Translate

woensdag 2 december 2015

HOCUS POCUS

HOCUS POCUS

Het brutale, magische en steeds minder effectieve oppompbeleid van Centrale Banken van de laatste 20 jaar heeft de Grote Klap tussen 2000 en 2002 en ook die van 2007 tot 2009, niet kunnen voorkomen. Maar tot nu toe kon een jarenlange economische depressie worden bezworen. Uiteindelijk bepaalt echter de spontane markt, waar vraag en aanbod met elkaar een confrontatie aangaan, wat er werkelijk gebeurt. De Zwitserse Nationale Bank vervulde een voortrekkersrol in de onafgebroken, negatievere officieele rentes. Hypotheeknemers hadden zich al warm gemaakt voor het ondenkbare: door de banken betaald worden voor het afsluiten van een hypotheek! Het tegendeel geschiedde. De Zwitserse banken verhoogden de hypotheekrente in 2015. Dit was het gevolg van de gestegen kosten voor het afdekken van risico’s (‘hedging’) bij het inkrimpende verschil (‘spread’) tussen de korte en lange rente, wat immers de kredietverlening subsidieert (‘riding the yield curve’). Tegelijkertijd is de eerste Zwitserse bank al overstag met het doorberekenen van een negatieve, boete-rente op deposito’s. Het effect hiervan wordt dramatisch. Spaarders laten zich niet zomaar beroven. Banken zullen dan de tent moeten sluiten. Het is toch duidelijk, dat alle Hocus Pocus van Centrale Banken een averechts effect heeft en tot ernstige instabiliteit leidt. Dus hoelang nog, voordat de koers van het monetaire beleid moet worden gewijzigd, met alle gevolgen van dien? Ooit gehoord van ‘detox’?


Ondertussen weten echte slimme beleggers wel beter. De obligatie- en grondstoffenmarkten geven allang onmiskenbare signalen af van de komende verslapping van de wereldeconomie, wat de Centrale Banken ook wel of niet doen. Een bekende indicator, de bandbreedte (‘spread’) tussen de 10-jarige en de 2-jarige Treasury is alleen al in het laatste jaar met 40% teruggelopen (korte rente stijgt, langere rente blijft onveranderd of daalt), wat juist het einde inluidt van een kredietcyclus. Er is sprake van toenemende kredietverkrapping, getuige de afkoeling in de markt van leningen met een buitengewone hefboomwerking (CLO’s, Collateralized Loan Obligations) - populair bij fusies en overnames - en in de markt van hoog-renderende, riskante rommelobligaties (‘High Yield’ Junk Bonds). De markt ruikt onraad en houdt steeds meer rekening met een stijging van het aantal faillissementen. De vele kleinere beleggers in deze landmijnen, worden straks weer geschoren.

Stel je voor, als er een stormloop komt op obligatiefondsen, die vol zitten met dit soort vuurwerk. Kleinere beleggers dachten nog wat extra rendement te verdienen in deze tijd van nul-rente, zonder zich bewust te zijn van de grote risico’s van verhandelbaarheid. Men krijgt of een fractie terug van de geschatte waarde of, men moet, ingeval van sluiting, jaren wachten op een eventuele uitkering. Dagelijkse verzilvering van bezit kon toch al nooit worden gegarandeerd (lees de kleine lettertjes), maar die illusie werd door de financieele sector wel levendig gehouden. Bovendien is het riskante uitlenen van aandelen en obligaties (‘securities lending’) nog nooit zo sterk in zwang geweest als tegenwoordig. Banken lenen gewoonweg veilige en minder veilige stukken om te voldoen aan de nieuwe regels van kapitaalvereisten (Basel III)! De tegenpartij-risico’s worden geheel uit het oog verloren. De vindingrijkheid van de financieele sector kent geen grenzen, als het aankomt op rendement. Om de Centrale Banken te verzoeken om deze hete aardappelen op te kopen om een paar beleggingsgiganten van de ondergang te behoeden, lijkt dit keer in dovemansoren te vallen, ondanks de machtige lobbies. De ‘redding’ van de grootbanken 7 jaar geleden was politiek al heel gevoelig en een herhaling daarvan lijkt twijfelachtig. Ondanks het feit, dat de meeste noodkredieten inmiddels wel zijn terugbetaald.

Maar weet het feest in de meeste aandelenmarkten, na 7 lange jaren, niet van ophouden? De S&P 500 index is echter tot nu toe dit jaar niet gestegen. Meer dan ooit was de waardevermeerdering geconcentreerd in een steeds kleiner aantal peperdure aandelen (Facebook, Amazon, Netflix, Google, Priceline, Ebay, Starbucks, Microsoft en Salesforce), die inderdaad in 2015 met gemiddeld 60% omhoogschoten. Apple liet het dit jaar echter afweten. Ook de MSCI World index is dit jaar gedaald (in Dollars), met uitzondering van de Japanse Nikkei index, die 10%, in Dollars, wist aan te trekken. Laten we maar zwijgen over de internationale olie- en mijnbouwsector! Overigens is succes in aandelenmarkten helaas voorbehouden aan een hele kleine minderheid van hardwerkende beleggers. Dat komt, omdat er in de geschiedenis maar een heel klein aantal, vaak tijdelijke, winnaars blijken te zijn. Daarom is beleggen zo frustrerend voor miljoenen van goedbedoelde beleggers. Een recente studie (Kestel - CLSA) wees op het feit, dat tussen 1983 en 2006 (23 jaar!)(tijdens een grote economische opleving), 75% van 3000 Amerikaanse aandelen geen enkel rendement hadden opgeleverd!

Voorlopig is het schijnbare monetaire en valutabeleid alles wat de klok slaat. Men vergeet echter, dat het rentewapen slechts een onderdeel vormt van dit beleid. De Bank of Japan (BOJ) is momenteel gefocussed op de geldhoeveelheid. De Amerikaanse Federal Reserve lijkt wel degelijk de bedoeling te hebben om de duizenden miljarden van opgekochte obligaties als percentage van het Bruto Nationaal Product te verlagen van 25% naar 20% binnen 2 jaar. De Bank of England (BOE) heeft dat percentage in de laatste 2 jaar al verminderd van 21% naar 19%, wat een vorm van verkrapping is, net zoals de steeds strengere kapitaalvereisten voor het bankwezen.

De Europese Centrale Bank (ECB), echter, geconfronteerd met de laagste economische groei in 25 jaar, zet alles op alles om het tijdperk van superlage, negatieve(!) rente en van kwantitatieve verruiming (QE) te verlengen. De Euro zal als internationale reserve-valuta daardoor verder inboeten, wat de verrassend lagere weging in het SDR-mandje van het IMF al aangeeft. De daling van 13% tegenover de Dollar alleen al in 2015, was het scherpst in 10 jaar. Twaalf Europese landen hebben nu negatieve rente! Zelfs Italie, met een van de hoogste percentages van staatsschuld ten opzichte van het Bruto Nationaal Product ter wereld, kon leningen met een negatieve rente in de markt plaatsen. De wanhopige ECB lijkt haar negatieve boete-rente nog verder drastisch omlaag te moeten brengen, om de Euro verder naar beneden te drukken en om de internationale deflatoire krachten tegen te gaan. Dit is absurd! Niemand hield negatieve rente vroeger voor mogelijk, totdat het werkelijk gebeurde. Als iemand dit ziet als een gezond teken, dan graag even het vingertje opsteken. Er heerst een mentaliteit van: zolang er nog niets misgaat, is alles tot nu toe goed en wel. Te gek voor woorden! De Eurostoxx 50 index, die nog steeds 25% lager staat dan het hoogtepunt 8 jaar geleden, kan daarom ondertussen best wat hoger worden. Europa is echter het noodlottige proefkonijn, dat het financieele systeem zal doen springen.

Tegelijkertijd is de Euro niets anders dan Hocus Pocus en is dus straks voorbij. Dacht men nu werkelijk, dat Duitsland genegen is om nog meer soevereiniteit af te staan terwille van meer integratie en centralisatie, en vooral van het gezamenlijk delen van schuld (‘debt mutualisation’) in de Eurozone? Een veel hechtere fiscale, economische en bankunie is immers voor de Euro vereist om de volgende crisis te overleven. Toch geven Frankrijk, Italie en Spanje, welke goed zijn voor 50% van het BNP in de Eurozone, duidelijk te kennen om onder het begrotingspact (‘fiscal compact’) van 2012, uit te willen komen. Begrijpelijk, met de verkiezingen in aantocht, het enorme vluchtelingenprobleem, de uitbreiding van militaire acties in het Midden-Oosten en straks de wellicht massieve devaluatie van de Chinese Yuan. Wat redelijk lijkt voor Noordelijk Europa, lijkt totaal onredelijk voor Zuid-Europa. Hoelang houdt men alle ballen in de lucht in een regio met zovele tegengestelde belangen? Wankelt het vrij reizen in Europese ‘Unie’ (‘Schengen’) nu ook al? De Eurozone en de Europese Unie lijken een onmogelijk project op stapel te hebben gezet. Bovendien is De Euro in de 19 verschillende lidstaten nooit hetzelfde geweest, getuige het enorme verschil in kredietrente binnen de Eurozone. De Euro bestaat nog alleen in de dromen van idealisten. Op een gegeven moment kunnen de Eurozone en de Europese Unie, die alleen bestaan bij de gratie van algemene overeenstemming en eindeloos gedelibreer, de crisissen niet meer aan.

Dus het devies voor de langere termijn luidt: elk ‘technisch’ herstel in de Euro is een verkoopgelegenheid en elke zwakte in de Dollar is een koopgelegenheid. Als er teveel eenstemmigheid heerst, dan moet men altijd voorbereid zijn op een tijdelijke reactie, maar niet noodzakelijkerwijs op een structureel keerpunt. Daarbij komt, dat Amerikaanse Treasuries hun attractie behouden, zolang hun rendement het hoogst is van de staatsobligaties in de belangrijkste landen (G-7) en ook het hoogst in 80% van alle ontwikkelde landen. De vooruitzichten voor de langere Treasuries blijven uitstekend, naarmate het Amerikaanse begrotingstekort verder inkrimpt, de uitgifte van Treasuries wordt teruggebracht (naar schatting met 27% in 2016!) en wordt verschoven van langere naar kortere termijn (van Notes naar Bills). De wereldvraag naar kortere termijn Treasuries loopt de spuigaten uit, vanwege de noodzaak om kasgeld te parkeren in veilige, verhandelbare havens. Duizenden miljarden van het overschot in Noordelijk Europa, alsmede van talloze staatsbeleggingsfondsen ('Sovereign Wealth Funds’) zullen in de komende jaren, in toenemende mate, hun weg zoeken naar Amerika, naarmate de tijden moeilijker worden.

Tenslotte, waarom een mens wakker maken, zodat hij ongelukkig wordt? Is het niet veel beter als hij niet weet, hoe de vork echt in de steel zit en als zijn vrijheid aan banden wordt gelegd? De mens wordt vaak beduveld, waar hij zelf bijstaat. Sportprestaties worden opgevijzeld door doping, voetbalwedstrijden worden gefixt, belastingen worden ontweken of ontdoken, rentes, prijzen en markten worden gemanipuleerd, concurrentie wordt uitgeschakeld door quasi-monopolies, omkoperij tiert welig en uiterst winstgevende oorlogen worden aangemoedigd door ‘valse vlag’ operaties. De meest lucratieve activiteiten oefenen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op de zucht naar gewin. Vandaar de decennia-lange samenwerking tussen geheime diensten en onderwereldfiguren in, met name, de drugshandel, momenteel de meest winstgevende tak van sport. Wee je gebeente, als je uit de school klapt! Maar waar is de fundamentele goedheid van de medemens gebleven? Of heeft dat in wezen nooit bestaan? Is de wereld daarom weer gedoemd om af te glijden in extreem rechtse, linkse of godsdienstige dictaturen? Wordt er weer geroepen om een ‘sterke man’ , een ouderwetse ‘caudillo’? Vergeet echter nooit, dat vrijheid kostbaarder is dan brood, wat velen pas ontdekken, zodra slavernij weer heeft gezegevierd.


DIEDERIK SCHMULL


2 December, 2015


Westcliff-On-Sea, Essex, U.K.

@@

78 opmerkingen:

  1. Belangrijk is dus om je eigen micro-wereldje zo prettig mogelijk te houden naast alle nare feiten en gebeurtenissen op onze aardbol!

    Onderstaand ziet er ook bepaald niet rooskleurig uit:

    " Brazil Releases Shocking GDP "Obituary": "It's Mutated Into An Outright Depression," Goldman Exclaims. "

    http://www.zerohedge.com/news/2015-12-01/brazil-releases-shocking-gdp-obituary-its-mutated-outright-depression-goldman-exclai

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      In een paar jaar zijn inflatie en rente in Brazilie verdubbeld en rijst
      haar externe Dollarschuld de pan uit, terwijl de Real instort.

      China's beloofde infrastructuur-investeringen van $ 50 miljard +
      kunnen wat helpen, maar dergelijke investeringen in talloze andere
      opkomende landen zijn waarschijnlijk al ernstig 'onder water'.

      http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2015/12/economic-backgrounder

      http://www.bbc.co.uk/news/business-32747454

      DS

      Verwijderen
  2. Een verlaagde rating voor grote amerikaanse banken vanwege dat de overheid niet meer als reddingboei wil fungeren http://www.nu.nl/economie/4176128/sp-verlaagt-ratings-grote-amerikaanse-banken.html Gaan andere landen dit volgen of moeten zij wel?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      S&P heeft de credit ratings van banken overal ter wereld voortdurend
      verlaagd. Dit betekent hogere financieringskosten. Het is echter niet
      zo, dat de overheid buiten spel blijft. Alleen de kans daarop wordt
      kleiner, als aandeelhouders, obligatiehouders en depositohouders
      er eerst voor moeten opdraaien. Maar de val van een grote instelling
      mag het systeem niet in gevaar brengen, dus dan springt de
      overheid wel degelijk bij.

      http://ww2.cfo.com/credit/2015/11/sp-puts-largest-u-s-banks-credit-watch-negative/

      DS

      Verwijderen
  3. Een bijzondere dag met de AEX van een procent in de plus naar 3 procent in de min.
    Tovenaar Draghi doet 'Whatever it takes' maar in ogen van beleggers is het niet genoeg.
    Komt er volgens mij op neer wat u ook altijd noemt., dat de deflatoire krachten zo groot zijn dat je het echt niet tegen kunt houden. Wat uitstellen kan maar dan komt het net zo hard terug.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PLOF:

      De verwachtingen voor de stimuleringsacties van de ECB waren veel
      te hoog. De Bundesbank stak daarvoor waarschijnlijk een stokje voor.
      Dus vele speculanten moesten hun posities draaien. Arme Hedge Funds.

