelen, met negatieve rentes, vermogensconfiscaties, manipulaties van economische en winstcijfers, etc. Maar het zal allemaal niet mogen baten. Het eindigt in ramen verbrijzelen, puinruimen en politiek extremisme. Wacht maar, tot de rechtsradikale, Fed- en begrotingstekort hatende Republikeinen het roer overnemen van de Obamakliek. Beleggers, die dachten, dat Centrale Banken eeuwig hun hand boven hun hoofd konden blijven houden, zullen ontnuchterend ontwaken uit hun winterslaap. Niemand luistert straks meer naar wat Centrale Bankiers wel of niet te zeggen hebben.


De verleidelijke markten leiden vaak een eigen leven, waardoor velen op een dwaalspoor geraken. De deflatoire druk in de wereld weigert echter te verminderen, ondanks alle pogingen om dat tegen te gaan. Groei-optimisten staan beteuterd te staren naar de dalende grondstoffenprijzen, met name olie, een 22% waardestijging van de 30-jarige U.S. Treasury dit jaar alleen al, en het ontzaglijke tekort aan Dollars (80% van de wereldschuld is in Dollars), naarmate het teruglopende Amerikaanse tekort op de lopende rekening ervoor zorgt, dat de Amerikaanse kapitaalexport naar de rest van de wereld stagneert. Het wachten is nu op de volgende crisis, die de resterende zeepbellen in bepaalde aandelen- en onroerend goedmarkten, en niet te vergeten, in kunstwerken en klassieke autos, opblaast. Misschien eerst nog even een Melt Up, het tegenovergestelde van een Melt Down, waarvoor een overtuigende Nederlandse vertaling ontbreekt?


DIEDERIK SCHMULL


5 November, 2014


WESTCLIFF-On-SEA, Essex, U.K.

=

34 opmerkingen:

  1. waarom gaat olie zo sterk omlaag ? Ja ik neem aan dat de vraag afneemt vanwege de dalende wereldeconomie. maar waarom is er de discount vd Saoedi's; welk spel spelen die ? Er zijn diverse theorieen in omloop, wat is uw mening ?
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Er circuleren talloze complottheorieen van Saoedie-Arabie tegen
      Shale Oil tot Amerika tegen Rusland. Maar er zijn altijd veel
      factoren, die een rol spelen. De belangrijkste reden, is dat de
      'over'-productie NIET werd beinvloed door de troebelen in het
      Midden-Oosten. Natuurlijk had Saoedie-Arabie de kraan wat
      kunnen dichtdraaien, maar dat zou de wereldeconomie NOG MEER
      treffen. Een olieprijsstijging of daling staat gelijk met een
      belastingverhoging of daling. Verder is het heel gewoon, als
      Olie OOK daalt, wanneer de meeste grondstoffenprijzen al jarenlang
      dalen. Dit hangt weer samen met de algemene inflatoire
      verwachtingen, die constant zijn ingezakt. Iedereen is opeens
      bevreesd voor deflatie. Nou, dan kan olie naar $ 50 of lager.
      De $ 140.- van 2008 wordt een verre herinnering. Zo'n 14 jaar
      geleden zaten we nog op $ 20.-

      http://www.infomine.com/investment/metal-prices/crude-oil/all/

      DS

      Verwijderen
    2. @MARCJA:

      Iedereen praat opeens over de Official Selling Prices (OSP's) van
      Saoedie-Arabie: die zijn afgelopen Maandag voor Amerikaanse
      clienten VERLAAGD, nadat die vorige maand voor Aziatische
      clienten al waren verlaagd.

      Maar die verlaging was het gevolg van een forse DALING van
      de vraag naar Arabian Light in de zomer, die toen stond op
      een record premie, terwijl Arabian Heavy de kleinste korting
      vertoonde.

      Dit alles was o.a. het gevolg van een VERHOGING van de OSP's
      voor Azie afgelopen December, die nu dus ongedaan is gemaakt.

      De markt heeft waarschijnlijk wat overgereageerd, omdat uit het
      een en ander blijkt, dat Saoedie-Arabie NIET uit is op een prijsoorlog,
      NOCH probeert om marktaandeel te veroveren.

      Wat vooral speelt, is het idee, dat de wereldeconomie, tegen alle
      verwachting in, AFKOELT.

      DS

      Verwijderen
  2. Hadewych von Mises6 november 2014 om 10:03

    the Great Meltdown onvertaalbaar ? analoog met de Melkweg zijn we hier en nu allen maar kleine zoekertjes op deze Groote Smeltweg, waar de enige afritten derivatives zijn naar het allesversmeltende vagevuur. Op het einde van Smeltweg wacht ons de Groote Smolt, het zuigende allesverdampende zwarte gat. Zeg dat Hadewych von Mises het gezegd heeft !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Prachtig!

