Translate

maandag 20 oktober 2014

FLIRTEN MET DEFLATOIRE STAGNATIE

FLIRTEN MET DEFLATOIRE STAGNATIE

Welkom in een wereld, waar economisch herstel steeds voor de deur staat. Doe maar net alsof er niets aan de hand is. Een deflatoire economische stagnatie? Geen sprake van! Wat je om je heen ziet, is niet, wat je straks krijgt voorgeschoteld. Straks is alles immers weer koek en ei, want de economie is echt bezig om uit het dal te komen. De meeste knappe koppen zeggen dat. Die zeiden ook, dat de economie allang zou zijn aangezwengeld, terwijl rente en inflatie zeker omhoog zouden gaan, maar, wie weet, dat zit zeker nog in het vat. Centrale Banken hebben alles onder controle. Kijk maar naar de officiele cijfers van het Bruto Nationaal Product van Amerika en Groot-Brittannie, die hoger staan dan 7 jaar geleden, dankzij het soepele monetaire beleid. Nu Europa nog. De Europese Centrale Bank is van plan om de economie een gigantische liquiditeitsinjectie toe te dienen, wat, door de verdeeldheid, even op zich had laten wachten. Verder heeft Japan, de derde grootste economie ter wereld, die het al 22 jaar moet stellen zonder enige nominale groei, een superstimuleringsbeleid en een forse devaluatie achter de rug, wat hun  uitwerking zeker niet zullen missen. Alleen de afkoeling in China kan nog roet in het eten gooien, maar de Staat is oppermachtig en kan een ‘harde’ landing aldaar zeker voorkomen.


Alle sussende woorden van de knappe koppen ten spijt, is de economische groei in de wereld, op jaarbasis, sinds het jaar 1999, dus al 15 jaar lang, niet veel beter dan tijdens de depressiejaren van de dertiger jaren, zo’n 80 jaar geleden. In het jaar 1999, overschreed de totale prive- en staatsschuld van Amerika de drempel van 275% ten opzichte van het Bruto Nationaal Product, terwijl de algemene levensstandaard sindsdien onveranderd is gebleven. De totale Amerikaanse schuld is nu op zo’n 360% aanbeland, Groot-Brittannie is op 500%, de Eurozone op 446% en Japan op een ongekende 650%. Verreweg het grootste gedeelte van die schuld is giftig, levert niets op en is dientengevolge improductief. Het is niet in staat om hoofdsom en rente ooit terug te verdienen. Als het zo doorgaat, zijn de rentelasten, over 10 jaar, van alleen al de Amerikaanse staatsschuld, die van de grote ontwikkelde landen er nog het beste voorstaat, even hoog als die schuld zelf, bij een gelijke rentestand!

Kapitein, er is een navigatieprobleem. Komt er een ijsberg in zicht? Hoelang duurt het nog, voordat de markten alle vertrouwen verliezen in het eeuwig verlengen van de overmatige wereldschuld? Als de wereldeconomie daardoor maar niet op gang kan komen, dan is het flirten geblazen met een deflatoire schuldsanering. Of kan men het spreekwoordelijke conservenblikje gewoon weer een schop geven via ongevenaarde monetaire steunoperaties? Tenslotte lukte het om, sinds de crisis van 2008, het schuldprobleem op de lange baan te schuiven met nog meer schuld. De (zichtbare) wereldschuld steeg liefst van $ 70.000 miljard to $ 100.000 miljard (IMF). Bovendien weet niemand of en wanneer er (weer) een vertrouwenscrisis ontstaat. Maar het wordt wel steeds duidelijker, dat men steeds harder moet lopen om alleen al stil te blijven staan! Beleggers in riskante activa, zoals krediet-gedreven aandelen, grondstoffen, onroerend goed en rommelobligaties (‘junk bonds’) kunnen straks geen oog meer dicht doen. De superactieve Hedge Funds hebben de hoogste hefboom in 5 jaar (2.64-tegen-1!), maar velen kregen het lid op de neus in 2014, door de ‘onverwachte’ daling in obligatierendementen, olieprijs en Japanse aandelen, om maar wat te noemen. Die zullen dus straks wel een toontje lager moeten zingen.