      DS

      Verwijderen
  4. Goldman Sachs told us ECB rate cut will take EURUSD to 1,03

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. http://www.zerohedge.com/news/2015-12-03/crushed-goldman-fx-strategist-speaks-we-badly-misread-meeting

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      De trade Short Euro/Long Dollar was op een gegeven moment een
      'crowded' trade, met teveel eenstemmigheid, zoals hierboven in
      het artikel van de blog reeds vermeld. Dan volgt altijd een
      gedwongen koerswijziging van de speculanten.

      Daarnaast is de ECB met kwantitatieve verruiming gedwongen om
      allerlei stukken te kopen, die steeds controversieeler zijn geworden.
      Het is de Duitsers een gruwel. Draghi heeft beperkte speelruimte.

      DS

      Verwijderen
  5. Wat zal dan de euro/usd koers verder gaan bepalen en verwacht u die pariteit nog
    in 2016 ?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Die pariteit komt later, als men er minder in gelooft. Misschien
      verhoogt de FED de rente toch niet en dan zet de correctie in
      de Dollar zich nog even voort. De Euro is weliswaar ondergewaardeerd
      voor Duitsland, maar overgewaardeerd voor Zuid-Europa.
      Het overschot van Noordelijk Europa zorgt ervoor, dat de daling
      van de Euro minder snel gaat dan men hier en daar wenst.
      De daling van de Euro was in 2015 al fors genoeg, dus een
      tegenbeweging was te verwachten.

      DS

      Verwijderen
  6. hadewych von mises4 december 2015 om 16:40

    Heer Schmull, wat denkt u van deze visie van AEP ?
    http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/12014821/Elite-funds-prepare-for-reflation-and-a-bloodbath-for-bonds.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Bedankt! Maar ik ben het met Ambrose ONEENS. Net zoals met
      degenen, die nu nog onroerend goed kopen op de duurste plekken
      ter aarde.

      De (gedwongen) teruggang in FX-reserves en in de besparingen is
      juist DEFLATOIR, niet inflatoir. Het geeft aan, dat de natuur zijn
      werk doet en dat de deflatoire krachten ervoor zorgen, dat opgepompte
      activa weer terugkeren naar hun historische waarde.

      Negatieve rente en rendementen werken juist averechts: financieele
      instellingen gaan dan failliet en de rente op hypotheken en bedrijfs-
      kredieten, etc, zal dan moeten stijgen, anders redt de financieele
      sector het niet. Dit gebeurt al in Zwitserland. Als DIE rentes stijgen,
      dan gaan heel veel spelers kopje onder en dat is nog MEER
      deflatoir. Pas op voor professoren (Keynes, Friedman, Bernanke)
      en economen (idem) met hun theoretische modellen. De praktijk
      pakt heel anders uit!

      Het is begrijpelijk, dat de meesten nog niet geloven in structurele
      deflatie. Want dan doen zij geen oog dicht, als zij excessieve schuld
      met zich meedragen.

      Vele staatsobligaties zullen in de volgende crisis 'failliet' gaan
      (bijvoorbeeld door de afloopdata te verlengen, zoals Mussolini deed),
      maar Amerikaanse Treasuries lijken de storm te zullen doorstaan.
      Reken maar!

      DS

      Verwijderen
  7. Je gaat gelijk krijgen Diederik...daarom voelt alles op het ogenblik zo onwerkelijk....niemand lijkt het door te hebben, politici schateren en liegen gewoon door, spreken sussende woorden en de meute slikt werkelijk ALLES, media idem....bizar, onwerkelijk alsof werkelijk niemand ooit iets van verleden gehoord, laat staan geleerd heeft.....massa hypnose?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Dat klopt. Dat is meestal zo. De beleidsmakers hebben een
      agenda, dus schijn bedriegt meestal. Bovendien doet de
      werkelijkheid pijn. Het leven is al zo kort.

      DS

      Verwijderen
  8. hadewych von mises6 december 2015 om 09:15

    Heer Schmull,even concreet: uw voorkeur gaat uit naar treasuries en kasgeld. Kasgeld kan evenwel de prooi worden van bail-ins (oplossing?: zoveel mogelijk kleinere bedragen spreiden over zoveel mogelijk banken ?). Treasuries alléén ? : alle eieren in één mand ? Alternatieven : alsnog (indien schuldenloos) investeren in opbrengstvastgoed ? Andere alternatieven ? Wat zouden concreet uw adviezen zijn in deze deflatoire omgeving?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het bij elkaar optellen van rekeningen/deposito's bij verschillende banken tot één 'garantiebedrag' is een te verwachten volgende logische stap van overheden in het nauw.

      Verwijderen
    2. @HADEWYCH VON MISES:

      Een gespreid vermogen is altijd nog het beste. Dat
      betekent dus ook kwaliteitsaandelen en onroerend goed.
      Maar dat vermogen moet tegenwoordig overwogen zijn
      in Kasgeld, verspreid over vele grootbanken, in vele
      landen. De kans op bailin moet worden verkleind door
      het belang in Treasuries, korte en lange. En dan gewoon
      blijven zitten tot de afloop, dus geen nominaal
      verlies. Wel Ups en Downs tussentijds. Maar de
      rendementen zijn nog royaal vergeleken met vele andere
      veel zwakkere landen. Dus kans op forse koerswinst,
      als men maar geduld heeft.

      Onroerend goed, liefst hypotheekvrij, en aandelen, dienen
      als buffer, als er onverhoopt een tegenbeweging plaats-
      vindt naar boven, om welke reden dan ook (het
      onwaarschijnlijke 'hyperinflatie'-scenario). Als het
      instort, is het altijd iets waard, maar die instorting
      komt onverwachts. Het is een zwarte zwaan, wat bijna
      niemand ziet aankomen.

      Oppassen voor exotische beleggingsproducten! De grootste
      uitdaging wordt verhandelbaarheid (liquidity), welke
      nu al zienderogen vermindert. Vele beleggingsfondsen
      en zeker ETF's zullen voor kortere of langere tijd niet
      kunnen worden verkocht. Men krijgt een papiertje.

      DS

      Verwijderen
  9. Hypotheeknemers hadden zich al warm gemaakt voor het ondenkbare: door de banken betaald worden voor het afsluiten van een hypotheek! Het tegendeel geschiedde. De banken verhoogden de hypotheekrente in 2015.

    Geachte heer Schmull,

    Bovenstaande kan ik niet plaatsen.

