Translate

zondag 16 juni 2024

HET SCHIP STRANDT. VROEG OF LAAT.

HET SCHIP STRANDT. VROEG OF LAAT. 

Er is tegenwoordig bijna nergens meer 'waar voor je geld' ('Value for money'). Klinkt dat misschien ouderwets? Waarschijnlijker is, dat het monetaire beleid, ondanks de rentestijging, nog veel te soepel is geweest. Er is overal sprake van massa's geld, dat het algemene prijspeil, de beurskoersen en de huizenprijzen omhoog hebben gedreven. Zit de wereld in een razendsnelle race-auto met een voet op het gaspedaal? Dat is even genieten! Tot het schip strandt. 


De geschiedenis leert, dat 'teveel' geld, wat, of verdiend is of 'uit de dunne lucht' tevoorschijn is getoverd of is geleend, bijna altijd rampzalige gevolgen heeft. Een typische burger neigt dan alle financieele grenzen te buiten te gaan. Een typisch land wordt vaak verleid tot het bouwen van witte olifanten of tot onverstandige militaire avonturen. Daarom is het zaak om zich nu, meer dan ooit, voor te bereiden op een wereld, die weer helemaal 'terug bij af' is. Want alleen bij een enorme financieele crisis zal de wereld weer bij zinnen komen. Pas daarna is er weer kans op monetaire discipline. 




De volgende financieele crisis komt opnieuw als een donderslag bij heldere hemel. Het lijkt wel alsof iedere generatie daarmee te maken krijgt. Dat komt, omdat elke superkredietcyclus, op een gegeven moment, ten einde loopt en zo'n crisis veroorzaakt. Men stelt nu eenmaal pas orde op zaken, als men daartoe wordt gedwongen. Zolang excessieve schulden en begrotingstekorten kunnen worden genegeerd, gaat men vrolijk door met feest vieren. 


(U.S. TREASURY) - DE MARKT VAN AMERIKAANSE STAATSLENINGEN LIJKT NOG VRIJ KALM. DAT KOMT OMDAT DE TOTALE AMERIKAANSE SCHULD, INCLUSIEF DIE VAN HUISHOUDENS EN BEDRIJVEN, SINDS 2009 IS GEDAALD VAN 368% VAN DE ECONOMIE NAAR 334%. BOVENDIEN MOETEN DIE DUIZENDEN MILJARDEN DOLLARS VAN DE WERELDWIJDE ONDERSTEUNING VAN DE PANDEMIE ($ 21.5 BILJOEN)(BLOOMBERG) ERGENS NAAR TOE. DE U.S. TREASURY MARKT IS DE ENIGE VOOR DE HAND LIGGENDE BESTEMMING.


DE STAATSSCHULD LOOPT OVERAL UIT DE HAND. MAAR DE STAAT KRIJGT ALTIJD HAAR BENODIGDE GELD. DE BURGER ZAL MOETEN OPDRAAIEN VOOR DE KOSTEN DAARVAN. EEN VEEL LAGERE LEVENSSTANDAARD LIGT WEER HET VERSCHIET. 

Hoe komt het toch, dat de inflatie van 4 jaar geleden aanzienlijk lager was en vele beleidsmakers, maar niet de meeste burgers, de daarop volgende veel hogere inflatie  eenvoudigweg wegwuiven? Dat komt door de opkomst van de Moderne Monetaire Theorie (MMT). MMT probeert om de hoge kosten van de Pandemie, gigantische overheidsprogramma's, zoals Infrastructuur en Net Zero, en de toenemende oorlogsinspanningen, plus de daarmee gepaard gaande corruptie (de 'voor wat, hoort wat' cultuur) goed te praten en te verdoezelen. MMT hoopt de gangbare kijk op geld en schuld te veranderen om op die manier een specifieke agenda erdoor te drukken. Gelukkig denkt De Nederlandsche Bank (DNB) en vele anderen daar anders over --


(APOLLO) - DE RENTE LIJKT, NA EEN BESCHEIDEN DALING, NOG JARENLANG HOOG TE ZULLEN BLIJVEN. VELEN ZULLEN DAT NIET KUNNEN BOLWERKEN.

De aanzienlijk gestegen kosten van levensonderhoud dreigen het politieke landschap drastisch te veranderen. Een politieke aardverschuiving gelijk aan de sombere jaren '30 doemt op. Het eindspel is vaak de roep naar een autocratisch systeem met aanvullende maatregelen van toezicht. Vele landen hebben zo'n systeem al jaren of hebben dat in het verleden jarenlang meegemaakt. De aandacht trekken, vooral in sociale media, wordt daarom steeds gevaarlijker. De inlichtingendiensten van de staat zitten echt niet stil. 


(VISUAL CAPITALIST) - AMERIKA EN CHINA HEBBEN HUN DEEL VAN DE WERELDECONOMIE, IN DE LAATSTE 10 JAAR, VERGROOT, TERWIJL DIE VAN EUROPA EN JAPAN IS INGEZAKT.


(PITCHBOOK)(ECONOMIST) - EUROPA? O JEE!

Er heerst nog een blind geloof in de almacht van de Centrale Banken. Die zouden kunnen voorkomen, dat de economie in een economische depressie terecht komt. Maar als elk economisch herstel gepaard gaat met steeds meer schuld, als percentage van de economie, zonder een noemenswaardige schuldsanering, dan krijgt de maatschappij daarvan wel degelijk de rekening gepresenteerd. 


(ELLIOTT WAVE) - EEN WAARSCHUWING

(FWRED) - HET RENDEMENT VAN DE FRANSE STAATSLENING TEGENOVER DAT VAN DUITSLAND. EEN MOGELIJKE ACHILLESHIEL VAN DE EUROZONE?


Centrale Banken kunnen hoogstens eventuele schokken enigszins opvangen. Maar de vorige Grote Depressie en talloze mini-depressies konden niet worden voorkomen. Beleggers doen er goed aan om rekening te houden met een crisissituatie in de komende decennia. Alles wordt anders. Maar de mens is vindingrijk en is altijd op zoek naar nieuwe kansen, zodra zo'n overgang heeft plaatsgevonden. 'Money is always there, but the pockets change' (Gertrude Stein). 


(BofA) - DE 40 - JARIGE TREND VAN STRUCTUREEL DALENDE RENTE, MET HOGERE WAARDERINGEN VOOR LANGLOPENDE OBLIGATIES, IS VOORBIJ. UITSLUITEND KORTLOPENDE OBLIGATIES HEBBEN ZIN, ALS PARKEERGELD, IN DEZE ONZEKERE TIJDEN. 

Niemand weet, wanneer het huidige bungeejumpkoord breekt. Maar het is zaak om dat te overleven. Daarom moet men proberen om afstand te nemen van de algemene mening. Kuddegeest is heel menselijk, maar soms moet men de tijd nemen om het een en ander nogmaals in te schatten. Anders is controleverlies een mogelijk treurig gevolg. 

Het hoogtepunt van elke conjunctuurcyclus geeft een heerlijk gevoel. Hoge winstmarges en nagenoeg volledige werkgelegenheid lijken eeuwigdurend. Maar structureel opgaande markten ('bull markets') beginnen juist met het tegenovergestelde! Het valt niet mee om dat laatste af te wachten. Maar om als belegger een mooie slag te slaan, is geduld vaak broodnodig. 

(GAME OF TRADES/BLOOMBERG) - VOORBEREID OP DE VOLGENDE CORRECTIE IN DE S&P 500 INDEX?


(BILELLO) - OP LANGE TERMIJN, LATEN DE MEESTE AANDELEN HET AFWETEN TEGENOVER KORTLOPENDE STAATSLENINGEN (T-BILLS).

De komende jaren lijken heel spannend te worden. Maar 'een mens lijdt dikwijls 't meest door 't lijden, dat hij vreest'. Dus sta gewoon elke morgen op en leef je leven! 

DIEDERIK SCHMULL, 16 Juni, 2024, Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.

MEDEDELING: COMMENTAREN WORDEN NU, VOORDAT PLAATSING PLAATS VINDT, PREVENTIEF GECONTROLEERD. MEN MOET ALTIJD IN GEDACHTEN HOUDEN, DAT DIT BLOG VOORNAMELIJK GERICHT IS TOT DEGENEN, DIE BELANGSTELLING HEBBEN VOOR HET INTERNATIONALE BEURSGEBEUREN. DUS COMMENTAREN OVER COVID, W.E.F. OF DE OORLOGEN, WORDEN MEESTAL NIET OP PRIJS GESTELD.

MEN KAN TE ALLEN TIJDE EEN E-MAIL (DSCHMULL@GMAIL.COM) OF EEN TWEET (VIA TWITTER, @RICKSCHMULL) STUREN NAAR ONDERGETEKENDE.

Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. WORD LID! U bent van harte welkom! Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.  Zie voor nadere gegevens onderaan het Blog.