Translate

dinsdag 5 december 2023

DE WONDEREN ZIJN DE WERELD NOG NIET UIT


DE WONDEREN ZIJN DE WERELD NOG NIET UIT 

De wereldgeschiedenis wordt gekenmerkt door ongekende pieken en dalen. Dat is te danken aan een wirwar van oorzaken. Momenteel valt de wereldeconomie mee, ondanks de scherpe rentestijging van de laatste 18 maanden. Talloze factoren spelen een rol. Maar het vertragingseffect van elk monetair beleid wordt meestal onderschat. Zal de wereld de dans ontspringen van een recessie, die allang boven haar hoofd hangt? De wonderen zijn de wereld nog niet uit, maar dat lijkt te mooi om waar te zijn.

Natuurlijk moet de recente daling van de wereldwijde inflatie gevierd worden. Maar we zijn er nog lang niet. Er zijn nog te veel onduidelijkheden over de duurzame trend. Het kan zijn, dat de gemakkelijkste fase van de inflatiebestrijding pas achter de rug is. Het is nog veel te vroeg om te kunnen zeggen, dat de missie is volbracht. Daarom lijkt alle speculatie over een mogelijke rentedaling voorbarig.

Zoltan Pozsar (ex- U.S. Treasury, ex- Federal Reserve, ex- IMF, ex- Credit Suisse) wijst erop, dat de inflatie dit keer voorlopig blijft rondwaren. Een leerzaam interview met hem staat hieronder --


De daling van de inflatie- en rentetrend van de laatste 40 jaar is sinds 2020 verleden tijd. De vraag rijst, hoelang deze trend voorlopig nog blijft stijgen. De vorige rente- en inflatiestijging tussen 1946 en 1981 duurde liefst 35 jaar! De overeenkomsten van de huidige gang van zaken met die van de vorige rente- en inflatiecyclus zijn ronduit frappant. Niemand weet de toekomst en geschiedenis is slechts een beperkte leidraad voor, wat er voor ons ligt, maar toch moet men nu rekening houden met het ondenkbare. Rente en inflatie zullen voorlopig, met tijdelijke onderbrekingen, blijven tegenvallen, totdat het systeem breekt. Daarna maakt deflatie, geduldig, haar opwachting.



De wereld is inmiddels drastisch veranderd. De wereldschuld, als percentage van de economie, is excessief, zeker bij een hogere rente. Maar de toename daarvan is nog steeds exponentieel. Afvlakking van de economische groei en vergrijzing verminderen de kans op een goede afloop. Stel eens voor, dat de economie ooit in de achteruit versnelling gaat! Al staat de wereld op zijn kop, we komen er altijd wel weer bovenop. De mens past zich nu eenmaal aan. 

Extrapoleren, oftewel het doortrekken van een bepaalde ontwikkeling, is riskant en mogelijk fataal. Tegenwoordig neigt de consensus naar eeuwige monetaire stimulering, met de nodige onderbrekingen, en dus hogere inflatie. Maar dat is alleen mogelijk, zolang de markt dat toelaat. Niets is eeuwig. De grens hiervoor wordt bereikt, zodra schuld, in de vorm van obligatierendementen, 'te duur' wordt. Dan valt het kaartenhuis opeens in elkaar. Daar helpt geen moedertjelief aan. De gigantische obligatiemarkt is de politieman, die uiteindelijk alles beslist. Zonder krediet, stopt de muziek.

De wereldwijde stijging van de huizenprijzen was er een voor de geschiedenisboekjes. Huizenprijzen werden 'te duur' op basis van alle objectieve beoordelingsmaatstaven. Maar de gemiddelde prijs van een nieuwe Amerikaanse woning is dit jaar al fors lager. Het was de grootste daling sinds 1965. Maar die prijs is nog steeds ruim 20% hoger, vergeleken met die van voordat de Pandemie uitbrak. De hypotheekvraag is thans het laagst, sinds 1994. De betaalbaarheid van nieuwe huizen staat flink onder druk en is op een record laagtepunt aanbeland. De gemiddelde, maandelijkse hypotheekbetaling is de pan uitgerezen en ligt nu op een niveau, dat nooit eerder werd gezien. Het verdere deflatoire verloop van deze markt laat zich raden!