    Hypotheeknemer = geldgever (bank). Hypotheekgever = geldnemer(klant).

    Rente tarieven zijn medio 2015 juist flink gedaald en niet gestegen.
    (NHG) tarieven een van de groot banken in jan. 2015: variabel 2.45%/5 jaar 2.5% /10 jaar 2.95/15 jaar 3.5% en 20 jaar 3.6%.
    Dezelfde tarieven medio december 2015: 1.95%/2.0%/2.2%/2.65% en 2.85%

    Begrijp ik iets niet goed?

    Dank voor uw reactie.

    Natasja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @NATASJA:

      Er werd duidelijk gesteld, dat de hypotheekrente in
      ZWITSERLAND stijgt, maar wellicht LATER ook in Nederland:

      "Both credit conditions and savings rates have been decoupled from the market interest rate.
      Loans are now too expensive, while the rate of interest on savings is too high. Borrowers are
      subsidizing savers," says Dr. Roger Stettler, retail banking expert at EY.

      http://www.ey.com/Publication/vwLUAssets/EY_News_release_FSO_low_interest_rates_retail_banks_2015/$FILE/EY-News%20release-FSO-low%20interest%20rates-retail%20banks-2015.pdf

      DS

      Verwijderen
  10. 'Contraire' visie van 4 december uit de Pantelis-stal, waar u (DS) ooit nog eens digitaal gebivakkeerd heeft.
    U zult er onderhand wel moe van worden?

    Beste belegger,

    U voelde het wellicht al een tijd aankomen: we waren niet zo blij met de prestatie van onze positie in TLT, Amerikaanse 20-jarige staatsobligaties. De ETF kwam amper van z’n plek, ondanks alle volatiliteit in de markten. De veilige haven van weleer is niet meer.

    We verkopen onze posities in Amerikaanse obligaties

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Geen probleem. Het kan best zijn, dat de TLT weer even
      in de wachtkamer gaat, zoals in 2013. Het gaat echter
      om de langere termijn trend. Die trend blijft heel gunstig,
      vooral als, zoals gewoonlijk, bijna iedereen de
      inflatie en rente weer ziet stijgen. Zo'n valse start
      zijn we gewend. Verder is het eenvoudigweg ongelofelijk,
      dat men de onbetrouwbare werkeloosheidscijfers serieus
      neemt. Dit zijn geen goedbetaalde volle banen, zoals
      vroeger! Het leven bestaat nu vooral uit 'opdrachten'
      op deeltijdbasis en veel minder inkomen.

      Wat gebeurde er ook weer met die grondstoffenprijzen?

      DS

      Verwijderen
  11. Geachte heer Schmull

    Ik vroeg me af of u kortlopende Zwitserse staatsobligaties als verdere diversificatie met eventueel wisselkoerspotentieel interessant vindt. Indien ja, welke producten zijn beschikbaar op de NL markt ?

    Alvast bedankt voor uw reactie.

    Mrgalak

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MRGALAK:

      Kortlopende Zwitserse staatsobligaties zijn nu alleen
      voor speculanten, niet voor beleggers. Tot 10 jaar is
      negatief rendement, wat alleen zin zou kunnen hebben,
      als men een verdere stijging verwacht van de Zwitserse
      Frank. Zoiets 'vanzelfsprekends' komt meestal niet uit,
      omdat er een kink in de kabel komt, zoals een extra
      boetebelasting op geld van niet-ingezetenen.

      DS

      Verwijderen
    2. @MRGALAK:

      http://www.cnbc.com/2015/01/27/how-to-profit-from-negative-bond-yields.html

      DS

      Verwijderen
    3. Zijn er precedenten voor een boetebelasting op buitenlanders houders van staatsobligaties in "beschaafde" landen ?

      Verwijderen
  12. Gratis geld voor de inwoners in Finland...!

    http://www.zerohedge.com/news/2015-12-06/it-begins-desperate-finland-set-unleash-helicopter-money-drop-all-citizens

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Als eventuele vervanging van het systeem van uitkeringen,
      met Utrecht straks ook als een proefballon.

      http://www.independent.co.uk/news/world/europe/finland-plans-to-give-every-citizen-800-euros-a-month-and-scrap-benefits-a6762226.html

      Een interessant probleem wordt, waarom men nog eigenlijk
      zou willen werken. Prestige? Verder moet er iets worden
      geproduceerd, dat geld opbrengt, anders is het allemaal
      geen lang leven beschoren.

      DS

      Verwijderen
  13. Ik zag vanochtend dit ZH artikeltje.....is natuurlijk totale onzin....iedere week lanceert erg ergens iemand wel een onzinplan...heli-geld wordt gewoon het verspoepelen van austerity.....begrotingstekorten op laten lopen....politici gaan dan vertellen....jongens de rente staat toch op nul, dus een veel groter begrotingstekort maakt niet uit....en iedereen slikt het als zoete koek en iedereen is blij....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Het lijkt serieus, omdat men denkt, dat het basisinkomen
      minder oplevert voor de werkzoekende, waardoor men
      eerder een baan accepteert:

      http://money.cnn.com/2015/12/07/news/economy/finland-basic-income-800-euros/index.html?sr=twcnni120715finland-basic-income-800-euros/index.html0536PMStoryLink&linkId=19383063

      DS

      Verwijderen
  14. Na het delokaliseren van de industrie, wordt nu de dienstensector, via het internet, gedesintermedieerd. Waar zal de welvaart dan vandaan komen, vraagt deze auteur zich af. Hij haalt de Sismondi aan en stelt voor dat de overheden, samen met de privé, langetermijnplannen opstellen en gezamenlijk investeren in bepaalde sectoren. Wat denkt u ervan ? http://blogs.lecho.be/colmant/2014/11/effondrement-%C3%A9conomique-apr%C3%A8s-lindustrie-les-services-que-faire.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIRK BAUWENS:

      Dit stuk is veel te pessimistisch. Natuurlijk verdwijnt
      de 'oude' industrie, wat men ook doet, met zijn voordelen
      en nadelen (verontreiniging/werkgelegenheid). De trend
      naar services, deeltijdbanen en entrepreneurship heeft
      ook grote voordelen en vooral de nieuwe generatie speelt
      er allang op in (zie de 'nomads', die overal ter wereld
      werken met hun laptop). Maar de enorme doorbraak op het
      gebied van technologie & biotechnologie staat nog voor
      ons. Die aandelen zijn nog peperduur, maar het is wel de
      toekomst. Als men die boot niet wil missen, dan moet
      men investeren in specialistische opleidingen, die tot
      Silicon Valleys leiden, en NIET in sterfende industrieen,
      zoals staal, etc.

      De wereld kan een Grote Klap, vanwege excessieve schuld,
      weliswaar niet ontlopen, maar DAARNA komen de voordelen
      van digitalisering, etc.

