Translate

donderdag 17 maart 2016

ALLES GOED EN WEL ('So far, so good')

ALLES GOED EN WEL (‘So far, so good’)

Je zou bijna zeggen, dat het allemaal, tot nu toe, nog goed is gegaan. Net zoals degene, die van de New Yorkse Empire State Building (van 103 verdiepingen) viel en, naar verluidt, bij de zestigste verdieping toch optimistisch bleef: tot nu toe, alles okee, nietwaar? Na een val langs 43 verdiepingen, leek alles toch nog koek en ei? Sinds het begin van het superstimuleringsprogramma (QE) van de wanhopige Europese Centrale Bank (ECB) in Maart, 2015, dus ruim 12 maanden geleden, is de EURO STOXX 50 aandelen-index desalniettemin met 20% neergekletterd. Toch geloven de meesten nog, dat de ECB haar balans (30% van het Bruto Nationaal Product tegenover 70% van dat van de Bank of Japan) rustig kan vergroten en dat het marktherstel daarom gewoon doorzet. Dit aggressieve monetaire beleid van nul- en negatieve rente is echter uiterst ongezond. Zelfs een kleuter voelt dat aan. Beleggers, die nu hun nek uitsteken, gaan straks voor de bijl. Stel je eens voor, wat ooit het gevolg zou zijn van een al of niet gedwongen stopzetting van dit superstimuleringsbeleid (QE)? Zeg nooit nooit. Het duurt echt niet zolang meer, voordat het verdienmodel van banken, verzekeraars en pensioenfondsen in rook opgaat! Dan kan de vrij machteloze ECB wel inpakken.


De verrassende invoering van Negatieve Rente door de Bank of Japan (BOJ) had niet alleen een averechts effect (hogere Yen, dalende bankaandelen), maar heeft bovendien geleid tot een scherpe afkoeling van de relatie met de Japanse Premier Shinzo Abe. Sceptische bestuursleden van de BOJ verlaten het schip al. Het effect van haar ‘ultra’-superstimuleringsprogramma (‘quantitative and qualitative easing’ - QQE) in 2013 en 2014 bleek steeds te verminderen, veranderde weinig aan de afkerigheid van risico’s en toonde heel duidelijk aan, dat er grenzen zijn aan de opkoop van waardepapieren. De markt verdisconteert zoiets jaren van te voren. De BOJ moet zich nu bijna dagelijks verantwoorden tegenover het parlement en is gedwongen om zich voortdurend te verontschuldigen tegenover de banken. De BOJ bezoekt de grootbanken nu zelf, in plaats van andersom! Nu het rendement op de 10-jarige staatsobligatie (JGB), voor het eerst ooit, negatief is geworden en de staat dus wordt betaald voor de uitgifte van staatsobligaties, zal de BOJ waarschijnlijk proberen uit te leggen, dat dit de manier is om de staatsschuld te verminderen! Dit is het eindspel en het zal op een zeer onaangename manier eindigen.

Tegelijkertijd is de Amerikaanse Federal Reserve (FED) op een heel andere planeet. Het superstimuleringsprogramma (QE) was in 2014 reeds beeindigd. Haar balans is blijven steken bij 30% van het Amerikaanse BNP. De ‘te hoge’ bankreserves (‘excess reserves’) zijn sindsdien met zo’n 15%, oftewel enkele honderden miljarden, ingekrompen, wat neerkomt op een verkrapping van het monetaire beleid. Een cruciaal beleidsinstrument, dat door de FED hiervoor wordt gehanteerd, is de Reverse Repo (‘reverse repurchasing agreement’), waarbij de koper van waardepapieren zich verplicht om die, op een vaste datum, terug te kopen op een hogere prijs. Na de eerste renteverhoging in 9 jaar, in December van 2015, werd duidelijk gesteld, dat dit het begin zou zijn van een normalizering van het monetaire beleid. Er zouden in 2016 nog 4 rentestijgingen volgen (via kwartaalaankondigingen van ‘dot-plots’). Ondertussen zijn de groei- en renteverwachtingen van de markt en ook van de FED zelf, veel lager geworden, vooral vanwege de wereldeconomie. Dat lijkt onterecht. De Amerikaanse werkgelegenheids- en inflatiecijfers en vooral de solvabiliteit van de financieele sector, zullen de FED dwingen om haar beleid van rente-normalizering, te zijner tijd, voort te zetten, eerst met ‘hardere’ taal (‘hawkish’ tone) en daarna met meer renteverhogingen dan algemeen wordt verwacht. De geloofwaardigheid van de FED is in het geding. Dus de verkrappingsgeneigdheid (‘tightening bias’) van de FED blijft onveranderd, want het aantal bestuursleden (12 in totaal), dat meerdere rente-verhogingen in 2016 wil doorvoeren, is sinds afgelopen December gestegen met 5 (van 4 naar 9). Het dubbelmandaat van de FED is immers de Amerikaanse werkgelegenheid en inflatie en een breder mandaat dan dat wordt officieel nooit toegegeven. Het laatste cijfer voor kerninflatie (‘Core’) liep op van 1.4 naar 1.7%. De officieele rente-verhoging laat echter even op zich wachten naar aanleiding van de druk van de recente G-20-vergadering in Beijing.

Het is dus oppassen geblazen. Want de Dollar krijgt later weer de wind in de rug, terwijl het recente herstel in de aandelenmarkten, de grondstoffenprijzen en de valuta’s van de Opkomende Markten in de kiem zal worden gesmoord. Daarbij komt, dat effectenkrediet (‘Margin Debt’) sinds Juni, 2015, in een dalende trend verkeert maar nu nog steeds veel hoger is dan de vorige toppen (Juni, 2007 en Maart, 2000). Onderschat het gevolg van de al of niet gedwongen afbouw van dat krediet niet! Een ordelijke daling, dus geen instorting, van opgepompte activa, is de illusie van de eeuw. De kans op een terugkeer van een opgaande aandelenmarkt (‘Bullmarkt’) op kortere termijn, lijkt steeds minder waarschijnlijk. Maar de vooruitzichten voor een verdere opwaardering van 30-jarige Amerikaanse Treasuries blijven uitstekend. De afvlakking van de Rendementscurve (hogere korte en lagere lange rendementen) is nog volledig in tact. Stel je eens voor, de potentieele koopgolf van landen met Negatief Rendement naar Langere Treasuries, die nog op een rendement staan van 2.69%! Een forse daling naar 1.50%, met de daaropvolgende opwaardering, is alleszins denkbaar.

Dit betekent ook, dat de recente opleving in de Goudprijs, na een neergaande trend (‘Bearmarkt’) sinds 2011, voorlopig hoogstwaarschijnlijk niet zal worden voortgezet. Deze neergaande trend blijft in tact, zolang de $ 1345 (in Dollars) niet naar boven is uitgebroken. Maar Fysiek Goud, in de vorm van baren of munten, onder persoonlijke controle, blijft in deze gevaarlijke tijd een essentieel onderdeel van elk vermogen, als verzekering en ongeacht de prijs, ondanks de jarenlange, ‘onverwachte’ structurele deflatie, die voor de deur staat. Zoals die in Japan al 25 jaar bestaat, tegen alle verwachting in.

