Translate

woensdag 5 augustus 2015

QUE SERA, SERA!

QUE SERA, SERA!


‘Whatever will be, will be’ ! (Doris Day - 1956)

Het valt niet mee om te geloven in deflatie, laat staan in schulddeflatie. De meesten kunnen zich dat helemaal niet voorstellen. Centrale Banken hadden de mythe verspreid, dat zij inflatie tevoorschijn konden toveren. Velen  hadden de mond vol van ‘gelddrukken’, wat uitsluitend kan plaatsvinden in bananenrepublieken, niet in ontwikkelde landen, waar echt geld ‘uitdelen’ wettelijk verboden is. Geen parlement zou dat ooit goedkeuren. De ‘kwantitatieve verruiming’ (QE) bestaat uit een activa-ruil (‘asset swap’), die de totale geldhoeveelheid niet vergroot. Wat echter wel verandert, is de samenstelling van de geldhoeveelheid, want de Centrale Bank absorbeert op haar balans relatief illiquide obligaties in ruil voor liquiditeitscreatie ten behoeve van het financieele systeem. Dat verklaart het positieve effect op, met name, de aandelenmarkten, want extra geld moet ergens naar toe. De voorwaarde voor een stijging van de geldhoeveelheid is kredietgroei. 95% van de geldsomloop bestaat immers uit krediet. Maar in een stagnerende maatschappij met excessief krediet, veelal enkele honderden procenten als percentage van de totale economie, is er juist de neiging en de druk om krediet in te krimpen, als het maar enigszins kan. Dat veroorzaakt de voortdurende daling van de omloopsnelheid van het geld, wat een deflatoir verschijnsel is. Op de pof leven heeft altijd een hoge prijs. Schuld is immers niets anders dan consumptie-verschuiving van de toekomst naar het heden, wat onvermijdelijk leidt tot minder consumptie later.


Kwaliteitsobligaties van kredietwaardige landen en bedrijven hebben een, historisch gezien, hele goede neus en zijn net zoals de reacties van dieren voor een tsunami. Bij steeds lagere rendementen, en dus hogere waarderingen, ruiken die onraad over de mogelijke toekomst. Daarna pas grondstoffen en, in laatste instantie, aandelen en onroerend goed. De reden is, dat het ‘echte’ slimme geld een veilige haven opzoekt, welke in ieder geval meestal een vast nominaal bedrag uitkeert op de afloopdatum. Elke andere beleggingsklasse is riskanter. Niets is zeker. Niets is eeuwig. Alles heeft een levenscyclus. Met de regelmaat van de klok, is het een
komen en gaan van aandelen, die in of uit de gunst raken of verdwijnen. Staatsobligaties zijn tenminste een langer leven beschoren, want landen verdwijnen zelden. Grondstoffen zijn zeer kwetsbaar bij economische tegenwind. Onroerend goed is onderhevig aan zeepbellen, die uiteindelijk altijd barsten, want elke kredietgedreven sector heeft te lijden aan regelmatige gedwongen verkopen, hetzij vanwege een economische malaise, hetzij vanwege een hogere reeele rente. Daarom zijn er tijden, wanneer het loont om niets te doen, en om eenvoudigweg het verdere verloop af te wachten met betrouwbaar kasgeld, liefst in Treasuries. Treasuries blijven verreweg de meest liquide markt ter wereld. Die blijven het eigendom van de belegger, in tegenstelling tot een bankrekening, die een krediet is aan de bank. Het nul-rente, nul-groei beleidsmodel kraakt allang in zijn voegen. Het model van kwantitatieve verruiming (QE) en de daarmee gepaard gaande devaluaties, om de binnenlandse problemen af te wentelen op andere landen, loopt echt op zijn laatste benen. Relatief betrouwbaar kasgeld wordt in de komende tijd een hele goede belegging, ongeacht het rendement, vooral bij, schijnbaar ondenkbare, structurele deflatie, die nu echt voor de deur staat. Bij deflatie stijgt immers de reeele rente en Kasgeld neemt elke dag in waarde toe!

Geen excessieve schuldbubbel loopt langzaam leeg, maar barst. Er is een grens aan alles. Als China haar stimuleringsprogramma niet had bijgestuurd, dan zou het land uit de bocht zijn gevlogen. Een totale implosie zou het gevolg zijn geweest. Maar nu ziet China zich gedwongen om de klok wat terug te draaien. Dit heeft al geleid tot een forse daling van de grondstoffenprijzen. Nerveuze optimisten wijzen op het potentieele positieve effect van deze lastenverlichting op de economie. Maar tegelijkertijd valt het onderpand weg bij duizenden miljarden van internationale leningen, die ‘onder water’ komen te staan. Verder breidt die gevreesde deflatie zich overal uit. Elke eventueel geimporteerde inflatie, vanwege devaluatie en handelsoorlog, is supertijdelijk. Geen land, ook Amerika niet, ontkomt aan deze deflatoire Tsunami!

Op een zekere dag zal de wereld ontwaken en verbaasd staan, dat het schijnbare economische herstel is weggesmolten. De wereldrecessie is waarschijnlijk allang aan de gang! De grote afrekening van de superkredietcyclus dient zich dan aan. Dit gaat gepaard met grote faillissementen, ditmaal van tientallen landen. Dat is nog andere koek dan het bijna-faillissement van het banksysteem in 2008, toen bijna niemand dacht, dat er een recessie was! De kans op zo’n ramp is alleen maar groter geworden, juist door het toedoen van de Centrale Banken, die ervoor gezorgd hebben, dat schuld, als percentage van de economie, nu tot een onhoudbaar hoog niveau is gestegen. De meeste wereldschuld is in Dollars, die structureel in waarde vermeerdert, naarmate Dollarschuld onvrijwillig moet worden afgelost en naarmate bijna elk land ter wereld probeert te devalueren ten opzichte van de Dollar. Degenen, die zulke leningen ‘trots’ afsloten tegen ‘slechts’ 1% rente, krijgen  nu een hartstilstand.


Het is uiterst twijfelachtig of de Federal Reserve deze potentieele catastrofe kan tegengaan door middel van een ultieme superstimulering (QE) van, om te beginnen(!), $ 10,000 miljard. Het Amerikaanse Congres staat onder de controle van de Republikeinen, die zoiets zouden verafschuwen. Men moet daarom ernstig rekening houden met een ander essentieel onderdeel van de Amerikaanse cultuur: ‘laat het maar gebeuren, als het erop aankomt’ (‘let the chips fall, where they may’). ‘Que sera, sera!’ Dit staat haaks op de regelcultuur van bijvoorbeeld Europa en elders. Daarom zullen de meesten totaal onvoorbereid zijn op deze noodlottige dag. Het was trouwens allang niet meer relevant, wat de Centrale Banken van de ontwikkelde landen wel of niet zeiden of deden. De grote olifant in de kamer is China, die de wereld in de laatste 15 jaar op gang hield en nu, noodgedwongen, het moet laten afweten. Dat heeft zeer ernstige gevolgen voor de rest van de wereld.


Het was altijd al een hele uitdaging voor China, om de omvorming van een investerings- naar een consumptie-maatschappij relatief soepel te laten verlopen. Consumptie als percentage van de totale economie (30%) is zelfs lager  dan 10 jaar geleden! Dat komt, omdat de Chinese bevolking nog steeds moet meebetalen aan de kosten van de vorige financieele crisis in Azie van 1997 via een abnormale hoge totale spaarquote, als percentage van het beschikbare inkomen (liefst 51% voor huishoudens, bedrijfsleven en overheid tezamen). In een typisch Westers ontwikkeld land is de consumptie 70% van de totale economie en de spaarquote 5% van het beschikbare inkomen, wat voor China nog decennia in beslag zal nemen. Op de ranglijst van BNP, per hoofd der bevolking, op koopkrachtsbasis, staat China op nummer 89 (Wereldbank) of op nummer 113 (CIA). Het gemiddelde inkomen, per hoofd der bevolking, is nog steeds $ 5000 per jaar en, voor de helft der bevolking, die nog op het platteland woont, niet meer dan $ 1000 per jaar! Geen wonder, dat er sinds 1958 een systeem van gezinsregistratie bestaat (‘hukou’) om de bevolking in het gareel proberen te houden. Gevangene in eigen land! De hervorming hiervan is minimaal, want het spookbeeld van potentieel tientallen miljoenen stadswerkelozen, die niets voor zichzelf zouden kunnen verbouwen, zou een gevaar zijn voor het systeem. Geen wonder, dat de kapitaalvlucht van de puissant rijke elite onlangs een record heeft bereikt, ondanks de kapitaalcontroles! Desondanks lijkt de geforceerde transformatie van de Chinese maatschappij niet gepaard te kunnen gaan zonder een economische depressie, met mogelijk hachelijke gevolgen voor het totalitaire systeem. Dit is verschrikkelijk voor de rest van de wereld, want China was voornamelijk verantwoordelijk voor de groei van de wereldeconomie, vooral sinds 2009. Dus dan is de wereldcrisis compleet.

Geloof nou maar niet, dat de krampachtige ingreep van de Chinese autoriteiten om de Shanghai index te behoeden voor een verdere instorting, langdurig effect zal hebben. Zulke kunstmatige maatregelen zijn niets nieuws, maar succes is niet gegarandeerd. De steunoperatie van JP Morgan en andere banken in October, 1929, haalde weinig uit. Die van de grote verzekeraars in Groot-Brittannie tijdens de donkere dagen van 1974, eveneens. Hong Kong in 2008 was meer geslaagd, waardoor de koppeling met de Dollar destijds behouden kon blijven. Maar in het huidige China zijn de koerswaarderingen nog torenhoog en onbetrouwbaar, terwijl het effectenkrediet alle spuigaten is uitgelopen. Bovendien rijst de vraag of beleggers eigenlijk wel eigenaars zijn van hun aandelen. Dit is nog steeds een communistisch systeem, zonder onafhankelijke rechtspraak. Men mag, tot op zekere hoogte, het spel meespelen en winst maken. Maar wee je gebeente, als men geacht wordt tegen het belang van het systeem te handelen of als men, om welke reden dan ook, uit de gunst raakt, dan verliest men zijn ‘bezit’ of verdwijnt men zelfs … voorgoed. Westerse beleggers en investeerders in ontwikkelingslanden zijn nog zo naief.

Vergis je niet, de wereld is sinds de crisis van 2008 blijvend veranderd. Wat een schok was het om geconfronteerd te worden met het plotselinge verlies van talloze zogenaamde zekerheden, die in de voorafgaande 60 jaar opgang deden. Inflatie was niet meer vanzelfsprekend, noch de stijging van huizenprijzen, noch het bestaan van je huisbank, noch de kredietwaardigheid van je eigen land, noch de deugdelijkheid van het geld zelf. Tegelijkertijd vraagt men zich, in toenemende mate, af, hoe de huidige wereld in elkaar zit. Heeft werken nog wel zin, wanneer het gemiddelde inkomen achteruit holt en het pensioen op losse schroeven staat, terwijl het vermogen van de superrijken, vooral door speculaties, met sprongen schijnt te stijgen? Verder lijken de donkere wolken van een Derde Wereldoorlog zich ook nog eens samen te pakken. Onzekerheid is troef. Daarom is betrouwbaar Kasgeld voorlopig de allerbeste belegging, misschien wel gedurende vele jaren.


DIEDERIK SCHMULL


5 Augustus, 2015


WESTCLIFF-On-SEA, Essex, U.K.

==

269 opmerkingen:

  1. @

    (AMBROSE): Is GROWTH SCARE Of 2015 A FALSE ALARM? Growth Rate Of World's REAL MONEY SUPPLY M3 At 6-Yr HIGH. WOW!

    Dit is een belangrijk cijfer, waardoor de wereldeconomie misschien nog
    een ronde respijt heeft. Enkele mooie charts.

    Gabriel Stein, from Oxford Economics, says the growth rate of the world's real M3 money supply – based on the US, China, EMU, the UK, Japan and Canada – rose to a six-year high of 6.2pc in June. The M3 gauge tends to lead economic growth by 12 months or so, suggesting that the worst may soon be over.



    The triple effects of quantitative easing by the European Central Bank, a 12pc fall in the trade-weighted index of the euro in 15 months and the fall in Brent crude prices from $110 to $50 have together lifted Euroland out of its six-year depression.

    Simon Ward, from Henderson Global Investors, said a key gauge of the eurozone money supply – real six-month M1 – is growing a blistering rate of 12.6pc. This implies a surge in spending later this year. “Monetary policy is too loose in the eurozone. It is highly questionable whether they can really keep going with QE until the end of next year,” he said.

    http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11782568/Day-of-reckoning-postponed-as-global-recovery-builds.html

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geachte heer Schmull,
    Bedankt voor deze, weer uitstekende column.
    Zoals ik op Faceboek ook al schreef, is het in de financiele mainstream media een en al hosanna, maar u legt de vinger weer op de diverse zere plekken.
    Sinds ik uw columns lees, zijn bij mij de ogen open gegaan. Ik volgde wel de ontwikkelingen vanaf najaar 2008 in de reguliere en alternatieve media. U weet de zaken kort, duidelijk en bondig te formuleren.
    Ik heb weliswaar geen echt verstand van het beleggerswereldje, maar realiseer me terdege dat al mijn spaargeld op termijn gaat verdampen.
    Wat zou u mij adviseren. Veel spaargeld heb ik niet en ik moet wat achter de hand houden voor studiekosten van mijn kids en voor als er eens een wasmachine kapot gaat oid. Maar een deel wil ik veiligstellen. Ik was altijd al huiverig voor aandelen enz. Ook treasuries, maar u bent daar zo stellig in, dat ik u ben gaan geloven.
    Mijn vraag is: ik wil maximaal 15.000 euro gaan veiligstellen. Wat kan ik nu het beste doen; in goud en/of zilver of Amerikaanse Staatsobligaties 10 jarig/30 jarig ?
    Kan ik dat laatste via een Nederlandse Bank (zeg bv Binckbank) regelen ?
    Alvast hartelijk dank voor Uw advies in deze.

    Met vriendelijke groet,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Bedankt! Met het genoemde bedrag, wat dient om achter de hand
      te houden, moet men geen risico's lopen. Uw verplichtingen zijn
      in Euros, dus vastzetten op een spaarrekening, welke gedekt
      wordt door de deposito-garantie-regeling, is zonder meer aan te
      raden.

      Treasuries zijn voor grotere bedragen en Goud/Zilver is voor geld,
      dat echt 'over' is en voor speculatieve doeleinden kan worden
      aangewend. In een grotere portefeuille verdient Goud een plaats
      als verzekering tegen het ondenkbare, ongeacht de prijs.

      DS

      Verwijderen
    2. Dank u wel heer Schmull, duidelijk verhaal.
      Net als je denkt "alle financiele problemen zijn ondertussen de revue wel gepasseerd", doemt er weer een nieuw probleem op, met een mogelijke systeem-crisis tot gevolg ? Kan er ook nog wel bij:

      http://www.ftm.nl/exclusive/als-effectenclearings-omvallen-dreigt-nieuwe-systeemcrisis/

      Verwijderen
    3. @WILLEM:

      In Amerika is men bezig met risico-dekking via een verzekerings-
      fonds (voordat de belastingbetaler ervoor opdraait):

      A consortium of 20 top-rated global insurance companies are underwriting a policy for clearing houses that would limit losses for users of derivatives and possibly taxpayers in the event of market turbulence.

      “It’s catastrophic risk that the insurance industry is well adept at providing,”

      http://www.ft.com/cms/s/0/08c69574-c7f1-11e4-8210-00144feab7de.html#axzz3hygAhH4M

      DS

      Verwijderen
  3. Hr.Schmull,volg U op de voet,ben schuldenvrij,huis verkocht en heb alleen Cash,of om Uw woorden te gebruiken "Cash is King", woon in Dollar gebied.Maar de term kasgeld begrijp ik niet zo goed, alle Cash op de bank ,ziet U dit ook als kasgeld?
    Of ziet U kasgeld wat je in een oude sok hebt?of beide?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ARUBASUN:

      Met Kasgeld wordt bedoeld CASH, wat kan bestaan uit Baar Geld of
      uit geld op een kortlopende bankrekening ('gereed Geld') of in een
      Bankkluis (altijd opgeven voor de belasting, want ontduiking is
      het risico niet waard).

      Maar voor grotere bedragen, zeker die boven een ton (niet gedekt
      door het Deposito-Garantie-Stelsel), verdienen kortlopende
      Treasuries (3 tot 12 maanden) de voorkeur (mits ZONDER
      negatief rendement), vanwege de twijfels over het huidige
      bankwezen (Bail-ins, etc) EN vanwege twijfels of het DGS
      wel of geen wassen neus is (er is geen behoorlijk reserve-fonds, dat
      de verplichtingen dekt ingeval van een catastrofe).

      Let op: GEEN kasgeld of te waardevolle zaken thuis bewaren of
      in de tuin begraven. Uw leven is MEER WAARD. Niets is ooit
      meer geheim te houden. Verklikkers overal.

      DS

      Verwijderen
  4. Geachte heer Schmull,

    columnist Ambrose Evans-Pritchard is juist optimistisch over de komende periode:

    Day of reckoning postponed as global recovery builds

    Samenvatting: "Monetary expansion in Europe, America and China all point to stronger growth this year, signalling another leg to the global expansion"

    Dus zijn die grondstofdalingen nou een teken van recessie/depressie of een stimulans voor (voorlopige) groei, in gang gezet met monetaire expansie?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @KAREL GOUDSMIT:

      Ambrose wijst op de enorme MONETAIRE EXPANSIE, vooral in
      Europa, die (tijdelijk) GOED kan zijn voor de economie.