Elke structurele groei van een kredietcyclus is uitsluitend vol te houden, als het vertrouwen niet, als sneeuw voor de zon, 'onverwacht' verdwijnt. De staat kan niet altijd meer optreden als een reddende engel. De overheden en de Centrale Banken hebben hun financieen immers allerminst op orde. Echt 'gelddrukken' is verboden. Dat laatste brengt de maatschappij trouwens van de regen in de drup. Dus volgt er dan, op den duur, toch uitgesproken deflatie, tegen alle verwachtingen in, zoals nu in China, de tweede grootste economie ter wereld?

Deflatie is de grootste angst voor beleidsmakers. Maar dat volgt vaak op een periode van een sterke economische opleving ('hausse'). Japan beleefde zo'n hausse, tussen 1986 en 1991, waardoor de monetaire teugels in 1989 moesten worden aangehaald. Daarom was er in Japan tussen 1991 en 2001 sprake van een 'verloren decennium', gekenmerkt door stagnatie en deflatie. Is dit, wat China en de rest van de wereld tegemoet gaan? Zal men dat echt, met de handen in de zakken, laten gebeuren? De geschiedenis leert, dat men soms geen keus heeft. Men wordt zo nu en dan gewoon gedwongen om de tering naar de nering te zetten en te bezuinigen, ook al is dat met tegenzin.


DIEDERIK SCHMULL, 5 December, 2023, Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.

*VROLIJK KERSTFEEST EN EEN VOORSPOEDIG 2024 IN GOEDE GEZONDHEID TOEGEWENST!*

ONDERGETEKENDE IS VANDAAG, OP 5 DECEMBER, 2023, 80 JAAR GEWORDEN. GEEN MEDICIJNEN, GEEN WANDELSTOK. MIJN DANKBAARHEID IS GROOT!



(VISUAL CAPITALIST) 45.8% VAN ALLE RIJKDOM IN DE WERELD IS IN HANDEN VAN 1.1% VAN DE WERELDBEVOLKING.


MEDEDELING: COMMENTAREN WORDEN NU, VOORDAT PLAATSING PLAATS VINDT, PREVENTIEF GECONTROLEERD. MEN MOET ALTIJD IN GEDACHTEN HOUDEN, DAT DIT BLOG VOORNAMELIJK GERICHT IS TOT DEGENEN, DIE BELANGSTELLING HEBBEN VOOR HET INTERNATIONALE BEURSGEBEUREN. DUS COMMENTAREN OVER COVID, W.E.F. OF DE OORLOGEN, WORDEN MEESTAL NIET OP PRIJS GESTELD.

WELGEMANIERDHEID STAAT OP DIT BLOG VOOROP IN VERBAND MET MOGELIJKE AANSPRAKELIJKHEID VOOR REACTIES.

MEN KAN TE ALLEN TIJDE EEN E-MAIL (DSCHMULL@GMAIL.COM) OF EEN TWEET (VIA TWITTER, @RICKSCHMULL) STUREN NAAR ONDERGETEKENDE.

Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. WORD LID! U bent van harte welkom! Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.  Zie voor nadere gegevens onderaan het Blog.

44 opmerkingen:

  1. van harte gefeliciteerd en nog veel gezonde jaren!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gefeliciteerd met je verjaardag.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geachte heer Schmull, van harte gefeliciteerd en nog vele jaren in goede gezondheid gewenst.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gefelicieerd Diederik.....dank voor de column....ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat je inzichten behoorlijk aan golven onderhevig zijn....je vorige column was vol urgentie...het zich te ontvouwen drama was nu echt in zicht.....nu is het weer getemperd....al voor de crisis van 2001 wordt door velen een zeer diepe depressie voorspeld....telkens ontsnappen we weer.....misschien zitten we over 10 jaar nog te wachten.....

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Gefeliciteerd !! Een fijne dag gewenst en nog heeeel veel jaren in goede gezondheid!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hartelijk gefeliciteerd, en nog vele gezonde jaren toegewenst!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Congrats Diederik, keep up the good work!
    HansR

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Van harte! In gezondheid! HSV

    BeantwoordenVerwijderen
  9. hadewych von mises5 december 2023 om 14:48

    Proficiat met uw verjaardag, heer Schmull, en geniet nog van vele mooie en gezonde jaren!!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Van harte een gelukkige verjaardag en een blijvend goede gezondheid gewenst! Dat wij allen nog lang mogen genieten van uw uitstekende artikels en commentaren omtrent financiƫn en economie.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Gefeliciteerd met uw verjaardag. En u hebt helemaal gelijk. Een goede gezondheid is belangrijkste bezit wat men kan hebben. Ik wens u nog vele van deze jaren toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Beste meneer Schmull,

    Van harte gefeliciteerd met uw 80ste. Altijd leerzaam en leuk om uw stukken te lezen en videos te bekijken. Ik hoop dat u dat daar nog lang energie uit haalt en daarmee kunt doorgaan. Ik wens u alle gezondheid en het beste.