De toekomstige rol van Goud in het monetaire systeem moet men niet te laag inschatten (zie: Robert Zoellick, ex-President van de Wereldbank:  http://money.cnn.com/2010/11/10/news/international/zoellick_gold_standard/ ). Als het Financieele Systeem moet worden geherkapitalizeerd in een periode van structurele deflatie, dan zal de Gouddekking van het liquide gedeelte van de geldhoeveelheid (‘monetary base’) door de Centrale Bank weer in ere kunnen worden hersteld. Tussen 1932 en 1934 schoot die Gouddekking omhoog van 40% naar 136%. In een periode, waarin de inflatie uit de hand lijkt te lopen, dan zorgt de markt zelf wel voor een forse opwaardering van die Gouddekking. Tussen 1980 en 1982 (inflatie: 15 tot 20%), vloog die Gouddekking omhoog van 50% naar 129%. De huidige Gouddekking van de officieele Amerikaanse Goudreserves, volgens de officeele Goudprijs ($ 42.22/oz.), tegenover de Amerikaanse liquide geldhoeveelheid is nog slechts 7.5%, na de exponentieele kredietexpansie, die in de laatste 25 jaar heeft plaatsgevonden. Wees dus voorbereid op een ultieme crisis in het ongedekte ‘Fiat’- Geldsysteem, dat sinds 1971, na de loskoppeling van het Goud, in een ongedisciplineerde, op den duur niet vol te houden, bubbel is ontaard. Daarom wordt Goud, als rekeneenheid en vermogensobject, al 10,000 jaar algemeen geaccepteerd, omdat ongedekt ‘papier’-geld (ookal is het digitaal!) regelmatig in zwaar weer verzeild is geraakt. Op een gegeven moment vervliegt het vertrouwen in de ‘afspraak’ over een stabiele munteenheid, tussen de autoriteiten en hun onderdanen. De recente, uit de hand gelopen, discussie over het zeer riskante ‘helikopter’-geld, is een teken aan de wand.

Tegelijkertijd zal de bubbel in opgepompt onroerend goed weer barsten. De wereld staat aan het eind van een waanzinnige cyclus in overwaardeerde huizenprijzen, met name in het duurdere segment, in alle grote wereldsteden. Droomhuizen op verschillende toplocaties (Franse Riviera, Londen, New York, Californie en Florida) moeten nu zo’n $ 300 miljoen opbrengen. In de laatste 5 jaar zijn er 51 superhoge, luxe woontorens verrezen in New York, Azie en het Midden Oosten, wat net zoveel is als in de voorafgaande 80 jaar! Dit jaar alleen al worden er nog eens zo’n 27 opgeleverd, terwijl er liefst 144 in aanbouw zijn (FT, 15/3/2016). Het aantal faillissementen van projectontwikkelaars in deze bedrijfstak wordt adembenemend. Verder zal de markt van de 65 miljoen lege appartementen in China (vaak zonder badkamer) eens instorten. De betrokkenen bij de financiering van wereldwijd onroerend goed zullen een flinke, mogelijk noodlottige, slag worden toegebracht.

DIEDERIK SCHMULL

17 Maart, 2016

WESTCLIFF-On-SEA, Essex, U.K.

@@@

110 opmerkingen:

  1. U was er vroeg bij vandaag...Krijg de indruk dat u vwb goud in een spagaat zit...Naar mijn opvatting zijn er twee invloeden, deflatie trend (en lagere goudprijs) en angst voor negatieve rente en alles wat daarmee samenhangt (en hogere goudprijs). De goudprijs wordt dan bepaald door welke invloed=sentiment op zeker ogenblik de overhand heeft. Of zie ik het te simpel ?
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      De Goudprijs was al ruim 4 jaar gezakt, dus een opvering,
      eventueel dankzij 'short'-dekkingen, is geen verrassing.
      Maar de grote Test komt nog, als de FED meerdere
      renteverhogingen WEL doorvoert. De kans op $ 800 tot
      $ 1000 is nog steeds aanwezig. Maar in ieder geval
      VASTHOUDEN.

      DS

      Verwijderen
    2. oke !! dus voorzichtig aan..
      Uw verhaal over de BoJ vond ik erg verhelderend, en ik ben erg benieuwd hoe dat zal eindigen. Is men in paniek in Japan ? :
      http://www.zerohedge.com/news/2016-03-17/extremely-serious-problem-dollar-funding-shortage-hits-record-japan
      marcja

      Verwijderen
  2. Bedankt weer voor de column.
    Euro stijgt bijzonder hard tov dollar laatste dagen zeg.
    En euro beurzen zakken tevens hard sinds 11-en. Te maken met deflatie in 11 landen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dollar zakt tegenover alle munten. Dollarindex 5% onder de bijna 100-top, voor derde keer op een rij. Technisch gezien een mogelijk signaal voor een verdere grote daling richting 80. Goud zou als gevolg daarvan nog wel wat verder kunnen stijgen.

      Verwijderen
    2. @PLOF ANONIEM:

      Op kortere termijn reageert de markt op de beslissing
      om CHINA de hand boven het hoofd te houden door de
      Rente- en dus Dollarstijging uit te stellen (G-20
      overeenkomst in Beijing).

      Een hogere Euro is zeker deflatoir en de ECB staat
      weer in zijn hemd. Haar Superstimulering werd door
      de FED weer ongedaan gemaakt.

      Maar vergeet niet, dat dit slechts een Intermezzo is.
      Rente en Dollar zullen wat LATER stijgen.

      DS

      Verwijderen
    3. @

      http://www.zerohedge.com/news/2016-03-17/another-fed-policy-error-dollar-and-yields-tumble-stocks-slide-gold-jumps

      DS

      Verwijderen
  3. 1345$ is de target en daarna zien we wel. Dan Popescu zegt, als het goud gaat zal er geen houden meer aan zijn en zal iedereen geklopt zijn, want niemand zal nog willen lossen. Zijn voorspelling is dat goud dan in één dag + 500$ zou kunnen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @BO-OSKAR:

      Ik beveel GOUD aan, bij regen of zonneschijn, ongeacht
      de prijs, sinds 1971, zuiver als verzekering, niet als
      belegging. De ENIGE activa, die men gewoon moet
      'wegleggen'. Maar wat in deze 4-jarige Bearmarkt nog
      niet is gebeurd, is de echte capitulatie van de
      Goudkevers. Daarom zing ik nog niet in het koor mee,
      dat het leed is geleden. Die capitulatie zou komen,
      als de Goudprijs naar $ 500.- zou kelderen en de
      helft van de Goudmijnen zou sluiten. Juist omdat
      bijna niemand dat nu ziet gebeuren, houdt ik er rekening
      mee. Toch moet men Goud VASTHOUDEN.