Kan het zijn, dat de wereld de kant opgaat van het 25-jarige drama in Japan? Die kampte immers het eerst met de uitdagingen van superhoge schuld en snelle vergrijzing. Welnu, de Japanse aandelen- en onroerend goedmarkten staan nog altijd 60% beneden het hoogtepunt van 1990. Sinds die tijd, vonden er 14 opgaande markten (Bullmarkten) plaats van meer dan 20%, die allemaal in tranen zijn geeindigd!

Ondertussen blijven inflatie en rente, met onderbrekingen, in een hardnekkige, lange termijn neergaande trend, waardoor solide staatsobligaties (ook de Japanse JGB’s!) hun rol als liquide vluchthaven meer dan ooit hebben bewezen. Maar de overmatige schuldpositie heeft ook geleid tot een vermindering van de omloopsnelheid van het geld (‘velocity’), oftewel de gemiddelde frequentie, waarmee geld in een bepaalde tijdsperiode wordt uitgegeven. Die omloopsnelheid is in de ontwikkelde landen het laagst in 60 jaar! De liquiditeitscreatie van de Centrale Banken (QE) maakte weinig uit en werd voornamelijk aangewend voor speculatieve doeleinden via Carry Trades: vooral het lenen in een valuta met lage rente en de omwisseling daarvan in een valuta met hogere rente via de obligatiemarkt, met een hefboom van 100 tot 300 tegen 1. Op die manier kan het bankwezen, met haar minimale eigen vermogen (hefboom van minstens 25-tegen-1), na elke, regelmatige, bankcrisis, weer wat bijspijkeren. Verder is de Money Multiplier, de kredietverstrekking door het bankwezen, op basis van een overschot aan reserves, het laagst in 100 jaar! En dat terwijl, in de praktijk, het bankwezen, niet de Centrale Bank, verantwoordelijk is voor 97% van de geldsomloop in de vorm van krediet en deposito’s, zonder een reserve-overschot vooraf (de mythe van Fractioneel Bankieren!) De Centrale Bank zorgt achteraf ervoor, dat het bankwezen zo’n overschot krijgt ‘uit de dunne lucht’. Geen wonder, dat de fundamentele groei het zo heeft laten afweten. Overmatige schuld is dus het Zwaard van Damocles! Daarom zijn degenen, die aan de touwtjes trekken, voortdurend bezig om kredietbubbels op te blazen, waardoor de massa in de waan wordt gebracht, dat het nog zo slecht niet gaat. De kuddegeest van de massa zorgt ervoor, dat het Grote Geld de buit kan binnenhalen, voordat het weer te laat is. Want elke bubbel barst.


Er gaan natuurlijk geluiden op om de geldcreatie van het bankwezen over te hevelen naar de Centrale Banken. Het is, in de praktijk, echter ‘vestzak-broekzak’, want wie was er achter de oprichting van die Centrale Banken zo’n honderd jaar geleden? Juist, het bankwezen zelf. In tegenstelling tot de algemene mening, heeft het bankwezen nooit de zeggenschap over de Centrale Banken opgegeven. Daarom zijn Centrale Banken ‘onafhankelijk’ en niet deel van de Staat. Er staan vele gevestigde belangen op het spel. Bovendien kan men stellen, dat het bankwezen, in theorie, veel efficienter kan reageren op de eventuele kredietbehoefte van de maatschappij. Stel je voor, dat men afhankelijk zou worden van de besluiten van een paar Centrale Bankiers! Alsof die de wijsheid in pacht zouden hebben. Maar het huidige systeem heeft er wel voor gezorgd, dat de top 1% een onvoorstelbare rijkdom ten deel viel. Acute ongelijkheid is een veeg teken en een gevaar voor het evenwicht in de maatschappij. Pas op voor het volk, dat op een gegeven moment de hooivork uit de kast haalt!


DIEDERIK SCHMULL


20 October, 2014

WESTCLIFF-On-SEA, Essex, U.K.

=

33 opmerkingen:

  1. http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2014/10/21_Richard_Russell_-_Expect_An_Avalanche_Of_Fiat_Money_Creation.html
    Russell denkt dat de FED de deflatietrend met alle mogelijke middelen zal bestrijden, tot zeer hoge inflatie toe.Wat is uw mening ?
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Met alle respect voor Richard Russell, die ik een groot deel van mijn
      leven op de voet volgde, lijkt hij de trend naar deflatie te hebben gemist.

