Pagina's

zaterdag 28 september 2024

GENOEG IS GENOEG

GENOEG IS GENOEG

Een bubbel is een bubbel en elke bubbel is telkens niet anders. Een bubbel ontstaat door de te hooggespannen verwachtingen over de toekomst. Een typisch menselijke karaktertrek! Een bubbel ontstaat ook, als de staat teveel leent en uitgeeft, net zoals een 'dronken matroos'. Maar in beide gevallen is zoiets niet vol te houden. Kuddegeest en hebzucht doen dan menigeen de das om. Wie wil nu echt uit de pas lopen? Er is sprake van een onhoudbare bubbel in de meeste aandelen en huizenprijzen, gebouwd op drijfzand. De winststijging is te danken aan het roekeloze monetaire beleid van de staat. Slechts enkelen durven het einde daarvan zien aankomen. Maar genoeg is genoeg. Het is voor beleggers nu meer dan ooit zaak om het kruit droog te houden. 'Geduld is een schone zaak' en wordt, als de tijd rijp is, altijd beloond. 

 






Elke bubbel barst. De huidige opwinding over Kunstmatige Intelligentie (AI) en de 'Magnificent 7' zal niet anders eindigen als alle voorgaande bubbels. De daarop volgende daling van een typische bubbel is 50% tot 80%, wat enkele jaren in beslag kan nemen. In het geval van de bubbel van de Japanse NIKKEI 225 aandelenindex (1986 - 1991), duurde de daling van 75% zelfs 25 jaar! De 'Roaring Twenties' van Wall Street (1921 - 1929) werd gevolgd door de Grote Depressie van de jaren '30. De 'Dot.Com/Internet' bubbel van 1996 - 2000 en de Subprime hypothekenbubbel van 2007 - 2009 leidden tot de ondergang van vele bekende technologiebedrijven respectievelijk financieele instellingen. 


(NVIDIA) -- OEPS! EINDE VAN DE AI - HYPE IN ZICHT?

OEPS! WAT VOLGDE NA DE BUBBEL VAN 1921 - 1929. ZEG NOOIT NOOIT.

Ondertussen heeft China een enorm monetair stimuleringsprogramma aangekondigd, terwijl de Amerikaanse Federal Reserve de rente veel meer verlaagde dan verwacht. Zoiets heeft, op korte termijn, weliswaar een cyclische opleving op de beurzen tot gevolg, maar geeft ook aan in hoeverre een economische crisis dichterbij is gekomen. Er heerst kennelijk paniek bij de autoriteiten! Tegelijkertijd zijn de geopolitieke ontwikkelingen inmiddels drastisch verslechterd. De steeds hogere Goudprijs spreekt boekdelen. 

 





De gemiddelde levensstandaard is allang op zijn retour. De kosten van levensonderhoud zijn immers, om talloze redenen, helemaal de pan uitgerezen. Je zou bijna met dingen gaan gooien, zodra je de steeds hogere kosten voor bijvoorbeeld verzekeringen onder je ogen krijgt. De stijging van de staatschuld en de rentebetalingen daarop, hebben echter wel degelijk een vervaldatum. Wanorderlijke begrotingstekorten doen het financieele systeem wankelen, zoals de niet-gefinancierde belastingverlagingen van het Britse Mini-Budget in 2022 lieten zien. Alles hangt af van vertrouwen. Dat vertrouwen vervliegt zienderogen, zodra het voldoen aan verplichtingen (solvabiliteit) op de tocht komt te staan. 


Zet je schrap! Elke teruggang in inflatie en rente is tijdelijk, Inflatie en rente staan te trappelen voor een nieuwe explosie naar NIEUWE hoogten. Reken maar op meerdere explosies (!). Zoiets veroorzaakt ook nieuwe hoogten in obligatie-rendementen en de dientengevolge nieuwe waardevermindering van vooral langlopend schuldpapier. Daarom zijn uitsluitend kortlopende obligaties als 'kasequivalent' ('contant geld') te verkiezen.
 
Blijf flexibel! Het rendement van een nieuwe 10-jarige Amerikaanse obligatie kan straks verdubbelen richting 8 tot 10% of nog veel hoger. De rente wordt uiteindelijk bepaald door de markt zelf, niet door een groep van 'rate setters', die de rente-tarieven proberen bij te draaien. Daarom steeg de rente in 1980, in slechts 1 jaar, van 14% naar 20%. De niet-gerealiseerde verliezen op bestaande obligatieportefeuilles blijven zich daarom nu ook weer opstapelen, nog vele jaren lang. 

De Amerikaanse Federal Reserve had, in de afgelopen paar jaar, weliswaar de monetaire teugels enigszins aangehaald, maar de U.S. Treasury zag zich gedwongen tot de uitgifte van duizenden miljarden van kortlopend schatkistpapier (Treasury Bills), wat 'nieuw geld' is in het systeem ('Backdoor' QE -- kwantitatieve verruiming via een achterdeur). Zoiets heet 'Activist Treasury Issuance (ATI). Dat laatste heeft het 'krapgeld' - effect van de rentestijgingen grotendeels teniet gedaan. Dat is slim en gevaarlijk.



https://www.hudsonbaycapital.com/documents/FG/hudsonbay/research/635102_Activist_Treasury_Issuance_-_Hudson_Bay_Capital_Research.pdf




(ING) - DE TERUGKEER VAN EEN TWEEDE GOLF VAN INFLATIE EN RENTE, ZOALS IN DE JAREN '70?

Maar genoeg is genoeg. De dag des oordeels is nu echt niet zo ver weg. Elke bubbel is uiteindelijk geen lang leven beschoren. De recente monetaire stimuleringen rieken naar wanhoop en kunnen best een 'melt-up' van de markten, waar de waarderingen even blijven oplopen, bewerkstelligen. Maar zo'n oplopende trend in een peperdure markt moet men proberen te missen als kiespijn.

DIEDERIK SCHMULL, 28 September, 2024, Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.

MEDEDELING: COMMENTAREN WORDEN NU, VOORDAT PLAATSING PLAATS VINDT, PREVENTIEF GECONTROLEERD. MEN MOET ALTIJD IN GEDACHTEN HOUDEN, DAT DIT BLOG VOORNAMELIJK GERICHT IS TOT DEGENEN, DIE BELANGSTELLING HEBBEN VOOR HET INTERNATIONALE BEURSGEBEUREN. DUS COMMENTAREN OVER COVID, W.E.F., 'KLIMAATVERANDERING' OF DE OORLOGEN, WORDEN MEESTAL NIET OP PRIJS GESTELD. HET STAAT IEDEREEN NATUURLIJK VRIJ OM PERSOONLIJK EEN BEPAALDE CULTUS AAN TE HANGEN, ZONDER ANDEREN DAARMEE LASTIG TE VALLEN.

MEN KAN TE ALLEN TIJDE EEN E-MAIL (DSCHMULL@GMAIL.COM) OF EEN TWEET (VIA TWITTER, @RICKSCHMULL) STUREN NAAR ONDERGETEKENDE.

Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. WORD LID! U bent van harte welkom! Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen.  Zie voor nadere gegevens onderaan het Blog.


(ISTOCK)




 










9 opmerkingen:

  1. beste heer schmull
    is het herstelplan van draghi(eurobonds oa) een oplossing voor de stagnerende europese economie of een vorm van socialisme en ondemocratisch?

    mvg dieter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIETER

      Het rapport van Draghi (400 pagina's!) is een moedige poging om de EU uit het slop te helpen. De economische groei is immers allang ver beneden de maat. Maar de EU is geen land en hangt af van de bereidheid van alle kleine en grote 27 lidstaten. Draghi's voorstel kost jaarlijks 5% van het BBP, tegenover 1 tot 2% voor het Marshall Plan destijds. Tegelijkertijd is dit het begin van de 5-jarige cyclus van de EU-verkiezingen. Maar Macron van Frankrijk en Scholz van Duitsland zijn politiek ernstig verzwakt. Uitgifte van gemeenschappelijk schuldpapier is helemaal taboe voor Nederland en Duitsland. Zelfs von der Leyen is tegen. De kleine lidstaten geven ook geen goedkeuring aan een kapitaalmarkt-unie. Alleen een volgende grote schok, zoals COVID, dat NextGenEU tot gevolg had en zware kritiek kreeg, zou misschien kunnen leiden tot wat meer samenwerking. Het lijkt er daarom op, dat de 27 EU-lidstaten voorlopig afzonderlijk wat moeten bewerkstelligen. Maar het hoofdprobleem voor de EU zijn het aantal regels, die alles verlammen plus de mentaliteit van lage productiviteit, lange lunches, lange vakanties, vroege pensionering en liefst 4-daagse werkweek. Helaas is er nog steeds geen 'can-do' mentaliteit, zoals in Amerika. Men wil liever planeet aarde 'redden'. Men ontbeert de drijfveer om er iets van te maken, want dan wordt men toch zwart gemaakt. Dus de EU blijft op weg om een museum te worden, want ambitie behoort niet meer tot 'European values'.

      DS

      Verwijderen
  2. Ik zie Draghi (lees: EU ) niet als een moedige man. Zijn whatever it takes beleid heeft europa aan de rand van de afgrond gebracht

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste heer Schmull , is de inflatie "here to stay" , of verwacht u dat het anders gaat lopen ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      De kans is heel groot, dat de inflatie in de komende jaren weer gaat stijgen, terwijl de economie stagneert (stagflatie). Maar uiteindelijk stevent de wereld af op een onvermijdelijke kredietcrisis en deflatie.

      DS

      Verwijderen
  4. Graag ook uw visie mbt euro/dollar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM

      Op langere termijn, lijkt de Euro, wat na ruim 20 jaar nog steeds geen echte valuta is, aan terrein te verliezen. De vooruitzichten voor Euroland zijn beperkt, zolang de reguleringen economische activiteiten dreigen te verstikken. Dus de Dollar blijft Koning zonder noemenswaardige concurrentie, wat betreft rechtsstaat, verhandelbaarheid, militaire kracht en democratie. Op korte termijn kan men weinig voorspellen, omdat tientallen factoren een rol spelen.

      DS

      Verwijderen
  5. Bedankt voor uw uitstekende analyse. Deze auteur meent dat er momenteel een grootbank met ernstige problemen kampt en dat de acties van de Fed (renteverlaging en nu repo-ingreep) in dit licht moet worden begrepen. Link: https://justdario.com/2024/10/if-everything-is-awesome-why-there-is-at-least-one-large-bank-that-cannot-find-liquidity-in-the-open-market-anymore/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @SYSTEEMCRISIS

      Financelot
      @FinanceLancelot
      ·
      Sep 30
      Powell is back to pumping liquidity into the banking system like the banking crises in March 2023 and September 2019.

      https://www.federalreserve.gov/econres/notes/feds-notes/what-happened-in-money-markets-in-september-2019-20200227.html

      DS

      Verwijderen