      DS

      Verwijderen
  4. Ja hoor, hier komt Duitsland:

    Topman Bernhard Uppenkamp van Sparkasse Oberhausen noemt het "strafrente voor zeer rijke klanten".

    http://www.telegraaf.nl/feed/25417020/__Duitse_bank_zinspeelt_op_negatieve_spaarrente__.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Die heeft gemakkelijk praten. Maar hij doet het als
      dreigement aan het adres van de ECB. Als hij werkelijk
      dat zou doen, is een bankrun niet ver weg en zal die
      bank zijn deuren niet meer behoeven te openen.

      Tenzij IEDERE bank dat voorbeeld volgt.

      DS

      Verwijderen
  5. Most important chart in the world. $USD
    https://twitter.com/rickschmull

    Keert door de huidige daling van de Dollarindex deze niet weer terug onder de weerstands/steunlijn en zou dat juist niet een aanwijzing zijn voor een veel sterkere daling ?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Alles is mogelijk. Maar de Dollar-index wordt vertekend
      door het gewicht van de Euro:

      Euro (EUR), 57.6% weight.
      Japanese yen (JPY) 13.6% weight.
      Pound sterling (GBP), 11.9% weight.
      Canadian dollar (CAD), 9.1% weight.
      Swedish krona (SEK), 4.2% weight.
      Swiss franc (CHF) 3.6% weight

      Kijk naar de DXY sinds 1967:

      https://www.google.co.uk/imgres?imgurl=https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/54/US_Dollar_Index_from_Stooq_dot_com.png/400px-US_Dollar_Index_from_Stooq_dot_com.png&imgrefurl=https://en.wikipedia.org/wiki/U.S._Dollar_Index&h=357&w=400&tbnid=Q554XLeXGReUQM:&tbnh=160&tbnw=179&docid=17kV7IEA2-aZsM&usg=__L7KjIJs2_ePLLdknz053JCIUzPQ=&sa=X&ved=0ahUKEwiX38XX7crLAhVBDw8KHTaSDmoQ9QEIKDAA

      We zullen zien. Maar Amerika zal het eerste land zijn,
      waar de rente 'normalizeert', dus de kans op een
      STRUCTURELE Dollarstijging van vele jaren is heel groot.
      Vooral als TRUMP het ooit haalt als President.

      Er kan altijd een onderbreking zijn van een trend,
      maar men moet ergens in geloven op de langere termijn.
      Hoe kan men rustig slapen met een wankele Euro,
      die geheel afhankelijk is van een controversieele
      Centrale Bank?

      http://www.tradingeconomics.com/united-states/currency

      (KLIK op MAX)

      DS

      Verwijderen
  6. This Chart Shows the First Big Crash Is Likely Just Ahead:

    http://economyandmarkets.com/markets/stocks/this-chart-shows-the-first-big-crash-is-likely-just-ahead/

    Volgende maand dus?

    Rob


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 9 signs that 2016 looks ominously like 2008 just before the crisis

      https://www.sovereignman.com/trends/9-signs-that-2016-looks-ominously-like-2008-just-before-the-crisis-18879/

      Verwijderen
    2. @ROB:

      Het cruciale niveau lijkt 1800 van de S&P 500.
      Dat wordt dan ook flink bevochten, eventueel
      door het Plunge Protection Team via Futures.
      Maar uiteindelijk werkt dat maar tijdelijk.

      DS

      Verwijderen
  7. http://www.volkskrant.nl/economie/herverzekeraar-munich-re-haalt-geld-van-bank~a4265318/
    Een trend is geboren... biljetten en goud in de kluis..
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Het hoofd van Munich Re heeft ontslag genomen. Misschien
      wel onder druk. Je moet ook erg veel lef hebben om een
      dergelijke stap te nemen. De Nederlandse Bank verbiedt
      zelfs Goud als belegging voor Nederlandse pensioenfondsen.

      DS

      Verwijderen
  8. Merkel Ducks Draghi Call for Clarity, Dodging Banking Union Move

    http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-03-18/merkel-ducks-draghi-call-for-clarity-dodging-banking-union-move

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Het gebruikelijke gezwets. Structurele hervormingen
      bij Nul-groei en excessieve schuld? Vergeet het maar.
      Een echte Bankunie VOORDAT het Europese Bankwezen is
      geherkapitalizeerd? Politiek onhaalbaar.

      De realiteit is, dat Negatieve Rente EN Deflatie een
      GIFTIGE combinatie vormt. De toekomst voor Europa,
      vooral na een verdere RMB-devaluatie en NOG meer
      deflatie, ziet er echt somber uit.

      De EU-bureaucraten (o sorry, Civiele Ambtenaren) zijn
      terecht NERVEUS.

      DS

      Verwijderen
  9. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Geachte heer Schmull, Bert Dohmen redeneert in zijn laatste Wellington Letter dat er nu kans is op onverwachte inflatie (net nu de mainstream analisten een licht deflatie scenario lijken te omarmen). Samen met de onverwacht sterke Philly Fed Index gisteren zou dat een krampachtige reactie bij de FED kunnen veroorzaken (ze reageren immers vaak te sterk en zijn allergisch voor (potentiële) inflatie). Hoe schat u de kans hierop in en zou dat betekenen dat het slim is voor een tijdje een positie in Treasuries (of TLT) te verminderen ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GERRIT DEKKER:

      De laatste inflatie-cijfers in Amerika rechtvaardigen
      een Hogere Rente. Maar het is ook een verkiezingsjaar.
      De elite wil Trump niet in het zadel verheffen.

      De TLT profiteert juist van een Hogere Korte Rente,
      die de economie zou verzwakken. Dus de tijdelijke
      uitstel van die rente-verhoging, is juist een koop-
      gelegenheid voor de TLT. Over 12 maanden is er
      wellicht de lang-verwachte recessie. Daarom lijkt
      het 'traden' van de TLT weinig zin te hebben.

      DS

      Verwijderen
  11. Beste heer Schmull,
    U heeft eerder een bank buiten europa aangeraden om je geld te stallen. Ik vroeg mij af wat uw bezwaren zijn om je geld te stallen bij een amerikaanse bank in Duitsland. Specifiek doel ik op de broker lynx die zaken doet met de citibank. Citibank valt onder de bescherming van de amerikaanse SIPC mocht citibank omvallen.

    https://www.lynx.nl/vragen/bescherming/

    Benieuwd naar uw antwoord

    Grt Robert

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBERT:

      Broker LYNX staat los van Citigroup. Het depot is
      verzekerd via een partner Interactive Brokers.

      https://www.lynxbroker.de/faq/sind-meine-einlagen-bei-lynx-sicher/

      Das Unternehmen hinter dem Forex- und Aktien-Broker LYNX hat seinen Sitz im niederländischen Amsterdam.

      LYNX kann darüber hinaus mit einer Einlagensicherung in Höhe von bis zu 48.000 britischen Pfund punkten. Da es sich nicht nur um einen Forex-, sondern auch um einen Aktien-Broker handelt, sollte auch auf den Schutz des Aktiendepots hingewiesen werden. Dieses ist mit bis zu 30 Millionen US-Dollar geschützt. Sogar Bargeldeinlagen sind mit bis zu 1 Million US-Dollar abgesichert. Finanzielle Ausfälle auf Seiten des Brokers, wie beispielsweise einer Insolvenz des Unternehmens, sind durch die Securities Investor Protection Corporation (SIPC) und Lloyds of London abgesichert. Alle Papiere hält LYNX bei Societe Generale, einer der größten und wichtigsten europäischen Geschäftsbanken.

      http://www.betrugstest.com/lynx-broker/

      Dit is dus een rekening BINNEN Europa.