      DS

      Verwijderen
  15. Er verscheen recent opnieuw een artikel van de BIS waarin gewaarschuwd werd voor een renteverhoging door de FED. Kunt u uitleggen waarom de BIS waarschuwt tegen het beleid van de individuele centrale banken terwijl de raad van bestuur van de BIS onder meer bestaat uit die centrale bankiers ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De BIS waarschuwt constant. Ook voor de Subprime crisis
      van 2008. En de Centrale Banken lijken er geen aandacht
      aan te besteden. Maar in werkelijkheid 'dekken zij zich
      in'. Dus als het spel van de verhoging van risico's en
      rendement uiteindelijk misgaat, dan kan de BIS zeggen:
      we hadden toch gewaarschuwd? Dus niemand krijgt
      uiteindelijk de schuld van een onverantwoordelijk
      monetair beleid!

      DS

      Verwijderen
  16. @

    Over TLT en OLIE: de instorting van grondstoffenprijzen ZET
    ZICH VOORT. Deflatie BREIDT ZICH UIT:

    Touching as high as 2.30% earlier in the session, the 10-year Treasury yield has tumbled all the way to 2.21%. The move comes with the major averages lower by more than 1%, led by the energy sector's near-5% decline as oil plunges below $38 per barrel.The flow into the safety of government paper is in contrast with the continued exit from high-yield.Next week's Fed rate hike in the face of plunging commodity prices (it's not just oil headed south) and signs of strain in credit markets should make for interesting reactions.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  17. @

    Sta hierbij maar even stil:

    (DE WINTER): STILTE VOOR DE STORM?

    Het vrije Westen bestaat echt – nu nog wel. Maar de vormen van religieuze waanzin die we dachten te hebben overwonnen, zijn springlevend. Of je nou een Iraanse ayatollah, een Arabische imam of een ultraorthodoxe jood hoort, de goeien daargelaten (ja, die bestaan ook), ze zijn vaak bezeten van ficties vol hel en verdommenis en een pervers verlangen naar allerlei Apocalypsen waarin ze elkaar uitroeien.

    Ondertussen zijn de Europese landen overmeesterd door een andere oligarchische elite die in Brussel een revolutie bedrijft zonder dat de betrokken volken daarvan weet hebben – het is een uniek proces, en je weet dat deze machtsgreep tot een tragische implosie zal leiden; het is een kwestie van tijd.

    De zon schijnt, de winkels liggen vol en toch is er iets gaande – we voelen het, we weten dat het dreigt, maar we kunnen het niet grijpen. Beleven we het einde van onze vrijheden en de opkomst van de oligarchische elites, die onvermijdelijk met elkaar in conflict komen en dus oorlogen uitlokken?

    http://www.telegraaf.nl/premium/avond/24338701/__Stilte_voor_de_storm__.html?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_campaign=twitter

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  18. @

    Dus de FN van Marine Le Pen overweegt INVOERING van een NIEUWE
    FRANSE FRANK naast de Euro?

    un passage au nouveau Franc Français couplé à un euro monnaie commune dans la zone euro.

    http://www.frontnational.com/2014/08/la-france-malade-de-leuro-monnaie-unique-et-de-lausterite-de-bruxelles/

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  19. http://247wallst.com/banking-finance/2015/12/08/china-and-japan-continue-to-liquidate-us-treasury-holdings-what-it-means/

    speelt blijkbaar ook. tekent dit problemen china en japan? streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      China lijdt aan kapitaalvlucht en heeft moeite om de
      koppeling met de Dollar te handhaven, dus de daling
      van haar deviezenreserves en dus de verkoop van haar Treasuries zal zich voortzetten. Omdat de helft van
      haar reserves 'illiquide' is, moet er straks een besluit
      worden genomen over een grootscheepse Yuandevaluatie t.o.v.
      de Dollar, misschien wel 50% in de komende paar jaar.
      Dit is het zwaard van Damocles boven de wereldeconomie,
      want dan kan de rest van de wereld niet meer concurreren.

      De Japanse devaluatie is ook nog lang niet afgelopen en
      de verkoop van haar Treasuries gaat door.

      De verkoop van Treasuries behoeft GEEN invloed te hebben
      op de Treasury-rendementen. De Treasury ontvangt hiervoor
      geen extra geld. Treasury-rendementen kunnen juist verder
      dalen, als er een wereldrecessie opdoemt. Bovendien zijn
      er andere partijen (banken, Noord-Europeanen,instellingen)
      die schreeuwen om meer Treasuries, vooral omdat de uitgifte
      in 2016 fors lijkt te verminderen. Er is een tekort aan
      veilig papier, geschikt voor onderpand voor derivaten, etc.
      Treasuries financieren het begrotingstekort NIET in een
      land met een zwevende wisselkoers en een eigen munt. Dat
      is anders in de Eurozone, waar de ECB de zaak ('tijdelijk'?)
      vertekent door haar opkoopprogramma.

      De export van deflatie door devaluatie zal op een gegeven
      moment tegen een muur aanlopen en handelsbarrieres
      zijn het automatische gevolg. En het einde van de
      Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dat zou de deflatie versterken en de Treasury-rendementen doen instorten.

      Daarom lijkt de eenstemmigheid over een rente-verhoging
      door de FED in December ONTERECHT. Er is weer enorm
      gegokt op zo'n verhoging, dus die speculanten zouden flink
      kunnen worden uitgekleed.

      DS

      Verwijderen
  20. http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/staatsanleihen-politiker-wollen-geheimpakt-der-notenbanken-offenlegen-a-1066796.html
    Interessante ontwikkeling over opkoopprogramma nationale centrale banken
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      De ondoorzichtigheid is inderdaad ongelofelijk. Als ooit
      de Eurozone het niet meer haalt, is het duidelijk, dat de
      prijs heel hoog wordt. Het kan 10 jaar duren, voordat
      Europa hierover heen komt. Gebeurt het daarom niet?
      ELKE Unie, die zo wankel in elkaar zit en over zo weinig solidariteit beschikt, kan toch alleen maar schipbreuk lijden!

      DS

      Verwijderen
  21. Ik lees ergens : negatieve rentes op Italiaans staatspapier : is dat geen gedroomde short ? Of kan je daarop niet short gaan ? Zo ook de opleving nu in de euro : leveraged shorten ? Of zijn dat grote derrivatenrisico's ?
    Mvrgr POl

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ik lees ergens : negatieve rentes op Italiaans staatspapier : is dat geen gedroomde short ? Of kan je daarop niet short gaan ? Zo ook de opleving nu in de euro : leveraged shorten ? Of zijn dat grote derrivatenrisico's ?
    Mvrgr POl

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @POI:

      SHORT gaan is alleen weggelegd voor doorgewinterde
      professionals, die tegen een stootje kunnen.

      Daarom is short gaan voor de gemiddelde belegger sterk
      af te raden, want men kan gelijk krijgen, alleen niet
      op het gewenste tijdstip.

      De zogenaamde EURO CARRY TRADE, die in de hand werd
      gewerkt door de ECB met haar talloze beloftes, die
      NIET waargemaakt werden, heeft de speculanten een
      gigantisch fortuin gekost. Dat komt ervan, wanneer men
      aan de lippen hangt van Centrale Banken!

      Natuurlijk is negatief rendement op Italiaans papier
      belachelijk en natuurlijk staat de Euro nog veel te hoog
      (niet voor Duitsland en Nederland, trouwens), maar
      niemand weet hiervan op het juiste moment profijt te
      trekken.

      DS

      Verwijderen
  23. @ DS

    Ik ben zot van beleggen, frontier markets en wildlife/ dieren, met daarbij een grote afkeer van decadente luxe (Dubai, Rusland etc.)

    En in dit verband, vond ik dit artikel wel aardig:
    http://www.economist.com/news/china/21679745-jade-tea-and-tibetan-mastiffs-feel-chill-wind-politics-chinas-faltering-luxury-goods?fsrc=scn/fb/te/bl/ed/chinasfalteringluxurygoodsmarkethitslocalbusinesseshard

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gewoon bodem kopen die Tibetaanse mastiff honden..

      Ik kon natuurlijk niemand dit unieke investerings idee à la "Schmull Focus" ontzeggen :)

      Verwijderen
  24. Overigens, weinig rabo talk hier.... Of heb ik dat hier gemist :)
    Elders genoeg voer voor gesprek. Zie reacties bij dit artikel:
    http://www.nu.nl/ondernemen/4179887/rabobank-schrapt-in-komende-jaren-9000-banen.html

    Wel, nu.nl staat wel bekend om zn onzinnige commentaren van lezers. Maar geloof dat er dit keer ook wel echt serieuze mensen waren die niet echt door hebben wat er aan de hand is.

    Alles is de schuld van graaiende bankiers en overbetaalde topbestuurders.

    Weinigen lijken door te hebben dat alles het gevolg is van 1 Rabobank. En waar dat vandaan komt !

    En dat er bij "1 Rabobank" natuurlijk afvloeingen gaan volgen. Immers, elke cooperatie had zn eigen Marketing, HR, OR, ICT afdeling, eigen systemen en eigen management (waarin nu een grotere span of control kan komen). En als marketeer vond ik ook de, ook weer lokale, marketingbudgetten best ruim = elke cooperatie heeft zijn tijdschrift, sponsort de lokale hockeyclub(s) en paarden evenementen en investeren in hun eigen apps.

    Je wilde niet weten wat je ziet als al die ORs dan ineens naar Utrecht moesten. En deels liep Rabo toch ook achter de feiten. Elke concurrent (ABN, Van Lanschot, ABN Meespierson etc.) had bijv. al lang zijn afdeling beleggen gecentraliseerd.

    En hoewel de rabo zich de laatse tijd wel TE VEEL verschuilt achter "de klant gaat digitaal" schijnen klanten zich ook te weinig realiseren dat er ook een echte robotisering/ automatisering slag plaatsvindt.

    En dan die (hypotheek)kredieten die "men" niet meer krijgt, waarover de publieke opinie klaagt...Geloof dat niemand zich realiseert dat we echt te veel op de pof leven/ hebben geleeft.

    In ieder geval zijn deze nieuwsberichten en bijbehorende commentaren vd publieke opinie wel een bevestiging van uw (oude) visie = de Ned bankensector is te groot, populisme stijgt onder groeiende ontevredenheid bij bevolking en toenemende robotisering/ automatisering.

    2e vind ik wel een beetje serieus gevaarlijk worden...terwijl ik echt wel een beetje rechts ben

    Anyways,...het is een tragedie voor de ontslagen medewerkers. Toevallig vorige week discussie met oud- ABN bankier nav het "1 Rabobank" nieuwsbericht. Toen al gezegd dat dit zou gebeuren, incl. juiste schatting van de omvang ! :) Volgens hem kon dat niet... alles was al bij die 10.000 van 2 jr al meegerekend/ afgevloeid... Geloof dat weinigen realiseren hoe inefficient rabo is in vgl. met bijv. multinationals.

    Maar wat opvallend is en blijft... "1 Rabobank" = 1x bankvergunning = 1 x deposito garantiestelsel. Toch?
    Ik hoor daar niemand over...
    En ik weet dat er bij private banking actief geadviseerd is om vermogens over meerdere cooperaties te spreiden. Bijv. Rotterdam, Dordrecht. En dat de klant in de veiligheid van deze spreiding "geloofde".... Vond ik toen al wassen neus.


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    2. Beetje lang verhaal geworden... :)

      Maar eigenlijk dekte dit FD verhaal, uit oktober, al gewoon de lading:
      http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:eomYVQXInc0J:fd.nl/ondernemen/1122618/rabobank-verandert-van-koploper-in-aanhaker+&cd=1&hl=en&ct=clnk&gl=nl

      Verwijderen
    3. @SCHUMPETER:

      Er is allang sprake geweest van een enorme overcapaciteit
      in de financieele sector. Teveel banken, teveel verzekeraars, teveel beleggingsfondsen (liefst 29,000 in Europa tegenover 9,000 in geheel Amerika!).

      De financieele sector, vooral in Europa, is in de laatste decennia uitgegroeid tot een waterhoofd, vanwege vrijgevige schuldverlening, speculatie en wanbeheer. De risico's zijn nauwelijks beheersbaar. Talloze financieele instellingen hebben een balans, die een veelvoud is van de nationale economie. Geen wonder, dat de FED met haar laatste QE in wezen de Europese banken overeind hield, wat weer staat te gebeuren (vanwege de $ 9000 miljard, die Europese banken hebben uitgeleend aan de wankelende Opkomende Markten).
      Weer? Misschien dit keer niet. Het Amerikaanse politieke klimaat is veel isolationistischer geworden en Europa zal zijn eigen boontjes moeten doppen. Dat betekent een algehele, ondenkbare sanering.

      Kijk eens naar de boetes van tientallen miljarden, betaald door de Europese banken voor fraude met Libor, Money Laundering, FX etc. Tja, dit kan niet meer worden herhaald.
      Dus nu moet men wel door de zure appel heen bijten.

      In de toekomst, zal de financieele sector een schaduw worden van hun 'gouden' tijdperk van weleer, zoals ondergetekende al jaren geleden stelde. Toen ondergetekende in die sector begon in 1969, was het echt piepklein. Daarna waren alle remmen los, vooral na 1980. Nu is de tegenbeweging aan de gang.

      DS

      Verwijderen
    4. Zoals u al enkele malen gesteld heeft, door de zero rente politiek is ook de speculatie alsmaar toegenomen want er moet altijd IETS verdiend worden.Mij verwondert het dan ook dat het nog lang duurt vooraleer het bij en of andere grootbank , hedge fund of zelfs verzekeraar grondig misloopt. Veronderstel bv dat er al heel veel geld 'vergokt'/kwijtgespeeld is door verkeerde inschatting van de evolutie van de grondstoffenprijzen.Veel fondsen schermen ook dikwijls met afdekking van posities maar vraag mij ook af welke nieuwe AIG al die 'zekerheden' moet uitbetalen. Heb ook het idee dat de fondsenindustrie zich enkel kan rechthouden door voortdurend op zoek te gaan naar nieuwe kopers (de man in de straat is ook aan de beurt) want koersen kunnen enkel nog hoger getild worden door ofwel meer volk aan te trekken ofwel hogere risico's op te zoeken...

      Verwijderen
    5. @ANONIEM:

      Terechte vraag! Verliezen hangt men niet aan de grote klok. Maar vele bekende hedge funds hebben het allang heel moeilijk. Interessant wordt, welke instellingen in het vuur komen te staan bij de volgende crisis. Er is grote kans, dat het dit keer vooral beleggingsinstellingen worden, die moeten worden bevroren, vanwege gebrek aan verhandelbaarheid.

      DS

      Verwijderen
  25. @

    Het eerste beleggingsfonds heeft de opvragingen (redemptions)
    al opgeschort! Velen zullen volgen:

    (DEALBOOK): NO MORE REDEMPTIONS! Confirming FEAR, That Lack Of #LIQUIDITY May Cause A RUN ON ASSET MANAGERS. Wow

    http://www.nytimes.com/2015/12/11/business/dealbook/high-yield-fund-blocks-investor-withdrawals.html?smid=tw-share&_r=0

    (SNYDER): Focus On The COLLAPSING #JUNK BOND MARKET, Which Also Preceded The 2008 CRISIS. Are You READY?


    http://www.washingtonsblog.com/2015/12/guess-happened-last-time-junk-bonds-started-crashing-like-hint-think-2008.html

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Is er bij uw laatste stuk niet juist sprake van foute timing> Ik lees ook dit verhaal. Maar geloof niet dat het verstandig is om mee te doen! streetrunner
    http://finance.yahoo.com/news/billionaire-investor-greatest-energy-investing-152450730.html;_ylt=AwrC1DEdc2pWTngARJyTmYlQ;_ylu=X3oDMTE1MjZwZWpnBGNvbG8DYmYxBHBvcwMxMAR2dGlkA1ZJRFFCQ0tfMQRzZWMDc2M-

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Een tijdelijke, technische opvering in energie is altijd
      mogelijk. Maar de neergaande trend kan nog heel lang, nog
      vele jaren duren. Het vangen van vallende messen heeft
      alleen zin bij een heel lange horizon.

      Men moet dividendverlagingen in energie-aandelen afwachten,
      net zoals die nu ook plaatsvinden bij de mijnbouw. Verder
      is er een mogelijke wereldrecessie, waarschijnlijk als
      gevolg van de devaluatie van de Yuan.

      Dus nog tijd genoeg om te handelen. De pijn in deze sector
      wordt nog zeer onderschat, omdat heel Wall Street tot voor
      kort juist positief was (Goldman Sachs: $ 150.- olie!).

      Olie kan nog naar $ 10.- tot $ 20.-, de marginale kostprijs,
      net zoals in de jaren '90, niet zo heel lang geleden.

      Zie, Carlyle en anderen in Wall Street, MOETEN wel iets
      zeggen om zaken te blijven doen. Maar voordat zij tot
      actie overgaan, kan het nog wel even duren.

      DS

      Verwijderen
    2. Deze olie-grafiek vind ik interessant, het patroon lijkt structureel en is niet te vergelijken met 2008.
      Toen stortte de prijs in. Nu is er ook nog regelmatig een opleving.

      http://www.chartoftheday.com/20151209.htm?H

      Verwijderen
    3. @GRIJZE LEEUW:

      Leerzame chart! Een $ 20.- is nu een reeele mogelijkheid,
      ondanks tijdelijke bewegingen naar boven, vanwege het
      dekken van 'short'-posities. Men moet de Iraanse olie
      afwachten, plus de reactie op het tekort aan opslag voor
      olie. Er is nog heel weinig opslag-capaciteit, terwijl
      de olie-productie nog nooit zo hoog is geweest. De
      laatste cijfers voor de olie-vraag geven wat soelaas,
      maar dit lijkt een trein zonder remmen. Er komt een
      moment, dat men olie tegen afbraakprijzen moet verkopen,
      als men het niet meer kwijt kan.

      De wolken van olie- en mijnbouwfaillissementen pakken
      zich samen en de financierders zijn hypernerveus.

      De sector wordt pas een lange termijn koopgelegenheid,
      NA veel meer pijn bij de optimisten.

      DS

      Verwijderen
  27. hadewych von mises11 december 2015 om 12:08

    Heer Schmull: wat hiervan te denken ?
    http://edgetraderplus.com/anything-goes-anywhere-anytime/the-great-global-reset-has-begun

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Klinkklare ONZIN! Mijn bloed kookt bij zulke verhalen,
      want de werkelijkheid is totaal anders. De BRICS zijn
      bijna verleden tijd. Nog nooit zijn China, Rusland en
      Brazilie in zulke moeilijkheden geweest als nu. Om
      over Zuid-Afrika maar te zwijgen! Nog nooit is de
      toekomst van het IMF zo onzeker geweest. Amerika
      weigert verdere financiering.

      De Dollar blijft de spil, waar alles om blijft draaien
      en de ondergang van Amerika is NIET aanstaande. Dat van
      mogelijke 'concurrenten' echter WEL. Er komt REVOLUTIE
      in de BRICS, want hun Brood en Spelen verdwijnen.

      Natuurlijk is de wereld een schaakspel, maar raad eens,
      wie de meeste kaarten heeft: Amerika is ZELFVOORZIENEND
      in voedsel en energie. NIEMAND kan daaraan tippen.

      DS

      Verwijderen
    2. hadewych von mises11 december 2015 om 17:08

      Heer Schmull, vergeef me dat ik uw gezondheid op het spel zette ! Overigens dank voor uw (allicht terechte) repliek !

      Verwijderen
  28. @

    CHINA heeft een lange traditie van het 'verdwijnen' van mensen
    uit ALLE lagen der bevolking, jong en oud. Als men daar zaken
    doet: Good Luck, guys!

    http://qz.com/570524/a-list-of-chinas-top-bankers-who-disappeared-were-detained-or-died-in-the-past-year/

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  29. @ Weer een dramatische dag voor energie en Rommelobligaties.

    Goede dag voor de TLT

    The 10-year Treasury yield is lower by six basis points to 2.17%, but high-yield paper is once again headed the opposite direction, with HYG down 1.2% and JNK down 1.1%.The panicky action in junk bonds comes as oil sinks to new bear market lows, now off 2% to $36.06 after falling as low as $35.70 earlier. The major averages are all down more than 1%, led by energy's 2.4% decline.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Om de rentevoet te verhogen dient de Fed minstens 1 triljard dollar uit haar reserves te halen. Daardoor zal haar balans inkrimpen wat negatief zal uitpakken voor de globale likwiditeit. Een komende historische beleidsvergissing, volgens Felix Zulauf :http://www.financialsense.com/contributors/felix-zulauf/market-selloff-fed-rate-hike
    Ziet u het ook zo ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIRK BAUWENS:

      Dit is de mechaniek om de rente te verhogen voor de FED:

      setting a target range on the federal funds rate, or the amount banks charge each other for overnight loans. The rate is set by the central bank through its buying and selling of short-term Treasuries – i.o.u.s from the government – mostly in trades with commercial banks.

      Dat vermindert (verkrapt) de liquiditeit voor de economie,
      wat wel of niet is ingeprijsd (door de veelvuldige
      communicatie).

      http://www.nytimes.com/interactive/2015/business/economy/fed-interest-rates.html?_r=0

      De grote test komt, vroeg of laat. Dan zal blijken of de
      markt echt voorbereid was. Als de markt ook het vertrouwen
      zou hebben, dat de economie 'beter' is, dan kan zo'n
      renteverhoging worden verwerkt zonder veel poespas. Zo
      niet, dan wordt de renteverhoging van heel korte duur.

      http://www.financialsense.com/contributors/fs-staff/global-liquidity-fed-funds

      Mee eens met Zulauf, dat de FED de boot heeft gemist. Er
      is nu een wereldrecessie op komst en vele belangrijke
      landen zijn al in grote moeilijkheden.

      DS

      Verwijderen
    2. @DIRK BAUWENS:

      AANVULLING:

      High quality global journalism requires investment. Please share this article with others using the link below, do not cut & paste the article. See our Ts&Cs and Copyright Policy for more detail. Email ftsales.support@ft.com to buy additional rights. http://www.ft.com/cms/s/2/30f6a3ba-9d14-11e5-b45d-4812f209f861.html#ixzz3uQMIvSqw

      So the Fed has other new tools to help it manage the process of lifting rates. Acting as a floor for now at 0.05 per cent, the overnight reverse repo programme, or Overnight RRP , is primarily aimed at money market funds, and is expected to do much of the heavy lifting.

      Some economists argue that the Fed should look for a new mechanism to set US interest rates

      http://www.ft.com/cms/s/2/30f6a3ba-9d14-11e5-b45d-4812f209f861.html#axzz3uQLDw1FA

      (Free to read)

      DS

      Verwijderen
  31. Geachte Heer Schmull;
    Kan het nu zomaar ongestraft, dat de ECB meer QE uitvoert dan het officieel mededeelt?

    http://www.irishtimes.com/business/economy/euro-zone-central-banks-printed-billions-of-euros-before-qe-1.2463122

    Groet,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Dit is geen eenvoudige materie, want er is zoveel 'geheim'.
      Er is immers een 'no-bailout clause' in de Eurozone, dus
      moet men dat omzeilen, want anders is de stabiliteit van
      de zone in het geding.

      Tegelijkertijd zijn de Nationale Centrale Banken ook
      aandeelhouders van de ECB. Daarom is de afschaffing
      van die Nationale Centrale Banken weliswaar gewenst,
      maar niet aan de orde.

      Verder heeft de ECB voor zichzelf bedongen, dat er
      geen verliezen worden geleden op de obligaties van de
      Eurozone door geheime swap-overeenkomsten, in
      tegenstelling tot particuliere partijen. Dat is
      onlangs nog eens bevestigd door het EU-Gerechtshof.

      Men moet zich geen illusies maken over de werekelijke
      gang van zaken, want de stabiliteit van de Eurozone
      staat voorop en de belastingbetaler en de belegger
      zijn uiteindelijk de klos.

      http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11907490/European-Central-Bank-sued-by-200-investors-over-Greek-debt-deal.html

      http://www.reuters.com/article/us-ecb-court-idUSKCN0S10MR20151007#QJ09X8SFiWlhJQtz.97

      DS

      Verwijderen
    2. Dank u, heer Schmull, voor de extra informatie (links).

      Verwijderen
  32. hadewych von mises14 december 2015 om 11:45

    Heer Schmull: wat is ùw visie op deze grafieken ?
    http://www.marketoracle.co.uk/Article53314.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Ik zie uw post nu pas. Zie mijn commentaar hier beneden.
      PRACHTIGE CHARTS en heel illustratief. Het voelt als 2008...

      DS

      Verwijderen
  33. @

    Werp 1 blik op de volgende grafieken van Maund en men zal even
    sterk moeten ademhalen (De TLT lijkt UITGEBROKEN NAAR BOVEN):

    (MAUND): MUCH FURTHER DOWNSIDE! Everything Has NOT Been Alright For Some Time. LOOK OUT BELOW. H/S TOP S&P 500!

    http://www.safehaven.com/article/39842/the-great-train-wreck-of-2016

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  34. @

    Dit kan er gebeuren met 'uw' geld bij een failliete bank in de EU:
    (de eerste 'officieele' zelfmoord van een gepensioneerde...).
    En dan te bedenken, dat het GEHELE Europese bankwezen nog NIET
    is geherkapitaliseerd (weer tijd voor een komische STRESS TEST?)


    ITALY(!):

    But after tough negotiations with the EU, it could not spare some 130,000 (!) shareholders and junior bondholders who saw the value of their investments WIPED OUT. In the case of the bondholders, it was the first time since the 1930s that they have suffered losses because of a banking crisis.

    http://www.dailymail.co.uk/wires/reuters/article-3354743/Pensioners-death-turns-heat-row-Italy-bank-rescue.html

    Resolution: The objective of resolution is to minimise the extent to which the cost of a bank failure is borne by the State and its taxpayers. To this end, should the bank in distress continue to fail, the BRRD provides resolution authorities with a credible set of resolution tools. These include the power to sell or merge the business with another bank, to set up a temporary bridge bank to operate critical functions, to separate good assets from bad ones and to convert to shares or write down the debt of failing banks (bail–in). These tools will ensure that any critical functions are preserved without the need to bail out the bank, and that shareholders and creditors of the bank under resolution bear an appropriate part of the losses. They should also prevent the precipitous loss of value in a failing bank associated with bankruptcy, for example by quickly recapitalizing it and allowing it to be restructured.

    http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-14-297_en.htm

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  35. hadewych von mises16 december 2015 om 11:20

    heer Schmull: http://www.armstrongeconomics.com/archives/40558
    Armstrong voorziet eerst milde verhoging, beurzen on the run (naar boven), Fed moet (2016) bubbel tegengaan met forse renteverhogingen, --> chaos. Cash is king.
    Heb ik dat goed begrepen ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Dit wordt een rente-cyclus met kleine stapjes, anders
      gaat het mis. De hogere richting van de rente zal al
      speculatie moeten indammen. Maar in een verkiezingsjaar
      zal de FED weinig speelruimte hebben om echt de teugels
      aan te trekken. Op een gegeven moment wordt de ballon
      doorgeprikt, maar eerst kan die nog groter worden.

      DS

      Verwijderen
  36. Feest op wallstreet. Ben benieuwd hoe lang.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PLOF:

      De markt juicht, omdat zowel de FED als de ECB doorgaan
      met de herbelegging van hun aangekochte obligaties. De
      inkrimping van hun balans zou immers leiden tot een
      pijnlijke verkrapping van het monetaire beleid en hogere
      obligatie-rendementen.

      De minimale rente-verhoging in de Fed Funds rate is meer
      symbolisch om het gezicht van de FED te redden.

      DS

      Verwijderen
  37. Een week na het verschijnen van een column kijk ik dagelijks hier, in de hoop dat er alweer een nieuwe is....je kennis en inzicht is fenomenaal, Diederik....dank

    BeantwoordenVerwijderen
  38. " Vluchtelingencrisis zorgt voor mogelijkheid ineenstorten EU volgens wereldwijd risico-rapport."

    http://beurs.com/2015/12/15/maken-duitsland-oostenrijk-en-benelux-doorstart-met-financiele-en-politieke-unie/81646

    BeantwoordenVerwijderen