Translate

zondag 31 augustus 2014

DE SCHULDVERSLAVINGSONTWENNINGSKUUR


DE SCHULDVERSLAVINGSONTWENNINGSKUUR


De grootste kredietcyclus aller tijden, tussen 1995 en 2006, en de daaropvolgende financiele ineenstorting, zullen een generatie-lange schrikneurose tot gevolg hebben. De wereldschuld als percentage van de economie is weliswaar verder gestegen tot een nieuw record, maar er zijn tekenen, dat de Super-Schulden-Cyclus op zijn laatste benen loopt. De optimisten zullen tevergeefs uitkijken naar een noemenswaardige voortzetting van deze historische kredietperiode. De wereld staat juist aan het prille begin van een, al of niet gedwongen, schuldontwenningskuur. De verhouding van Amerikaanse consumentenschuld (bestaande uit 70% hypotheekkrediet) tot het beschikbare inkomen, daalde weliswaar van 130% tot 105% tussen 2007 en 2014. Maar 50% van de daling was te danken aan inflatie, die echter wel is blijven zakken. In eerste instantie nam die schuldratio nog toe, vanwege de daling van de prijzen van onderpand, in hoofdzaak onroerend goed. Maar vooral een spiraal van hypotheekfaillissementen zorgde later voor een vermindering, omdat Amerikanen hun woningen, die minder waard zijn dan het hypotheekbedrag, aan de geldschieter kunnen overhandigen. De schuldinkrimping in Europa zal echter veel trager verlopen. Bij hele lage inflatie of zelfs deflatie, is zoiets een langdurig proces. Economische groei? Vergeet het maar! Het probleem van excessieve schuld moet eerst uit de weg worden geruimd. De huidige generatie zit voorlopig op de blaren.


De optimisten staan straks voor aap. De ongekende financialisering, waarbij de groei van de financiele sector die van de echte economie ver te boven gaat, is nu in zijn achteruit gezet. Economische groei, gebaseerd op een schuldenexplosie in plaats van op besparingen, is nooit een lang leven beschoren. Het jarenlange, experimentele, onbeperkte liquiditeitsbeleid van Centrale Banken mag dan de markten omhoogdrijven, maar kan alleen wat tijd winnen. Blijft de gewenste economische groei uit, ondanks of dankzij dit aggressieve beleid? Dat probeert de grootste olifant in de wereld, de risicoloze obligatiemarkt (aflossing is immers op 100% op de afloopdatum), met ongekende lage rendementen voor 10- tot 30-jarige looptijden en dus hoge waarderingen, ons allang te vertellen. Bij de kleinste geluiden spitsen waakzame konijnen hun oren. De hemel dondert. Hangt er een onweersbui in de lucht? Nadert het einde van de 60-jarige Super-Schulden-Cyclus? Dat is even wennen, want het scheelt een slok op een borrel. Alles wordt dan anders. Alle krediet-gedreven ‘riskante’ activa, zoals onroerend goed, grondstoffen en aandelen (aandelenkrediet staat op een record), zouden op de tocht komen te staan. Dat gaat namelijk gepaard met deflatie. Japanse huizenprijzen staan bijvoorbeeld nog 65% lager dan 23 jaar geleden, na een wilde stijging van 200% in de voorafgaande 10-jarige periode.


Waar de schoen wringt, is de extreem hoge totale schuld als percentage van de economie. De ervaring leert, dat zo’n percentage verschilt van land tot land, voordat de markt het vertrouwen verliest in de solvabiliteit of het vermogen om aan de verplichtingen te voldoen. In zo’n klimaat is het vertrouwen, om lange termijn investeringen te doen, ver te zoeken. Daarom is er zoveel liquiditeit, dat de prijs van Geld (‘rente’), tegen alle verwachting in, alle laagterecords blijft breken. Niemand weet wanneer de touwladder breekt. Laten we een gooi wagen. Het is aanstaande, eventueel na een laatste, wanhopige ‘coup de whiskey’ - een grootscheepse liquiditeitsverhoging - (FED-gouverneur Strong in de jaren ‘20, net voor de Crash in Wall Street). Als de geld-elite in paniek raakt en werkelijk aanstuurt op een dergelijke, roekeloze, kortstondige Super-Hausse door de geldhoeveelheid nog meer te verruimen, dan zal het gehele Centrale Bankensysteem zijn geloofwaardigheid daarna voorgoed verliezen. Het gehele huidige monetaire geldstelsel, inclusief het fractioneel bankieren (veelvuldig uitlenen of investeren van een minimale reserve) en het derivatenmonster, komt dan op de helling. Dat maakt dan meteen een einde aan de lichtvaardige kredietcultuur en de overmoedige speculatiedrift van de laatste decennia.