      DS

      Verwijderen
    2. Kennelijk wel een rekening met veel hogere 'garanties'? Hoe betrouwbaar acht u die in geval van crisis? (SIPC en Lloyds)

      Rob

      Verwijderen
    3. @ROB:

      Een SIPC-garantie kan nooit waterdicht zijn, maar is
      voor de meeste portefeuilles voldoende.

      DS

      Verwijderen
  12. Gaat Mario Draghi zijn boekje te buiten?

    http://www.rtlz.nl/tv/laatste-videos/gaat-mario-draghi-zijn-boekje-te-buiten

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  13. ECB. ''We hebben de fysieke ondergrens nog niet bereikt''.

    http://www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/ecb-rente-kan-nog-lager/ar-BBqDYwl?li=BBoPEwG

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Europa is uitgevonden door de islam

    http://www.volkskrant.nl/buitenland/europa-is-uitgevonden-door-de-islam~a4265929/

    Hans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. lijkt interessant maar ben geen abonne dus kan het niet lezen...
      marcja

      Verwijderen
    2. Misschien werkt het via deze link:

      http://www.volkskrant.nl/buitenland/europa-is-uitgevonden-door-de-islam~a4265929/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=shared%20content&utm_content=paid&hash=6710dfce6f21cbdbbde7a319e140b2bcfa6213e7

      Hans

      Verwijderen
    3. geweldig !! Dank.
      marcja

      Verwijderen
  15. Belgische topman ECB: “Geef iedereen gewoon duizend euro”

    http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160320_02192285

    Hans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jens Weidmann waarschuwt tegen helikoptergeld:

      http://www.nu.nl/economie/4233495/president-duitse-centrale-bank-waarschuwt-helikoptergeld.html

      Verwijderen
    2. Ook gepubliceerd in het FD vandaag. Het feit dat hij via Duitse kranten hier zo ernstig voor waarschuwt geeft aan dat de ECB er serieus aan denkt het in te voeren.
      marcja

      Verwijderen
    3. @ Weidmann, BuBa 1

      Om de Euro te stabiliseren is deflatie (dalende prijzen en lonen) nodig in de GIIPS-landen en inflatie (stijgende prijzen en lonen) in de Noordelijke Euro-landen.

      Duitsland heeft voor zijn economie een veel te goedkope Euro/$. De Euro wordt oa. naar beneden getrokken door het zwakke en te dure economische 'Zuiden'. oa. hierdoor is Duitsland zeer succesvol in export en 'boomt' de economie. Is de werkeloosheid sinds 2005 enorm gedaald. Tekort aan vakmensen. Hierdoor gaan prijzen en lonen in Duitsland stijgen.
      Dat laatste willen Weidmann en Schäuble niet. Dus zorgt Schäuble voor 'Begrotingsoverschot' waardoor de Duitse economie geremd wordt.
      Weidmann komt als Buba-president op voor de Duitse belangen. Duitsland heeft geen huizenprijscrisis gehad zoals Nederland (2008-2016).
      Duitsland heeft ook geen pensioencrisis (Nederland sinds 2008). Zij hebben geen grote (verplichte) pensioenfondsen en vrijwel niets gespaard voor pensioenen.
      Dus is Weidmann tegen verruimend beleid door de ECB.

      De vraag is of het beleid van Weidman goed is voor Nederland. Immers Nederland heeft sinds 2008 2 grote crisissen (die deflationair werken) en Duitsland niet
      Ook heeft Nederland hele grote pensioenspaarpotten. Als door deflatie de activa van die potten krimpen worden de pensioenproblemen groter.
      De Nederlandse economie is enerzijds Rijnlands (Duits) en anderzijds Angelsaksisch (USA, VK) georienteerd.
      De Angelsaksische landen hebben een huizenprijscrisis gehad en de economien na de crisis van 2008 aangejaagd met verruimend beleid door de Centrale Banken.

      Verwijderen
    4. @HANS @ANONIEM @MARCJA:

      Helikoptergeld is het onderwerp van de dag. Dat toont
      aan, hoe wanhopig men wel is. In de praktijk helpt
      het uitdelen van een bepaald bedrag natuurlijk nooit.
      Als het meeste gespaard wordt (zoals het bedrag na de
      olieprijs-daling), dan moet er NOG MEER worden
      uitgedeeld. Totdat het punt wordt bereikt, dat de
      omloopsnelheid van het geld omhoog schiet (geld wordt
      een hete aardappel) en totdat NIEMAND meer voor dat
      geld wil werken (je wil alleen betaald worden in
      valuta's zonder helikoptergeld).

      Waanzin ten top. Economen, die geen kaas hebben gegeten
      van de praktijk. Die nooit verantwoordelijk zijn
      geweest voor het runnen van een echt bedrijf. Theoretici.

      DS

      Verwijderen
    5. @GRIJZE LEEUW:

      Men klaagt over het 'hervedelingsbeleid' van Draghi.
      Maar is dat niet juist het doel van een Monetaire
      Unie? Tot nu toe was de 'herverdeling' van Zuid-
      naar Noord-Europa, welke een ongelofelijk overschot
      kreeg door lagere arbeidskosten. Het heeft weinig
      zin om te praten over, wie de 'schuld' daarvoor
      draagt. De Eurozone is tot nu toe alleen maar
      voordelig geweest voor Duitsland en Nederland,
      terwijl Zuid-Europa door een economische depressie
      met torenhoge schulden werd gesleurd. Zonder
      echte herverdeling, komt er een einde aan elk
      'huwelijk'. Inderdaad, het was altijd al een
      'schijnhuwelijk'. Want de kredietkosten VERSCHILLEN
      in elke lidstaat.

      DS

      Verwijderen
  16. http://www.zerohedge.com/news/2016-03-19/why-trump-triumphs
    Misschien staan we aan het begin van een nieuwe tijd, waarvoor ook in de VS geldt: the end of growth !
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Onderschat niet de vindingrijkheid van de mens, vooral
      niet van Amerikanen, die immers vooroplopen met
      de technologieen van de toekomst. En de relatief
      jongere bevolking, ook belangrijk.

      Na de periode van kredietinkrimping, volgt er weer een
      periode van groei op gebieden, die men zich nauwelijks
      kan voorstellen. Een mens past zich aan. Toen textiel
      in Nederland nagenoeg verdween, was dat niet het einde
      van de groei.