      We beginnen met niets, we eindigen met niets, maar het gaat om de
      RIT van hier naar daar, want daarom zijn we er in wezen mee begonnen...

      DS

      Verwijderen
  3. Voor Japan is er geen weg terug!.......... maar er zijn grenzen aan een instorting van de Yen

    Is dit niet tegenstrijdig? Moet Japan niet doorgaan met stimuleren ,waardoor de Yen nog verder zakt en uiteindelijk Japan meetrekt naar hyperinflatie omdat het vertrouwen in de Yen volledig zoekt raakt?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Een hyperinflatie in japan lijkt uiterst onwaarschijnlijk. De JGB-markt
      is zo'n interne Japanse aangelegenheid, die zo vervlochten is met de
      macht van de oudere generatie, die nu snel toeneemt, dat een
      verlenging van de looptijden eerder voor de hand ligt. Dit is wat
      Mussolini er destijds doordrukte in de jaren '30.

      Het vernietigen van de eigen valuta en de eigen staatsobligaties
      is NIET deel van de cultuur van Japan. Maar de tijden worden
      zeer moeilijk, wat het nationalisme alleen maar kan aanwakkeren.

      DS

      Verwijderen
  4. Groot gevaar euro
    http://www.ft.com/intl/cms/s/0/f626669a-6528-11e4-91b1-00144feabdc0.html?siteedition=intl#axzz3IbrcuJ31
    Streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      De grote stagnatie of Japanificatie van de Eurozone lijkt op een
      stille wensdroom. Want het lijkt VEEL ERGER te worden.

      De Eurozone is niet genoeg concurrerend, in bijna ALLE opzichten.
      Vakantie van 2 of 3 maanden? Vervroegd uittreden? Etc, etc bestaan
      allemaal NIET in Amerika en China. De Eurozone MOET veel meer
      exporteren, want export naar elkaar is VEEL TE GROOT. Dat is
      inteelt. Maar daarvoor is nodig een schokkende lagere levensstandaard.

      De EURO overleeft de komende storm NIET.

      DS

      Verwijderen
  5. Iedereen denkt nu dat Japan fout gaat?: Maar is Japan, niet net als CH, NL en USA een rijk land met giga pensioenreserves en grote bezittingen oa. in t buitenland? Men leent aan zichzelf. Niet te vergelijken amet landen als ESP, GRK, ARG die in t buitenland, meestal in $ lenen?
    http://www.marcfabernews.com/2014/11/faber-japan-is-engaged-in-ponzi-scheme.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+MarcFaberBlog+%28MARC+FABER+BLOG%29#.VF_dHckyLKc
    GL

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GRIJZE LEEUW:

      Het meest funeste is, als een land zichzelf moet financieren met een
      obligatie in een andere valuta, met geld van het buitenland.

      Het meest gezonde is, dat de staatsobligatie luidt in de eigen valuta,
      en geheel gekocht wordt door binnenlandse beleggers.

      Wat veel minder gezond is, dat die staatsobligatie gedeeltelijk wordt
      opgekocht door de eigen Centrale Bank. Of, zoals in Japan, GEHEEL
      wordt opgekocht door de Bank of Japan. Kan dat eeuwig doorgaan?
      Dit is te vergelijken met een slang, die zijn eigen staart opeet. Dus
      dat kan NIET eeuwig worden volgehouden. Er komt een triest eind
      aan, maar het kan LANG duren.

      Het feit, dat Japan nu alles uit de kast haalt om inflatie & groei te
      bewerkstelligen, toont aan, dat er PANIEK is. Het zal WEER
      mislukken, want andere landen krijgen genoeg van die export van
      hun deflatie.

      DS

      Verwijderen
  6. @

    30-Yr TREASURIES UP 20%+ YTD 2014, As Inflationary Expectations Hit 3-Yr LOW.Raising Rates Would FLATTEN YIELD CURVE!

    http://www.bloomberg.com/news/print/2014-11-10/who-s-afraid-of-fed-raising-rates-not-these-u-s-bond-investors.html

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heeft u "The Big Reset" gelezen en wat zou uw grootste eens/oneens zijn ?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Ik heb het boek nog niet gelezen, maar verwacht dat te ontvangen op
      27 November, wanneer ik Willem Middelkoop zie in de Industriele
      Groote Club in Amsterdam (Finance Circle, Nyenrode Alumni VCV,
      waar ik deel uitmaak van het panel).

      DS

      Verwijderen
  8. http://www.zerohedge.com/news/2014-11-13/most-important-chart-investors-updated-edwards-sees-usdjpy-145-next-and-tidal-wave-d
    Kunt u svp uw mening hierover geven ...
    Wat uw lunch optie betreft, ik ben dan afwezig, jammer !
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Ik ben het heel erg EENS met EDWARDS. De Yen-devaluatie zal
      uit de hand lopen en CHINA DWINGEN ook te DEVALUEREN.
      DAN hebben we de poppetjes aan het dansen!

      Kortom, een herhaling van de Azie-crisis van de jaren '90.

      Edwards is een van de GROTE ZIENERS in de beleggingswereld,
      vooral voor de langere termijn.

      DS

      Verwijderen
  9. Mike Shetlock:

    Bent het eens met punt 7t/m9?

    Deflation Shockwave Thesis

    1.Next phase of currency wars is underway.
    2.Abe will "do whatever it takes" to produce inflation in Japan.
    3.Abe will soon "lose control of the situation".
    4.Yen sinks to 145 to US dollar.
    5.China will respond by devaluing Yuan.
    6."Tidal Wave of Deflation" heads West.
    7.US brands China a "currency manipulator"
    8.Global currency crisis ensues
    9.Gold soars

    http://finance.townhall.com/columnists/mikeshedlock/2014/11/14/next-phase-in-currency-wars-tidal-wave-of-westbound-deflation-n1918503

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Waarom zou Goud moeten stijgen, als er een stortvloed van deflatie
      plaatsvindt in de wereld? Goud is wel 'oversold' en toe aan dekking
      van shortposities. Maar een fundamentele stijging zou afhangen van
      ECHT helicoptergeld of ECHTE inflatie, vanwege devaluaties en
      stijgende importprijzen. Loonstijging? Vergeet dat maar.

      China heeft geen keus om straks te reageren op de Yen-devaluatie,
      wat Amerika ook denkt. Dit valuta-spel loopt straks gewoon uit de
      hand, zoals altijd.

      DS

      Verwijderen
  10. Deutsche Bank heeft leverage van 1:50

    http://www.express.be/business/nl/economy/is-deutsche-bank-de-olifant-in-de-woonkamer-van-de-ecb/209177.htm?utm_content=bufferb052f&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

    Gaat deze bank bij een volgende crisis ten onder of zal de Duitse Staat dit kunnen voorkomen en hoe is het mogelijk dat DB de stresstest heeft doorstaan?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      http://www.zerohedge.com/news/2014-04-28/elephant-room-deutsche-banks-75-trillion-derivatives-20-times-greater-german-gdp

      De derivatenportefeuille van Deutsche Bank is 20 maal zo groot als
      de Duitse economie. Die hefboom van 50-tegen-1 is al jaren bekend,
      maar wordt waarschijnlijk onderschat.

      Deutsche Bank heeft de aard van een van de beestjes (TAUNUS in
      Amerika) veranderd, waardoor het niet behoeft te voldoen aan de
      kapitaaleisen. Ongelofelijk!

      http://dealbreaker.com/2012/03/deutsche-bank-is-not-above-shuffling-a-few-pieces-of-paper-to-keep-nosy-regulators-from-demanding-20bn-in-new-capital/

      In de praktijk kan elke bank dus een manier vinden om de regels
      te ontduiken.

      DAAROM was de ECB stress test zo'n FARCE, want bij de volgende
      crisis moet de belastingbetaler (voorzover mogelijk!) WEER opdraaien.

      Maar er zijn nog veel meer 'geheimen', zoals de Duitse Landesbanken
      en de Duitse spaarbanken, die een kredietportefeuille hebben gebaseerd
      op politieke gunsten en DUS niet eens een Stress Test MOGEN hebben.

      Mijn bloed kookt, sorry.

      DS

      Verwijderen
  11. @DS Schreef:" China heeft geen keus om straks te reageren op de Yen-devaluatie, wat Amerika ook denkt. Dit valuta-spel loopt straks gewoon uit de
    hand, zoals altijd.
    Dus nog hogere aandelenkoersen?

    M.v.g. Rob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      Inderdaad is er nog geen eind aan de exponentiele explosie van
      liquiditeiten, vooral als de ECB OOK nog overstag gaat.

      Die liquiditeiten worden nog versterkt door de enorme hefbomen,
      die de verdiensten extra opstuwen.

      De Crash, die voor ons ligt, slaat alles. Probleem is, dat NIEMAND
      de timing daarvan kan voorspellen.