De Zuidzee-bubbel van 1720 was zo’n alarmerende gebeurtenis, die de elite van die tijd had aangemoedigd. In amper 6 maanden, steeg het aandeel van de South Sea Company met 700%, terwijl iedereen, van hoog tot laag, inclusief het Engelse Koninklijk Huis, erbij was betrokken. Totdat er daarna, binnen twee maanden, een instorting plaatsvond van 90%. Een neergaande economische periode van 95 jaar volgde. Het zou nog liefst 240 jaar duren, voordat de beurskoersen hun hoogtepunt van 1720 weer hadden bereikt!


DIEDERIK SCHMULL


31 Augustus, 2014

WESTCLIFF-On-SEA, Essex, U.K.

==

46 opmerkingen:

  1. @MARCJA:

    De Geheime Dienst overal ter wereld, die vaak onafhankelijk optreedt van
    de hoogste autoriteit in het land, houdt er een bepaalde taktiek op na,
    dat vooral bestaat uit het verspreiden van DESINFORMATIE om de
    'regenstander' ZAND IN DE OGEN TE STROOIEN. Als men hiervan
    TEVEEL weet, dan wordt men GELIQUIDEERD.

    Oekraine was waarschijnlijk ZELF bezig aan de deur te kloppen bij de
    EU en NATO, om op die manier Amerika en Rusland tegen elkaar uit
    te spelen en haar 'onafhankelijlkheid' te bevestigen, naast het verkrijgen
    van nog meer geld. Oekraine was allang een 'failed state' en dit was
    een manier om steun te verkrijgen van beide kanten.

    Het Westen had Oekraine links moeten laten liggen, vooral vanwege
    de historische gevoeligheden van Rusland. Het is een wereldoorlog
    NIET waard!

    Wat er werkelijk aan de hand is bij de frontlinie WEET NIEMAND. Hier
    wordt inderdaad oorlogstaktiek bedreven, met bepaalde bedoelingen.

    Denk eens aan de Golf van Tonkin, dat destijds de aanleiding was van
    de oorlog in Vietnam. Allemaal gelogen!

    http://en.wikipedia.org/wiki/Gulf_of_Tonkin_incident

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik behoor tot uw generatie en ik geloofde destijds braaf in dat Tonkin incident en later in het waarom vd irak oorlog... Pas begin dit jaar las ik de werkelijkheid van Tonkin... hoort dat bij het ouder worden ? Te beseffen hoe moeilijk het is de waarheid te achterhalen ??
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Scepsis groeit met de jaren. Ik geloofde destijds, dat de reis naar de maan ook echt was, want ik zag het toch op TV. Maar sindsdien lijkt die gehele zaak in scene te zijn gezet (in Nevada).

      DS

      Verwijderen
  3. Is het mogelijk een overpeinzing te wijden aan pensioenen van zeg maar een 40-jarige van nu in loondienst?
    Mijn idee daarbij is: tot voor kort gold het eindloon en 70 % pensioen opbouw. Intussen is er het middelloon stelsel wat wellicht tot 50 % pensioenopbouw leidt (?). Verder zal vlg de nieuwe pensioenplannen indexatie vrijwel onmogelijk worden wat wellicht betekent dat 50 % nu, met 67 ( of 70 ?) nog maar 25 % betekent ??
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Het pensioenstelsel is totaal aan het veranderen en verschilt van land tot land. Ik zal zeker weer daarvoor aandacht besteden, naast mijn eerdere artikel: 'Pensioen? Vergeet het maar!'

      DS

      Verwijderen
  4. @

    SIDELSKY FT: PUTIN - ENDGAME?