      DS

      Verwijderen
  17. Over de nieuwe EU bail-in regels. In het volgende korte artikel (https://www.ansa.it/english/news/business/2016/02/19/eu-bail-in-rules-risky-for-economy_6d030d81-c6fb-482d-8c8f-6ca8c4b1fd29.html) staat er :"Placing limits on bank purchases on government bonds would increase credit costs and fails to break the link between banking debt and sovereign debt."
    Kan u dit even uitleggen? Dank!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIRK BAUWENS:

      Helaas wordt er niet ingegaan op de achtergrond hiervan.
      Banken hebben 'extra' geld verdiend door de staats-
      obligaties van hun eigen land te kopen, voordat de
      ECB die opkocht ('fontrunning'). Dit wil men nu
      ontmoedigen, maar dat zou de banken potentieel
      geld kunnen kosten.

      DS

      Verwijderen
  18. Like nothing ever happened. Dutch house prices appreciation back to pre crisis levels.

    https://twitter.com/jsblokland/status/711813410657333248

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De markt is TOT ALLES in staat. ER is GEEN GRENS aan
      de 'krankzinnigheid van de massa' (madness of crowds').

      Everything seems rosy just before a bubble bursts but the moment it does, many investors will lose their money and wealth will be transferred from the foolish to the wise.

      NEWTON ging uiteindelijk TOCH FAILLIET:

      http://fifthperson.com/newtons-south-sea-bubble-chinas-stock-market-crash-history-repeats-itself-294-years-apart/

      DS

      Verwijderen
  19. "Een rondvraag langs professionele beleggers met een breder mandaat dan aandelen en obligaties, leert dat zij positief zijn en juist bij elke tik omhoog hun goudpositie vergroten. Goud rendeert evenmin als een goudgerande staatsobligatie en kost zelfs geld om het te kunnen opslaan, maar is wel liquide en maakt portfoliodiversificatie mogelijk. Conclusie? Hoe groter het momentum, hoe hoger de glans."
    http://fd.nl/beurs/1144305/glanzend-momentum
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      GOUD is flink in achting gestegen bij mensen, die
      ik hoogacht. We hebben dan ook een meerjarige Bearmarkt
      achter de rug, dus (bij-)kopen, zeker voor de langere
      termijn, kan weinig kwaad. Toch houd ik nog rekening
      met een onverwachte terugslag bij de volgende crisis.

      DS

      Verwijderen
  20. America: under the hood of the bankrupt hegemon.

    http://journal-neo.org/2016/03/06/behind-the-facade-america-the-bankrupt-hegemon/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Helaas is het artikel wat 'gekleurd' voor politieke
      doeleinden. Naast de schuld, moet gekeken worden naar
      de waarde van de activa. Er zijn vele manieren om
      de NETTO activa te meten, maar dan blijkt, dat het
      plaatje er, gemiddeld, veel beter uitziet.

      Household net worth fell from 2007 to 2009 by a total of $17.5 trillion or 25.5%. This was the equivalent loss of one year of GDP.[7] By the fourth quarter of 2010, the household net worth had recovered by a growth of 1.3 percent to a total of $56.8 trillion. An additional growth of 15.7 percent is needed just to bring the value to where it was before the recession started in December 2007.[2] In 2014 a record breaking net worth of $80.7 trillion was achieved.[8]

      https://en.wikipedia.org/wiki/Wealth_in_the_United_States

      http://www.financialsamurai.com/average-net-worth-is-huge/

      http://www.financialsamurai.com/the-average-net-worth-for-the-above-average-person/

      DS

      Verwijderen
  21. http://fd.nl/blogs/1144624/een-geheim-valuta-akkoord-in-sjanghai
    een geheim valuta akkoord... geen verdere stijging dollar
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Men moet altijd sceptisch blijven over zo'n 'geheim'
      uitgelekt akkoord. De G-20 heeft ongetwijfeld geleid
      tot een TIJDELIJKE onderbreking van de cyclus in
      FED-renteverhogingen. Maar inmiddels lijkt die
      rente-stijging weer waarschijnlijker in April a.s.

      DS

      Verwijderen
    2. http://www.zerohedge.com/news/2016-03-23/china-sends-fed-warning-devalues-yuan-most-2-months
      Dreigt China werkelijk ??
      marcja

      Verwijderen
  22. ABNAMRO analist(Georgette Boele) voorspelt einde opgaande trend van de dollar.Volgens haar is het beleid van de Europese en Japanse Centrale Bank niet agressief genoeg om de euro en de yen omlaag te trekken en de dollar een zetje te geven,Bovendien zorgen de verbeterde vooruitzichten voor de grondstofprijzen en opkomende markten ervoor dat de dollar het zwaarder heeft.De analist zet in op een nieuwe trend,waarbij eerst volatiliteit centraal staat en op de lange termijn een neerwaartse beweging voor de dollar.
    Voor wat het waard is.Misschien een mening van dhr.Schmull?

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Komt nog bij dat de langere termijn grafiek van de dollarindex na 3 toppen rond de 100 inmiddels technisch rijp is voor een grote daling richting 80.
    Ook voor wat het waard is.
    Maar:Berichtgeving over geheim akkoord + Fundamentele redenen voor daling op langere termijn + Slecht technisch beeld = voldoende voeding voor selffulfilling prophecy ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Mijn mening over de Dollar blijft onverminderd POSITIEF.
      Na ruim 30 jaar van verzwakking, was er een keerpunt na
      2008. Sindsdien is de wereld veranderd: het is een wereld
      van topschuld (Peak Debt'), welke al of niet gedwongen
      moet worden ingekrompen. Demografie speelt daarbij
      ook een grote rol. 80% van de wereldschuld is in
      Dollars, wat een 'short' is op de Dollar, die 'gedekt'
      moet worden. Verder is de Amerikaanse betalingsbalans
      drastisch aan het verbeteren. De STRUCTURELE opgaande
      trend in de Dollar, met onderbrekingen - soms van
      jaren - lijkt nog 20 tot 30 jaar te zullen duren.
      Slecht nieuws voor de rest van de wereld, want dat
      betalingsbalanstekort financierde de wereldhandel.

      Elke zwakte in de Dollar is een koopgelegenheid.
      Vergeet niet, dat de DXY wordt vertekend door de Euro,
      want 99% van de valuta's devalueert t.o.v. de Dollar.
      Het herstel in grondstoffenprijzen en Opkomende
      Markten is TECHNISCH , NIET fundamenteel. Oh nee,
      deze trends duren heel lang, nog jaren. De HARDE
      landing in Opkomende Markten, inclusief China,
      komt nog! Deflatie is structureel, ondanks alle
      sprookjes van de spreekbuizen.

      De Euro en de Yen zullen zakken als een baksteen,
      zodra 'echte' schuldmonetizatie plaatsvindt met
      helikoptergeld. Dat laatste gebeurt eigenlijk al in
      Japan, maar de Yen wordt nog gesteund door het
      grote overschot.

      DS

      Verwijderen
  24. @

    Neem even de tijd om dit lange, maar zeer nuttige artikel
    te lezen over de BINARY OPTIONS/FOREX FRAUDE via internet/
    telefoon:

    http://www.timesofisrael.com/the-wolves-of-tel-aviv-israels-vast-amoral-binary-options-scam-exposed/

    Dus het is OPPASSEN GEBLAZEN voor 'software systemen', etc
    NIET DOEN.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DS Hartelijk bedankt meneer Schmull. Door het lezen van dit artikel kwam ik er vandaag achter, dat mijn "broker" andere koersen hanteert dan de real time koersen. Bij mij was de DAX min 1,12% terwijl bij de realtime koersen de Dax min 1,52% aangaf.
      Met vr.gr. Rob

      Verwijderen
    2. @Rob je bent niet de enige.

      http://www.forexfox.nl/forum/plus500-algemeen/10837-achterdochtig-en-vreemd-loss-call-trades-met-plus500.html

      Verwijderen
    3. @ROB @MARTIN STOKMAN:

      Ze komen er eerlijk voor uit, hoe onbetrouwbaar ze
      wel zijn! Dit is trouwens 'industry practice' en
      de goegemeente wordt gewoon beetgenomen:

      We act as a counterparty in Transactions conducted on the Trading Platform

      DS

      Verwijderen
    4. @DS @Martin Het "bedrijf" citeert:
      The prices we offer on the Trading Platform might not be the best prices available and we may offer different prices to different users.

      Ongelofelijk dat deze praktijken gewoon mogen bestaan. Dit platform bestaat al vanaf 2008 en is in vele landen beschikbaar.
      Voetbalspelers dragen hun naam.

      Maar ja, als de AFM toch niet optreedt!

      AFM-baas: ’We zijn de Consumentenbond niet’

      Amsterdam - De Autoriteit Financiële Markten is er om erop toe te zien dat de financiële sector het klantbelang voldoende centraal stelt, maar zal de consument niet tot in den treuren beschermen.

      http://www.telegraaf.nl/dft/geld/consument/25462352/__AFM-baas___We_zijn_de_Consumentenbond_niet___.html

      Met vr.gr., Rob

      Verwijderen
    5. Toch ongelofelijk, dat je clubnaam hieraan verbindt.

      http://www.businesswire.com/news/home/20150107005132/en/Plus500-signs-Official-Sponsor-Atl%C3%A9tico-Madrid-Football

      Rob

      Verwijderen
  25. OPMERKELIJK.De regering in Rome wil GARANTIES gaan geven om het banken mogelijk te maken slechte leningen te bundelen en te verkopen.Dit moet het mogelijk maken dat de Italiaanse banken voor zo'n 200 miljard euro aan slechte leningen omzet en herverpakt in nieuwe waardepapieren.Die zouden op hun beurt weer verhandeld kunnen worden,waardoor de slechte leningen van de bankbalansen verdwijnen.
    Aldus een artikel in het FD van vandaag.
    Overigens moet de Senaat zich nog over de wet buigen,maar het Huis van Afgevaardigden heeft het voorstel onder grote druk van president Renzi(Aftreden)gisteren aangenomen.
    Vraag aan de heer Schmull:kan deze rommel uiteindelijk ook bij de ECB belanden?

    BeantwoordenVerwijderen
  26. De Italiaanse regering, die zelf failliet is, gaat aan failliete banken garanties geven. Klinkt als een schitterend idee.

    Mrgalak

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ Mrgalak:'De Italiaanse regering, die zelf faillet is'

      - Waarom is de Italiaanse regering failliet?
      - Hoe vaak is Italie in de geschiedenis failliet geweest?

      Verwijderen
    2. @

      Men kan een faillissement heel lang voor zich uitschuiven.
      Maar schuld verdwijnt nooit. Ook niet met het toekomstige
      'helikoptergeld' en eventuele schuldmonetizatie. Want
      DAN gaan we met z'n allen tegelijk failliet (geld wordt
      waardeloos).

      DS

      Verwijderen
  27. Beste heer Schmull, ik ben het roerend met u eens. Al sinds de kredietcrisis ben ik defensief v.w.b. beleggen. Tegelijkertijd heb ik de bullmarkt gemist.

    Ook al wijzen alle signalen op een meltdown, in de tussentijd, door het agressieve beleid, lijkt er toch nog behoorlijk wat te verdienen.

    Dat maakt het spel zo vreemd. We dansen op de vulkaan tussen de olievaten...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Het is echter altijd aan te bevelen om een GESPREIDE
      vermogensportefeuille erop na te houden, maar om af
      en toe het accent te verleggen naar aggressief/
      defensief -- Risk-On/Risk-Off.

      De timing van een Meltdown is echt onmogelijk, maar
      men kan zijn eigen dierlijke instincten daarop
      instellen, zodat men bij het uur U niet in zijn hemd
      staat.

      DS

      Verwijderen
  28. @

    CLIVE MAUND: GOUD en ZILVER naar beneden, DOLLAR naar boven:

    http://www.gold-eagle.com/article/gold-market-update-dollar-soon-turn

    Hij is een knappe waarnemer.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze ook...

      http://www.marketwatch.com/story/buying-gold-in-2016-is-like-buying-stocks-in-1941-2016-03-18
      marcja

      Verwijderen
    2. http://www.zerohedge.com/news/2016-03-27/marc-faber-warns-gold-will-be-most-desirable-currency-terror-spreads
      marcja

      Verwijderen
  29. http://fd.nl/werk-en-geld/1143819/dwaze-dagen-op-de-huizenmarkt
    waar gaat dit eindigen ?
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Frankrijk overtreft begrotingsdoelstelling

    Nederlandse economie is terug op niveau van voor kredietcrisis

    Het gaat blijkbaar weer goed?

    BeantwoordenVerwijderen
  31. PBOC in paniek, ruim een half jaar geleden. Wat voor incompetente lieden zijn daar aan de macht, Heer Schmull:

    http://beurs.com/2016/03/23/centrale-bank-china-stuurt-paniekmail-naar-fed/108446

    vr. gr. Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Dat 'staatskapitalisme' onder leiding van een Politburo
      alles in de hand zou kunnen houden, lijkt een illusie.
      Ook China zal op een gegeven moment worden onderworpen
      aan de wetten van de 'echte' marktwerking.

      Een dergelijk systeem moet echter wel brood en spelen
      blijven opleveren, anders wankelt het. In een systeem,
      waar slechts enkelen het voor het zeggen hebben, zal
      gegrepen moeten worden naar het instrument van
      toenemende onderdukking, zodra het allemaal tegenzit.