      DS

      Verwijderen
  12. Mooi,eerlijk, interview met Jim Rogers, geeft ook timing aan als moeilijk.

    http://www.businessinsider.com/jim-rogers-on-oil-russia-investing-mistakes-2014-11

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Bedankt. Prima interview van iemand, die bijna alles heeft meegemaakt.
      Ik kan mij helemaal vinden in de stelling: 'I missed some BUBBLES'.
      Zoiets kan heel lang duren en beleggers willen/kunnen dat vaak NIET
      missen. Maar voor mij geldt, wat er volgt op zo'n periode, want
      ALLE winsten worden daarna vaak GEHEEL verloren. 50% - 90%
      dalingen zijn dan aan de orde van de dag. Zo is de natuur nu eenmaal,
      VOORAL in een KUNSTMATIGE wereld van kwantitatieve verruiming
      en financial engineering. Uiteindelijk maakt de ECHTE economie
      de dienst uit.

      DS

      Verwijderen
  13. http://www.moneynews.com/MKTNewsIntl/stock-market-crash-warren-buffett-indicator/2014/10/03/id/598461/?dkt_nbr=ufos34vz&utm_source=taboola&utm_medium=referral

    Zal het dan eindelijk gaan gebeuren?

    Bertus

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @BERTUS:

      Laat men zich NIET verleiden door welk 'systeem' dan ook, dat
      belooft grote winsten tevoorschijn te toveren! De markten zitten
      ECHT ANDERS in elkaar.

      Mee EENS, dat aandelen 50% te hoog staan. Maar een Crash
      voorspellen in deze kunstmatige markten is onbegonnen werk.
      De knappe beleggers wapenen zich daartegen via beschermings-
      constructies, zoals Puts, etc.

      De volgende klap lijkt GROTER te worden dan 2008 en 2000, maar
      EERST zal het iedereen mee kunnen sleuren NAAR BOVEN.
      Want de meerderheid is deel van de KUDDE.

      DS

      Verwijderen
  14. @DS Hartelijk bedankt voor de waarschuwing.

    Misschien wordt dit het keerpunt?
    http://www.marketwatch.com/story/japan-stocks-drop-as-economy-falls-into-recession-2014-11-16?mod=mw_share_twitter&n_play=54694050e4b0015ed8727bd3

    Bertus

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @BERTUS:

      Dit experiment van Abenomics was al enige tijd in moeilijkheden. Dus
      NOG meer Abenomics. Misschien kan de verhoging van de Sales Tax
      nu worden uitgesteld. Het lijkt erop, dat 2015 een grote uitdaging
      wordt.

      DS

      Verwijderen
  15. hadewych von mises18 november 2014 om 06:56

    Heb je kennis van de 2015.75-richtdatum van Martin Armstrong ?
    Shock per 1/10/2015 dus.
    Visionair of charlatan ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Ondanks zijn uiterst controversiele verleden, is Armstrong als
      Goeroe niet meer weg te denken. Ik ontmoette hem heel lang
      geleden, voordat hij echt bekend werd. Maar zijn denkbeelden
      moet men zien als denkstof, net zoals Kondratiev en Fibonacci,
      die kunnen worden gebruikt als een leidraad voor de toekomst.
      Want de timing WEET NIEMAND.

      http://www.omegashock.com/tag/martin-armstrong/

      DS

      Verwijderen
  16. @ Hadewych van mises

    Nog een aanvulling /vraag van mijn kant; is het niet zo dat alle normale cycles nu worden doorbroken, opgeschoven (misschien gedempt) door de nog nooit eerder uitgevoerde operaties van de Centrale banken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GRIJZE LEEUW:

      Mee eens. De onconventionele geldmarkt-operaties van Centrale
      Banken stellen abrupte aanpassingen uit, maar voorkomen ze
      niet. Dat zal later blijken. Daarom is het een experiment. Welke
      NET ZO TRIEST eindigt als de experimenten van John Law destijds.

      http://en.wikipedia.org/wiki/John_Law_(economist)

      The fractional reserve ratio was one fifth,[15] and a Royal edict to criminalise the sale of gold was decreed.[16] A later Royal edict decreed that gold coin was illegal,[17] which was soon reversed,[18] leading 50 people to be stampeded to death.[19] The company's shares were ultimately rendered worthless, and initially inflated speculation about their worth led to widespread financial stress, which saw Law dismissed at the end of 1720 from his sinecure as Controller General[1] and his post as Chief Director of the Banque Générale.

      DS

      Verwijderen
  17. hadewych von mises18 november 2014 om 11:26

    alles is een elastiekje, je kan het maar rekken zolang het rekbaar blijft, en dan knapt het, met navenante whiplash tot gevolg

    Iets anders : http://ghovexx.blogspot.be/2014/11/polar-vortex-20-arrives-all-50-states.html
    Onderschat men dit niet ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Klimaatverandering wordt altijd ernstig onderschat. Vele natuurrampen
      liggen nu eenmaal niet zo voor de hand. En als het ergste zich
      voordoet, is de eerste reactie van de mens om het te kleineren.
      Men wil gewoonweg niet toegeven, dat het echt gebeurt.

      DS

      Verwijderen