    But the fact remains that Russia is too weak to challenge the West further, at least in the way that it did in Ukraine. Russia’s GDP is around $2 trillion, and its population of 143 million is falling fast. The United States and the European Union have a combined GDP of about $34 trillion and a population of 822 million, with the US population growing rapidly.

    http://fd.nl/economie-politiek/columns/opinion-leaders/169106-1408/endgame-for-putin-in-ukraine

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @

    (MORGAN STANLEY): ULTRA-BULLISH ON STOCKS. S&P 500 May Reach 3000. U.S. EXPANSION: Another 5 YEARS? Comeback Of CAPEX

    http://www.businessinsider.com/morgan-stanley-sp-500-3000-2014-9

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ik geloof nog steeds dat de reis naar de maan echt gebeurd is, kunt u me vh tegendeel overtuigen ?
    Wat de putin endgame betreft, sancties zullen de eurozone hard treffen en wellicht de trigger vormen voor de ineenstorting vd eurozone - dan heeft poetin wel gewonnen...
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Mijn naam is haas. Ik weet het niet. Wat ik wil suggereren is, dat de
      reis naar de maan MISSCHIEN niet echt was. Trouwens, waarom
      is er sindsdien geen maanreis geweest? Kosten? Weinig overtuigend.

      Sancties zijn zonder meer vervelend voor beide kanten, maar veel erger
      voor Rusland dan voor het Westen. De Eurozone stort NIET in, vanwege
      Rusland, maar vanwege een mogelijke, geforceerde 'Verenigde Staten
      van Europa'. Rusland is voornamelijk afhankelijk van de olieprijs, terwijl
      haar bevolking snel daalt.

      DS

      Verwijderen
  7. Geachte heer Schmull,

    in de Engelstalige versie beschrijft u dat de komende crisis/crash groter wordt, dan de laatste. Meerdere economen en politici hebben verklaard dat bij de Crisis-2008/2009 het financiele systeem langs de afgrond scheerde. Ook de Euro in 2012.

    Kunt u scenario 's schetsen hoe en op welke wijze u inschat dat de crisis erger zal worden als de laatste? Zal het wereld financiele stelsel als geheel crashen of specifiek Continenten, Landen, Blokken (bv Euro). Of eenmalige vermogensheffing ingevoerd worden om openbare schulden te saneren. In veel landen zijn de prive-schulden veel groter dan de overheidsschulden, op welke wijze denkt u dat dan de prive-schulden een rol gaan spelen. De 'Black swan' is moeilijk te voorspellen schat ik, ........voortgang van zo'n grote crash wel.?

    GL

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GRIJZE LEEUW:

      De schuld is dit keer VEEL hoger, vooral het derivatenmonster, Ondanks
      alle pogingen, is het banksysteem en vooral het schaduwbanksysteem,
      nog even riskant. Maar de ondoorzichtige verbondenheid onder elkaar is
      alarmerend, dus de mogelijke kettingreacties zijn niet te overzien.

      Al jarenlang heb ik beweerd, dat de 10-jarige Treasury BENEDEN
      de 1% zou komen, wat de Duitse Bund al heeft gepresteerd. Dit
      alleen al is onheilspellend! Het kan betekenen, dat deflatie de
      overhand neemt en DAN zullen aandelen, grondstoffen en onroerend
      goed met NOG eens 50% dalen, eventueel over meerdere jaren
      verspreid. Een 'stille' Crash, vertraagd door de autoriteiten.

      Een vermogensheffing is niet het einde van de wereld (dat bestond al
      voordat de inkomstenbelasting werd ingevoerd).

      De directe aanleiding is moeilijk in te schatten, maar KAN juist heel
      klein lijken (zoals faillissement van Bear Stearns, overgenomen door
      JP Morgan). Misschien is het een land als Portugal ( de waarheid
      over Espirito Santo is nog verborgen), die de Euro voor gezien houdt.

      Het financiele stelsel zal zeker weer worden getest, maar een 'nieuw
      systeem' komt pas als het echt moet, NA een depressie.

      DS

      Verwijderen
  8. @DS

    Wat is uw visie op de rente-verlaging van de ECB en bij gebrek aan resultaat ,wat kan de ECB hierna nog doen? Direkt devalueren zou een shock kunnen veroorzaken.

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      De ECB kan IN THEORIE ALLES opkopen, maar wie dat gelooft of daarop
      aandringt, kent Duitsland niet. Dat is dan meteen het einde van de ECB!

      Het kan best zijn, dat er tijdelijk wat raars gebeurt (helicoptergeld DIRECT
      aan het publiek), maar dat is van korte duur:

      http://www.globalresearch.ca/even-the-council-on-foreign-relations-is-saying-it-time-to-rain-money-on-main-street/5398884

      Devaluatie van de Euro is niet eenvoudig ( schuldinkrimping in Europa
      is in een beginstadium), maar wel een voorwaarde voor de economie.

