Translate

zaterdag 4 november 2023

KOPJE ONDER


KOPJE ONDER

De scherpe stijging van obligatie-rendementen, met een dienovereenkomstige instorting van de waarderingen van obligaties, geeft aan, dat er geen sprake meer is van een 'gratis lunch'. Opeens hangt er een prijskaartje aan alles. De tijd van structurele hogere rente en hogere inflatie is aangebroken. De wereld zal moeite hebben om te wennen aan de onvermijdelijke overgang naar het oude normaal van duur geld. Dat komt, omdat Centrale Banken de economie  niet meer te hulp kunnen schieten met Nul- of lage rente, laat staan met kwantitatieve monetaire verruiming (Quantitative Easing - QE). De zogenaamde 'Put' is verleden tijd. Dat betekent, dat Centrale Banken niet langer kunnen optreden als een 'reddende engel' om economische schokken op te vangen. De huidige rente gaat de potentieele economische groei te boven, terwijl de excessieve schulden, als percentage van de economie, moeten worden verlengd. Dat laatste leidt tot buitensporige begrotingstekorten, herstructurering van schulden en een vlucht uit riskante activa. Het monetaire vangnet is voorbij. Daarom is het 'kopje onder' voor talloze economische partijen, die zich daarop niet hadden voorbereid. Zet je schrap!



Als schuld, als percentage van de economie, op een gegeven moment overdreven hoog is, dan gaat dat ten koste van economische groei. Het sneeuwbaleffect ('multiplier') neemt radicaal af. Dat is tegenwoordig vooral te merken aan China, waar de groei veel lager is dan de gemiddelde groei in de laatste 40 jaar. Het gevolg daarvan is, dat haar bijdrage aan de wereldgroei aanzienlijk is verminderd. De wereld zal het moeten doen met veel minder kapitaalstromen ('recycling') uit China. Verder wordt de wereldinflatie niet langer extra laag gehouden door een schijnbaar eindeloze reeks van goedkope Chinese producten. Bovendien leidt de opkomst van China vooralsnog tot een gevaarlijke bedreiging voor de naoorlogse wereldorde. Die geopolitieke rivaliteit zorgt ook voor een structureel hogere inflatie in de wereld.  


De monetaire verkrapping (Quantitative Tightening - QT) van de laatste 2 jaar is pas begonnen. Centrale Banken zijn nu verkoper van activa, voornamelijk van obligaties, met steeds hogere rendementen, anders komt er een koperstaking. Dit is een omgekeerde ruil van activa voor geld. Centrale Banken onttrekken dus geld aan het geldsysteem. Dit veroorzaakt geldschaarste, vooral van Dollars, en een hogere rente. In de tijd van kwantitatieve verruiming (QE) was er juist sprake van een ruil van activa, voornamelijk obligaties, voor geld, dat terecht kwam in het geldsysteem. Dat verhoogde de beschikbare geldhoeveelheid. Deze ruil van activa was dus niet hetzelfde als 'gelddrukken uit het niets'. Dat laatste is wettelijk verboden en zou trouwens geleid hebben tot hyperinflatie, valutacrisis en dictatuur. Degenen, die het steeds hebben over 'gelddrukken', bewijzen, dat zij ondeskundig zijn en hun huiswerk niet hebben gedaan. 



Er is een valse hoop bij de meesten, dat er een rentedaling voor de deur zou staan. Natuurlijk wil men dan een mogelijk herstel in activa niet missen. Maar die onzekere verwachting van een scherpe draai ('pivot') in het monetaire beleid zal ijdel blijken te zijn. Er komt geen draai, hoogstens een tijdelijke pauzering om even op adem te komen. De werkelijke inflatie is veel ernstiger dan de officieele cijfers. Inflatie is nu de voornaamste vijand. Prijsstijgingen zijn de spuigaten uitgelopen. Het zal vele jaren vergen om dit monster te temmen. De geloofwaardigheid van Centrale Banken staat op het spel. Een recessie wordt dit keer niet uit de weg gegaan. Verder lijkt de economie veel minder gevoelig voor rentestijgingen dan verwacht. Tegelijkertijd wordt de druk om de exploderende begrotingstekorten aan te pakken steeds groter. Vele 'heilige koeien' zullen het moeten ontgelden, vooral als de angst om betrokken te raken bij een oorlog toeneemt. Maar vooralsnog zullen hogere begrotingstekorten en hogere inflatie onontkoombaar blijken, met alle gevolgen van dien voor de algemene rente.

Daar komt bij, dat er overal een arbeidstekort is ontstaan, ondanks de immigratie. De vergrijzing heeft toegeslagen, terwijl het geboortecijfer is ingestort. Loonstijging is voorlopig niet meer weg te denken, totdat Kunstmatige Intelligentie (AI) daar misschien, op den duur, verandering in brengt. AI kan immers al het werk overbodig maken (Elon Musk), ondanks het gebrek aan gezond verstand! Verder leidt de overgang naar zogenaamd 'Net Zero', gedurende onbepaalde tijd, tot aanzienlijk hogere energieprijzen, vooral als de geopolitieke situatie verslechtert. Vervolgens lijkt de trend naar Financialisering, net zoals de trend naar Globalisering, definitief omgeslagen. Het belang van de financieele economie ten opzichte van de reele economie gaat nu duidelijk achteruit. Daarom zijn een structureel hogere inflatie en hogere rente onafwendbaar geworden, alsmede een chronische geldschaarste.



De dramatisch hogere hypotheekrente zal het effect op de huizenmarkt niet missen, vooral als de werkloosheid onverhoopt zou stijgen. De huizenmarkt zal te maken krijgen met een heel groot koufront. De betaalbaarheid is al drastisch gedaald en verhuizen lijkt steeds zinlozer. De gemiddelde maandlasten van een hypotheek zijn nu vaak hoger dan een huurbetaling. De Superzeepbel in wereldwijde huizenprijzen is, historisch gezien, nog nooit zo ontzaglijk geweest. De komende prijsaanpassing naar beneden, zal niet mals zijn. 






