Translate

maandag 22 juli 2024

DE KOMENDE VUURSTORM

DE KOMENDE VUURSTORM

Een vuurstorm ontstaat, als meerdere vuurhaarden naar elkaar overslaan. De buitengewoon speculatieve periode van de afgelopen 15 jaar, sinds 2009, in riskante activa, zoals aandelen, loopt ten einde. De voornaamste aandelen zijn  nu peperduur, in vele opzichten duurder dan in 2000 en zelfs duurder dan in 1929. Wie nu de grote kans van een verlies van 50% of meer in de wind slaat, heeft gewoon besloten om de lessen van de geschiedenis te negeren. Natuurlijk krijgt men weer spijt. Spijt, dat men straks 'te vroeg' verkoopt of dat men 'te weinig' verkocht heeft. Wie niet tegen een stootje kan, behoort niet te beleggen. 



Elke overgewaardeerde bubbel eindigt in tranen. De huidige bubbel is er een voor de geschiedenisboekjes. Het verschil tussen een echte belegging en  een zuivere 'gok' is tegenwoordig ver te zoeken. Het is onzinnig om iets te kopen, ongeacht de waardering. Passief beleggen door middel van het nabootsen van een index, vooral om kosten te besparen, zal uiteindelijk de beleggers de das omdoen. Waarom eigenaar worden van iets, wat toevallig deel uitmaakt van een index? Daarom lijken de meeste topaandelen op hete luchtballonnen, die opeens kunnen ontploffen. Het ontbreekt immers aan langetermijnbeleggers, die met hart en ziel erbij betrokken zijn. 

Maar een gedisciplineerd monetair beleid, zonder gigantische begrotingstekorten, keert altijd weer terug, vooral als men het helemaal niet verwacht. Het is de menselijke natuur om verwachtingen te hebben over de toekomst op basis van gegevens, die helemaal nog niet bestaan. Vooral als kuddegeest overheerst. Om te overleven is het zaak om voortdurend het ondenkbare te overwegen. 


Het 'ondenkbare' tegenwoordig is een kortstondige rentedaling, gevolgd door een 'onverwachte' rentestijging. De algemene mening krijgt vaak ongelijk, om welke reden dan ook. De 40-jarige ontwikkeling van dalende rente en inflatie is voorbij. De rente kan weer stijgen, niet dalen. Naarmate de wereld steeds minder kredietwaardig wordt, vanwege torenhoge schulden als percentage van de economie, is het scenario van 1971 tot 1980, toen de rente zelfs naar 20% knalde, niet ondenkbeeldig. 




Het wordt steeds duidelijker, dat de komende 50 jaar wezenlijk zal verschillen van de afgelopen 50 jaar. De 50-jarige ontwikkeling van de financialisering ten opzichte van de reeele economie is omgebogen. Dus krediet wordt veel schaarser. Verder is de 30-jarige ontwikkeling van de globalisering oftewel wereldwijde integratie, op weg naar een wereld zonder soevereine landen, achter de rug. Wat volgt zijn slechts achterhoedegevechten van internationale supranationale instanties, zoals de VN, BIS, WHO en zelfs de EUROPESE UNIE (EU). 

(ECB)(2015) - Het risico van redenominatie in gedevalueerde oorspronkelijke Europese valuta's, als de rendementen van staatsleningen (weer) uit de hand zouden lopen --


Daarom worden de komende 50 jaar onveiliger dan ooit. Tegelijkertijd staat de wereld aan de vooravond van wereldwijde economische stagnatie en een lagere levensstandaard. De wereld zal moeten wennen aan algemene soberheid en hoge belastingdruk. Zoiets kan decennia duren. 