    Oz, Heerlen

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Gefeliciteerd heer Schmull , en bedankt weer voor u column , ik zie dat u toch weer deflatie verwacht , zodra het systeem breekt , maar hoelang gaat het systeem het nog volhouden op deze manier ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Niemand weet de timing. De mens is zeer vindingrijk. Sommige exotische landen kunnen het heel lang volhouden met allerlei kunst en vliegwerk. Maar de crisis van 2008 deed het systeem bijna de das om. De Pandemie van 2020 was ook een enorme uitdaging. Toch is het een kwestie van tijd, voordat de natuur weer orde op zaken zet, want de mensheid is verdeeld en zal het onheil niet kunnen voorkomen. Geloof niet in sprookjes, zoals een Great Reset. Niemand kan dat doordrukken.

      DS

      Verwijderen
  14. van harte gefeliciteerd en nog vele jaren!
    mbg dieter

    BeantwoordenVerwijderen
  15. https://www.zerohedge.com/personal-finance/money-supply-continues-its-biggest-collapse-great-depression

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat is momenteel de omloopsnelheid van geld? Misschien zorgt die wel voor meer blijvende inflatie?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      De omloopsnelheid van het geld is sinds 2020 inderdaad wat omhoog, maar staat nog altijd op een laagtepunt van 26 jaar, ondanks de gigantische monetaire stimuleringen. Echt gelddrukken is door de BIS nog verboden. Dus een wilde stijging van Velocity, zoals in landen met hyperinflatie, lijkt onwaarschijnlijk. Wacht eerst maar de volgende wereldrecessie af en een nieuw laagtepunt van Velocity komt weer in zicht. Telkens als men niet meer gelooft in een recessie, dan vindt dat toch plaats. Elke recessie is 'onverwacht'.

      DS

      Verwijderen
  17. Beste heer Schmull , klopt dit wat geotrendlines schrijft :

    We staan aan de vooravond van een mondiale geopolitieke aardverschuiving. Niet in de richting van een wereldstaat die wordt geleid door gelijkgezinde en machtsbeluste technocraten, maar juist in de richting van een definitieve breuk met deze politiek-bestuurlijke dominante ordening. Vijfhonderd jaar westerse dominantie, de laatste honderd ervan onder Amerikaanse leiding, schudt op haar grondvesten.

    https://geotrendlines.com/nl/analyses/westerse-culturele-identiteit-en-economische-welvaart-in-gevaar-deel-3-2

    Helaas niet het volledige artikel.


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Sander Boon heeft waarschijnlijk gelijk, als Donald Trump terugkeert als President. Want dat zou het einde kunnen betekenen van Amerika in de Nato. Als de rest van de wereld het zelf maar moet uitzoeken, dan wordt iedereen opportunistisch. West-Europa zal aansturen op een akkoord met Rusland en Azie zal datzelfde doen met China. Einde van de Pax Americana. America First. Vele landen zullen een kernmacht willen worden. Alles wordt anders. Maar de machten achter de schermen, zoals de CIA, de staat binnen de staat, zullen die aardverschuiving proberen te voorkomen.
      Edward Luce in de FT vandaag -- https://www.ft.com/content/4953c927-758b-4498-9562-3858aa5e2d62

      Have a nice day!

      DS

      Verwijderen
  18. hadewych von mises7 december 2023 om 16:16

    Heer Schmull, wat is uw visie op de verschillende thema's in dit interview met Gartman? Dank!
    https://www.youtube.com/watch?v=RJ3KOW-DrzA

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES

      Gartman is een marktveteraan, die er eigenlijk de brui aan geeft. Commentaar geven over markten, die steeds minder worden bepaald door mensen, maar eerder door algorithmen, is een hachelijke zaak geworden. De toekomst voorspellen is sowieso riskant. Wat hij hier zegt, is niet helemaal duidelijk, maar hij benadert de markt op basis van technische analyse, dus zijn mening kan morgen weer anders zijn. Ik zou hem tegenwoordig minder serieus nemen.

      https://alphabetastock.com/the-last-gartman-letter-and-what-dennis-has-learned/280623/

      DS

      Verwijderen
  19. https://fixupx.com/jsblokland/status/1733431548798509099

    Deflatie in China ?