De gemiddelde economie van de ontwikkelde landen draait, voor driekwart, op  consumentenbestedingen. De consument, vooral die in Amerika, is de laatste, die zijn handdoek in de ring gooit, ondanks de zwakte in andere sectoren. Maar wat doe je met een dronken zeeman, die zwaait met een fles? Reken maar, dat zoiets van korte duur is. Het consumentenvertrouwen staat al op de tocht, terwijl de winkelsector steen en been klaagt. Het extra geld, als gevolg van de Pandemie, is bijna op en vele activa, zoals woningen en beurskoersen, zijn op hun retour. Bovendien is de spaarquote akelig laag en lijkt de groei in reeele inkomsten te stagneren. Overigens wordt de huidige aandelenmarkt bepaald door een handjevol van peperdure technologie-aandelen, wat vergelijkbaar is met de Nifty Fifty ('one decision stocks') van de jaren '70, die uiteindelijk toch daalden met 70%.

DIEDERIK SCHMULL, 4 November, 2023, Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.

MEDEDELING: COMMENTAREN WORDEN NU, VOORDAT PLAATSING PLAATS VINDT, PREVENTIEF GECONTROLEERD. MEN MOET ALTIJD IN GEDACHTEN HOUDEN, DAT DIT BLOG VOORNAMELIJK GERICHT IS TOT DEGENEN, DIE BELANGSTELLING HEBBEN VOOR HET INTERNATIONALE BEURSGEBEUREN. DUS COMMENTAREN OVER COVID, W.E.F. OF DE OORLOGEN, WORDEN MEESTAL NIET OP PRIJS GESTELD.

WELGEMANIERDHEID STAAT OP DIT BLOG VOOROP IN VERBAND MET MOGELIJKE AANSPRAKELIJKHEID VOOR REACTIES.

MEN KAN TE ALLEN TIJDE EEN E-MAIL (DSCHMULL@GMAIL.COM) OF EEN TWEET (VIA TWITTER, @RICKSCHMULL) STUREN NAAR ONDERGETEKENDE.

Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. WORD LID! U bent van harte welkom! Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.  Zie voor nadere gegevens onderaan het Blog.

Hopelijk vinden er in 2023 en in 2024 weer enkele presentaties plaats. Het wordt hoog tijd om alle Blogleden en Bloglezers nog eens persoonlijk te woord te staan!





71 opmerkingen:

  1. Dank weer Diederik.....denk je niet dat dit alles gaat uitmonden in echt grootschalige chaos en nog veel meer een grotere oorlogen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Bestudering van de geschiedenis van mens en dier leidt tot het besef, dat overleving afhangt van aanpassing, niet van kracht en intelligentie (Darwin). Dus het is zaak om het hoofd koel te houden, het nieuws te beperken tot het hoognodige, en zich bezig te houden met wat het leven echt zin geeft. Dat laatste is voor ieder ander verschillend. Probeer dus niet om ijzer met de handen te breken. Lukt toch niet en dat frustreert. Wat gebeurt, gebeurt. Laat maar komen. Dit is niet uniek in de geschiedenis van de laatste miljarden jaren. Denk liever aan uzelf en uw naasten. In een tijd, waarin de algemene situatie uit de hand loopt en alle diplomatie tot mislukking gedoemd lijkt te zijn, is het essentieel om allereerst het eigen hoofd boven water te houden. Want alles wordt anders, net zoals bij onze voorouders vrij normaal was.

      DS

      Verwijderen
  2. Toch is de 10 year yield in nog geen week gedaald van 5% naar 4.55%....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hadewych von mises4 november 2023 om 15:45

    Heer Schmull, in tijden van structureel hogere inflatie, wat kan de lange(re)termijnbelegger dan nog soelaas brengen? Bieden aandelen volwaardig weerwerk (op deze niveaus) of moeten ze eerst door het putje? En wat met goud, dat vooral een insurance heet tegen het falen van het financiële systeem, maar in tijden van steeds hogere inflatieverwachting (toch?) zich nu misschien wél als heuse 'investering' doet gelden? Of mag men hopen op hogere spaarrente op cash, om alsnog de (nóg hogere) inflatie te counteren? Wanneer de rente een pivot ontzegd wordt en eerder op een 'permanently high plateau' blijft hangen, zijn TLT's dan nog aantrekkelijk? Veel vragen ...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES

      De ideale tijd voor spaarders is nu aangebroken. In slechts 3 jaar is het rendement van US Treasuries, het veiligste papier ter wereld, vervijfvoudigd! Kasgeld of Kasgeldequivalenten, zoals kortlopende staatsleningen, blijven koning, nog jarenlang. Heb medelijden met de talloze schuldenaren, die stuk voor stuk, steeds hogere schuldbetalingen moeten ophoetsen. Stuk voor stuk zullen zij omvallen, vooral als hun schulden, afgesloten op lage rente, moeten worden geherfinancierd. Kredietgevers raken ook in moeilijkheden, waardoor enig medelijden van hun kant ook onwaarschijnlijk is. Misschien kan men straks profiteren van mogelijke koopjes van kredietnemers, die in nood verkeren.

      Eersteklas-aandelen, met een relatief betrouwbaar dividend, kan men, gestaffeld, bijkopen voor de lange termijn, ongeacht de risico's op korte termijn. Beleggen doet men immers voor de komende tientallen jaren, anders is het gokken. Dividen-loos Fysiek Goud is een verzekering tegen het ondenkbare, geen normale belegging, maar Centrale Banken zijn kopers, wat helpt, maar niets garandeert. De tijd voor obligaties lijkt voorbij, na 40 jaar van feest. Er zijn gigantische verliezen geleden op obligaties met langere looptijden, zoals die in de TLT, wat zich, op een gegeven moment, zal wreken, zodra het op de balans zou moeten verschijnen. De TLT is nu uitsluitend voor 'trading', niet meer voor de lange termijn. Ondergetekende waarschuwde hiervoor, ruim een jaar geleden. Als schuldenaren, met langlopende kredieten, in moeilijkheden komen, dan kunnen schuldeisers dat niet meer negeren. Het zweet druipt van hun voorhoofd.

      DS

      Verwijderen
    2. Beste DS,

      U schrijft:

      ‘De ideale tijd voor spaarders is nu aangebroken. In slechts 3 jaar is het rendement van US Treasuries, het veiligste papier ter wereld, vervijfvoudigd’

      En ook:

      ‘De tijd voor obligaties lijkt voorbij, na 40 jaar van feest.’

      Wat is nu precies uw advies dan?

      Bedankt, Wessel

      Verwijderen
    3. @WESSEL

      De wind is gedraaid. Daarom moet het roer om. Activa worden niet meer opgepompt door de Centrale Banken, want zij moeten de inflatie bestrijden. Dat betekent, dat, in de komende jaren, het heel moeilijk zal worden om wat te verdienen in aandelen en onroerend goed. Dus de nadruk bij beleggers moet liggen op Sparen, Sparen, Sparen in afwachting van koopjes later, wanneer vele schuldenaren gedwongen worden om uitverkoop te houden. Kortlopende staatsleningen zijn het veiligst. Bankdeposito's zijn slechts tot een bepaald bedrag beschermd. Als straks de wereld in zak en as zit en alles te geef is, dan kan men weer wat kopen, uitzonderingen daargelaten. Dit wordt een proces van jaren. De echte recessie moet nog komen, maar die komt echt, als een dief in de nacht.

      DS

      Verwijderen
  4. Beste DS,
    Veel geleerden zeggen dat de inflatie zeer hoog is en dat de CB verrast werden. Maar is dat zo? Ze hebben het zelf gecreëerd. Ze schrijven ook dat ze (fed, ecb enz) ook alles zullen doen om het omlaag te krijgen. Maar willen ze dat echt? Anders krijgen ze geen verarming bij de middenklasse, geen bestaanszekerheid (afhankelijkheid) enz.
    Mvg, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES

      De Centrale Banken hebben, na 2019, de plank volledig misgeslagen, wat de hoogste inflatie in 40 jaar tot gevolg had. Dit was niets minder dan verschrikkelijk, want het geldsysteem, dat het monopolie is van die CB's, stond opeens op het spel. Dus er moest wel door de zure appel worden heengebeten, ongeacht de eventuele gevolgen. Ondergetekende heeft datzelfde in de jaren '70 meegemaakt, toen de rente moest worden verhoogd naar 20%, terwijl de schuld, als percentage van de economie, veel lager was dan nu. Schuld verdwijnt nooit, behalve bij faillissement. De golf van faillissementen destijds was ongelofelijk. Maar de slimmerikken, die dit hadden zien aankomen, zagen het rendement van 3-mnds papier steeds verder stijgen. De spaarders, en niet meer de speculanten, hadden toen het heft in handen ('in the driver's seat') en dat bleef jarenlang zo.

      Afhankelijkheid? Me dunkt, de schuldenaren hebben hun lot niet meer in eigen hand. Eigen schuld, dikke bult. Men had naar de verkeerde adviseurs geluisterd, die verkondigden, dat geld 'afval' was.

      DS

      Verwijderen
  5. Beste DS , wat is u mening over dit artikel :

    https://www.zerohedge.com/markets/macleod-future-fiat

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Macleod timmert veel aan de weg, maar is een wargeest. Hij heeft nooit bewezen, dat hij werkelijk kennis van zaken heeft. Hij kan de zwakte in zijn favoriete Russische Roebel niet verklaren! Het is ook onjuist, dat het niet-Amerikaans belang in Treasuries zou dalen. Het is gewoon verschoven naar Euroclear (Belgie), etc. Het niet-Amerikaans belang is al decennialang hetzelfde gebleven. Hij vergeet te vermelden, dat 80% van de wereldschuld in Dollars luidt en dat de rol van de Dollar juist belangrijker is geworden ten koste o.a. van de Euro. Dus terug naar de Goudstandaard? Op welke Goudprijs dan wel en voor hoelang? Toevallig eindigde de economische depressie van de jaren '30, toen die Goudstandaard werd opgeheven. Is de Amerikaanse staatsschuld te hoog? Alles is relatief. Er zijn minstens 15 landen, die er veel erger voor staan en devalueren tegenover de Dollar, al 10 jaar lang. Een nieuwe bankcrisis op komst? Ja, hoogstwaarschijnlijk, maar niemand weet wanneer. En China en Rusland zullen, als enige landen, overeind blijven? Come on. Dus de Dollar moet worden aangelapt? In ruil voor welk alternatief? Macleod is niet goed wijs.

      DS

      Verwijderen
  6. Geachte heer Schmull, dank weer. De analisten van meerdere banken adviseren juist om nu de cyclische aandelen op te pakken, die fors gedaald zijn. Redenen voorraadafbouw tussenhandel is klaar, rentes zijn vanaf nu stabiel en gaan lager. In Nederland zie je bv. Adviezen voor Aalberts, Alfen en de staalmakers en AMG.
    Ook wordt de 20+ staatslening gepropageerd, bv ook door Barrons omdat de rente topt.
    Waarom denkt u dat zij het fout zien?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Al het optimisme is voorbarig. Het is wishful thinking. De rente zal verder moeten worden verhoogd, vooral in Amerika. De Eurozone & UK vertonen weliswaar economische afkoeling, maar inflatie blijft hardnekkig. Daarom ligt de echte recessie nog voor ons, vooral buiten Amerika. Stel je eens voor, als de rente & obligatierendementen nogmaals stijgen met 1%. Dan zijn de poppetjes aan het dansen, vooral nu monetaire stimulering (QE) niet meer van stal kan worden gehaald. Het optimisme lijkt gebaseerd op vele onbetrouwbare economische gegevens, die zijn verbeterd, vanwege het vetragingseffect van gigantische overheidsprogramma's, die de realiteit vertekenen. Zowel Dimon (JPMorgan) als Fink (Blackrock) waarschuwen nu ervoor, dat het hoogtepunt van de rente nog niet is bereikt, hoogstens een tijdelijke pauze. Verder moet men heel sceptisch zijn over aanbevelingen van hen, die daar belang bij hebben. Er moeten nu eenmaal zaken worden gedaan en men wenst de eigen baan niet in gevaar brengen. Ook het optimisme over gevallen engelen, zoals de TLT, is uiterst riskant. De wereld is totaal veranderd, na 40 jaar van kunstmatige euforie. De trend van vallende messen is pas begonnen. Bovendien gaat de geopolitieke situatie helemaal de verkeerde kant op. Ruim 1/3 van alle olie komt immers uit het Midden-Oosten en hoelang kan Israel, als het vliegdekschip van het Westen, rekenen op massieve steun, zoals vroeger? Israel is een kernmacht. Die onzekere factor alleen al, kan men, in de huidige omstandigheden, aan het denken zetten. Dus Kasgeld en kasgeldequivalente middelen, zoals 3-mnds staatsleningen, vooral in Dollars, blijven voorlopig de vluchthaven. Neem een voorbeeld aan, wat Warren Buffett doet -- kortlopende US Treasuries staan op een nieuw record --

      https://www.investopedia.com/berkshire-hathaway-q3-2023-earnings-8386838

      DS

      Verwijderen
    2. Wat betreft de link op het einde van uw laatste antwoord hierboven, heer Schmull, vindt u het aandeel Berkshire Hathaway een volwaardig 'buy & hold' alternatief?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM

      BERKSHIRE HATHAWAY 'A' & 'B' zijn uitstekende holdings voor de langere termijn. Deze holding cy kan de komende stormen doorstaan, vanwege de record kasgeld- & kasgeldequivalent positie. Maar kopen in de huidige markt vereist geduld, want een flinke correctie in de beurskoersen kan niet worden uitgesloten. Het beste is, een strategie van posities, die worden ingenomen met tussenpozen op verschillende koersen ('Dollar Cost Averaging').

      https://www.investors.com/research/berkshire-hathaway-stock-buy-now-warren-buffett-stock/

      DS

      Verwijderen
  7. Beste heer Schmull,

    Bent u het eens met Jim Bianco in onderstaande video? Ikzelf vind hem overwegend 'spot on'

    https://www.youtube.com/watch?v=pJw5rUMVuCA

    Mvg

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      BIANCO en ik zitten op dezelfde golflengte. Elke daling in obligatie-rendementen lijkt eerder technisch dan fundamenteel. Inflatie en rente blijven langer hoog dan algemeen verwacht. De markt was gewoon opgelucht, dat de uitgifte van Treasuries, op korte termijn, schijnt mee te vallen. Maar er is geen sprake van, dat er een rentedaling voor de deur staat. Bovendien zijn er hier en daar tekenen, dat de economie afkoelt, maar de obligatie-optimisten juichen veel te vroeg. Een afkoelende economie plus hardnekkige inflatie, die ver boven het doel is van 2%, zorgt hoogstens voor een 'pauzering' in de rentestijging, met de kans op een nieuwe verhoging, zodra inflatie weer tegenvalt.

      DS

      Verwijderen
  8. https://x.com/SpartaJustice/status/1722418214460625286?s=20

    THE COUP DE'TAT OF AMERICA: Italian Intelligence along with U.S. sworn testimony confirms the 2020 U.S. Presidential Election was stolen from President Trump. Satellites being controlled from Italy added votes to Biden to defeat Trump. Joe Biden is not the lawful U.S. President. Wel erg laat komt het nu naar buiten...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. De euro heeft een fatale fout

    De euro zelf is fataal gebrekkig, omdat er geen enkel rentetarief bestaat dat enige betekenis heeft voor Duitsland, Griekenland, Italië, Frankrijk en Spanje, laat staan voor negentien landen.

    Er is een unanieme stemming nodig om iets te veranderen dat niet specifiek is toegestaan door het Verdrag van Maastricht.

    Vanaf het begin mocht Frankrijk zijn landbouwbeleid aan alle andere landen opdringen om de familieboerderij te beschermen.
    Ook vanaf het begin eiste Duitsland geen begrotingsunie.

    Ieder jaar mislukt het mondiale handelsbeleid door toedoen van Frankrijk. En toen Griekenland onder leiding van Draghi bijna ontplofte, wilde de EMU Griekenland niet laten zinken, noch redden.

    Italië heeft al tientallen jaren hervormingen van de banken en de productiviteit nodig, maar zelfs toen president Draghi op geen van beide fronten vooruitgang boekte.

    Ook de interne markt (EU) is een mislukking. Er zijn 28 landen in de EU en het is vrijwel onmogelijk om iets belangrijks te veranderen.

    Het duurde tientallen jaren om een eenvoudige handelsovereenkomst met Canada te sluiten, omdat een paar kleine EU-landen veranderingen eisten die Canada niet wilde accepteren.

    Draghi dringt aan op een begrotingsunie

    Draghi zegt dat een recessie in de eurozone vrijwel zeker zal plaatsvinden
    Bloomberg meldt dat Draghi zegt dat een recessie in de eurozone vrijwel zeker zal plaatsvinden

    De eurozone zal vrijwel zeker tegen eind 2023 een recessie doormaken, aldus de voormalige president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, volgens de Financial Times.

    Toen hij woensdag sprak op een conferentie in Brussel, georganiseerd door de krant, zei hij dat de inzinking waarschijnlijk niet “diep” of “destabiliserend” zal zijn.
    “Het is vrijwel zeker dat we tegen het einde van het jaar een recessie zullen meemaken”, citeerde de FT de ex-centrale bankier en voormalige premier van Italië. “Het is vrij duidelijk dat de eerste twee kwartalen van volgend jaar dat zullen laten zien.”

    Draghi-opmerkingen

    “Ofwel handelt Europa samen en wordt het een diepere unie, een unie die in staat is een buitenlands beleid en een defensiebeleid tot uitdrukking te brengen, afgezien van al het economische beleid. . . Of ik ben bang dat de Europese Unie niet zal overleven als ze geen interne markt blijft .”

    “ De Europese economie heeft de afgelopen twintig jaar aan concurrentiekracht ingeboet, niet alleen ten opzichte van de Verenigde Staten, maar ook van Japan, Zuid-Korea en uiteraard China. ”

    “ Op heel veel technologische gebieden en technologische gebieden zijn we onze aanwezigheid kwijtgeraakt, we hebben onze voetafdruk verloren .”

    https://www.zerohedge.com/political/former-ecb-president-mario-draghi-discusses-death-eurozone

    Heer Schmull
    De EU wil nog meer “kleine” landen onderbrengen in de EU
    Die landen zijn nu al financieel in slechte staat
    Wie gaat dat allemaal betalen

    groetjes Jaap

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JAAP

      De EU en EURO zijn hoofdzakelijk een politiek project. Geen enkele politieke of monetaire unie van verschillende landen, zelfs met eenzelfde cultuur, heeft het in de geschiedenis uiteindelijk overleefd. Bij de laatste bestaanscrisis in 2012, was het Amerika, die Europa dwong om bij elkaar te blijven, want de schok van het einde van een verenigd Europa was niet in haar belang. Sindsdien is de onzekerheid over de toekomst van de unie nooit verdwenen. Maar de echte test komt nog, zodra Noord-Europa gedwongen is om Zuid-Europa weer te redden. Solidariteit onderling valt niet mee, als men zo verschillend is. Het enige lichtpuntje is misschien, dat de overgrote meerderheid in de EU (nog) niet haar eigen weg wenst te gaan--

      People broadly view the EU favorably

      https://www.pewresearch.org/short-reads/2023/10/24/people-broadly-view-the-eu-favorably-both-in-member-states-and-elsewhere/

      DS

      Verwijderen
  10. MOODY'S CHANGES OUTLOOK ON UNITED STATES' RATINGS TO NEGATIVE.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      De politiek speelt hier een grote rol. De Republikeinen eisen bezuinigingen in een verkiezingsjaar. Een patstelling met de Democraten.

      https://www.cnbc.com/2023/11/10/moodys-cuts-usa-outlook-to-negative-citing-higher-interest-rates-and-deficits.html#:~:text=Moody's%20Investors%20Service%20lowered%20its,of%20the%20U.S.%20at%20Aaa.