      Draghi is duidelijk teleurgesteld, dat de ECB voor alles moet opdraaien
      en dat de politici niet genoeg durven te doen. Er moet quid pro quo zijn,
      anders komt er Moral Hazard.

      DS

      Verwijderen
  9. @DS:.......kent Duitsland niet......

    ECB aan het einde van haar Latijn: 'Draghi wordt snel vervangen door Jens Weidmann'

    http://www.express.be/business/nl/economy/ecb-aan-het-einde-van-haar-latijn-draghi-wordt-snel-vervangen-door-jens-weidmann/207598.htm?utm_content=buffer3a819&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=bu

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Dat is een opmerkelijke, maar niet verrassende ontwikkeling!

      http://www.marketwatch.com/story/weidmann-jockeying-to-replace-draghi-at-ecb-2014-08-04

      Zuid-Europa gaat DAN haar eigen weg. De EU ZONDER DE EURO.

      DS

      Verwijderen
  10. @

    (DE VRIES): DEFLATIE GEEN PUNT

    Casper de Vries wijst erop dat in de geschiedenis van de Europese economie deflatie eerder is voorgekomen, zonder dat het desastreuze gevolgen had.
    ''Tussen 1875 en 1914 daalden de prijzen veelvuldig door de industrialisatie. Dat was helemaal geen probleem, want de lonen bewogen ook mee. Die gingen ook omlaag of omhoog, al naar gelang de prijzen daalden of stegen. Uiteindelijk gaat het om koopkracht. Als die op peil blijft, is er voor de mensen helemaal geen reden om het kopen van producten, of het nemen van diensten uit te stellen."
    Dat consumenten tot op de dag van vandaag voorzichtig zijn met hun aankopen, heeft volgens De Vries vooral met vertrouwen te maken.

    http://www.nu.nl/weekend/3870542/aanhoudende-deflatie-geen-punt-gewoon-geld-uitgeven.html

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Weidmann als vervanger van Draghi... ik moet het nog zien. Vlg mij heeft elk land net zoveel stemrecht, dus Duitsland kan zich niet zo snel doorzetten.
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Stemrecht is kennelijk niet doorslaggevend, want anders had de ECB
      allang een volledige QE doorgevoerd, zoals de Fed en de Bank of England.
      De indruk is veeleer, dat de ECB in het gareel loopt van de Bundesbank.
      Die volledige QE wordt nog steeds verwacht, maar het kan zijn, dat
      dan de maat vol is voor de Duitsers.

      DS

      Verwijderen
  12. Geachte heer Schmull,

    Wat vindt u van deze BDC's?

    In Amerika kent men al jaren stimuleringsmaatregelen voor het midden- en
    kleinbedrijf. De SBA, dat staat voor Small Business Administration,
    voorziet onder andere bedrijven van kapitaal. Dat zijn veelal gezonde
    ondernemingen met toekomstperspectief. Business Development Companies
    (BDC's) hebben als investeringsmaatschappijen de rol van de traditionele
    banken als geldschieter voor een deel hebben overgenomen. Ze worden
    schaduwbanken, of ook wel de nieuwe banken genoemd.

    MV/G Baarsje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @BAARSJE:

      De BDC's zullen flink kunnen groeien, vooral als er meer vrij baan zal
      worden gegeven in de hefboom voor het uitlenen: 'leveraged lending'.
      De risico's voor de aandeelhouders zullen dan ook toenemen. Deelname
      is dus niet voor iedere belegger!

      http://www.forbes.com/sites/spleverage/2014/07/16/middle-market-bdcs-pin-hopes-for-2015-on-looser-investment-rules/

      DS

      Verwijderen
  13. http://www.businessinsider.com/review-of-martin-wolfs-new-book-2014-9

    Recensie van boek wolf.
    Streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Het debat is aan de gang, maar er zijn vele haken en ogen. 100%
      Reserve Banking betekent het einde van 'bankieren' en het einde
      van fractioneel bankieren en de uitschakeling van 'de markt':

      But my bigger concern is this. Wolf’s idea amounts to replacing a demand-driven money supply creation mechanism with central planning of the money supply by a committee. Central banks’ record on producing accurate forecasts of the economy is dismal, and their response to economic indicators is at times highly questionable. Put bluntly, they get it wrong – very wrong, at times: consider the ECB raising interest rates into an oil price shock in 2011. Is the entire lifeblood of the economy to be dependent on the whims of such as these?

      http://www.pieria.co.uk/articles/martin_wolf_proposes_the_death_of_banking

      DS

      Verwijderen
  14. http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/column/rene-tissen/japan-failliet
    wat betekent zoiets voor goudprijs ?
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Japan heeft haar eigen geld, dus kan niet echt failliet, maar de Yen kan
      natuurlijk verder devalueren. Abenomics had nooit kans van slagen.
      Daarom wordt Japan gevaarlijker, ook in militair opzicht.
      Japan kan ook de richting op van hyperinflatie, maar de ouderen
      hebben het daar voor het zeggen, dus dat is onwaarschijnlijk.

      Goud wordt bepaald door inflatie/deflatie & oorlog. Deflatie is tegenwind
      voor Goud, oorlog helpt. Met Goud zal men geduld moeten hebben.
      Goud blijft daarom een verzekering, die je MOET hebben, maar GEEN
      belegging.

      DS

      Verwijderen
  15. @ANONIEM:

    Amerika zou inderdaad beter af zijn als de Dollar NIET meer de
    reserve-valuta van de wereld zou zijn. Maar de wereld bepaalt dat,
    niet Amerika zelf, alhoewel het wel moeilijker kan worden gemaakt
    om de Dollar te kopen/aan te houden.

    Dit is een interessante ontwikkeling, vooral in het licht van toenemend
    isolationisme bij de Amerikanen zelf. Dit zou bijzonder slecht nieuws zijn
    voor de wereldhandel!

    In de praktijk zal het nog wel even duren. Het Engelse Pond was reserve-
    valuta, zelfs 50 jaar NADAT de Amerikaanse economie groter was dan
    die van Engeland.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ex-chief economist Stark - ECB turning into European "bad bank"

    http://uk.reuters.com/article/2014/09/08/uk-ecb-policy-stark-idUKKBN0H31VC20140908

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GRIJZE LEEUW:

      Het voorgestelde ABS-programma lijkt weinig voor te stellen. De markt is klein en bij nieuwe uitgifte van securitisaties moet nu 5% worden vastgehouden door de uitgever. Dit is heel duur. Maar de kredietrisico's zijn duidelijk. Waarschijnlijk willen banken af van hun dode leningen, maar de ECB is ook bezig met de stress tests. Dus hier is sprake van een belangen-verstrengeling! Wat een mijnenveld.

      DS

      Verwijderen
  17. http://armstrongeconomics.com/2014/09/08/low-to-negative-interest-rates-force-investment-in-private-assets-the-cycle-inversion/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Het verhaal van Armstrong pleit voor een 'Blow-off TOP' gelijk aan 1929. Zoiets is zeker plausibel, maar zo'n Melt-Up wordt direct gevolgd door een MELTDOWN. De grote Wealth Funds worden dan een stuk armer, tenzij
      er 'hyperinflatie' komt of zoiets. Dat lijkt UITGESLOTEN, behalve in
      Bananenrepublieken (en Zuid-Europa, NA de Euro).

      DS

      Verwijderen
  18. @MARCJA:

    Muenchau geeft al toe, dat ABS erg klein is. Het zal zeker niet kunnen
    fungeren als vervanger van een Eurobond.

    Dat een echte Eurobond nog steeds geen kans heeft, bewijst, dat de
    Eurozone geen echte monetaire unie is. Maar het is wel een voorwaarde
    voor een duurzame valuta, net zoals een bankunie, depositogarantie-
    stelsel en fiscale transfers. Tja, dat komt ervan, als men met een
    valuta begint, zonder te voldoen aan de meest fundamentele voorwaarden.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  19. @DS

    In Amerika schreeuwen sommige dat de FED niet taper, anders was de rente wel omhoog gegaan. Het kopen van Amerikaanse treasuries heeft toch geen enkel effect op de rente ?

    Esther




    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Absoluut. In het systeem van vrije wisselkoersen, krijgt de Treasury
      NIET meer of minder geld, als Treasuries worden gekocht of verkocht.

      De FED bepaalt de hoogte van de rente door 'open-market operations'.
      Maar de markt is de beslissende factor, op basis van kredietvraag- en
      aanbod plus inflatie/deflatie-vooruitzichten.

      DS

      Verwijderen
  20. @ESTHER:

    Elke bubbel barst, ookal kan het nog lang duren. Maakt niet uit.
    NU voorbereiden. Geld en bezit SPREIDEN, ook geografisch.