    BeantwoordenVerwijderen
  20. hadewych von mises10 december 2023 om 08:53

    Heer Schmull, zijn de almaar stijgende aandelenkoersen in het huidige financieel-economisch- en geopolitiek bestel eigenlijk te rechtvaardigen? Zijn de markten immuun (gehouden) voor in essentie toch steeds negatievere spiralen? Of dekt de mantel der liefde ("tja, markten zijn nu eenmaal forward looking en 'dus' zijn ze optimistisch") alles toe?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM @HADEWYCH VON MISES

      Na de 'boom' komt de 'bust'. Maar de 'bust' wordt meestal voorafgegaan door een tussenfase -- stagflatie. Dat is de huidige periode. Maar die fase is bijna voorbij. Wat volgt is een Crash, met deflatie en veel hogere werkloosheid. De eerste tekenen zijn de instortingen in fabricage (PMI), vrachtvervoer, en huizenbouw. Beurskoersen krijgen een klap, vooral in de overgewaardeerde Technologie. Ook Goud en Crypto zullen het, tot de verbazing van velen, het hard te verduren krijgen, want iedereen heeft opeens geld nodig om debetstanden weg te werken, vrijwillig of onvrijwillig. Daarom is Kasgeld of het gelijkwaardige daarvan, zoals kortlopende staatsleningen, nog steeds KONING. China wijst de weg. Wat in China nu gebeurt, zal zich als een lopend vuurtje over de gehele wereld verspreiden. Dit is bijzonder slecht voor grondstoffenprijzen, want China is de marginale koper. In de komende 2 jaar, zal de wereld (weer) het 'ondenkbare' meemaken.

      DS

      Verwijderen
    2. hadewych von mises11 december 2023 om 17:35

      Hartelijk dank! Inzichtelijk!

      Verwijderen
  21. Diederik.....kun je wat vertellen over hoe je al zo lang in goede gezondheid verkeert.....voeding....lichaamsbeweging.....etc.....dank.....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Iedereen is verschillend. Dus men kan moeilijk generaliseren. Maar mijn laatste sigaret (Gitane...) was 57 jaar geleden, bijna geen alcohol, helemaal geen Drugs ooit, en bijna geen medicijnen. Altijd lichamelijk actief. Plus altijd leergierig, dus weinig tijd voor doelloze afleiding. Stress is de grootste killer, dus klassieke muziek is het recept voor het verminderen van eventuele angsten. Altijd proberen vooruit te kijken en te dromen van de gewenste toekomst. Dat is al het halve werk!

      DS

      Verwijderen
    2. https://www.thefp.com/p/niall-ferguson-treason-intellectuals-third-reich, waar leidt de conclusie van Ferguson voor deze tijd heen? Marcja

      Verwijderen
    3. @MARCJA

      De opkomst van de Nazi's in de jaren '30 en de zoektocht naar zondebokken voor de economische depressie van destijds, had ernstige gevolgen voor de Joden, met name op de universiteiten. Brainwashing, hersenspoeling, is van alle tijden en blijft heel lang voortduren. Net zoals bij extreme 'godsdienstige' secten. Discussie is vrij zinloos. De Nazi's wonnen toen bij de universitaire verkiezingen, terwijl zij onder de bevolking een minderheid bleven en nooit meer dan 41% behaalden. Jongeren zijn eerder vatbaar en zijn daarom ideaal om te manipuleren. Net zoals de Net Zero zwendel van tegenwoordig, die zo populair is bij de jongere generaties. Maar het ergste komt nog. Helaas! You Ain't Seen Nothin' Yet
      Song by Bachman–Turner Overdrive

      DS

      Verwijderen
  22. Fed Flags End of Rate Hikes, Signals 3 Cuts in 2024

    The Federal Reserve held interest rates steady Wednesday and signaled in new economic projections that the historic tightening of U.S. monetary policy engineered over the last two years is at an end and lower borrowing costs are coming in 2024.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      RATE CUTS IN 2024 -- QT TO CONTINUE

      https://wolfstreet.com/2023/12/13/fed-holds-rates-at-5-50-top-of-range-sees-three-rate-cuts-in-2024-qt-to-continue/

      DS

      Verwijderen
  23. Beste heer Schmull,

    Al met al wel een erg 'dovish FED' toch? Denkt u dat ze extra positief waren omdat ze wellicht al donderwolken aan de horizon zien (vooral omdat Powell benadrukte dat 'the full effects of rate hikes have likely not worked their way through the system yet'?)