      DS

      Verwijderen
  11. Heeft u dit boek toevallig gelezen?
    https://amzn.eu/d/eryXxOI

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      'Why the West can't win'. Totaal mee oneens. Alsof dictaturen altijd de overhand zullen krijgen en zullen winnen. De geschiedenis leert, dat menige dictatuur mettertijd juist in elkaar ploft. Een maatschappij, zonder de noodzakelijke checks en balances, is gebouwd op drijfzand en verdwijnt, vroeg of laat. Daarom lijkt de toekomst van vooral Amerika uitstekend. Alles draait om de mentaliteit. Men kan zich voorstellen, wat de echte mentaliteit is in een land zonder een rechtsstaat, waar vrijheid en prive-bezit vogelvrij zijn.

      DS

      Verwijderen
    2. You can't judge a book on the cover.

      Verwijderen
  12. Wat is uw idee over de confiscaties zoals in het verleden en in het boek van David Rogers Webb - The Great Taking wordt beschreven? En dat dat moment de komende zomer zou kunnen zijn?
    Mvg

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      'De elite is erop uit om alles van je af te nemen'. Als men met zo'n uitspraak probeert te overtuigen, dan moet men echt bewijs leveren. Naam en toenaam zijn vereist, en dan niet alleen komen opzetten met Rothschild en Rockefeller. Zijn alle crisissen opzettelijk veroorzaakt? Of heeft het einde van een cyclus van excessief krediet ermee te maken? Denkt men nu werkelijk eigenaar te zijn van iets, dat bijna 100% is gefinancierd? Come on. Als men meedoet met bangmakerij, dan kan men niet allerlei alarmerende scenarios de lucht in slingeren, terwijl men heimelijk hoopt op de verkoop van weer een bestseller. Vergeet niet - overmatige stress doet je de das om. Is dat het waard? Ondergetekende herinnert zich nog goed, dat men in de jaren '50 regelmatig de schuilkelder in moest, vanwege een mogelijke kernaanval. Iedereen sterft, vroeg of laat. Maar meestal door een ongezonde levensstijl en onverwachte ziekte. Bij dieren is het nog veel erger - die moeten zich dagelijks beschermen tegen andere dieren.

      DS

      Verwijderen
  13. Heer Schmull u slaat de spijker weer op zijn kop!
    Helemaal met u eens!
    Bedankt weer voor u zeer goede stuk watvu heeft geschreven.

    Met vriendelijke groet'

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. hadewych von mises14 november 2023 om 10:40

    Heer Schmull, ik las op X volgende tweet:
    "IS GEODE CAPITAL MANAGEMENT LLC THE “WHALE” THAT CONTINUES TO SQUEEZE #STOCKS HIGHER AND CRUSH THE $VIX?!"
    Plausibel?
    Dank voor uw gebruikelijk inzicht!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES

      Helaas moet het blijven bij gissingen. De Quants van Goede en hun banden met Fidelity zijn welbekend, maar er zijn talloze andere spelers, die misschien nog meer invloed kunnen uitoefenen. Opvallend is wel, dat elke crash in het verleden is voorafgegaan door een instorting van de VIX en een 'onverklaarbare' stijging van de beurs.

      DS

      Verwijderen
  15. https://www.profstonge.com/p/our-coming-zombie-economy

    BeantwoordenVerwijderen
  16. https://archive.is/NmGYY
    Geachte heer Schmull, UBS denkt dat de rente in 2024 heel sterk gaat dalen in Europa en USA. Zitten zij heel verkeerd of heeft u uw mening wat bijgesteld? Met vriendelijke groet, Martin

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARTIN

      Elke rentedaling in 2024 lijkt beperkt en waarschijnlijk tijdelijk. Men juicht te vroeg. De grillige inflatiecijfers kunnen later weer flink tegenvallen, o.a. vanwege de dienstensector. Maar het is wel een verkiezingsjaar, wat een verdere rentestijging in 2024 zou kunnen vertragen. Economische cijfers zijn vaak een slag in de lucht en worden meestal meerdere keren herzien.

      DS

      Verwijderen
    2. Geachte heer Schmull,

      Ook Dr Lacy Hunt is van mening dat de rente sterk zal gaan dalen. Zie link hieronder.

      https://thesoundingline.com/dr-lacy-hunt-calls-for-hard-landing/

      Verwijderen
    3. @ANONIEM

      Dr Lacy Hunt verdient de hoogste achting, ondanks zijn verlieslijdende strategie van de laatste 18 maanden. Vooral zijn kijk op de omloopsnelheid van het geld (Velocity) was altijd zeer leerzaam. Maar het technische werk van de Elliott Wave was een waarschuwing, dat het getij, in ieder geval voorlopig, was gekeerd. De vraag is wat nu volgt -- stagflatie of deflatie. We zitten waarschijnlijk in een overgangsperiode met tekenen van beiden. Uiteindelijk neemt deflatie de overhand en kan Hunt toch gelijk krijgen. Dat kan echter nog wel even duren.

      DS

      Verwijderen
  17. De Franse emeritus hoogleraar JP Chevallier analyseert al jaar en dag de bankbalansen van de systeembanken. Volgens hem bedraagt het balanstotaal van BNP Paribas Fortis ongeveer 2.700 miljard euro, tegenover een werkelijk eigen vermogen van niet meer dan 13 miljard euro! Tenminste, als men rekening houdt met de huidige obligatieverliezen en het toepassen van de IFRS boekhoudregels. Hij heeft het in onderstaande video ook over de buitenbalansoperaties en de derivatenpositie van BNP. Een bankencrisis lijkt onvermijdelijk en slechts een kwestie van tijd...
    Link met interview: https://tvl.fr/politique-eco-n0408-avec-jean-pierre-chevallier-banques-rien-ne-va-plus