      DS

      Verwijderen
  32. Heer Schmull, een vooruitziende blik van Kiyosaki:

    http://www.marketwatch.com/story/rich-dad-author-says-the-market-collapse-he-foresaw-in-2002-is-coming-2016-03-23

    Heeft u wel eens gehoord van deze man?

    vr.gr. Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      KIYOSAKI timmert al jaren aan de weg en staat bekend
      om zijn 'Get Rich Schemes', voornamelijk via onroerend
      goed. Zijn kijk op de aandelenmarkt is minder
      gezaghebbend, maar we zitten wel op 1 lijn. Zijn
      mening heeft wel gewicht. Onder de vele boeken, zijn
      er ook twee met Donald Trump: MIDAS TOUCH en WHY WE
      WANT YOU TO BE RICH:

      http://www.amazon.com/Robert-T.-Kiyosaki/e/B001H6GV90

      DS

      Verwijderen
  33. Nederlandse pensioengerechtigden steunen Griekenland en Italië

    https://www.ftm.nl/artikelen/nederlandse-pensioengerechtigden-steunen-griekenland-en-italie

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LOES:

      Bedankt! Mee eens. Het is uitstel van executie. Maar
      natuurlijk zijn landenfaillissementen op den duur
      niet meer te vermijden. Ondertussen vindt dit uitstel
      plaats over de ruggen van de spaarders. Maar ja, er wordt
      gesteld, dat er anders een meerjarige depressie zou zijn
      geweest. Dat is juist. Maar uitstel is GEEN AFSTEL.
      Als conservatieve, lange termijn belegger, zal men
      zich NU daarop moeten voorbereiden. Dat neemt niet weg,
      dat men toch af en toe in de markt wat kan verdienen,
      voordat het zover is.

      DS

      Verwijderen
  34. De kerninflatie blijft maar stijgen. Vanaf welk punt wijzigt u uw visie ten aanzien van inflatie/DEFLATIE verwachtingen.

    http://www.tradingeconomics.com/united-states/core-inflation-rate

    Grt Robert

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBERT:

      De neergaande trend in de PCE-inflatie sinds 1981, is
      nog volledig in tact:

      http://www.advisorperspectives.com/dshort/updates/PCE-Price-Index.php

      Ik ga pas rechtop zitten, zodra we zouden doorschieten
      naar 2% tot 4%. Maar DAN wordt de cyclus van rente-
      verhogingen versneld, wat de kans op een recessie
      vergroot.

      Structurele deflatie lijkt echter op den duur
      onvermijdelijk, vooral als het spel van oppompen
      van de Centrale Banken tegen de muur loopt.
      Dat oppompen is hetzelfde als een TIJDELIJKE
      verdoving, voordat de echte operatie (SCHULDDEFLATIE)
      al of niet noodgedwongen plaatsvindt.

      Zelfs helikoptergeld kan de neergaande trend in inflatie
      slechts vertragen, NIET omkeren. De reden is, dat
      de 'vlucht' uit geld veel sneller wordt dan de uitgifte
      van helikoptergeld (ALS dat ooit gebeurt). Als 'geld'
      wordt geweigerd als betaalmiddel, stort de economie in.

      DS

      Verwijderen
    2. @ROBERT:

      GARY SHILLING:

      inflation worriers tend not to look beneath the headlines to acknowledge that the CPI measure considerably overstates inflation. Many quality improvements aren’t reflected in prices, despite what are called hedonic quality adjustments designed to capture improved performance. A new laptop, for example, may cost the same as its predecessor but have 10 times the computing power. Also, the CPI has fixed weights and doesn’t reflect the fact that when oranges are cheaper than apples, people buy more oranges.

      http://garyshilling.blogspot.co.uk/2016/03/deflation-worries-are-not-over.html?utm_source=feedburner&utm_medium=twitter&utm_campaign=Feed:+GaryShillingBlog+%28Gary+Shilling+blog%29

      DS

      Verwijderen
    3. Dank! Respect voor Gary shilling!

      Aanleiding van mijn vraag was het verhitte debat tussen Schiff vs Dent.

      https://www.youtube.com/watch?v=zoEyqhMEABk
      (de echte discussie start na 9 min)

      Hierin wordt de probleemanalyse gedeeld echter de verwachtingen naar de toekomst zijn totaal anders.

      Beide plots zijn interessant om te volgen in de huidige markt. Welke van de twee zal zich ontvouwen?

      Grt Robert



      Verwijderen
    4. Toch wel een raar Verhaal cpi kent al zoveel manipulatie mogelijkheden....als je deze redenering volg, kun je een laptop 100 maal sneller maken, 10 maal duurden en nog een zwaar negatief effect op cpi hebben....leuk als je dan alleen die snellere laptops kunt kopen....de overheid kan ook voor ons bepalen dat appels plotseling 10 keer zo lekker zijn, wel 5 keer zo duur....en dus ook een lagere inflatie veroorzaken....we gaan aan complexiteit ten onder....mensen begrijpen dingen niet meer, dus kun je ze alles wijsmaken....kijk naar het oekraiene referenden....iedereen liegt.....peter

      Verwijderen
    5. Excuses voor de domme spelfouten...peter

      Verwijderen
    6. Bij kwaliteitscorrecties wordt niet alleen gekeken of apparaten 100 maal zo snel zijn geworden, maar moet ook rekening worden gehouden met gewijzigde normen. Men verwacht tegenwoordig dat apparaten steeds sneller en beter worden, anders werken de nieuwste toepassingen niet.

      En wat betreft die appels en goedkopere sinaasappels: wegingen worden tegenwoordig jaarlijks aangepast aan gewijzigde consumptiepatronen, voornamelijk vanwege steeds sneller gaande technologische vernieuwingen die het consumentengedrag sterk veranderen.

      Verwijderen
    7. Waar hebben we het eigenlijk over....een systeem om inflatie te monitoren, waar in het mandje de posten energie en gezondheidszorg NIET waren opgenomen....en waarop politici desgevraagd reageerden..."goh, is dat inderdaad zo"....onze wereld is een "wegmoffel, ontken, lieg en facade-"wereld geworden...kijk naar de ongekende en catastrofale blunders rond de brusselse aanslagen, kijk naar het gelieg van Van der Steur gisteren....je moet gewoon niet te ver doorgraven, anders schrik je je het lazarus....dan zie je heel snel de rot...overal en alles....peter

      Verwijderen
  35. Voor iedereen op aarde $70 miljoen als Rothschild zijn vermogen deelt

    http://worldunity.me/voor-iedereen-op-aarde-70-miljoen-als-rothschild-zijn-vermogen-deelt/

    loes

    BeantwoordenVerwijderen
  36. http://www.zerohedge.com/news/2016-03-26/japans-finance-minister-accidentally-reveals-how-it-all-ends-war
    Oorlog voor Japan als mogelijke optie..
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Als de Grote Klap toeslaat, dan zijn er mogelijke
      militaire avonturen te verwachten. In die bepaalde
      regio, maakt Noord-Korea iedereen steeds nerveuzer.
      Een 'pre-emptive' strike?

      DS

      Verwijderen
    2. Je ziet de toekomst werkelijk gitzwart Diederik....en ik ban bang dat je helemaal gelijk hebt....peter

      Verwijderen
  37. De Telegraaf: 'Helikoptergeld' direct voor consument stimuleert groei wél:

    Aantal stemmen : 687
    Eens, het uitdelen van geld werkte in het verleden als laatste redmiddel : 12%

    Eens, naast andere ingrepen is helikoptergeld een sterke aanvulling : 18%

    Oneens, er is geen bewijs dat helikoptergeld groei aanjaagt : 32%

    Oneens, het instrument is veel te drastisch : 38%

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gaat helikoptergeld onze economie redden?

      https://www.ftm.nl/artikelen/gaat-helikoptergeld-onze-economie-redden

      Loes

      Verwijderen
    2. @LOES:

      Let vooral op TEN DAM:

      Wat volgens Ten Dam nodig is, is een terugkeer naar de basis: ‘We moeten Back-to-the-basics met het nemen van een onvermijdelijk verlies en maatregelen treffen ter stabilisering van het financiële stelsel.’ Ten Dam acht een kwijtschelding van (een deel van) de schuldenberg van de zwakke eurolanden dus onvermijdelijk. Hij vervolgt: ‘Dat lijkt mij de enige manier om de boel nog te kunnen redden. Helikoptergeld zal de laatste stap zijn voordat het systeem instort. Nieuwe, (gedekte) munten zullen dan ontstaan,’ verwacht de onafhankelijk onderzoeker.