    De markten, zoals altijd, lopen er in ieder geval mee weg!

    Gr

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      De beurskoersen en obligatiemarkten lopen helemaal van stapel. De markten rekenen nu op een aanzienlijke rentedaling. Net zoals het geval was in 2008, voordat de markten scherp daalden, vanwege de Great Financial Crisis.

      De leidende economische indicatoren zijn ernstig aan het inkrimpen. Winstschattingen worden verhoogd, net zoals in 2008, voordat een diepe recessie plaatsvond. De daling van de grondstoffenprijzen is zich aan het versnellen. De inflatie in de dienstensector is nog veel te hoog (2 maal de target). Insider selling breidt zich juist uit. Dus dit is de tijd om wat schaapjes op het droge te hebben!

      DS

      Verwijderen
    2. @ANONIEM

      En QT gaat gewoon door (tot de markten breken). Maar 2024 is wel een verkiezingsjaar, terwijl Biden heel laag staat in de opinie-peilingen.

      https://wolfstreet.com/2023/12/13/what-powell-said-about-continuing-qt-amid-rate-cuts-rrps-going-to-zero-and-reserves-dropping-to-a-magic-line-in-the-sand/

      DS

      Verwijderen
    3. hadewych von mises14 december 2023 om 13:43

      Heer Schmull, denkt u dat men de dijkbreuk zal (kunnen) rekken tot na de Amerikaanse verkiezingen?

      Verwijderen
    4. @HADEWYCH VON MISES

      Een tweede ambtstermijn voor Biden lijkt onwaarschijnlijk. Daarom ziet het ernaar uit, dat Gavin Newsom, governor of California, in de bres zal springen. Maar de Trump train lijkt niet meer te stuiten, behalve als hij, om welke reden dan ook, uit de running valt.

      DS

      Verwijderen
  24. Heer Schmull, wat te denken van 'The Great Taking' van David Webb?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Paniekzaaierij. Wie zijn die 'ze', die alles in beslag zullen nemen? De 0.01% van een bepaalde klasse? Zal de rechtspraak in de maatschappij door zo'n minderheid opeens worden opgeheven? Onderpand is de basis van een moderne maatschappij, die met krediet werkt. Als dat onderpand opeens kan worden afgepakt, ondanks de gangbare regels om dat te scheiden van de rest van de boedel, dan stopt alles. Is dit de richting naar een onvermijdelijke totalitaire maatschappij, zodra de Grote Crisis aanbreekt? Een herhaling van Rusland 1917 en China 1949? Ach, alles is mogeijk, maar de les is, dat men zijn vermogen moet spreiden over vele landen, indien mogelijk, en ook, dat bezit, gebaseerd op krediet, geen echt bezit is, maar een luchtballon bij de gratie van de kredietgever.

      DS

      Verwijderen
  25. hadewych von mises18 december 2023 om 15:29

    Heer Schmull, graag uw visie op dit interview met Michael Every (Rabo)!
    https://www.youtube.com/watch?v=jLuPUT_0_8o

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES

      EVERY woont in Singapore en heeft in Rusland en China gewoond. Hij heeft dus een unieke kijk in hun keuken. Ik deel volledig zijn scepsis tegenover die landen en hun toekomstige rol, want ik heb in Amerika gewoond. Ik hoor al 50 jaar lang, dat Amerika en de Dollar op hun retour zijn. Maar het tegendeel staat te gebeuren, omdat de Amerikaanse mentaliteit van 'creative destruction' uiteindelijk wint.

      DS

      Verwijderen
  26. https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10535465/duitsland-gaat-koude-kerst-tegemoet-bedrijven-kondigen-massaal-ontslagrondes-aan?utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=bnr-middag&utm_medium=email&utm_content=20231219

    En Nederland staat hetzelfde te wachten ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Duitsland is, al decennialang, de belangrijkste handelspartner van Nederland. Dus als Duitsland het moeilijker zou krijgen, dan heeft het zijn weerslag op de Nederlandse economie.

      DS

      Verwijderen