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @SYSTEEMCRISIS

      Helaas vormen derivaten een groot of vaak het grootste deel van de bankwinsten. Waarom zijn derivaten zo gevaarlijk? Omdat er eens een dag zal komen, die niet lijkt op welke andere dag ook. De vrijwel onbeperkte hefboomwerking van derivaten kan er opeens voor zorgen, dat alle winst niet alleen verdwijnt, maar dat het het gehele eigen vermogen in rook opgaat. De regelgeving is een wassen neus, want de activiteiten vinden buiten de beurs plaats, en dus buiten het gezichtsveld van de autoriteiten, om. Alle transacties zijn buiten de balans ('off-balance sheet'). Een 'swap', met een hefboom ('margin') van 95%, is gewoon een gok geworden als het ondenkbare zich voordoet. Bij 'securitisering' van producten kan het toezicht gemakkelijk worden verdoezeld. Er is geen enkele zekerheid. Dat laatste is de illusie van de eeuw. Hoe zekerder men is, des te meer is men bereid om de risico's te negeren. Hoe groter men is, des te groter wordt de uiteindelijke val. Elke financieele afdekking ('hedge') moet voortdurend worden bijgesteld. Er bestaat geen 'perfect hedge'. Dat laatste is alleen mogelijk in een Japanse tuin (Rotberg -- ex-Wereldbank).

      DS

      Verwijderen
  18. @Heer Schmull, wat vindt u van Karel van Wolferen? Verwacht u ook grote armoede in Europa? https://www.youtube.com/watch?v=euiMCjKNkj8 Vele groeten, Cor

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Van Wolferen zal het wel goed bedoelen, maar zijn meningen komen nauwelijks uit de verf. Hij is moeilijk te volgen. In ieder geval kan een kleuter voorspellen, dat Europa haar eigen toekomst niet in de hand heeft. Be afraid, very afraid.

      DS

      Verwijderen
    2. @DS Hartelijk beantwoord voor uw antwoord.

      Prof. dr. Bas Jacobs (hoogleraar economie & overheidsfinanciën bij de UvA) maakt bij BNR gehakt van de hoge belastingen voor onderneming en voor investeerders bij GroenLinks-PvdA. Cumulatief komen de tarieven ver boven de 100% uit en Bas Jacobs vreest daardoor kapitaalvlucht.

      https://x.com/seven__/status/1726126722754433464?s=20

      Verwijderen
  19. Beste heer Schmull,

    Als ik hoor wat de meningen zijn t.o.v rates, dan lijkt het er of een 'higher for longer' kamp is; of een kamp waar men zegt dat de FED rates zou verlagen wat goed zou zijn voor investeerders.

    Ziet u iets in een scenario dat David Rosenberg hieronder schetst? Hij zegt in feite dat de FED de rentes flink zal moeten verlagen wat naar zijn (en mijn) mening slecht nieuws is i.p.v. goed nieuws.

    Mvg

    BeantwoordenVerwijderen
  20. https://www.youtube.com/watch?v=n6J2MUysGLE

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Met alle respect voor Rosenberg, zijn mening verschilt niet van de algemene mening. Maar de algemene mening brengt velen vaak op een dwaalspoor. Om nu te gaan verkondigen, dat inflatie en rente zullen meevallen, vanwege een zwakke economie, is ouwe koeien uit de sloot halen. Bij stagflatie, wat veel waarschijnlijker is geworden, blijven inflatie en rente juist tegenvallen en dat laatste is waarop men voorbereid moet zijn.

      DS

      Verwijderen
  21. https://www.profstonge.com/p/repeating-the-1970s-lost-decade

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Lyn Alden is ook deels 'om' voor w.b. Bitcoin:
    While Bitcoin marches along block by block with a hard-capped supply of 21 million and plenty of accessibility to global market participants, the number of dollars and dollar-equivalents
    through 2030 and 2040 and 2050 will continue to rise exponentially.

    Lees haar uitgebreide analyse op:

    https://www.lynalden.com/november-2023-newsletter/

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Wat vindt u hiervan heer Schmull :

    https://www.ad.nl/economie/huiseigenaren-de-klos-door-klimaat-50-000-woningen-kunnen-helft-minder-waard-worden~aa77d6a6/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Helemaal mee eens. Dit toont aan, dat grondig onderzoek is vereist naar de potentieele risico's van elk onroerend goed. Lokatie, lokatie. Niets is zeker. Als eenmaal de afsluiting van een verzekering niet meer mogelijk is, dan is het te laat.

      DS

      Verwijderen
  24. Beste DS, hoe kijkt u naar de omvallende shadow banken in China? Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA

      Shadow Banking, dus bankieren buiten de reguleerde sector om, is heel groot, net zoals elders in de wereld, naarmate de traditionele banken, om allerlei redenen, zich hebben teruggetrokken. Maar deze sector is nu overal ter wereld Too Big To Fail. Bovendien is alles staatseigendom in China en wat de CCP in gevaar zou brengen, wordt uiteindelijk geregeld, ook al zullen de kopstukken opeens verdwijnen. Buiten China zijn Shadow Banks, zoals bijvoorbeeld Blackrock en Vanguard, een essentieel onderdeel van het systeem, waardoor hun faillissement ondenkbaar is. Ook UBS, die onlangs Credit Suisse, onder dwang, moest overnemen, heeft onlangs te kennen gegeven, dat zij, in het geval van moeilijkheden, kiest voor een oplossing in de prive-sector i.p.v. een overname van de staat. Hieruit blijkt, dat de gehele financieele sector overal ter wereld, op hete kolen loopt, nu het effect van de normalisering van de rente duidelijker wordt. Talloze klanten zijn 'Zombies' geworden en kunnen, op elk moment, omvallen.

      DS

      Verwijderen
  25. Op dezelfde dag als de Nederlandse nationale verkiezingen keurde het EU-parlement een plan goed van een commissie onder leiding van de Belgische geesteszieke en tandarts-patiënt Guy Verhofstadt, dat de nationale soevereiniteit in de EU-lidstaten zal afschaffen. Het plan geeft de ongekozen EU-commissarissen volledige autoriteit op de meeste belangrijke terreinen van bestuur en administratie. Hieronder vallen klimaat, volksgezondheid, buitenlandse zaken, binnenlandse veiligheid, defensie, onderwijs, milieu en migratie (waarmee natuurlijk de massale immigratie van Afrikanen en moslims wordt bedoeld). Het belangrijkste is dat het plan oproept tot de afschaffing van vetorechten voor individuele lidstaten.

    In het licht van de aanname van het Verhofstadt-plan wordt de verrassende beslissing van ongeveer een derde van de Nederlandse parlementsleden om zich niet herkiesbaar te stellen opeens begrijpelijk. Al die tijd was het duidelijk dat nationale soevereiniteit op weg was naar de uitgang en dat nationale parlementen totaal onbelangrijk zouden worden, zo niet helemaal zouden worden afgeschaft.

    Met andere woorden, zelfs als Wilders erin zou slagen een coalitieregering samen te stellen, zal deze in wezen niet meer gezag hebben dan bijvoorbeeld een gemeentelijke regering. Tegen de tijd dat het aantreedt, kan het demissionaire kabinet Rutte hebben ingestemd met het plan van Verhofstadt.

    Zonder een ineenstorting van de NAVO en de EU, die waarschijnlijk (en hopelijk) zal volgen in het kielzog van de Russische overwinning in Oekraïne, zal de bende sinistere criminelen die de EU bestuurt de touwtjes volledig in handen hebben. Onder hun leiding zal Europa veranderen in een regelrecht hellegat van het soort dat juist Wilders koste wat het kost probeert te voorkomen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bezwaren begrepen.
      Maar altijd positief blijven denken!
      WO 1 en WO 2 waren erger, juist door het ontbreken van een bindende EU ;)

      Verwijderen
  26. Mijnheer Schmull,
    Moeten we ook helemaal UIT de US-treasuries ETF's (en veel forser IN op-naam-genoteerd edelmetaal in Zwitserse bankkluizen?
    Maarten Verheyen vindt dat wel.

    "Het is meer dan duidelijk dat de CBDC’s er komen. Dat gaan ze niet meer lossen.
    Die CBDC’s komen er niet om de economie te stimuleren, maar wel om burgers maximaal te controleren en te sturen.
    De onrust over deze plannen, laait de voorbije weken sterk op door het boek “The Great Taking” van David Rogers Webb.
    Dit boek beschrijft een scenario waarin we met z’n allen met niets eindigen.
    Het draait allemaal rond de derivatenmarkt, en meer specifiek de rentederivaten.
    Volgens de Bank for International Settlements gaat dit over een markt met een onderliggende waarde van … $574.000.000.000.000.
    Of ongeveer 6 keer het wereldwijde BNP.
    Ik heb hier een jaar of tien al eens een artikel over geschreven waarbij ik me luidop de vraag stelde wie nu in feite al deze renterisico’s draagt.
    Het viel me namelijk op dat als je jaarverslagen van banken, verzekeraars en bedrijven leest dat ze allemaal het renterisico hebben ingedekt. Of met andere woorden: niemand loopt renterisico.
    Dat kan natuurlijk niet. Als een bank het renterisico indekt, moet er een andere partij zijn die dat risico overneemt. Ik heb die partij alleen nooit gevonden,.
    We hebben ondertussen wel een idee gekregen hoe het zit. Het faillissement van Silicon Valley Bank leerde ons dat banken het renterisico helemaal niet hebben ingedekt en dat de huidige rentestijgingen diverse spelers met zware verliezen confronteert.
    Bij Silicon Valley Bank werden deze verliezen zichtbaar omdat depositohouders hun centen opvroegen. Bij de meeste banken blijven deze verliezen onder de radar aangezien het gaat om ongerealiseerde verliezen die niet afgeboekt hoeven te worden.

    Het kan niet anders dat er hier partijen zijn die behoorlijk scheef zitten en straks niet meer aan de verplichtingen kunnen voldoen.
    Derivaten hebben tijdens een faillissementsprocedure namelijk prioriteit op de andere claims.
    Als je aandelen of andere effecten bezit, staan deze echter niet op jouw naam geregistreerd. De aandelen staan geregistreerd bij de Depositary Trust Company (DTC) en jij bent de "beneficial owner”:
    Als beneficial owner heb je recht op de rente en dividenden maar het is de DTC die uiteindelijk eigenaar is. Jij hebt dus niet meer dan een claim op de aandelen.
    Als derivaten voorrang hebben op andere claims tijdens een faillissement wil dit zeggen dat jouw effecten op deze manier terecht kunnen komen bij de schuldeisers.
    De schuldeisers hebben een claim op jouw aandelen en aangezien je zelf slechts beneficial owner bent, is jouw claim op die aandelen ondergeschikt aan de claim van de derivaten houder.

    Ik heb geen extra argumenten meer nodig om het grootste deel van mijn vermogen in fysiek edelmetaal te parkeren, maar de juridische onzekerheid over het eigenaarschap van effecten, zou een bijkomende reden zijn om voluit voor de edelmetalen te gaan tijdens het financiële eindspel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBV

      In een echte crisis, om welke reden dan ook, is registratie van een aandeel of obligatie op eigen naam te verkiezen boven registratie in 'street name', oftewel een 'intermediary', tussenpersoon of agent, zoals een broker of bank. Dat betekent, dat men dan een fysiek certificaat ontvangt. Men wordt dan zelf verantwoordelijk voor de veiligheid daarvan en zal men, bij eventuele verkoop, een bepaalde procedure moeten volgen, die extra kosten met zich meebrengt. Bovendien is deze rompslomp bij vele banken en brokers niet altijd mogelijk. Maar er valt veel voor te zeggen om enig bezit op eigen naam veilig te stellen, want je weet maar nooit. Verder is een belegging in Fysiek Goud op naam met een registratienummer ook aan te raden, maar grondig onderzoek is vereist, want er zijn maar enkele betrouwbare huizen.

      https://www.sec.gov/about/reports-publications/investor-publications/holding-your-securities-get-the-facts

      https://www.royalmint.com/invest/gold-for-pensions/

      https://www.gold.org/goldhub/how-to-invest

      Vergeet niet om een verzekering tegen het ondenkbare af te sluiten.

      DS

      Verwijderen
  27. hadewych von mises29 november 2023 om 06:43

    Heer Schmull, wat te denken van dit interview?
    https://www.youtube.com/watch?v=ilIwRAW9AsQ

    Dank voor uw inzichten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES

      Ik zou de uitspraken van Simon Hunt niet te serieus nemen. Hij mag dan, al tientallen jaren, een expert zijn in koper, maar dat garandeert niet automatisch een juiste kijk op economie & politiek. Dat is veel ingewikkelder dan het lijkt. Bovendien heeft hij moeite om, in politiek opzicht, relatief neutraal te zijn, dus een evenwichtig oordeel kan men van hem niet verwachten. De kans, dat inflatie en rente, in de komende jaren, veel hoger worden dan algemeen verwacht, is echter wel heel groot. Een vergelijking met de jaren '70 doemt op. We moeten daarom rekening houden met het ondenkbare. No business as usual.

      DS

      Verwijderen
    2. hadewych von mises30 november 2023 om 15:38

      Dank voor uw relativerend inzicht, heer Schmull!
      Indien u de periode 2024-2027 voorspellend mocht samenvatten in 3 trefwoorden (al dan niet investment-gerelateerd, al dan niet financieel-economisch/geopolitiek), welke zouden dat dan zijn?
      Alvast dank!

      Verwijderen
    3. @HADEWYCH VON MISES

      Maar ik ben geen ziener! Toch lijkt die periode gekenmerkt te worden door het einde van de financieele hefboomwerking, van de wereldvrede, en het begin van de rantsoenering van alles. Er komt een hele sobere periode, net zoals na de Tweede Wereldoorlog, met jarenlange schuldafbouw en torenhoge belastingen.

      DS

      DS

      Verwijderen
    4. Beste heer Schull , de burger kan al weinig extra lasten meer dragen , als dan ook de belasting druk torenhoog wordt opgevoerd , dat betekent economische neergang , de hand gaat op de knip. U heeft het over schuldafbouw , verlopig stijgen de schulden verder , de klimaat/ energie transitie is in volle gang , wat miljarden gaat kosten.

      Verwijderen
    5. @ANONIEM

      De hoge schuld, als percentage van de economie, na de Tweede Wereldoorlog, werd uiteindelijk flink omlaag gebracht, maar het nam 30 jaar in beslag. Datzelfde zal weer gebeuren. Als de staatsschuld 'te hoog' is, dan groeit de economie niet meer en zal de staat moeite hebben om haar staatsobligaties te plaatsen tegen een redelijk en niet een excessief rendement. De 'klimaatcrisis' heeft niets te maken met het klimaat, maar alles met het overhevelen van geld naar de elite van de 'ontwikkelingslanden'. Inderdaad moeten de ontwikkelde landen daarvoor krom liggen, maar dat is de bedoeling ook. Als Net Zero ooit werkelijkheid wordt, dan is de levensstandaard aanzienlijk lager, omdat energie uitsluitend betaalbaar is voor een hele kleine groep. Intussen zijn de belastingen, als percentage van de economie, in de komende jaren, op weg naar een nieuw hoogtepunt van de laatste 70 jaar. Daarom heeft bijna 10% van de bevolking een tweede baan. Het is nu eenmaal niet anders. De mens past zich aan.

      DS

      Verwijderen
  28. beste meneer schmull

    hoe komt het dat de consumptie nog zo hoog is met deze rente, een economische crisis is dan moeilijk voorstelbaar als dit aanhoud?

    mvg dieter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIETER

      De consumptie bleef, tot nu toe, op peil, vanwege het geld van de gigantische monetaire stimuleringen van 2020 & 2021. Dat geld, echter, is al behoorlijk geslonken en zal, naar verwachting, in het komende jaar, uitgeput zijn. Daarom kunnen 2024 & 2025 wel eens zwaar tegenvallen. Consumptie is 70% van de economie.

      Excess savings --

      https://twitter.com/charliebilello/status/1728557024923832819

      DS

      Verwijderen
  29. https://charleshughsmith.blogspot.com/2023/11/never-mind-bogus-measures-of-inflation.html?m=1

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Koopkracht! $ 10,000 in 1950 is in 2023 hetzelfde als $ 124,000.

      Dat betekent, dat een Dollar van 2023 slechts 8.01% kan kopen, vergeleken met die van 1950. Hetzelfde geldt voor alle andere valuta.

      https://tools.carboncollective.co/inflation/us/1950/10000/#:~:text=%2410%2C000%20in%201950%20has%20the,over%20this%20time%20was%201%2C148.30%25.

      DS

      Verwijderen
  30. Beste heer Schmull, hebt u een verklaring voor de enorme stijging van de Baltic Dry Index van de laatste dagen? https://tradingeconomics.com/commodity/baltic

    Hoe moeten we dat beoordelen terwijl de krimp in de industrie aanhoudt door dalende orders?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Een indrukwekkende stijging van de BDI! Is de vraag naar grondstoffen straks weer aan het stijgen? Is het gevaar van een wereldrecessie geweken? Misschien vertelt de BDI ons, dat de onzekerheid over de toekomstige prijzen heeft geleid tot voortijdige aankoop, om een prijsstijging voor te zijn. De kans op oorlog is immers toegenomen.

      Maar vergeet niet, dat de BDI in 2008, net voor de financieele crisis, 400% hoger was dan nu, voordat deze weer instortte.

      DS

      DS

      Verwijderen
  31. Ik ben wel verbaasd over de goud- en zilver stijging. Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA

      Goudbeleggers in het Westen hebben zich nog erg bedeesd gehouden. De Goud ETF's hadden tot voor kort een uitstroom van geld. De grote kopers van Goud zijn de Centrale Banken geweest, alsmede China, India, het Midden-Oosten en Turkije. Maar als de Goudprijs hier technisch zou uitbreken, dan komt er een stormloop van Westelijke beleggers. Er is momenteel sprake van een algemene verwachting, dat de rentestijging voorbij is en dat er zelfs een rentedaling zou kunnen plaatsvinden in Maar, 2024. Dat drijft de Goudprijs omhoog. Misschien is dat weer voorbarig. Hoop doet leven!

      DS

      Verwijderen
  32. FT vandaag: titel story dat chinese borrowers het laten afweten, speelt geen rol? Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA

      In het Chinese paradijs, is de mens niets en de partij CCP alles. Voorlopig kan de 1% van de bevolking, die financieel in gebreke is, in toom worden gehouden met een strict Social Credit system. De kans op normale faillissement-procedures lijkt nog ver weg, zo niet onmogelijk, vanwege het gebrek aan doorzichtigheid, wat alle corruptie verdonkeremaant. Het is echter wel een aanwijzing van het begin van het einde van het Chinese model, net op een moment, dat het streeft naar de overname van de wereldheerschappij. Dat laatste wordt onwaarschijnlijker, naarmate de werkende bevolking verder instort. Geen wonder, dat men de afhankelijkheid van China op den duur wil verminderen. Maar China kan het proces van neergang nog lange tijd rekken. Het leven in China wordt echter geen pretje. Het Westelijke model van 'creative destruction' (uithuilen en opnieuw beginnen) zal overleven, omdat een natuurlijke gang van zaken uiteindelijk wint. After a bust, follows the boom.

      https://www.ft.com/content/f144f763-873c-4b4d-99e7-5e71ae07316d

      DS

      Verwijderen