Translate

vrijdag 28 maart 2014

(STRATEGIE): BELEGGERS GAAN HIERAAN KAPOT



(STRATEGIE): BELEGGERS GAAN HIERAAN KAPOT

Beleggers, die dure activa kopen in abnormale tijden van nul-rentes en ‘eeuwige’ monetaire stimuleringen, zijn als hoogvliegers, die EENS diep zullen vallen. Teveel risico met teveel schuld - ‘mijn spaarrekening levert toch niets op’ - mag dan tijdelijk voor enige opwinding zorgen, maar de stelling, dat dit tot vermogensvorming leidt, gaat NIET op. Het is nu meer dan ooit zaak om de korte termijn stuiptrekkingen van de markten totaal te NEGEREN, hoe ongemakkelijk het ook lijkt om de feestelijkheden te moeten missen. Helaas hebben bepaalde Centrale Banken zich jarenlang bezondigd aan een ongezond monetair beleid, waardoor bijvoorbeeld de S&P 500 aandelenindex nu aanzienlijk MEER OVERGEWAARDEERD is dan de Amerikaanse huizenprijzen in de periode van 2006 - 2007. In de daarop volgende 2 jaar vond er een daling plaats van gemiddeld 32%, waardoor talloze vernuftige, ‘hoog-renderende’ financiele producten, die gebaseerd waren op de waarde van onroerend goed, de mist in gingen.


Eigenlijk zouden beleggers lering moeten trekken uit het bubbelbeleid van de laatste 15 jaar. Ondanks de spectaculaire technologie-hausse van 1996 - 2000 (Nasdaq NDX100 +500%) en de daarop volgende baisse van 2000 - 2002 (Nasdaq NDX100 - 80%), was het totale rendement van de S&P 500 index gelijk aan dat van korte termijn Treasury Bills (schatkistpapier met looptijd van minder dan 1 jaar) gedurende de gehele periode van 1996 tot 2002. Ondanks alle emotie van de bubbel in onroerend goed in 2007 en de daarop volgende klap, was het totale rendement van de S & P 500 gedurende de gehele periode van 1995 tot 2009 gelijk aan dat van korte termijn Treasury Bills. Als de huidige marktcyclus ten einde loopt, dan zal de structurele neergaande markt, na aftrek van inflatie, sinds 2000, worden hervat en zou het totale rendement van de S & P 500 sinds 1998 gelijk kunnen zijn aan dat van korte termijn Treasury Bills gedurende de gehele periode van misschien wel 20 jaar! Dat is nog een optimistische inschatting, want een eventuele terugkeer naar historische marktwaarderingen wordt nog buiten beschouwing gelaten. De volgende kanjer van een crisis kan echt niet worden afgewend, ookal heeft de huidige generatie van beleggers kennelijk die illusie. (Zie Hussman: http://www.hussmanfunds.com/wmc/wmc140324.htm)

De recente Russische manoeuvres lijken op een ernstige misrekening van een archaische elite, die geconfronteerd zou kunnen worden met een internationaal isolement, zonder zelfs de steun van China. De ernstige kapitaalvlucht kan leiden tot kapitaalcontroles. China heeft op haar beurt te kampen met de nasleep van een gigantische kredietbubbel, die nu leegloopt. Europa en met name de Eurozone, moeten het hebben van solidariteit, die nog verder weg lijkt dan ooit. De Europese Commissie en de ECB worden niet gehinderd door enige democratische inspraak. Er is geen enkele oplossing in zicht voor het wankele, veel te grote banksysteem, dat als een zwaard van Damocles boven het hoofd van Europa hangt. Tenslotte lijkt Japan, naarmate Abenomics niet aan de verwachtingen kan beantwoorden, een steeds nationalistischer koers te gaan varen, wat neerkomt op een uiterst onzeker waagstuk.


Geduld siert een mens. Wie zichzelf in bedwang houdt, is pas echt sterk. Neem geen notitie van de mooie en sussende verhalen van spreekbuizen, die nu eenmaal moeten zeggen, wat ze zeggen. Daarom behoort een vermogen gespreid te zijn in conservatieve, NIET-riskante activa, met het accent op Amerika (Dollar-kasgeld en Treasuries), ver weg van potentiele onrusthaarden (Europa en Opkomende Markten) en scherp onderwogen in aandelen en grondstoffen.


In deze zeer gevaarlijke wereld, moet men nu eindelijk enig argwaan over de ondergewaardeerde Dollar laten varen. Er is sprake van een hevige verbetering in de Amerikaanse lopende rekening, de derde keer sinds 1971, toen zwevende wisselkoersen werden ingevoerd. Maar dit betekent minder liquiditeit voor de rest van de wereld en een ‘tekort’ aan Dollars! Hoe kan een wereldrecessie dit keer dan worden vermeden?

DIEDERIK SCHMULL


28 Maart, 2014
LONDEN

22 opmerkingen:

  1. @ all

    Gisteren begon op de Belgische televisie (Canvas) de 4-delige docuserie "Het Verdriet van Europa" van Rudi Vranckx. Dacht een serie uit 2013 (of eerder).
    Met Ierse huizenprijsjes die van ruim € 215.000 naar € 60,000 gaan. En de "klassiekers":
    "Te laat verliezen nemen, want wat daalt moet 'ooit' met het weer gaan stijgen " ;
    "This time is different", etc.

    1e aflevering: Ijsland, Ierland.
    Persoonlijk vond ik de socio-economische achtergrond achter de gierende Ierse huizenprijzen nogal interessant, vind zijn oorsprong in de collectieve geschiedenis van Ierland.
    Via onderstaande link (ook voor buitenlanders) terug te kijken:
    http://users.skynet.be/fb476193/rvpweb2008/data/hetVerdrietVanEuropa-01.htm

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @SCHUMPETER:

      En dan niet te vergeten: OEKRAINE. Het IMF-reddingspakket gaat
      gepaard met een enorm prijskaartje: veel erger dan Ierland en
      Zuidelijk Europa. Het is een reddingsboei, zonder enige garantie
      op succes, want het ligt politiek heel moeilijk.

      Consider this: Ukraine's economy is smaller than it was in 1992, shortly after the collapse of the Soviet Union. At the time, Ukraine and Poland had similar-sized economies but Poland's economy is now twice as big as Ukraine's.

      And then there is the shadow economy: everything from cash-in-hand labour to corruption to illegal activities. A 2012 study by two Ukrainian academics reckons the shadow economy is equivalent to 44% of Ukraine's economic output.

      http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-26767864

      Hoe kan dit nu goed gaan?

      DS

      Verwijderen
  2. http://www.fondsnieuws.nl/opinie/marktvisies/artikelen/18112-blackrock-federal-reserve-sluit-stagflatie-niet-uit-.html
    Ik ben benieuwd naar uw mening voor de inhoud achter deze link,,,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      ROBOTISERING schakelt een groot deel van de arbeid definitief
      ('structureel') uit. Die handarbeid, zolang het nog bestaat, kost
      steeds minder.

      De kleine groep van deskundigen op allerlei gebied kan allang
      zijn eigen kostprijs ZELF bepalen. De meerderheid van de
      arbeidskrachten zullen juist blijven werken in lagerbetaalde
      banen dan waarvoor ze gekwalificeerd zijn.

      De tijd van 1970 - 1980 (stagflatie) komt NIET terug, want er was
      toen sprake van groei en wederopbouw en ook relatief lage schuld.
      De toekomst is TEGENOVERGESTELD: schuldafbouw alleen al
      zorgt voor stagnatie en een deflatoire tendens. Duurt nog 10 jaar.

      De reden voor 'verkrapping' van het monetaire beleid is de Centrale
      Bank zelf: QE heeft ook nadelige neveneffecten en GENOEG is
      GENOEG. Want anders staat de Centrale Bank zelf op de tocht.

      DS

      Verwijderen
  3. Geachte heer Schmull,
    Opvallend. Koersen in Em Mkts lijken te ontwaken. En de valuta in Em Mkts herstellen ook. Diverse valuta gestegen sinds 1.1.14
    Ondanks het verminderen van QE.
    Hoe verklaart u dit?

    Met vriendelijke groeten, Bertus

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @BERTUS:

    Dit 'herstel' in Opkomende Markten lijkt eerder op dekkingsaankopen door
    degenen, die 'short' waren. De MSCI Emerging Markets Index is nog steeds
    in een NEERGAANDE trend sinds 2007:

    http://bigcharts.marketwatch.com/quickchart/quickchart.asp?symb=eem&insttype=&freq=2&show=&time=13

    http://finance.yahoo.com/echarts?s=eem+Interactive

    De pijn aldaar is nog lang niet voorbij. Het is 'beleggen', terwijl men
    op hete kolen loopt.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Prof. Sinn (Ifo) : Gevangen in de Euro

    Es gibt politische Wahrheiten und wirkliche Wahrheiten. Politische Wahrheiten entstehen, indem hinreichend viele Politiker sie einander erzählen, bis sie selbst, die Medien und die Menschen sie glauben. Wirkliche Wahrheiten folgen aus statistischen Fakten sowie ökonomischen und naturwissenschaftlichen Gesetzen.

    Mittel- bis langfristig ist keine Wirtschaftspolitik erfolgreich, die diesen Gesetzen widerspricht. Sie scheitert - auch wenn uns Politiker gern anderes glauben machen möchten, um wirtschaftliche Probleme in spätere Wahlperioden zu verschieben. So, wie das seit Jahrzehnten bei der Rente geschieht.

    http://www.cesifo-group.de/ifoHome/policy/Staff-Comments-in-the-Media/Press-articles-by-staff/Archive/Eigene-Artikel-2014/medienecho_ifostimme-focus-31-03-2015.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GRIJZE LEEUW:

      Auf der zwischenstaatlichen Ebene hat die Krise Spannungen hervorgebracht, wie wir sie in Europa - abgesehen vom Ost-West-Konflikt - seit dem Ende des Zweiten Weltkriegs nicht mehr erlebt haben. Und das paradoxerweise als Ergebnis eines politischen Friedensprojekts!

      Die Geschichte hat gezeigt, dass sich die ökonomischen Gesetze letztlich durchsetzen - es sei denn, es kommt zu politischen Megaereignissen, wie es zum Beispiel Kriege sind. Aber ohne solche Eruptionen setzen sich die ökonomischen Gesetzmäßigkeiten durch. Das gilt auch für den Euro und die Euro-Rettungspolitik. Je länger diese Politik versucht, die Gesetze der Ökonomie zu ignorieren - und das tut sie derzeit immer noch -, desto mehr müssen künftige Generationen dafür bezahlen.

      Helemaal mee eens. Politici moeten verkiezingen winnen, en kunnen de
      waarheid, voorzover zij enig begrip daarvoor hebben, nooit vertellen.
      Zolang het maar SCHIJNBAAR goed gaat, TOT de VOLGENDE
      verkiezingen.

      Maar EENS is dat allemaal voorbij, wat ook de directe aanleiding is.
      Als men niet voorbereid is, VERLIEST men flink. GEEN enkele
      monetaire unie, ookal is het een POLITIEKE, is een 'Lang' leven
      beschoren, want decennia lijken alleen lang. De uitzondering
      blijft een monetaire unie binnen een LAND, dat solidariteit kan
      AFDWINGEN (desnoods door een burgeroorlog, zoals Amerika).

      DS

      Verwijderen
  6. Geachte heer Schmull,

    Verwacht u niet dat beurzen het goed blijven doen nu Yellen weer een reden gevonden heeft om rente heel laag te houden? Geld zorgt dan automatisch voor de bubbel.
    Meedoen is dan toch slimmer dan aan de kant blijven? Of ziet u sneller apen en beren op de weg dan de meute?
    streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Niemand weet, wanneer de bubbel eindigt. De meesten hebben het
      gevoel de boot gemist te hebben. Daarom kan de bubbel groter
      worden. Goedkoop geld moet ERGENS naar toe. Meedoen betekent
      echter wel, dat men speculatief bezig is en dat is alleen geschikt
      voor degenen, die zich bewust zijn van de risico's.

      DS

      Verwijderen
  7. Prof. Sinn (IFO) ziet mogelijk nog10 tot 15 jaar hele lage rente van ECB voor het aanpassingsproces van het Noorden en het Zuiden. Voortdurende financiele repressie..
    http://www.handelsblatt.com/politik/konjunktur/geldpolitik/euro-krise-ifo-chef-sinn-attackiert-die-europaeische-zentralbank/9698354.html



    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er is geen enkele reden voor een aanhoudende rente-stijging, waar
      dan ook. Er komt geen duurzaam herstel en er is geen wederopbouw.
      Inkrimping en lastenverhoging zijn de kenmerken van een structurele
      stagnatie, die wel moet leiden tot NOG lagere inflatie en rente gedurende
      een heel lange tijd. In ons systeem van zwevende wisselkoersen
      bepaalt de Centrale Bank de rente, NIET de markt. Dus de 'zwakken'
      profiteren hiervan. Een maatschappij van 'zombies'. Japan kan
      daarover meepraten!

      DS

      Verwijderen
  8. How many European banks would pass US stress tests?

    http://www.cnbc.com/id/101544281

    The solution? QE for banks?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @ANONIEM:

    Natuurlijk zal de ECB wat strenger proberen over te komen dan de EBA, wat
    een vriendenclub is. Maar de realiteit is, dat het zuiver een oefening wordt in
    Public Relations. Er is GEEN geld om het bankwezen te herkapitaliseren.

    Een eventuele QE in Europese obligaties (liefst het illiquide spul) zou
    al een opluchting zijn. Maar dat ligt politiek nog heel moeilijk. Want
    een QE in NIET-Europese obligaties wordt al hier en daar gesuggereerd.
    (Treasuries!).

    In de volgende ECHTE liquiditeitscrisis, valt aan de GEDWONGEN bank-
    sanering NIET meer te ontkomen.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Geachte heer Schmull,

    -Met minister Dijselbloem naar Cyprus

    http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1408522

    Vanaf minuut 05:31


    Toch verbaasd het mij dat iedereen zo rustig blijft.


    Met vriendelijke groet,

    Bertus

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @BERTUS:

      Men moet de hand boven het hoofd houden van CYPRUS, want de
      externe verplichtingen aan de rest van de wereld zijn TE GROOT.
      All Hell Would Break LOOSE.

      DS

      Verwijderen
  11. hadewych von mises4 april 2014 om 19:06

    vrijdagavond : Nasdaq slaat tilt : derivatives die hun eigen weg gaan ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      De chaos bij de NASDAQ lijkt vaak het werk van CYBERHACKING -
      'denial of service' attacks..

      DS

      Verwijderen
  12. Average Working Week Duration in Europe

    pic.twitter.com/QzoFoVpE4c

    Nederland het mints.....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      NEDERLAND blijft een van de meeste BEVOORRECHTE naties ter wereld en (NOG) zeer VERMOGEND....

      DS

      Verwijderen
  13. Geachte heer Schmull,

    Na de (credit)boom komt de bust. Alleen wordt dit m.i. nu uitgesteld door het goedkope geld en de opkoopacties van centrale banken. M.i. kan dit nog jaren doorgaan. Als de bubble barst kun je het best in hard assests zitten. Goud, zilver en wellicht bitcoin. Ook deze assets zullen dalen, maar relatief het minst. De centrale banken zullen deflatie proberen te voorkomen. Deflatie is logisch na de boom. Echter door de reactie hierop van de cb zal er uiteindelijk hoge inflatie komen. Alle assets zullen minder waard worden en schulden worden onbetaalbaar en afgestempeld. Bail ins treffen spaargeld en pensioenen worden geconfisqueerd. Wat is uw mening?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LIZAETLOUISE:

      Als bubbels barsten en lage inflatie of deflatie volgen, dan zijn
      kwaliteitsobligaties DE geschikte schuilplaats, want de rente
      daalt dan immers. ALLE zakelijke waarden zoals aandelen,
      grondstoffen, inclusief niet-rentedragend Goud en Zilver, krijgen
      een flinke klap. In 2008, moest Goud ruim 30% terug.

      Centrale banken kunnen deflatie NIET voorkomen. Ze kunnen hoogstens
      het financiele systeem proberen overeind te houden (zoals in 2008 - 2009).
      De Bank of Japan probeert nu, na 20 jaar deflatie, waarbij landprijzen
      5% per jaar DAALDEN (onderpand!), een schomele inflatie (2%) in het leven te roepen door de geldhoeveelheid te VERDUBBELEN! Het is NOG
      niet gelukt, maar misschien lukt het EVEN.

      Inflatie vereist een NIEUWE kredietcyclus met een grotere multiplier
      van het geld, wat praktisch ONDOENLIJK is bij TEVEEL SCHULD.

      Nee hoor, schuld wordt alleen afgestempeld in bananenrepublieken, maar
      in beschaafde landen zullen we WEER 20 jaar moeten kromliggen om
      de totale schuld als percentage van de economie te verminderen.

      Dus 'hard assets', inclusief onroerend goed, blijven nog LANGE tijd
      een BEROERDE belegging, maar zijn uitsluitend geschikt uit
      DIVERSIFICATIE-overwegingen.

      DS

      Verwijderen