Translate

woensdag 21 augustus 2024

STABIELE PRIJZEN? VERGEET HET MAAR.

STABIELE PRIJZEN? VERGEET HET MAAR.

De 40-jarige periode van de structurele vertraging van prijsinflatie ('desinflatie') is sinds 2020 definitief voorbij. Dat betekent, dat de rentestand en het prijspeil voorlopig nog heel lang, wellicht gedurende tientallen jaren, met tijdelijke onderbrekingen, heel hoog blijven en wellicht zullen blijven stijgen. Lage rente, laat staan Nul of Negatieve rente, wordt een vereerd symbool van een verleden, dat niet meer terugkeert, zo ver het oog reikt. In de komende geschiedenisboekjes kan dat gewoon worden afgedaan als een rare historische dwaling. 

 

(LYN ALDEN) - DE CRISIS IN HET GELD OP LANGE TERMIJN. MET HET 'EINDSPEL' KAN MEN ALLE KANTEN OP. NIEMAND WEET, HOE HET UITEINDELIJK AFLOOPT, MAAR SPANNEND WORDT HET WEL!

De COVID-pandemie in 2020 veroorzaakte een economische schok zonder weerga. Overheden namen hun toevlucht tot gigantische monetaire stimuleringsprogramma's, waardoor de staatsschuld ongelooflijk toenam. In Amerika alleen al, steeg de staatsschuld sinds 2019 met liefst 50%, terwijl de balans van de Federal Reserve, de Amerikaanse Centrale Bank, een nog grotere explosie van activa beleefde. Tegelijkertijd liepen de begrotingstekorten overal totaal uit de hand, alsof er een wereldoorlog had plaatsgevonden. 

(FIRST TRUST)(August 7th, 2024)(!) - MONETARY POLICY IS OUT OF CONTROL

https://www.ftportfolios.com/Commentary/EconomicResearch/2024/8/7/monetary-policy-is-out-of-control

Al die tekorten en schulden zullen in de komende decennia geleidelijk moeten worden afgebouwd. De onzekerheden hierover worden nu nog ernstig onderschat. Maar het is zonneklaar, dat de koopkracht van het geld nog tientallen jaren op de tocht zal staan. Bovendien zal de rente, tegen de algemene verwachting in, eerder de neiging hebben om te stijgen. Er komt helemaal geen terugkeer naar 'normale' tijden. Integendeel!


(ECB)(WOLFSTREET) - DE AFBOUW VAN DE ACTIVA OP DE BALANS VAN DE ECB IS IN VOLLE GANG, MAAR ER IS NOG EEN LANGE WEG TE GAAN. DIT DUURT NOG VELE JAREN.

Helaas is er ook nog eens een langdurige periode aangebroken van 'ieder voor zich'. Men is genoodzaakt om de afhankelijkheid van de kwetsbare toeleveringsketen zoveel mogelijk te beperken, voor zover dat mogelijk is ('reshoring'). Deze trend van deglobalisering gaat gepaard met toenemende handelsbeschermende maatregelen ('protectionisme'). Maar dat is wel inflatoir. En dan laten we al dat wapengekletter overal maar even buiten beschouwing. De defensie-uitgaven, als percentage van de economie, zijn pas begonnen te stijgen. Een nieuwe Koude Oorlog wordt langzaamaan zichtbaar. Daarom lijkt elke teruggang van inflatie tijdelijk. De trend van de structurele inflatie blijft, met onderbrekingen, in de komende 10 jaar duidelijk omhoog gericht. Dat heeft tot gevolg, dat schuld ook steeds duurder wordt. Het lot van ondernemingen met excessieve schuld is in zo'n scenario bezegeld. De oplopende rentebetalingen van overheid, bedrijf en burger worden op den duur een totale nachtmerrie!


Source: Pictet Wealth Management, Bureau of Labor Statistics, Eurostat, as of 01.04.2024

De huidige periode vertoont veel overeenkomst met de jaren '70. Die jaren werden gekenmerkt door hoge inflatie en geopolitieke onrust. Elke rentedaling bleek tijdelijk. Tegenwoordig is elke eventuele daling in de korte rente geen reden om de handen in de lucht te steken. De lange rente is veel belangrijker voor beleggers. Maar die lange rente zal de zeer onzekere toekomst van het algemene prijspeil moeten verdisconteren en lijkt nu veel te laag. Alleen al het gebrek aan investeringen in de grondstoffensector, in de laatste 10 jaar, is niet zonder gevolgen. Dat zal onherroepelijk leiden tot hogere prijzen, vooral als militaire conflicten zich weer eens uitbreiden. Tekorten en rantsoeneringen doemen op. 


(BLOOMBERG) - DE INFLATIE-VERWACHTINGEN OP LANGE TERMIJN LOPEN DE SPUIGATEN UIT.

Hoe kan een belegger in deze stormachtige tijden het beste overleven? Allereerst veel kasgeld in de vorm van kortlopende staatsleningen. Een staat gaat zelden failliet, vanwege haar vermogen tot belastingheffing, wat ontbreekt bij een bedrijf. Verder een belang in basisconsumptiegoederen. zoals voeding, drank en huishoudproducten lijkt een zinnige strategie. Ook aandelen met een langdurige geschiedenis van dividendverhogingen komen in aanmerking. Inkomsten uit beleggingen zullen, voor de gemiddelde belegger, een veel grotere rol spelen dan vermogenswinsten, naarmate daar steeds moeilijker is om aan te komen. Elke opgeblazen ballon loopt, vroeg of laat, weer leeg. De jongere generatie moet dat nog meemaken. 


There Are More Billionaires Than Ever ! (OAKTREE)



Dit alles is slecht nieuws voor langlopende obligaties. Natuurlijk kan men op de afloopdatum rekenen op een aflossing van 100% (pari), maar de tussentijdse fluctuaties in waardering kunnen pijnlijk aankomen. De meeste beleggers hebben geen horizon van 30 jaar of langer. Als het obligatie-rendement stijgt, daalt de waardering daarvan. Dit wordt schering en inslag in de komende 10 jaar. Worden langlopende obligaties weer 'vogelvrij' ('certificates of confiscation'), zoals in de jaren '70?

Dividendloze edele metalen, zoals Goud (het 'echte' geld) en Zilver, verdienen ook een plaats in een beleggingsportefeuille, maar dan uitsluitend als verzekering tegen het ondenkbare. Maar reken maar, dat Vadertje Staat, in een echte crisis, de bezitters daarvan registreert en wellicht aan banden legt, zoals dat in het verleden herhaaldelijk is gebeurd. Het zij zo! Het is niet anders. Het leven gaat daarna gewoon verder. 





(GUSTAVABOLSA) - DE S&P 500 INDEX INCLUSIEF HERBELEGGING VAN DIVIDENDEN! HET GEHEIM VAN SAMENGESTELDE INTEREST (RENTE OP RENTE).

DIEDERIK SCHMULL, 21 Augustus, 2024

MEDEDELING: COMMENTAREN WORDEN NU, VOORDAT PLAATSING PLAATS VINDT, PREVENTIEF GECONTROLEERD. MEN MOET ALTIJD IN GEDACHTEN HOUDEN, DAT DIT BLOG VOORNAMELIJK GERICHT IS TOT DEGENEN, DIE BELANGSTELLING HEBBEN VOOR HET INTERNATIONALE BEURSGEBEUREN. DUS COMMENTAREN OVER COVID, W.E.F. OF DE OORLOGEN, WORDEN MEESTAL NIET OP PRIJS GESTELD.

MEN KAN TE ALLEN TIJDE EEN E-MAIL (DSCHMULL@GMAIL.COM) OF EEN TWEET (VIA TWITTER, @RICKSCHMULL) STUREN NAAR ONDERGETEKENDE.

Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. WORD LID! U bent van harte welkom! Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.  Zie voor nadere gegevens onderaan het Blog.



(REDFIN) - IN DE AFGELOPEN 10 JAAR IS HET PERCENTAGE VAN AMERIKAANSE WONINGEN, TER WAARDE VAN $ 1 MILJOEN OF MEER GESTEGEN VAN 2% NAAR 8.5%!






(FT)(WARREN BUFFETT) - DE HOOGSTE KASGELD-POSITIE (KORTLOPENDE U.S. TREASURIES) ALS PERCENTAGE VAN HET VERMOGEN OOIT! VOORBEREIDING OP EEN CRASH?