      Nu is die trend overduidelijk, ook in Amerika, dus hij heeft gelijk, dat
      wij het uur van de waarheid naderen: NOG meer QE? Maakt het wat
      uit? Niet veel.

      John Williams, die hij aanhaalt, had het constant over hyperinflatie en
      is nu op de toer van hyperinflatoire depressie, wat dat ook inhoudt.

      Welnu, er zal ZEKER actie worden genomen tegen Deflatie. Maar
      DAT hebben we al jarenlang meegemaakt en het hielp allemaal NIETS.
      Kijk eens naar Japan, die ALLES van stal haalde en de economie
      is NOG in het slop en deflatie is alleen tijdelijk verdwenen vanwege
      de 44% devaluatie van de Yen. Maar DAT krimpt de inkomens EN
      de binnenlandse economie. Deflatie zal daar terugkeren.

      Goud is echter 'oversold' en zal zeker weer opveren, terwijl de Dollar
      even 'overbought' is. Maar de Dollar lijkt in een meerjarige OPGAANDE
      trend, Goud heeft kans te stabilizeren - als we geluk hebben -, maar
      Grondstoffenprijzen BLIJVEN in een meerjarige neergaande trend.

      Vergeet de laatste inflatoire 50 jaar. Welkom in de volgende inflatieLOZE
      en ook KREDIETLOZE 50 jaar. Het gelag moet worden betaald, maar
      NIET via 'Hyperinflatie'. Het Westen is GEEN bananenrepubliek.
      SOBERHEID wordt troef in de komende decennia.

      DS

      Verwijderen
    2. Vraag: Gezien de ongelijkheid die nu m.i. steeds sneller tussen generaties in het westen ontstaat (de oudere generatie van het goede leven die inflatoir verbrast heeft versus de jongere generatie die nu het gelag daarvan zou moeten gaan betalen): Waarom vertrouwt u erop dat in het Westen het gelag opgebracht zal gaan worde? Pas op voor het JONGE volk, dat op een gegeven moment de hooivork uit de kast haalt?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      De oudere generatie had gewoon de wind mee, het was een
      economische groeicyclus van wederopbouw, na de verschrikkelijke
      tijd van de generatie daarvoor, die gekenmerkt werd door
      depressie en oorlog.

      Iedereen heeft het geluk of ongeluk om een tijd door te maken van
      wel of niet 'de juiste man op de juiste plaats'.

      Natuurlijk moet men de verworvenheden van de oudere generatie
      in de gaten houden, als de jongere generatie zo weinig kansen
      krijgt en ook nog opgescheept zal worden met de schuld
      van de vorige generatie. Er is alle ruimte voor 'wroeging'. Vroeger
      loste men dat op door de jongeren in een nieuwe oorlog te jagen!

      Zullen we weer oorlogje spelen, als het economisch tegenzit?

      Laten we hopen, dat er mensen verschijnen met ruggegraat, die
      komen soms uit het niets en dan is er hoop op een meer
      vredelievende afloop. Bijvoorbeeld: er moet een mogelijkheid
      komen om de reusachtige activa, opgebouwd door de ouderen
      in de goede tijden, BELASTINGVRIJ over te hevelen naar de
      jongere generatie over een redelijke periode. Dan blijft iedereen
      tevreden.

      DS

      Verwijderen
    4. hadewych von mises21 oktober 2014 om 18:42

      "belastingvrij overhevelen" !?: temidden een sovereign debt crisis ?

      Verwijderen
    5. @HADEWYCH VON MISES:

      Klinkt inderdaad ONHAALBAAR. Maar in Engeland is er al een debat
      over het heffen van de erfelijkheidsbelasting ('DEATH TAX')
      uitsluitend over vermogens BOVEN £ 1mm of £ 2 mm (voor
      echtparen). Dit duurt echter even om erdoor te krijgen.

      DS

      Verwijderen
    6. @HADEWYCH VON MISES:

      http://www.theguardian.com/money/2014/oct/15/david-cameron-inheritance-tax-threshold

      DS

      Verwijderen
  2. Roept u maar!

    Markets need $200 billion from central banks each quarter to keep markets afloat, Citigroup says:

    http://www.bloomberg.com/news/2014-10-21/how-markets-need-200-billion-each-quarter-from-central-bankers.html?hootPostID=964c06f2940715b63337ff938dbc2c59

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Als de inflatie-cijfers in de buurt van 1% komen of als de markten
      weer eens een forse neerwaartse correctie beleven, gaan er
      natuurlijk stemmen op om de 'PUT' van de Centrale Banken
      wederom te bevestigen. Het effect wordt echter steeds minder.
      QE1 was effectief, maar QE2 en QE3 waren kleine aftreksels.
      Die hielden de schijn op, dat de markt overeind bleef.

      Wie weet, kan men dit nog 2 jaar volhouden, zoals Wall Street wil...
      We zullen zien!

      DS

      Verwijderen
  3. Casey mail vanmorgen: crash is imminent. Verzeker je tegen daling van goud(-aandelen). dollar gaat sterk omhoog.
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      (SAVILLE): Why is GOLD MINING such a crappy business?

      with the gold-mining sector near its lowest level since 1948 relative to gold bullion, the stocks of most senior and mid-tier gold producers don't look cheap based on traditional measures of business health such as profitability and free-cash-flow generation.

      Gold producers have taken steps to become more efficient over the past 18 months and have liquidated many of the mal-investments of the preceding boom. This paves the way for dramatic strength in the shares relative to the bullion during at least the first year of the next bull market in gold-related investments, but it's a virtual certainty that the surging demand for gold during the coming economic bust will lead to yet another round of massive mal-investment in the gold-mining industry.

      The bottom line is that gold mining is doomed to remain a crappy business as long as the current monetary system is in place. This means that it will periodically be the recipient of a flood of new money, prompting a great deal of unproductive investment and TEMPORARILY generating huge returns for gold-stock investors.

      http://www.24hgold.com/english/news-gold-silver-why-is-gold-mining-such-a-crappy-business-.aspx?article=5919146180H11690&redirect=false&contributor=Steve+Saville

      DS

      Verwijderen
  4. Weet U wat er met TLT is, eerst naar 127 en nu weer naar 119 of is dit een normale fluctuatie?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Dit is inderdaad normaal. De TLT had in October een BLOW-OFF top,
      een soort explosie naar boven, en daarop volgt altijd een tegenbeweging.

      Er waren immers talloze SHORT-posities van degenen, die dachten,
      dat de rente zou stijgen, die dus gedekt moesten worden (met groot
      verlies). Daarna is er altijd een afkoeling, maar de langere termijn trend
      blijft in tact. Vanaf nu moet men weer even geduld hebben, want wat
      zich in October afspeelde in de Treasuries was UITZONDERLIJK.
      Begin dit jaar geloofde 99% ( maar niet ondergetekende), dat de
      rente en inflatie alleen maar konden stijgen.

      DS

      Verwijderen
    2. @ANONIEM::

      GUNDLACH:

      "Everyone is always saying rates will rise; it is almost comical,” says Jeff Gundlach, speaking at ETF.com's Inside Fixed Income conference. It's a mistake looking at past economic recoveries as a template for this one, he says, because persistent deflation - owing to a number of factors - makes this cycle different.
      While the Fed realizes QE doesn't do a lot of good and is ending it, he adds, the central bank has no reason to hike rates anytime soon.
      Gundlach never sticks with just fixed income, and this time he turns to oil, which he believes is headed far lower. "I'm convinced Saudi Arabia wants oil at $70. They love turning the screws on people who mean them harm in the Middle East." Seventy dollar oil, however, will also hurt the booming energy sector here in the States as fracking is hardly worth it at that price.

      (DOUBLELINE)

      DS

      Verwijderen
    3. @ DS: 'Begin dit jaar geloofde 99% ( maar niet ondergetekende), dat de
      rente en inflatie alleen maar konden stijgen.'

      Dat ze dat geloofden hebben ze elkaar wijsgemaakt, ik hoor al 10 jaar: 'de rente gaat stijgen' . k Denk maar weer even terug aan Nijenrode in najaar 2010 (voor Euro-crisis), ze waren allemaal verbeisterd dat u stelde dat de rente verder zou dalen en een zware tijd voor ons lag.

