Pagina's

zaterdag 6 december 2014

WAAROM HET STRAKS HELEMAAL MISGAAT


WAAROM HET STRAKS HELEMAAL MISGAAT

Dit zijn toch allesbehalve normale tijden? Toegegeven, niemand weet, wanneer de volgende kredietcrisis om de hoek komt kijken. De mens is immers creatief en kan de pijn, bij het lopen op hete kolen, soms heel lang uitstellen. Wie dan leeft, wie dan zorgt, nietwaar? Onjuist! Of denkt men zijn schaapjes op het droge te hebben? Weer onjuist! Want de massa is juist niet liquide, vol beladen met schuld, allemaal vanwege de ‘nul- en negatieve rente’, en dus onvoorbereid op de komende financiele instorting, die de depressie van de jaren ‘30 in de schaduw zal stellen. Een maatschappij, die brave spaarders in hun hemd zet, is fundamenteel ongezond en instabiel. Zo’n onvoorstelbare maatschappij loopt verkeerd af. Bovendien kan een record aan schuld niet zonder een record aan optimisme. Wee je gebeente, als het getij opeens keert. De huidige beleggingsrisico’s in riskante activa zijn absoluut zonder weerga in de geschiedenis. Op basis van 4 belangrijke indicatoren, is de Amerikaanse S&P 500 index nu gemiddeld 80% overgewaardeerd (DShort). Dit is net zoveel als in de hausse van 1929, maar nog niet zoveel als in die van 2000. Dankzij de superlage rentes! Opvallend is, dat de S&P 500 index, zelfs na de stijging van 300% sinds 2009, reeel, na aftrek van inflatie, nog steeds beneden het niveau staat van 2000 (ex-herbelegging van dividenden). Dus we hebben niet te maken gehad met een structurele opgaande Bullmarkt, maar slechts met een verdachte, cyclische opgaande trend, terwijl de structurele neergaande Bearmarkt nog steeds aan de gang is! Er mag bijvoorbeeld absoluut geen onderbreking plaatsvinden in de exponentiele groei van de derivaten (nu al minstens 10 maal zo groot als de wereldeconomie). Anders is het einde verhaal! Door die derivaten, is iedereen tegenwoordig, als een stel bergbeklimmers, met knopen aan elkaar verbonden, dus er moet geen kink in de kabel komen. Anders storten we allemaal tegelijk het ravijn in. De massa is  verblind door het wanhopig kunstmatige monetair beleid van de Centrale Banken, wat juist een keihard bewijs is, dat het ordeloze, ‘ieder-voor-zich’, financiele systeem sinds 1971, toen de koppeling aan een standaard (moest) worden verlaten, op zijn laatste benen loopt!


Een monetair systeem, zonder teugels en discipline, is gedoemd om door zijn eigen rotatie uit elkaar te spatten, net zoals een labiele reuzenster. Is het dan al zover? Waarom is de rente anders het laagst in 300 jaar en zijn obligatierendementen, zelfs van dubieuze debiteuren, in een vrije val naar beneden? Waarom is er hier en daar zelfs sprake van negatieve rente? Omdat de markt van vastrentende waarden, die tweemaal zo groot is als de aandelenmarkten, en een veelvoud van de grondstoffenmarkten, net zoals de dieren, de meest uitstekende neus heeft voor naderend onheil. Het is de schuilplaats voor het slimme Grote Geld. Negeer dit signaal voor een hele grote climax niet! Een implosie van het wereldwijde kredietsysteem staat voor de deur, alsmede gedwongen kredietinkrimping. 2008 was slechts een voorproefje. De deflatoire krachten, met hun hogere reele rentes (rentes NA aftrek van deflatie), nemen de overhand en het vertrouwen vervliegt eensklaps. Zodra de totale Prive- en Staatsschuld groter is dan 300% van het Bruto Nationaal Product, moet de economie het stellen met een ernstige groeivertraging. Steeds meer schuld is nodig om dezelfde groei tevoorschijn te toveren. Totdat er zelfs sprake is van negatieve economische groei. Dit loopt niet goed af!

Amerika heeft nu een totale schuld van 360% ten opzichte van het BNP, de Eurozone 460% en Japan zelfs een ongehoorde 655%. Geen Centrale Bank kan dit oplossen door kwantitatieve verruiming (QE) of zelfs echt ‘helicoptergeld’ (wat in de meeste landen echter illegaal is), want ‘geld’ is slechts 5% en krediet is 95% van het financiele systeem. Krediet hangt af van vertrouwen van de kredietgever, maar ook van de kredietnemer zelf. Daarom is QE weinig bepalend voor de echte economie. Alleen pijnlijke schuldherstructurering en sanering kunnen de bodem leggen voor een nieuwe economische cyclus. Als die opeens, zonder aankondiging, uit de lucht komen vallen, dan moet men tijdig liquide zijn om de basis te leggen voor een groot vermogen in de toekomst. There is always money, but the pockets change.

Krediet is niet onbeperkt, vooral niet krediet, dat improductief is en de hoofdsom plus rente nooit kan afbetalen. Wat te denken van de alleen al $ 6800.000 miljard aan mogelijk improductieve investeringen in China in de laatste 5 jaar (Xu Ce en Wang Yuan, Shanghai Securities Journal)?  Er is een grens aan de verlenging van bestaand krediet, vooral als economische groeivooruitzichten op losse schroeven komen te staan. Krediet bestaat altijd uit een crediteur en een debiteur, dus krediet verdwijnt nooit, zonder dat er een gat ontstaat in het systeem, door het verlies van het bezit van de crediteur. Krediet ‘aan zichzelf’ bestaat niet, dus het maakt niet uit of er binnenlandse of buitenlandse crediteuren zijn. Krediet staat nooit ‘op zichzelf’, maar heeft dus altijd twee bestanddelen: een lening en een geldschieter. Zelfs als krediet ‘voor niets’ beschikbaar is, dan houdt de kredietkraan op een gegeven moment op, omdat iedereen al volgepropt is met krediet. En zo komt het systeem dan aan zijn eind. Aktiva zijn dan opeens ‘hete aardappelen’. Degene, die de laatste aardappel in handen heeft, verliest. Niets is meer iets waard. Serieus! Daarom werden Amsterdamse grachtenpanden tijdens de depressiejaren van 80 jaar geleden weggegeven voor een habbekrats.

De belangrijke olieprijs heeft haar neergaande trend sinds 2008 dramatisch voortgezet, terwijl de beste econoom ter wereld, de koperprijs, het sinds 2011 en vooral in de laatste paar weken, het volledig laat afweten. Dit zijn de voorlopers van een ernstige afzwakking van de wereldeconomie, wat de dalende obligatierendementen al enige tijd van de daken schreeuwden. Steeds lagere rente duidt op steeds lagere kredietvraag, een veeg teken. Alle groeiverwachtingen van de economische kopstukken zijn alleen maar naar beneden bijgesteld. Natuurlijk is een lagere olieprijs hetzelfde als ‘minder belasting betalen’ en lijkt het beschikbare inkomen daardoor te kunnen stijgen. Maar nu 20% van de landen in de wereld zich al in officiele ‘slechte’ deflatie (de grote vijand van de schuldenaar) bevinden (Deutsche Bank), inclusief 8 Europese landen, kan het best zijn, dat de massa meer gaat sparen in plaats van uitgeven. De tijd van structureel hogere spaarquotes lijkt te zijn aangebroken! Net zoals het bedrijfsleven al enige tijd kostbare investeringen op de lange baan heeft geschoven, vanwege de mogelijke economische stagnatie, zal de massa geleidelijk aan gaan twijfelen aan de toekomstige groei en werkgelegenheid. De consumptie-cultuur is allang niet meer, wat het was. Het bedrijfsleven klaagt overal steen en been over de omzetcijfers. De behoorlijke bedrijfswinsten zijn grotendeels te danken aan bezuinigingen en forse loonmatiging. De middenklasse, die voor driekwart de economie bepaalt, zit al sinds 2000 in het nauw, terwijl de belastingen maar moeten blijven stijgen.


Maar dit is nu al de 12de maand, waarbij aandelenindices zich tegengesteld bewegen aan de obligatierendementen (divergentie). Hogere aandelen duiden op economisch herstel en lagere obligatierendementen geven een mogelijk zwakkere economie weer. Beiden kunnen niet tegelijkertijd gelijk krijgen. Welnu, de meeste aandelenexplosies, zoals in 1929, 1969, 1999 en 2007, sloegen de plank helemaal mis. De waarschuwende signalen van de obligatie- en grondstoffenmarkten lijken, vooral nu, veel meer hout te snijden. Het hogere trendkanaal in de waarderingen van kwaliteitsobligaties voelt ijzersterk aan in het licht van talloze tegenvallende economische cijfers, wereldwijd.

Marktbewegingen proberen toekomstige verwachtingen te verdisconteren en niet de realiteit van nu. De economie zou wel eens, ondanks alle manipulaties van de cijfers, allang in de ziekenboeg kunnen liggen. Toch zouden kwaliteitsaandelen nog kunnen verdubbelen, omdat al het strooigeld, met torenhoge hefbomen, ‘ergens naar toe moet’, ondanks de structurele economische stagnatie. Van alle kanten wordt de aankoop van riskante activa aangemoedigd. Pensioenfondsen en Centrale Banken zelf, staan onder druk om hun aandelenportefeuille, zelfs op dit niveau, nog meer uit te breiden en de bedrijven zelf zijn zo ruim bij kas, dat zij de aankoop van hun eigen aandelen vrolijk blijven voortzetten. Het idee is, om het vertrouwen in de economie te verstevigen. Natuurlijk is de aandelenhausse ook te danken geweest aan de winststijgingen, plus een hogere koers/winst verhouding, dankzij een steeds lagere rente. Verder mag de rente voorlopig zeker niet stijgen om de obligatiemarkt niet voor het hoofd te stoten. Zodoende wordt de waarde van onderpand ‘veiliggesteld’, want dat houdt het kredietsysteem overeind. Een exponentieel groeiend kredietsysteem heeft uiteindelijk echter geen kans, als krediet meer stijgt dan de economische groei. Stel je voor, als groei achterwege zou blijven! Een kat in het nauw, maakt rare sprongen, voordat die toch uiteindelijk voor de bijl gaat.


Zonder algemeen aanvaardbaar onderpand, kan geen verder krediet worden verstrekt. Kwantitatieve verruiming (QE) houdt meestal in het opkopen van kwaliteitsobligaties, met name Treasuries en Duitse Bunds, die juist dienen als noodzakelijk onderpand voor krediet. De Bank of Japan (BOJ) koopt nu meer staatsobligaties op, dan er uitgegeven worden! Daardoor is de verhandelbaarheid inmiddels al aangetast en een aggressief ‘uitleen-programma’  van de kant van de Centrale Bank is meer dan ooit een voorwaarde, als QE in de praktijk niet  automatisch leidt tot deflatie! Het onbedoelde effect van het experimentele monetaire stimuleringsbeleid. QE leidt weliswaar tot tijdelijke aktiva-inflatie, die zou moeten leiden tot de aanzwengeling van de omloopsnelheid van het geld (‘bestedingsfrequentie’), maar in werkelijkheid gaat 99% (die maar weinig aktiva bezit) er niet op vooruit, dus dat blijkt een illusie. Het is zelfs zo, dat de markt vroegtijdig rekening moet houden met de eventuele pijnlijke gevolgen van de afwikkeling van QE (de valkuil van QE -- ookal zou er geen sprake zijn van enige verkoop van de obligaties op de balans van de Centrale Bank), ondanks alle sussende woorden van de spreekbuizen. De Boom-Bust gevolgen van een te soepel  monetair beleid kunnen niet worden vermeden. Dus op langere termijn werkt QE averechts! Weten de ‘activistische’ Centrale Banken eigenlijk wel, waar zij mee bezig zijn? Een maatschappij, die een beleid voert, waarbij de top 1% het alleen maar voor de wind gaat en nog superrijker wordt (het ‘Pikkety effect’), is trouwens bezig zichzelf te vernietigen. De hooivork komt dan uit de kast.


Beleggers moeten zich nu voorbereiden op het einde van de huidige stoelendans. Als de muziek stopt, zullen maar weinig aktiva overlevingskansen bieden. Het insolvabele banksysteem (ondanks de schijn-stresstests) zal zich een groot deel van de deposito’s toe eigenen en omwisselen in het eigen vermogen. Mochten de effectenbeurzen nog open blijven, dan zijn talloze genoteerde fondsen, zoals Exchange Traded Funds (ETF’s) slechts te verkopen tegen enorme kortingen. Alleen de markt van supersolide staatsobligaties, zoals Treasuries, zal altijd open blijven, want dat is de levensader van de Staat. De Staat krijgt altijd haar benodigde geld, desnoods via een superbelasting of gedwongen confiscaties. En fysiek Goud, wat de prijs ook is, dat niet in bewaring is gegeven bij het banksysteem, maar onder eigen controle wordt beheerd. Confiscatie van Goud (op een aantrekkelijke prijs) en superbelasting daarop, behoren tot de mogelijkheden, maar dat is altijd nog beter dan berooid te zijn van bezit, dat opeens weinig of niets waard blijkt te zijn. Een nieuw monetair systeem (‘Bretton Woods III’) is onvermijdelijk en de terugkeer van Goud in dat systeem ook. Het huidige, sinds 1971 in zwang zijnde, ‘fiat’-papiergeld-systeem komt aan hetzelfde roemloos einde als dat van John Law in de 18de eeuw. Bij een eventuele geldhervorming, zou een Goudprijs van $ 50,000 evenveel waard kunnen zijn als $ 500 nu. Dat is namelijk de geijkte manier om het financiele systeem te ‘herkapitaliseren’, net zoals in 1934. Goud geniet nu eenmaal al 6000 jaar wereldwijd vertrouwen. Dat is door de mensheid zo bepaald. De vliegers van Speciale Trekkingsrechten (SDR’s) en van een mondiale valuta (IMF) zullen nooit opgaan. Overeenstemming daarover kan men echt vergeten. Nee, de Amerikaanse Dollar blijft nog, gedurende enkele decennia, ‘s werelds reserve-valuta, ondanks het toenemend gebruik van andere valuta voor bilaterale handelsdoeleinden. Alleen Amerika heeft de ongeevenaarde militaire macht, de democratie en de onafhankelijke rechtsspraak, die een voorwaarde zijn voor een algemeen geaccepteerd betaalmiddel. Daarnaast is Amerika het meest onafhankelijk van de rest van de wereld, met slechts 13% van het BNP buitenlandse handel, een relatief jonge bevolking (immigratie en geboortes) en zelfvoorzienend in voedsel en energie. Een, niet ondenkbaar, politiek en monetair meer isolationistisch Amerika, zoals ruim 80 jaar geleden, zou onherroepelijk leiden tot het omvallen van de meeste domino’s in de rest van de wereld. Ook de vroegere wereldreserve-valuta, het Pond Sterling, hield het, ruim 100 jaar geleden, nog decennia vol, lang nadat de ster van Groot-Brittannie allang was verbleekt en werd overschaduwd door het opkomende Amerika.


DIEDERIK SCHMULL


6 December, 2014


WESTCLIFF-On-SEA, Essex, U.K.


==




69 opmerkingen:

  1. Ik heb geen schuld en geen bezit, doe ik er dan verstandig aan om een krediet te nemen en daar fysiek goud voor te kopen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Nee. In mijn scenario, is krediet NIET aan te raden. Bij mogelijke
      deflatie, gaat de reele rente (na aftrek van deflatie) juist omhoog.
      Iedereen kan wel wat sparen. Er is altijd wel wat inkomen. Dan
      maar wat minder consumptie-uitgaven. Dus sparen om Fysiek Goud
      (Gouden Munten) te kopen, vooral als Goud nog zwakker wordt,
      heeft wel zin op de langere termijn, als appeltje voor de dorst.
      Goud heeft GEEN inkomsten, zoals dividend.

      DS

      Verwijderen
    2. Ik zou dus ook graag willen investeren maar zoals je hier mooi zegt heeft goud geen dividend. Welke andere factoren zou ik nog meer rekening moeten houden wanneer ik wil gaan investeren?

      Verwijderen
  2. Heer Schmull: U schrijft : Exchange Traded Funds (ETF’s) slechts te verkopen tegen enorme kortingen : geldt dit dan ook voor TLT ( = een ETF ) ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ...en Ishares 1-3 jarige of 7-10 jarige treasury-ETF's en MINT en....
      Kortom moeten we dan toch direct Treasuries gaan aankopen als particulier?
      Voor zover mij bekend is dat slechts bij een enkele broker in NL mogelijk voor particulieren en dan alleen met een forse minimale orderomvang (vanaf tenminste $ 50000 nominaal) plus extra kosten ?

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      Nee. De Treasury ETF's blijf ik suggereren, want die markt blijft
      het meest liquide. Net zoals de ZKB Goud ETF, die immers
      in Fysiek Goud belegt.

      De ETF's met een verscheidenheid aan aandelen of obligaties, kunnen
      een probleem krijgen. Zodra enkele onderdelen moeilijker
      verhandelbaar zouden worden, dan gaan die of dicht of zijn alleen
      te verhandelen tegen een korting.

      DS

      Verwijderen
    3. Kapitaalrestricties?

      ZKB Goud ETF kan vanaf 1 januari as niet meer aangehouden worden bij Binck, vanwege EU-richtlijnen en -wetten. Posities worden gesloten door Binck per 31 december 2014.

      GL

      Verwijderen
    4. @GRIJZE LEEUW:

      Dit is opzienbarend! Broeit er iets? We moeten dit in de gaten houden.
      En dat nog wel met een beursgenoteerd fonds van een Staatsbank.

      DS

      Verwijderen
  3. .......een groot deel van de deposito’s toe eigenen........

    Ik probeer me zo'n situatie voor te stellen.
    Stel dat je op zo'n moment een deel van je beleggingen, bv een staatsobligatie ,verkoopt,dan kan je dat onmiddelijk weer kwijt zijn ? Dus moet je in kleine plukjes verkopen? Kan je dan überhaupt nog winst nemen of is het beter geen winst te nemen en de storm over je heen te laten komen?
    Dit keer maak ik me echt grote zorgen, zo dreigend als deze column van u is.

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Tegoeden onder de 100.000 Euro zullen bij een bank hoogst-
      waarschijnlijk worden ontzien bij confiscatie. Men zal dus wel
      meerdere bankrekeningen moeten openen, ondanks de rompslomp.

      Maar in het ergste geval, is elk bezit van Staatsobligaties, en ook
      aandelen, etc, bij een bank, UW bezit. Een bankrekening is echter
      een LENING aan de bank, u bent Crediteur, dat is NIET uw bezit.

      Dus dan kan men rustig blijven zitten. (Amerikanen kunnen een
      rechtsstreekse rekening openen bij de Treasury: Treasurydirect).
      Bij verkoop, kan men altijd de Staatsobligaties laten overhevelen
      naar een bank, desnoods in een ander land, die NIET conficeert.
      Bijvoorbeeld, Amerika en Canada zijn zeer huiverig daarvoor.
      Maar Europa heeft misschien geen keus.

      DS

      Verwijderen
  4. Beste
    Ik heb juist een gedeelte van de nieuwste druk van Eric Mecking zijn boek deflatie in aantocht gelezen'en deze waarschuwde voor hetzelfde van wat u in uw essay schrijft het ergste moet nog komen,we glijden langzaam in een depressie,alle middelen van de centrale banken zijn uitgewerkt,en heeft alleen uitstel en nog grotere schulden in het systeem geblazen,aandelen worden gevaarlijk om te bezitten,veel spreiden is wellicht het beste,de kondratieff winter loopt altijd af met deflatie,ze kunnen het vanaf nu niet meer tegenhouden,aandelen en onroerend goed zullen fors gaan dalen de komende jaren.

    MVV
    Nico

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @NICO:

      Mecking is historicus en historici zijn tegenwoordig veel nuttiger
      om de huidige problemen te begrijpen dan spreekbuizen van
      een financiele instelling (hun broodheer).

      Want historisch gezien, over een periode van honderden jaren, is
      er geen nieuws onder de zon! Probleem is, dat elke generatie
      ONTERECHT denkt, dat de cyclus kan worden gedraaid met
      'moderne' methodes. Die cyclus kan alleen wat worden beinvloed
      (door QE, etc), met het risico, dat de cyclus VEEL ERGER wordt.
      Men EXPERIMENTEERT.

      Er zijn allang vele deflatoire krachten, door overcapactiteit, internet,
      globalisering, excessieve schuld. Maar een generatie, die voornamelijk
      inflatie heeft meegemaakt, blijft heel lang in een ontkenningsfase.
      Dat is menselijk. Het onderwerp is taboe, want inflatie is de
      grootste vriend van de schuldenaar en er zijn maar weinige
      excentriekelingen, die schuldenvrij zijn. Maar 60 jaar geleden,
      na de klap van de depressie, was schuld een heel vies woord!
      En ook niet aftrekbaar van de belasting.

      DS

      Verwijderen
  5. @DS

    “Er mag bijvoorbeeld absoluut geen onderbreking plaatsvinden in de exponentiele groei van de derivaten (nu al minstens 10 maal zo groot als de wereldeconomie).”

    Heeft u hier actuele informatie over?

    Mvg,
    Marcel R

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCEL R:

      Het heeft te maken met de toenemende FINANCIALISERING in de
      wereld, waardoor de schuld ook explodeerde:

      http://en.wikipedia.org/wiki/Financialization

      Hier is BOGLE (Vanguard), sprekend over hoe de Financialisering
      de overhand heeft genomen in de wereld:

      http://www.pbs.org/moyers/journal/09282007/watch.html

      Dit is een artikel van enige tijd geleden, maar nog steeds actueel:

      http://theeconomiccollapseblog.com/archives/the-coming-derivatives-panic-that-will-destroy-global-financial-markets

      En dan Zero hedge

      http://www.zerohedge.com/news/2013-08-01/most-important-number-entire-us-economy



      Hier is een wat luchtiger verhandeling:

      https://www.tastytrade.com/tt/shows/market-measures/episodes/the-rise-of-derivatives-10-22-2014?locale=en-US

      DS

      Verwijderen
    2. @MARCEL R:

      De Derivaten zullen uit de hand lopen, opblazen en een einde maken
      aan het systeem. Triest! Geniet van de Kerst.

      http://www.zerohedge.com/news/2014-12-07/total-derivatives-decline-3-q2-only-691-trillion

      http://www.zerohedge.com/news/2014-12-07/wall-street-moves-put-taxpayers-hook-derivatives-trades

      DS

      Verwijderen
  6. hadewych von mises8 december 2014 om 11:38

    @heer Schmull : u (en uw lezers) ook een prettige kerstperiode toegewenst. Krijgt Armstrong dan toch gelijk met zijn richtdatum 2015.75 ?!?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Armstrong is moeilijk te vatten, maar hij moet toch niet worden
      onderschat. Er is maar een ding zeker: dat is de ONZEKERHEID
      van TIMING.

      DS

      Verwijderen
  7. @

    Inflationary Expectations Drive #BOND YIELDS; Therefore, Current LOW Yields May Have Become THE NORM AGAIN (YES!)

    http://www.bloomberg.com/news/print/2014-12-08/one-hundred-years-of-bond-history-means-bears-destined-to-lose.html

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Gaat de dalende olieprijs de stijging van de aandelenkoersen niet juist met nog een jaar verlengen ? aandelen kunnen toch ook als een alternatief voor al die junkbonds die ook amper nog rente opbrengen en juist een hoog risico inhouden tov treasuries ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Een dalende olieprijs heeft waarschijnlijk meer voordelen dan nadelen.
      Optimisten geloven trouwens, dat de daling alweer achter de rug is,
      want de Amerikaanse economie 'stijgt flink'. Alsof die werkgelegenheids-
      cijfers zo betrouwbaar zijn! Die cijfers zijn juist OVERAL het meest
      ONBETROUWBAAR.

      Maar Energie en ook grondstoffen in het algemeen, lijken slechts
      toe aan een kortstondig herstel, vanwege 'short'-dekkingen. De
      wereldgroei in 2015 blijft laag, ONDANKS de olieprijsdaling.

      Trouwens, 99% van Wall Street had Oliefondsen aanbevolen in
      het begin van dit jaar. Net zo misser als 'de rente gaat stijgen'!

      DS

      Verwijderen
  9. Mooie bijdrage van Richard Russell, geloofd in een sterke 3e fase van de bullmarket

    http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2014/12/9_Richard_Russell_On_God,_Gold_%26_Historic_Trading_In_Markets.html

    Uw visie?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Een DERDE, explosieve fase in de BUllmarkt, waarbij Jan en Alleman
      er nog inspringt, is zeer waarschijnlijk (de 'Meltup', wat ik van
      tijd tot tijd heb vermeld), vooral na de lagere olieprijs en een Amerika,
      die als ENIGE een soort economisch herstel meemaakt.

      In ieder geval staat Wall Street gereed en is daardoor VOLBELEGD.
      Alle kopstukken, ook Grantham,etc, hebben gesteld, dat de
      ontknoping van deze hausse nog wel 2 jaar op zich zal laten wachten.
      De 'grote rotatie' naar riskante activa staat op het menu en Wall Street
      rekent op uw medewerking!

      In deze 3rde fase kan alles omhoog, maar vooral de liquide Blue Chips.
      Geld is er genoeg. De laatste dans op de Titanic.

      Met alle respect voor Russell, hij heeft waarschijnlijk gelijk, maar
      ik pak liever TE VROEG mijn biezen.

      DS

      Verwijderen
  10. maar ik pak liever te vroeg mijn biezen.
    Betekent dit, dat U uit aandelen bent of gaat, ook uit de aandelen vermeld in de suggesties?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Er is altijd specifiek vermeld, dat ondergetekende geen persoonlijke
      belangen heeft bij enige suggesties, die trouwens ook geen
      aanbevelingen zijn. Want ieders profiel is verschillend en men
      moet zijn eigen adviseur raadplegen over de beste beleggings-
      strategie.

      DS

      Verwijderen
  11. @

    (GUNDLACH)(!): This Time IS DIFFERENT. Long-Dated #TREASURIES Are UP 25% In 2014! Yield 10-Yr Treasury Headed For 1%!

    http://www.businessinsider.com/jeffrey-gundlach-webcast-december-9-2014-12?IR=T

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  12. ziet u ook een duurzame energierevolutie aankomen en is nu het juiste moment om hierin te beleggen of zal er eerst e.e.a. letterlijk uitgeknokt worden door de leveranciers van fossiele brandstoffen gevolgd door een economische depressie
    alvorens het zinvol is om in nieuwe technologieen te beleggen?
    http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/column/henri-bontenbal/deze-technologieen-zetten-de-energiemarkt-op-zn-kop

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Als het zo doorgaat, bestaat SHELL over 50 jaar niet meer. Maar ja,
      de Verenigde Oostindische Compagnie (V.O.C.) hield het ook maar
      200 jaar vol en ging uiteindelijk toch failliet.

      Beleggen in alternatieve energie-technologieen heeft wel zin voor de
      langere termijn. En ook Biotechnologie, trouwens. Er zijn overal
      heel opwindende ontwikkelingen aan de gang.

      Maar dat was ook het geval in de jaren '20, met de autos (Detroit was
      de toenmalige Silicon valley) en de communicatie (RCA). Toen kwam
      de depressie en alles stortte met 90% in.

      Daarom kan men mondjesmaat wel deelnemen, maar er komen
      waarschijnlijk veel betere koopgelegenheden om dan bij te kopen.

      DS

      Verwijderen
  13. @

    (BROWN)(!): Bank DEPOSITORS Are CREDITORS, Which Can LOSE Their MONEY, As Busted #DERIVATIVES HAVE PRIORITY !

    “Theoretically, we are protected by deposit insurance up to $250,000 in the U.S. and 100,000 euros in Europe. The FDIC fund has $46 billion, the last time I looked, to cover $4.5 trillion worth of deposits. There is also $280 trillion worth of derivatives that the five biggest banks in the U.S. are exposed to, and under the bankruptcy reform act of 2005, derivatives go first. So, they are basically exempt from these new rules. They just snatch the collateral.

    http://usawatchdog.com/big-banks-will-take-depositors-money-in-next-crash-ellen-brown/

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met referte aan mijn vraag van 7 dec j.l. , werpt dit bericht niet een
      ander licht op uw antwoord (8dec) ? De kans dat men kan overboeken of kan verkopen wordt in zo'n explosieve situatie onmogelijk ook door overbelasting of doordat de deur op slot gaat?

      Verwijderen
    2. @HAROLD:

      Politiek gezien, zal men de kleine deposito-houder wel moeten
      ontzien. Maar misschien krijgt men geld, met totaal andere
      koopkracht.

      Aandelen en obligaties zijn echter NIET deel van de boedel van de
      bank. Men heeft recht op dit bezit, ookal kan het even duren,
      voordat men daarover de beschikking krijgt.

      Dus korte termijn staatsobligaties blijven een substituut voor een
      deposito voor geld, dat niet direct nodig is voor de betaling van
      alledaagse rekeningen.

      Dat we deze discussie voeren, toont aan, dat we leven in
      abnormale tijden!

      DS

      Verwijderen
  14. Rentes zijn historisch gezien niet zo laag?

    Lacy Hunt, the 72-year-old chief economist at Hoisington Investment Management, says lackluster demand and inflation will likely keep yields low for years to come as the U.S. contends with record debt levels. “Over time, what drives the bond yield is the inflationary expectations,” Hunt said by telephone on Dec. 2
    Based on bond yields, inflation expectations over the next 30 years have fallen below 2 percent and reached a three-year low of 1.96 percent at the end of last month.

    Those levels are more akin to inflation rates that were prevalent in the five decades after the Fed was established in 1913. Living costs rose an average 2.45 percent annually during that span, versus 4.3 percent in the half-century since, according to data compiled by the Labor Department

    http://www.bloomberg.com/news/2014-12-08/one-hundred-years-of-bond-history-means-bears-destined-to-lose.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geachte heer Schmull,

      Sorry, had uw bericht van 8 december in de blog niet gezien.

      GL

      Verwijderen
    2. @GRIJZE LEEUW:

      Lacy HUNT is een van de weinige, unieke waarnemers, die al
      JAREN het bij het rechte eind heeft gehad, wat betreft rente
      en inflatie. Komt o.a. doordat hij VER WEG van Wall Street
      woont!

      DS

      Verwijderen
  15. @

    (!!)

    MARK ANIELSKI:

    'Staat de wereld aan de rand van een nieuwe financiele crisis'?

    Er is geen uitweg uit deze doodlopende ‘schulden’ straat. Het leidt onvermijdelijk tot een catastrofale wereldwijde financiële ineenstorting, tenzij er een moedige daad wordt gesteld door een internationaal schulden ‘jubeljaar’ uit te roepen; het kwijtschelden van alle uitstaande schulden en de wederopbouw van de wereldeconomie op basis van een wereldwijd schuldvrij (red: en rentevrij) geldsysteem. Wanneer die financiële ineenstorting plaats gaat vinden is onmogelijk te voorspellen, evenals de bankencrisis die op 30 september 2008 toesloeg niet exact voorspelbaar was.30 september 2015 is echter wel exact zeven jaar na de 2008 crash.

    Het probleem met ons op schulden gebaseerd geldsysteem is, dat de schulden hoe langer hoe meer oplopen als gevolg van het effect van de samengestelde rente (rente berekend over rente).

    Als de schulden tijdbom zou ontploffen in 2015 (september?), zeven jaar na de crisis in 2008, wordt de wereld dan in een nieuwe duistere era gestort? Of gaan onze leiders de grote betekenis van de wijsheid van de oude Joden inzien en roept men een wereldwijd jubeljaar uit met kwijtschelding van schulden en met invoering van een schulden vrij nieuw geldsysteem? Wie luidt er deze keer de klok?

    http://adbroere.nl/web/nl/columns/staat-de-wereld-aan-de-rand-van-een-nieuwe-financile-crisis.php

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi artikel.

      Wat is uw verwachting? Zullen bankiers hun macht over geld en de politiek, opgeven ? Zullen de rijken niet gaan saboteren? Hoe zullen bedrijven nog kunnen investeren ?Moeten landen ook hun welvaartsbronnen delen,etc,etc
      Ik ben het gevoelsmatig eens met de inhoud ,maar zijn we als mensheid niet te lang bezig met groot-groter-grootst, iets wat in onze genen zit?
      Misschien dat de elite dan eerst " Een Ongewoon gesprek met God (Neal Donald Walsh), dient te lezen alvorens tot het juiste inzicht te komen.

      mvg//Harold

      Verwijderen
    2. @HAROLD:

      Het probleem met Schuldkwijtschelding en Reset is, dat men
      'vrijwillig' afstand moet doen van bezit (elke schuld is bezit van
      een ander). Zeg maar 'dag' met je handje, wat Pensioenfondsen
      betreft!

      Daarom is het onwaarschijnlijk. Bovendien zal NIEMAND meer
      voor langere tijd IETS uitlenen!

      Veel waarschijnlijker is, dat we moeten wachten tot het VANZELF
      MISGAAT. Dat kan morgen zijn, maar ook nog veel later.

      DS

      Verwijderen
  16. Grijze Leeuw12 december 2014 11:17
    Kapitaalrestricties?

    ZKB Goud ETF kan vanaf 1 januari as niet meer aangehouden worden bij Binck, vanwege EU-richtlijnen en -wetten. Posities worden gesloten door Binck per 31 december 2014.

    GL


    DIEDERIK SCHMULL12 december 2014 16:25
    @GRIJZE LEEUW:

    Dit is opzienbarend! Broeit er iets? We moeten dit in de gaten houden.
    En dat nog wel met een beursgenoteerd fonds van een Staatsbank.

    DS


    Ik kreeg van Binck eind november het bericht dat ishares Canadian Gov Bonds niet meer na 31 dec zou worden ondersteund en of ik ze maar verkocht of naar een andere broker overbracht, anders zou Binck het fonds executeren. Volgens Binck op last van de AIFM.
    Opmerkelijk is wel dat ABN dit fonds wel ondersteunt. Misschien ligt het probleem bij Binck!?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook Sprott Physical Gold Trust moet bij Binck deze maand verkocht worden!

      Verwijderen
    2. Ik heb 1500 Ishares Canadian Gov Bonds bij Binck staan en géén bericht gehad?

      Verwijderen
    3. I.v.m. bovenstaande geknoei van Binck ontving ik van hen nu wel de volledige lijst van fondsen die door Binck in de ban zijn gedaan 'op last van de AIFM'. Zie hieronder.
      Valt daar iets uit op te maken door ons?
      Vreemd is in ieder geval dat verschillende banken zeer verschillende conclusies lijken te trekken t.a.v. fondsen die in de ban zouden moeten worden gedaan. Ik kan met de fondsen waarvoor ik nu weggestuurd wordt bij Binck bijvoorbeeld wel terecht bij ABNAMRO en deels bij de Giro.
      (Zelf baal ik inmiddels ook nog vanwege verlies door een fors dalende C$ in de laatste week)

      Novy Windows Fund Ltd D C
      Cambrian Class A Series 01 (USD) C
      Sustainable Capital Africa Alpha Fd Acc
      Vietnam Enterprise Investments Ltd (USD)
      Gutzwiller Two (CHF)
      CS CH Int & Div Focus Cap Gains Dis
      CS CH Int & Div Focus Balanced Dis
      CS CH Int & Div Focus Balanced Dis (CHF)
      CS CH Int & Div Focus Income Dis
      EFG Hermes MEDA Fund Ltd Dis (USD)
      Vanguard FTSE Canada Index ETF
      Sprott Physical Platinum and Palladium T
      Sprott Physical Silver Trust
      Sprott Physical Gold Trust
      Precious Metals & Mining Trust
      iShares Silver Bullion Fund ETF
      iShares Advantaged US High Yield -ETF-
      Silver Bullion Trust
      iShares S&P/TSX Canadian Dvd Aristocrats
      iShares S&P/TSX Global Mining Index -ETF
      iShares Broad Commodity Index -ETF-
      iShares Conv Bond Index -ETF-
      iShares Floating Rate Index ETF
      iShares Canadian HYBrid Corp Bd Indx ETF
      iShares Diversified Monthly Income ETF
      iShares Core Canadian Crp Maple Bd Index
      iShares Canadian Select Div Index ETF
      iShares US High Yld Bd Indx ETF CAD-Hedg
      iShares Balanced Growth Core Portfo ETF
      iShares S&P/TSX Global Gold Index ETF
      iShares S&P/TSX 60 Index ETF
      iShares S&P/TSX Capped Energy Index ETF
      Horizons BetaPro S&P 500 Inverse -ETF-
      Horizons BetaPro COMEX Silver Bull Plus
      Horizons BetaPro COMEX Gold B.B.P.
      Energy Income Fund
      iShares Core S&P/TSX Comp High Div ETF
      iShares S&P/TSX Capped REIT Index ETF
      Horizons BetaPro S&P 500 Bear Plus -ETF-
      Horizons Betapro NYMEX Natural Gas -ETF-
      Horizons BetaPro NY Crude Oil Bull -ETF-
      Horizons BetaPro NY Crude Oil Bear -ETF-
      iShares Global Water Index ETF
      Citadel Income Fund
      iShares S&P/TSX North Am Prf Stock Indx
      iShares Canadian Short Term Bd Index ETF
      iShares Canadian Universe Bond Index ETF
      iShares Canadian Government Bd Index ETF
      iShares Canadian Corporate Bd Index ETF
      iShares US IG Corp Bd Indx ETF CAD-Hedg
      Central Fund of Canada Ltd
      Canoe EIT Income Fund
      Blue Ribbon Income Fund
      BMO Covered Call Utilities ETF
      BMO Junior Gas Index ETF
      BMO Junior Gold Index -ETF-
      BMO Covered Call Canadian Banks ETF
      Aston Hill Oil & Gas Income Fund
      ACTIVEnergy Income Fund
      49 North Resource Fund Inc LP
      ZKB Gold ETF -OTC US-
      Storm Cat Energy Corp - OTC US-
      ZKB Platinum ETF
      ZKB Silver ETF EUR
      ZKB Silver ETF (CHF)
      ZKB Gold -ETF-
      ZKB Silver ETF -OTC US-
      ZKB Gold ETF (EUR)
      JB Physical Gold Fund A (EUR)
      iShares SMIM (CH) -ETF-
      Central Gold Trust
      Central Fund of Canada -A-
      Sprott Physical Platinum and Palladium
      Sprott Physical Silver Trust -ETF-
      Sprott Physical Gold Trust -ETF-

      Verwijderen
  17. Ik ontving het afgelopen jaar van AbnAmro een soortgelijk bericht over ZKB Goud. Na enige tijd werd dit weer ingetrokken. De argumenten waren dezelfde als nu bij Binck.

    Alex

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb meer dan een jaar geleden bij binck de boodschap gekregen dat ik enkel nog maar zkb zilver etf's kon verkopen en dan zelfs enkel maar telefonisch. Dat stinkt toch naar overheidsinmenging ? Kan hier iemand met relaties meer info leveren ? Diederick ????
      Mvrgr silver dreamer...

      Verwijderen
    2. @

      De AIFM Directive van de EU begint kennelijk te bijten:

      http://en.wikipedia.org/wiki/Alternative_Investment_Fund_Managers_Directive

      Dat Goud en Zilver ETF's daaronder vallen, is niet geheel duidelijk.
      Het zijn natuurlijk wel 'alternatieve' beleggingen. Hopelijk onderschat
      men niet de risico's van ETF's in het algemeen ( bepaalde illiquide
      holdings en ook derivaten om het rendement op te krikken). Dit
      laatste is ook van toepassing op bijna ELK BELEGGINGSFONDS!

      DS

      Verwijderen
  18. Al meer dan twee jaar geleden gaf ik hier aan dat de rabo bank zkb gold niet meer in mijn portefeuille wilde. Telefonisch stelde men dat men twijfelde aan de dekking.... ik heb ze toen vd hand gedaan
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wanneer producten uit het assortiment van brokers/ bankers gaan, is mijn ervaring nogal dat de gevoerde redenen nogal inconsistent (lees:onbetrouwbaar) zijn. Inconsistent tussen elkaar onderling, alsook binnen brokers over tijd (bijv. Rabo): vandaag reden X, morgen reden Y.

    Zou het bij ZKB niet zo snel in de (risco) problemen zoeken, conspiracy theorien of overheidsinmenging op goud.

    Denk ook eens aan:
    1. Kleinere fondsen = minder handel = lagere liquiditeit = meer risico (aldus AFM). De Toezichthouders willen na 2009 de kleine particulieren tegen de risico's van illiquide materiaal beschermen;
    2. In het verlengde hiervan, de toezichthouders eisen transparantie in de vergoedingen die brokers/ banken ontvangen. Vergoedingen die asset managers betalen (aan brokers) vs. wat particuliere beleggers hun broker betalen, moeten voor klanten inzichtelijk en begrijpbaar zijn => De tendens is duidelijk naar meer/ hetzelfde product, tegen minder kosten. Binnen de brokers en als AFM richtlijn.
    3. Verdwijnen van de kickback fee (onder druk van Toezichthouders). Opbrengsten voor broker lager, met gelijkblijvende kosten. Dus kosten per fonds verlagen = meer winst per transactie/ positie voor de bank.
    4. Banken/ brokers die bedrijfsresultaat willen verbeteren. Kleiner assortiment= minder (overheads)kosten als (bank)onderneming.
    Kan je er alles van vertellen als klant bij ABN in 2014...
    Kon daar in 2013 echt alles kopen. Maar nu.....verandert het snel. Reden: de exit/ IPO van de staat ?
    Overigens, kan je bij ABN direct US Treasuries kopen. Minimaal 1 stuk.
    5. Zoals heer Schmull zegt, "Goud" is als commodity een alternatieve asset-class= hoog risico (incl. hoge kosten) aldus AFM. Toezichthouder wil particulier beschermen tegen hoge koersschommelingen versterkt door informatie asymetrie tussen particulier en institutionals.
    6. Er is nogal wat gespreksstof rondom ETF's. Het nut van ETF's (vs. beleggingsfondsen van boutique fondshuizen) en de risico's rondom (bijv. cap-weighted indices). M.n. is er nogal wat stofontwikkeling rondom de risico's van synthetische ETF's. Zie IEXProfs in 2013-14.
    Kan me voorstellen dat zo'n dialoog een verdere discussie rondom ETF's op gang brengt onder institutionals.
    7. Er zijn nogal wat ETF's de laatste jaren ontstaan= banken/ brokers willen assortiment beperken. Gan wildgroei aan fondsen zoals tijdens tech-bubble 2000s.

    De reden dat bijv. Rabo geen TLT (meer) heeft, is omdat ze zeggen met een ander product in dezelfde behoefte te kunnen voorzien (tegen lagere kosten). En TLT heeft ook nog eens minder dagvolume = meer risico. = precies wat volgens AFM de klant nodig heeft + wat Rabo wil (=kleiner assortiment= lagere kosten).... Alleen het door Rabo opgenomen US Government Bond ETF is genoteerd in Euro's....
    Dat is een verschil als je geen vertrouwen in euro hebt en de $ als vluchthaven zoekt (of valuta wil bespelen).


    De financiele sector houdt van mist....
    Banken/ brokers zijn gewoon commerciele partijen= omzet + kostenbesparing....
    De echte reden van een uitfasering uit het assortiment krijg je meestal niet. Makkelijker om asset manager/ het product de schuld te geven, dan de ware reden te geven. Immers, er zijn toch genoeg alternatieven.....?

    Kan me zoiets ook voor ZKB GLD voorstellen. We hebben GLD (SPDR GOLD TRUST) al= hogere volumes, hogere market cap= minder risico voor kleine particulier. Never mind de short posities of fysieke voorraden.

    Banken houden vast aan "ouderwetse" risico anyses en asset allocaties . Ze houden geen rekening met het ondenkbare (Black Swan), Doom scenario's of ultra-defensive wealth management. Ze (willen niet) denken niet aan ernistige marktverstoringen waardoor er geen handel meer is.
    Dat bestaat niet.

    En als het ondenkbare dan toch gebeurd, dan kunnen bankiers toch gewoon zeggen: "Dat hadden we echt nooit kunnen bedenken" of "de kans op deze gebeurtenis was echt 1/1.000.000 en als we daar ook rekening mee hadden moeten gaan houden"

    :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is tenminste mijn klantervaring met (tenminste) 6 brokers in NL.....

      Overigens, ....
      Misschien willen ook de Toezichthouders niet aan een (chaos)situatie en doom scenaraio's denken. Je kan moeilijk producten aanmoedigen die je beschermen tegen het omvallen van het systeem, als je wellicht als Toezichthouder "vertrouwen" in het financiele systeem naar "buiten" moet uitstralen.

      Verwijderen
  20. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. De banken, brokers en Toezichthouders hebben een andere definitie van "risico" dan wij op dit blog. De banken zien obligaties (tegenwoordig) als hoog risico. En sowieso commodities ook (beter aandelen in commodity bedrijven, aldus hen).

    Probeer dan maar eens met een Schmull safe haven portefeuille (goud + US government bond portefeuille) bij een bank aan te kloppen....

    Banken kijken naar benchmarks (=beta (ben ik beter dan mijn broer), wij op dit blog kijken naar overleving (en (vroeger) vaak alpha).


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ongeveer een half jaar geleden kreeg ik een brief van abn amro om TLT te verkopen omdat dit fonds uit hun assortiment gaat....TLT kun je nu echter nog steeds in handelen...voortschrijdend inzicht!?

      Verwijderen
    2. @SCHUMPETER:

      De AIFMD lijkt voorlopig 'learning on the job'. Elk land, elke bank
      heeft een verschillende aanpak. Principle- of Rule-based. Hopelijk
      is deze wetgeving flexibel genoeg, zodat de markt niet uit het oog
      wordt verloren.

      Het kan wel betekenen, dat men niet altijd terecht kan bij een en
      dezelfde bankrelatie. Dus meer rompslomp en kosten.

      http://www.debrauw.com/wp-content/uploads/NEWS%20-%20NEWSLETTERS/Financial%20Markets/2013/Nieuwsbrief-Financial-Markets-25-April-2013.pdf

      http://www.nu.nl/nuzakelijk-overig/3533052/richtlijn-investeerders-heeft-grote-impact-nederland.html

      DS

      Verwijderen
  22. @ !!

    TREASURY #STRIPS Have RISEN 47.2% In 2014 YTD (Traded At DISCOUNT, Returning FACE VALUE), BEST Investment Since 1981

    http://www.bloomberg.com/news/print/2014-12-15/wall-street-can-t-stop-stripping-bonds-as-inflation-deemed-dead.html

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Re: ZROZ (Strips ETF):

      CHART (natuurlijk TEGEN de algemene verwachting in, een
      WARE EXPLOSIE Naar BOVEN):

      http://www.bloomberg.com/quote/ZROZ:US/chart

      DS

      Verwijderen
    2. @

      De SPDR BARCLAYS Long Term TREASURY ETF Chart:

      http://www.nasdaq.com/symbol/tlo/stock-chart

      De TLO 10-jaar chart (BREAKOUT naar BOVEN in de komende
      jaren?)

      http://www.nasdaq.com/symbol/tlo/stock-chart?intraday=off&timeframe=10y&splits=off&earnings=off&movingaverage=None&lowerstudy=volume&comparison=off&index=&drilldown=off

      DS

      Verwijderen
    3. geachte heer Schmull,

      In de media lees en hoor je nu niets meer over financiele markten en stijgende lange rente. Zeker ook omdat olieprijs zo sterk daalt. Wordt het dan nu niet weer tijd om contrair te gaan denken? Rekening te houden met reactie in de markt waardoor lange rente stijgt? De berichten in de economie in Europa worden beter en door de lage olieprijzen kunnen wereldwijd de consumenten meer besteden maar ook bedrijven meer winst maken.

      Uiteindelijk schat ik in dat er nog heel veel slechts op ons afkomt, maar misschien dat we voorlopig eerst een redelijke opleving tegemoet gaan.
      Als Draghi toch zijn QE kan doorzetten zal op redelijke korte termijn rente-effect optreden? Hier spreekt Luc Coene (president Centrale bank Belgie) dat Draghi ook QE zal doorvoeren als Duitsland tegenstemt.
      http://programma.vpro.nl/buitenhof/afleveringen/buitenhof-14-december-jort-kelder--jan-marijnissen---luc-coene--nikos-koulousios-.html vanaf 38. minuut.

      GL

      Verwijderen
    4. @GRIJZE LEEUW:

      Mee eens. De enorme duikeling in lange rentes zal waarschijnlijk
      worden gevolgd door een (wellicht tijdelijke) stijging, VOORAL in
      de Duitse BUNDS, die nu SUPERDUUR zijn.

      De Europese rendementen in staatsobligaties zijn allang
      vooruitgelopen op eventuele QE van de ECB ('frontrunning').
      Dus als QE wel doorgaat, dan STIJGEN die yields, net
      zoals het geval was bij Treasuries, NA QE.

      Bovendien zijn de politieke en deflatie-risico's in Europa
      ongeevenaard. Terwijl Treasuries veel aantrekkelijkere
      rendementen bieden t.o.v. de Bunds. Dus dit is de tijd
      om WINST te nemen op Europese obligaties en Europa
      vaarwel te zeggen. Er is STORM op komst in 2015.

      Misschien BLUFT de ECB weer, net zoals bij de OMT
      'whatever it takes', die NOOIT werd gebruikt. Maar onzekerheid
      blijft.

      Bij QE, moet een Centrale Bank obligaties opkopen van financiele
      instellingen, die het verkregen geld bijna geheel terugsturen naar
      de Centrale Bank. De FED betaalt rente daarop van 25 bp. Maar
      in de Eurozone is de deposito-rente NEGATIEF ( minus 20bp),
      dus het KOST de banken geld om hun obligaties aan de ECB
      te verkopen! Waarom zouden de banken dit spel meespelen?

      Verder is er ook nog een risico van Eurobonds, ookal lijkt dat
      nog vergezocht. Als dat gebeurt, haakt Duitsland af en krijgen
      we de Eurocrisis II. Waarom men als belegger in de Eurozone
      zou blijven, is mij een raadsel. Kapitaalcontroles doemen op.

      DS

      Verwijderen
    5. @DS

      Is het tijd om winst te nemen op TLT, TLO en ZROZ? Of duidt de recente stijging op meer opwaartse potentie?

      Mvg.
      MarcelR

      Verwijderen
    6. @MARCELR:

      De lange termijn vooruitzichten voor de lange Treasuries & Strips
      lijken nog uitstekend. Maar inderdaad is op korte termijn enige
      voorzichtigheid geboden, na zo'n rit!

      Het is aan beleggers zelf om te beoordelen of men winst moet
      nemen, al naar gelang de horizon. Een consolidatie kan even
      duren, misschien wel een jaar of zo. Het geduld van een ieder
      is verschillend.

      Maar het doel, uiteindelijk, is in zicht: 10-jr naar 1% en 30-jr naar
      2%. OF LAGER. (Japan is VEEL lager).

      DS

      Verwijderen
  23. Ik heb hierboven dit ook al gepost vandaag, maar daar valt het wellicht niet meer op. Vandaar hier nog even een kopie met de vraag welke lijnen we ontdekken in de fondsen die Binck in de ban doet en wat we ervan vinden.

    Ik ontving van Binck nu de volledige lijst van fondsen die door hen in de ban zijn gedaan 'op last van de AIFM'. Zie hieronder.
    Valt daar iets uit op te maken door ons?
    Vreemd is in ieder geval dat verschillende banken zeer verschillende conclusies lijken te trekken t.a.v. fondsen die in de ban zouden moeten worden gedaan. Ik kan met de fondsen waarvoor ik nu weggestuurd wordt bij Binck bijvoorbeeld wel terecht bij ABNAMRO en deels bij de Giro.

    Novy Windows Fund Ltd D C
    Cambrian Class A Series 01 (USD) C
    Sustainable Capital Africa Alpha Fd Acc
    Vietnam Enterprise Investments Ltd (USD)
    Gutzwiller Two (CHF)
    CS CH Int & Div Focus Cap Gains Dis
    CS CH Int & Div Focus Balanced Dis
    CS CH Int & Div Focus Balanced Dis (CHF)
    CS CH Int & Div Focus Income Dis
    EFG Hermes MEDA Fund Ltd Dis (USD)
    Vanguard FTSE Canada Index ETF
    Sprott Physical Platinum and Palladium T
    Sprott Physical Silver Trust
    Sprott Physical Gold Trust
    Precious Metals & Mining Trust
    iShares Silver Bullion Fund ETF
    iShares Advantaged US High Yield -ETF-
    Silver Bullion Trust
    iShares S&P/TSX Canadian Dvd Aristocrats
    iShares S&P/TSX Global Mining Index -ETF
    iShares Broad Commodity Index -ETF-
    iShares Conv Bond Index -ETF-
    iShares Floating Rate Index ETF
    iShares Canadian HYBrid Corp Bd Indx ETF
    iShares Diversified Monthly Income ETF
    iShares Core Canadian Crp Maple Bd Index
    iShares Canadian Select Div Index ETF
    iShares US High Yld Bd Indx ETF CAD-Hedg
    iShares Balanced Growth Core Portfo ETF
    iShares S&P/TSX Global Gold Index ETF
    iShares S&P/TSX 60 Index ETF
    iShares S&P/TSX Capped Energy Index ETF
    Horizons BetaPro S&P 500 Inverse -ETF-
    Horizons BetaPro COMEX Silver Bull Plus
    Horizons BetaPro COMEX Gold B.B.P.
    Energy Income Fund
    iShares Core S&P/TSX Comp High Div ETF
    iShares S&P/TSX Capped REIT Index ETF
    Horizons BetaPro S&P 500 Bear Plus -ETF-
    Horizons Betapro NYMEX Natural Gas -ETF-
    Horizons BetaPro NY Crude Oil Bull -ETF-
    Horizons BetaPro NY Crude Oil Bear -ETF-
    iShares Global Water Index ETF
    Citadel Income Fund
    iShares S&P/TSX North Am Prf Stock Indx
    iShares Canadian Short Term Bd Index ETF
    iShares Canadian Universe Bond Index ETF
    iShares Canadian Government Bd Index ETF
    iShares Canadian Corporate Bd Index ETF
    iShares US IG Corp Bd Indx ETF CAD-Hedg
    Central Fund of Canada Ltd
    Canoe EIT Income Fund
    Blue Ribbon Income Fund
    BMO Covered Call Utilities ETF
    BMO Junior Gas Index ETF
    BMO Junior Gold Index -ETF-
    BMO Covered Call Canadian Banks ETF
    Aston Hill Oil & Gas Income Fund
    ACTIVEnergy Income Fund
    49 North Resource Fund Inc LP
    ZKB Gold ETF -OTC US-
    Storm Cat Energy Corp - OTC US-
    ZKB Platinum ETF
    ZKB Silver ETF EUR
    ZKB Silver ETF (CHF)
    ZKB Gold -ETF-
    ZKB Silver ETF -OTC US-
    ZKB Gold ETF (EUR)
    JB Physical Gold Fund A (EUR)
    iShares SMIM (CH) -ETF-
    Central Gold Trust
    Central Fund of Canada -A-
    Sprott Physical Platinum and Palladium
    Sprott Physical Silver Trust -ETF-
    Sprott Physical Gold Trust -ETF-

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Deze lijst is bijna niet te geloven. Vele zeer gerenommeerde namen
      moeten dus worden 'opgeruimd'. Misschien is dit het begin van
      kapitaalcontroles. Er broeit iets, al heel lang.

      De enige manier is nu om rekeningen te openen in het buitenland,
      voordat dat ook onmogelijk wordt gemaakt.

      DS

      Verwijderen
  24. @DS Ik woon in Indonesië. Is het verstandig om hier een rekening te openen?
    (Via een vriend) En dan via Indonesië de TLT te kopen?

    Met vriendelijke groet, Bertus
    Bertus

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @BERTUS:

      Ik ben niet bekend met eventuele haken en ogen verbonden met
      een rekening in Indonesie voor expats. Misschien is de Nederlandse
      Ambassade de plaats om advies te vragen.

      Of een rekening BUITEN Europa. Een rekening openen is tegenwoordig
      een hele uitdaging.

      DS

      Verwijderen
    2. @DS Hartelijk bedankt! Er zijn hier voldoende filialen van de Rabobank.
      Ik ga het uitzoeken....

      Bertus

      Verwijderen
  25. Nieuwe datum sluiten Binck posities;

    Eind november hebben wij u geïnformeerd over een aanpassing in ons beleggingsassortiment vanwege nieuwe wetgeving (de AIFM Richtlijn). Wij verzochten u uw positie in één of meer fondsen te sluiten voor 31 december 2015, omdat deze fondsen na die datum niet meer in ons fondsenassortiment vallen. In deze e-mail informeren wij u over een verlenging van de voorgestelde termijn.

    Verlenging termijn tot 30 januari 2015
    Uit een een aantal reacties van klanten blijkt dat de termijn van vier weken door sommigen als te kort wordt ervaren. Mede door de feestdagen is de uiterste datum voor het sluiten van de posities niet voor al onze klanten haalbaar. Daarom hebben wij besloten de termijn te verlengen tot 30 januari 2015.

    Wat verwachten wij van u?
    Wij verzoeken u vriendelijk uw positie(s) uiterlijk vrijdag 30 januari 2015 te verkopen of over te boeken naar een andere bank of broker. Op maandag 2 februari 2015 sluiten wij de posities die nog open staan met inachtneming van artikel 17 van de Basisvoorwaarden Effectendienstverlening. Eventuele kosten die u maakt voor het sluiten van uw posities worden door Binck aan u vergoed.

    GL

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GRIJZE LEEUW:

      Binck vergoedt de gemaakte kosten!

      Toch rest de vraag, of de huidige lijst definitief is. Want er is nu
      onzekerheid over de criteria, die een fonds wel of niet koopwaardig
      maakt.

      DS

      Verwijderen
  26. Heer Schmull, ziet u de waardedaling van de Roebel als een indirekt of direkt bedoeld gevolg van een mogelijke poging van de USA om handel tussen Rusland en China niet meer in usd te doen en ook landen te ontmoedigen de usd te omzeilen?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      De 50% waardedaling van de Roebel is het directe gevolg van de
      Olieschok. Dat komt ervan, als een land zo afhankelijk is van
      een grondstof. Rusland is niet in staat geweest om haar export
      te diversifieren. Die gelegenheid is voorlopig verkeken. Vele
      Westerse bedrijven houden het daar voor gezien. De lange
      termijn vooruitzichten zijn NIET bemoedigend, omdat de bevolking
      in de komende decennia drastisch zal dalen. Misschien wordt
      Siberie aan China 'verkocht'!

      Er wordt natuurlijk een internationaal politiek spel gespeeld, maar
      men moet dat ook weer niet overdrijven.

      DS

      Verwijderen
  27. Geachte heer,
    In dit en eerdere artikelen verwijst u direct en indirect naar parallellen met de geschiedenis. Omdat we uit de geschiedenis wijze lessen kunnen trekken, vroeg ik mij af of u boeken kunt aanbevelen, die ons inzicht geven in wat gaande is op de financiële markten, en belangrijker nog, hoe daar op in te spelen?

    Met dank (en alvast prettige feestdagen toegewenst)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DUTCHCEASAR:

      Ook Prettige Feestdagen toegewenst!

      Dit is slechts een greep:

      - The Great Degeneration (Niall Ferguson)
      - The Fifties (David Halberstam)
      - Pam, Sam and the Paper Money Sham (Bill Borden)
      - Fooled by Randomness (Nassim Taleb)
      - Influence: Science and Practice ((Robert Cialdini)
      - The Golden Revolution (John Butler)
      - All the Presidents' bankers (Nomi Prins)
      - Extreme Money EN: Traders, Guns & Money (Satyajit Das)
      - Debt; the first 5,000 yrs (David Graeber)
      - America's Great depression (Murray Rothbard)
      - Money for Nothing (Roger Bootle)
      - Deflation EN: the Age of Deleveraging (A. Gary Shilling)

      Succes!

      DS

      Verwijderen
  28. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen