DE LAATSTE ZUCHT VAN HET SNELLE GELD
Het zichtbare onzichtbaar maken of andersom. Pure magie! Wie droomt er niet van om alle schijnbare problemen met een toverstafje op te lossen? Maar het kan nooit kwaad om te dromen over een toekomst, die men vurig wenst. Als men in een lastig parket zit, kan men proberen om het derde oog te activeren. Spirituele ontwaking is een voorwaarde om voorbereid te zijn op onzekere tijden.
(ROBIN BROOKS): DE AFBOUW VAN DE BALANS (QT) VAN DE AMERIKAANSE FEDERAL RESERVE VINDT NU PLAATS IN HET SNELSTE TEMPO OOIT (ZWARTE LIJN). MAAR ER IS NOG EEN HELE LANGE WEG TE GAAN! HOE LANG DUURT HET, VOORDAT DE MARKTEN KAPITULEREN EN VERDER INSTORTEN? CENTRALE BANKEN ZULLEN DIT KEER NIET KUNNEN KAPITULEREN. ZE MOETEN DE TEUGELS BLIJVEN AANHALEN, TOT HET EEN EN ANDER BREEKT.
De periode van gemakkelijk geld verdienen is voorlopig definitief voorbij. De teruggang in alle markten is echter, tot nu toe, heel bescheiden geweest. Er was immers sprake van een 'bubbel in alles' tot 2021. De markten waren dolgedraaid. Nog nooit waren de Amerikaanse aandelenkoersen, in verhouding tot de economie, bedrijfsomzet, bedrijfswinst, dividendrendement en boekwaarde, zo hoog geweest. De S&P 500 index steeg, op een gegeven moment, naar 3 maal de bedrijfsomzet, wat veel hoger was dan in welke hausse ooit. Om te begrijpen, wat hier aan de hand was, moet men wel 100 jaar terugkijken. Speculatieve waanzin, gekenmerkt door excessief krediet, zonder weerga! Erger dan in de hausse van 1929 en 2000.
Tegelijkertijd moest kasgeld de prullenbak in ('Cash is Trash'). Nog nooit was kasgeld, als percentage van het vermogen, zo laag en zo uit de gratie geraakt. Wat klopte men zichzelf op de borst! Het risico was immers weggetoverd. Het optimisme kende geen grenzen. Er was o.a. een absoluut record aan nieuwe aandelenemissies (IPO's).
Maar toen gooiden de gigantische inflatie- en rentestijging roet in het eten. Het rendement van de 10-jarige US Treasury Note explodeerde, in 2 jaar, met 1200% (hoger rendement betekent lagere waardering), vanaf een historisch dieptepunt in 2020. De 39-jarige dalende trend in obligatierendementen, met steeds hogere waarderingen, sinds 1981, lijkt in 2020 te zijn gedraaid naar boven, voor de komende decennia (!). Hogere rente in een, met schuld volgeladen wereld, is een ijskoude killer. De redenen voor die hogere rente laten zich raden.
(TRADINGECONOMICS): HET RENDEMENT VAN DE 10-JARIGE TREASURY NOTE LIJKT STRUCTUREEL NAAR BOVEN TE ZIJN UITGEBROKEN, MET EEN DIENOVEREENKOMSTIGE WAARDEDALING.
De wereld is opeens helemaal veranderd. Het noodgedwongen monetaire beleid van 'krapgeld' heeft de kans op een ernstige wereldrecessie naderbij gebracht. Dat laatste is in de markten nog lang niet verdisconteerd. Probeer dus geen vallende messen te vangen!
(COMPOUND): DE GROEI VAN DE AMERIKAANSE GELDHOEVEELHEID (M2) IS IN 2022, VOOR HET EERST IN 63 JAAR, NEGATIEF! DIT DUIDT OP MOGELIJKE DEFLATIE, NIET INFLATIE. HET FINANCIEELE SYSTEEM IS IMMERS GEBASEERD OP KREDIET.
In dat licht bezien, ligt het ergste van het verlies in alle activa, inclusief beurskoersen, onroerend goed en grondstoffen, nog voor ons. Een dramatische waardedaling van de 'bubbel in alles' staat, in de komende jaren, nog voor de deur. Kasgeld, zoals 3-maands Amerikaanse Treasuries (Treasury Bills), is koning! Treasuries met lange looptijden, inclusief de ETF's daarvan (iShares 20 Plus Year Treasury Bond ETF, de TLT of IDTL) zijn in onzeker vaarwater terecht gekomen. Beleggers moeten het roer omgooien, want het snelle geld heeft de geest gegeven. Het dolle feest van goedkoop en gemakkelijk geld is voorbij. Het risico van schuldpapier met lange looptijden lijkt daarom voorlopig niet meer acceptabel.
De Dow Jones Index is, tot nu toe, in 2022, met slechts 7.55% gedaald, nadat deze liefst 60 maal was gestegen sinds haar dieptepunt in 1974, 48 jaar geleden. De S&P 500 index is, in die 48-jarige periode, liefst 75 maal gestegen, terwijl deze, tot nu toe in 2022, met slechts 8.71% is gedaald. De NASDAQ Composite index, met ruim 3000 aandelen, is, tot nu toe in 2022, met 32.8% gedaald, nadat deze liefst 300 maal was gestegen sinds 1974. Bitcoin is in de laatste 12 maanden weliswaar gedaald met 70%, maar is sinds haar introductie, ongeveer 12 jaar geleden, liefst 7 miljoen maal gestegen. De vrije val in alles is dus pas begonnen.
IEDEREEN, DESONDANKS, EEN FANTASTISCH EN VOORAL GEZOND 2023 TOEGEWENST!
DIEDERIK SCHMULL
11 December, 2022, Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.
(@SUCCESSPICTURES)
MEDEDELING: COMMENTAREN WORDEN NU, VOORDAT PLAATSING PLAATS VINDT, PREVENTIEF GECONTROLEERD. MEN MOET ALTIJD IN GEDACHTEN HOUDEN, DAT DIT BLOG VOORNAMELIJK GERICHT IS TOT DEGENEN, DIE BELANGSTELLING HEBBEN VOOR HET INTERNATIONALE BEURSGEBEUREN. DUS COMMENTAREN OVER COVID, W.E.F. OF DE OORLOG WORDEN MEESTAL NIET OP PRIJS GESTELD.
WELGEMANIERDHEID STAAT OP DIT BLOG VOOROP IN VERBAND MET MOGELIJKE AANSPRAKELIJKHEID VOOR REACTIES.
MEN KAN TE ALLEN TIJDE EEN E-MAIL (DSCHMULL@GMAIL.COM) OF EEN TWEET (VIA TWITTER, @RICKSCHMULL) STUREN NAAR ONDERGETEKENDE.
Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. WORD LID! U bent van harte welkom! Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen. Zie voor nadere gegevens onderaan het Blog.
Hopelijk vindt er binnenkort een Webinar plaats. De volgende Lunch & Borrel zullen hoogstwaarschijnlijk moeten wachten tot 2023. Een epidemie en een oorlog duren meestal vele jaren en reizen is een heel gedoe.
DE BEER IS LOS! KIEKEBOE!
(IVANOVA)
Wat een omslag in uw visie op de lange termijn treasuries! Daar schrik ik van. Ik heb daarin dik belegd voor mijn pensioen en sta al op verlies.
BeantwoordenVerwijderenHr Schmull geeft geen advies maar zijn visie. Ik heb ook IDTL gekocht maar beperkt. Waarom zo fors??
Verwijderen@ANONIEM:
VerwijderenHelaas. Maar het lijkt alsof de ellende van de jaren '70 zich zal herhalen: na de monetaire stimuleringen van de Great Society en de Vietnamese oorlog, mondigde die malaise uiteindelijk uit op een rente van 20% in 1980 - 1981. Maar het voordeel toen was, dat de schuld, als percentage van de economie, veel lager was dan nu. Dus tegenwoordig is er kans op stagflatie (loon-prijs-spiraal), deflatie (omvallen van spookbedrijven, die de rentebetalingen niet kunnen opbrengen), scherp hogere werkloosheid, deglobalisering met hogere prijzen en schaarste, nog meer (Euro-) dollartekort, wat 95% van de wereldhandel financiert en een Financieele Crisis, die groter is dan in 2008. Verder is er een oorlog, die zich voortsleept, en een totale klimaatwaanzin, wat de wereld, en vooral het Westen, duizenden miljarden gaat kosten. Plus veel hogere belastingen en eindeloze bedragen voor de zonden, zoals slavernij, etc,, die in het verleden zijn begaan. Dit wordt helemaal geen korte en ondiepe recessie. Dit lijkt veel meer op het ergste van alle malaises in de laatste 100 jaar. Daarom is flexibiliteit het nieuwe wachtwoord. Investeren voor de lange termijn lijkt afgedaan. De wereld is totaal veranderd, maar niet ten goede. Het is tijd om veel langs het strand te wandelen. Laten we het beste ervan hopen, want na chaos, volgt er meestal een totalitair regiem, zonder democratie.
DS
Beste heer Schmull'
VerwijderenBedankt weer voor u duidelijke visie.
Wij wensen u ook een hele fijne kerst en een gezond 2023!
En laten we hopen dat het allemaal goed komt!
Met vriendelijke groet'
Stefan.
Ik begrijp de nieuwe visie nog niet helemaal. Als er een zeer grote ongekende recessie zal aankomen, wat is er dan nog te voorspellen, denk aan effecten van :
Verwijderen- mogelijk val van een euro?
- euro dollar koers
- zoveel mogelijk lange termijn treasuries laten aflopen op afloopdatum
- wijzigende politiek (ander stemgedrag) mocht klimaatgekte en herstelbetalingen de druppel zijn dat de zittende politiek zal sneuvelen
- ander Amerika beleid mocht er een andere republikein aan de macht komen (acceptabelere dan trump)
- etc etc
Is de wereld niet te complex voor voorspellingen in een gebied dat niet vaak voorgekomen is ?
Frank
@FRANK:
VerwijderenHelemaal waar! Zovele, vaak onverwachte, factoren spelen een rol, waardoor het voorspellen van de toekomst bijna ondoenlijk lijkt. Toch moet de mens proberen om weloverwogen stappen te ondernemen, die hem verder helpen of die hem beschermt tegen naderend onheil.
De ervaring leert, dat bepaalde ervaren voorspellers toch nuttig kunnen zijn, terwijl men anderen met een korreltje zout moet nemen. Ondergetekende is een 'contrarian' en 'out of the box' denken trekt dan de aandacht. De algemene mening is het minst interessant, want dat is meestal al verdisconteerd.
Maar dat betekent ook, dat vele kopstukken in de financieele wereld regelmatig van hun voetstuk vallen: ze zijn opeens de weg kwijt en missen de grote, nieuwe trends. Zo werd vroeger de uitvinding van de auto weggewuifd en het paard opgehemeld als 'betrouwbaar'. Toen het Internet haar intrede deed, werd dat door bekende waarnemers gezien als een 'eendagsvlieg'.
Lange Treasuries waren decennialang mijn stokpaardje. Dat is sinds 2020 veranderd naar Kortlopende Treasuries (zie de UCITS ETF's hiervan), maar ik had eerst gehoopt, dat de uitbraak van rendementen naar boven een 'false breakout' zou zijn. Dat laatste lijkt nu helaas niet het geval. Het is de nieuwe trend, waardoor er een slachting zou kunnen plaatsvinden onder de bezitters van Langlopende Treasuries. In tegenstelling tot de Lange Staatsleningen van Japan (JGB's) in de laatste 30 jaar. In de nieuwe wereld moet men flexibeler zijn dan ooit, want het verleden is slechts, tot een bepaalde hoogte, relevant. De wereld is niet statisch. Het is steeds weer anders.
DS
Heer Schmull, bedankt voor uw uitleg. Welk beleggingsinstrument is geschikt (als inwoner van Nederland) om in Treasury Bills te beleggen ?
BeantwoordenVerwijderen@ANONIEM:
VerwijderenDat is de IBTU.
https://www.ishares.com/uk/individual/en/products/307241/ishares-treasury-bond-0-1yr-ucits-etf?switchLocale=y&siteEntryPassthrough=true
https://bigcharts.marketwatch.com/quickchart/quickchart.asp?symb=ibtu&insttype=&freq=&show=
The iShares $ Treasury Bond 0-1 yr UCITS ETF seeks to track the investment results of an index composed of US Dollar denominated government bonds issued by the US Treasury, with remaining maturities between zero and one year.
DS
Beste heer Schmull,
BeantwoordenVerwijderenIk ben nogal verrast door deze move. Ik snap dat u het heeft over flexibiliteit als de nieuwe norm maar zijn al de factoren recentelijk veranderd (gigantische schulden, diepe recessie op komst, stijging werkloosheid die eraan komt, klimaat waanzin etc?) Met name een diepe recessie en deflatie zou toch juist moeten resulteren in lagere rendementen en een stijging in bijvoorbeeld TLT?
Daan
@DAAN:
VerwijderenHelaas zijn de huidige bestuurders onverantwoordelijk bezig geweest ('Go Big'), waardoor het langer zal duren om het schip te keren. De excessieve monetaire stimulering van de jaren '70 staan mij nog helder voor de geest en een rente van 20%, met 2 diepe recessies, was het gevolg. Maar de situatie van tegenwoordig lijkt nog veel riskanter. De onzekerheden zijn te groot geworden, waardoor veilig parkeergeld, c.q. kortlopende Treasuries (T-Bills), te verkiezen is boven de 'duration risk' van langlopende Treasuries, die immers 40 jaar hebben geschitterd. Het keerpunt was in 2020. Sindsdien hoopte ik, dat er een 'false breakout' zou zijn van het rendement, maar het heeft niet zo mogen zijn. Wat de toekomst ook brengt, het is zaak om het voorlopig uit te zitten, want ik vertrouw de mogelijke reacties niet van degenen, die aan het stuur zitten. Met kortlopende Treasuries wordt men in ieder geval meteen betaald, als men die koopt.
DS
Beste Diederik.. wat een verandering in visie.. wat nu het beste te doen? Mijn 30 jarige treasuries nu verkopen? Ook de 1 en 2 jarige treasuries?
BeantwoordenVerwijderenWacht op de val van de beurs in Q1 volgend jaar, en zorg dan voor voldoende liquide middelen en koop bij een wellichte daling van edelmetalen fors in vooral Fysiek zilver zal een goede investering blijken, fysiek goud is ook een topper volgende periodes...
Verwijderen@ANONIEM:
VerwijderenDit is de CHART van de rendementen van de 30-jarige US Treasury:
https://www.macrotrends.net/2521/30-year-treasury-bond-rate-yield-chart
Dus de explosie van ruwweg 1.00% (2020) naar 4.00% was niet mals en duidt op een trendomkeer. Timing is altijd moeilijk, maar bij een eventuele verkoop kan men erop gokken, dat er nog een consolidatie plaatsvindt. Die consolidatie zou het gevolg kunnen zijn van een 'draai' ('pivot') van de FED. Ik verwacht echter, dat de markt daarover veel te optimistisch is, omdat QT pas is begonnen en het effect van het een en ander veel langer duurt dan verwacht. De 1-jarige & 2-jarige Treasuries zou ik voorlopig aanhouden.
DS
En uw visie van mogelijk euro/dollar naar 0.65 ? Is dat ook van de baan?
BeantwoordenVerwijderen@ANONIEM:
VerwijderenEr is geen reden voor een hogere Euro. De ECB zit hierachter om op die manier de hoge inflatie in de Eurozone te bestrijden. Dat beleid zal niet lang kunnen worden volgehouden, zodra bedrijven moeten sluiten en de werkloosheid stijgt.
DS
Is het volgende dan geen reden voor een lagere dollar?
VerwijderenToen de VS in 1971 de dollar loskoppelde van goud hield men de vraag naar dollars hoog door een deal met de Saudi’s om enkel nog olie te verkopen in de Amerikaanse munt.
Deze deal hield decennia lang stand maar werd dit weekend opgeblazen.
China en de Gulf Cooperation Council kwamen namelijk overeen om de verkopen van olie en gas te settelen in Yuan via de Shanghai Exchange.
De GCC-landen krijgen Yuans voor hun energie, gebruiken deze valuta voor de import van goederen en diensten uit China en hebben de mogelijkheid om overschotten via de Shanghai Gold Exchange te converteren naar goud.
Is dit een belangrijke stap naar een nieuw financieel systeem?
@ANONIEM:
VerwijderenDe Euro is heel kwetsbaar op lange termijn, want de Eurozone is geen sterk 'land' en is niet zelf-voorzienend in voedsel en energie. Europa is afhankelijk van de rest van de wereld en van de wereldhandel. In tegenstelling tot Amerika.
De wereld heeft een financieel systeem, gebaseerd op de Dollar, met de Dollar als de voornaamste reserve- en transactie-valuta. Maar dat is niet eeuwig. De grootste fout, die de incompetente Bidenkliek en de CIA ooit hebben gemaakt, is om de Dollar en SWIFT te gebruiken als een politiek wapen. Wat een blunder! Wie wil nog het risico lopen van confiscatie van activa? Natuurlijk is er een beweging in gang gezet om de Dollar te 'vervangen', vooral door China en enkele andere landen, inclusief zelfs Saoedie-Arabie. Dit kan enige tijd in beslag nemen, wellicht 10 jaar. De Euro is dan inmiddels verdwenen. Dus Europa zou zich kunnen aansluiten bij een nieuwe reserve- en transactie-valuta, eventueel gedomineerd door China. Maar de verdeeldheid onder de landen in die groep is een recept voor instabiliteit, wat ervoor kan zorgen, dat die valuta nooit wereldwijd wordt geaccepteerd, net zoals de onzekere Euro (21% van alle transacties, na 23 jaar).
De Yuan is 3% van alle transacties en reservevaluta's. China is geen rechtsstaat en ook nog geen militaire macht. De meeste Chinezen zijn nog heel arm en worden onder de duim gehouden, tegenwoordig via Lockdowns. Vele 'vrienden' van China, zelfs Noord-Korea, bewaren opzettelijk enige afstand, vanwege hun historische bedenkingen.
Mijn mening is, dat de Dollar op lange termijn haar stevige positie enigszins moet opgeven, maar een echt alternatief is er niet en komt er ook niet, zolang het alternatief een dictatuur is op basis van een Social Credit system. Alle illusies van een totalitaire staat zullen op een gegeven moment in rook opgaan, zodra de burger niet meewerkt. Vergeet niet, dat Amerika het enige land is, dat constant kan veranderen, vanwege de 'Amerikaanse droom'. Dat betekent, dat Amerika alles zal doen om alle bedreigingen van haar hegemonie aan te vechten. Voorlopig is China nog heel erg afhankelijk van Amerika, vooral wat betreft onderdelen van haar economische en militaire machine. Bovendien is het Chinese systeem op den duur niet houdbaar, net zoals het vroegere Sovjet-systeem.
DS
De westerse landen zijn m.i. ook aardig op weg naar een "soort" totalitair syteem. Het WEF is geen praatclubje en de rest mag toch inmiddels bekend zijn.
Verwijderenmvg Harold
https://www.standaard.be/cnt/dmf20221207_93113493
BeantwoordenVerwijderenPeter Schiff :
BeantwoordenVerwijderenhttps://www.zerohedge.com/economics/schiff-biden-economy-mess
Beste DS
BeantwoordenVerwijderenWat betreft de cbdc, de voornaamste reden is niet de persoonlijke surveillance die op microniveau uitgevoerd kan worden. Niemand is geïnteresseerd in wat tante Bep met haar geld doet en hoeveel pakjes cigaretten of vlees zij gekocht heeft. De cbdc geeft centrale banken veel meer gereedschap om inflatie dan wel economische stimulering of afzwakking te controleren. Momenteel kan de centrale bank slecht 2 dingen om het monotaire beleid te beinvloeden, namelijk de rente verhogen/verlagen of geld bijdrukken / of uit roulatie nemen. Met cbdc kun je iedere sector van je economie afzonderlijk raken. Je kunt zelfs de geldvoorraad per sector regelen. Dus geld bijdrukken voor de sector energie zonder dat de toename in geld terechtkomt bij de sector food en daar gaat zorgen voor inflatie wat nu het geval is met fiat geld. Met de cbdc gaat men proberen een monotair systeem op te zetten dat zichzelf nooit zal opblazen, dat niet ten onder gaat aan geldcreatie of renteschulden die niet terugbetaald kunnen worden.
Mvg Andre
@ANDRE:
VerwijderenEcht gelddrukken is verboden door de BIS. Als dat was gebeurd, dan was de Dollar ingestort, maar het staat op een 20-jarige hoogtepunt. QE is een ruil in activa, waardoor de liquiditeit in het systeem wordt verhoogd. Als men een CBDC heeft en dus een rechtstreekse rekening bij de Centrale Bank, dan lijkt het geld 'veiliger' in een bankencrisis. Maar 95% van de geldcreatie is afkomstig van het bankwezen in de vorm van krediet en de vraag is, hoe een Centrale Bank dat zal overnemen. Algehele nationalisatie, zoals in China? Probeer dat maar eens door te drukken in landen, met een totaal verschillend systeem. Je moet wel fascist of communist zijn om te accepteren, dat privacy verleden tijd wordt en dat de staat volledige controle krijgt over je besparingen/uitgaven. Natuurlijk zijn digitale betalingen veel eenvoudiger en goedkoper zonder intermediair. Maar het kan ook zijn, dat men in de pas moet blijven lopen, anders wordt je CBDC gewoon uitgeschakeld, net zoals in China.
Veel waarschijnlijker is, dat de officieele Goudprijs ($ 42.22 sinds 1973) door de Centrale Banken wordt verhoogd, net zoals in de periode na 1932 (van $ 20 naar $ 34). Dit zou 'fiatgeld' devalueren en de Centrale Banken meer liquiditeiten verschaffen. Als men nu Fysiek Goud wil verzekeren tegen diefstal, etc., dan kan dat niet voor meer dan die $ 42.22, wat velen niet weten. Maar de echte Grote Reset zou zijn een verhoging naar $ 10,000 en alle Goudbezitters, inclusief de Centrale Banken, de een wat meer dan de andere, zitten dan op rozen. Dit gebeurt meestal in economisch heel moeilijke tijden, zoals de jaren '30. De Grote Depressie van de komende 10 of 20 jaar, als alles is ingestort, zou aanleiding kunnen geven om de officieele Goudprijs te verhogen voor de vijfde keer sinds 1792. Want een CBDC is een vlieger, die wellicht niet opgaat (net zoals de e-Naira in Nigeria). Niemand wil, dat de staat meekijkt, behalve de pennelikkers ('pencil pushers') in deze maatschappij, die nog nooit iets hebben opgebouwd of verantwoordelijk zijn geweest voor een loonlijst van een bedrijf.
DS
Beste DS
VerwijderenQE is geldverruiming door centrale banken hoofdzakelijk door het opkopen van staatsobligaties. Dit is dus een samenwerking tussen politiek en de centrale bank , politiek heeft geld nodig of wil een verruiming van de geldvoorraad en geeft een staatsobligatie uit. Schuld wordt gecreëerd en omgezet in geld door de centrale bank die de obligatie opkoopt. Lijkt verdacht veel op bijdrukken.
Mvg Andre
@ANDRE:
VerwijderenQE is inderdaad geldverruiming door het opkopen van voornamelijk staatsobligaties van instellingen (banken en pensioenfondsen) en verruilt daarmee relatieve illiquide met liquide activa, ZONDER de geldhoeveelheid te veranderen. Dit vermindert de rentekosten van de staatsschuld, want zonder QE zou de staatsschuld hoger zijn geweest. De verhoging van liquiditeit leidt tot waardevermeerdering van activa, inclusief beurskoersen, onroerend goed en grondstoffen. De bezittende klasse wordt rijker.
Maar helaas kan QE niet eeuwig doorgaan. Er is een beperkt aantal van staatsobligaties (Bank of Japan heeft al 50% daarvan opgekocht) en de markt daarvan zou ophouden te functioneren, als dat beleid niet wordt gedraaid. De draai van QE naar QT, wat nu gebeurt in Amerika, is een 'detox' en heeft pijnlijke gevolgen voor de waarderingen van alle activa. QE is dus slechts uitstel van executie. Natuurlijk kan de Centrale Bank die staatsobligaties ook direct kopen van de Treasury, zonder die te kopen van instellingen, zoals banken, die op een gegeven moment niet meer voldoende obligaties hebben om te verkopen. Maar dat is uiterst inflatoir en verboden door de BIS te Basel, het overkoepelend orgaan van de meeste Centrale Banken. Dat laatste zou geld veranderen in een 'hete aardappel', die niemand wil vasthouden. Dan zou de omloopsnelheid van het geld (Velocity) de pan uit rijzen en hyperinflatie veroorzaken. Ruilhandel zou volgen. En revolutie. Sommige zwakke en exotische landen zijn hiervoor vroeger bezweken en moesten opnieuw beginnen.
https://medium.com/@joshuafkon/a-primer-on-quantitative-easing-qe-and-its-inherent-limits-391a0c2a3cbc
DS
Beste heer Schmull'
BeantwoordenVerwijderenHet engste is nog wel dat men ook nog verbaasd is.
Men heeft totaal nog geen idee van wat er op ons afkomt.
https://www.rtlnieuws.nl/economie/business/artikel/5353721/uwv-ontslag-vergunning-arbeismarkt-inflatie-energie-mkb
Met vriendelijke groet'
Stefan.
Beste heer Schmull'
BeantwoordenVerwijderenhttp://www.ratiovincit.nl/Hyperinflatie.html
Dit interessante artikel vond ik op het internet.
Misschien wilt u het eerst lezen voordat u deze link op u site zet.
Misschien staat er toch onzin tussen.
Met vriendelijke groet'
Stefan.
@STEFAN;
VerwijderenHyperinflatie ontstaat, als er geld wordt bijgedrukt 'uit het niets'. Maar dat mag niet en gebeurt ook niet. Helaas nemen de meesten niet de moeite, wat er wel gebeurt en schrijven elkaar klakkeloos over op het internet. Zie mijn commentaar hierboven aan Andre. Natuurlijk loopt elke economie vast, als de kredietcyclus ten einde lijkt. Dan is een diepe recessie/depressie waarschijnlijker dan hyperinflatie. Dat komt, omdat de echte zeggenschap bij Centrale Banken ligt bij het BIS te Basel, niet bij enige overheid. Dat is door de eeuwen heen zo gegroeid. Zie Broere hieronder:
https://adbroere.nl/web/nl/columns/bis-bank-de-geheime-bank-die-de-wereld-runt.php
DS
Beste heer Schmull'
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor de link.
Interessant stuk van de heer Ad Broere.
Met vriendelijke groet'
Stefan.
Geachte Heer Schmull,
BeantwoordenVerwijderenOp de giro kan ik geen IBTU kopen wel IB01 is dat een goed alternatief.
Voordat de euro weer gaat zakken wil ik nog wat treasurys kopen.
alvast bedankt.
@ANONIEM:
VerwijderenDe IB01 lijkt een goed alternatief voor parkeergeld:
https://www.blackrock.com/americas-offshore/en/products/307243/ishares-treasury-bond-0-1yr-ucits-etf
Why IB01?
Exposure to US Dollar denominated short term government bonds issued by the US Treasury
Target US government bonds with remaining maturities between zero and one year
Can be used to put cash to work
Investment Objective
The iShares $ Treasury Bond 0-1 yr UCITS ETF seeks to track the investment results of an index composed of US Dollar denominated government bonds issued by the US Treasury, with remaining maturities between zero and one year.
DS
is sgov ook een goede alternatief ?
Verwijderen@ANONIEM:
VerwijderenSGOV is een alternatief, maar waarschijnlijk nog niet beschikbaar voor EU-ingezetenen (UCITS).
https://www.ishares.com/us/products/314116/ishares-0-3-month-treasury-bond-etf
DS
https://schiffgold.com/commentaries/the-fed-hikes-rates-to-highest-level-since-2007-thats-a-big-problem/
BeantwoordenVerwijderenWat denkt u heer Schmull , dat de Fed de rente's weer gaat verlagen en weer terug gaat naar QE zodra de economische crisis goed losbarst om de boel weer te stimuleren , of is er dan geen weg meer terug ?
@ANONIEM:
VerwijderenSchiff heeft gelijk, dat een 'zachte landing' nu heel onwaarschijnlijk is. Maar hij geeft zelf toe, dat de rente, na aftrek van inflatie, nog negatief is. De FED heeft dus geen keus dan om gewoon door te gaan met het 'krapgeld' beleid tot iets echt breekt. De komende 2 jaar zullen het moeilijkst kunnen worden, OOIT. Dat is de prijs van uitstel (QE), want afstel is uitgesloten. Het beleid gaat pas 'om' op lange termijn, als de werkloosheid en het aantal faillissementen scherp zijn gestegen. Niet eerder. Daarom lijkt het waarschijnlijker, dat er eerst nog een grote klap komt, een 'capitulatie'. Dat is een voorwaarde voor 'bodemvorming'.
DS
Maar als het beleid weer om gaat , betekent dat dan weer QE en rente verlagingen , en de inflatie die dan weer sterk gaat stijgen ? Schiff heeft het niet over de mogelijkheid van deflatie.
Verwijderen@ANONIEM:
VerwijderenSchiff heeft het al 20 jaar over inflatie of hyperinflatie. Hij wil niets liever dan dat de FED 'om' gaat, ook al zou dat 'te vroeg' zijn. Het grootste gevaar is de mogelijke loon/prijs-spiraal, afgedwongen door staking na staking. We moeten afwachten of de FED de druk kan weerstaan en een recessie kan doordrukken. Ik denk van wel, want alle Centrale Banken zitten 'in de val'. Daarna volgt er een periode van deflatie/desinflatie.
DS
Beste heer Schmull,
BeantwoordenVerwijderenHierbij een link van een video met stukken interviews (aan elkaar geplakt) van good old Charlie Munger. Hij heeft het hier ondermeer over geld printen en inflatie en de gevaren die daarbij horen voor de gemeenschap. Let op wat hij op min. 9:19 zegt.
Ben benieuwd naar uw reactie hierop.
Verder wil ik u en uw zus nog van harte feliciteren met de brug in Amsterdam die naar uw vader genoemd is. Mooi om daar tijdens de feestdagen nog eens bij stil te staan, lijkt mij.
U straks ook fijne feestelijke dagen toegewenst.
https://youtu.be/v5UCmsXpngA
Groet,
Adriaan
@ADRIAAN:
VerwijderenWijze woorden van Munger. 'Fiatgeld' verliest op den duur 100% aan koopkracht. De beste bescherming daartegen zijn selectieve beleggingen in productieve ondernemingen, zonder je te bekommeren om de 'timing'. Als men een 50% tijdelijke daling niet kan verwerken, dan moet men niet in de markt zitten. Maar in een overgewaardeerde markt is een excessieve kasgeld-positie gerechtvaardigd, totdat de slinger weer de andere kant opgaat. Helaas heeft Munger het ook over 'gelddrukken', wat eigenlijk niets anders is dan de verhoging van liquiditeit via een 'asset swap'. Dat werd tijdens Weimar verlaten, door de gedwongen herstelbetalingen voor WW I door Duitsland. Natuurlijk kan dat weer gebeuren, want 'sterke mannen' wachten hun kans af in de schaduw. In ieder geval kan men zelf het beste ervan proberen te maken, door niet te pronken met Rolexes en Rolls Royces, die de afgunst opwekken van je medemens. Die medemens heeft dan opeens een heel naar gevoel en je hebt jezelf niet geliefd gemaakt. De ondergang van het Romeinse Rijk, dat 500 jaar bestond, gebeurde niet op 1 dag. Het was een langzaam proces. In Wall Street mag je nooit praten over het 'einde der dagen', want dan verlies je je baan. Maar ik ben nu vrij om te geloven, dat de wereld aan de vooravond staat van een langdurige economische depressie. Iedereen heeft daarop een verschillende voorbereiding.
Veel dank voor de felicitaties voor de Dick Schmull-brug. Wie had dat gedacht! Mijn vader, overleden in 1990, heeft dat aandenken niet kunnen tegenhouden, ookal zou hij dat waarschijnlijk wel hebben geprobeerd. Hij was een man van 'achter de schermen'.
DS
Dank voor uw snelle reactie. Leuk dat u nog wat over de bescheidenheid van uw vader vertelt. Des te mooier, dat er nu een mooi aandenken in de stad Amsterdam is. Was wel een beetje verrast dat u een uit zo'n sportief 'nest' komt. Als oprichter van de basketbalbond moet hij bij bezoek aan u, in uw Amerikaanse tijd, erg naar zijn zin hebben gehad daar in de bakermat van het basketball.
Verwijderen:-)
Nogmaals fijne feestdagen toegewenst.
Adriaan
https://www.zerohedge.com/markets/why-policy-mistake-will-be-worse-last
BeantwoordenVerwijderenBeste DS,
Maar waarom zou inflatie goed en deflatie slecht zou zijn? Ik ken geen mens die hoge prijzen wilt.
Mvg, Kees
@KEES:
VerwijderenConsumenten profiteren van desinflatie/deflatie, als de prijzen dalen. Maar de verhoging van koopkracht van geld betekent ook, dat schulden hoger worden en dat activa, zoals beurskoersen en onroerend goed, minder waard worden. Dat is pijnlijk, als men die activa gebruikt heeft als onderpand voor krediet. Bovendien moeten de overheidsuitgaven drastisch worden ingekrompen, omdat de belastinginkomsten instorten. Tussen 1930 en 1933 was er deflatie en ook even in 2009 en die periodes waren een nachtmerrie voor de gemiddelde burger.
DS
Beste DS , u verwacht nu weer een periode van defltatie in 2023/24 , of is dit moeilijk te voorspellen ?
BeantwoordenVerwijderen@ANONIEM:
VerwijderenVoorspellen is moeilijk, vooral van de toekomst. Maar Centrale Banken hebben duidelijk te kennen gegeven, dat zij vastbesloten zijn om door te gaan met het 'krapgeld' beleid om inflatie, met name de loon/prijsspiraal, in de kiem te smoren. Sla die waarschuwing niet in de wind! Want de afbouw van hun balans (QT) betekent een inkrimping van de totale geldhoeveelheid. Een harde landing met deflatie lijkt dan heel waarschijnlijk. Zoiets gebeurt niet vaak. Maar QT is al aan de gang in Amerika en begint straks in Europa. Dit wordt niet mals!
DS
Beste heer Schmull,
BeantwoordenVerwijderenhttps://www.youtube.com/watch?v=j0DB8upnJzw
Felix Zulauf geeft hier aan dat hij fiat currencies en de bond market kapot ziet gaan in de komende jaren. Waar investeert men in gedurende zulk soort scenario's? Goud, commodities en dividend paying blue chip companies zijn dan de enige gangbare opties?
Dank
@ANONIEM:
Verwijderenhttps://www.mauldineconomics.com/global-macro-update/felix-zulauf-a-decade-of-roller-coaster-markets
Helaas, er is geen 'schuilplaats', behalve kortlopende soliede staatsleningen, zoals US Treasuries. Als men nu belegt, dan moet men bereid zijn om zo'n 50% te verliezen in de meeste activa. Dat komt, omdat de wereld een schuldencrisis tegemoet gaat en die moet men laten uitrazen. De tijd van lage of negatieve rente is voorbij en velen zullen gedwongen zijn om hun 'bezit' op te geven. Dat 'bezit' was meestal geleend. Incompetente politici hebben met geld gestrooid en dat wreekt zich in de komende jaren. De kredietcyclus is ten einde gekomen:
Jim Rickards: https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/FMfcgzGrbbzsDpjNVGPbNmrtSwltLLzh?projector=1
DS
Is aankoop nu van goudmijnaandelen bv GDX verstandig of is het afwachten tot er een crash is?
BeantwoordenVerwijderen@ANONIEM:
VerwijderenDe Goudmijnaandelen zijn nu terug op het niveau van 20 jaar geleden. Dit zijn aandelen voor speculanten. Er is geen pijl op te trekken. De edele metalen hebben een flinke tegenwind gehad, vanwege hogere rente en hogere Dollar. Dat kan weer draaien. Maar men moet de sector zien als een verzekering tegen het ondenkbare. Als de grote Crash komt, dan dalen de prijzen van bijna alle activa, vanwege 'margin calls', kredietopvragingen. Voorlopig blijf ik van mening, dat men nu juist uiterst voorzichtig moet blijven, want de grote 'capitulatie' ligt nog voor ons.
DS
Als ik het goed heb gelezen zijn er extra risico's door uitlenen en swaps. Moeilijk in te schatten als het echt mis gaat
BeantwoordenVerwijderen@ANONIEM:
VerwijderenHet uitlenen van aandelen (securities lending) is, vooral in deze tijd, vol voetangels en klemmen. Niemand weet, wie failliet gaat, als de rente blijft stijgen. Ik ben zelf altijd tegenstander geweest daarvan, omdat men in wezen het eigendom van de aandelenportefeuille uit handen geeft. Niet de moeite van alle stress waard.
DS
exact maar dit gebeurt wel bij de IB01treasuries
BeantwoordenVerwijderenBeste heer Schmull, wat is uw visie op uranium resp. uraniumaandelen (miners) als investering?
BeantwoordenVerwijderen@HADEWYCH VON MISES:
VerwijderenDe vooruitzichten voor Uranium & de Uranium miners lijken positief op lange termijn. Het hoogtepunt was 11 jaar geleden, maar sinds 2020 is de sector weer in de belangstelling. Het is wel zo, dat er een fors herstel is geweest in de laatste 12 maanden. Maar geduld loont zich, want kernenergie zal een 'come-back' beleven, naarmate conventionele energie steeds moeilijker wordt in onze huidige oorlogseconomie. Zie CCJ en URA, om maar wat te noemen.
DS
Beste DS, kent u reset2023.com van chaikinanalytics.com (oa gepromoot door daniela cambone op youtube)
BeantwoordenVerwijderenen denkt u dat het mogelijk is te voorspellen aan de hand van a.i. wat het goed gaat doen op de beurs als de beurs crasht?
@ANONIEM:
VerwijderenBedankt. Deze bron is nieuw voor mij, maar ik zal het bestuderen. De ervaring leert, dat niemand de toekomst kan voorspellen, omdat er teveel factoren een rol spelen. Vele
waarzeggers, ook in Wall Street, willen geld verdienen en om indruk te maken, is angstaanjaging een manier. Opvallend is, dat bijna niemand meer positief is, getuige het record aantal Puts, waardoor het tegenovergestelde waarschijnlijker zou worden in 2023. We zullen zien.
DS
Beste DS,
BeantwoordenVerwijderenWat denkt u van Bill Booner's 4th laatste prediction? Het begint heel integer en eindigt heel commercieel.
Mvg, Kees
@KEES:
VerwijderenBill Bonner loopt al heel lang mee, maar zijn doel is om het aantal van zijn aanhangers uit te breiden. De missers onder zijn voorspellingen worden niet vermeld.
Bill Bonner’s 4th and final prediction is that the US could be on the cusp of an energy and financial crisis that is magnitudes more severe than anything we’ve seen in recent history.
Bonner also warns that the effects could be multiplied by reckless government spending and an insistence on switching to green energy while the tech is still in its infancy.
https://www.thestockdork.com/bill-bonner-predictions/
Timing blijft een slag in de lucht. Maar helaas ben ik het met hem eens, dat zijn 4de voorspelling op een gegeven moment zou kunnen uitkomen. De 'gekken' hebben immers het 'gekkenhuis' overgenomen en dat zal in tranen eindigen. De wereld zal een hele hoge prijs moeten betalen voor alle monetaire en politieke waanzin, die zich meester hebben gemaakt van vele totalitaire kopstukken, die nu de scepter zwaaien over ons wel en wee. De prijs is: een enorme verlaging van de levensstandaard.
DS
Heer Schmull, wat denkt u van de argumentatie in volgend artikel?
BeantwoordenVerwijderen(Ik weet dat u geen 'voorstander' bent van een debt jubilee.)
https://aheadoftheherd.com/debt-jubilee-richard-mills/
@HADEWYCH VON MISES:
VerwijderenBedankt. Interessant! Het is zonder meer waar, dat de wereld op weg is naar een soort schuldherstructurering, welke vele verschillende vormen kan aannemen. Tegelijkertijd moet ervoor gezorgd worden, dat de partijen, die schuld hebben uitstaan en dat op de boeken hebben staan als 'activa', niet omvallen. Dat wordt een hele toer! Ons huidig financieel systeem is heel gecompliceerd en onvergelijkbaar met dat van het verleden. Dus men zal alles proberen om een soort 'Reset' door te voeren, maar als dat mislukt, dan volgt er een economische depressie, zoals in de jaren '30. Ik vraag mij echter af, of er ooit een overeenstemming zou kunnen worden bereikt over een mogelijke oplossing. Geen enkele recessie/depressie heeft men ooit kunnen voorkomen. Centrale Banken hebben nu al een negatief eigen vermogen.
Lyn Alden heeft een interessant artikel hierover:
https://www.lynalden.com/debt-jubilee/
DS
Beste DS , er komt dus geen economische malaise ( diepe recessie met deflatie ) zoals hier al een tijdje wordt voorspelt als er een soort van reset komt , of krijgen we sowieso een flinke recessie met deflatie voor onze kiezen ?
BeantwoordenVerwijderen@ANONIEM:
VerwijderenDe komende jaren worden heel moeilijk, vooral voor degenen, met schuld. De tijd van goedkoop geld is voorbij. Dus velen zullen daardoor het onderspit delven. Maar tegelijkertijd lijkt de komende tijd vergelijkbaar met de jaren '70, toen er stagflatie ontstond, vanwege de Vietnamese oorlog en de Great Society. Tegenwoordig moeten we opdraaien voor de oorlog in Oekraine, de overgang naar de zogenaamde Groene Agenda, de deglobalisering, wat alles duurder maakt, en de snelle vergrijzing, waardoor gepensioneerden weer moeten werken. Het is waarschijnlijk, dat schuldpapier, na 40 jaar van waardevermeerdering, decennialang in de hoek moet staan, want dat is de prijs voor excessieve monetaire stimulering. De rente blijft stijgen. De jaren '70 eindigden uiteindelijk met de Grote Klap in 1981 met 20% rente en 2 diepe recessies. Er was toen een depressie in Amsterdam. Een herhaling van dit drama staat weer voor de deur.
DS
Maar met stagflatie verdampen je schulden toch , schulden , hyptheek etc zijn alleen een probleem met deflatie omdat het geld meer waard wordt ?
BeantwoordenVerwijderen@ANONIEM:
VerwijderenStagflatie is een probleem voor iedereen, behalve voor degenen, die kortlopende obligaties hebben, waardoor de verlenging daarvan kan plaatsvinden op steeds hogere rendementen. Bij een stagnerende economie, stijgen de werkloosheid en het aantal faillissementen. Dat is deflatie voor de ongelukkigen. Huizenprijzen zouden wat kunnen opveren, maar dalen uiteindelijk, vanwege een combinatie van stijgende hypotheekrente en werkloosheid. Tussen 1978 en 1982, daalden de huizenprijzen gemiddeld met 50%. Bovendien dalen de overheidsinkomsten, zodat belastingen moeten stijgen. Bijna iedereen is een verliezer, behalve de korte-termijn spaarder, die zijn spaargeld op steeds hogere rente kan verlengen. Het tegenovergestelde van de laatste 40 jaar!
DS
Mijnheer Schmull, in hoeverre zijn inflation protected treasuries (Tips) mogelijk ook nog een aardig vangnet naast de zeer kortlopende treasuries?
Verwijderen@ROBV:
VerwijderenTIPS schijnen bescherming te bieden tegen inflatie, maar dan uitsluitend op lange termijn. Vergeet niet, dat TIPS ook obligaties zijn: dus als de rendementen stijgen, dan dalen de waarderingen. De TIPS-index is in 2022 met liefst 19% gedaald, terwijl de inflatie op een 40-jarig hoogtepunt staat. Maar de TIPS-rendementen zijn nu wel veel aantrekkelijker geworden, het hoogst in 10 jaar! De tijd zal ons leren, of die aantrekkelijk genoeg zijn. Breakeven inflation rates geven een aanwijzing of TIPS het beter zullen doen dan gewone Treasuries: de 5-year breakeven rate is nu 2.5% (terug van 3.7%), dus als de inflatie gemiddeld meer dan 2.5% zou zijn in de komende 5 jaar, dan is er kans, maar geen garantie, dat TIPS het beter zullen doen dan gewone Treasuries. Probleem is, dat de breakeven rate relatief laag is vergeleken met de huidige inflatie.
DS
Geachte heer Schmull,
BeantwoordenVerwijderenKunnen centrale banken failliet gaan, nu blijkt dat de opgekochte obligaties met negatieve en nulrente, momenteel een pak minder waard geworden, nu afgebouwd worden.
Zie bvb het aandeel van de nationale bank van België, die klappen krijgt op de beurs, of de bank van Zwitserland die zelfs ook aandelen inkocht (Apple).
Lijkt mij dat CB's in een catch22 zitten, of is er nog een uitweg?
@GUENTHER:
VerwijderenCentrale Banken gaan nooit failliet, zolang de overheid optreedt als financier. Maar een negatief eigen vermogen is wel een bedreiging voor hun onafhankelijkheid en solvabiliteit. In de jaren '30, tijdens de depressie, werd dat opgelost door een verhoging van de officieele Goudprijs en een devaluatie van het geld. Dat geld werd later fiatgeld, na de verbreking van de band met Goud. Maar de Centrale Banken hebben nog wel Goud, ook al is onbekend hoeveel precies. De officieele Goudprijs is rond de $ 22.00 /oz., wat kan worden verhoogd in een soort New Bretton Woods. In ieder geval, nadert het moment, dat het algemene vertrouwen moet worden hersteld, anders ontaardt het monetaire systeem in die van een bananenrepubliek. De gehele geldsomloop steunt op de geloofwaardigheid van de activa van een Centrale Bank. Dus de uitweg is: Goud keert terug in het monetaire systeem, maar in een andere vorm dan in het verleden. Dit is vroeger ook gebeurd, maar dan alleen op het dieptepunt van de economische depressie. De CBDC zal door de burger worden geweigerd en wordt een flop. Die 'uitweg' lijkt een illusie. Maar bureaucraten dromen van zo'n uitweg en vergeten, dat de SDR's van het IMF zelfs na 50 jaar nooit een opgang hebben beleefd.
DS
Dus u zegt eigenlijk dat goud hier (naast een verzekering voor het ondenkbare) gekocht moet worden?
Verwijderen@ANONIEM:
VerwijderenGoud zou in elke portefeuille niet mogen ontbreken. Maar het is wel heel gevoelig voor rentestijging. Men moet dus op de koop toe nemen, dat men geen inkomsten daaruit krijgt, als men moet wachten op een prijsstijging. Het is gewoon als een Oude Meester, die af en toe uit de gratie geraakt. Gewoon wegleggen en niet bekommeren om de prijs. Het is gewoon mooi, maar kan geduld vereisen. In een tijd van 'margin calls', moeten velen wanhopigen nu eenmaal alles verkopen.
DS
Deflationary Collapse :
BeantwoordenVerwijderenhttps://zensecondlife.blogspot.com/2022/12/2023-deflationary-collapse.html?m=1
Toch deflatie inplaats van stagflatie ?
@ANONIEM:
VerwijderenIn eerste instantie komt er een Grote Klap en deflatie. Maar daarna zal alles in het werk gesteld worden om het een en ander overeind te houden, wat uiteindelijk stagflatie tot gevolg heeft in de komende jaren. Maar als de burger het voor gezien houdt, dan blijft deflatie langer aanhouden dan verwacht.
DS
https://zensecondlife.blogspot.com/2023/01/the-calm-before-shitting-of-bricks.html?m=1
BeantwoordenVerwijderenHeer Schmull , hoe ziet een stagflatie scenario eruit , en hoe eindigt dit , in uiteindelijk een depressie of anders ?
BeantwoordenVerwijderenEn waarom moeten schulden zo snel mogelijk worden afgelost als er stagflatie komt ?
@ANONIEM:
VerwijderenDit was mijn antwoord op die vraag hierboven:
Stagflatie is een probleem voor iedereen, behalve voor degenen, die kortlopende obligaties hebben, waardoor de verlenging daarvan kan plaatsvinden op steeds hogere rendementen. Bij een stagnerende economie, stijgen de werkloosheid en het aantal faillissementen. Dat is deflatie voor de ongelukkigen. Huizenprijzen zouden wat kunnen opveren, maar dalen uiteindelijk, vanwege een combinatie van stijgende hypotheekrente en werkloosheid. Tussen 1978 en 1982, daalden de huizenprijzen gemiddeld met 50%. Bovendien dalen de overheidsinkomsten, zodat belastingen moeten stijgen. Bijna iedereen is een verliezer, behalve de korte-termijn spaarder, die zijn spaargeld op steeds hogere rente kan verlengen. Het tegenovergestelde van de laatste 40 jaar!
DS
@ Schmull ik ben ook verbijsterd door de draai vanuit TLT en IDTL. Ik zit er nog vol in. Ik had op basis van de de point figure grafiek al moeten verkopen rond 140 TLT.
BeantwoordenVerwijderenVandaag bijna alles verkocht op 105 TLT.
Ik dacht altijd de schokken in de markt aan te kunnen maar wordt nu toch nerveus.
https://www.zerohedge.com/markets/2023-abcs-cbdc-great-resets-more-centralized-control
BeantwoordenVerwijderenHeeft deze open deuren trapper gelijk? Centralebanken kopen hun schulden op? https://www.youtube.com/watch?v=lcqXgwaXj1w
BeantwoordenVerwijderenDe groep "traders"die ik volg gingen short en verloren 6 K
Cor
@COR:
VerwijderenIk kan alleen maar waarschuwen voor dit soort figuren, die flink aan de weg timmeren zonder enig idee te hebben van wat er werkelijk gebeurt.
DS
@DS Bedankt voor uw antwoord. Gr, Cor
VerwijderenWat is uw mening heer Schmull?
BeantwoordenVerwijderenhttps://twitter.com/WallStreetSilv/status/1611853506398371840?s=20&t=Z6bUFSY65z11eymaTErRlA
@ANONIEM:
VerwijderenAbsolute getallen lijken hoog, maar men moet het zien als percentage van de economie. Dan blijkt, dat het allemaal wel meevalt. Vooral als er een recessie zou plaatsvinden, want dan wordt het plaatsen van degelijke staatsleningen geen probleem. De vraag naar riskante activa zou dalen en men vlucht naar meer veilige activa.
DS
Deflation :
BeantwoordenVerwijderenhttps://zensecondlife.blogspot.com/2023/01/the-everything-recession.html?m=1
Beste heer Schmull , wat is uw mening over dit stuk :
BeantwoordenVerwijderenhttps://zensecondlife.blogspot.com/2023/01/financial-armageddon.html?m=1
@ANONIEM:
VerwijderenDe algemene mening in Wall Street is, dat het allemaal wel meevalt. Een 'zachte' landing'. Die mening is het gevolg van positieve propaganda om werkzaam te blijven in de financieele wereld, want een eigen mening. die daarvan afwijkt is einde verhaal. Zensecondlife is niet gebonden aan dit schijnoptimisme. Dus men moet hiermee ernstig rekening houden, ook al omdat enkele onafhankelijke veteranen dezelfde mening zijn toegedaan (Jeremy Grantham, Nouriel Roubini, e.a.).
DS
@ schmull Begrijp ik het goed dat de IBTU.L circa 4% rendement heeft? Ik ben uit de tlt en idtl gestapt en overweeg in de IBTU.L stappen. Wil graag in de dollar blijven en en geen cash op de rekening houden want in de boedel van de bank zit.
BeantwoordenVerwijderenWel verlies genomen en de dollar werkt ook niet mee.
Graag wat ondersteuning
Hoefslag
@HOEFSLAG:
VerwijderenDe IBTU is een ETF-beleggingsfonds met verschillende Treasuries en had een rendement van 0.44% op basis van de laatste 12 maanden.
https://www.ishares.com/ch/professionals/en/products/307241/
Maar het rendement van een 3 mnds Treasury Bill, welke rechtstreeks kan worden aangeschaft, afhankelijk van de bank, is nu 4.57%. Er is een Dollarrisico, vooral nu de ECB eindelijk de rente verhoogt, maar die rente in Euros blijft nog ver achter bij die in Amerika.
DS