      Heel erg vind ik ook als ik dan met al die duur betaalde experts praat in Q1-2014, niemand een scenario had dat de rente misschien mogelijk verder zou dalen,....:'dat kon toch niet'...., na 10 jaar niets geleerd:-)

      Als er echt een grote crisis komt wordt de 10Y% in USA en/of NL misschien wel negatief.....of gaat de FED dan Treasuries verkopen om de rente omhoog te sturen?

      GL

      Verwijderen
    4. @GRIJZE LEEUW:

      Een negatieve rente is een alternatieve manier voor de confiscatie
      van vermogens. Een interessante gedachte zou zijn, wanneer
      men dat opeens moest tegengaan. Het is de omgekeerde
      wereld. Maar de kwaliteits-obligatiemarkt geeft de BESTE
      vingerwijzing naar wat ons te wachten staat. Alles staat of valt
      met de voortzetting van QE. Als de kunstmatige stimulerings-
      maatregelen OOIT achterwege zouden moeten worden gelaten
      (Yellen zei ZELF, dat het niet eeuwig kan worden voortgezet),
      dan is het kaartenhuis ZEER KWETSBAAR.

      Bij teveel morfine, BEZWIJKT DE PATIENT.

      DS

      Verwijderen
    5. @ DS: 'dan is het kaartenhuis ZEER KWETSBAAR.'

      Is het kaartenhuis vanwege deleveraging en het 'niet willen nemen van het verlies' juist nu toch ook kwetsbaar.?
      Daarom pompen toch de CB's liquiditeit in de markten, om deleveraging tegen te gaan. Zover ik weet is de conclusie van de FED, Bernanke en Friedman dat in de Grote depressie de FED de markten niet liquide genoeg gehouden heeft, de FED heeft toen 'te weinig gedaan'.

      Doordat de rente blijft dalen worden assets opgeblazen: Treasuries, Huizen en -dividend-aandelen.
      Uiteindelijk gaan we dan naar negatieve rente, alles opkopen wat los en vast zit en 'het helicopter' (geld uitdelen aan de bevolking, je zou kunnen denken aan een cheque die bv 2 weken geldig is) om de markten aan te jagen.

      Yellen was ook betrokken bij het opblazen van de aandelen en assets in 1995 - 2000. Aandelen Shiller P/E ca. 43x in 1999. Nu 25,3x in 2014.

      Iedereen kijkt steeds naar het gemiddelde van die ratio, maar de toppen zijn in een stijgende tendens sinds de laatste 100 jaar.

      Geeft Japan aan waar het heen gaat? In Japan in 1990 grote P/E van 90x en 2006 ca. 100x

      Mi. stimuleert de QE en andere mogelijke plannen van de CB's de lage rente en daardoor steeds hogere Shiller P/E's.....en hopen ze voordat het plafond bereikt is, ik schat ca. 70x, dat de economie en met name de inflatie en arbeidsparticipatie weer op gang is.

      Verwijderen
    6. @GRIJZE LEEUW:

      Deleveraging na de Tweede Wereldoorlog (voornamelijk staatsschuld,
      vanwege de oorlog; prive-schuld was al terug door de depressie)
      vond plaats tegen de achtergrond van groei en wederopbouw.

      Nu is de situatie veel erger. Prive- EN staatsschuld moeten de richting
      op van deleveraging, terwijl economische groei een illusie lijkt.
      QE haalt weinig uit, maar zorgt voor tijdelijk uitstel.

      Er is nu een klmaat geschapen, waarbij 'risico' als veilig wordt
      beschouwd! Heel gevaarlijk. Men gaat er zonder meer vanuit,
      dat QE EEUWIG is en ALLES hangt ervan af. Uiterst hachelijk.

      Het lijkt beter om NIET blindelings te geloven, dat deze situatie
      kan voortduren, want als dat NIET zo is, om welke reden dan ook,
      dan zijn de rapen gaar!

      Stagnatie is nog een goedaardige uitkomst. Een Crash in slow motion
      ook. Maar met al die flitshandel, lijkt een andere uitkomst veel
      waarschijnlijker.

      DS

      Verwijderen
  5. @

    (CHANDLER):ULTIMATE CARRY TRADE: Last 12 Months, U.S. BANKS Were NET PURCHASERS Of U.S. TREASURIES: EXCESS Deposits!

    http://seekingalpha.com/article/2579755-the-ultimate-carry-trade-u-s-banks-buying-treasuries

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  6. http://rt.com/business/198928-china-world-bank-rival/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Het lijkt een positieve ontwikkeling, dat er een tegenpool komt van
      de Wereldbank, maar het is meer symbolisch. Het kapitaal is
      uiterst bescheiden, voornamelijk geleverd door China, onder zeer
      strenge (politieke) voorwaarden.

      http://www.channelnewsasia.com/news/business/questions-over-china/1431470.html

      DS

      Verwijderen
  7. @ Mijn interview bij EDELMETAAL over GOUD:

    http://www.edelmetaal-info.nl/2014/10/de-toekomst-van-goud-7/

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @

    (BAIN)(!): Less Than 6% Of GERMANY'S BANKS Earn Their COST OF CAPITAL. ROE DOWN 75% Since 1970. HUGE COST-CUTTING AHEAD!

    http://www.bain.de/en/publikationen/articles/deutschlands-banken-2014.aspx

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @

    Elated By ECB's STRESS TEST? THINK AGAIN. TOO-BIG-TO-FAIL BANKS Face Up To $ 870 BILL CAPITAL SHORTFALL

    http://www.bloomberg.com/news/print/2014-10-13/too-big-fail-banks-seen-facing-capital-gap-of-up-to-870-billion.html

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  10. in last 14 days; 4 Fed governors have hinted at either;

    Possible extension of QE

    ZIRP end late 2015, not early

    Mkt pricing in

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Welke kritiek heeft u op de uitgevoerde bankentest ?
    Uw twitteraccount staat vol met nogal negatief aandoende tweets.

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Mij schieten woorden tekort over deze zoveelste 'stress test'. En dan
      Dijsselbloem nog zeggen, dat alles nu koek en ei is! De gang van zaken
      moet echter geen verbazing wekken. Bij de volgende crisis staat de
      belastingbetaler weer paraat. Het bankwezen is wel of niet 'in naam'
      gewoon deel van de staat.

      http://www.spiegel.de/wirtschaft/stresstest-steuerzahler-muessen-auch-kuenftig-fuer-banken-zahlen-a-999372.html

      DS

      Verwijderen
    2. @HAROLD:

      Daarnaast heeft de ECB banken toegestaan fiscaal verrekenbare verliezen mee te tellen als eigen vermogen. Inderdaad, verliezen. Banken kunnen als zij in de toekomst winst maken (met de nadruk op als), de verliezen uit het verleden aftrekken van de belastbare winst. Het belastingvoordeel dat deze truc oplevert, telt in de ogen van de ECB als kapitaal. Het is natuurlijk nog maar de vraag of de banken in kwestie snel genoeg winst zullen maken en of de fiscus de belastingkorting dan ook nog toestaat.

      http://www.z24.nl/ondernemen/27-oktober-waarom-stresstests-banken-slap-waren-en-9-andere-dingen-die-je-moet-weten-508332?utm_content=bufferc0dc7&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

      DS

      Verwijderen
  12. @DS

    Uit uw bijdrage van 4 oktober:
    “De meeste derivaten, vooral rente-swaps, zijn geconcentreerd bij 25 financiele instellingen, die daardoor ‘te groot’ zijn geworden om ooit te worden ‘gered’. Als de rente, om welke reden dan ook, opeens grilliger wordt, dan zijn de risico’s voor het financiele systeem niet te overzien.”

    Een lage rente is gunstig voor mensen, organisaties en landen met schuld. Een verhoging van de rente kan in de huidige situatie rampzalige gevolgen hebben. O.a. in Japan.

    Deflatie is niet gunstig, omdat dan de schuld toeneemt.

    Nu gaat deflatie vaak samen met een lage rente, zie Japan. Dan is de vraag hoe het zit met de risico’s van het hebben van schuld. En nog belangrijker hoe zit het dan met risico’s van derivaten?
    Kunt u aub nader toelichten in welke omstandigheden (deflatie, rente) derivaten kunnen ontsporen?

    Nog een vraag. Niemand weet hoe groot de risico’s van derivaten zijn als ik u goed begrijp. Unknown unknowns dus. Daarom wordt er weinig over gepraat. Zelfs niet door deskundigen. Maar dat betekent natuurlijk niet dat die risico’s er niet zijn. Of kent u mensen die hier wel enig zicht op hebben, behalve u?

    Mvg, MarcelR

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCELR:

      Zolang deflatie relatief 'mild' en een eventuele Crash relatief beperkt
      blijven, zal de crisis in schuld en derivaten waarschijnlijk kunnen
      worden beheersd.

      Schuld komt in zo'n klimaat op de tocht. De geldschieter kan de
      schuldenaar onder druk zetten, als de waarde van het onderpand
      of als het inkomen dalen. Dan is het bijstorten geblazen.

      Derivaten zijn vaak off-balance sheet en onzichtbaar. De financiele
      sector heeft er alle baat bij om die olifant (minstens $ 700.000 miljard)
      NIET te laten zien. Het is een essentiele winstbron. Telkens als
      men een lening krijgt, zal er wel een vriendelijke bankier worden
      opgetrommeld om een derivatenproduct te slijten, zogenaamd ter
      bescherming!

      Leerzaam zijn de boeken: Traders, Guns & Money, alsmede
      Extreme Money, beiden van Satyajit DAS, een insider.

      Derivaten kunnen misgaan bij het in gebreke blijven van een tegenpartij
      of van een intermediaire 'beurs', die onvoldoende kapitaal heeft. Verder
      is alles met elkaar verbonden, dus een kettingreactie is niet
      ondenkbaar. Maar daarom staat de overheid altijd achter een grote
      financiele instelling om dat te voorkomen.

      Daarom werd Griekenland toch maar gered, want de totale kostenpost
      werd geschat op wel 800 miljard, wat door Merkel in eerste instantie,
      niet werd onderkend.

      Toch is de afwikkeling van de derivatenposities van Lehman, wonder
      boven wonder, meegevallen. Maar het was dan ook minder dan
      $ 1000 miljard, terwijl Citigroup alleen al zo'n $ 60.000 miljard bezit.

      Ondanks al mijn zorgen, moet gesteld worden, dat de wereld zeer
      inventief is en dat de dag des oordeels lange tijd kan worden gerekt.

      Sommigen zien een hyperinflatie, of een hyperinflatoire depressie
      (zoals nu in het superolierijke Venezuela) opdoemen, maar ik houd
      het voorlopig bij een stagnatie met milde deflatie van enige decennia.
      Dat sluiten een Bank Holiday en kapitaalcontroles niet uit. Rusland
      zit, wat het laatste betreft, er akelig dicht bij, net zoals Oekraine
      natuurlijk.

      DS

      Verwijderen
    2. @MARCELR:

      BAD and GOOD DEFLATION:

      http://www.bloomberg.com/news/print/2014-10-26/u-s-gains-from-good-deflation-as-europe-faces-the-bad-and-ugly.html

      DS

      Verwijderen
  13. Zweedse Riksbank zet belangrijkste rentetarief op 0 met kurkdroge mededeling dat de inflatie te laag. Zweden dat op tal van vlakken een voorbeeldland is en een relatief gezonde bankensector kent vanwege strenge kapitaalseisen. RED FLAG ?
    HVC

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HVC:

      http://www.bbc.co.uk/news/business-29802090

      Ook dit zal de inflatie-daling NIET stoppen. Centrale Banken hebben
      GEEN vat op de internationale deflatie. Zweden moet toch blijven
      concurreren? Een devaluatie helpt tijdelijk, maar geen land kan zich
      losmaken van de internationale ontwikkeling, Kan Zweden de daling
      van de olieprijs beinvloeden? Het rookgordijn van de almacht van
      Centrale Banken is wat de obligatiemarkten betreft allang opgetrokken.
      Die rendementen zijn immers al dramatisch gedaald, tegen de
      verwachting in van de knapste economen in.

      DS

      Verwijderen