(STRATEGIE): BELEGGERS GAAN HIERAAN KAPOT
Beleggers, die dure activa kopen in abnormale tijden van nul-rentes en ‘eeuwige’ monetaire stimuleringen, zijn als hoogvliegers, die EENS diep zullen vallen. Teveel risico met teveel schuld - ‘mijn spaarrekening levert toch niets op’ - mag dan tijdelijk voor enige opwinding zorgen, maar de stelling, dat dit tot vermogensvorming leidt, gaat NIET op. Het is nu meer dan ooit zaak om de korte termijn stuiptrekkingen van de markten totaal te NEGEREN, hoe ongemakkelijk het ook lijkt om de feestelijkheden te moeten missen. Helaas hebben bepaalde Centrale Banken zich jarenlang bezondigd aan een ongezond monetair beleid, waardoor bijvoorbeeld de S&P 500 aandelenindex nu aanzienlijk MEER OVERGEWAARDEERD is dan de Amerikaanse huizenprijzen in de periode van 2006 - 2007. In de daarop volgende 2 jaar vond er een daling plaats van gemiddeld 32%, waardoor talloze vernuftige, ‘hoog-renderende’ financiele producten, die gebaseerd waren op de waarde van onroerend goed, de mist in gingen.
Eigenlijk zouden beleggers lering moeten trekken uit het bubbelbeleid van de laatste 15 jaar. Ondanks de spectaculaire technologie-hausse van 1996 - 2000 (Nasdaq NDX100 +500%) en de daarop volgende baisse van 2000 - 2002 (Nasdaq NDX100 - 80%), was het totale rendement van de S&P 500 index gelijk aan dat van korte termijn Treasury Bills (schatkistpapier met looptijd van minder dan 1 jaar) gedurende de gehele periode van 1996 tot 2002. Ondanks alle emotie van de bubbel in onroerend goed in 2007 en de daarop volgende klap, was het totale rendement van de S & P 500 gedurende de gehele periode van 1995 tot 2009 gelijk aan dat van korte termijn Treasury Bills. Als de huidige marktcyclus ten einde loopt, dan zal de structurele neergaande markt, na aftrek van inflatie, sinds 2000, worden hervat en zou het totale rendement van de S & P 500 sinds 1998 gelijk kunnen zijn aan dat van korte termijn Treasury Bills gedurende de gehele periode van misschien wel 20 jaar! Dat is nog een optimistische inschatting, want een eventuele terugkeer naar historische marktwaarderingen wordt nog buiten beschouwing gelaten. De volgende kanjer van een crisis kan echt niet worden afgewend, ookal heeft de huidige generatie van beleggers kennelijk die illusie. (Zie Hussman: http://www.hussmanfunds.com/wmc/wmc140324.htm)
De recente Russische manoeuvres lijken op een ernstige misrekening van een archaische elite, die geconfronteerd zou kunnen worden met een internationaal isolement, zonder zelfs de steun van China. De ernstige kapitaalvlucht kan leiden tot kapitaalcontroles. China heeft op haar beurt te kampen met de nasleep van een gigantische kredietbubbel, die nu leegloopt. Europa en met name de Eurozone, moeten het hebben van solidariteit, die nog verder weg lijkt dan ooit. De Europese Commissie en de ECB worden niet gehinderd door enige democratische inspraak. Er is geen enkele oplossing in zicht voor het wankele, veel te grote banksysteem, dat als een zwaard van Damocles boven het hoofd van Europa hangt. Tenslotte lijkt Japan, naarmate Abenomics niet aan de verwachtingen kan beantwoorden, een steeds nationalistischer koers te gaan varen, wat neerkomt op een uiterst onzeker waagstuk.
Geduld siert een mens. Wie zichzelf in bedwang houdt, is pas echt sterk. Neem geen notitie van de mooie en sussende verhalen van spreekbuizen, die nu eenmaal moeten zeggen, wat ze zeggen. Daarom behoort een vermogen gespreid te zijn in conservatieve, NIET-riskante activa, met het accent op Amerika (Dollar-kasgeld en Treasuries), ver weg van potentiele onrusthaarden (Europa en Opkomende Markten) en scherp onderwogen in aandelen en grondstoffen.
In deze zeer gevaarlijke wereld, moet men nu eindelijk enig argwaan over de ondergewaardeerde Dollar laten varen. Er is sprake van een hevige verbetering in de Amerikaanse lopende rekening, de derde keer sinds 1971, toen zwevende wisselkoersen werden ingevoerd. Maar dit betekent minder liquiditeit voor de rest van de wereld en een ‘tekort’ aan Dollars! Hoe kan een wereldrecessie dit keer dan worden vermeden?
DIEDERIK SCHMULL
28 Maart, 2014
LONDEN