      De daling van de grondstoffenprijzen is een teken van scherpe
      economische afzwakking in CHINA. Die was de grootste verbruiker.

      Maar die prijsdaling KAN weer POSITIEF zijn voor Europa en
      Amerika, want het is een 'belastingverlaging'.

      Tegelijkertijd KAN die prijsdaling leiden tot ernstige inkrimping
      van de olie-industrie en mijnbouw, plus tot verliezen met
      financieringen in die sectoren. Dus slecht voor Texas, Canada en
      Opkomende Markten.

      Gemengd beeld.

      P.S.: Hoe heeft u de link op deze goede manier op het blog gekregen?
      Ik was er nog niet achter, hoe dat te doen.

      DS

      Verwijderen
    2. Dank voor uw reactie. Ik heb HTML gebruikt en daar de link in geplakt, met een aanklikbare tekst. Zie dit voorbeeld:

      How to make a link

      In het blokje staat benodigde HTML code in rood en de tekst here vormt daarbinnen de aanklikbare link (die daar niet echt werkt).

      Verwijderen
  5. http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/groei-woningmarkt-houdt-aan-prijzen-blijven-stijgen en ook de Duitse fabrieksorders stijgen weer met 2 %. Het is niet allemaal kommer en kwel !
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Een verdere devaluatie van de EURO doet wonderen op korte termijn.
      Natuurlijk leidt dat tot een opleving. Daarnaast zijn lagere energie-
      prijzen een hele belangrijke reden. Misschien krijgen we straks nog
      grote EUFORIE op de beurs, want dan vergeet men de crisis.

      Geniet ervan. Er liggen hele moeilijke tijden in het verschiet.

      DS

      Verwijderen
  6. Cash is King.
    Korte treasuries te verkiezen boven lange, bijv. via TLT? Bijv. bij enkele tonnen aan deposito.
    groet
    Fo.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FO:

      Korte Treasuries zijn voor parkeergeld, niet rendement. Maar
      langere Treasuries (TLT, etc) hebben de potentie van echt
      rendement, uitsluitend als men GEDULD heeft. Dus dat geld
      moet men voor langere tijd kunnen missen, want er kan af en toe
      tegenwind zijn, soms wel gedurende enige jaren (hogere
      rendementen, lagere waarderingen). Maar uiteindelijk kan het
      rendement van de 30-jarige Treasury (2.90%) naar BENEDEN
      de 2.00%, wat de moeite waard is!

      Dit is een CONTRAIRE mening. Maar kijk eens naar de Chart:
      steeds LAGERE toppen:

      https://uk.finance.yahoo.com/echarts?s=%5ETYX#symbol=%5ETYX;range=5y

      Tegenwoordig is de kudde bijna unaniem van mening, dat de rente
      stijgt! (De kudde heeft meestal ONGELIJK, maar kan TIJDELIJK
      gelijk krijgen).

      DS

      Verwijderen
  7. http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/gross-risico-van-meltdown-op-obligtiemarkten
    I.v.m. Dodd-Frank wetgeving zijn banken minder risicovol geworden, maar zijn de risico's binnen het systeem naar elders verplaatst. Vooral Pimco is volgens Gross een risico, omdat het bedrijf derivaten gebruikt. Graag uw mening.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Bijna ELK beleggingsfonds is actief met derivaten, hetzij als
      'hedge', hetzij om het rendement op te krikken. Beleggers
      in bijna ELK beleggingsfonds weten daarom niet, welk extra
      risico zij lopen. Het staat in de kleine lettertjes, maar het is
      een 'beschamend' geheim ('dirty secret'). Datzelfde is trouwens
      van toepassing op uw pensioenfonds, etc!

      Toch is PIMCO een instelling, die 'Too Big. To Fail' is, net zoals
      de grootbanken. Om een systeemcrisis te voorkomen, moeten
      de autoriteiten wel ingrijpen.

      DS

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      Tegenwoordig zijn er vele vraagtekens over de mogelijke
      verhandelbaarheid van obligaties en aandelen. Daarom
      verdient RECHTSTREEKS bezit van enkele top-obligaties en
      top-aandelen de voorkeur, als dat maar enigszins kan.
      Want bij de volgende crisis, moet er rekening worden
      gehouden met (tijdelijke) opschorting van beleggingsfondsen
      en ETF's. Kleinere portefeuilles blijven helaas aangewezen
      op 'gemeenschappelijk' beleggen.

      Bij rechtstreeks bezit, is men ook eigenaar, terwijl bij indirect
      bezit het eigendom omstreden KAN zijn. Maar zelfs als men
      een directe eigenaar DENKT te zijn, dan krijgt u tegenwoordig
      GEEN certificaat van eigendom meer. Alle aandelen zijn,
      in juridische zin, eigendom van CEDE, een partnership van
      de DTCC, met een waarde van $ 30,000 miljard....

      https://en.wikipedia.org/wiki/Cede_and_Company

      https://en.wikipedia.org/wiki/Depository_Trust_%26_Clearing_Corporation

      Het is maar, dat u het weet.

      DS

      Verwijderen
  8. "Dat een crash op de Chinese aandelenmarkten een reuzengroot probleem wordt voor de wereldeconomie valt gemakkelijk in te zien. De Verenigde Staten zijn wegens hun chronisch tekort op de lopende rekeningen voor hun investeringen deels aangewezen op de chronisch gewaande overschotten op de lopende rekeningen van China. Als het tot een ineenstorting van de beurzen van Shangai en Shenzen komt – die zich tot elkaar verhouden als de S&P500 en de Nasdaq100 – gevolgd door een onvermijdelijke Chinese bankencrisis, zal dit de pril herlevende Amerikaanse economie in zijn val meesleuren. De vraag is niet zozeer of dit al dan niet zal gebeuren, dan wanneer het zal gebeuren. En als het gebeurt zal het vertrouwen in de Amerikaanse dollar, de eerste reservemunt in de wereld, een enorme deuk krijgen op het eigenste ogenblik dat in het no system van het internationaal muntverkeer geen enkele andere valuta klaar staat om de rol van de dollar over te nemen: niet de euro van het (twist)zieke door Duitstand geleide Europa, niet de yen van de door schulden verteerde Japanse economie, niet het pond sterling van een Britse economie die denkt eeuwig te kunnen blijven verder werken met een geldmultiplicator van rond de 20."
    Zo schrijft een bekende Belgische macro-econoom en beursspecialist op z'n facebookpagina. U beweert daarentegen, samen met andere kenners, dat de dollar net zal stijgen omwille van het gedwongen terugbetalen van dollarschulden door vooral grondstoffengevoelige opkomende landen en omwille van het feit dat de dollar (Treasuries) zal dienen als vluchthaven ingeval een nieuwe crisis uitbreekt. Kan u dit even toelichten ? Bedankt !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIRK BAUWENS:

      Een crisis in CHINA is verschrikkelijk voor de gehele wereld en de
      wereldhandel. Europa is bijvoorbeeld driemaal zoveel afhankelijk van
      de wereldhandel, als percentage van de economie, als Amerika, met
      haar grote binnenlandse markt.

      Bij elke voorafgaande financieele crisis, STIJGT de Dollar, want
      speculatieve posities, voornamelijk in geleende Dollars, moeten
      worden gedraaid (Carry Trades), plus men neigt naar de sterkste
      economie, die 23% uitmaakt van de wereld.

      De beurzen van China zijn relatief nog een klein deel van haar economie
      en de grootbanken zijn staatseigendom. Maar de paniek op de beurs
      is inderdaad het eerste waarschuwingsschot.Er zijn meer beleggers
      dan leden van de communistischye partij (90 miljoen tegenover
      88 miljoen), dus het blinde vertrouwen wordt op de proef gesteld.

      De Dollar is veel minder afhankelijk van het tekort op de lopende
      rekening, dan andere landen, juist vanwege de status van
      reserve-valuta. Amerika financiert daarmee de rest van de wereld.
      De ENIGE periode, dat Amerika een surplus had, was tijdens
      de depressie in de jaren ';30 (wat zich KAN herhalen).

      Er is voorlopig geen alternatief tot de Dollar, misschien nog wel
      gedurende decennia. Vergeet de vlieger van statenloos geld,
      zoals SDR's van het IMF EN de Euro, die dat immers OOK is.
      De RMB heeft als reserve-valuta, niet als handelsvaluta, pas kans,
      als het gehele systeem daar verandert (democratie + rechtsstaat),
      anders kan men het wel vergeten. Dat systeem staat op de tocht,
      zodra de economische crisis toeslaat.

      De 'val van de Dollar' en de grote monetaire 'Reset', gepropageerd
      door sommige publiciteitszoekers, zijn totaal niet realistisch en
      voorbarig. Integendeel, De Dollarstijging, na meer dan 30 jaar van
      relatieve zwakte, is pas begonnen en zal, van tijd tot tijd, moeten
      worden afgeremd door de FED (met QE?). De wereld gaat
      structurele deflatoire tijden tegemoet, waardoor de Dollarschuld
      moet worden afgelost of afgeschreven. Dit leidt tot een TEKORT,
      net zoals in 2008, toen opeens duizenden miljarden aan Dollars
      IN ROOK OPGINGEN (krediet=geld, dus bij kredietprobleem is er
      minder geld).

      Alles is relatief. Maar bij een wereldcrisis, VLUCHT men naar de
      sterkste, net zoals 14 Centrale Banken deden in 2008, die
      bij de FED moesten aankloppen voor Liquidityswaps.

      DS

      Verwijderen
  9. Indien de rente in september stijgt zoden de 30 jarige treasuries toch moeten dalen. Of zie ik dat verkeerd ? Is er niet noodzakelijk een gelijke tendens in korte en lange rente ?
    Mvrgr Paul

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PAUL:

      Een rentestijging kan de Treasuries tijdelijk beinvloeden. Als het een
      teken is van een sterke economie, die steeds sterker wordt, dan
      gaan de Treasuries even in de wachtkamer. Als het echter leidt
      tot die langverwachte recessie, dan is het positief, vooral voor
      langere termijn Treasuries. Het lijkt erop, dat we NIET aan de
      vooravond staan van een geweldige economische opleving, die
      jaren duurt. Dus elke consolidatie in Treasuries is TIJDELIJK.

      DS

      Verwijderen
  10. @DS

    Wat vindt u van deze 2 artikelen over Japan?

    http://www.zerohedge.com/news/2015-07-29/was-kyle-bass-wrong-about-japan

    http://www.zerohedge.com/news/2015-08-03/mailbag-japan-and-yen

    Mvg, MarcelR

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCELR:

      KYLE krijgt misschien ooit gelijk, maar wordt hij ooit uitbetaald voor
      zijn Kredietderivaten? De tegenpartijen zijn dan met de noorderzon
      vertrokken of kunnen schermen met clausules.

      Japan kan theoretisch eeuwig doorgaan met 'gelddrukken'. Maar in
      de praktijk is er een grens aan een devaluatie, hetzij vanwege
      de handelsbarrieres van andere landen, hetzij vanwege de
      kapitaalvlucht van de Japanners zelf.

      Verder is het niet duidelijk, hoeveel staatsschuld er werkelijk is.
      Het is vrij ondoorzichtig. Als Centrale Bank de staatsschuld opkoopt
      en daarover rente betaalt aan het Ministerie van Financien, dan
      lijkt die schuld tijdelijk te zijn 'verdwenen' . Als de Centrale Bank
      die schuld vasthoudt tot de afloopdatum, dan DAALT die schuld.
      Dus dan is QE niets anders dan het effectief elimineren van de
      uitstaande schuld (zolang dit proces niet wordt teruggedraaid).

      Mijn mening is, dat Japan UITEINDELIJK gedwongen zal zijn
      om 'failliet' te gaan, door de afloopdata van de schuld te verlengen.
      Geen haan kraait daar naar, want de Centrale Bank IS DE MARKT.

      Hyperinflatie lijkt UITGESLOTEN.

      DS

      Verwijderen
  11. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Geachte Heer Schmull,

    Uw stelling: "De 'val van de Dollar' en de grote monetaire 'Reset', gepropageerd
    door sommige publiciteitszoekers, zijn totaal niet realistisch en
    voorbarig" is heel stoer en staat haaks op de stelling van de heer Willem Middelkoop:

    https://www.onlineseminar.nl/rtlz/webinar/7891/china-bijna-klaar-voor-monetaire-reset-nu-jij-nog!/#watch

    Ik neig voorzichtig naar uw kant, maar ik ben er nog niet uit. De onlangs opgerichte AIIB kan de boel wel eens versneld in gang zetten. We gaan het zien wie van de twee (U of dhr. Middelkoop) gelijk gaat krijgen de komende jaren, oftewel "De Clash of the Titans".

    Uw uitspraak "Geen haan kraait daar naar, want de Centrale Bank IS DE MARKT" maakt al weer duidelijk dat de heer Draghi ongestraft kan zeggen "Whatever it takes".
    Maar wie controleert nu de heer Draghi, ofwel de Centrale Banken ? De BIS? Doen die dat wel naar behoren?

    Met vriendelijke groet,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      De val van de Dollar en een Monetaire Reset worden al jarenlang
      verkondigd door James RICKARDS ('Death of Money' en 'Currency
      Wars'), wat door Middelkoop is overgenomen. Maar Rickards is
      een SPROOKJESVERTELLER, die daar geld mee verdient, want
      de wereld houdt nu eenmaal van sprookjes en HALVE WAARHEDEN.
      Hij is vergelijkbaar met David ICKE, die volle zalen trekt met
      reptielenverhalen, maar ook met bepaalde ondenkbare verhalen,
      die vaak nog op waarheid berusten ook. Probleem is, dat
      de bewijzen hiervoor vaak lang op zich laten wachten. Daarbij
      komt, dat het een zeer glibberig pad is, waarbij belangen worden
      geraakt van machtige groepen, die niet zullen schromen om
      een 'ongeluk' te organiseren. Soms wordt je echt moe van al
      die samenzweringstheorieen.

      De rol van China in een toekomstig monetair systeem wordt geweldig
      overdreven. Er is zelfs grote kans, dat aan hun wens om deel uit te maken
      van het valutamandje van het IMF aan het eind van dit jaar, NIET kan
      worden voldaan. De RMB is helemaal nog niet klaar. China kan nu
      zeker niet 'liberaliseren' en de kapitaalcontroles opheffen. Stel je
      voor, de kapitaalvlucht (naar Dollars) zou ENORM worden.

      De AIIB en de SILK ROAD zijn slechts in de kinderschoenen en
      zijn voorlopig allemaal hype. Laten we zien, wat ervan terecht komt.

      CHINA ondergaat hetzelfde lot als Japan in 1989. Er komt een
      langdurige periode van soberheid, stagnatie, grote politieke
      onzekerheid (revolutie?), terwijl de beurskoersen aldaar uiteindelijk
      90% zullen dalen, wellicht na nog een kunstmatige hausse.
      De overcapaciteit is zo ernstig (64 miljoen LEGE flats, spooksteden, etc),
      dat er een depressie volgt van 10 of 20 jaar. Na de spoorweghausse
      in de 19de eeuw in Amerika en Groot-Brittannie, volgde een depressie
      van 30 jaar (!).

      De ECB is NIET vergelijkbaar met de Bank of Japan. De ECB bestaat
      bij de gratie van kibbelende lidstaten, die in geen geval een negatief
      eigen vermogen zouden toelaten. Dus als de ECB moet worden
      geherkapitaliseerd, dan zijn de poppetjes pas echt aan het dansen!

      De BIS speelt een onduidelijke rol. Die waarschuwt constant om
      zichzelf in te dekken, maar geen Centrale Bank lijkt naar hen te
      luisteren. Vanwege de politieke druk.

      DS

      Verwijderen
    2. Heer Schmull, heel hartelijk dank voor uw uitleg. Kon het nog net lezen voor mijn korte vakantie en zal uw mening eens goed overdenken.

      Verwijderen
  13. Duitsland

    https://twitter.com/ReutersJamie/status/629591860269461504

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Bedankt. Bevestigt het vermoeden, dat het economisch herstel
      in Europa zal TEGENVALLEN, ondanks de QE van de ECB en
      ondanks de devaluatie van de Euro. De cijfers van de wereldhandel
      VERSLECHTEREN veel sneller dan verwacht.

      DS

      Verwijderen
  14. @

    Belangrijk nieuws!

    IMF review recommends DELAYING currency basket adoption of yuan!

    European members of the Group of Seven major industrialized economies - Germany, Britain, France and Italy - favor adding the yuan to the basket this year. Japan, like the United States, is more cautious, officials have said.

    http://www.reuters.com/article/2015/08/04/us-imf-currency-china-idUSKCN0Q929G20150804

    Dit KAN betekenen, dat China de koppeling YUAN - USD verbreekt en
    DEVALUEERT. Dit is de ultieme zet in de VALUTA-OORLOG, welke
    ervoor zorgt, dat China haar DEFLATIE EXPORTEERT naar het Westen.
    De Chinese groothandelsprijzen zijn al enige tijd SCHERP NEGATIEF.

    (SL)(!!): CHINA's #YUAN PEG To #USD Increasingly QUESTIONED As IMF Recommends DELAYING ACCESS To SDR Currency Basket

    http://soberlook.com/2015/08/beijing-may-question-yuan-peg-as-fed.html

    Dit kan ZEER NEGATIEF zijn voor de markten.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  15. @DS Zeer indrukwekkend ( N kippenvel moment) om te zien, dat uw visie steeds meer uitkomt.

    Gross Sees Global Economy Dangerously Close to Deflation

    Ook nog velen die niet in deflatie geloven.

    Oil Trading "God" Loses $500 Million In July On Commodity Rout

    MV/G Rob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      Dat was Andrew HALL van ASTENBECK, die nog hevig gelooft,
      dat de wereld niet is veranderd. Zijn gehele fortuin gaat zo in
      rook op:

      https://en.wikipedia.org/wiki/Andrew_Hall_%28hedge_fund_manager%29

      http://www.gurufocus.com/news/351873/oil-guru-andrew-halls-astenbeck-capital-july-letter-to-investors

      DS

      Verwijderen
  16. Ziehier een recent artikel van een Belgische econoom die op uw lijn zit betreffende de lange termijnrente en het aanhouden van Treasuries : http://trends.knack.be/economie/finance/wat-yellen-ook-doet-langetermijnrente-blijft-laag/article-column-592421.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIRK BAUWENS:

      Bedankt! Prima artikel. En eigenlijk heel simpel. Economische groei
      en inflatie blijven wereldwijd neerwaarts gericht, terwijl elke opleving
      tijdelijk is. Wat de centrale Banken ook doen. In feite, is er alle
      reden om te geloven, dat ZIJ het TEKORT aan kwaliteitsobligaties
      hebben VERERGERD!

      DS

      Verwijderen
  17. hadewych von mises9 augustus 2015 om 10:01

    @Bauwens & @heer Schmull: zie ook eerste grafiek op deze site :
    http://www.marketanthropology.com/2015/08/the-wizard-of-odds-for-us.html

    Optie? : mikken op laagste rentestand rond 2024, langetermijnschuld aangaan aan vaste laagste rentevoet en gokken op latere (jaren 2030-40) globale schuldenkwijtschelding ? Of dit dat wel héél simplistisch ? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Deze grafiek is mijns inziens waarschijnlijk ONJUIST. Het is gebaseerd
      op de 'oude' trends van de afgelopen decennia, die allang niet meer
      gelden en zich NIET zullen herhalen. Geen woord wordt er gerept over
      de Baby Bust, Maar de Baby Boom en wederopbouw waren de
      doorslaggevende factoren voor groei en inflatie, plus veel lagere schuld.

      Nee, de wereld ontkomt NIET aan een PIJNLIJKE neergaande fase,
      die nog DECENNIA voortduurt.

      Bij schuldkwijtschelding of liever 'faillissement', volgt GEEN feest.
      Wat wel volgt, is een lange periode van SOBERHEID en SCHAARSTE
      aan KREDIET. WEG is die groei weer...

      DS

      Verwijderen
  18. Mr.Schmull,terugkerend zie ik steeds dat U vind dat Nederland een rijk land is,doordat de pensioenpot ongeveer 1000 miljard Euro zou bedragen.Volgens mij is pensioen uitgesteld salaris.Door ondoorzichtigheid,nitwits in het bestuur vraag ik mij af of dit zo is,cijfers worden gemanipuleerd.Door een reeks van jaren geen indexering uit te
    voeren en korten op de uitkeringen van deze pensioen pot blijkt nog steeds,ondanks gigantische stijgingen op de aandelen beurzen dat ze net boven de 105 zitten.
    Ook vraag ik mij af hoeveel geld er bv in Zuid Amerika belegd is in grondstoffen.
    Ook in Brussel kijken ze begerig naar die pensioen pot en de kans is heel groot dat deze pot straks verdeeld gaat worden over Europa,omdat nivelleren een feest is.
    Waarom kunnen mensen die nu onder water zitten ivm Hypotheek schuld niet alvast een deel
    krijgen van hun toekomstig pensioen zodat ze in ieder geval niet meer onder water staan en een normaal leven kunnen lijden,hun uitkeringen zullen dan wel wat minder zijn,maar dat zal eventueel door verkoop huis in de toekomst recht getrokken kunnen worden.
    Als dit soort vragen gesteld worden aan de bestuurders van deze pensioen fondsen worden er allerlei muren opgetrokken,bv we kunnen niet individueel kijken naar de ingelegde bedragen,maar bij premie verhogingen of korten op de uitkering weten ze wel waar de rekening individueel naar toe moet.Woon 25 jaar in buitenland,en was in mei voor een maand in Nederland,hoorde 0 uren contracten,4 uur + contracten, jaarcontracten,geen vaste aanstellingen,
    55 plussers die 200 brieven schrijven om een baantje te krijgen,jongeren die moeilijk aan werk kunnen komen,korten op gezondheid zorg etc etc,op papier misschien een rijk land maar 50%
    van de Nederlanders heeft 0 vermogen op hun bankrekening.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ARUBASUN:

      Er zal altijd kritiek zijn op de resultaten en, vooral de buitensporige, onzichtbare kosten van 'gemeenschappelijk beleggen'. Maar het
      verplichte pensioensysteem heeft er wel voor gezorgd, dat er
      een unieke pensioenpot is van 1000 miljard, wat de meeste landen
      achterwege hebben gelaten. Die zitten opgescheept met
      een Pay As You Go systeem, dat onherroepelijk vastloopt,
      naarmate de vergrijzing doorzet.

      Dit pensioensysteem is echter achterhaald. Veel beter is
      een 'pensioenfonds' voor IEDER AFZONDERLIJK, die
      gebaseerd is op IEDERS VERSCHILLEND PROFIEL. Want
      het huidige systeem vereist, dat de jongeren onevenredig meer
      betalen dan de ouderen, die eerder deelnemers zijn geworden.
      DAT is even zuur!

      De toekomstige trend wordt een soort Individual Retirement Account,
      zoals in de V.S.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Retirement_plans_in_the_United_States

      Dir pensioenpot is gebonden aan contractuele verplichtingen, wat
      echter niet wegneemt, dat landen als Duitsland en Frankrijk
      blijven proberen om een vinger in de pap te krijgen, liefst via
      een 'echte' Monetaire Unie'...!

      Het aantal huizen 'onder water' (1 miljoen) is dalende en 20%
      heeft een restschuld van minder dan 10,000. Misschien is men
      in staat om de pensioenpot om te zetten in een 'Defined Benefit
      Plan', waarbij het gemeenschappelijk beleggen van de baan is.
      Dat zal wel wat tijd kosten en is politiek geladen.

      http://fd.nl/economie-politiek/1092510/aantal-huiseigenaren-met-restschuld-daalt-onder-grens-van-een-miljoen

      Het netto vermogen per hoofd van de bevolking valt in Nederland mee,
      mede dankzij de gezinsschuld, voornamelijk hypotheken:

      https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_wealth_per_adult

      Maar als land heeft Nederland een geweldig overschot op de lopende
      rekening (10%) en een stempel van eersteklas kredietwaardigheid.

      DS

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    3. @ARUBASUN:

      De arbeidsmarkt is al enige tijd drastisch aan het veranderen. Er
      zijn geen banen 'voor het leven' meer. De wereld verandert in een
      'GIG ECONOMY', met veel meer Freelance werk, met zijn voor-
      en nadelen. Zo zijn 120,000 mensen in het arme Oekraine aan de
      slag via Internet sites als Upwork. Er zijn 160,000 mensen, die
      full of parttime werken voor Uber. En als men dan een baan heeft,
      dan is het vaak via een tijdelijk contract (52% van de jongeren in
      de Eurozone). Overigens zijn de statistici van alle overheden
      druk bezig om tijdelijk werk te verdoezelen en ernstig te onderschatten.
      Maar we leven in de Digital Age, die niet kan worden vergeleken
      met vroeger. Dus de werkgelegenheidscijfers zijn totaal
      ONBETROUWBAAR.

      DS

      Verwijderen
    4. Net als het spaargeld bij de banken, is een groot deel van het pensioengeld niet in kas aanwezig, maar belegd in allerhande activa. Waaronder een wettelijke verplichting tot het hebben van (veel) staatsobligaties die zogenaamd "risicovrij" zijn. Wat blijft daarvan over als de euro instort en/of uiteenknalt? Een valutacrisis is natuurlijk ook een obligatiecrisis. Sowieso zou net als bij een bankrun blijken dat de activa vrijwel onverkoopbaar zijn. Temeer omdat het verplicht aanhouden van staatsobligaties voor een KUNSTMATIGE vraag heeft gezorgd en daarmee zowel een onnatuurlijke hoge prijs als een geforceerd lage rente, met ook macro-economische gevolgen. Dat kan niet eeuwig zo doorgaan. Ook Martin Armstrong wijst op de rente-effecten door pensioenfondsen: The Age of Deflation & the Fed

      Verwijderen
    5. @KAREL GOUDSMIT:

      Bedankt! Goed stuk. Het is zonder meer waar, dat 'officieele'
      superlage rente niet eeuwig kan worden volgehouden. Het
      verdraait de realiteit en moedigt inefficiente kapitaalallocatie aan.
      Niet te vergeten speculatie en nog meer schuld. Lange termijn
      investeringen worden op de lange baan geschoven, vanwege
      onzekere rendementsvooruitzichten in een onnatuurlijk rente-
      klimaat. En als de groei blijft tegenvallen, dan kan het rendement
      op geinvesteerd kapitaal dalen tot beneden de kostprijs van dat
      kapitaal en DAN VALT DE SCHULD OM.

      De vraag naar kwaliteitsobligaties lijkt NIET kunstmatig, wel die
      naar junk- en periferie-obligaties. Dat tekort naar kwaliteit wordt
      juist VEEL groter, naarmate de vergrijzing zich voortzet. Daarom
      kunnen rendementen in kwaliteitsobligaties, juist in een klimaat
      van hogere, officieele rente, VEEL LAGER. Dus Armstrong laat
      hier een steek vallen, net zoals de meeste waarnemers trouwens.

      DS

      Verwijderen
    6. Dank weer voor uw reactie. De verplichte obligatievraag is economisch gezien wel kunstmatig. Zij is gebaseerd op een vorm van geweld: de staatsmacht om die instituties te dwingen. Dat is geen vrije markt, geen vrije prijs- en rentevorming. En dat heeft dus ontwrichtende consequenties. Martin Armstrong ziet dat goed. Er zou bovendien het volgende kunnen gebeuren: de verplichte vraag naar obligaties zal de markten niet redden, integendeel: de pensioenfondsen, banken en verzekeraars kunnen MEE TEN ONDER gaan bij een obligatiecrisis. Er wordt veel gesproken over het gebrek aan liquiditeit in obligatiemarkten. Oftewel: de obligatieprijzen zijn te hoog en de rendementen te laag voor veel investeerders. Diverse mensen (o.a. Armstrong weer) voorspellen daarom al op korte termijn een enorme obligatiecrisis. De rentes kunnen en zullen dan oplopen en dat oogt goed voor de pensioenen. Maar: kunnen overheden die hogere rentes wel betalen? Zo niet, dan breekt de hel los. Dat is het kritieke punt.

      Verwijderen
    7. @KAREL GOUDSMIT:

      Als men kwaliteitsobligaties TUSSENTIJDS NIET behoeft te
      verkopen, dan is er niets aan de hand, want men krijgt altijd
      100% op de afloopdatum. DUS geen crisis, behalve voor die
      arme sloebers, die gewoon ALLES moeten verkopen, vanwege
      hun Margin Call op hun Carry Trade,

      Dat is heel anders bij aandelen, grondstoffen en onroerend goed,
      die GEEN afloopdatum hebben. Die kunnen EINDELOOS dalen
      en verdwijnen.

      De meeste overheden zullen inderdaad failliet gaan, BEHALVE
      enkele uitzonderingen. Vroeger was Groot-Brittannie een
      uitzondering, omdat die altijd braaf betaalde, zelfs gedurende
      decennia achter elkaar (oorlogsschuld, etc). Maar de kans,
      dat GB failliet gaat is aanzienlijk toegenomen, want de schuld
      is TE schrikbarend. Dus GILTS NIET (meer) aanraken.

      DS

      Verwijderen
    8. Zoals u het stelt, zou er eigenlijk nooit een obligatiecrisis kunnen of hoeven plaatsvinden. Maar instituties die obligaties kopen tegen een hogere koers dan de nominale uitgifte, lijden natuurlijk wel verlies: bij tussentijdse verkoop dan wel bij uitbetaling van de nominale waarde op de afloopdatum. En de vraag is dus of bij een obligatiecrisis en stijgende rentes, de overheid zelfs die aflossingen nog kan betalen. Bovendien: als het vertrouwen in de valuta instort, zitten instituties met obligaties in een verdwenen munt! De euro is hiervoor kandidaat nummer 1. Wat komt daarvoor terug? De vraag is of de politici erin slagen tijdig een nieuwe gulden of mark te introduceren. Ik zou er niet op rekenen. Ze zijn er te eurofiel voor en al helemaal geen econoom. Eerder gaan ze mee ten onder met de "crash and burn" (Martin Armstrong) van de euro.

      Niet voor niks koopt Draghi nu veel obligaties op én is de eindeloze bailout van Griekenland feitelijk een bailout van vooral N-Europese banken geweest die Griekse obligaties hadden gekocht. Dat bewijst dat een obligatiecrisis zonder risico's en consequenties niet bestaat. Wat de Griekse staat is overkomen, kan allerlei andere (Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal, verder nu reeds Puerto Rico, Argentinië, Oekraïne, Venezuela) natuurlijk ook overkomen, met nog veel verwoestender gevolgen dan Griekenland. Armstrong (volg die man!) spreekt over de Big Bang, de Sovereign Debt Crisis die dit najaar tot uitbarsting begint te komen, die volgens hem tot eind 2017 zal duren en die vergelijkbaar is met de obligatiecrisis van begin jaren 1930, maar dan met veel grotere gevolgen omdat er nu een hele verzorgingsstaat aan gekoppeld is. Hier wreken zich ook de kunstmatig lage rentes door de verplichte koop van staatsobligaties door instituties: dat heeft de schuldeneconomie mogelijk (zelfs onvermijdelijk) gemaakt. Stel je voor dat dat fundament wegvalt. Spaargeld, pensioenen, verzekeringen, hypotheken: alles wordt dan weggevaagd, net als tijdens de Grote Depressie. Huizen zijn gewoon weer stapels bakstenen waar geen tonnen hypotheek meer voor kunnen worden gecreeërd.

      Obligaties zijn zeer zeker niet risicovrij en het verdwijnen van vertrouwen in overheden betekent einde oefening. Centrale bankiers worden dan ingeschakeld om ze op te kopen, overheden laten hun door de stijgende rente steeds grotere schulden financieren met de geldpers en de vicieuze cirkel naar hyperinflatie is ingezet. De mensen vluchten uit het geld, naar tastbare en verhandelbare goederen. Martin Armstrong voorspelt dit voor de eurozone, in het bijzonder met de Big Bang Sovereign Debt Crisis die reeds in opbouw is.

      Verwijderen
  19. Reacties
    1. @ROBERT BOS:

      Het debat over een basisinkomen is pas weer begonnen, nadat deze
      vlieger decennialang niet opging. Maar dit keer is de arbeidsmarkt
      structureel veranderd. Dit keer is er ook een mentaliteitsverandering
      van 'voor wat, hoort niet altijd wat'.

      Het kan best, dat dit debat ook sneuvelt, vooral als men ontdekt,
      dat het onbetaalbaar is in een wereld van stagnatie, laat staan
      van economische depressie (mijn scenario).

      De mens hoopt soms op een Utopie en vergeet, dat men rekening
      moet houden met de rest van de wereld.


      http://liberty-review.org/2015/03/27/the-basic-income-debate/

      https://en.wikipedia.org/wiki/Basic_income_in_the_Nordic_countries

      DS

      Verwijderen
    2. @ROBERT BOS:

      Een ander probleem met een basisinkomen, als vervanging van
      allerlei uitkeringen, is het gebrek aan flexibiliteit. Zo'n
      baisiinkomen kan moeilijk worden verlaagd, als dat nodig zou
      zijn, want dan krijgt men de gehele bevolking tegen zich. Als
      uitkeringen moeten worden verlaagd (beloftes, die in goede tijden
      gedaan zijn, kunnen niet altijd worden waargemaakt), dan treft
      dat slechts een deel van de bevolking.

      Maar als belastingen drastisch omhoog zouden moeten, dan
      gaat de vlieger helemaal nooit op. Hogere belastingen verlagen
      de groei en kosten banen.

      DS

      Verwijderen
  20. U voorspelt het reeds geruime tijd DS en inmiddels vrezen nu ook de handelaren voor een crash voor het jaar 2016. Een dusdanige crash gelijk aan 1930....!

    http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/08/09/star-investor-der-markt-ist-reif-fuer-einen-absturz/

    LvH.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LvH:

      Dit artikel is helaas onvolledig. Grantham voorspelt EERST een HAUSSE
      en DAARNA wellicht een Crash in 2016.

      Grantham is een van mijn favorieten voor de langere termijn, maar
      zijn timing op kortere termijn was niet altijd gelukkig. Hij voorspelde
      de Dot.Com Crash in 1999 enkele jaren te vroeg.

      http://www.valuewalk.com/2015/08/gmos-grantham-says-bull-run-for-another-year-then-crash/

      Een Crash vindt meestal plaats, als NIEMAND het verwacht.

      DS

      Verwijderen
  21. Alan Greenspan says we should be very afraid of a pending bubble in the bond market

    http://www.bloomberg.com/news/videos/2015-08-10/greenspan-be-afraid-of-pending-bubble-in-bond-market

    Is er een verschil in de "Bond-market" of de "Treasury-market' ?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Greenspan zegt heel weinig in deze video, maar geeft toe, dat er iets
      heel erg mis is met de wereld en dat de 2008-crisis uit de lucht
      kwam vallen. Ja, ja. Hier is iemand, die waarachtig mede-
      verantwoordelijk was voor het bubbelbeleid!

      Er is een bubbel in obligaties van LAGE kwaliteit, d.w.z. 90% van
      de obligatiemarkt. Dus NIET de 10%, die uit Treasuries bestaat.
      Er is toch haast geen ziel, die gelooft, dat Treasuries, Bunds en
      Ned. Staatsleningen NIET op 100% uitbetalen op de afloopdatum?
      Dus GEEN bubbel, want je krijgt je geld TERUG. (Kanttekening:
      als de Eurozone ooit een 'echte' unie wordt, vergeet het dan maar.
      DAN blijven alleen Treasuries over).

      Hier is Gains&Capital, die DEZELFDE fout maakt en vergeet te
      vermelden, dat Treasuries JUIST wel overleven:

      We are heading for a crisis that will be exponentially worse than 2008. The global Central Banks have literally bet the financial system that their theories will work. They haven’t. All they’ve done is set the stage for an even worse crisis in which entire countries will go bankrupt.

      The situation is clear: the 2008 Crisis was the warm up. The next Crisis will be THE REAL Crisis. The Crisis in which Central Banking itself will fail.

      http://gainspainscapital.com/2015/08/10/the-central-banks-will-soon-implode-taking-down-the-financial-system-2/

      DS



      Verwijderen
    2. @HAROLD:

      Het is WEL OPPASSEN geblazen met OBLIGATIEBELEGGINGSFONDSEN. Die zouden enige tijd
      OP SLOT kunnen gaan, vanwege gebrek aan verhandelbaarheid.
      Rechtstreeks bezit, liefst van Treasuries, verdient de voorkeur
      boven dergelijke fondsen of ETF's.

      DS

      Verwijderen
  22. " Gerald Celente Is Predicting That A Stock Market Crash Will Happen By The End Of 2015

    The recession that we experienced back in 2008 and 2009 will seem like a Sunday picnic compared to what is coming by the time that everything is all said and done.

    So that is why I work so hard to encourage people to get prepared.

    What we are facing is not going to last for weeks or for months.

    The coming crisis is going to last for years, and it is going to be painful beyond what most people would dare to imagine."

    http://theeconomiccollapseblog.com/archives/gerald-celente-is-predicting-that-a-stock-market-crash-will-happen-by-the-end-of-2015

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Eerst stortten de obligatie-rendementen in, daarna voortzetting van
      de daling in grondstoffenprijzen (sinds 2008 en 2011). Waarschuwingen
      te over. Maar misschien komt er nog 1 HAUSSE, de moeder van
      ALLE hausses, want Centrale Banken GEVEN NOOIT OP.

      DS

      Verwijderen
  23. @

    Hier iemand, die zijn sporen in het beleggingsvak heeft verdient. Hij verwacht
    4 RENTEVERHOGINGEN naar 3 of 4% !

    (GUILD)(!): #FED WILL RAISE RATES. NOT Because Of Inflation. THEY'RE BEHIND THE CURVE. Rates WILL GO UP 4 TIMES (Wow)

    The Fed will raise interest rates. In fact, there's some leaked information that came out accidently that Federal Reserve’s economist advised the Board members that rates will probably have to go up four times to 3% to 4% over the next 12 months. My guess is that will be true. One in September or December, maybe one in February or March, and one next summer or fall, each by 25 basis points. This would be because the Fed was a little slow in getting these interest rate increases going, and they're a little bit behind the curve. But it’s not because inflation is going to take off. We think currently inflation in the United States is about 1.7% and the Fed funds rate could rise 1% in the next year. As a result, you could see the prime rate go up to 3.5% or around that level. -

    http://www.equities.com/editors-desk/investing-strategies/buy-hold-investing/interview-with-monty-guild-where-investors-should-want-and-dont-want-to-be-right-now?inf_contact_key=0fd164793cc12e96e50ae80e9b35504d47b235048eb82d3e6e8b81435ae2bba4

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. .... verdiend, ipv verdient. Oeps!

      DS

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    3. Renteverhogingen door de Fed hebben m.i. nog een reden die nergens wordt genoemd: het aantrekken van kapitaal. Niet langer is een zwakke munt en het creëren van schulden de manier om "groei" te bewerkstelligen, maar juist een sterke munt met een behoorlijke rente. Terug naar normaal dus. Schulden worden vergif.

      Een sterkere dollar heeft (nu al) een aanzuigende werking voor kapitaal vanuit de vele probleemgebieden in de wereld, van Europa tot Azië (China!) en Zuid-Amerika. Ik voorspel een "financiële wereldoorlog" waarbij de strijd gaat om het winnen van vertrouwen van investeerders en spaarders. Renteverhogingen zijn daarin een meesterzet. De Chinezen zullen hun yuan-dollar bandbreedte koppeling moeten loslaten om niet te worden meegetrokken in een deflationaire spiraal. Gevolg: de yuan devalueert, kapitaalvlucht en kapitaalcontroles ontstaan en de Chinese munt en economie imploderen. Ik sluit zelfs hyperinflatie en bijgevolg het instorten van het Chinese communistische regime niet uit. Dat klinkt onvoorstelbaar, maar men kan beter overal rekening mee houden. De kaarten op het wereldtoneel worden opnieuw geschud.

      Verwijderen
    4. @KAREL GOUDSMIT:

      De scherpe devaluatie van de Chinese Yuan van vandaag lijkt
      vooral het antwoord op de komende trein van een nog sterkere Dollar,
      vanwege de verwachte Amerikaanse rente-verhogingen.

      Mee eens, dat de verbreking van de Dollarkoppeling zeer grote
      gevolgen kan hebben, niet in het minst meer instabiliteit. Het
      totalitaire regiem wordt nu op de proef gesteld, maar daarom
      moet een terugkeer naar het Maoistische China NIET worden
      uitgesloten! (Dag China!)

      DS

      Verwijderen
    5. Terugkeer naar het maoïsme is inderdaad het einde van de welvaart, vooral voor de mensen in de steden. Nationalisaties, kapitaalvlucht, hyperinflatie: alles in hoogste versnelling. Dat krijg je als je onderdeel uitmaakt van de wereldeconomie en alternatieven voorhanden zijn. Een enorm verschil met de tijd van Mao zelf. Zouden de Chinezen dat accepteren? Velen zijn nu aardig gewend aan een welvarender leven en willen vast niet dat dat instort. De yuan-daling is nog lang niet voorbij; de dollar krijgt komende jaren een fikse rally, met enorme gevolgen wereldwijd. Interessante tijden.

      Verwijderen
  24. @

    Wees voorbereid op een (tijdelijke) draai in de Goudprijs:

    SHORT COVERING RALLY IN GOLD?

    Persistent liquidations in gold-backed exchange-traded funds (ETF) have continued to pressure the metal, however, investor sentiment may be too bearish, ETF Securities' research director Mike McGlone told Kitco News. According to McGlone, gold ETF holdings have dropped nearly 50% since its peak in 2012. 'Total ETF holdings in gold are down this year about 5%, its over 2.5 million ounces, running around 49 million ounces. That’s off from the peak in 2012 around 84 million ounces

    http://www.kitco.com/news/video/show/Kitco-News/1039/2015-08-10/Short-Covering-Rally-In-Gold-Makes-Sense---ETF-Securities

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  25. China Moves to Devalue Yuan

    http://www.wsj.com/articles/china-moves-to-devalue-the-yuan-1439258401

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      Zoals eerder gesteld, de AARDVERSCHUIVING IS BEGONNEN.
      De GROOTSTE DEVALUATIE in 20 jaar:


      Operational requirements of the yuan entering the International Monetary Fund’s reserves may also have played a role in the PBOC’s move, according to Commerzbank AG.
      “While the weak trade figures should have pushed the fixing to the weak side, this move is still quite out of consensus,” Zhou Hao, an economist at Commerzbank AG in Singapore wrote in a report. From the perspective of IMF requirements, “the yuan exchange rate will be more market-oriented going forward, and the volatility of both the onshore and offshore rates will pick up significantly.”

      http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-08-11/china-weakens-yuan-reference-rate-by-record-1-9-amid-slowdown

      DS

      Verwijderen
  26. @DS http://www.cnbc.com/2015/08/07/stocks-are-a-disaster-waiting-to-happen-stockman.html

    BUT BUT: WARREN BUFFETT: Stocks are going 'a lot higher'

    Read more: http://uk.businessinsider.com/warren-buffett-stocks-are-going-a-lot-higher-2015-8?r=US&IR=T#ixzz3iU7V9zJT


    http://uk.businessinsider.com/warren-buffett-stocks-are-going-a-lot-higher-2015-8?r=US&IR=T



    MV/G Rob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      Buffett denkt IN DECENNIA, NIET jaren.

      Buffett reiterated that he was a long-term investor, saying he expected prices to be "a lot higher" 10 years or 20 years from now.

      Tot nu toe hebben we een typische Warren Buffett Stock Market gehad,
      met de meeste stijging door middel van Financial Engineering
      (100% van de bedrijfswinst voor inkoop van eigen aandelen; overnames).
      Dit vindt Buffett natuurlijk best. Hij laat zich ook niet afschrikken
      door een eventuele Bear Market/Crash. Hij kijkt niet naar een scherm.
      De dagelijkse koersbewegingen interesseren hem NIETS.

      Maar in mijn scenario heeft de strategie van Buffett zijn beste tijd
      GEHAD. De grootste storm van deze generatie is op komst. Ookal
      duurt het nog even, want de vernuftigheid om deze SCHIJNWELVAART
      aan de gang te houden kent geen grenzen.

      DS

      Verwijderen
  27. De Chinezen bezitten 1,25 biljard aan dollarreserves (dec 2014)
    Door sterk te devalueren verdienen ze gelijk een aardig bedrag wat ze weer kunnen
    gebruiken voor allerlei zaken (militaire/civiele) .
    Is een toekomstige verdere devaluatie van de Yuan te verwachten en is dat niet tegelijkertijd een tijdelijke goudmijn voor China?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Een devaluatie van 2% haalt weinig uit, dus het is een EERSTE STAP.
      China wordt nu meegezogen in de internationale valuta-oorlog, die
      kenmerkend was voor de economische depressie van de jaren '30.
      Japan en de Eurozone gingen hen voor. De DOLLAR is 'the last man
      standing'. IEDEREEN devalueert nu t.o.v. de Dollar.

      Dit kan de FED dwingen om de renteverhoging weer uit te stellen,
      maar misschien doen ze het toch om te zien, wat er gebeurt.

      De export naar China wordt nu VEEL moeilijker, het effect op de
      grondstoffenprijzen is ZEER negatief en de buitenlandse
      investeringen van China zullen FLINK dalen.

      Natuurlijk is er een tijdelijk positief effect op de economie, net zoals
      in Japan en Europa. Juich niet te lang. De wereld zit nu in
      een handelsoorlog ZONDER WINNAARS. De wereldhandel
      zal er ernstig van langs krijgen.

      DS

      Verwijderen
  28. Goedemiddag Heer Schmull;

    Zegt u de naam Bill Holter iets ?

    https://www.youtube.com/watch?t=111&v=rnJBo6buENI

    Volgens deze man heeft China, tot nu toe, een goudvoorraad opgebouwd van 10.000 ton.

    mvg Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Bill HOLTER timmert allang aan de weg bij de Gold Bugs in Amerika.
      Neem hem niet te serieus, want hij weet echt niet veel meer dan
      degenen, die Goud al jarenlang volgen. Zijn directe benadering
      spreekt sommige cowboys aan (hij draagt zo'n hoed).


      NIEMAND weet, hoeveel Goud China heeft, het is een staatsgeheim.
      (Net zoals overal in de wereld). Natuurlijk was de recente
      bekendmaking van China's Goudvoorraad voor politieke consumptie,
      die de werkelijke stand van zaken ONDERSCHAT. Het meeste
      Goud is niet onder de hoede van de PBOC, maar gissingen zijn
      ondoenlijk. In ieder geval, zelfs als er 10,000 ton Goud zou zijn,
      dan vormt dat niet meer dan 15% van hun totale FX-reserves, die
      trouwens flink dalen. Dat is nog veel minder dan de 'officieele'
      Goudreserves van vele Westerse landen (waarvan het merendeel
      waarschijnlijk is uitgeleend), als percentage van de FX-reserves.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Gold_reserve

      https://smaulgld.com/the-case-of-chinas-missing-gold/

      http://www.zerohedge.com/news/2015-07-20/case-china%E2%80%99s-missing-gold

      De hysterie over China's Goud is ONTERECHT. In werkelijkheid is
      de Goudmarkt PIEPKLEIN, en voornamelijk is vaste handen. Niet
      meer dan 5% van het Goud is beschikbaar voor aankoop. En dan
      moeten we opeens geloof hechten aan al die indianenverhalen, dat
      China er met al 'ons' Goud van door is?

      http://usawatchdog.com/the-ability-to-prevent-a-crash-no-longer-exists-bill-holter/#more-16039

      DS

      Verwijderen
    2. Met dank Heer Schmull; weer iets wijzer geworden over de goudmarkt. Ik had al zo'n voorgevoel na het zien van dit interview. Zal zeker geen domme man zijn, maar wel een beetje "popi guy". Had ook niet echt veel te melden.
      Ik zal de links met plezier lezen.

      Verwijderen
    3. Gotsipotsi, we staan toch maar mooi bij de top 10, volgens de World Gold Council Ranking. Wat zijn wij Nederlanders toch rijk Heer Schmull. We kunnen wel een tikkie hebben, lijkt het.

      Verwijderen
  29. @

    De devaluatie van de Yuan (pas begonnen) is de LAATSTE, wanhopige
    zet van China om haar export te stimuleren. Export naar haar handels-
    partners, die allemaal in een crisis verkeren? Het zal NIET mogen baten.
    Dit wordt een HERHALING van de AZIE-CRISIS van 1997 - 1998, maar
    dit keer wordt de GEHELE WERELD getroffen

    (PENTO): #CHINA's GREATEST FIXED ASSET BUBBLE EVER Is Now IN FREEFALL. CRB INDEX Foreboding HUGE GLOBAL ECONOMIC RISK

    For those who think the U.S. and the rest of the world will be somehow immune to a China slowdown should note that foreign sales accounts for about one third of aggregate revenue for the S&P 500. For years China had been a huge growth market for multi-national companies. However, its recent rut is affecting both domestic and international companies around the globe that once provided China with natural resources during its empty-city building bonanza.

    http://www.safehaven.com/article/38557/ignore-the-commodity-message-at-your-own-peril

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Kijk nu eens Heer Schmull : "Zonnige vooruitzichten economie" jawel:

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24362838/__Zonnige_vooruitzichten_economie__.html

    Het valt mij op dat op de financiele "goed nieuws" sites (zoals ik ze altijd benoem, oa. fin telegraaf, rtlz, nu.nl economie enz.) er bar weinig interesse bestaat over wat er nou werkelijk aan de hand is in de wereld. Zoals bijvoorbeeld het nieuws uit China vanochtend over het afwaarderen van de Yuan, wat maar met een klein bericht wordt vermeld.
    Kunt U dit verklaren? Is het alleen maar korte termijn journalistiek van deze sites, of ziet men het niet, wil men het niet zien, mogen ze van hogerhand hierover niet publiceren ? Bang voor paniek bij het grote publiek, met alle gevolgen van dien ? Want "The Show Must Go On" op de beurzen?
    Vreemd ......

    mvg, Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Goed gezien! De reguliere media, OVERAL ter wereld, worden geacht
      bepaalde 'taboe'-onderwerpen te mijden en zijn juist over het algemeen
      spreekbuizen voor, wat 'men' moet geloven.

      Er zijn altijd uitzonderingen, maar kritische journalisten zijn geen
      lang leven beschoren, vanwege de politieke en commercieele druk.

      De meeste research van de grote, bekende huizen, praat elkaar
      allemaal na en kan zeker niet tegen schenen schoppen. Toen
      ik tijdens mijn carriere (in de jaren '80) over Goud durfde te praten
      (was heel taboe), werd dat niet in dank afgenomen en werd mijn
      promotie uitgesteld.

      Bovendien zijn er maar weinig echte goede analisten! Blamage na
      blamage. Een top-analist van UBS had Lehman Bros aanbevolen
      op de DAG van het faillissement! Er was een tijd, dat het REGENDE
      van aanbevelingen om IMTECH aan te kopen. En ga zo maar door.

      De Yuan-devaluatie zal de wereld TOTAAL VERANDEREN.

      DS

      Verwijderen
  31. Beste heer Schmull, Yuan devaluatie zal de wereld veranderen. Wanhoop Chinezen, export naar haperende economieen. Stel dat het mislukt. Wat zijn dan volgens u de gevolgen? ik kan alleen bedenken: instorten Ch economie, daling import, wereldcrisis en denk dan toch aan cashgeld en goud. klopt dat of ook treasuries? ik vrees nl dat de Chinezen die reserves moeten lozen. Streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Als China wankelt, dan is er een terugkeer mogelijk naar het
      Maoistische tijdperk. XI is een fervent aanhanger van soberheid en
      tegenstander van hen, die zich verrijken. Hij krijgt er niet genoeg van
      om Mao aan te halen. Men neigt de geschiedenis van China
      te vergeten, maar isolationisme en onderdrukking zijn deel van het
      menu. Altijd geweest. Nooit veranderd.

      Zeker, China zou Treasuries kunnen/moeten verkopen. GEEN
      PROBLEEM. Er is een machtig TEKORT aan Treasuries, naarmate
      de wereld gevaarlijker wordt. En dan hebben we het nog niet eens over
      de schulddeflatie, die de meesten zich niet eens kunnen voorstellen.
      Maar dat komt ECHT.

      Verkoop van Treasuries behoeft NIET te leiden tot veel hogere
      rendementen en lagere waarderingen. Of een massieve QE4 om
      die stukken op te kopen. De meeste deskundigen geloven nog steeds,
      dat Treasuries dienen ter financiering van de Amerikaanse staatskas.
      Nee! In een systeem van zwevende wisselkoersen en een eigen
      valuta, zijn Treasuries zuiver een beleggingsinstrument, waarbij
      de Treasury NIET meer of minder geld krijgt bij verkoop of aankoop.
      De FED zelf bepaalt de rente/rendement via open market operations
      (dat is anders in Europa).

      Maar als de wereld het moet stellen ZONDER China als moter,
      ja dan zijn de RAPEN GAAR in de rest van de wereld. Vele
      LANDEN zullen failliet gaan. Huizenprijzen in het Westen DALEN
      nog eens 50%. Beurskoersen ook. Beurskoersen in China?
      Terug met 90% uiteindelijk, net zoals Japan, na de hausse in 1989.

      Verder zal China zich misschien storten in een militair avontuur. Er
      worden al verdachte militair eilanden gebouwd.

      DS

      Verwijderen
  32. Geachte Heer Schmull,

    Naar aanleiding van uw laatste reaktie aan @STREETRUNNER het volgende;

    Inderdaad zeer zorgelijke ontwikkelingen in China, echter een paar weken geleden dacht ik nog "dat zal wel los lopen, China is zo'n enorme reus met een gigantische veerkracht, dat komt wel weer goed", maar ik begin nu te twijfelen.
    Wat is uw gedachtengang: Zal de FED, door de actuele ontwikkelingen in China, dit najaar de rente verhogen ?
    Ik denk dat de FED de rente NIET gaat verhogen en de kat uit de boom kijkt en in 2016 pas een datum prikt (ik kan me zo voorstellen momenteel zenuwachtig top-overleg in Washington met Janet Yellen en cs.).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Deze Yuan-devaluatie zal zeker een rol spelen bij de FED. Als de
      rente toch zou worden verhoogd, dan wordt deze exercitie van
      korte duur. Tot nu toe heeft elke Centrale Bank, die de rente
      verhoogde sinds 2008, die rente weer verlaagd. De grootste flater
      sloeg de ECB, die in 2011 de rente had verhoogd, net voor de
      Eurocrisis!

      DS

      Verwijderen
    2. Inderdaad, dat was, dacht ik, nog onder voorzitterschap van Jean Claude Trichet of Draghi was net aan de macht, maar hoe dan ook, ik lees net dat de vice voorzitter van de FED Stanley Fischer heeft aangegeven dat de VS last heeft van een lage inflatie. En dat is natuurlijk geen goed nieuws voor een komende renteverhoging. Hij zegt daar wel bij dat het slechts tijdelijk is door de belabberde grondstofprijzen, maar ziet een lichtpuntje in een komende verbeterde arbeidsmarkt.
      Maar, Heer Schmull, die cijfers omtrent de arbeidsmarkt worden toch gemanipuleerd ?

      http://beurs.com/2015/08/11/amerikaanse-inflatie-komt-niet-van-de-grond/62911

      mvg,
      Willem.

      Verwijderen
    3. @WILLEM:

      De werkgelegenheidscijfers, OVERAL, zijn uiterst ONBETROUWBAAR.

      Clifton van Gallup (Polling Agency) noemt het een BIG LIE

      http://fortune.com/2015/02/04/unemployment-rate-gallup/

      'I may SUDDENLY DISAPPEAR':

      http://www.newsmax.com/Finance/unemployment-rate-big-lie-barack-obama-gallup/2015/02/08/id/623489/

      DS

      Verwijderen
    4. Dank voor uw reaktie Heer Schmull, ik zal de links fortune en newsmax zo lezen.

      Correct me if i'm wrong, maar volgens mij bent u niet zo'n fan van Graig Roberts ? Het is toch geen kleine jongen. Ik heb namelijk zojuist onderstaand artikel gelezen en ben erg benieuwd wat Uw reaktie is op zijn visie op de deplorabele economische situatie in de VS:

      http://www.counterpunch.org/2015/08/11/the-collapsing-us-economy/

      Verwijderen
    5. Excuses: Paul Craig Roberts.

      Verwijderen
    6. @WILLEM:

      Paul Craig ROBERTS heeft een goede staat van dienst. Maar hij
      laat zich wel in met vele extreme elementen. Toch zijn zijn
      opmerkingen over de arbeidsmarkt TERECHT. Dit geldt trouwens
      voor de meeste landen. Die cijfers zijn een lachertje, maar de
      reguliere media worden geacht het spel mee te spelen.

      DS

      Verwijderen
  33. dank u, ik las net ook dat veel Chinese bedrijven zwaar schuldendragend zijn in dollars, omdat ze dachten dat de yuan-dollarkoers stabiel zou zijn. Dat kan ze vreselijk gaan opbreken in China! China Southers heeft 90% schuld in dollars tgv de leasecontracten voor vliegtuigen (Lex in FT) streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @STREETRUNNER:

      Vooral de Opkomende Markten zijn nu de klos. Hun grondstoffen-
      prijzen stortten in, maar hun externe leningen zijn in Dollars
      ($ 9000 miljard +). Daarom is er al sprake van een gigantische CRASH
      in hun Valuta's t.o.v. de Dollar. Was er niet een boekje met de
      titel 'Als de Dollar valt'? Je moet in het leven wel naar de juiste
      mensen luisteren, anders wordt je op het verkeerde been gezet!

      DS

      Verwijderen
  34. http://www.bloomberg.com/news/videos/2015-08-11/is-china-yuan-devaluation-beginning-of-something-bigger-
    Wat zijn de achterliggende redenen om deze aktie te doen? Waarom maar 2%? Een eenmalige aktie is het commentaar vanuit China. Als het niet eenmalig is wat zullen de Triggers zijn voor een volgende devaluatie. Bij mij roept deze aktie meer vragen op dan antwoorden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Robert Bosch, dit schijnt een oude afspraak te zijn tussen de VS en China, maar wordt niet strak gehandhaafd.

      http://beurs.com/2015/08/11/grootste-devaluatie-in-20-jaar-voor-chinese-yuan/62913

      De heer Schmull kan u daar vast meer over vertellen.

      mvg. Willem.

      Verwijderen
    2. @ROBERT BOS:

      Je moet klein beginnen en volhouden, dat het voldoende is. En om
      de reactie van Amerika (China is een valuta-manipulator) enigszins
      te bedaren.

      Maar dit is juist het BEGIN van de ECHTE valuta-oorlog, want dit
      is de olifant in de kamer. Dit was trouwens een kwestie van tijd,
      want vooral de exportcijfers vielen allang flink tegen. Bovendien
      liet het IMF weten, dat China voorlopig NIET deel kan uitmaken
      van het SDR-mandje, vooral op aandringen van Amerika.

      Dus nu is het niet meer 'Mr Nice Guy'. Nu wordt het menens.
      Een devaluatie VERLICHT de deflatie (groothandelsprijzen zijn
      ingestort met 5%+). Die deflatie is nu heel pijnlijk, vanwege
      de gestegen schulden. Verder zal Import nog meer dalen,
      waardoor het externe overschot wellicht niet leidt tot een tekort.

      De Dollarkoppeling was veel te hoog, om politieke redenen. Met
      het vooruitzicht van een NOG hogere Dollar, zou die koppeling
      ONHOUDBAAR zijn geworden. (Net zoals de CHF-Euro koppeling,
      voor de grote Eurodevaluatie van Draghi).

      Men kan de nieuwe flexibiliteit ook interpreteren als een liberalisatie,
      die toch uiteindelijk vereist is voor het IMF.

      Maar de devaluatie van de een is een automatische revaluatie voor
      de ander. Dus de hete aardappel van deflatie wordt afgewenteld op
      de handelspartners, die dan TEGENMAATREGELEN nemen.

      Hele moeilijke tijden zijn in aantocht

      DS

      Verwijderen
  35. Inderdaad Heer Schmull, het wordt nu serieus; een waarschuwing van de VS aan het adres van China:

    http://www.nu.nl/beurs/4104806/vs-waarschuwen-china-valutastap.html

    mvg, Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
  36. @

    De MYTHE (!) van moeilijker verhandelbaarheid van Obligaties. In de wereld
    geslingerd om de nieuwe regels van Dodd-Frank ongedaan te maken:

    The average trading volume in Treasuries and corporate bonds is HIGHER in the last year than over the past five years, and the cost to transact, as measured in bid-ask spread, is lower than it was in 2010, according to data compiled by Bloomberg.
    If there has been a decrease in willingness to trade, it may be tied to the shrinking compensation investors get for owning bonds -- they can less afford to shell out for Wall Street’s trading fees, according to ICI’s Reid.

    http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-08-10/another-investor-calls-illiquidity-a-myth-to-repeal-rules

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  37. @

    GUNDLACH wordt beschouwd als een van beste portfoliomanagers in
    vastrentende waarden:

    (GUNDLACH)(!):If #OIL FALLS To $ 40.00, It Would Be TERRIFYING. The 10-Yr T-YIELD COULD COLLAPSE From 2.14% To 1.00%

    http://uk.businessinsider.com/jeff-gundlachs-december-2014-call-on-oil-2015-8?r=US&IR=T


    In MIJN scenario gaat de OLIEPRIJS uiteindelijk naar $ 20.00 !


    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  38. De devaluatie van de yuan zet vanochtend door! Dit betekent toch ook dat we uw scenario van deflatie nog harder zullen bereiken?
    commodities zwaar naar beneden, olie zal volgen, producten uit China goedkoper.
    Betekent dit ook dat FED wel 3x zal nadenken om rente te verhogen? streetrunner

    BeantwoordenVerwijderen
  39. http://www.ft.com/intl/cms/s/0/3ee91730-403c-11e5-b98b-87c7270955cf.html?siteedition=intl#axzz3iZlE6r9J
    NATO and Russia traing for war vlg dit artikel in FT. Ook Chodorkowski waarschuwde onlangs in Der Spiegel ernstig voor oorlog met Rusland ("Poetin leeft in een andere wereld, provoceer hem niet te veel ""). Welke stappen gaat de kat in het nauw (Poetin) doen wanneer de olie daalt naar 20 $ ?!!
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
  40. People's Bank of #China has increased balance sheet by almost 700% since 2005. Even Fed looks like bunch of amateurs.

    https://twitter.com/Schuldensuehner/status/631219178062618624

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Opmerkelijk dat de Euro in waarde stijgt tov de USD.
    Je zou na de devaluatie van de Yuan het tegenovergestelde verwachten

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
  42. http://www.zerohedge.com/news/2015-08-11/fed-out-options-qe-all-it-can-do-here-art-cashin-predicts
    dus GEEN renteverhoging
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
  43. @DS
    Greenspan ziet een bubbel in Treasuries. Rendement is er niet, maar vraag is alleen gedreven door veiligheid. Welke lessen kunnen we leren uit het verleden in vergelijkbare situaties? De wereldeconomie lijkt weer een licht stijgende lijn op te pakken, nog een laatste rit omhoog en dan de klap?
    http://www.bloomberg.com/news/videos/2015-08-10/alan-greenspan-sees-pending-bond-market-bubble-

    BeantwoordenVerwijderen
  44. @DS
    Marc Faber zet zijn vraagtekens bij het herstel van de wereldeconomie en denkt dat we binnen zes tot twaalf maanden opnieuw in een recessie terecht zullen komen. Ook de daling van de grondstoffenprijzen wijst volgens hem op groeivertraging, vooral in China.

    De beleggingsgoeroe verwacht dat centrale banken bij de eerstvolgende crisis opnieuw gedwongen zullen worden de geldkraan aan te zetten en meer liquiditeit in de markt te brengen. Dat zal op termijn een hogere inflatie en een nieuwe opwaartse cyclus op de grondstoffenmarkt teweeg kunnen brengen, zo redeneert Faber.
    De ECB, europa heeft nu al de geldkraan open staan. Komt de FED volgens u met QE4 begin volgend jaar? En indien dat gebeurd wat gaat dat doen voor de rente, obligaties, Treasuries en de US$?

    BeantwoordenVerwijderen
  45. When Japan devalues it's for demographics.
    When US, it's to save the World
    When Ezone, it's to save Europe.
    When China, it's currency war.

    BeantwoordenVerwijderen
  46. Goud gaat omhoog en vooral ook goudaandelen. Ik deel uw visie dat dat tijdelijk is, maar hoe lang is tijdelijk /? Het is verlokkend tijdelijk in goudaandelen te gaan, wat is uw advies..
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
  47. Msch nuttig om toch eens op te merken dat dit forum wschl niet als 'chatroom' bedoeld is : vaak herhaling van vragen/variaties op thema's die al besproken zijn door DS in eerdere publiaties. Dus lezen en herlezen is geen overbodige luxe.
    Kwestie van niet elk akkefietje te gaan overbelichten en nieuwe vragen af te vuren.
    Is evenwel persoonlijke mening, heb hier geen enkele autorisatiebevoegdheid en het is dus eerder uit 'bekommernis' om kwaliteit voorop te stellen en iemand de gelegenheid te geven ook van een welverdiend pensioen te laten genieten.
    Nevertheless, DS will be the ultimate judge of that too...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar het is zo gezellig! En als de meester spreekt, is het echt indrukwekkend.

      Verwijderen
    2. Sorry, En als de Meester spreekt, is het echt indrukwekkend.

      Verwijderen
    3. Ik denk dat het probleem is:
      - mensen kunnen anoniem reageren
      - deze site wordt steeds populairder omdat alle voorspelling van Dhr Schmull uitkoment.

      Verwijderen
    4. Ik sta vooral volledig achter het volgende "Dus lezen en herlezen is geen overbodige luxe". Dit forum moet geen chatroom worden van allerlei, vaak overbodige losse flodders. Kwaliteit zoals DS die biedt is zeldzaam en moet gekoesterd worden. RobV

      Verwijderen
  48. UW advies tav treasuries doen het goed de laatste dagen :-)

    http://finance.yahoo.com/q?s=%5ETYX

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. alleen jammer dat de € dan weer roet in het eten gooit.

      Forester

      Verwijderen
  49. @

    Reacties plaatsen lijkt weer mogelijk, na het technische probleem.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  50. @ANONIEM; STREETRUNNER; MARJA; ROBERT BOS; FORESTER:

    In eerste instantie zou een 10% devaluatie voor de markt acceptabel zijn,
    omdat de effectieve RMB-koers in het laatste jaar al met 14% steeg en
    zelfs 50% in de laatste 10 jaar. Bovendien zou de koppeling met de
    Dollar steeds pijnlijker worden, als de Amerikaanse rente toch zou stijgen,
    wat de Dollar verder omhoog zou stuwen.

    Daarnaast is het toe te juichen, dat de RMB nu meer bepaald zal worden
    door de vrije markt (dus GEEN 'one-off'), wat past in de liberalisatie en
    vereist is voor een Reserve-valuta in the SDR-mandje van het IMF.

    Dit laatste lijkt toch te worden uitgesteld tot 2016, dus wachten had
    minder zin meer. Er was een schokeffect nodig. In het mandje zou
    de RMB immers 13% weging krijgen tegenover 6.7% voor Japan, wat
    nog moet worden 'geslikt'.

    Natuurlijk waren er genoeg waarschuwingen! Export was scherp dalende
    (dankzij de EU-zwakte) en import eveneens. Er is een massief betalings-
    balanstekort. Verder is er allang flinke deflatie. Groothandelsprijzen blijven
    dalen, terwijl de reeele rente (na aftrek van deflatie) blijft stijgen.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Natuurlijk kan dit leiden tot uitstel van de rente-verhoging van de FED tot
      NA September, desnoods met een verkorte renteverhogingscyclus om de
      geloofwaardigheid te bewaren. Overigens had de rente eigenlijk verhoogd
      moeten worden tussen 2010 en 2012, dat was de 'window', maar nu wordt
      het veel moeilijker, want de wereldeconomie is juist aan het afkoelen, getuige
      de instorting van grondstoffenprijzen.

      DS

      Verwijderen
    2. @(Vervolg):

      Maar de wereld is nu veranderd! Een devaluatie van 10% is pas een
      eerste fase, dus de valuta-oorlog, begonnen door Japan (Yen is nu
      -35% in laatste 3 jaar) en recentelijk overgenomen door de Eurozone
      (die QE kan VERHOGEN, om het effect van de Yuan-devaluatie
      tegen te gaan). Amerika is nu nog het ENIGE land, dat een
      revaluatie van haar valuta accepteert. Probleem is, dat
      PROTECTIONISME (handelsbelemmeringen) zou terugkeren,
      net zoals de donkere dagen van de depressie in de jaren '30
      (vooral als Donald TRUMP het haalt!).

      Er zal nu MINDER 'recycling' zijn van overtollig Aziatisch geld
      naar het Westen, wat leidt tot HOGERE kapitaalkosten. Dit
      is de reden, dat de EURO tijdelijk zou kunnen stijgen en helemaal,
      als de Amerikaanse rentestijging op de lange baan wordt
      geschoven. Toch zit de Dollar in een STRUCTURELE OPGAANDE
      trend, want de kans op een wereldrecessie/depressie is
      TOEGENOMEN. Amerika is relatief minder getroffen door
      de instorting van de wereldhandel, vanwege haar grote
      binnenlandse markt. Verder maken de oorlogsspelletjes hier
      en daar de wereld heel erg nerveus.

      DS

      Verwijderen
    3. De kapitaalvlucht uit China had al een record bereikt, ondanks
      de kapitaalcontroles, wat zou kunnen toenemen. Maar er is een
      buffer: er is een spaarquote van liefst 51% plus deviezenreserves
      van $ 3000 miljard (die slinken door de kapitaalvlucht; Treasuries
      moeten worden verkocht). Daartegenover staat, dat de totale schuld
      (heel pijnlijk in een tijd van deflatie) omhoog is geschoten tot
      300% van de economie, hoger dan Amerika. Een reeks van
      faillissementen staat geduldig zijn opwachting te maken. De
      bedrijfswinsten zijn lager dan de kosten om de schuld overeind te
      houden.

      Dus de overgang van een exportmaatschappij naar een
      consumptiemaatschappij in China is voorlopig in de ijskast.
      DAT duurt nog 20 jaar. 50% van de Chinezen zijn nog zeer
      arm en komen rond door eigen gewassen te verbouwen.

      DS

      Verwijderen
    4. @

      De vlieger van de kunstmatige aandelenhausse ging niet op,
      maar er zijn wel 80 miljoen speculanten, die misschien alles
      verliezen (effectenkrediet!). Die zijn de 99%, die nog wat
      geld hadden! Dus politieke onrust wordt nog groter. Duizenden
      hebben het land al verlaten met honderden MILJARDEN en
      50% van de miljonairs staat klaar om te vertrekken. Het is
      duidelijk, dat XI misschien een nieuwe Culturele Revolutie
      ontketent om hervormingen te forceren en corruptie aan te
      pakken. Er kan een periode komen, dat China DICHTKLAPT.
      Kijk maar naar hun geschiedenis.

      Het effect van de RMB-devaluatie vernietigt de Carry Trade,
      waarbij zo'n $ 1000 miljard geleende Dollars in China werd geinvesteerd
      voor hogere rendementen plus eventueel hogere valuta. Wow!
      Verschillende Hedge Funds kunnen (weer) omvallen.

      DS

      Verwijderen

    5. De volgende rit naar beneden in de grondstoffenprijzen is nu zeker,
      maar ze zijn 'oversold', dus een TIJDELIJKE stijging, ook in
      GOUD, moet niet worden uitgesloten, vooral door SHORT COVERING.
      Deflatie is FUNEST (hogere reeele rente) voor grondstoffen.
      NOG EENS 50% daling ligt in het verschiet (Olie naar $ 20,- in
      de komende jaren; Saoedie Arabie kan failliet gaan over 5 jaar).

      KOPER is allang aan het dalen, maar wordt gebruikt als onderpand
      voor talloze leningen in China, waardoor NOG MEER Koper moet
      worden verkocht, als de faillissementen oplopen.

      Er is geen twijfel mogelijk, dat de rendementen van Treasuries
      verder zullen dalen! De 10-jarige naar 1% of lager; de 30-jarige
      naar 2% of lager. Wat een BONANZA, zelfs na 34 jaar Bullmarkt.
      En dat, terwijl 99% zat te wachten op een rendementsstijging!
      Short gaan op Treasuries is een 'widowmaker' net zoals short
      gaan op de Japanse JGB's. Zelfs na alle QE EN devaluatie,
      steekt Japan nog steeds in de modder (er is een demografisch
      probleem...)

      DS

      Verwijderen
    6. @

      De wereld wordt nu WANHOPIG. Niets schijnt te lukken. Nog
      meer reflatie werkt AVERECHTS. Het wordt duidelijk, dat er
      een GROTE KLAP komt. Maar misschien is er nog een fase
      van een 'laatste dans', een 1929-markt. Dat is in ieder geval
      het plan van de slimme financieele wereld. Waarderingen
      doen er niet toe. De gemiddelde koers/winst in China is 85x.
      Nog 1 grote GOK, voordat de wereld OPNIEUW MOET
      BEGINNEN?

      DS

      Verwijderen
  51. Wauw meneer Schmull.....stilte voor de storm dus?

    Ik zit nu in Z Afrika, een land dat zo z'n eigen problemen heeft. Vrienden vragen zich af of ze hun geld in eigen Randen moeten aanhouden of toch richting de Euro gaan. Wat vindt u mede in het licht van wat u hierboven verkondigt?

    In hoeverre zal Z Afrika getroffen worden zover u daar een mening over heeft?

    Dank en een hartelijke groet vanuit Kaapstad.

    Dutchcaesar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DUTCHCAESAR:

      De vooruitzichten voor grondstoffengevoelige landen blijven HEEL
      SOMBER, dus ook voor Zuid-Afrika. Elk herstel in grondstoffenprijzen
      is TIJDELIJK. Een verdere 50% daling licht in het verschiet in de
      komende jaren. Dus RANDEN moeten worden omgewisseld in
      U.S. DOLLARS. De EURO lijkt op langere termijn te BLIJVEN
      dalen (QE zal STIJGEN), want elk herstel is tijdelijke Short-covering,
      vanwege Carry-Trades, die gedraaid moeten worden.

      P.S. Ik heb enkele jaren geleden wel genoten van Kaapstad.

      DS

      Verwijderen
  52. Wat is uw mening over de singapore dollar ? Houden of ook naar US dollar...
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARJA:

      De Singapore Dollar aanhouden, zuiver uit oogpunt van spreiding.
      De USD zal het veel beter doen in de komende jaren, want
      Singapore is ZEER gevoelig voor China en moet meegaan met
      de Yuan-devaluatie (misschien wel 25% in de komende jaren;
      de Yen is -35% in 3 jaar).

      DS

      Verwijderen
  53. @

    SINCLAIR: De HOGERE Dollar is een MARGIN CALL. Inderdaad!

    Moving along, did anyone really wonder “why” or what (or better yet, WHO) was behind China being put off for acceptance as a component of the SDR? Then just two trading days later, China devalued their currency in a surprise move…followed by two more devaluations! Remember, the U.S. has been prodding China to strengthen their currency and has gone so far as to call them a “currency manipulator”! Now we see China doing the exact opposite of U.S. requests (demands?). World markets have been shaken, and at a time when liquidity is quite tight.

    A stronger dollar since last fall has acted as a constant and nagging “margin call” to the world which has contributed to the lack of liquidity. Have the Chinese finally said “fine, you want to issue a margin call to the world, we will help you issue it. Let’s see what happens to your financial system when the margin call fails to be met?”. Do you see what I am getting at here? The Chinese are now forcing the dollar higher by devaluing their own currency.

    Did the FINAL WAR just start?

    http://www.jsmineset.com/

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  54. Geachte Heer Schmull,

    Wat is uw mening tav mijn onderstaande stelling:
    Door de recente devaluatie van de RMB, exporteert China DEFLATIE naar oa de VS. Daar goederen en diensten goedkoper worden, zal de export vanuit China flink toenemen naar het westen. China krijgt MEER dollars. Een eventuele renteverhoging op korte termijn in de VS zal eerst de dollar doen STIJGEN (maar in mijn beleving slechts tijdelijk) daar iedereen natuurlijk van die hogere rente wil profiteren. Maar de schulden in de VS zullen door die stijgende importen uit China alleen maar verder oplopen en daarover moet Amerika dan weer hogere rente betalen. Dan gaat mijns inziens de dollar kraken, omdat de schulden in de VS al dermate hoog zijn, dat zij die hogere rente op die schulden niet kunnen opbrengen.
    Ben erg benieuwd naar Uw visie hieromtrent.

    mvg,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Na een periode van een relatieve zwakke Dollar, gedurende 30 jaar,
      is er nu een STRUCTURELE stijging van de Dollar aan de gang van
      VELE JAREN (met onderbrekingen), ONGEACHT wel of geen
      rente-stijging. Amerika heeft relatief een kleiner schuldprobleem
      dan de rest van de wereld. Schuld in China is waanzinnig gestegen,
      terwijl de reserves en besparingen lang niet zo hoog zijn. Europa
      heeft een failliet bamksysteem. Opkomende Markten zijn FAILLIET
      door hun torenhoge schulden IN DOLLARS.

      De Dollarschulden zullen GEDWONGEN moeten worden afgelost,
      dus moeten er JARENLANG Dollars worden GEKOCHT.

      DS

      Verwijderen
    2. Dank u Heer Schmull, de relatie schuld VS tot de rest van de wereld was mij nog niet duidelijk.
      Ik vraag me af of het regime in Beijing ooit met eerlijke schuldcijfers naar buiten zullen komen.

      mvg,
      Willem.

      Verwijderen
  55. Meer QE nodig? -)
    http://www.beurs.nl/nieuws/buitenland/3808461/inflatie-eurozone-blijft-zwak

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBERT BOS:

      O ja, Draghi zal de QE moeten VERHOGEN, dus straks een NOG VEEL
      LAGERE EURO. De Euro wordt tijdelijk ondersteund door de draai
      van de Carry Trades (Euro-leningen voor speculaties 100-tegen-1 in
      de Opkomende Landen, o.a. China; DAT ging even MIS!).

      DS

      Verwijderen
  56. Heer Schmull, onderstaande link is inderdaad een bevestiging van Uw statement eerder deze ochtend:

    http://beurs.com/2015/08/13/munten-opkomende-markten-kunnen-met-30-a-50-dalen/62965

    mvg,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Wie niet horen wil,moet voelen. Ik heb JARENLANG gewaarschuwd
      voor die mooie verhalen over Opkomende Markten en vooral over de
      zg. BRICS.

      DS

      Verwijderen
    2. Ik heb door de heer Schmull mooi mijn vrienden in Brazilië in 2013 kunnen waarschuwen.

      (Brazilië nadert junkstatus bij Moody's)

      Rob

      Verwijderen
    3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
  57. My view: China's latest statement seems like the end for this round of "stock market rescue"; just let investors help yourself from now on!

    https://twitter.com/george_chen/status/632137858443145216

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      Hopelijk ontdekt men nu, dat zelfs totaal ONEERLIJKE markten
      als China, NIET onder controle te krijgen zijn, zonder die te
      SLUITEN. Chinese aandelen zullen uiteindelijk met 90% DALEN,
      net zoals de ramp in Japan na 1989 en Wall Street na 1929.

      DS

      Verwijderen
  58. http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4121431/2015/08/14/Eurozone-geeft-zegen-aan-nieuw-Grieks-pakket.dhtml

    Sleutelen aan rente en looptijd dat is toch gewoon schuldenverlichting ?

    CITAAT:
    Kwijtschelding van Griekse schulden sloot Dijsselbloem alvast uit. Andere vormen van verlichting zijn eventueel mogelijk zoals het sleutelen aan de rente of de looptijd van de leningen. Maar dit zal pas worden besproken in het najaar, als is gebleken dat Athene doet waaraan het zich heeft verbonden.


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBERT BOS:

      Het reddingspakket moet de SCHIJN wekken van duurzaamheid,
      vooral onder druk van het IMF. Dit keer heeft niemand het aangedurfd
      om een Grexit te riskeren. Duitsland voert een achterhoede
      gevecht en zelfs de strikte Finnen zijn al overstag. Bovendien
      zal Amerika achter de schermen zeker druk hebben uitgeoefend
      om tot een regeling te komen via 'Extend and Pretend'. Want
      het schaakspel met China is al ernstig genoeg.

      Nu nog het staatsbezoek van de Chinese Premier aan het Witte
      Huis. Daarna kan er weer met speren worden geworpen.

      DS

      Verwijderen
  59. hadewych von mises15 augustus 2015 om 10:26

    heer Schmull, wat is uw opinie over deze lofzang op US shale/fracking ?
    http://www.mauldineconomics.com/frontlinethoughts/riding-the-energy-wave-to-the-future

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Dit is echt een belangrijk artikel van Mauldin. Ik zit vaak op een lijn
      met hem en met energie en grondstoffen helemaal. Beiden zullen
      slechts TIJDELIJK herstellen, maar zijn GEEN koopgelegenheid.
      Olie op $ 40 betekent, dat slechts 1.4% van al de duizenden olie-
      velden een negatieve kasstroom heeft! Dus pas bij $ 20 stopt pas
      eindelijk de overproductie. Hetzelfde bij grondstoffen. Nog eens
      50% DALING is nodig om eindelijk de mijnen te doen sluiten.

      Een fascinerende ontwikkeling, die op langere termijn POSITIEF
      is, maar heel pijnlijk op kortere termijn. FRACKING kreeg een
      doorbraak in gebieden, die spaarzaam bewoond zijn (er zijn
      enkele issues), waardoor North Dakota het nieuwe Texas is
      geworden. De Frackingkosten storten nog steeds in. In Europa
      ligt de situatie veel gevoeliger, maar in Engeland lijkt het te
      worden doorgedrukt, want de financieele voordelen lijken te
      aantrekkelijk.

      GEEN WONDER, dat Warren Buffett zijn belang in EXXON snel
      verkocht heeft!

      DS

      Verwijderen
  60. en déze ?
    http://ghovexx.blogspot.be/2015/08/peter-schiff-shot-not-heard-around-world.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HvM:

      PETER SCHIFF doet mijn bloed koken. Hij heeft het juist gezien in
      2007 met de financieele crisis. Maar daarna heeft hij duidelijk laten
      blijken GEEN VERSTAND te hebben van de gang van zaken.

      Nu weer. Alsof de sterkte in de Dollar, na 30 jaar van relatieve zwakte,
      tijdelijk zou zijn. En alsof de Yuan straks weer scherp zou stijgen.
      Onzin! De devaluatie van de Yuan is PAS BEGONNEN, want de
      effectieve valuta-revaluatie is 50% geweest in de laatste 10 jaar.
      En China is een papieren tijger.

      Hij zat er helemaal naast, wat betreft QE en inflatie. Begreep er
      niets van. Als men in zee gaat met zijn Euro Pacific Bank, dan
      is het risico niet te overzien.

      DS

      Verwijderen
  61. Geachte heer Schmull, iedereen verwacht een crash. Dat zullen de centrale banken toch ook wel weten. Als centrale banken indices van elkaar opkopen, dan hebben ze toch alle macht in handen? Je ziet steeds, dat Amerikaanse indices omhoog gepusht worden, om de wereld te redden. Afgelopen woensdag was daar een mooi voorbeeld van.

    https://twitter.com/NorthmanTrader/status/631562366799495168

    Met vriendelijke groet, Rob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      Er komt een Crash, maar nooit op het moment, dat men het verwacht.
      Inderdaad komt er nog meer QE, zodra de markten 10 of 20% zouden
      dalen. De gekken beheersen nog het gekkenhuis. Maar niet zo lang
      meer, hoor. QE heeft zijn langste tijd gehad, want teveel verdoving
      kan de toestand van de patient verergeren.

      Het is waanzin om te blijven geloven, dat de Centrale Banken het
      marktmechanisme heeft uitgeschakeld. Dit is een illusie, die
      de speculanten heel duur te staan zal komen!

      DS

      Verwijderen
  62. http://www.zerohedge.com/news/2015-08-16/billionaire-stanley-drucknemiller-loads-gold-makes-it-his-largest-position-first-tim
    u heeft al eens gesuggereerd dat u voor deze man veel respect had, als ik me niet vergis, hoe denkt u over zijn beslissing ?
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Het is altijd heel erg oppassen geblazen met zo'n bericht op ZH.
      Dit zijn 'trading' posities. Dit bericht kan al verouderd zijn, want
      zulke posities kunnen van de ene op de andere dag ongedaan
      gemaakt worden. Net zoals zijn GLD Calls enkele jaren geleden,
      die meteen weer werd gedraaid.

      Vaak lekte (met opzet) een positie uit van bijvoorbeeld Soros, en
      dan deed hij snel het tegenovergestelde!

      DS

      Verwijderen
  63. @

    Zelfs in Nederland:

    zo 16 aug 2015, 05:30 (TELEGRAAF)

    Ouderen massaal in financiële problemen

    door Hans Kuitert
    WOERDEN -

    De koopkracht van de drie miljoen gepensioneerden is sinds de crisis afgenomen met gemiddeld 7,5 procent. Sommige groepen ouderen hebben tot 13 procent ingeleverd.


    De inkomensval brengt inmiddels al 80 procent van de senioren in financiële problemen. Met name de allergrootste groep, met een bruto inkomen tussen 24.000 en 30.000 euro, staat het water aan de lippen. Sinds vorig jaar moeten zij hoge eigen bijdragen betalen voor allerlei vormen van zorg en zijn compensaties en de fiscale ouderenkorting vervallen, terwijl hun pensioenen zijn bevroren of gekort.
    Een echtpaar met een totaal besteedbaar pensioen (inclusief AOW) van 2000 euro per maand (dat is het leeuwendeel van de gepensioneerden) kost dat 400 euro, een vijfde van het inkomen. De huren stijgen, op het in hun huis vastgelegde vermogen wordt sinds 2007 ingeteerd of de vrijwel renteloze spaarrekening is geplunderd om het hoofd nog boven water te houden.
    Dit blijkt uit een groot onderzoek in opdracht van ouderenbond ANBO door de universiteiten van Nijmegen en Amsterdam naar het koopkrachtverlies van ouderen. Dat onderzoek noemt de ouderen ’degenen die de crisis betalen’.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  64. @DS Je zou verwachten, dat meerdere mensen tegen het beleid van dit kabinet gaan stemmen.

    BeantwoordenVerwijderen
  65. @

    Eindelijk een zinnig artikel over de YUAN, als eventuele RESERVE-VALUTA;

    (FRIEDMAN - GAM): #YUAN, A RESERVE CURRENCY? Beyond CONVERTIBILITY, #CHINA Needs To RUN A CHRONIC Curr Acct DEFICIT

    Even if Chinese authorities managed to achieve full convertibility and tradability for the renminbi, there is no guarantee that it would actually become a global reserve currency for the simple reason that reserve currencies are not easily established. Indeed, over three centuries of globalization, only three “currencies” have dominated: gold, the British pound, and the US dollar. Though the Deutschemark, the Swiss franc, and the Japanese yen have all offered viable alternatives to the dollar since World War II, often providing better stores of value that are less prone to inflation, none has made lasting inroads into the dollar’s share of global foreign-exchange reserves.
    It is also perhaps no accident that global financial centers and reserve currencies have emerged largely in countries where the rule of law is well established, and where foreigners do not face potential legal discrimination.



    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. LINK!

      http://www.project-syndicate.org/commentary/renminbi-reserve-currency-by-alexander-friedman-2015-08

      DS

      Verwijderen
  66. http://www.spiegel.de/wirtschaft/wirtschaftslage-ungebremst-in-die-naechste-krise-a-1048209.html
    Ook Mueller zegt dat we zonder rem mogelijkheden de vlg crisis inglijden, en dat geschikte maatregelingen nu ontbreken.
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Bedankt. Goed overzicht. Het volgende bedrijf bestaat uit LANDEN-
      FAILLISSEMENTEN. En vooral Protectionisme (Handelsbarrieres),
      zoals in de donkere jaren van de DEPRESSIE. DAG wereldhandel.

      Protektionistische Maßnahmen werden um sich greifen. Das Szenario eines Währungskriegs ist mit der jüngsten Abwertung des Yuan wahrscheinlicher geworden. Begonnen haben dieses gefährliche Spiel übrigens voriges Jahr die Europäer. Aber es kann nun mal nicht jedes Land Exportüberschüsse einfahren.

      DS

      Verwijderen
  67. Worth noting that long-term treasuries (15+ year) have outperformed the S&P over the last basically 20 years.

    https://twitter.com/EvergreenGK/status/631883741888016384

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROB:

      De lange termijn chart van de 30-jarige TREASURY (zie) laat
      duidelijk zien, dat de rendementsdaling nog ruimte heeft en
      verder de richting op kan gaan naar het niveau van 1946. DAT
      wordt de grote klapper. Maar de meesten zitten nog steeds
      op de lijn van hogere rente en inflatie. Die optimisten worden
      nu nerveus, want de tijdbom in China is ONTPLOFT.

      http://stockcharts.com/freecharts/historical/marketindexes.html

      DS

      Verwijderen
  68. Goedemorgen Heer Schmull,

    Bizarre opmerking van de minister van Buitenlandse Zaken van de USA , John Kerry:

    "Hadden we geen deal gesloten met Iran, inzake het atoomprogramma, dan was het einde verhaal geworden voor de dollar als status van wereldmunt".

    Maar er zit meer achter: Iran schijnt veel verrijkt uranium te bezitten en daar heeft Amerika nu juist veel behoefte aan, omdat Amerika het winbare uraniumerts uit eigen bodem al bijna heeft verbruikt:

    http://www.rt.com/op-edge/312531-iran-kerry-us-dollar/

    Of heeft de opmerking van De Heer Kerry naar Uw mening een geheel andere bedoeling?

    Een fijne dag toegewenst vanuit een regenachtig Nederland,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Russia Today is wel de MINST BETROUWBARE BRON VAN
      INFORMATIE. RT is een uiterst gekleurd geluid, dat men moet
      proberen te vermijden. Allemaal propaganda.

      Obama en Kerry proberen de Iran-deal te verkopen aan het Congres.
      Dus wordt er geschermd met een 'nieuwe' oorlog, ZONDER te
      vermelden of Amerika met grondtroepen deelneemt. Die opmerking
      over de Dollar als Reserve-munt, plus de uitspraken van de verwarde
      geest van Paul Craig Roberts, zijn voor politieke consumptie en
      slaan de plank volledig mis.

      De DOLLAR als Reserve-munt is NOG NOOIT zo sterk geweest,
      naarmate Rusland en China in een depressie afdalen en Europa
      in chaos eindigt. Er is nu helemaal geen concurrentie meer. Lees
      het bovenstaande artikel van Friedman over de Yuan, die de kans
      op reserve-status lijkt te hebben verkeken. De Euro, als percentage
      van 's werelds reserves, is al drastisch aan het dalen. tot beneden
      de 20%. De Dollar zal fors stijgen als percentage, van 60% tot
      80%.

      Inderdaad hebben de Russen, de Chinezen en de Europeanen
      straks het nakijken.

      DS

      Verwijderen
    2. Dank u Heer Schmull,

      Ondertussen heeft China zijn handen vol om het volk kalm te houden:

      http://www.thefix.com/content/china-cracks-down-islam-forcing-muslim-shopkeepers-sell-booze-and-cigarettes

      mvg. Willem.

      Verwijderen
  69. http://www.thesilvermountain.nl/blog/6724/columns/interview-elmer-hogervorst-eric-mecking.html

    Geachte Heer schmull,

    Beide heren leveren altijd redelijk betrouwbare lectuur, echter zien ze het nu helemaal fout of is naast " uw verzekering " een gokje in edelmetaal te overwegen?

    Forester

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FORESTER:

      Bij een deflatoire Crash, eventueel veroorzaakt door de komende
      implosie van China, moet ALLES GEDWONGEN worden
      GELIQUIDEERD, net zoals in 2008. Dus OOK Goud en Zilver,
      die in 2008 met ruim 30% instortten.

      De vluchthavens worden WEER, net zoals in 2008, de Dollar Cash
      en de TREASURIES.

      Tijdens de deflatoire 30-er jaren, werd Goud kunstmatig opgewaardeerd
      om de Centrale Banken te herkapitalizeren, maar Zilver NIET. Zilver
      stortte in en China moest haar Zilveren Standaard verlaten, waardoor
      er Hyperinflatie ontstond. Dat baande de weg vrij voor Mao en zijn
      kammeraden. Zilver was echter wel 'strategisch', dus Amerika
      ondersteunde die prijs op een laag niveau met kunstmatige aankopen
      en legde een enorme Zilvervoorraad aan, wat nog tientallen jaren
      boven de markt hing.

      Natuurlijk zijn Goud en Zilver soms 'oversold', maar wie kan nu praten
      over een 'bodem'? De DEPRESSIE moet nog BEGINNEN. Dus
      speculeren moet men doen op eigen risico, maar het lijkt onverstandig.
      Pas op $ 350.-, wanneer alle bekende Goudkevers het OPGEVEN,
      zou ik weer echt kopen. Maar Goud blijft wel een verzekering,
      dus behoort een onderdeel te blijven van elke portefeuille.

      DS

      Verwijderen
  70. Ik ben het met Karel Goudsmit eens iz Obligaties, Als je de kranten moet geloven zijn de staatsleningen die NL uitgeeft tegen 0.00% helemaal opgenomen door de markt......welke markt? Iedere particulier met een beetje verstand koopt toch geen Staatslening tegen 0.00%.

    Wie wel kopen, gedwongen door NL en Europa, zijn de NL pensioenfondsen,met besturen die bestaan uit politieke vrienden,oud vakbond bestuurders die van geen toeten of blazen weten.Deze bestuurders die geadviseerd worden door b.v. Black Rock Group tegen een enorme fee en gefeteerd worden op etentjes, reisjes naar z.g. beleggings projecten waar ook ter wereld en daardoor het idee hebben dat ze zeer belangrijk zijn,maar in het dagelijks leven nog geen snoepwinkel kunnen runnen.Deze nitwits nemen beslissingen over gigantische bedragen die dagelijks binnen komen zonder ook maar enige kennis te hebben waar het over gaat.Openheid is dan ook een vies woord bij deze pensioen fondsen met hun gigantische kosten en zullen er alles aan doen om de status quo te handhaven.Enige kans dat de individuele premiebetaler ook maar enige kans maakt zijn pensioen te individualiseren zal daarom nooit doorgaan,ondanks alle beloftes inzake dezes.

    Er wordt een gigantiese greep in de pensioenfondsen gedaan door de overheid,ben je als bestuurder tegen deze gang van zaken zoals de voorzitter van het schilders pensioen fonds wordt je "kaltgestellt" en wel door de DNB.Deze staatsleningen zullen niet bijdragen aan het rendement van de pensioenfondsen maar dat is helaas maar bijzaak, de enige die het verlies zullen moeten dragen zijn de mensen die dagelijks naar hun werk moeten,en elke maand hun pensioen bijdrage moeten storten van hun zuur verdiende maandsalaris. De enige die goed weg zullen komen zijn de bestuurders met hun goud gerande baantjes,

    die zullen wel aan komen met smoesjes als "met het inzicht van vandaag......"

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ARUBASUN:

      De aankoop van een 0.00% kwaliteits-staatslening is juist heel
      verstandig, want men krijgt in ieder geval 100% op de afloopdatum.
      Andere beleggingen, zoals aandelen en onroerend goed, laat staan
      grondstoffen, zullen in de komende Deflatoire Crash met 50 tot 70%
      INSTORTEN of BEVRIEZEN.

      Blackrock verdient niet aan staatsleningen, maar juist aan allerlei
      beleggingsproducten en beleggingsfondsen met forse zichtbare en
      onzichtbare kosten. Zulke huizen zullen NOOIT praten over
      deflatie, integendeel. Slecht voor business. Die voorspellen ALTIJD
      een zonnige toekomst, terwijl een recessie misschien al is
      begonnen.

      Pensioenfondsen zijn uiteindelijk deel van de Staat en worden
      daarom ook af en toe door de Staat overgenomen (Portugal,
      Argentinie, Ierland). Individualizering van het pensioen is meer
      dan ooit geboden, desnoods op eigen houtje, maar helaas
      zullen de meesten het bedrag toch weer verliezen door speculaties.

      Inderdaad moet het volk uiteindelijk opdraaien voor de betalings-
      moeilijkheden van de Staat door een flinke stap terug te doen.
      Het is echter opvallend, hoeveel mensen in een ontkenningsfase
      verkeren.

      DS

      Verwijderen
    2. Thanx Mr.Schmull,die 100% terugkrijgen is voor mij een vraag,als landen zoals Griekenland 400 mld in de min staan,en Italie,Spanje,Ierland etc ook op het punt staan om om te vallen,en de Europese gedachte zal zijn om dit aan te vullen,zal dat toch ergens vandaan moeten komen.Een bv 20% cut op uitstaande Staatsleningen zal een handje kunnen helpen.Dat staatsleningen door de staat gegarandeerd wordt is misschien nu het geval,maar index ingering was ook een gegeven waar de mensen op vertrouwde,zoal de AOW een vast gegeven was,en pensioenen een vastgegeven was.Ook de verhoging van de AOW wordt versneld ingevoerd,of wel tijdens de wedstrijd worden de spelregels aangepast.
      Ook naar de NL pensioen pot van 1000 Mld wordt likkebaardend door Europa naar gekeken,ook daar zal een greep in gedaan gaan worden,omdat nivelleren een feest is.Mijn vertrouwen in overheden,die zelf alle regels aan hun laars lappen,documenten achterhouden,geheime afspraken maken en iemand Minister van Financiën maken in het bezit is van een veredeld tuiniers diploma, zonder enige financiële achtergrond geeft mij te denken.Ook om mij heen zie ik veel mensen die in ontkennings fase zitten en denken dat alles op hun pootjes terecht zal komen, de tijd zal het leren.

      Verwijderen
    3. @ARUBASUN:

      Goed lezen. Ik zei: KWALITEITS-staatsobligaties, dus NIET van
      het failliete Zuid-Europa. En bij voorkeur: TREASURIES, want
      ALLE Europese landen staan voor het blok, als de Euro het
      niet haalt.

      DS

      Verwijderen
    4. Thanx Mr.Schmull, probeer het goed te lezen,maar zoals u mij antwoord staan ALLE Europese landen voor het blok en zal toch de rekening moeten worden betaald,de verhalen dat NL dik zou gaan verdienen aan Griekenland zijn ook niet bewaarheid,het ondenkbare zou wel eens denkbaar kunnen worden.
      Maar Mr.Schmull,ik geniet van Uw blog,die ik al jaren volg,en wat u schreef in het verleden werd toen door veel mensen als ondenkbaar geacht en zie nu wat er gebeurt.
      Dank voor Uw moeite om op deze discussie in te gaan,
      groet.

      Verwijderen
    5. Volgens Martin Armstrong staan we op het punt van een "fase transitie", met 2015.75 (1 oktober 2015) als keerpunt van beleggen in overheid naar particulier. Hij heeft 30 jaar lang dat specifieke tijdstip aangewezen als BEGIN van een PROCES en uitgerekend nu zijn we daar bijna. Een beurskrach of -correctie kan natuurlijk, zeker als er rentestijgingen komen, inclusief vlucht naar staatsobligaties. Maar dat zal dan "Peak Government" zijn: de laatste fase van de obligatiezeepbel. Hoe verder de aandelen dalen, des te aantrekkelijker worden ze vanzelf. Bovendien trekt een stijgende dollar ook wereldwijd kapitaal aan voor aandelen in de VS. Dat gebeurde ook in 1927-1929 toen de beurs in de VS steeg met hogere rente.

      Veel obligaties daarentegen zijn nu al duur en het rendement is niet al te hoog of zelfs negatief, zeker als er eerst ook nog veel geld uit de aandelen heen stroomt. Gevolg: de beurs bodemt uit en een massale uitstroom van geld (en vertrouwen) gaat terug van obligaties naar aandelen. Dit veroorzaakt of versterkt de staatsschuldencrisis, de Big Bang Sovereign Debt Crisis.

      Een recessie/depressie is ook niet goed voor de staatsfinanciën: belastingen heffen wordt steeds moeilijker. Zie o.a. Griekenland: waardeloze obligaties. Hogere rentes versterken de recessie, maken vele landen failliet, de geldpers gaat aan om de obligaties op te kopen (bezuinigen durft geen politicus en met gewillige centrale bankiers ontsnappen ze eraan) en er komt een nog scherpere vlucht uit obligaties en het geld zelf (het vertrouwen in beide keldert), naar aandelen en andere zaken die tastbaar eigendom zijn. In elk geval de eurozone is hiervoor extreem vatbaar, evenals Azië en Zuid-Amerika, maar zelfs de VS is niet eeuwig veilige haven. Een beurskrach is dus zeker niet het eind van het verhaal voor zowel aandelen als obligaties, eerder het begin van weer een nieuw hoofdstuk.

      Verwijderen
  71. Diederick Schmull zegt: " Het is echter opvallend, hoeveel mensen in een ontkenningsfase verkeren."

    Nieuws van vandaag:
    'Groei Duitse economie ligt op koers'
    Meer banen binnen toerismesector
    Export van eurolanden neemt fors toe
    Grootste order ooit voor Airbus definitief

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En .... De bouw zit sinds begin dit jaar stevig in de lift. In de eerste vijf maanden van 2015 steeg de bouwproductie met 7,2 procent j-o-j. ABN AMRO heeft haar groeiprognose voor 2015 naar boven bijgesteld

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      Hoop doet leven. Maar helaas:

      (WSJ - Aug. 14;)

      Eurozone Economic Growth Slows

      GDP in euro area eased to 0.3% in the second quarter, MISSING expectations

      FRANKFURT—The eurozone’s modest economic recovery suffered a setback last quarter as France stagnated and Germany posted a tepid expansion, underscoring deep-rooted fragility in the region that could threaten the global recovery.

      The figures, released Friday, came amid heightened concerns in financial markets about China’s economy, which has been an engine of growth for global activity over the past decade.

      The Italian, DUTCH and Austrian economies grew, but just barely. Finland contracted for a fourth straight quarter.

      A particular concern is that eurozone output weakened at a time when the region benefited from massive stimulus on three fronts: a weaker euro exchange rate that typically boosts exports, lower oil prices that raise disposable incomes, and a bond-buying program of more than €1 trillion ($1.12 trillion) launched by the ECB in March.

      “The fact that eurozone countries aren’t benefiting from this stimulus cocktail doesn’t bode well for the rest of the year,” said Carsten Brzeski, an economist at ING Bank.

      Germany’s GDP report didn’t include a component breakdown, but statistics agency Destatis said net exports were the main driver of activity in the second quarter, as foreign trade got a boost from a weaker euro. But economic growth was held back by weak investments, particularly in construction, it said.

      http://www.wsj.com/articles/french-economic-growth-stagnates-1439530420

      DS

      Verwijderen
    3. Precies! Bundesbank: Risk Of Further Economic Slowdown Remains High- BBG Maar de meeste mensen geloven toch echt dat het goed gaat!

      Verwijderen
  72. Heer Schmull,

    Het vertrouwen in Amerikaanse aandelen bgint af te nemen:

    http://beurs.com/2015/08/17/kapitaalvlucht-uit-amerikaanse-aandelen-op-hoogste-niveau-sinds-1993/63018

    Waar gaan ze nu allemaal heen?

    mvg. Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
  73. Heer Schmull,

    Als ik bijgaand staatje bekijk valt mij op dat bv. Canada en Argentinie niet zijn ingekleurd. Kunt U dat verklaren?

    http://static2.uk.businessinsider.com/image/55cd951d2acae7a6098c0017-1424-864/cds%20map.png


    mvg,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
  74. Nou Heer Schmull, deze man ondersteunt nog maar eens Uw statement, dat het op z'n zachtst gezegd niet zo best gaat in de financiele wereld:

    http://www.telegraph.co.uk/finance/11805523/Doomsday-clock-for-global-market-crash-strikes-one-minute-to-midnight-as-central-banks-lose-control.html

    mvg,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
  75. @WILLEM:

    Als QE (tijdelijk) stopt, dan gaat het geld (tijdelijk) naar landen, waar QE nog
    (tijdelijk) in volle gang is.

    Kredietderivaten zijn voor sommige landen niet of niet meer beschikbaar.

    Centrale Banken geven nog lang niet op, hoor. Dus Doomsday komt niet,
    als men dat verwacht. Het komt totaal onverwacht. Vaak 'na de laatste dans'.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  76. @

    Het begint door te dringen, dat Olie uitsluitend geschikt is voor 'trading',
    maar uiteindelijk NOG VEEL GOEDKOPER zal worden. Een structurele
    ommekeer!

    GOLDMAN SACHS: OIL, The NEW WORLD ORDER

    http://www.valuewalk.com/2015/08/new-world-order-oil/

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeer slecht nieuws voor Rusland. Hun economie wankelt al .......

      mvg. Willem.

      Verwijderen
    2. @

      Saoedie Arabie op weg naar FAILLISSEMENT?
      Daarom zijn er GROTE VRAAGTEKENS bij SHELL's overname
      van BG plus voorgenomen boringen in de Arctic.

      (AMBROSE): #SHALE FRACKING In Permian Basin (Texas) Could Produce MORE #OIL LONG-TERM Than GHAWAR (Saudi Arabia)

      http://www.telegraph.co.uk/finance/oilprices/11768136/Saudi-Arabia-may-go-broke-before-the-US-oil-industry-buckles.html

      DS

      Verwijderen
  77. @

    Vele indicatoren geven al enige tijd waarschuwingen voor een Correctie:

    (TOM McCLELLAN): TIMING Models Suggest AN UGLY #MARKET DECLINE Is IMMINENT, Lasting Into Early 2016

    http://www.marketwatch.com/story/market-timer-tom-mcclellan-sees-stocks-set-up-for-ugly-decline-as-early-as-thursday-2015-08-17?siteid=nwtpm

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook in de Nederlandse reguliere media dringt het nu door:

      http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/imf-voorziet-tragere-groei-saudi-arabie

      mvg,
      Willem.

      Verwijderen
  78. Goedeavond Heer Schmull,

    Het volgende slachtoffer van de dalende olieprijs:

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24388132/__Russische_roebel_keldert_op_dalende_olie__.html

    De Heer Putin zakt nu onder water met z'n economie:

    http://www.nu.nl/#nu-in-beeld-1

    mvg,
    Willem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @WILLEM:

      Net zoals de vroegere Sovjet Unie. Want een STERKE DOLLAR
      leidt tot de ECHTE OLIEPRIJS en de ECHTE grondstoffenprijzen.
      Men schijnt nu pas wakker te worden. De Dollar stijgt al sinds 2008
      en opgepompte grondstoffen kelderden 50 tot 70%:

      The high oil prices of 1980 were not real, and Reagan knew it. They were being caused by the weakness of the U.S. dollar, which had lost 94% of its value in terms of gold between 1969 and 1980.

      By the end of Reagan’s two terms in office, real oil prices had plunged to $27.88/bbl. As Russia does today, the old USSR depended upon oil exports for most of its foreign exchange earnings, and much of its government revenue. The 68% reduction in real oil prices during the Reagan years drove the USSR bankrupt.

      In May 1990, Gorbachev called German Chancellor Helmut Kohl and begged him for a loan of $12 billion to stave off financial disaster. Kohl advanced only $3 billion. By August of 1990, Gorbachev was back, pleading for more loans. In December 1991, the Soviet Union collapsed.

      http://www.forbes.com/sites/louiswoodhill/2014/03/03/its-time-to-drive-russia-bankrupt-again/

      (2014!)

      DS

      Verwijderen
  79. http://fd.nl/blogs/1115535/een-nieuwe-grote-depressie-is-aanstaande
    Vindt u ook dat een schokabsorbeerder in de vorm van een grote overheid ervoor zal zorgen dat de ontwikkelde economieen niet instorten ?

    En dan nog Muenchau die keihard stelt dat Merkels politiek voor Duitsland en Europa fatale gevolgen zal hebben. En toch zal morgen de Bundestag toestemmen en ook de 2-de Kamer...
    http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/griechenland-krise-merkels-schneeballsystem-a-1048433.html#ref=meinunghp

    We komen dus in een drama vd eerste orde terecht !
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      NIEMAND kan opboksen tegen de DEFLATOIRE SPIRAAL, die
      ontketent wordt door de Val van CHINA. De Centrale Banken
      zijn MACHTELOOS.

      Europa wordt meegezogen en chaos staat voor de deur.

      DS

      Verwijderen
  80. In het FD zei de Duitse oud-eurocommissaris Verheugen dat de immigratie een veel grotere bedreiging voor de Europese Unie vormt dan de crisis in Griekenland. Verwacht worden in Duitsland dit jaar 750.000 vluchtingen en men ziet het als een BEGIN voor de komende jaren, waarin miljoenen richting Duitsland zullen stromen. Ieder die Duitse media volgt weet van de aanvallen op vluchtelings-onderkomens.door extreem rechts -- zag vandaag nog in ZDF een discussie hierover waarin het grote gevaar van de straat terreur, de machteloze politici en de massa toestroom besproken werd.
    Verheugen zei dat hij voor de eerste keer bang was dat het Europese project zou mislukken..
    Mijn angst is dat Europa nu echt op het punt begint te komen dat het uit elkaar valt en dat de extremen zullen winnen. In de discussie in het ZDF werd gezegd dat de mob roept dat "ze nu weer terugkomen" -- een Hinweis auf een zekere H...waarvan we hoopten dat hij 70 jaar geleden verbrand was...
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Teveel immigratie leidt tot instabiliteit, vooral als integratie pas plaatsvindt
      met de tweede en derde generatie. Maar probeer het Open Deur-beleid
      maar eens te veranderen, als er oorlog heerst, die zich UITBREIDT.

      Het enige lichtpuntje is wel, dat de vergrijzing van Europa enigszins
      wordt tegengegaan. Bovendien is de ervaring in Groot-Brittannie,
      ondanks alle verhalen van UKIP, etc, dat de immigranten NETTO
      hebben BIJGEDRAGEN tot de economie.

      Het is wel zo, dat de cultuur van een maatschappij zou kunnen
      veranderen, vooral als er geen 'melting pot' cultuur is, zoals in
      Amerika. Deze verandering vereist enige aanpassing, maar de
      wereld blijft NOOIT hetzelfde.

      Ik had vroeger een familie-lid, die een vorstelijk leven leidde in
      Nederlands Indie. Zij moest gedwongen naar Nederland verhuizen,
      toen het kolonialisme opeens voorbij was. Maar wat haar betreft,
      was er NIETS veranderd. Dus haar flat in Den Haag was volledig
      ingericht in de stijl van het oude Indie en het kille Nederland werd
      buitengesloten.

      DS

      Verwijderen
  81. St. Louis Fed official: No evidence QE boosted economy

    http://www.cnbc.com/2015/08/18/st-louis-fed-official-no-evidence-qe-boosted-economy.html

    Printing 22% of nominal GDP didn't work?

    Hans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HANS:

      Bedankt. Interessant. Maar QE was bedoeld om liquiditeit te
      creeeren in ruil voor 'illiquide' obligaties, waardoor het banksysteem
      overeind bleef. Alle fabeltjes over economische groei en inflatie,
      die het gevolg zouden zijn van QE, zijn inmiddels ontzenuwd.

      'Eeuwig' QE BESTAAT NIET, net zoals 'eeuwige; verdoving (sorry,
      Peter Schiff...). Er komt op een geven moment een PIJNLIJK
      einde!

      Voor Japan (dat nog steeds deflatie heeft met een recessie, ONDANKS
      massieve QE) betekent dat: FAILLISSEMENT:

      If market participants start believing the BOJ or Japanese government are no longer capable of managing the public debt, this could cause long-term interest rates to spike and trigger a fiscal and financial crisis in Japan.

      According to a simulation by economist Yukio Noguchi, an adviser to the Institute of Financial Studies of Waseda University in Tokyo, if the average yield of outstanding government bonds surges to 4 percent from the current 1.18 percent, it would increase the central government’s interest payments to a staggering ¥78.1 trillion in fiscal 2025 alone, which is equivalent to 80 percent of the government’s current general account.

      Noguchi calls this “a nightmare scenario” in his book published last year.

      “This means nothing other than fiscal bankruptcy,” Noguchi wrote.

      http://www.japantimes.co.jp/news/2015/04/06/business/economy-business/bojs-easing-said-unsustainable/#.VdQfxrJVikp

      DS

      Verwijderen
  82. @

    Na een daling van 40% in de GOUDPRIJS, is er enige opluchting;

    http://money.cnn.com/infographic/economy/4-top-investors-are-betting-big-on-gold/index.html?sr=twmoney081915investgold630int

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ DS

      Gold risis, Lumber down > more volatility
      http://pensionpartners.com/blog/?p=1404

      GL

      Verwijderen
  83. Ik overweeg nu om ook weer deels in goede goudaandelen te stappen. wat is uw mening ?
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      De Goldminers ETF (GDX) is nu terug met 75% in de afgelopen 4 jaar.
      Een herstel is altijd mogelijk, maar het blijft een speculatie, omdat
      deflatie zich uitbreidt, vooral na de Yuan-devaluatie.

      Elk herstel lijkt tijdelijk en elke zwakte in de Dollar ook.

      https://uk.finance.yahoo.com/echarts?s=GDX

      DS

      Verwijderen
  84. http://daskapital.nl/2015/08/europa_sloopt_onze_pensioenen1.html

    Hr.Schmull, daar komen de signalen van Brussel om een greep in de kas te doen,
    Of zie ik het verkeerd?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ARUBASUN:

      Dat is juist. Men kan fluiten naar het Nederlandse pensioenvermogen
      bij een 'echte' monetaire unie. Hopelijk neemt de rest van de Eurozone
      deze kluif niet zonder slag of stoot. De meesten geloven nog steeds,
      dat dit juridisch niet kan. Maar bij Force Majeure is alles mogelijk.

      Een ieder moet voor zichzelf zorgen, vanaf vandaag nog.

      DS

      Verwijderen
  85. Ambrose Evans-Pritchard is juist positief over China:
    China's August scare is a false alarm as fiscal crunch fades

    Hij ziet dus allerlei factoren, waaronder enorme kredietgroei en een aantrekkende woningmarkt in diverse steden. Ook de devaluatie is niet wat het lijkt en het land heeft enorme buitenlandse reserves. Verder zouden de reserve-vereisten nog sterk naar beneden kunnen als laatste (onverstandige) optie. Zou de implosie dan toch voorlopig niet komen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Was mij ook al opgevallen, de man is anders heel erg kritisch op alles en nog wat maar bekijkt China nu door een wel erg roze bril. Zou die bril dan gesponsord zijn misschien?

      Verwijderen
    2. @KAREL GOUDSMIT:

      Ambrose schrijft goede artikelen, maar hier laat hij een steekje vallen.
      China heeft weliswaar een handelsoverschot, vanwege de instorting
      van import, NIET vanwege hogere export (welke ook instortte), maar
      er is een ernstig BETALINGSBALANSTEKORT. Er is een ware
      kapitaalvlucht van zo'n $ 800 miljard in het laatste jaar, waardoor
      China Dollars en Treasuries heeft moeten verkopen en haar
      reserves heeft moeten verminderen. Er was veel 'hot money'
      van buitenlandse speculanten.

      Er was een Carry Trade van $ 1000 miljard aan de gang (lenen in
      USD en Euros, investeren in China 100-tegen-1 en dan weer
      verkopen met koerswinst in de valuta -- omdat het rendement
      daar hoger was --). Dat ging fout en daarom moesten USD en
      Euros worden teruggekocht.

      De reserves van $ 3000 miljard moet men OOK afzetten tegen
      binnenlandse schuld, dus dan lijkt dat bedrag op de tocht te staan.

      Natuurlijk probeert men weer over te gaan naar reflatie, maar dit
      lijkt propaganda, net zoals het herstel in de huizenbouw! Het is
      een illusie, dat de zaak onder controle is. Het is wel zo, dat
      men het een en ander probeert te stabilizeren met het oog op
      het bezoek van XI aan het Witte Huis!

      De Olieprijs is de meest zuivere indicator. Het tijdelijke herstel is
      alweer ongedaan gemaakt en alle optimisten hebben hun vingers
      ernstig verbrand.

      Dit is NIET de tijd om je nek uit te steken.

      DS

      Verwijderen
  86. Malaysia Rules Out Capital Controls as Currency Plunges

    http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-08-20/malaysia-rules-out-capital-controls-as-investors-exit-markets

    Het "feest" gaat beginnen!

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Weather...oil...EM...strong $...China...Greece...euro zone... always some excuse why global growth fails to match economists' lofty f'casts ;-)

      Verwijderen
  87. BBG: #Brazil heading for the longest recession since 1930s as #Rousseff expects another 6-12 months of recession.

    BeantwoordenVerwijderen
  88. http://www.iex.nl/Column/162203/Gratis-geld-en-de-hardspaarders.aspx?_ga=1.90995930.1332847086.1368450095

    Hr.Schmull,terugkomend op de NL staatsleningen,nu moet je al betalen om aan deze staats leningen te komen,inplaats van rente krijgen moet je nu betalen,als dit nu aan de gang is verlies ik alle vertrouwen in deze NL staatsleningen.Alles is in 1 keer uit de markt genomen.......hoe bedoelen ze in 1 keer?,ff de pensioen fondsen gebruiken om aan geld te komen,want deze pensioen fondsen moeten onder druk deze staats leningen afnemen.Terug komend op de "adviseurs" van Black Rock Group",wat opvalt van deze groep is dat zij in veel fondsen een minderheid belang hebben en hadden,wat mij ook opvalt is dat dat deze minderheid belangen voor een groot deel bij de NL pensioen fondsen worden ondergebracht als deze fondsen op het toppunt staan op de beurs,tegen een gigantische fee,dus U kunt wel nagaan.Nu de beurs aan het zakken is en de echte Crash nog moet komen zijn deze "geadviseerde" fondsen nu al 10 tot 15 % lager,ben benieuwd wanneer de uitkeringen omlaag zullen gaan,om de verliezen recht te trekken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ARUBASUN:

      Bedankt. Marcel Tak is hier op dreef. Gratis geld bestaat niet. Omgekeerde wereld. Dit beleid leidt tot een catastrofe. Voor wat, hoort ALTIJD wat. Anders is een chaotische maatschappij het gevolg. Dit idee zal WEER
      een stille dood tegemoet gaan, zodra de economische depressie
      toeslaat.

      DS

      Verwijderen
  89. @

    De CRASH in 23 aandelenmarkten is allang aan de gang.

    KAZAKHSTAN is net 23% GEDEVALUEERD

    http://www.bloombergview.com/articles/2015-08-20/kazakhstan-is-the-latest-oil-curse-casualty

    A global financial crisis has already begun.

    So those that were claiming that one would not happen in 2015 are already wrong.

    Over the coming months we will find out how bad it will ultimately be.

    http://cnafinance.com/23-nations-around-the-world-where-stock-market-crashes-are-already-happening/5479

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  90. @

    A. GARY SHILLING: OLIE STORT VERDER IN NAAR $ 10.- tot $ 20.- :
    (Hij is een van de meest juiste voorspellers ooit van de laatste 40 jaar,
    zeker op langere termijn, die destijds door Merrill Lynch werd ONTSLAGEN,
    omdat hij niet positief genoeg was -- ML was toen 'Bullish On America')

    The Saudis got tired of seeing their market share shift to others, so they and the other financially strong Persian Gulf producers decided to play a high-level game of chicken. They figured, in that Nov. 27 OPEC meeting, that they could withstand low oil prices longer than the cheaters. So they effectively abandoned quotas. OPEC production last month was 31.5 million barrels a day, the highest since May 2012 and up 1.5 million barrels a day from the previous ceiling. The Saudis themselves are producing a record 10.35 million barrels a day.

    No, it's the marginal cost of getting the oil out of the ground once the wells are drilled, the pipelines laid and the overhead covered. It's the price at which cash flow for an additional barrel drops to zero. In Texas's Permian Basin and in the Persian Gulf, the marginal cost is $10 to $20 a barrel, and even lower for some Saudi oil fields.

    As long as prices exceed marginal cost, more (not less) production is encouraged to make up for lost revenue. Some producers will raise output even at prices below marginal costs

    Still, worldwide supply would exceed demand by more than 1 million barrels a day next year. And the demand projections by IEA and even lower forecasts by OPEC do not factor in slower growth in China and other emerging markets, the nosedive in Chinese stocks, and the devaluation of the yuan. Collapsing oil prices are clearly deflationary.

    http://www.bloombergview.com/articles/2015-08-20/optimists-were-wrong-to-predict-oil-prices-would-soon-rise-again?utm_campaign=trueAnthem:+Trending+Content&utm_content=55d5f30204d3016543000001&utm_medium=trueAnthem&utm_source=twitter

    DS

    BeantwoordenVerwijderen