      (Het is vijf voor twaalf)

      DS

      Verwijderen
  38. Is het niet slim om nu in onroerend goed fondsen te investeren in USA:
    bv WPG (WP Glimcher ) Dividendrendement 10% waar vind je dat??
    streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Het valt op, dat de 50 grote SWF's (staatsfondsen), met
      $ 6500 miljard aan activa, hun belang in eerste klas
      onroerend goed ook nu nog uitbreiden. Het Noorse
      Oliefund, met $ 830 miljard, is van plan om $ 41.5 miljard
      te beleggen in deze beleggingsklasse, wat wel enkele
      jaren in beslag zal nemen.

      Maar WP GLIMCHER richt zich op winkelcentra. Als men
      daaraan deelneemt, moet men zich extra bewust zijn
      van de structurele crisis, die zich daar, wereldwijd,
      afspeelt. Hoog rendement betekent veel meer risico.
      Het aandeel is al 50% gedaald en dat rendement lijkt
      op de tocht te staan. Riskant.

      DS

      Verwijderen
    2. @STREETRUNNER:

      En pas vooral op dure, LUXE FLATS, met name in NEW YORK:
      hele moeilijke jaren staan voor de deur!

      In New York today, the Manhattan skyline absolutely filled with construction cranes, something we haven't seen in this town for quite some time.
      Real Estate Weekly notes that 70 cranes dotted the Manhattan market in 2015, twice as many as the year before, and almost seven times the number of cranes currently working in Los Angeles. They are mostly devoted to high end condos.

      The U.S. Treasury Department's recent mandate that the identity of foreign buyers be made known, for purchases above $3 million, could be discouraging overseas investors from buying pricey real estate. And that could have a dramatic impact on sales going forward.

      http://www.cnbc.com/2016/03/28/this-real-estate-market-is-about-to-crash-commentary.html

      DS

      Verwijderen
    3. @ WPG

      De Yahoo grafiek:
      http://finance.yahoo.com/echarts?s=WPG#{%22range%22:%222y%22,%22allowChartStacking%22:true}

      Koersontwikkeling laatste 2 jaar:
      * WPG -/- 54,5%
      * DJ + 5,5%

      Verwijderen
  39. (SEAMAN)(!): Contrary To Consensus Opinion, The Chinese #RENMINBI May RISE In Next Few Years, Due To PENT-UP DEMAND
    http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-03-28/china-bull-who-beat-99-of-all-bond-funds-says-yuan-drop-is-over-imc6kr1v

    Interessante visie en contrair met uw devaluatieverwachting van de Chinese Renminbi !?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Seaman heeft een indrukwekkende staat van dienst. Men
      moet dus met zijn mening rekening houden. Het is een
      kwestie van touwtrekken: Chinese kapitaalvlucht welke
      zou kunnen worden gecompenseerd door wereldwijde,
      institutionele beleggingen in de veelbelovende
      Chinese obligatiemarkt. Daarnaast is de eenstemmigheid
      over een RMB-devaluatie reden voor enige voorzichtigheid.
      Wie weet, kan China deze dans voorlopig ontspringen.
      Maar uiteindelijk lijkt de sterke overwaardering van
      de RMB de doorslag te geven. Overwaardering kan echter
      nog jaren duren.

      DS

      Verwijderen
  40. China Bull Who Beat 99% of All Bond Funds Says Yuan Drop Is Over

    http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-03-28/china-bull-who-beat-99-of-all-bond-funds-says-yuan-drop-is-over-imc6kr1v

    BeantwoordenVerwijderen
  41. It ticks up approximately 600€ per second Greece.

    http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece

    Slechts 5.184.000 Euro per dag.

    BeantwoordenVerwijderen
  42. http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/japan-industrieproduktion-bricht-im-februar-um-6-2-prozent-ein-a-1084587.html
    Niet best ! Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
  43. Europa kraakt...

    https://www.iex.nl/Column/173174/Europa-kraakt.aspx?utm_source=IEX_DagelijkseNieuwsbrief&utm_medium=e-mail&utm_campaign=

    Grt Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  44. Ipsos Poll - French Presidential Election 1st round 2017:

    Le Pen 27%
    Sarkozy 21%
    Hollande 16%

    BeantwoordenVerwijderen
  45. A few examples of why the Fed may doubt that the acceleration in core inflation so far this year is sustainable

    https://twitter.com/boes_/status/715298315127037953

    BeantwoordenVerwijderen
  46. Oops... bij een doorbraak van eur/usd van 1.141 ligt de weg naar 1.20 ruim open volgens technische analyse FXwire
    :-(

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Commentary –

      Euro is best performer this week, gaining mainly on weaker Dollar. Our longer term target for Euro to reach easy as high as 1.20 against Dollar. However in the short run it might find resistance around 1.141 area.

      Verwijderen
  47. Geachte heer Schmull,
    Met een Euro/USD richting 1.20 en verder(?) komt de mogelijkheid in zicht voor het invoeren van The Matheo Solution van Andrê Ten Dam. Kan in een weekend ingevoerd worden schijnt: een gemeenschappelijke euro met de mogelijkheid van wisselkoersen in combinatie met een nationale munt : de redding van de Euro én Europa!
    Was is uw mening hierover?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ZLAND21:

      Naarmate het Europees Project van de laatste 50 jaar,
      inclusief de EURO, steeds meer in twijfel wordt
      getrokken (zie de eerste bestaanscrisis in 2012),
      zullen de dromers ALLES bedenken om het einde van
      deze valuta zonder land, voor zich uit te schuiven.

      Maar het blijft een illusie, net zoals de 150
      vorige monetaire unies van verschillende landen
      op een fiasco zijn uitgelopen. Europa wordt
      helemaal geen Euroland, want ieder land heeft
      decennialang om haar soevereiniteit gevochten
      en van 'convergentie' is geen sprake. Er is eerder
      sprake van debiteurenlanden, die steeds verder
      onder het juk komen van crediteurenlanden.
      De Euro en de Eurozone zijn slechts hersenschimmen
      en hebben in werkelijkheid NOOIT bestaan.

      DS

      Verwijderen
  48. Het ziet er naar uit dat de Euro nog een lang leven krijgt, wellicht valt ie helemaal niet ! Toont zich ijzersterk ondanks alle spanningen in de EU ! Advies voor investering in dollars ipv euro faalt.
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen