Translate

donderdag 10 maart 2022

IS UW VEILIGHEIDSGORDEL GOED VAST?


IS UW VEILIGHEIDSGORDEL GOED VAST?  

Is die gordel een vijf- tot zevenpuntsgordel, vooral toegepast in race-autos? De wereld staat op zijn kop. Het leven in de komende jaren wordt net een achtbaan. De ene valse dageraad volgt na de andere. Mensen zijn er helemaal ondersteboven van. Wanneer kunnen we samen weer genieten van vrede en veiligheid? Als het heden niet bevalt, dan moet men denken aan een toekomst, waar men voortdurend van gedroomd heeft. Want dat is de enige manier om toch maar, ondanks alles, gewoon door te gaan. Laat u zich inspireren! Het leven heeft nog zoveel te bieden. Is er morgen weer een dag? Twijfel daar nooit aan!


GUERNICA (PABLO PICASSO - 1937)

Het is weer terug bij af. De wereldwijde bubbel in alles, van de laatste decennia, barst. Elk technisch herstel is nu tijdelijk en een verkoopgelegenheid. Elke eventuele Melt-Up is ook geen lang leven beschoren. Vergeet het maar! Want de gigantische, meerjarige, harde landing is pas begonnen. Het wordt weer 'ieder voor zich'. De globalisering is verleden tijd. Niemand wil meer afhankelijk zijn van een ander. De grote kredietgedreven economische opgang sinds 1932 (!) lijkt voorbij. Het monetaire bubbelbeleid van de Centrale Banken werkt allang niet meer. Elke verhoging van niet-productieve schuld werkt averechts en leidt tot een verlaging van de levensstandaard. Lenen gaat alleen maar goed, zo lang kredietverstrekkers geloven, dat men kredietwaardig blijft. Als de conjunctuur omslaat, om welke reden dan ook, ontstaat er een vertrouwenscrisis en gaan de kapitaalmarkten potdicht. Men kan dan alles verliezen, als men activa slechts ten dele echt bezit en het grootste deel daarvan bij een kredietverstrekker heeft ondergebracht. In een crisis regent het dekkingsopvragingen en faillissementen. 


(DENT): DE ONGEKENDE FINANCIEELE BUBBEL BARST EN FINANCIEELE ACTIVA, ALS PERCENTAGE VAN DE ECONOMIE, KUNNEN, IN DE KOMENDE JAREN, MET ONDERBREKINGEN, 51% INSTORTEN NAAR HET NIVEAU VAN 30 JAAR GELEDEN. DAT IS PAS DE ECHTE 'GREAT RESET': VAN 6.7 MAAL DE TOTALE ECONOMIE NAAR EEN MEER NORMALE 3.4 MAAL, ZOALS 30 JAAR GELEDEN. DE HUIDIGE GENERATIE KAN ZICH DAT NOG MOEILIJK VOORSTELLEN EN KRIJGT STRAKS EEN HELE KOUDE DOUCHE. DAT LAATSTE IS TROUWENS GEZOND.

(BLOOMBERG): DE AFVLAKKING VAN DE RENDEMENTSCURVE. DE RENTETARIEVEN OP LANGE EN KORTE TERMIJN LIJKEN AL ENIGE TIJD STEEDS MEER OP ELKAAR! DAT IS EEN WAARSCHUWING VAN DE MARKT, DAT DE KANS OP EEN RECESSIE STIJGT. IN EEN NORMALE MARKT, BEHOREN DE OBLIGATIE-RENDEMENTEN VAN LANGE OBLIGATIES ALTIJD HOGER TE ZIJN DAN DIE VAN DE KORTE OBLIGATIES. DE MARGE TUSSEN 2-JARIGE EN 10-JARIGE TREASURIES IS NU ZO KLEIN, DAT EEN OMGEKEERDE RENDEMENTSCURVE OPDOEMT, WAT EEN SIGNAAL IS VOOR EEN RECESSIE IN DE KOMENDE 12 MAANDEN.

Bij onraad, vliegen vogels meteen zigzaggend weg. Maar mensen geven vaak, onterecht, het voordeel van de twijfel aan naderend onheil. Daarom gaat men dikwijls pas tot actie over, als het te laat is. De vorige keer, dat de bestaande wereldorde onder vuur werd genomen, was in 1936 door de coalitie tussen Berlijn en Rome, in 1939 gevolgd door Japan ('Axis Alliance'). Zij steunden elkaars zucht naar de uitbreiding van hun grondgebied. Maar in de laatste jaren is er, sinds 2001, een nieuwe coalitie ontstaan tussen Rusland en China ('no-limits partnership'), die de hegemonie van de Westerse Mogendheden wil aanvechten. De nieuwe As Rusland - China (Poetin - Xi) sloot een verdrag met 5,000 woorden, dat zijn beslag kreeg in 2022, tijdens de afgelopen Winterse Olympische Spelen in Beijing. Dit is een nachtmerrie voor de bestaande wereldorde. De gevolgen hiervan moeten niet onderschat worden, omdat het weer, net zoals in de jaren '30, totalitaire staten betreft met een 'sterke man', die geen oppositie dulden. Niemand weet waar dit eindigt. 

Beide coalities vonden plaats, terwijl de rest van de wereld totaal onvoorbereid was op een wereldoorlog. Groot-Brittannie was in 1940, na de Grote Depressie, nagenoeg failliet, en Amerika was sterk isolationistisch, met slechts 100,000 man (!) op de been. In 2022, zijn de strijdkrachten van de Westerse mogendheden, met name in Europa, nog slechts een schaduw van 30 jaar geleden (min 90%!), toen de Koude Oorlog eindigde. Zo'n situatie is altijd levensgevaarlijk, want dat biedt de mogelijkheid aan de nieuwe kanshebbers op een nieuwe wereldorde om naast hun schoenen te lopen. 

Bovendien blijkt nu, dat internationale overeenkomsten met totalitaire staten, die door beide of verschillende partijen zijn ondertekend, opeens vodjes papier kunnen worden. Het Boedapest Memorandum van 2003 tussen Rusland en Oekraine, mede ondertekend door Amerika en Groot-Brittannie, bepaalde immers, dat Oekraine haar arsenaal van kernwapens zou opgeven in ruil voor grensgaranties. Alleen brute macht staat dus nu weer centraal, net zoals in de jaren '30 en '40. Daarom moet men alle illusies over een goede afloop van deze Russische invasie laten varen. Een nieuwe periode van herbewapening is aangebroken.

De coalitie tussen Rusland en China lijkt vrij ongemakkelijk, omdat de economie van Rusland slechts 1.7% uitmaakt van de wereldeconomie, tegenover die van China van 17.3% (Wereldbank, 2020)(Amerika is: 24.67% met slechts 5% van de wereldbevolking)(Niet aangepast voor koopkracht). Bovendien blijkt Rusland, vanwege haar 'speciale actie' (!) sinds 24 Februari, 2022, in Oekraine, wat makker China weigert een 'invasie' te noemen, een paria te zijn geworden op het wereldtoneel, ondanks haar grote, min of meer bevroren, valuta- en Goudreserves, haar begrotingsoverschot en haar miljoenenleger. 

De Russische economie is totaal ingestort en de beurs in Moskou is al enige tijd, voor het eerst sinds 1917, dicht. Destijds duurde het 75 jaar, voordat die beurs weer open ging. Russische topaandelen werden onlangs even in Londen verhandeld tegen koersen, die 90% lager waren. De huidige crisis lijkt ernstiger te worden dan die van 1998, toen Rusland een inflatie beleefde van 85% en een rentestand had van 150%, wat uiteindelijk de wanbetaling van de staatsschuld tot gevolg had. Dat was ook het jaar, dat Poetin het hoofd werd van de Russische geheime dienst, tot grote ergernis van zijn ex-vrouw, die in 2013 van hem scheidde, na een huwelijk van 30 jaar.

Poetin was oorspronkelijk vooral getekend door het beleg van zijn geboorteplaats, Leningrad (thans weer: Sint Petersburg) van 29 maanden (1941 - 1944) door de Duitsers. Die omsingeling kostte het leven aan 1 miljoen burgers en 300,000 soldaten. Zijn familie was daar nauw bij betrokken. Daarom is hij geobsedeerd door bedreigingen van buitenaf. Bijna elke concurrent, die op zijn weg kwam, is, in de loop van de tijd, onschadelijk gemaakt.



(BROOKS): DE FINANCIEELE SITUATIE IN RUSLAND LIJKT ERGER DAN OOIT.



(BLOOMBERG)(FITCH): DE KOSTEN VAN EEN VERZEKERING TEGEN EEN FAILLISSEMENT VAN RUSLAND (CDS) RIJZEN DE PAN UIT!

China is de olifant in de kamer. De inlijving van Taiwan staat allang op hun agenda. Maar daar worden de meeste halfgeleiders in de wereld geproduceerd, die essentieel zijn voor o.a. gevechtsvliegtuigen en ballistische raketten. De bouw van zo'n kostbare fabriek elders zou vele jaren vergen. Ondertussen hebben China en Rusland een sterke greep op de productie van zeldzame aardmetalen ('rare earth metals'), die nodig zijn voor duurzame energie, met name electrische auto's. Tegelijkertijd is er een adembenemende groei aan de gang in het militair potentieel van China. In de zomer van 2021, is er een nieuw hypersonisch rakkettensysteem beproefd, wat zonder meer kan worden beschouwd als een 'Spoetnik-moment', toen de Sovjet Unie in 1957, als eerste, tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog, een ruimtesatelliet lanceerde. Destijds bibberde en beefde de gehele wereld. 

Maar China is tegenwoordig ook bezig om honderden silo's te bouwen voor nucleaire ballistische raketten. De bedoeling is kennelijk om 1000 van die rakketten gevechtsklaar te hebben rond 2030, om de toekomst van haar eenpartijstelsel veilig te stellen. Tegelijkertijd heeft Rusland dit soort raketten allang geinstalleerd in het, aan Polen grenzende, Kaliningrad, met een, voornamelijk Russisch-sprekende, bevolking van 500,000. De verspreiding van, vooral tactische, kernwapens, wordt, zonder meer, de grootste uitdaging voor de mensheid. 


(BLOOMBERG): DE GRAANPRIJS GAAT DOOR HET DAK! DE MEESTE REGIO'S IN DE WERELD ZIJN NIET ZELFVOORZIENEND, ZOALS AMERIKA EN CANADA. IS RANTSOENERING OP KOMST?

Voedselrellen zijn, in de geschiedenis, de grootste bedreiging voor de bestaande orde geweest. Vele machthebbers zijn daardoor ten val gebracht. De Arabische Lente in 2011 was een recent voorbeeld. De huidige broodprijzen stijgen overal weer onrustbarend. De Mark Lane Corn Exchange in Londen, waar de broodprijs gedurende 240 jaar werd vastgesteld, moest, bijvoorbeeld, in 1800, enige tijd de deuren sluiten, toen het belaagd werd door een woedende menigte van duizenden. De vergaande gevolgen van de huidige oorlog in Oekraine,  de graanschuur van Europa, zullen op den duur zeker niet uitblijven.


(EDWARDS - SOGEN): DE VOEDSELCRISIS LIJKT NU VEEL ERNSTIGER DAN 11 JAAR GELEDEN. 28% VAN DE WERELDWIJDE GRAANEXPORT KWAM IN NORMALE TIJDEN VOOR REKENING VAN RUSLAND EN OEKRAINE (FAO). HONGERSNOOD OP KOMST?




Ondertussen is de Amerikaanse Dollar, in deze onzekere tijden, weer KONING. De opgaande trend van de afgelopen 14 jaar is nog volledig in tact. Bijna alle valuta's devalueren, met tijdelijke onderbrekingen, tegenover de Dollar. Het merendeel van de wereldschuld luidt in Dollars en de meeste goederen, grondstoffen en diensten moeten met Dollars betaald worden. China en Rusland doen een gooi om dit te veranderen, maar zullen, vanwege hun kapitaalcontroles, voorlopig geen kans maken. Integendeel. Een wereld- en reservevaluta vereist ook nog democratie en een stabiele rechtsstaat. Anders raakt het vertrouwen spoedig zoek.
 
De wereld draait trouwens op een Eurodollar- en niet een Dollarstandaard. Het Eurodollarsysteem is een grootboek ('ledger') zonder reserves, buiten de jurisdictie of rechtsmacht van Amerika of van enig ander land. Dat systeem financiert het grootste gedeelte van de wereldhandel en de sleutels zijn in handen van zo'n 43 grootbanken, overal ter wereld. De Centrale Banken bestaan bij de gratie van die grootbanken, die bijna allemaal verenigd zijn in de Bank of International Settlements (BIS) te Basel. De overheden hebben weinig in de melk te brokkelen. Dit systeem vond zijn oorsprong in de bankencrisis van 1907, toen de Amerikaanse Federal Reserve nog niet bestond. De grootbanken, waaronder J.P. Morgan, riepen destijds een reddingsoperatie in het leven, in ruil voor de sleutels van het financieele systeem. De Federal Reserve kreeg pas in 1913 haar beslag.
 
De Euro heeft de eerste crisis (2012) al achter de rug en een tweede, desnoods noodlottige, is een kwestie van tijd. Het zwakke Europese bankensysteem, met duizenden miljarden aan dubieuze leningen ('non-performing loans') en met angstwekkende financieele hefbomen, vooral verstopt in derivaten, blijft de achilleshiel van de Europese droom. De meeste partijen hebben nog steeds een onverstandige 'shortpositie' op de Dollar. Kapitaalcontroles in Europa zouden weer, veel sneller dan verwacht, kunnen plaatsvinden. Bovendien zorgen de huidige hoge grondstoffenprijzen ervoor, dat het begrotingsoverschot van de Eurozone omslaat in een tekort. Heeft u al wat Dollars, buiten Europa?





(SPREADCHART.COM) DE OPGAANDE TREND IN DE DOLLAR-INDEX (DXY) IS IN TACT


(BILELLO): DE GROTE DEVALUATIE VAN BIJNA ALLE VALUTA'S TEGENOVER DE DOLLAR IN DE AFGELOPEN 10 JAAR. IN ONZEKERE TIJDEN IS DE DOLLAR MEER DAN OOIT EEN VEILIGE HAVEN.

De Goudprijs, in USD, die nagenoeg hetzelfde is als 10 jaar geleden, doet een poging om nu eindelijk uit te breken naar boven. Maar Goud moet beschouwd worden als een appeltje voor de dorst en een verzekering tegen het ondenkbare (hyperinflatie?), ongeacht de prijs. In een eventuele Crash, met kredietopvragingen en gedwongen margestortingen, dalen alle activa in waarde, inclusief Goud. Maar het heeft geen tegenpartij-risico en het heeft bewezen, dat de reeele waarde, na aftrek van inflatie, gedurende 5,000 jaar, in tact blijft. Het wordt daarom beschouwd als het fundament van de reserves van Centrale Banken. Particuliere beleggers moeten Goud zien als een essentieel onderdeel van een gespreid vermogen, omdat haar toekomstige rol in het financieele systeem waarschijnlijk groter zal worden, naarmate het vertrouwen in fiatgeld, dat los staat van iets tastbaars, zoals Goud, afneemt. Mocht digitaal geld van Centrale Banken (CBDC) ooit daadwerkelijk worden ingevoerd, dan zal de behoefte aan Fysiek Goud, uit oogpunt van privacy, alleen maar kunnen toenemen. Zowel CBDC's als Fysiek Goud kunnen door de overheid in beslag worden genomen of worden bevroren, indien de bezitter daarvan beschouwd wordt als een ongewenst persoon ('persona non grata') of bij een staat van beleg. Zie de recente noodmaatregelen in Canada.



(STOCKCHARTS): TECHNISCHE ANALYSE IS VAAK EEN SLAG IN DE LUCHT, MAAR TOCH NUTTIG OM MEE REKENING TE HOUDEN. WE ZULLEN ZIEN!




(NYMEX)(COMEX GOLD): EEN OMGEKEERD HOOFD-EN-SCHOUDER PATROON, DAT  ZOU KUNNEN LEIDEN TOT EEN UITBRAAK NAAR BOVEN. MAAR ZO'N PATROON GEEFT ALLEEN HOOP. ER IS NIETS GEGARANDEERD. BELEGGEN IS GEEN WETENSCHAP, WANT DE MARKT WORDT BEPAALD DOOR TALLOZE, VAAK ONVERWACHTE, FACTOREN.

Zonder onderpand, geen krediet. De Amerikaanse Treasuries zijn het onderpand voor het wereldwijde kredietsysteem. Die worden beschouwd als het veiligste papier van het sterkste land ter wereld. Treasuries, met een looptijd van 3 maanden, met automatische verlenging, zijn zo goed als kasgeld en dienen als buffer in woelige tijden. Veel beter dan bankdeposito's, want die zijn niets anders dan leningen aan de bank. Treasuries zijn bijna altijd verhandelbaar en de markt daarvoor sluit bijna nooit. 

In de komende jaren zullen economische groei en inflatie blijven tegenvallen, vanwege de excessieve schulden en demografische factoren. Elke inflatie is wel degelijk tijdelijk. Hoge prijzen lokken overproductie uit en vernietigen de vraag. Daarom zal de structurele neerwaartse trend in rendementen, met een dienovereenkomstige waardestijging, zich, met tijdelijke onderbrekingen, voortzetten. Een inflatoire wereldoorlog kan deze trend hoogstens vertragen. 

De meeste Treasuries zijn in handen van Amerikaanse institutionele beleggers en de Federal Reserve. Japan en China bezitten elk zo'n 3% van alle Treasuries. Treasuries zijn aantrekkelijk voor Japan, omdat het rendement van Japanse staatsobligaties al heel lang negatief is. Mocht China, in het onwaarschijnlijke geval, haar Treasuries ooit van de hand willen doen, net zoals Rusland in de laatste jaren, dan kan de Federal Reserve dat, zonder enig probleem, in een handomdraai voor elkaar krijgen.


(MT): 39-JARIGE CHART VAN HET RENDEMENT VAN DE 30-JARIGE US TREASURY. LAGERE RENDEMENTEN BETEKENEN HOGERE WAARDERINGEN. DE STRUCTURELE POSITIEVE TREND IS NOG STEEDS IN TACT. TIJDENS DE VOLGENDE WERELDRECESSIE, KAN HET (POSITIEVE) RENDEMENT (2.24%) WEER VERDER DALEN, MET EEN DIENOVEREENKOMSTIGE WAARDESTIJGING. ELKE RENDEMENTSSTIJGING LIJKT TIJDELIJK EN IS EEN KOOPGELEGENHEID VOOR GEDULDIGE BELEGGERS. ECONOMISCHE STAGNATIE, NET ZOALS DIE VAN JAPAN IN DE LAATSTE 30 JAAR, IS WAT, IN DE KOMENDE DECENNIA, VOOR DE DEUR STAAT.


                                                                                            


               

(STOCKCHARTS): DE iSHARES 20+ YEAR TREASURY BOND ETF (TLT )(IDTL VOOR EU-INGEZETENEN) LIJKT EEN UITSTEKENDE KOOPGELEGENHEID VOOR DE LANGERE TERMIJN. MET EEN WERELDRECESSIE IN HET VOORUITZICHT, WELKE EEN DALING VAN TREASURY-RENDEMENTEN TOT GEVOLG HEEFT, IS DE TLT TOE AAN EEN FORS HERSTEL.                                                                           




(LAUGHS4ALL): 'NOW YOU SEE ME, NOW YOU DON'T'. IS DE BEER LOS?
                                                                                                                                                                             DIEDERIK SCHMULL, 10 Maart, 2022, Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.                                                                                                                           

MEDEDELING: COMMENTAREN WORDEN NU, VOORDAT PLAATSING PLAATS VINDT, PREVENTIEF GECONTROLEERD. MEN MOET ALTIJD IN GEDACHTEN HOUDEN, DAT DIT BLOG VOORNAMELIJK GERICHT IS TOT DEGENEN, DIE BELANGSTELLING HEBBEN VOOR HET INTERNATIONALE BEURSGEBEUREN.

WELGEMANIERDHEID STAAT OP DIT BLOG VOOROP IN VERBAND MET MOGELIJKE AANSPRAKELIJKHEID VOOR REACTIES.

MEN KAN TE ALLEN TIJDE EEN E-MAIL OF EEN TWEET (VIA TWITTER, @RICKSCHMULL) STUREN NAAR ONDERGETEKENDE.

Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. Word lid! U bent van harte welkom. Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.  Zie voor nadere gegevens onderaan het Blog.

Hopelijk vindt er binnenkort een Webinar plaats. De volgende Lunch/Borrel zal hoogstwaarschijnlijk moeten wachten tot 2023 of later. Een epidemie en een oorlog duren meestal vele jaren en reizen is een heel gedoe.

96 opmerkingen:

  1. Beste Diederik,

    In het voor mij verhelderende boek van Goud tot Bitcoin van Eric Mekking, Sander van Boon en Frank Kopers worden drie hoofdscenario’s besproken startend op pagina 175.

    Ik weet niet of U het boek kent en of U het in uw bezit heeft, maar zo ja, welk scenario acht U het meest waarschijnlijk?

    HOEFSLAG

    @HOEFSLAG:

    De toekomst kan bestaan uit een combinatie van de 3 scenarios. Maar eerlijk
    gezegd, zie ik absoluut nog geen alternatief voor de US Dollar, US Treasuries
    en Fysiek Goud als veilige havens. Voorlopig zullen die beleggingsklassen
    alleen maar in waarde toenemen, naarmate de onzekerheid toeneemt.
    Vooral US Treasuries, zodra Noord- en Zuid-Europa weer overhoop liggen
    en de Euro valt. Brexit kwam net op tijd. Wat ben ik blij, dat ik al
    42 jaar in Engeland woon!

    De kans op een economische depressie, gelijk aan de jaren '30, dus scenario 2,
    is levensgroot. Op een gegeven moment gaat de aarde schuiven en niets
    of niemand kan dat tegen houden. Een Great Reset is een totaal sprookje.

    Ik heb de Cryptos van alle kanten bekeken, maar die eindigen uiteindelijk allemaal
    op NUL. Het is triest, dat velen hiermee dwepen. Het is niets anders dan oplichterij,
    waarschijnlijk bedacht door de CIA, die, met de FBI, al vanouds betrokken is bij
    de gigantische drugs- en wapenhandel en behoefte had aan 'geheime' transacties.
    De samenwerking met de wereldwijde Maffia is overbekend. Geheime diensten
    zijn een 'staat binnen een staat' (in Rusland zijn die 'de staat' zelf!). Dit model is
    zo oud als de menselijke geschiedenis. Als men eenmaal veel geld verdient met
    wat dan ook, wordt er op de deur geklopt door de onderwereld. Vooral in
    Nederland!

    2% van alle Bitcoin-wallets bezitten 98% van de Bitcoin. 95% van de handel
    is totaal nep: er is geen vraag en aanbod. Het is handel onder elkaar (self-dealing),
    wat in elke andere markt verboden is. Natuurlijk kan Bitcoin omhoog worden
    gemanipuleerd naar $ 150,000, zoals J.P. Morgan (!) nu beweert, maar dit is
    geen belegging. Het is een Casino, dat op NUL eindigt en voor velen in een
    faillissement, vanwege de torenhoge kredieten van de handels-platforms.
    Opeens verdwijnt alle vertrouwen en stopt de handel.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  2. It is always a pleasure to read your articles. They are always enlightening.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Diederik

    De Federal Reserve werd denk ik opgericht in 1913 in plaats van in 2013?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijnheer Schmull, dank voor uw 'helicopterview' in deze blog. (Alhoewel zelfs het woord helicopter nu al een meer beladen associatie bij mij oproept)
    "Dollars buiten Europa".
    Zwitserse banken zijn dan dus ook geen optie meer? Want daar kun je bij een enkele bank ook online terecht voor een dollarrekening
    In de US heb je een vast verblijfsadres nodig om daar een bankrekening te openen. Welke alternatieven kunt u nog aanraden?
    En in hoeverre is de 'europese' IDTL dan een veilige belegging als hier in Europa de hel verder zou losbarsten?
    Helaas valt broker Lynx nu ook helemaal onder europese regelgeving en de daaraan gelieerde minimale garanties. Ook voor wat betreft directe belegging in Treasuries.

    Wouter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WOUTER:

      Herstel: buiten de EU. Zwitserland lijkt nog prima. Maar
      Singapore niet meer. Nu Hong Kong steeds verder wegglijdt,
      komt Singapore in het vizier van China.

      Een idee is om een chequeing account te openen in Canada als
      een non-resident of zelfs een USD account:

      https://www.scotiabank.com/ca/en/personal/advice-plus/features/posts.how-to-open-a-chequing-account-online-in-canada-as-a-non-resident.html

      IDTL wordt alleen maar meer waard, mocht Europa ooit verder
      wankelen. Het is nooit deel van de boedel van de bank,
      zoals een deposito. Het blijft altijd van u. Net zoals
      de Treasuries bij brokers of banken.

      DS

      Verwijderen
    2. 1.Is een rekening in Zwitserland in CHF aan te raden. Momenteel nog gekoppeld aan de euro ,maar hoe lang houdbaar?
      2. Vanaf welk bedrag vindt u het evt nodig?

      mvg Harold

      Verwijderen
    3. @HAROLD:

      Een rekening in Zwirserland in CHF uit oogpunt van spreiding is altijd aan te raden. Het blijft een internationale vluchthaven. Maar er zijn extra kosten verbonden aan niet-ingezetenen.

      De koppeling CHF - Euro werd in 2015 opgeheven. De CHF sprong toen meteen 30% naar boven. Waarschijnlijk is de CHF structureel overgewaardeerd en de Zwitserse industrie dreigt voortdurend om de productie naar elders te verplaatsen.

      The big question: Why did Switzerland Scrap the euro? Nobody outside the Swiss National Bank knows the answer to that question with absolute certainty, but there are three theories floating around:

      1. Switzerland doesn’t see the Eurozone as sustainable and didn’t want to go down with the ship;

      2. Switzerland is aiming for franc parity with the euro;

      3. Wealthy Americans with money tied up in Swiss bank accounts were seeing their investments sour due to a weak euro vs. the U.S. dollar.

      https://www.investopedia.com/articles/forex/013015/why-switzerland-scrapped-euro.asp

      https://en.wikipedia.org/wiki/Swiss_franc

      Het bedrag hangt af van uw persoonlijke situatie. Maar als men de meeste rekeningen en belastingen in Euros moet betalen, dan is een buitenlandse rekening slechts een extra buffer tegen het ondenkbare.

      DS

      Verwijderen
  5. Allereerst fijn dat Q&A weer mogelijk is.

    Geldt verkoop ook voor goudmijn- en energieaandelen bij een meltup ?

    mvg Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Goudmijnaandelen zijn enorm achtergebleven en staan nu
      lager dan 10 jaar geleden. De Blue Chips onder hen hebben
      enorm gunstige fundamentals. Het zou mij verwonderen,
      als de GDX (UCITS) het in de komende jaren niet beter
      zou doen. Probleem is, dat geduld is vereist, want
      in de komende recessie krijgen alle riskante activa
      het hard te verduren, vooral als, zoals ik geloof,
      er deflatie en niet inflatie volgt:

      https://www.vaneck.com/uk/en/gdx/

      https://bigcharts.marketwatch.com/quickchart/quickchart.asp?symb=gdx&insttype=&freq=2&show=&time=20

      ENERGIE heeft een aardige rit achter de rug. Het is
      economisch en politiek gevoelig. Maar hun dividend-
      rendement blijft aantrekkelijk, dus die blijven een
      sterke HOLD.

      https://www.ishares.com/uk/individual/en/products/280503/ishares-sp-500-energy-sector-ucits-etf?switchLocale=y&siteEntryPassthrough=true

      DS

      Verwijderen
  6. hadewych von mises11 maart 2022 om 13:46

    Heer Schmull, opnieuw een gedenkwaardige blogpost!
    Een vraagje, nu vandaag de inflatie welig tiert. Ziet u de depressie deflatoir of alsnog stagflatoir ontaarden?
    Dank!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Mijn mening is, dat de komende recessie/depressie hoofdzakelijk deflatoir is. Er zijn altijd bepaalde prijzen, die een tijdje
      stijgen, maar de les van Japan in de laatste 30 jaar is,
      dat structurele stagnatie voornamelijk deflatoir is, want
      de omloopsnelheid van het geld blijft dalen en komt niet
      op gang. Bij een harde landing is er weinig 'pricing power'.

      DS

      Verwijderen
    2. Heer Schmull, geldt langdurige deflatie ook voor eu-landen? Zo ja, zal de euro dan niet(tijdelijk) meer waard worden?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Er spelen te veel factoren een rol om een valuta te voorspellen. Maar de ECB zal veel langer monetair moeten stimuleren dan de Federal Reserve, dus de Euro zal
      voorlopig zwakker zijn dan de Dollar. Verder staat er
      waarschijnlijk een enorm leenprogramma voor de deur,
      veel groter dan het COVID-noodfonds, omdat de Eurozone
      extra wordt getroffen door de prijsstijgingen. De Europese herbewapening is nu niet meer te vermijden:

      https://corporate.nordea.com/article/72826/week-ahead-some-certainty-amidst-all-the-uncertainty

      Op langere termijn, gaat de Eurozone de richting op van economische stagnatie en vergrijzing, gelijk aan Japan. Misschien brengt de huidige vluchtelingenstroom enig soelaas.

      DS

      Verwijderen
  7. Beste Diederik, wat vindt u van dit artikel?

    https://zaplog.pro/post/29930/de-oekra-iuml-ense-oorlog-is-fase-2-van-the-great-reset-

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Dit artikel gaat ervan uit, dat de WEF haar zin krijgt en
      dat China de hegemonie van Amerika zal overnemen. Men kan
      geloven, wat men wil, maar mijn mening is, dat de ideeen
      van het WEF in rook zullen opgaan en dat China's rol
      in de wereld juist zal afnemen. Over Rusland maar te
      zwijgen: 30% is alcoholist.

      Het WEF denken de toekomst te kunnen voorspellen, maar
      zij zagen de Grote Financieele Crisis van 2008 en de
      Pandemie van 2020 niet aankomen. Sommigen geloven in
      samenzweringen, net zoals men vroeger de Vrijmetselaren
      en de Joden ervan verdachten, dat zij achter elk onheil
      zaten.

      De systemen van China en zeker Rusland kunnen niet
      functioneren, zonder de creativiteit van de Westelijke
      Mogendheden, vooral Amerika. Ze moeten stelen, maar
      de meeste doorbraken vinden elders plaats. In totalitaire
      staten, is het individu helemaal niets. In Amerika is
      het individu 'alles'.

      Daarom geloof ik helemaal NIET in de Great Reset of in
      de ondergang van Amerika en de Dollar. Integendeel.
      Bij elke crisis, worden Amerika en de Dollar juist
      sterker. Wat men vergeet, is dat, als het eenmaal
      nodig is, Amerika, als een reus opstaat, want de
      oorsponkelijke mentaliteit van de immigranten was, dat
      dit 'God's own country' was met onbeperkte mogelijkheden.
      Ga maar na, alle technologieen komen van Amerika, NIET
      van Azie of Europa. Als men in Amerika geen succes heeft,
      waar overigens de typische vakantie slechts 10 dagen is
      en NIET 2 maanden, zoals elders, dan wordt dat beschouwd
      als 'eigen schuld'. Dan heeft men niet hard genoeg gewerkt.
      Ondergetekende heeft in zijn 40-jarige loopbaan voor
      voornamelijk Amerikaanse firma's, bijna NOOIT vakantie
      gehad. Dat is de mentaliteit, die de wereld verovert.

      DS

      Verwijderen
    2. Beste DS,

      Heel jammer te moeten constateren dat u nog steeds de rol van de WEF, WHO e.d onderschat. Ze "zagen" juist wel de komst van de pandemie, zie aub Event 201 die twee maanden van tevoren plaats vond. Het is heel jammer ook dat men over de complotten praat terwijl zoveel feiten dit steunen.

      WEF zegt dat usa in 2030 niet de enige superpower zal zijn maar meerdere landen. De baas van de FED zei onlangs dat de dollar niet meer de enige krachtige in het mandje zal zijn maar meerdere valuta's.

      De Amerikaanse geen vakantie mentaliteit die over lijkt te waaien is ook iets waar ik niet blij van wordt. We leven in een tijd van overvloed aan alles maar dat de elementaire zaken zoals een huis, opleiding enz steeds moeilijker bereikbaar worden.

      Er is geen enkele reden om een zeer hoge inflatie te hebben behalve de mensen te verarmen en ze 10 a 15 jaar terug in de tijd te krijgen.
      We werken ons hele leven voor een huis en een paar vakanties. Wat dacht u daarvan?
      Sinds 1912 is er structureel inflatie maar nooit echte deflatie.

      Mvg, Kees

      Verwijderen
    3. @KEES:

      1): EVENT 201 in Oktober, 2019, zag COVID-19 NIET aankomen.
      Dit was een mogelijk scenario van een Pandemie, omdat SARS
      en MERS bijna 10 jaar eerder de kop opstaken. Daarom waren
      Johns Hopkins, het WEF en de Gates Foundation erbij
      betrokken. Scenarios schetsen betekent niet, dat er een
      spookachtig plan bestond om dat te 'organiseren'. In 2018,
      was er een soortgelijk scenario 'Clade X'. Overigens is
      het toenmalige verwachte aantal doden van 65 miljoen ook
      niet uitgekomen.

      2) In 2030 is de kans groot, zeker nu, dat het Westen de
      macht moet delen met andere kanshebbers, met name China.
      Maar zodra China wapens, waaronder dodelijke Drones, gaat
      leveren aan Rusland, dan zal het Westen drastische
      stappen ondernemen: China wordt dan bestookt met sancties,
      wat funest is voor het land en de Partij. Er komt dan
      een nieuw Ijzeren Gordijn, waardoor China en Rusland
      opeens de richting opgaan van Noord-Korea. De vraag is,
      of de bevolking dat pikt. Het kan juist het einde betekenen
      van hun totalitair systeem. De winnaars worden dan de
      Westelijke Mogendheden.

      3) Als de Dollar van haar voetstuk zou worden gestoken,
      dan moet de Chinese RMB van haar kapitaalcontroles af,
      wat een massieve kapitaalvlucht tot gevolg heeft. De enige
      manier, dat de Euro kans van slagen heeft, is 'meer Europa',
      wat inhoudt algehele samenvoeging van alle staatsschulden
      ('debt mutualisation'). Dat leidt tot een opstand in Noord-
      Europa.

      4) In Amerika, waar ik jarenlang gewoond heb, is het
      praten over vakantie taboe, terwijl dat in Europa
      (maar niet in China & Japan) gewoon is. Als ik in
      Zwitserland Nederlanders hoor zeggen: 'ik heb net
      een autoreis achter de rug met topsnelheid van ...',
      dan schaam ik me, eerlijk gezegd, voor mijn landgenoten.

      5) Structurele deflatie kwam regelmatig voor in de
      19de eeuw, voordat de Centrale Banken gesticht werden.
      Maar ook in de 20ste en 21ste eeuw, zijn er talloze
      voorbeelden van deflatie: tijdens de depressie van de
      jaren '30, Japan sinds 1990, vele Zuid-Europese landen
      na de Eurocrisis van 2012. Deflatie vindt automatisch
      plaats, naarmate de omloopsnelheid van het geld (velocity)
      instort, vanwege demografie of afnemend consumenten-
      vertrouwen. Inflatie kan jarenlang duren, maar op
      een gegeven moment wordt de vraag aangetast en zijn
      hoge prijzen, alsmede loonstijgingen, weer verleden tijd.

      6) Ondergetekende heeft in zijn leven nog nooit 'gewerkt'.
      Elke dag was om van te smullen. Weer een avontuur! Dat
      kwam, omdat het verwezenlijken van een droom, steeds
      weer opwindend is. Ondergetekende was om 7.00 's ochtends
      altijd op kantoor en vaak ook tijdens het weekend. En zelfs
      nu nog, op 78, sta ik om 4.00 uur 's ochtends op: als men
      maar bezig blijft, dan krijgt men een lang leven, zonder
      alle ongelukkige gezondheidsproblemen. Zie Warren Buffett
      en Charlie Munger van Berkshire: 91 jaar en 98 jaar(!).

      De pensioengerechtigde leeftijd van 65 was voor onder-
      getekende een zwarte dag. Maar sindsdien toch heel druk!
      En dus haast nooit ziek geweest. Vele vrienden leiden
      op gevorderde leeftijd een uitzichtsloos bestaan en
      zijn na 4.00 uur 's middags niet meer bereikbaar, vanwege
      hun alcoholisme. Triest. Vergeet niet de wijdverbreide
      suikerziekte.

      DS

      Verwijderen
    4. DS, hartelijk dank dat u nog steeds uitgebreid de tijd neemt om onze vragen te beantwoorden. Heel fijn om uw positiviteit te lezen in deze tijden.
      Mvg, Kees

      Verwijderen
  8. Hallo Diederik,
    Gelukkig ben je weer terug.
    Prima stuk en geniet weer van de leerzame commentaren.
    Zie ik nu een nieuwe poes of kijk ik niet goed?
    Groet
    HansR

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HANSR:

      De Poes in de video is een replica. Er zijn er drie in de verschillende kamers. Een nieuwe Poes komt weer, zodra de tijd rijp is.

      DS

      Verwijderen
  9. Heer Schmull, u noemt de korte (3-maanden) US Treasuries. Is in dat geval de IB01 genoteerd aan de LSE een goede optie? Dat is een 0-1 jaars UST ETF. Bij voorbaat dank voor uw reactie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Het voordeel van 3-mnds Treasuries, die men steeds doorrolt, is, dat uw inleg, na 3 maanden, nagenoeg gelijk blijft. Een ETF
      heeft Treasuries met meerdere looptijden en gebruikt vaak
      ook derivaten, waardoor het risico groter is. Misschien
      valt daarom de UK:BB3M van JPMORGAN te overwegen
      (0 - 3 maanden UCITS ETF):

      https://am.jpmorgan.com/de/en/asset-management/institutional/products/jpm-betabuilders-us-treasury-bond-0-3-months-ucits-etf-usd-acc-ie00bmd8km66

      https://bigcharts.marketwatch.com/quickchart/quickchart.asp?symb=UK%3ABB3M&insttype=Fund

      DS

      Verwijderen
  10. Ik probeer via Belfius en keytrade de idtl te kopen maar kan niet omdat die niet aan de Europese vereisten voldoen...? Hoe is dit op te lossen. Bedankt voor de inzichten in moeilijke tijden Diederik !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PAUL:

      De IDTL UCITS ETF is gevestigd in Ierland, lid van de EU.
      Het is onderdeel van iShares, wat weer een onderdeel is
      van Blackrock:

      https://www.ishares.com/uk/individual/en/products/272124/ishares-usd-treasury-bond-20-yr-ucits-etf?switchLocale=y&siteEntryPassthrough=true

      Misschien begreep uw contact niet precies, welke ETF
      werd bedoeld, maar ik zou het nog maar eens proberen.
      Dit kan overal in de EU worden gekocht. Misschien
      vereist men een minimum aanschafbedrag.

      DS

      Verwijderen
    2. Ik heb zelf al meerdere malen (laatste maal was 3 dagen geleden) DTLA.L aangekocht via Keytrade. Zonder probleem. Je kan je best eens informeren bij de bank zelf.

      Verwijderen
  11. Dag Diederik, je post op je twitter regelmatig berichten van Jeffrey P. Snider, maar ik begrijp niet zo goed wat zijn boodschap is en wat de effecten daarvan zijn. Kan jij dit duiden? Alvast bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      SNIDER's boodschap vereist enige studie, want hij is een van de weinigen,
      zoals ondergetekende, Steven Van Metre, A. Gary Shilling, Lacey Hunt en David Rosenberg, die DEFLATIE voorspellen, NIET INFLATIE.

      Dat komt, omdat de wereldeconomie in een structurele deflatoire
      fase van de cyclus verkeert. Bij excessieve schuld als percentage
      van de economie, wordt men steeds voorzichtiger en stijgen de
      besparingen, wat enorm deflatoir is. Bovendien doet de vergrijzing
      daar nog een schepje bovenop. Daarom heeft JAPAN, na 30 jaar
      van monetaire stimulering, nog steeds deflatie. Japan is ons gewoon
      enige tijd vooruit.

      Dus de burger is de enige, die inflatie kan veroorzaken. Als hij relatief
      jong is en alles nog moet aanschaffen, waardoor de omloopsnelheid
      van het geld stijgt, dan volgt inflatie. Centrale Banken en Overheden
      kunnen geld uitdelen, maar als de burger niet wil besteden, om welke
      reden dan ook, dan blijft de inflatie laag: kijk maar naar de laatste
      14 jaar.

      Er is altijd tijdelijke inflatie, vanwege toeleveringsproblemen, etc.,
      maar we leven in een tijd van enorme overcapaciteit met teveel
      van alles. China heeft bijvoorbeeld 90 miljoen LEGE woningen,
      om maar wat te noemen. Zodra China ooit haar RMB zou devalueren,
      dan wordt hun deflatie naar de rest van de wereld geexporteerd.

      Hier is de gedachtengang van SNIDER. Het lezen hiervan is erg
      de moeite waard, want de algemene mening over de komende
      inflatie zal WEER niet uitkomen, net zoals in de laatste 40 jaar.
      Daarom blijf ik rotsvast positief op 30-jarige US Treasuries, ondanks
      de tijdelijke onderbrekingen:

      https://www.macrovoices.com/podcast-transcripts/966-jeff-snider-why-deflation-is-the-story-not-inflation

      DS

      Verwijderen
  12. Beste Diederik Schmull,

    Zijn mijn dollars die ik aanhoud bij Interactive Brokers (IB) account 'veilig'? Ik heb via deze broker tevens de treasuries gekocht enige tijd terug.

    P.S. Sterkte met het verlies van uw huisdier.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Uw Dollar-saldo is bij IB beschermd tot een bepaald bedrag:

      https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=2334&p=acc&conf=am

      Uw Treasuries blijven altijd buiten de boedel van IB, mocht die ooit
      in moeilijkheden komen te verkeren. Die blijven in uw bezit.

      Dank voor wijlen Poes MiauMiau. Zelfs na ruim 5 maanden, blijft
      haar verlies misschien wel het pijnlijkst, dat ik ooit heb meegemaakt.
      Maar zij was zelfs ouder dan ik. (Ik voel mij echter jong!)

      DS

      Verwijderen
  13. Bedankt voor je uitleg over de boodschap van Snider. Interessant artikel. Het sluit deels aan bij de artikelen van Antal Fekete. Ik begrijp de redenen voor deflatie (krediet ipv geldcreatie, serieuze groeivertraging in China die nog wel een tijd zal duren, veroudering van de bevolking, beweging naar meer deeleconomie, technologische oplossingen ...). Anderzijds stonden de grondstoffen in maart '20 uitzonderlijk laag met ook slechte fundamenten bij de grondstofspelers. Nu hebben de grondstoffen misschien al hun hoge vlucht gehad (net zoals het ARK fonds na maart '20), maar de tendens naar elektrische voertuigen, zonnepanelen en geothermie, ... zal toch waarschijnlijk nog een tijdje een blijvende druk zetten op de grondstofprijzen. Het is altijd moeilijk te beoordelen in hoeverre de prijsstijgingen liggen aan speculatie of aan onderliggende tekorten. Een (tijdelijke) stagflatie lijkt me zelf ook reëel. Gelukkig kan je je met een spreiding in activa wel deels indekken tegen zowel inflatie als deflatie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Wacht maar, tot de onvermijdelijke harde landing zich aandient. Grond-
      stoffenprijzen zullen dan weer instorten. Bovendien zijn er heel veel
      verborgen voorraden, omdat men enkele keren heeft besteld, vanwege
      betere economische vooruitzichten. Daar komt nu helemaal niets
      van terecht. De consument klapt dicht en wordt uiterst voorzichtig.
      Vergeet het 'groene' tijdperk: een electrische auto verbruikt 200 KG
      aan o.a. Cobalt, Nikkel, Manganese, Lithium, Graphite, Rare Earths,
      Zink, etc. Een gewone auto verbruikt slechts 40 KG aan voornamelijk
      Koper en Manganese. De toeleveringsketen in oorlogstijd is hopeloos.
      Die oorlog kan nog jaren duren. Het vertrouwen is weg.

      DS

      Verwijderen
    2. Geldt dit ook voor landbouw grondstoffen? Nu je weet dat de oorlog misschien veel langer kan gaan duren en ook op meerdere plaatsen kan beginnen.

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      De Landbouwgrondstoffenprijzen zijn , mede door de oorlog, in het
      oog van de storm. Tekorten lijken voorlopig veel erger te worden en
      de prijzen kunnen zo uit de hand lopen, dat mogelijke rantsoenering
      opdoemt! Net voor de oorlog begon, was de situatie al niet
      rooskleurig:

      https://gro-intelligence.com/insights/gro-s-2022-watchlist-9-major-themes-for-agriculture-in-the-year-ahead

      Deze sector lijkt veel spannender te worden dan energie.

      DS

      Verwijderen
  14. @ANONIEM (vdSch):

    Beste heer Schmull,



    In afwachting van een nieuwe kolom , msch nog een bijkomend vraagje beantwoorden ? Staat u nog altijd achter onderstaande uiteenzetting ?

    De met veel bombarie aangekondigde renteverhogingen van de Fed (en later msch ook de ECB ) worden ook door Zen Second Life afgedaan als wishful thinking

    De lange rente is op korte tijd in elk geval flink doorgeschoten en procentueel is het aantal obligaties met negatieve rente ook flink verminderd. Is dit een blijver of eerder het tegendeel :

    ik citeer zen second life ( 14/03 Crash into deflation ) ‘ they are of the consensus belief that this is just the beginning of the rate hiking cycle, when in fact it’s very likely the END of the rate hiking cycle…’

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @vdSch:

      Natuurlijk kan de oorlog, die nu zou kunnen leiden tot een wereldoorlog,
      de korte termijn trends nog even kunnen versterken. Inflatie is overal
      uit de hand gelopen. Maar het gevolg hiervan is, dat Centrale Banken
      veel harder moeten ingrijpen dan verwacht. Een harde landing lijkt
      daarom onvermijdelijk. Dat laatste klinkt als muziek in de oren van
      US Treasuries, waarvan het rendement daarna weer instort, met een
      dienovereenkomstige waardestijging. Zij worden meer dan ooit een
      veilige haven, met de U.S. Dollar. Amerika is zelfvoorzienend, de rest
      van de wereld helemaal niet.

      De vraag is nu of Europa deze crisis overleeft. Rusland ontvangt
      dagelijks ruim $ 1 miljard van Europa, die straks ook nog in
      Roebels moet worden betaald. Europa moet daarmee stoppen
      en overgaan tot rantsoenering van energie en voedsel. De wereld
      is uit elkaar gevallen en dat is nu de realiteit. De ontkenningsfase
      moet men be-eindigen. Europa ontkomt niet aan kapitaalcontroles,
      want de kapitaalvlucht naar Amerika is straks niet meer te stuiten.
      Rusland en China plus hun meelopers zijn nu twee handen op 1 buik.

      DS

      Verwijderen
  15. Mijnheer Schmull, u zei:
    "Rusland ontvangt dagelijks ruim $ 1 miljard van Europa, die straks ook nog inRoebels moet worden betaald. Is het volgende dan een 'meesterzet' van Rusland, m.n. tegen de hegemonie van de dollar? Hoe ziet u de consequenties?

    Met euro’s en dollars kunnen we niet meer terecht in Rusland. We hebben roebels nodig om onze energie te kopen.
    En aangezien onze bedrijven nog amper handel drijven met Rusland, beschikken we in Europa over zeer weinig roebels momenteel. We zullen dus op z’n minst gigantische hoeveelheden roebels moeten g⁰aan kopen, hetgeen de Russische munt sterker zal maken.
    Sinds het absolute laagtepunt is de roebel recent al 29% in waarde gestegen.
    De Russische centrale bank biedt nu aan om goud op te kopen tegen 5.000 roebels per gram. Door te eisen dat landen hun energie betalen in roebels en vervolgens de roebel te linken aan een vaste goudprijs, heeft Rusland dus in één beweging de roebel gelinkt aan energie én goud.
    Die 5000 roebel per gram impliceert een usd/rub-verhouding van 79,7. Dat is ruwweg het niveau van voor de invasie.
    Hoe meer de roebel dus stijgt, hoe aantrekkelijker het wordt om goud te verkopen aan de Russische centrale bank. Rusland Poetin kan straks zelfs de goudprijs mede gaan bepalen door het bodemniveau van 5.000 roebel voor een gram goud nog te gaan verhogen.

    Wouter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WOUTER:

      De koop van Roebels is sterk af te raden. De Russen zelf kunnen hun
      Roebels niet langer omwisselen. Roebels vormen slechts 0.2% van
      alle internationale transacties. Zelfs de Deens Kroon (0.32%) is
      groter, laat staan de USD en de Euro.

      In nauwelijks 1 maand, zijn er 200,000 Russen hun land uitgevlucht,
      met de achterlating van hun bezittingen. Dit is pas het begin.
      Een autocratie, zoals Rusland, heeft geen transparant stelsel van
      controles en waarborgen ('checks and balances'), noch een
      rechtsstaat ('rule of law'). Dus: vergeet het maar!

      Rusland kan het Westen niet dwingen om in Roebels te betalen.
      Daarom betaalt India gewoon in USD tegen een enorme korting.
      De realiteit is, dat bijna niemand meer zaken wil doen met
      Rusland, ook al zou dat de olieprijs tijdelijk kunnen verdubbelen.
      De markt voor Roebels is piepklein, dus de valutabewegingen
      zijn nietszeggend. Niemand gelooft toch, dat het een goed idee
      zou zijn om Goud tegen Roebels, tegen welke prijs ook, te
      verkopen!

      Er zijn wel Hedge Funds, die hier een beetje actief zijn, maar dan
      vooral in Russische (en Oekrainische) obligaties. Maar laat niemand
      medelijden krijgen met die speculanten, als er verliezen worden
      geleden. Degenen, die er op uit zijn om te profiteren van bloedgeld,
      krijgen hun verdiende loon.

      Vergeet ook niet, wat Poetin onlangs zei, in de trant van Stalin:

      Putin warns Russia against pro-Western 'traitors' and scum

      https://www.reuters.com/world/putin-warns-russia-against-pro-western-traitors-scum-2022-03-16/

      DS

      Verwijderen
  16. Beste heer Schmull,

    Waarom denkt u dat de lange termijn T bonds het goed zullen doen bij een rentestijging? Als ik kijk naar de crash van 1994 dan zie ik enkel overeenkomsten en zullen de T bonds eerst sterk dalen alvorens mogelijk terug te komen?
    https://en.wikipedia.org/wiki/1994_bond_market_crisis

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STROMAN:

      De tijdelijke consolidatie in Lange Termijn Treasury Bonds is al ruim 2 jaar
      aan de gang, ver voor de recente rentestijging. Dus die rentestijging is al
      verdisconteerd. Er is nu sprake van echte waarde in die sector voor de
      langere termijn. De vergelijking met de obligatiecrisis van 1994 is juist,
      maar kijk eens naar de dalende rendementen in 1995 en daarna, met
      een dienovereenkomstige waardestijging. Na een hardnekkige afvlakking
      van de rendementscurve in de laatste 12 maanden en een FED, die
      veel harder zal moeten ingrijpen dan verwacht (met 7 stijgingen van
      50 bp?), omdat de economie mee- maar de inflatie tegen-valt, is een
      herhaling te verwachten van 1995 en daarna, namelijk een fors herstel
      van Lange Treasuries in de aanstaande recessie. Wat er staat te
      gebeuren lijkt ook op de acties van de FED na 2000, waardoor de
      DotCom bubbel barstte en Amazon eventjes 80% daalde.

      KLIK OP 'ALL':

      https://tradingeconomics.com/united-states/30-year-bond-yield

      DS

      Verwijderen
    2. Beste,

      Dank voor het snelle antwoord. Een verdere stijging in rente is dus nog mogelijk maar de upside zou beperkt moeten zijn. In ieder geval is het nu beter om te vroeg in Tbonds te zitten dan te laat.

      Groeten,

      Verwijderen
    3. @STROMAN:

      DE FED WORDT ZEER AGGRESSIEF MET RENTESTIJGINGEN, ONDANKS GEOPOLITIEKE ONZEKERHEDEN.


      See LINK below (Audio: 11.05 mins):

      BIG CHANGE! POWELL IS NO LONGER DOVISH: HE'LL DO WHATEVER IT TAKES TO BREAK THE BACK OF INFLATION. SO FAR, NOT MUCH HAS HAPPENED YET.

      CREDIT SPREADS ACTUALLY TIGHTENED!
      SO: 3 - 3 1/2% RATES MAY NOW BE NECESSARY.

      https://www.morganstanley.com/im/en-us/registered-investment-advisor/insights/articles/market-pulse-with-jim-caron-20220328.html

      DS

      Verwijderen
  17. Geachte heer Schmull,

    hoe kijkt u aan tegen onderstaand bericht?
    Is deze koppeling uw inziens een lang leven beschoren?

    Mvg
    Jon

    https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/it-s-official-russia-central-bank-announced-ruble-bond-to-gold-5000-rubles-per-gram

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JON:

      Het feit, dat Rusland zou willen overgaan tot contractbreuk, toont aan,
      dat de nood aan de man is en dat er geld nodig is voor de verovering
      van West-Europa.

      De G-7 heeft al bekend gemaakt, dat er geen sprake zal zijn van
      betaling voor Russische energie tegen Roebels of Goud. Dat kan
      betekenen, dat Rusland die energie kwijt moet aan China, die
      waarschijnlijk een forse korting eist!

      Tja, Europa zit even scheef, maar niet zo lang, hoor. Amerika kan
      helpen met LNG (groot overschot) en Europa kan beginnen met
      bezuinigen en rantsoeneren. Misschien helpt het MIdden-Oosten,
      want Qatar zal er wel oren naar hebben.

      Dus deze Russische vlieger gaat niet op. Het Westen moet meteen
      alle deals met Rusland weigeren. Deals gebaseerd op bloedgeld
      zijn onethisch en verwerpelijk. Rusland en vooral Poetin zijn nu
      Paria's geworden. PUNT UIT.

      DS

      Verwijderen
    2. @JON:

      Betreffende het GOUD van de Russische Centrale Bank:

      WASHINGTON, March 28 (Reuters Breakingviews) - Russia’s gold stash has some value for Moscow. Though Western sanctions have frozen a chunk of the country’s foreign exchange reserves following its invasion of Ukraine, Vladimir Putin’s regime has about $140 billion of the yellow metal that is beyond the direct reach of sanctions (Full Story). Using it can require complicated and risky schemes. But that also makes it difficult to track.

      Putin has been shoring up his defenses against economic restrictions for years. Russia’s gold holdings have tripled since it annexed Crimea in 2014, triggering U.S. sanctions. A senior White House official last week estimated bullion makes up about 20% of the country’s central bank’s overall reserves.

      To make use of the hoard, Russia would likely have to physically move gold beyond its borders. That’s why the United States and its allies last week moved to close that loophole. The Treasury Department said any transactions involving gold held by the Russian central bank is subject to existing sanctions, which means anyone who helps convert the precious metal into U.S. dollars could face penalties.

      Despite those risks, some supportive or opportunistic countries may be willing to help Putin. Venezuela (Full Story), for example, may have relied on Russia after the United States stepped up sanctions on the South American country in 2017. Opposition representative Julio Borges said last year that Russian-chartered planes picked up gold from Venezuela to be refined in Mali and then resold in the United Arab Emirates for dollars and euros.

      Russia could also turn to nefarious actors. In 2020, the U.S. State Department said it was following a visit to Venezuela by the private jet of Libyan militia leader Khalifa Haftar, who was suspected of trading gold for dollars.

      The usually complex schemes can take years to prosecute. U.S. courts are still examining some aspects of an alleged plot that started in 2010 and involved several Turkish entities that helped Iran evade sanctions, including turning gold into cash. The plan involved money servicers, front companies, fake humanitarian food shipments and businesses located in the United Kingdom, Switzerland and Hong Kong.

      The Russian rouble has fallen by more than 20% against the dollar this year, while the country is becoming economically isolated from the West. Illiquid gold could be one of Putin’s few remaining economic silver linings.

      DS

      Verwijderen
    3. @JON:

      EEN EUROPESE ENERGIE-CRISIS OP KOMST? RANTSOENERING IN ZICHT? VERGEET DE ZOMERVAKANTIE! TERUGKEER NU HOOGST ONZEKER. NEDERLAND IS EXTRA KWETSBAAR (GAS!).

      March 31 (Reuters) - Russian President Vladimir Putin said on Thursday that he had signed a decree saying foreign buyers must pay in roubles for Russian gas from April 1, and contracts would be halted if these payments were not made.

      "In order to purchase Russian natural gas, they must open rouble accounts in Russian banks. It is from these accounts that payments will be made for gas delivered starting from tomorrow," Putin said in televised remarks.

      "If such payments are not made, we will consider this a default on the part of buyers, with all the ensuing consequences. Nobody sells us anything for free, and we are not going to do charity either - that is, existing contracts will be stopped."

      Russia supplies about a third of Europe's gas, so energy is the most powerful lever at Putin's disposal as he tries to hit back against sweeping Western sanctions over his invasion of Ukraine.

      His decision to enforce rouble payments has boosted the Russian currency, which fell to historic lows after the Feb. 24 invasion but has since recovered.

      Western companies and governments have rejected the move as a breach of existing contracts, which are set in euros or dollars. France's economy minister said France and Germany were preparing for a possible scenario that Russian gas flows could be halted - something that would plunge Europe into a full-blown energy crisis.

      An order signed by Putin set out a mechanism for buyers to transfer foreign currency to a special account at a Russian bank, which would then send roubles back to the foreign buyer to make payment for the gas.

      He said the switch was meant to strengthen Russia's sovereignty, and it would stick to its obligations on all contracts.

      DS

      Verwijderen
  18. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. @ANONIEM:

    JIM RICKARDS: 'SO MANY LIES'

    https://www.zerohedge.com/geopolitical/rickards-ive-never-heard-so-many-lies

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Met alle respect voor Rickards, de schrijver van vele interessante
      boeken, de waarheid aan beide kanten is in een oorlog ALTIJD
      ver te zoeken. Het is nu eenmaal oorlog en propaganda is vaste
      kost.

      Maar er is altijd maar 1 land, die de aggressor is en niet tegelijkertijd
      kan optreden als het slachtoffer. Vergeldingsacties overschrijden een
      rode lijn en zijn nooit zonder gevolgen. Gangsters zijn geen helden.
      Wat jammer, dat Rickards zich ophangt aan Poetin, die in
      werkelijkheid een meedogenloze autocraat is, al decennialang.

      DS

      Verwijderen
  20. De vermaarde econoom Michael Hudson kondigt aan dat sinds afgelopen woensdag de dollarhegemonie voorbij is. US Dollar Hegemony Ended Abruptly Last Wednesday
    Interview with Margaret Flowers, Clearing the Fog
    MICHAEL HUDSON • MARCH 29, 2022
    https://www.unz.com/mhudson/us-dollar-hegemony-ended-abruptly-last-wednesday
    Wat vindt u van zijn opinie?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @CORNELIS VAN DEN BERG:

      Hudson's mening is erg gekleurd. Er wordt geen poging gedaan om
      de zaken van verschillende kanten te bekijken. Daarom krijgt hij ongelijk.

      De Dollar blijft de internationale vluchthaven in onzekere tijden
      voor onbepaalde tijd. Alleen al in 2022, zijn 31 van de 41 grote
      valuta's gedevalueerd t.o.v. de Dollar. De uitzonderingen waren
      enige valuta's van Latijns Amerika, die de wind mee hadden, vanwege
      de stijging van grondstoffenprjzen.

      De niet-Amerikaanse belangen in Dollars en Treasuries bepalen echt
      niet het lot van de Dollar. 'De-Dollarization'? Het lot van de Dollar
      wordt door de Amerikanen zelf bepaald, die hun belangen in de
      afgelopen decennia juist hebben vergroot. Slechts 35% van de
      Treasuries zijn in handen van buitenlanders en 60% (was 70%)
      van alle reserves zijn nog steeds in Dollars. Slechts 3% is in
      de Chinese RMB, die kapitaalcontroles heeft en zal houden.

      In een crisis, zal de rol van de Dollar juist veel groter worden.
      'Free ride'? Stel je voor, als men opgescheept zou zijn met
      de Illiquide Roebel of RMB of zelfs de onzekere Euro, die
      aan geen enkele voorwaarde van een echte valuta voldoet,
      zelfs na 20 jaar!

      De wereld valt uiteen in verschillende blokken, maar dat is
      geen ramp. Dat was toch onvermijdelijk. Het Westen past zich aan
      en zal sterker dan ooit hieruit tevoorschijn komen. Vergeet niet,
      dat autocratie en gangsterisme het ALTIJD afleggen tegen
      Westelijke democratieen. De tientallen miljoenen immigranten
      in de wereld laten Rusland en China links liggen, waar sprake is
      van een grote vlucht. Amerika alleen al, heeft 45 miljoen mensen,
      die buiten Amerika zijn geboren. Einde van Amerika en de Dollar?
      Dit hoor ik al 60 jaar lang!

      DS

      Verwijderen
  21. Is het mogelijk om een recessie/economische depressie te hebben met hoge inflatie?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Nee. Er kan wel enige tijd stagflatie optreden: afnemende economische
      groei, terwijl de prijzen blijven stijgen. Stagflatie is nooit een lang leven
      beschoren. In een recessie/depressie moeten vele partijen alles
      verkopen om hun excessieve schulden te verminderen. Daarom
      volgt er altijd deflatie op een periode van hogere prijzen. De timing
      is onzeker, maar vraag en aanbod bepalen op een gegeven moment,
      welke prijzen 'te hoog' zijn. De marktwerking doet altijd zijn werk.
      Zelfs in het socialistische paradijs: dan zijn allerlei goederen gewoon
      niet meer verkrijgbaar. Bureaucraten kunnen nu eenmaal nooit
      prijzen bepalen. Zij hebben het altijd mis.

      DS

      Verwijderen
  22. Geachte heer Schmull,

    goede morgen,
    vanmorgen heb ik de laatste editie van Macro Trends gelezen,
    met een uitgebreid voorwoord van Brecht Arnaert mbt de dollar en
    koppeling van goud/roebel,
    lopen de visie van MT en u hiermee niet verder uiteen? Wat mij enigszins verbaasd, met name door de afwijking van MT tot opzichte
    van de eerdere standpunt over de alsmaar sterker wordende dollar.

    Graag uw reactie op het stuk

    Alvast dank
    Gr
    Jon


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JON:

      In de laatste editie van Macro Trends is er weliswaar een hoofdartikel
      over de tegenmaatregelen van Rusland, na de internationale
      sancties, maar in het Beleggingsrooster op pagina 28 staat:
      30% Cash, diversifieer weg uit de Euro, VOORNAMELIJK IN USD.
      RISICI: LAAG. KOPEN.

      Mijn commentaar op het hoofdartikel van Brecht volgt binnenkort.

      DS

      Verwijderen

  23. Mag ik uw aandacht vestigen op een wel heel bijzondere actie van de Russische Centrale Bank: sinds maandag 28 maart 2022 betaalt die 5000 Roebel (RUB) per gram goud. Ter info: een Roebel is ongeveer 1 eurocent waard, dus dat betekent dat de Russen op dit moment 50 EUR per gram betalen. Dat is ietsje minder dan de marktprijs op dit moment, die draait rond de 55 EUR.

    Bij mijn weten is er geen enkele andere centrale bank die dit doet. Het goud op de balans van de Fed, bijvoorbeeld, wordt nog steeds gewaardeerd aan 42,22 USD. Niet per gram trouwens, maar per troy ounce, wat 31,103 gram is. Dit als gevolg van de Bretton-Woods-akkoorden uit juli 1944. Met andere woorden: zelfs de machtigste CB ter wereld heeft lak aan een vaste goudprijs: zij laten hem graag fluctueren, en passen de waarde van hun voorraden zelfs in de eigen boeken niet aan.

    Poetin doet dat vanaf nu dus wel, en heeft daarmee in mijn ogen een geniale zet gedaan. Want gecombineerd met die zet deed hij er onlangs nog een andere: hij wil voor zijn olie enkel nog Roebels. Ziet u de driehoek al komen? Wil men nog Russisch gas, dan ben je met je dollars niks meer. Je moét Roebels hebben. En waar haal je die Roebels? Rechtstreeks van de Russische CB. Die kan er, net zoals elke centrale bank, zoveel van bijdrukken als men wil. Met één verschil: zij koppelen het dus wél aan goud.

    Als monetair econoom die hier al 20 jaar studie naar verricht, kan ik u zeggen: ik heb niet veel geslapen de laatste nachten. Think of the possibilities. De “backing value” van de Amerikaanse Dollar, tot op heden, is de petroleum die willens nillens in USD moet verhandeld worden, met als cruciale tweede component daarvan de recuperatie van die dollars via de Amerikaanse obligatiemarkt, een mechanisme dat Yanis Varoufakis al jaren aan de kaak stelt, en terecht.

    Want via dit dollar-recuperatie-systeem wordt eigenlijk gewoonweg kortlopend papier (Amerikaanse Dollars, geprint door de Fed) geruild tegen langlopend papier (Amerikaanse Treasuries, geprint door de schatkist), en in het proces vermaalt de VS alle reële economische waarde tot pulp, en zuigt het naar zich toe. Dat is al sinds 15 augustus 1971 het geval, en nog nooit heeft iemand daar een sluitende strategie tegen gevonden: hoe begin je aan het kapot maken van zo’n macht?

    Het is niet dat het niet geprobeerd is, overigens. Toen Saddam in 2001 besliste om geen olie meer te willen verkopen in USD, werd hij via valse propaganda van de macht verwijderd. Ook Khadaffi, ooit president van het rijkste land van Afrika, probeerde het met de gouden dinar, en de zilveren dirham. Afgemaakt. En zo zijn er nog een aantal landen die, wanneer ze de petrodollar in vraag stelden, een bezoekje kregen van NATO, die je nog het best van al kan zien als de monetaire deurwaarder van de wereld.

    Maar nu heb je dus Poetin, die de laatste 20 jaar keihard ingezet heeft op zijn militaire capaciteit, en die zo samen met China en Iran het Euraziatische continent veilig kan stellen tegen de dollarmaffia. Biden kan dan wel wat zijn oude spierballen rollen, maar niemand gaat de militaire soevereiniteit van die landen zomaar in twijfel trekken. Zij weten dat militaire soevereiniteit in de feiten neerkomt op monetaire soevereiniteit: willen zij geen dollars meer voor hun olie, dan is dat gewoon zo, NATO of niet.

    Met andere woorden: ik denk dat dit een game changer van jewelste kan worden. Wat als ook de Iraniërs geen dollars meer voor hun olie willen? En we dus een petro-rial krijgen? Naast een petro-yuan? En, waarom niet, ook een petro-roepie? Wat als de CB’s van al die landen een vloertje leggen onder de goudprijs? Nou, dan is Powell een dead man walking. Spannende tijden. Ik breng alvast een kilootje naar Moskou.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JON:

      Het bovenstaande is het hoofdartikel van Brecht Arnaert in MT.

      Interessante tijden!

      1) Rusland profiteert momenteel enorm van de stijging in de prijzen
      van energie, terwijl de invoer instort, deels vanwege de sancties,
      deels vanwege de Russische binnenlandse economie, die flink
      terugloopt.

      2) De Roebel heeft kapitaalcontroles, de rente is 20%, Russische
      ingezetenen kunnen niet meer opnemen dan $ 10,000 in
      buitenlandse valuta elke 6 maanden en Russische banken
      hebben allerlei restricties, wat betreft buitenlandse valuta.
      Dus het herstel in de Roebel is voor een groot deel kunstmatig.

      3) Op den duur is er flinke tegenwind te verwachten voor de
      export van Rusland, want alles wordt in het werk gesteld om
      de afhankelijkheid van Rusland drastisch te verminderen. Op de
      korte termijn kan Rusland echter extra verdienen, omdat het
      nu eenmaal tijd kost om alternatieve energie te ontwikkelen.
      Een verdubbeling van de olieprijs is mogelijk, maar dan volgt
      er een wereldrecessie, net zoals in de beginjaren '70.

      4) De wereld kan uiteenvallen in verschillende blokken, maar
      dat scenario neemt aan, dat autocratie heel lang zou duren.
      Hitler, met zijn 1000-jarig Rijk, ontdekte, dat de rest van de
      wereld een andere mening was toegedaan.

      5) De helft van Rusland's Goud en valutareserves is bevroren,
      waardoor eventuele steun aan de Roebel beperkt is. Verder kan
      die olie- en gasprijs opeens halveren als er een recessie opdoemt,
      en dan ziet het plaatje er heel anders uit.

      6) De handel in Roebels is gedeeltelijk 'offshore' voor niet-Russen
      en 'onshore' voor de Russen zelf: die handel is in beide gevallen
      nu helemaal opgedroogd.

      7): Pas op 30 Juni a.s., wordt bekend, of er sprake is van een
      Goudstandaard (5000RUB 'window') voor de Roebel. Rusland
      heeft nog enorme voorraden Fysiek Goud in de grond. Is Rusland
      echt van plan om Goud te koppelen aan de Roebel, waardoor
      het een substituut voor Goud zou kunnen worden?

      8) Is het continent Eurazie werkelijk de toekomstige kanshebber
      van de wereldmacht? Eurazie omvat o.a. Europa, Rusland, China
      India en het gehele Midden-Oosten, met een bevolking van ruim
      5 miljard mensen. Als Rusland en China dat willen 'verdelen', dan
      kan men dus Russische troepen in West-Europa eerder verwachten
      dan verwacht. Maar dan neemt men aan, dat de bevolking zo'n
      nieuwe autocratische wereldorde slikt. Hopelijk niet! Of is dit
      juist het ideaal van o.a. Klaus Schwab (WEF) en zijn Transhumanisme,
      waardoor de toekomstige mens gewoon een machine wordt en
      NOOIT STERFT?

      DS

      Verwijderen
    2. @JON:

      Naar aanleiding van het bovenstaande, is mijn mening nog steeds:

      De U.S. Dollar en U.S. Treasuries blijven de veiligste vluchthavens
      van de wereld, terwijl wat Fysiek Goud een essentieel onderdeel
      moet blijven van elk vermogen, als 'verzekering' tegen het
      ondenkbare. Dat laatste kan door elke overheid (weer) in beslag
      worden genomen, want Goud is het 'echte' Geld. Bezit van Goud
      is in de geschiedenis herhaaldelijk illegaal geweest, soms op
      straffe van boetes, celstraf en executie.

      DS

      Verwijderen
    3. @JON:

      Aanvulling (BULLIONSTAR - ZH) -

      The Bank of Russia’s move to link the ruble to gold and link commodity payments to the ruble is a paradigm shift that the western media has not really yet been grasped. As the dominos fall, these events could reverberate in different ways. Increased demand for physical gold. Blowups in the paper gold markets. A revalued gold price. A shift away from the US dollar. Increased bilateral trade in commodities among non-Western counties in currencies other than the US dollar.

      https://www.zerohedge.com/commodities/paradigm-shift-western-media-hasnt-grasped-yet-russian-ruble-relaunched-linked-gold-and

      WISHFUL THINKING? Mijn advies: BLIJF VER WEG VAN DE ROEBEL.
      It's A TRAP.

      DS

      Verwijderen
    4. Als goud illegaal gaat worden dan is de juwelier een coffeeshop!!! Onzin natuurlijk

      Verwijderen
  24. Geachte heer Schmull, hartelijk dank voor uw uitgebreide reactie! Mvg Jon de

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JON:

      AANVULLING (4 April, 2022):

      (VOIMA)(April 4th, '22)(!): RUSSIA HAS NOT BACKED THE ROUBLE WITH GOLD YET

      the Bank of Russia’s offer to buy gold remains below international gold market prices. This of course is not good in the eyes of local gold producers and traders.

      people who are not really familiar with how the global gold markets work, have interpreted that the Bank of Russia's offer means that the rouble is now backed by gold—or that Russia has now entered the gold standard. For now, this is simply not the case.

      In a gold standard, the central bank needs to establish a two-way offer to both buy and sell gold at a fixed (or a floating) price. So far the Bank of Russia has promised to only buy gold at a fixed price from a limited group of Russian companies. In a way, instead of backing the rouble with gold, the Bank of Russia is backing gold with the rouble for these entities—for what it is worth.

      Countries all over the world seem to be preparing for the post-US dollar age of international trade, and if history provides some guidance for the future, gold is likely to play a crucial role especially during the shift between the systems. The East has been preparing for some form of a gold-based payment system, which, based on my research, I suspect will take shape in some countries before 2039. However, I would not jump the gun based on what has happened so far. This would change if the Bank of Russia would issue a fixed price at which it would be willing to exchange roubles into gold, but I would not say it will happen in the immediate future.

      https://www.voimagold.com/releases/articles/russia-has-not-backed-the-rouble-with-gold-yet/

      DS

      Verwijderen
  25. Geachte heer Schmull het lijkt er toch veel op dat de 20-Treasuries hun aantrekkelijkheid aan het verliezen zijn, hoever gaan wij nog naar beneden en hoever zouden we in uw visie weer omhoog gaan.
    Ze keren wel 100prcent uit op de einddatum , maar voor die datum lijken ze niet aantrekkelijk of mis ik nog steeds iets. mijn pensioengeld wordt zo wel heel rap minder met vooruitzicht op.....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Geduld! De recessie staat binnenkort voor de deur. Zodra dat duidelijk
      wordt, dalen de rendementen van de Lange Treasuries heel snel, met
      een dienovereenkomstige waardestijging.

      Treasuries hebben een moeilijk jaar achter de rug. Maar de obligatie-
      markt heeft in die tijd, terecht of ten onrechte, 10 officieele rente-
      stijgingen ingeprijsd. Dat laatste duurde liefst 6 jaar, na de Grote
      Financieele Crisis van 2008 - 2009!

      Sinds haar hoogtepunt van Augustus 2020, is de Amerikaanse
      obligatiemarkt nu terug met 8.7%, de grootste consolidatie in
      25 jaar. Het rendement van de 10-jarige Treasury steeg van
      0.55% naar 2.54% met een dienovereenkomstige waardedaling.
      Maar slecht nieuws is goed nieuws voor Treasuries: de FED
      heeft al duidelijk aangegeven, dat de kraan van liquiditeiten
      net zolang wordt dichtgedraaid, totdat inflatie de nek is omgedraaid!

      Lange Treasuries zijn nu heel aantrekkelijk. Over een jaar praat
      men over deflatie, niet meer over inflatie. De houders van Lange
      Treasuries zitten dan op rozen. De TLT of IDTL voor EU-
      ingezetenen staat dan over een jaar veel hoger:

      https://bigcharts.marketwatch.com/quickchart/quickchart.asp?symb=CH%3AIDTL&insttype=Fund&freq=2&show=&time=12

      DS

      Verwijderen
    2. Is het niet veel slimmer gouden munten te kopen en deze op een veilige plaats te bewaren? Gezien de totale schuld van de USA?

      Verwijderen
    3. @DJENNIS:

      Bij het kopen van Gouden Munten, vooral numismatische, moet men wel
      bereid zijn om de premie te betalen boven de Goudprijs. Die premie kan
      oplopen tot 30%, zo'n 10 maal zo hoog als die voor baren Goud. Men
      moet vooral oppassen, dat die munten in perfecte staat verkeren. Verder
      is het bij edele metalen altijd nodig om er zeker van te zijn, dat het minstens uit 99.5% Goud bestaat. Er is veel fraude in de sector. Maar bewaar
      nooit waardevolle zaken thuis, ook niet in een kluis. Het wordt altijd
      bekend en uw leven staat dan op het spel. Iemand, die rondloopt met
      een waardevolle Rolex horloge, moet erop voorbereid zijn, dat
      hij wordt achtervolgd. Vele vrienden zijn beroofd in de loop der
      jaren: vele mensen zijn nu eenmaal wanhopig.

      DS

      Verwijderen
    4. @DJENNIS:

      Er zijn trouwens 11 landen, die meer totale schuld hebben als percentage
      van de economie, dan Amerika. Zelf-voorzienend Amerika is veel veiliger
      dan menig ander land en de Dollar is 's wereld onbetwiste reserve-
      munt. Het risico verschilt van land tot land: Argentinie ging al enkele
      keren failliet met een schuld, die de helft was van die van Amerika.
      Als men eenmaal het vertrouwen verliest, dan helpt geen lievemoederen
      aan. Kijk maar naar Rusland.

      DS

      Verwijderen
  26. Beste heer Schmull'

    Het voordeel van Goud is dat men 20 of 30 troy ounce goudbaren goed kan verstoppen in huis. Het heeft niet veel ruimte nodig.

    Het is fijn om in tijden van nood meteen het goud kan meenemen of mee kan ruilen.

    Het spreekwoord" spreken is zilver zwijgen is goud zegt al genoeg. Ook over het edelmetaal wat men het beste kan bezitten en over het mondje houden tegen zoveel mogelijk mensen.

    Trouwens u heeft weer een zeer goed stuk geschreven.

    Mvg

    Stefan.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Had jij niet verwacht Diederik, dat de FED agressiever de rente zouden omhoog doen met die hoge inflatie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Nee, maar de markt is waarschijnlijk te hard van stapel gelopen. De
      werkelijke rente-stijging kan veel minder zijn dan verwacht, omdat
      'de markt' het verkrappende werk van de FED al heeft gedaan. Dit
      was ook het geval in 2018. Als de rente-stijging dus meevalt, dan
      volgt er een Melt-Up.

      DS

      Verwijderen
  28. https://m.youtube.com/watch?v=vSsIdwDZYmw

    Beste heer schmull , in dit intervieuw met gerald celente en peter schiff , zegt de heer schiff , er komt een economische depressie met inflatie en niet zoals in de jaren 30 met deflatie?

    Mvg , kobus

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KOBUS:

      Let wel, dat elke vraag eerst in de wachtkamer gaat voor moderatie,
      voordat het gepubliceerd wordt.

      Met alle respect voor Celente en Schiff, maar deze heren zijn al heel
      lang het spoor bijster. Monetaire stimuleringen (QE) is niet hetzelfde
      als 'gelddrukken' (wat verboden is door de BIS te Basel). Daardoor
      kan inflatie alleen ontstaan, zodra de burger steeds meer uitgeeft en
      het geld beschouwt als 'hete aardappel'. Maar de burger is juist
      heel voorzichtig en spaart bij het leven, vanwege alle onzekerheden.
      Sparen is deflatoir. Beide heren voorspellen al 10 jaar lang
      hyperinflatie. Zij negeren de totale instorting van de omloopsnelheid
      van het geld. Terug naar de schoolbanken.

      De huidige inflatie is tijdelijk. Prijsstijgingen tengevolge van een
      overvloed aan geld (COVID steungeld) en te weinig goederen,
      plus de Oekraine oorlog, zijn straks weer weggewerkt en dan
      volgt er deflatie, waarschijnlijk in 2023.

      DS

      Verwijderen
    2. Hartelijk dank voor u uitgebreide en duidelijke antwoord. Geen aandacht besteden aan deze heren dus.

      Verwijderen
  29. Twitter Henrik Zeeberg Jensen :

    I’m a major #USD bull. Been since January 2021 (or since 2008 in fact). But lately everybody is bullish USD. I say DXY is about to take a breather - down to ~94

    Bent u het hiermee eens?

    Mvg Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Elke zwakte in de USD lijkt een koopgelegenheid. Misschien is de
      ECB eindelijk wel gedwongen om, vanwege de hoogste inflatie in
      40 jaar, de monetaire teugels aan te trekken, waardoor de Euro
      tijdelijk wat stijgt. Christine Lagarde wordt nu 'Madame Inflation'
      genoemd! Verder is er enorme kritiek op haar beleid van vele
      vooraanstaande economen. Het moet nu maar eens uit zijn met
      die slappe mentaliteit van een te lage rente en van het uitstel van
      een embargo op Russisch olie & gas. Door de zure appel heen
      bijten is nu de enige optie. De harde landing is onvermijdelijk.

      DS

      Verwijderen
  30. Tot hoever kan IDTL dalen, voordat het goed gaat komen. Er moet nu al 50% bijkomen om de oude top weer te bereiken. welk scenario verwacht U?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Het ergste lijkt voorbij. De waarderingen van Lange Treasuries zijn nu
      heel aantrekkelijk. Ondanks de algemene mening, lijkt het licht aan het
      einde van de tunnel in zicht. Geef het 2 of 3 jaar om van de schrik te
      bekomen.

      https://alhambrapartners.com/2022/04/12/you-know-what-they-say-about-the-light-at-the-end-of-the-tunnel/

      DS

      Verwijderen
  31. Hallo hr Schmull u heeft veel ervaring met brokerage in de USA. ik heb een rekening bij de amerikaanse broker tastytrade Valt dit ook onder de noemer "buiten de EU" geld aanhouden of zit ik toch vast aan de euro als ik wil stoppen? Wat is uw inschatting?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      TASTYTRADE is vooral bekend door hun optie-strategie, maar ik heb
      geen ervaring met hen. Ik neem aan, dat een rekening met hen buiten
      de EU valt, maar ik ben niet bekend met eventuele gevolgen voor
      niet-VS-ingezetenen. Daarvoor moet u iemand anders raadplegen.

      https://brokerchooser.com/broker-reviews/tastyworks-review

      DS

      Verwijderen
  32. Wat vindt u van de visie van dit artikel?
    https://www.goldrepublic.nl/nieuws/Gastblog-SanderBoon

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Ik kan het boek 'Van Goud tot Bitcoin' van harte aanbevelen. Heel
      leerzaam, ook voor de leek.

      Er zijn nu inderdaad een aantal extreme scenarios mogelijk. Velen
      zijn kwetsbaar geworden met excessieve schuld, aangemoedigd
      door lage rente en oplopende inflatie. De vraag is nu: wie overleeft?

      Men moet dan wel afgaan op de geschiedenis en de mentaliteit van
      een volk en een land. Noord-Amerika en Noord-Europa (inclusief
      Groot-Brittannie en exclusief Frankrijk) zullen alles doen om aan hun
      verplichtingen te voldoen. Die schuwen een pijnlijk beleid niet, als
      het echt moet. De overige landen en volken ontbreekt het aan de
      wil en mentaliteit om chaos en hyperinflatie te voorkomen.

      Dus de Amerikaanse FED blijft de Centrale Bank van de wereld,
      die heel misschien de rest of een groot deel weer 'redt', net zoals
      in 2008 - 2009 met gigantische liquidity swaps van duizenden
      miljarden. Zonder de FED, was de wereld allang in een depressie.

      Als Amerika het echter dit keer af laat weten, dan vindt er wel een
      depressie plaats, waarbij zelf-voorzienend Amerika, als bijna enige,
      overeind blijft. De Euro sneuvelt. Bij Bitcoin stopt de handel en men
      kan fluiten naar zijn geld. Alleen Fysiek Goud op een veilige plaats,
      zoals Zwitserland, overleeft, ook al zullen overheden proberen om
      dat in beslag te nemen.

      DS

      Verwijderen
  33. Beste DS,
    Shanghai zit op slot, een van de grootste havens ter wereld. Maersk verwacht daardoor een stijging van minimaal 20% inflatie wereldwijd.
    Ziet u er nog steeds geen beleid/afspraken op zeer hoog niveau tussen de grootmachten om de schulden te laten slinken of eerder de mensen te verarmen?
    Biden verwacht dat de oorlog in Ukraine heel lang kan duren.
    Mvg, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:

      Er vinden voortdurend gesprekken plaats op hoog niveau, maar dat betreft voornamelijk het veilig stellen van ieders eigenbelang. Heeft men een probleem, dan is het eigen schuld, dikke bult. Concessies zijn slechts schijn. Dat is de realiteit. Argentinie heeft bijvoorbeeld de rente nu verhoogd
      naar 47% op last van het IMF. Dat komt ervan, als je stout bent.

      De containerprijzen zijn onlangs weer gedaald. Dat komt, omdat de
      Chinese economie flink afkoelt. In de komende wereldrecessie
      dalen de prijzen. Dus die inflatie, vanwege leveringsproblemen,
      is tijdelijk.

      Die oorlog in Oekraine is pas het begin van alle ellende in Europa.
      De economie van Oekraine is, tot nu toe in 2022, MINUS 47%.
      Straks volgt een embargo op Russisch olie & gas: dat treft
      de Europese economie heel hard. Alternatieve energie kost jaren.
      Dus een diepe Europese recessie staat voor de deur. In een
      recessie, dalen de prijzen, want er vindt vernietiging van de vraag
      plaats. Klaar voor deflatie?

      https://www.project-syndicate.org/commentary/europe-economic-growth-depends-on-putin-by-barry-eichengreen-2022-04

      DS

      Verwijderen
  34. Bedankt voor uw uitleg DS,
    Het blijft lastig te doorgronden wat China met de strenge lockdown van de "extrem" gevaarlijk huidige omicron variant wilt bereiken. Ik heb er geen goed gevoel over.
    Mvg, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KEES:

      'Leven met COVID', net zoals het griepvirus, en het verkrijgen van
      natuurlijke immuniteit, lijken de beste strategie in de toekomst.
      Gelukkig begint men dat steeds meer in te zien. Maar in China
      is men nog niet zover. De mens betekent immers niets, de partij
      is alles. Daarom worden de gevolgen van deze strenge lockdown
      genegeerd.

      DS

      Verwijderen
  35. Wat vindt u van de visie van Armstrong, dat handel in goud in de toekomst mogelijk verboden gaat worden en dat goud alleen nog een rol kan krijgen in de zwarte markt?

    https://www.armstrongeconomics.com/markets-by-sector/precious-metals/gold/the-failure-of-gold-in-the-midst-of-chaos/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Alles is mogelijk. Maar tegenwoordig is er geen Goudstandaard, zoals
      in 1933, toen Goud moest worden aangeboden aan de overheid tegen
      een kunstmatig lage prijs, net voordat de officieele prijs werd verhoogd.

      Het is veel gemakkelijker om een belasting te heffen op eventueel
      onverhoopte winst ('windfall profit tax') van 80 tot 90%. In 1980 werd
      er zo'n belasting van 70% ingevoerd op olieproducenten. Maar
      niemand weet, wat 'onverhoopte winst' is!

      Natuurlijk kan men op het zwarte circuit proberen te kopen en te
      verkopen, maar dan is chantage voortdurend het zwaard van
      Damocles. Te riskant. Maar Goud in Zwitserland lijkt relatief
      het veiligst. De autoriteiten kunnen echter alles traceren of men wordt
      gewoon verklikt ('whistleblower').

      Men kan wel wat (duur) numismatisch Goud kopen, want dat
      valt hoogstwaarschijnlijk buiten de ingestelde regels. Verder
      moet men het gewoon maar afwachten. Vele zaken, waarover
      men zich zorgen maakt, vinden niet plaats. Een noodrantsoen
      van voedsel en water voor de komende jaren lijkt nu veel
      meer aan de orde.

      DS

      Verwijderen
    2. hadewych von mises18 april 2022 om 08:25

      Bij die laatste zin moet ik toch even slikken, heer Schmull. Wat is uw meest waarschijnlijke (doem?)scenario voor dit decennium?

      Verwijderen
    3. @HADEWYCH VON MISES:

      Die laatste zin behoeft nog een toevoeging: pillen tegen atoomstraling.
      Tja, de beste strategie is om met het ergste rekening te houden. Een
      eventuele wapenstilstand zou slechts een tijdelijk intermezzo zijn. De
      wereld, en met name Europa, staat pas aan het begin van een heel
      lang en ernstig conflict, vanwege allerlei redenen.

      Verder is er grote kans op een grote Crash, doordat de gehele wereld
      tot de nek toe volbeladen is met schuld. Dus dalingen van activa van
      90% liggen nu in het verschiet. In de komende jaren. Dit is de tijd
      voor een persoonlijke Ark van Noach, zolang het nog kan.

      DS

      Verwijderen
  36. Op de rente-chart van de 30y T-bond zijn steeds lagere toppen en bodems te zien. Volgens u is er nog geen uitbraak naar boven,maar de snelheid waarmee alles gaat , doet toch vermoeden dat de rente op de 30Yrs naar boven zal uitbreken en wat zullen hiervan evt de consequencies zijn ?
    Is wat bijkopen nog wel zinvol?

    Mvg Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      De uitbraak van rendementen naar boven is onwaarschijnlijk, behalve
      een eventuele 'valse' uitbraak. Dat laatste hebben we in de laatste 40
      jaar meermalen meegemaakt. Zolang het nog verboden is om 'echt'
      geld te drukken (QE is een ruil van activa), is het veel belangrijker om
      de structurele trends in acht te nemen: vergrijzing, inkrimping van de
      wereldhandel, vanwege deglobalisering, steeds lagere economische
      groei, vanwege de excessieve schulden en de stemming onder de
      burgerij ('sentiment'), die pessimistischer is dan ooit. Bovendien is
      een recessie echt niet meer onmogelijk: die volgt net zoals de nacht
      na een dag. Wat te denken van China, de vroegere moter van de
      economische groei, welke 50% van de bevolking in Lockdown heeft?
      Wat te denken van alle activa, die teveel besteld zijn en straks opeens
      op de markt verschijnen? De mens is enorm vindingrijk. Daarom
      kregen Malthus (voedseltekort door exponentieele bevolkingsgroei)
      en de Club of Rome ('limits to growth' - 1972) ongelijk. Ondanks
      alles, is de gemiddelde leeftijd in de laatste decennia flink gestegen,
      waardoor het bereiken van de 100-jarige leeftijd geen zeldzaamheid
      meer is. Daarom is de gedwongen genetische selectie (Eugenetica)
      zo verwerpelijk. Zodra de mens denkt te kunnen optreden als God,
      is hij verkeerd bezig. Dat heeft gevolgen (zie het 36-jarige 1 kind
      beleid in China, wat veel kindermoord tot gevolg had). Daarom is
      klimaatverandering een nobel streven, maar nee, de mens is echt niet
      opgewassen tegen de natuur. Als half Nederland gedoemd is om
      onder te lopen, is dat niet tegen te houden.

      DS

      Verwijderen
  37. Heer Schmull, Wolf Richter (wolfstreet.com) vandaag over de TLT. Uw visie op de zijne? Hij ziet de TLT als 'speculatie' op dalende lange termijn interest rates. Vind u dat ook?

    'When yields rise, it means prices of those bonds fall, and prices fall the hardest of bonds with the longest remaining maturities.

    And it’s a massacre for people who invested in what they thought was a very conservative and prudent instrument, namely a bond fund tracking long-term Treasury securities, when in fact it turned out to be a highly risky wager on long-term Treasury yields always going lower forevermore.

    The iShares 20+ Year Treasury Bond ETF [TLT], which tracks an index of Treasury securities with at least 20 years of remaining maturities, dropped another 0.75% today, is down 19.5% year-to-date, and has plunged by 30.6% from the peak in August 2020, which was when long-term Treasury yields had hit historic lows, and which was – with hindsight – the moment the greatest bond-market bubble in US history began to implode.

    But future buyers get the higher yields. Treasury yields across the spectrum are still way below the rate of inflation, but they’re a lot higher than they were, and they’re a lot higher than what banks are paying in interest, even so-called “high-yield” savings accounts, which still pay nearly nothing because banks are awash in deposits that they don’t know what to do with – thanks to the Fed’s ridiculous amount of money printing – and the last thing many banks want now is to attract even more deposits.

    So folks looking for yield that blows past the interest that banks are paying, and that blows past the dividend yield of the S&P 500, they have some options now and better options coming their way with Treasury securities. As yields rise, future buyers get to enjoy them.

    But note: If you buy Treasury securities, buy them outright at issuance and plan to hold them to maturity, at which point you will get paid face value no matter what happens in between, and stay away from longer-term bond funds unless you want to speculate on the direction of interest rate movements, that’s an iron rule of mine, exemplified by the TLT fiasco.'


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Ik zie de TLT (IDTL voor EU-ingezetenen) en de Lange US Treasuries
      als een uitstekende koopgelegenheid en geen speculatie. Natuurlijk
      is de scherpe stijging van rendementen in Treasuries pijnlijk geweest.
      Uiteindelijk was de inflatie veel hoger dan verwacht. Maar de huidige
      rendementen zijn op een niveau aanbeland, dat een voortgaande
      stijging onwaarschijnlijk maakt.

      De laatste economische cijfers verslechteren zienderogen! Experts
      van grote huizen, zoals Morgan Stanley en Merrill Lynch, zien nu
      de kans op een recessie in de komende 12 maanden als heel hoog.
      De FED heeft immers duidelijk gemaakt, dat 'kwantitatieve
      verkrapping' (QT) net zolang doorgaat, totdat de inflatie de kop is
      ingedrukt, ondanks een eventuele harde landing of recessie. Sla
      die waarschuwing NIET in de wind! De liquiditeiten in het systeem
      zullen drastisch verminderen.

      Verder leidt deglobalisering tot inkrimping van de wereldhandel,
      terwijl China enorm afkoelt. Alleen de defensiesector zal bloeien
      als nooit tevoren.

      Obligaties in een beleggingsfonds zijn riskanter dan afzonderlijke
      obligaties, die men kan vasthouden tot de afloopdatum, zonder
      verlies. Maar eventuele zwakte in zulke beleggingsfondsen is
      geen fiasco, zoals zwakte in aandelenbeleggingsfondsen: Netflix
      daalde 70% in de laatste 6 maanden, om maar wat te noemen.
      Vele 'favoriete' aandelen, zoals Snowflake, Peloton, etc, ondergingen
      hetzelfde lot in de laatste paar maanden. Wacht maar, totdat
      aandelen, zoals Apple, eindelijk van hun voetstuk vallen. De laatste
      resultaten waren bedroevend, want de markt voor smartphones
      heeft flinke tegenwind.

      DS

      Verwijderen
  38. De euro zou oversold zijn , dus de dollar kan wat lager gaan.Kunt u een hogere koers noemen waar de euro/usd koers op korte termijn heen gaat mbv TA ?

    mvg Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Valuta's voorspellen is een hachelijke zaak, omdat zoveel verschillende
      factoren een rol spelen. Maar vandaag mislukte een technisch herstel
      van de Euro, omdat de ECB te kennen gaf geen haast te maken met
      een verkrapping van het monetaire beleid. Bovendien kwamen er
      geluiden van de FED om de komende rentestijging extra kracht bij
      te zetten door omhoog te gaan met 50 bp per maand. Verder lijkt
      een EU-embargo op Russische energie eerder te komen dan verwacht.
      Dus pariteit is misschien niet zo ver weg.

      https://www.barchart.com/story/news/8038250/dollar-closes-higher-as-hawkish-fed-comments-lift-t-note-yields

      DS

      Verwijderen