Amerika heeft echter kans om relatief de  mogelijke structurele malaise te ontglippen. Het is allereerst bezeten van de juiste 'can-do' mentaliteit om zaken gedaan te krijgen. Men gaat, uiteindelijk, de harde beslissingen niet uit de weg en is bereid om te zien, waar de spaanders vallen (' let the chips fall where they may'). Verder is het zelfvoorzienend in voedsel en energie. De landbouwgrond aldaar is, over het algemeen, uiterst productief. Het klimaat is ook vrij gunstig. In geografisch opzicht is het land zeer veilig, zonder vijandige buurlanden.
 
Bovendien heeft het Amerikaanse systeem, gedurende de laatste 150 jaar, als enig land, elk decennium economische groei kunnen laten zien. De binnenlandse markt is enorm en de afhankelijkheid van het buitenland is veel kleiner dan bij andere landen. Prive-bezit is, naar verhouding, 'heilig', waardoor de inzet van de gemiddelde Amerikaan veel hoger is dan elders. Vakantie wordt beschouwd als ongepast om over te spreken. 

Amerika is voor miljoenen emigranten, ondanks alles, nog steeds het beloofde land. De jaarlijkse kapitaalstromen uit de gehele wereld blijven ongeevenaard. Sinds 1776, werd het een land met onbegrensde mogelijkheden, zonder een Keizer, Koning en andere feodale erfpachttoestanden.

https://www.imf.org/en/Blogs/Articles/2024/06/11/dollar-dominance-in-the-international-reserve-system-an-update


De wereldwijde rol van de Dollar zal alleen maar in betekenis toenemen, naarmate de rest van de wereld instabieler wordt. Talloze valuta's, vooral van de zogenaamde opkomende landen, staan op de tocht. Dat komt door het gebrek aan een echte rechtsstaat en een klimaat, waar corruptie welig tiert. 

De gouden tijd van vrijhandel en grote handelsverdragen is voorbij. Het draait allang niet meer om de verovering van nieuwe markten. Vergroting van de export zal steeds moeilijker worden. De veiligheid van de bevoorradingsketen staat voorop. Ieder land moet nu zelf zorgen voor de benodigde grondstoffen en kapitaalstromen. Exportgevoelige landen, die het vooral moeten hebben van de consument elders, zullen het moeten ontgelden. Dat betekent, dat Nederland, China, Duitsland en Japan flinke tegenwind kunnen verwachten. 




Tijdens de vorige periode van inflatie, oliecrisis en internationale conflicten, van 1971 tot 1980, steeg de Goudprijs van $ 35.00 naar $ 850.00. Goud is een verzekering tegen het 'ondenkbare' en is altijd een essentieel onderdeel van een beleggingsportefeuille. Net zoals bij Centrale Banken. De officiele Amerikaanse Goudprijs is sinds 1792 slechts 4 maal verhoogd, van $ 19.75 per troy ounce naar $ 42.22 in 1973. Dit staat los van de 'zwevende' marktprijs in de Goudmarkt ($2,400 per troy ounce). Wie weet, zal de officieele Goudprijs ooit weer worden verhoogd als onderdeel van een hervorming van het monetaire systeem!

DIEDERIK SCHMULL, 22 Juli, 2024, Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.

MEDEDELING: COMMENTAREN WORDEN NU, VOORDAT PLAATSING PLAATS VINDT, PREVENTIEF GECONTROLEERD. MEN MOET ALTIJD IN GEDACHTEN HOUDEN, DAT DIT BLOG VOORNAMELIJK GERICHT IS TOT DEGENEN, DIE BELANGSTELLING HEBBEN VOOR HET INTERNATIONALE BEURSGEBEUREN. DUS COMMENTAREN OVER COVID, W.E.F. OF DE OORLOGEN, WORDEN MEESTAL NIET OP PRIJS GESTELD.

MEN KAN TE ALLEN TIJDE EEN E-MAIL (DSCHMULL@GMAIL.COM) OF EEN TWEET (VIA TWITTER, @RICKSCHMULL) STUREN NAAR ONDERGETEKENDE.

Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. WORD LID! U bent van harte welkom! Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.  Zie voor nadere gegevens onderaan het Blog.




ONDANKS ALLE IMMIGRATIE.