    Treasuries (TLT), Dollars, Fysiek Goud (ookal wordt het zwakker).
    Huizen buiten de EU: maak geen haast. DUUR!

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  21. @HAROLD:

    Het is maar weinigen gegeven om iets zinnigs te zeggen over de Grote
    Financiele Crisis. De financiele wereld is zo enorm ingewikkeld en
    verandert zo snel, dat zelfs degenen, die een poging wagen om het
    te begrijpen, toch zullen ervaren, dat zij achter de feiten aanlopen.

    Verder speelt ook een rol, dat de mens hele erge dingen probeert
    te ontkennen. Dat is zijn natuur. Alles zal wel weer goed komen of
    het zal mijn tijd wel uitduren.

    De financiele wereld heeft niet gewonnen. Dat lijkt maar zo. In de
    komende jaren zal die wereld juist inkrimpen en het werd tijd ook.
    Er zijn 50% teveel banken, vooral in Europa. Banken worden weer
    'nutsbedrijven', met heel laag Rendement op Vermogen, want er
    is een nieuw regiem, dat hoge kapitaalseisen stelt en het gokken
    aan banden legt.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  22. wat verwacht u v/e schotse afscheiding ? martin wolf/ft verwacht daarna het uiteenvallen van spanje..
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      De gevolgen van de Schotse afscheiding worden nog ernstig onderschat,
      zowel voor Schotland als voor Engeland. Maar het kan zijn, dat
      economische argumenten niet meer doorslaggevend zijn. Het gevoel
      van identiteit voor een Schot is veel dieper dan dat voor een Quebecois,
      die na 2 pogingen, bijna onafhankelijk werden.

      Spanje zou wel eens het lidmaatschap van een onafhankelijk Schotland
      van de EU kunnen blokkeren, juist vanwege Catalonie.

      De langere termijn zal misschien niet teveel uitmaken, maar de onzekerheid is funest voor de kortere termijn. Prijzen zullen stijgen,
      de valuta zal devalueren, werkeloosheid zal toenemen en investeringen
      worden op de lange baan geschoven.

      DS

      Verwijderen
  23. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. @ESTHER:

    Laten we hopen, dat de heer Bouman gelijk krijgt. Ondertussen is
    Zuid-Europa nog 30 tot 40% minder concurrerend dan Duitsland en
    moet dus haar depressie voortzetten, terwijl de werkeloosheid gelijk
    is aan de jaren '30. Of komt er grootscheepse stimulering, zoals
    in Amerika? Alles is mogelijk, maar de tekenen zijn NIET bemoedigend.
    Duitsland moet dan een politieke aardverschuiving beleven.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  25. @GRIJZE LEEUW:

    Alle economische argumenten tegen een Euro-devaluatie kunnen dit keer
    wel eens op de achtergrond geraken, als Duitsland zelf niet meer groeit.
    Plus de energiekosten van alternatieve energie doen Duitsland nu de das
    om.

    Duitsland heeft nog steeds een export-, GEEN binnenlands consumptie-
    model (net zoals China) en kan dus NIET 'rebalancen'.

    Bovendien WIL men nu juist daling van de koopkracht, vanwege het
    deflatie-gevaar.

    De kans van een EURO/ USD 1 : 1 is in de komende jaren heel
    waarschijnlijk.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  26. @ESTHER:

    Bouman is zeker van mening, dat de spanningen met Rusland straks
    met een sisser aflopen. Dat dacht Neville Chamberlain ook in 1938,
    toen hij 'vrede' aankondigde met Hitler! Nee, hier is geen weg terug,
    Sancties zijn pas een eerste stap. Dit wordt veel en veel erger.
    O ja, de locomotief Duitsland is de grootste handelspartner van
    Rusland! Duitsland heeft NU al negatieve economische groei.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  27. @STREETRUNNER:

    Goed gezien! Natuurlijk is dit een ongehoord rood licht. Het vertrouwen
    in het financiele systeem is zoek, dus men zoekt zijn toevlucht in een
    markt, die ALTIJD open blijft en weinig kans heeft op vermogens-
    confiscatie.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  28. @DS Aandeel CTRIP een booking.com van China. Is het de moeite waard om te kopen?

    Esther

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ESTHER:

      Ik kan geen specifiek commentaar geven over individuele aandelen, maar
      misschien helpt het volgende van Morningstar:

      http://analysisreport.morningstar.com/stock/research?t=CTRP&region=USA&culture=en-US&productcode=MLE

      DS

      Verwijderen