DE HEMEL KOMT NAAR BENEDEN
Van 2019 tot 2021, beleefden de markten in riskante activa, zoals aandelen, onroerend goed en grondstoffen, een ongekende stijging, mede vanwege het ruime monetair beleid ('Go Big'). Die stijging was liefst 3 maal zo groot als tussen 2006 tot 2007, net voor de Grote Financieele Crisis in 2008. Ondertussen is het roer weer om. De inflatie is nu immers veel te hoog. Er is geen ruimte meer om de monetaire teugels te laten vieren. Dat laatste werd, eerder in dit jaar, even geprobeerd door Britse politici, maar een 'redding' van het Britse financieele systeem was het gevolg. Het leven wordt voorlopig overal heel sober, want de droom over economische groei moet nu, noodgedwongen, in de ijskast worden gezet.
(BLOOMBERG)(MORGAN STANLEY)(30 October, 2022): DE INFLATIE LOOPT ZO'N 9 TOT 16 MAANDEN ACHTER BIJ DE GROEI VAN DE GELDHOEVEELHEID (M2). DAT BETEKENT, DAT DE INFLATIE IN 2023 - 2024 DE NEK WORDT OMGEDRAAID, OMDAT DE GROEI VAN M2 IS INGESTORT VAN 27% (MAART, 2021) NAAR 2.5% (OCTOBER, 2022). DUS DE GROTE NEERWAARTSE KLAP IN OPGEBLAZEN ACTIVA LIGT NOG VOOR ONS.
De Centrale Banken zijn bezig met de scherpste renteverhogingen, in de kortst mogelijke tijd, in 40 jaar. Maar tegelijkertijd is er een begin gemaakt met het al of niet daadwerkelijk afbouwen van hun balansen. Die balansen, met voornamelijk schuldpapier, hadden ervoor gezorgd, dat er een overvloed aan liquiditeit in het systeem ontstond. Dit leidde tot een positief vermogenseffect. Iedereen, die iets bezat, voelde zich opeens rijker.
Vooral de top 10%, die, bijvoorbeeld, 89% van alle aandelen in handen heeft. De bezittende klasse staat echter op het punt om een gigantisch fortuin te verliezen, vooral na een eventueel tijdelijk technisch koersherstel! De bescherming tegen verliezen van stop-loss orders is beperkt, want als het stop-loss niveau wordt geraakt of overschreden, dan kan de werkelijke verkoopkoers automatisch nog veel lager worden. Een schijnbescherming dus.
Maar deze liquiditeitsverkrapping ('quantitative tightening' - QT), die een waardedaling tot gevolg heeft, is nog niet doorgedrongen tot de meeste beleggers. De meeste beleggers wachten nog onterecht op een versoepeling van het monetaire beleid ('pivot' - draai) en lijden aan een gevaarlijke menselijke karaktertrek van 'angst om de boot te missen' ('Fear of Missing Out' - FOMO). Men is nog steeds nagenoeg volbelegd! Dit is niet meer de tijd om je nek uit te steken voor iets. Integendeel. Het is nu zaak om schuld proberen te verminderen en de kasgeldpositie te verhogen, liefst via kortlopende soliede staatsleningen. Saai wordt het nieuwe leuk!
(StLouisFED)(November, 2022): DE OMLOOPSNELHEID VAN HET GELD ('VELOCITY'), OF HOEVEEL GELD WORDT UITGEGEVEN, IS AL 27 JAAR DALENDE EN WIL MAAR NIET STIJGEN. ALS GELD, OM WELKE REDEN DAN OOK, NIET ROLT, DAN KRIJGT STRUCTURELE INFLATIE GEEN KANS. DE BURGER BEPAALT DUS UITEINDELIJK OF GELD EEN HETE OF KOUDE AARDAPPEL WORDT, NIET DE CENTRALE BANKEN, NOCH DE POLITICI. ONDANKS ALLE MONETAIRE STIMULERING, IS GELD NET ZO KOUD ALS EEN KAALGESCHOREN SCHAAP! DE BURGER WORDT STEEDS VOORZICHTIGER. HIJ MOET WEL.
(CBS)(October, 2022): De inflatiecijfers van Nederland staan op recordhoogte, ver boven die van de Eurozone in het algemeen. Tijd om de rekenmethode te veranderen en om de huizenmarkt verder af te laten koelen door een schaarste aan tophypotheken?
MEDEDELING: COMMENTAREN WORDEN NU, VOORDAT PLAATSING PLAATS VINDT, PREVENTIEF GECONTROLEERD. MEN MOET ALTIJD IN GEDACHTEN HOUDEN, DAT DIT BLOG VOORNAMELIJK GERICHT IS TOT DEGENEN, DIE BELANGSTELLING HEBBEN VOOR HET INTERNATIONALE BEURSGEBEUREN. DUS COMMENTAREN OVER COVID, W.E.F. OF DE OORLOG WORDEN MEESTAL NIET OP PRIJS GESTELD.
WELGEMANIERDHEID STAAT OP DIT BLOG VOOROP IN VERBAND MET MOGELIJKE AANSPRAKELIJKHEID VOOR REACTIES.
MEN KAN TE ALLEN TIJDE EEN E-MAIL (DSCHMULL@GMAIL.COM) OF EEN TWEET (VIA TWITTER, @RICKSCHMULL) STUREN NAAR ONDERGETEKENDE.
Het Blog SCHMULLADDERTJEONDERHETGRAS heeft thans 6 soorten van lidmaatschap. WORD LID! U bent van harte welkom! Uw lidmaatschap geeft recht op persoonlijk advies, regelmatige Pamfletten, lunches, borrels en belangrijke artikelen. Zie voor nadere gegevens onderaan het Blog.
Hopelijk vindt er binnenkort een Webinar plaats. De volgende Lunch/Borrel zal hoogstwaarschijnlijk moeten wachten tot eind 2022 of 2023. Een epidemie en een oorlog duren meestal vele jaren en reizen is een heel gedoe.
Goed stuk heer Schmull , deflatie in aantocht. Als we éénmaal in de deflatie spiraal zitten , hoelang verwacht u dat dit aanhoudt ?
BeantwoordenVerwijderenMvg Kobus
@KOBUS:
VerwijderenDe kans op een hele diepe recessie in Europa wordt steeds groter. Die recessie, gepaard gaande met voornamelijk deflatie, kan enkele jaren aanhouden. Vergeet niet, dat de ECB net 8 jaar van negatieve rente achter de rug heeft. De rente in de Eurozone is nu weliswaar 1.5%, het hoogst in 13 jaar, maar de inflatie is liefst 10.7% (Oct), zelfs hoger dan die van September j.l. De subsidie aan de banken is wat terug, maar de daling van de balans van de ECB komt pas in December ter sprake. Er is nog een hele lange weg te gaan! De markt rekent op een top van 2.6% in 2023, terwijl de FED aast op 5%, plus een forse afbouw van de balans. Ik ben van mening, dat de top veel hoger zal komen te liggen en veel langer zal duren dan verwacht.
https://www.reuters.com/markets/europe/ecb-hike-interest-rates-likely-trim-bank-subsidies-2022-10-26/
DS
Bedankt voor u antwoord , u schrijft met voornamelijk deflatie , wat bedoeld u precies daarmee , dat bepaalde producten en diensten duur blijven ( inflatie )? In een economische depressie zou je toch zeggen dat de inflatie compleet verdwijnt.
VerwijderenMvg Kobus
@KOBUS:
VerwijderenDeflatie is een proces. Prijzen dalen niet allemaal tegelijk, maar de ene na de andere. Kijk eens naar de energie-prijzen: over een jaar staan die veel lager, vanwege de wereldrecessie. Het zijn, als het ware, de laatste der Mohikanen, terwijl alle andere prijzen al gedaald zijn. De huidige periode was vertekend door de Plandemie (...) en de oorlog, maar na euforie van 'inflatie', volgt de kater. Net zoals in 1929 tot 1932, gevolgd door deflatie en oorlog. Zorg, dat je er niet bij bent.
DS
De Bank of England daarentegen waarschuwde ( na renteverhoging met eveneens 75 basispunten) dat de markten de toekomstige renteverhogingen overschatten. Sowieso blijft er een grote kloof tussen de verstrakking van de FED en de ECB , het lijken wel 2 aparte werelden. Gezien de economie in Europa er veel slechter aan toe is dan die van de VS lijkt het logischer dat de ECB op de remmen blijft staan en er veel minder 'rate hikes' toegepast gaan worden. Feit dat de langetermijnrente nauwelijks mee beweegt (recessie) geeft toch al te kennen dat het ECB parcours in Europa al voor een groot deel gereden is , of niet ?
BeantwoordenVerwijderen@HVC:
VerwijderenZie mijn antwoord aan Kobus. Het is waar, dat de obligatiemarkt al een recessie verdisconteert met een omgekeerde rendementscurve, maar de kans op 'overtightening', het 'te strak aan halen van de monetaire teugels', lijkt te worden onderschat. De ECB is ver en ver achter en zal tot de conclusie komen, dat men geen ei kan laten vallen, zonder het te breken. Tegelijkertijd, is de Euro tegenover de USD nog veel te hoog. We moeten denken aan 0.65 op den duur. We zullen zien!
DS
De energietransitie blijkt practisch niet zo goed uitvoerbaar/haalbaar daar
BeantwoordenVerwijderener gewoon weg te weinig zeldzame aardmetalen hiervoor zullen zijn en ook dat het openen van (zeer veel) nieuwe mijnen bijzonder grote milieu-consequenties zal hebben . Bent u het hiermee eens en is investering ,nu, in dit soort grondstoffen, wellicht later bij een nakende crash , te overwegen ?
mvg Harold
@HAROLD:
VerwijderenHernieuwbare en duurzame energie is verantwoordelijk voor 16% van 's werelds energie en 29% van alle electriciteit, ondanks de enorme investeringen en ondanks alle dromen van Net-Zero in 2030 - 2050. Ondertussen is de efficientie daarvan de helft van de traditionele vormen van energie. Verder is er heel veel land voor nodig en is recycling een probleem apart. Maar traditionele energie zal over zo'n 200 jaar ten einde lopen, naarmate die uitgeput raakt. Dus als belegger lijkt 'schone' energie wat voorbarig, wisselvallig en riskant. Er zijn altijd koopgelegenheden voor de lange termijn. Vestas (wind) is 50% gedaald in de laatste 2 jaar, terwijl First Solar (zon) in de laatste 2 jaar met 500% is gestegen. Vergeet ook niet, dat de wereld nog meer afhankelijk zou worden van China. Misschien is de mensheid in staat om de benodigde metalen, met robots, te verkrijgen van andere planeten. Voorlopig is het wereldgebruik van kolen hoger dan ooit. Kernenergie belooft een enorme come-back te maken, dus die sector is de aandacht ook waard. De les is: wees niet 100% afhankelijk van 1 sector of van 1 land. Alles heeft voor- en nadelen.
DS
Dank voor uw antwoord. Kunt u een aanbeveling doen en gaat u deze aan de abonnees verstrekken tzt ?
VerwijderenHarold
@HAROLD:
VerwijderenVoor een particuliere belegger, lijkt een (UCITS)-ETF het meest geschikt. De iShares Global Clean Energy UCITS ETF (INRG) ligt het meest voor de hand. Het staat nu bijna 50% lager dan 2 jaar geleden:
https://www.ishares.com/uk/individual/en/products/251911/ishares-global-clean-energy-ucits-etf?siteEntryPassthrough=true&cid=ppc:iShares_UK:Thematics:Google:product:en&gclid=Cj0KCQjwk5ibBhDqARIsACzmgLSgMocc8MSyD-6dPZl84mlKkRr9IEtcpQyV2-YlOHZpdtkmENDUpfkaAiy1EALw_wcB&gclsrc=aw.ds
https://bigcharts.marketwatch.com/quickchart/quickchart.asp?symb=CH%3AINRG&insttype=Fund&freq=2&show=&time=12
DS
Dank u, ik zal het fonds gaan volgen.
VerwijderenHarold
23 november debatteert de overheid over de CBDC
VerwijderenWat is het eigenlijk en waarom is het debat op 23 november belangrijk.
https://twitter.com/ome_daanw/status/1588903237692067840?s=20&t=p3hyAqmMTMmGZ9m9VHFtJw
Slechts weinig Kamerleden zitten echt bovenop dit dossier:
BeantwoordenVerwijderenhttps://twitter.com/abflipse/status/1589192049550856194?s=20&t=75li25M8m13l1biTd7SbSg
Vandaag vindt een belangrijke conferentie plaats in Brussel over de introductie van de digitale euro. #CBDC #DigitalEuro
BeantwoordenVerwijderenWél aan tafel: Koningin Maxima, ECB, Eurocommissarissen én multinationals.
Niet aan tafel: volksvertegenwoordigers uit lidstaten.
https://twitter.com/MahirAlkaya/status/1589596776297746433?s=20&t=OaLrGiLPOmVQ47lgJEZq0w
@ANONIEM:
VerwijderenDIGITAL ID.
https://www.lewrockwell.com/2022/11/no_author/tyranny-looms-as-digital-ids-and-currencies-roll-out-around-the-world/
DS
https://digitale-euro.info/2022/10/22/hoe-zou-de-introductie-van-de-digitale-euro-kunnen-verlopen-een-kijkje-in-de-toekomst/
BeantwoordenVerwijderen@ANONIEM:
VerwijderenJuist, de CBDC is een mogelijke flop. Net zoals de eNaira, de CBDC van Nigeria. Als de burger geen animo heeft, dan kan je hoog of laag springen, maar het loopt op niets uit. Esperanto werd niet de wereldtaal, maar Engels. De Amerikaanse Dollar werd de wereldvaluta, niet de SDR van het IMF. De praktijk is vaak heel anders dan de modellen van de zogenaamde wijze geleerden ons doen geloven.
DS
Er zijn nog nooit zoveel betalingsmiddelen geweest bij mijn weten:
Verwijderen- cash
- overschrijving
- crypto's
- paypall
- payconic, cheques, ruilhandel,
- enzovoorts
Mij lijkt het dat er nog veel betalingsmiddelen zullen bij komen. Mogelijks zijn de banken daar geen al te grote voorstander van, want ze verliezen dan een deel van hun marktpositie die bestaat uit het bijhouden van 'geld'.
Misschien is het allemaal veel simpeler dan we denken: misschien zal men gewoon CBDC geven als een bank omvalt. Op die manier is de 'spaarder' gered, de overheid is dan terug de 'redder' in nood en het vertrouwen in de valuta en in het bankensysteem blijft behouden...
DS,
BeantwoordenVerwijderenIk hoop met u mee maar onderschat niet de machten en krachten daar achter. In China werkt het juist uitstekend/helaas.
Mvg, Kees
Maar daar houden ze wel cash geld aan.
Verwijderen@KEES @ ANONIEM:
VerwijderenProfessor Eichengreen: STRICT PRIVACY LAWS & CBDC's:
central banks weighing whether to launch a digital currency must recognize that if they do, they can have confidentiality of transactions or financial stability, but not both.
The hope is that CBDCs might provide a digital alternative.
there is no obstacle to exchanging different countries’ CBDCs and using them for international payments. Multiple CBDCs can run on a single blockchain. With help from the Bank for International Settlements, central banks have experimented with platforms, known as mBridges, on which CBDCs can be traded.
But, though we possess the technical knowhow, there are formidable political obstacles to widespread adoption of these arrangements. Can you imagine China and the US agreeing on how to govern a platform on which their CBDCs are exchanged? Can you imagine agreement by 120 central banks?
European central banks, when issuing a CBDC, will have to respect the EU General Data Protection Regulation, the strictest data privacy law in the world. If they issue digital currencies through authorized intermediaries, their users will enjoy confidentiality. But the authorities will then have limited ability to track transactions using their CBDCs.
With confidentiality of transactions, this could allow financial risks and imbalances to build up out of sight of regulators.
International finance, as scholars of exchange-economics know, is fraught with trilemmas. Instead of averting them, CBDCs only create another.
https://www.project-syndicate.org/commentary/flawed-assumptions-driving-race-for-cbdcs-by-barry-eichengreen-2022-11?barrier=accesspaylog
DS
https://www.newsweek.com/brazil-russia-india-china-south-africa-brics-bloc-grows-us-left-out-1757643
BeantwoordenVerwijderenBeste DS , wat zijn de brics landen aan het doen ? Die willen een nieuwe wereld reserve munt ondersteund door grondstoffen , heeft dit kans van slagen ?
@ANONIEM:
VerwijderenDe BRICS bestaat al 20 jaar, na een suggestie van Goldman Sachs, maar het ontwikkelt zich anders dan verwacht. Het lijkt een beetje op het blok van 120 'neutrale' landen bij de Verenigde Naties, gesticht in 1961 tijdens de Koude Oorlog.
Maar de belangrijkste trend is nu de opkomst van China en India (China & India Plus - ChiPS), die de toekomst zullen bepalen in de Opkomende Landen, ondanks hun onderlinge verschillen en als tegenwicht van de G-7. Vele leden van de BRIC's hebben het relatief moeilijk en worden steeds meer afhankelijk van China. Zelfs India heeft een economie, die slechts 1/5 de zo groot is als die van China, ondanks de enorme bevolking. Om over die van Brazilie, Rusland en Zuid-Afrika (!) maar te zwijgen.
Geen van die landen voldoet aan de eisen van een eventuele reserve-valuta, zoals vrij kapitaalverkeer, rechtsstaat en democratie. Dus het is meer symbolisch in een wereld, waar 89% van alle transacties in Dollars plaatsvinden. Een valuta, ondersteund door Goud of grondstoffen, vereist een behoorlijke voorraad van die twee plus een balanstekort om zo'n munt echt liquide te houden, wat bij lange na niet is te realiseren. Alleen Amerika kan zich zo'n balanstekort veroorloven. Als Amerika er genoeg van krijgt, dan volgt er ruilhandel en is het terug naar de MIddeleeuwen, wat het ideaalbeeld schijnt te zijn van de klimaatgekken.
Een alternatief voor de Dollar vereist totale solidariteit en een echte, geen symbolische monetaire unie. Dat laatste is in de geschiedenis (150 monetaire unies zijn verdwenen) 'wishful thinking' gebleken.
DS
Hmmm ...Rechtsstaat en Democratie staan nu juist ernstig onder druk in de USA. Twee kampen verdeeld tot op het bot. Imperiums komen tot een einde door verdeeldheid, ondergraving van het systeem en decadentie.
BeantwoordenVerwijderen@ANONIEM:
VerwijderenDie genoemde verdeeldheid is tegenwoordig in eik land toegenomen, niet alleen in Amerika. Het politieke 'midden' is veel kleiner dan vroeger, vanwege de schijnbaar veel grotere onzekerheden over de toekomst. Geen wonder. Dit is de top van de structurele kredietcyclus, die in de geschiedenis nooit langer duurt dan 70 tot 100 jaar. Daarna volgt er iets totaal anders.
Anti-Amerikanisme is begrijpelijk, want het sterkste land ter wereld, dat vaak ook als politieman optrad, wordt verguisd door degenen, die zich 'beter' achten dan die 'barbaren' zonder een eigen 'cultuur'. Maar Amerika liep wel vooruit in technologische en andere ontwikkelingen en was altijd de graanschuur voor een groot deel van de wereld. Amerika was wel het land, waar miljoenen naar toe willen emigreren, als zij de kans krijgen. Amerika is de droom voor wie succes wil hebben, niet de meeste andere landen, met hun bevoorrechte en vaak corrupte toplaag.
Decadentie betekent voor velen juist meer vrijheid. Maar nu de bevolking snel vergrijst in sneltreinvaart, wordt men conservatiever en keert men zich tegen allerlei vrijheden, die opeens gezien worden als decadent, vooral buiten Amerika.
Als Amerika niet had bestaan, dan hadden de dictators in o.a. Europa vrij spel gehad en zou men nu overal Duits spreken.
DS
The Digital Euro: Disruptive Technology or Digital Dystopia met Lex Hoogduin:
BeantwoordenVerwijderenhttps://www.youtube.com/watch?v=WynXbDCd620
Beste heer Schmull , ben met iemand in discussie , die komt met dit verhaal , wat is u mening ?
BeantwoordenVerwijderenDe theorie dat met het wegvallen van de vraag de prijzen gaan dalen gaat niet op. Naarmate de westerse economieën in zwaar weer komen blijven de prijzen hier gewoon doorstijgen (stagflatie). Dat is omdat de vraag naar producten zich verplaatst naar andere delen van de wereld en men daar minder last heeft van de geldcreatie die de afgelopen decennia in het westen heeft plaatsgevonden.
@ANONIEM:
VerwijderenStagflatie is een periode van economische stagnatie, hoge inflatie en stijgende werkloosheid. Zoiets is vrij zeldzaam, maar vond plaats tijdens de jaren '70. Recessies doen zich regelmatig voor (ongeveer 12 in Amerika sinds 1945) en duren meestal maar 12 maanden. Economische depressies met deflatie gebeuren na de top van de structurele kredietcyclus van 70 tot 100 jaar en duren vaak 10 jaar of langer. Welnu, de kans op het laatste is nu heel groot, na een periode van superspeculatie, met een grote speculatieve bubbel in alles, want de mogelijkheden van een 'redding' zijn uiterst beperkt. Wat volgt is een depressie met deflatie of hyperinflatie. Hyperinflatie heeft uitsluitend kans in exotische landen, die niet zijn aangesloten bij de BIS te Basel of als monetaire unies uitelkaar vallen (Joegoslavie 1992 - 1994).
Echt 'gelddrukken' is bij de BIS verboden. QE is niet gelddrukken, maar een ruil van activa.
Een herhaling van de langdurige stagflatie van de jaren '70 is nu zeer onwaarschijnlijk. De wereldschuld als percentage van de wereldeconomie was destijds veel lager en het aantal jonge mensen/consumenten was veel hoger. De olieprijzen stegen 400% en er waren ook nog enkele recessies.
Inderdaad is er altijd wel een regio, waar de vraag overeind blijft, maar een recessie in de G7 of China zal de wereldhandel ernstig treffen. Verder is er zo'n excessieve schuld opgebouwd, voornamelijk in Dollars (wat een 'short' is in Dollars), dat een hogere Dollar enorm deflatoir is voor de wereld. Nu de Amerikaanse rente veel hoger wordt dan elders en het ('Euro'-) Dollar tekort pijnlijker wordt, moet men zich op het ergste voorbereiden. 'Margin calls' bij de vleet en die doen de meesten de das om. Bij 100% hypotheek, moet men bijstorten, als de waarde daalt.
De les van de jaren '70 is, dat een trend altijd langer duurt dan verwacht. De trend van inflatie naar 15 - 20% en een rente van 20% in 1980 was de grootste schok voor mijn generatie.
Het aantal faillissementen en werklozen was ongelofelijk. Helaas staat zoiets weer te gebeuren. Denk aan het ondenkbare en luister niet naar alle zogenaamde experts, die beweren, dat het wel weer zal meevallen. Nee!
DS
Beste heer Schmull , bedankt voor u uitgebreide antwoord , hyperinflatie zag even niet aankomen , ik dacht dat dit niet mogelijk was in een economische depressie , hoe groot acht u de kans dat dit gaat gebeuren inplaats van deflatie ? We zitten tenslotte in een monetetaire unie met een zeer fragiel bankensysteem en zwakke euro. U schreef onlangs in een bericht dat de machthebbers achter de schermen het systeem nooit zouden laten ontploffen door hyperinflatie. Maar ik begrijp dat ze dit ook niet helemaal kunnen tegenhouden.
Verwijderen@ANONIEM:
VerwijderenHyperinflatie is in de meeste landen uitgesloten. Dat zou vaak het einde betekenen van de machthebbers. Maar het leidt ook vaak tot ruilhandel en tot een andere valuta, als vervanging. Elf landen hebben de Amerikaanse Dollar als officieele valuta, waaronder Zimbabwe, waar de prijzen op een gegeven moment elke dag verdubbelden. Om een valuta te vertrouwen, is de mentaliteit van de burgers en de geschiedenis doorslaggevend. Helaas komt de Euro met heel veel historische bagage en is daarom, zeker na de Eurocrisis van 2012, relatief onbetrouwbaar op lange termijn.
DS
Beste heer Schmull , de euro is inderdaad niet betrouwbaar , zeker gezien de verschillen tussen Noord en Zuid-Europa , dit zou kunnen betekenen dat in de aankomende malaise door deflatie de monetaire munt-unie uitelkaar gaat vallen en dat dit omslaat naar hyperinflatie.
VerwijderenCentrale banken kochten in het derde kwartaal 399 ton goud. Het was de grootste aankoop in één kwartaal van de voorbije 55 jaar. Nog interessanter is dat er een ‘mysterieuze koper’ bij zat. Eentje die anoniem 300 ton goud uit de markt nam. Waarom zou een centrale bank echter liever anoniem blijven? En welke is dat dan die zijn dollars op die manier in het groot kwijt wil zien te raken?
BeantwoordenVerwijderenWouter
@WOUTER:
VerwijderenOndanks de Goudaankopen van verschillende Centrale Banken, is de Goudprijs sinds Maart j.l. scherp gedaald (in USD). De hogere rente is een flinke tegenwind. En de Dollar is daardoor blijven stijgen. Een hogere Dollar gaat meestal gepaard met een lagere Goudprijs.
Centrale Banken streven naar een bepaald percentage van Goud als deel van de reserves in het geval van Armageddon, wat wisselt van land tot land. Kijk eens, hoe weinig Goud China en India hebben, als percentage van hun reserves, en dan wordt duidelijk, dat zij grote kopers moeten blijven:
https://www.statista.com/statistics/216086/gold-reserve-percentage-in-central-banks-worldwide/
DS
Beste heer Schmull'
BeantwoordenVerwijderenToch loopt de goudprijs weer gestaag op.
Het kan natuurlijk een valse uitbraak zijn.
Het fysieke spul is op het ogenblik gewoon noodzakelijk om te hebben.
Net zoals u vaak in u stukken schrijft.
Een verzekering tegen het ondenkbare!
Op het ogenblik zijn de vooruitzichten voor de woningmarkt en de bouw gifzwart.
Stikstofrapporten voor toekomstige bouwprojecten die acht maanden kunnen duren worden de doodsteek. En nog maar de zwijgen over de asielzoekers die Nederland binnen wandelen en mogen blijven. En natuurlijk de hogere rente die de vraag gaat afremmen.
Het is jammer. Maar het is einde verhaal.
Het op de pof leven is gelukkig voorbij.
En u heer Schmull heeft ons ruim van te voren gewaarschuwd.
En over inflatie gesproken.
https://businessam.be/is-dit-het-eerste-signaal-dat-de-wereldwijde-inflatie-aan-kracht-verliest/
Wat u al maanden zegt. Straks geen inflatie maar deflatie.
Met vriendelijke groet'
Stefan.
Hyperinflatie behoort zeker tot de mogelijkheden :
BeantwoordenVerwijderenhttps://indeflatie.nl/wat-is-hyperinflatie/
De technologie bedrijven hebben veel aan waarde verloren afgelopen jaar, Amazon bijvoorbeeld 1 biljoen. Gaan de pensioenfondsen daar ook nog iets van merken?
BeantwoordenVerwijderen@ANONIEM:
VerwijderenPensioenfondsen hebben in talloze activa belegd en zijn niet afhankelijk van een sector. Hopelijk hebben zij echter hun beleggingen niet opgescheept met schuldhefbomen, zoals de Britse pensioenfondsen met hun 'Liability-driven investment' (LDI), die door de Bank of England (BOE) moesten worden gered! Reden: MARGIN CALLS!
https://www.taxresearch.org.uk/Blog/2022/10/11/the-bank-of-england-is-bailing-out-pension-funds-again/
DS
https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/commissievergaderingen/details?id=2022A06252
BeantwoordenVerwijderenBeste heer Schmull'
BeantwoordenVerwijderenhttps://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5345853/china-xi-jinping-leger-oorlog-voorbereiden
Men zegt bij rtl dat het spierballen taal is.
Maar mijn gevoel zegt dat China weinig te verliezen heeft. Dus echt serieus is.
Wat is u mening heer Schmull?
Met vriendelijke groet'
Stefan.
@STEFAN:
VerwijderenChina is serieus. Maar de timing is onzeker. Het kan nog wel 10 jaar duren. Zolang 90% van de high-end chips, die nodig zijn voor de Amerikaanse technologie, in Taiwan worden gemaakt, kan Amerika niet stil zitten. Maar het risico voor China op korte termijn zou hoog zijn, terwijl China zelf in economische moeilijkheden verkeert. Laten we hopen, dat China eerst implodeert, voordat er weer een wereldoorlog opdoemt.
https://www.theguardian.com/world/2022/nov/09/xi-jinping-tells-chinas-army-to-focus-on-preparation-for-war
DS
Laten we het hopen heer Schmull.
VerwijderenBedankt voor u antwoord.
Met vriendelijke groet'
Stefan.
En de euro is ineens weer (meer dan) goud waard. Ruim 7% stijging t.o.v. de dollar in 6 dagen! Dat is voor basisvaluta een enorme verschuiving in zo'n korte tijd.
BeantwoordenVerwijderenDe dollar verliest heel snel terrein, uw verklaring?
BeantwoordenVerwijderenWat is de reden van de euro koers stijging? Worden er euro's gekocht of is het een kwestie van verkoop dollars?
BeantwoordenVerwijderen@ANONIEM:
VerwijderenHet is voornamelijk het indekken van 'short'-posities. Het enorme renteverschil tussen dat van Amerika en Europa, zal voorlopig niet kleiner worden. Verder heeft de Eurozone nu een handelstekort en is het handelsoverschot van Duitsland ingestort. Dus Duitsland stuurt nu een delegatie van hooggeplaatsten naar Azie. Het laatste, wat Europa wil, is een hogere Euro. Zie verder hierboven.
DS
Geachte heer Schmull, ik krijg vandaag een nota van Unive verzekeringen. Normaal krijg ik een collectieve korting wegens meerdere verzekeringen bij Unive. Maar! De overheid heeft besloten om de collectieve korting op de basisverzekering vanaf 2023 af te schaffen. Dat betekend dat uw korting vervalt. De regering gaat bepalen hoe bedrijven hun klanten behandelen. Dit is toch ongelofelijk?!?
BeantwoordenVerwijderenSylvia
Van €161,65 naar €182,10. Absurde stijging zorgpremie;
BeantwoordenVerwijderenUnive
lekker dubbel cashen: én de basispremie verhogen én afschaffing collectiviteitskorting 🤬. En de paar dingetjes díe ik dan heb betaal ik alsnog zelf want eigen risico. Gaaf land. #zorgpremie
@SYLVIA @ANONIEM:
VerwijderenIk woon al 43 jaar buiten Nederland. Ik kan u hierover niet van advies dienen. In Engeland is de gezondheidszorg gratis. Geen politicus, die dat wil of kan veranderen. Maar er is ook particuliere zorg, als men bereid is om te dokken.
DS
Heer Schmull, zijn de instorting van crypto munten en de FTX problemen bijna vergelijkbaar met een Lehmann moment?
BeantwoordenVerwijderenmvg Harold
@HAROLD:
VerwijderenDat valt nog te bezien. Het is vroeg dag. Toen Subprime hypotheken misgingen vanaf 2007, dacht men, dat dit zich niet zou uitbreiden. Maar het faillissement van Lehman in 2008 schudde iedereen wakker. Toen bleek opeens, hoeveel zwakke broeders elkaar aanstoken.
Tegenwoordig zijn de schuldhefbomen veel hoger, vooral bij 'shadow banks', zoals Private Equity, etc. Vooralsnog denkt men, dat Cryptos grotendeels beperkt is tot kleinere beleggers en niet bij grotere instituten, enkele uitzonderingen daargelaten. Maar de schuldhefbomen plus het gebrek aan veel verhandelbare activa zijn nu funest voor de Cryptowereld. Als het vertrouwen verdwijnt, dan stopt de handel en worden Cryptos non-valeurs. Helaas zijn er nog steeds enkele klinkende namen, die net doen, alsof deze storm overwaait, net zoals alle andere stormen in deze sector. FTX bestaat pas 3 jaar, terwijl Madoff het 20 jaar (!) kon volhouden, voordat het kaartenhuis inelkaar viel. De snelle val van dit kaartenhuis was adembenemend. De 29-jarige CEO is nu op de vlucht, waarschijnlijk richting Argentinie. Madoff werd in 2009 veroordeeld tot 150 jaar gevangenis, waar hij in 2021 overleed. Ook FTX schijnt er vandoor te zijn gegaan met geld van haar clienten, via een onzichtbare 'backdoor'. Wow! Is dat standaard bij Cryptobeurzen? In ieder geval, is de implosie van Cryptos van enkele duizenden miljarden nog geen systeemcrisis. Maar de kleine belegger is weer het haasje, net zoals bij de Boom/Bust van mijnaandelen sinds mensenheugenis. Triest. Ondanks alle waarschuwingen! Ik kreeg onlangs nog naar mijn hoofd geslingerd, dat ik niet goed geinformeerd zou zijn en dus geen mening moet geven over Cryptos. Dus het is een godsdienstige secte! Dat is dan einde verhaal.
DS
Daar issie dan. De Amerikaanse aankondiging van de grootste roof uit de geschiedenis van de mensheid: #CBDC. De digitale fopmunt (géén crypto!) die een einde maakt aan bezit, zelfbeschikking en vrijheid. Wij staan aan de vooravond van totale onteigening & wereldwijde dictatuur.
BeantwoordenVerwijderenhttps://twitter.com/pimgunzel/status/1591539688560799744?s=20&t=0sF5d3f_GfPXOO08NX7iWw
Pim
Wat een tijden leven we in!! Luister even wat Biden zegt: https://twitter.com/eclipsethis2003/status/1591535085475749888?s=20&t=0sF5d3f_GfPXOO08NX7iWw
BeantwoordenVerwijderenBeste heer Schmull'
BeantwoordenVerwijderenZeer interessant stuk van de heer Hogervorst.
Ook voor de diegene die op het ogenblik denken dat we het ergste hebben gehad met de euro.
https://youtu.be/eed-vB6qrVU
Nu de democraten de winst behouden in de Senaat heb ik zomaar het vermoeden dat de dollar maandag weer een flinke sprong omhoog kan gaan.
Het blijft natuurlijk koffiedik kijken natuurlijk.
Met vriendelijke groet'
Stefan.
https://deanderekrant.nl/nieuws/digitale-controlemunt-komt-er-zonder-inspraak-van-burgers-2022-11-11
BeantwoordenVerwijderenDe oorlog komt dichterbij:
VerwijderenDe Westerse oorlogen tegen Azië – Kees van der Pijl en Stan van Houcke
https://cafeweltschmerz.nl/videos/de-westerse-oorlogen-tegen-azie-kees-van-der-pijl-en-stan-van-houcke/
U zult het niet plaatsen. Maar wat blijkt? De Nederlandse regering en het WEF zijn VOLLEDIG met elkaar verweven geraakt via allerlei projecten: #WEF
BeantwoordenVerwijderenhttps://twitter.com/PvanHouwelingen/status/1592087534611632128?s=20&t=nq-muXqc8HspFsLTJHDySw
Beste heer Schmull , het Elliot Fund waarschuwd voor hyperinflatie. ( tweet van Willem Middelkoop )
BeantwoordenVerwijderenhttps://mobile.twitter.com/wmiddelkoop/status/1592119728801304576/photo/1
Heer Schmull , hebben ze hier gelijk in , dat de markten niet ver genoeg gevallen zijn en dat we daardoor hyperinflatie krijgen ? Of wishfull thinking , omdat de crash van de markten nog moet komen ?
BeantwoordenVerwijderenhttps://www.marketwatch.com/story/hedge-fund-giant-elliott-warns-looming-hyperinflation-could-lead-to-global-societal-collapse-11667470081
@ANONIEM @ANONIEM:
VerwijderenPaul Singer van ELLIOTT (vermogen: $ 5 miljard) is een indrukwekkende ziener. Hij voorspelde de Grote Financieele Crisis in 2007 en ook COVID-19 quarantaine, voordat er sprake van was. Ik hoop, dat hij dit keer geen gelijk krijgt. De huidige inflatie is veroorzaakt door de Democraten en de FED, terwijl President Biden nog steeds in het zadel zit. Het kan zijn, dat de komende Crash inderdaad leidt tot een nog meer onverantwoordelijk monetair beleid en hyperinflatie. Maar mijn mening is, dat zoiets een brug te ver zal blijken voor iedereen en dus niet gebeurt. Want dan volgt er grote onrust en een staat van beleg. Het probleem is, dat vele leidende figuren lak hebben aan democratie en daarom het systeem in China benijden. Velen kijken uit naar een Reset, waarna de slavernij terugkeert. Het is onvoorstelbaar, hoevele jonge mensen een dictatuur weel ophemelen en het 'kapitalisme' afzweren. Daarom zal de bezittende klasse straks een hele hoge prijs moeten betalen voor alle 'gratis' schuld, die tot de ondergang van menigeen zal leiden.
DS
@ANONIEM @ANONIEM:
VerwijderenCATHIE WOOD (CEO ARK INVEST):
Een ernstige economische DEPRESSIE is mogelijk, vergelijkbaar met 1921 (deflatie: 15%!). Dat laatste gebeurde na de Eerste Wereldoorlog en de Spaanse Griep, terwijl de FED toen de rente verhoogde van 4.6% naar 7% tussen 1919 en 1920, om de inflatie te bestrijden. Daarna verlaagde de FED de rente van 7% naar 4% en toen volgde er een Hausse ('Roaring Twenties'), gevolgd door de Crash in 1929 en een economische depressie. Maar de FED heeft tegenwoordig de rente al 16 maal verhoogd en het einde is nog niet in zicht, hoogstens het tempo. De gevolgen in 2023 en 2024 (monetair beleid werkt pas na enige tijd) zullen verrassend NEGATIEF zijn voor de wereldeconomie!
https://www.kitco.com/news/2022-11-14/The-Fed-committed-serious-mistake-and-it-could-push-economy-into-Great-Depression-Ark-s-Cathie-Wood.html
DS
Het gaat goed met Europa! EUR/USD nu al weer de 1,04 gepasseerd...
BeantwoordenVerwijderenDe brics landen breiden zich snel uit.
BeantwoordenVerwijderenhttps://www.silkroadbriefing.com/news/2022/11/09/the-new-candidate-countries-for-brics-expansion/
https://geotrendlines.com/nl/analyses/brics-als-bouwstenen-voor-nieuwe-wereldorde
BeantwoordenVerwijderenBeste heer Schmull , als de brics landen de bouwstenen voor een nieuwe wereldorde moeten worden , hoe gaan ze dat doen ? Dat zou betekenen dat de dollar als wereld reserve munt gaat verdwijnen. En we de CBDC gekoppelt aan grondstoffen ervoor terug krijgen. Maar is dit allemaal wel mogelijk wat de brics landen willen. Dat zou dan het nieuwe machtsblok worden , en het westen veranderen in een derde wereld land.
BeantwoordenVerwijderen@ANONIEM:
VerwijderenNee hoor. Wishful thinking! De Dollar blijft 's werelds reserve-valuta voor de komende DECENNIA. Elk alternatief is in het verleden mislukt en de enorme verdeeldheid onder de BRICS garandeert weinig vertrouwen. De BRICS is voornamelijk China, want de rest is een schaduw van de economische kracht van Amerika. Dit was mijn antwoord op die vraag hierboven:
De BRICS bestaat al 20 jaar, na een suggestie van Goldman Sachs, maar het ontwikkelt zich anders dan verwacht. Het lijkt een beetje op het blok van 120 'neutrale' landen bij de Verenigde Naties, gesticht in 1961 tijdens de Koude Oorlog.
Maar de belangrijkste trend is nu de opkomst van China en India (China & India Plus - ChiPS), die de toekomst zullen bepalen in de Opkomende Landen, ondanks hun onderlinge verschillen en als tegenwicht van de G-7. Vele leden van de BRIC's hebben het relatief moeilijk en worden steeds meer afhankelijk van China. Zelfs India heeft een economie, die slechts 1/5 de zo groot is als die van China, ondanks de enorme bevolking. Om over die van Brazilie, Rusland en Zuid-Afrika (!) maar te zwijgen.
Geen van die landen voldoet aan de eisen van een eventuele reserve-valuta, zoals vrij kapitaalverkeer, rechtsstaat en democratie. Dus het is meer symbolisch in een wereld, waar 89% van alle transacties in Dollars plaatsvinden. Een valuta, ondersteund door Goud of grondstoffen, vereist een behoorlijke voorraad van die twee plus een balanstekort om zo'n munt echt liquide te houden, wat bij lange na niet is te realiseren. Alleen Amerika kan zich zo'n balanstekort veroorloven. Als Amerika er genoeg van krijgt, dan volgt er ruilhandel en is het terug naar de MIddeleeuwen, wat het ideaalbeeld schijnt te zijn van de klimaatgekken.
Een alternatief voor de Dollar vereist totale solidariteit en een echte, geen symbolische, monetaire unie. Dat laatste is in de geschiedenis (150 monetaire unies zijn verdwenen) 'wishful thinking' gebleken.
DS
Bedankt heer Schmull voor u antwoord , het word allemaal een beetje opgeblazen dus die verhalen over de brics landen .
BeantwoordenVerwijderenMeneer Schmull. Toch begin ik steeds meer te twijfelen aan uw visies. Ik meen daarin steeds meer éénzijdigheid te zien.
BeantwoordenVerwijderenTwee jaar geleden beweerde u nog met stelligheid in de titel van een video: "de komende 10 jaar zeker géén inflatie".
Nu zegt u met dezelfde stelligheid: "De Dollar blijft 's werelds reserve-valuta voor de komende DECENNIA"
Onderbouwd door " Een alternatief voor de Dollar vereist totale solidariteit en een echte, geen symbolische, monetaire unie" Maar de huidige zorgen over de USA zijn juist zo groot door het ontbreken van die vroegere solidariteit, met twee kampen op voet van bijna burgeroorlog-ideeën.
Verder schrijft u: "terug naar de MIddeleeuwen, wat het ideaalbeeld schijnt te zijn van de klimaatgekken".
Daarmee verklaart u de ruime meerderheid en vooral de jongere mensen van deze wereld ook voor gek?
U hoeft dit niet te publiceren, maar ik begin me wat zorgen te maken.
Wouter
De meerderheid van de westerse wereld wellicht, de rest heeft andere prioriteiten.
Verwijderen@WOUTER:
Verwijderen- Er komt een economische recessie/depressie, na de superspeculatie als gevolg van het onverantwoorde monetair beleid. Alle huidige inflatie is tijdelijk. Kijk maar naar de grondstoffen- en vrachtprijzen, die reeds zijn ingestort. Verder zal de werkloosheid, vooral in Europa, in de komende 2 jaar heel scherp stijgen, vanwege de wereldrecessie. Dus de loonstijging is ook tijdelijk. In de genoemde video, wist ik natuurlijk niet, dat er een Pandemie was gepland.
- Alles is relatief. Dus de Dollar, op lange termijn, profiteert van de veel ergere verdeeldheid in de andere landen, maar ook omdat de Amerikaanse rente eerder normaliseert dan elders. Ik hoor al 50 jaar, dat de Dollar valt, maar 99% van de valuta's is gedevalueerd tegenover de Dollar. Negeer alle ophitserige nieuws van de nep-media, die een totaal onjuist beeld geven van de Amerikaanse binnenlandse toestand. Het draait die media om aandacht en advertenties, niet om de echte waarheid.
- De klimaatverandering is helemaal niets nieuws en zeker niet alarmerend. Er zijn altijd fluctuaties in het klimaat geweest en de mens heeft er weinig mee te maken. De gemiddelde temperatuur op aarde is in de laatste 150 jaar met 1/o C gestegen. De verwachte opwarming heeft niet plaatsgevonden en daarom werd de bangmakerij veranderd in klimaatverandering. Het beeld, dat men, net zoals God, het klimaat kan veranderen door het verminderen van CO2 is onjuist, want er zijn tal van andere factoren, zoals verstedelijking, die van invloed zijn. De zeespiegel voor de Nederlandse kust is al 150 jaar constant. De eilanden in de Indische Oceaan zijn juist gegroeid. Al die modellen van sommigen blijken onnauwkeurig en misleidend. Er zijn nu ook meer ijsberen dan ooit. CO2 is geweldig voor planten en bomen. De aarde is gelukkig in de laatste 30 jaar groener geworden. Daarom is de voedselvoorziening zoveel beter dan 60 jaar geleden. Het kappen van bomen voor biomassa als 'hernieuwbare energiebron' en de mijnbouw nodig voor electrische auto's zijn zonder meer schandalig. Windmolens en zonnepanelen zijn onbetrouwbaar en waanzinnig negatief voor de natuur (afval!). Die arme vogels! Het zou verboden moeten worden. Noorwegen is gelukkig al begonnen aan de sluiting van die ondingen. Aardgas heeft de laagste uitstoot en zou moeten worden aangemoedigd. Velen zijn verkeerd geinformeerd en gebrainwashed. Maar degenen, die hierachter zitten, zoals John Kerry, willen niets liever dan een 'klimaat-quarantaine' en een verandering van het politieke en economische systeem. Maar China en India lachen iedereen uit, want iedereen zou later van hen afhankelijk worden. Hopelijk gaan de ogen tijdig open!
DS
Beste heer Schmull, “Morgan Stanley says the US dollar has peaked and is set to decline in 2023 (with Euro as main beneficiary) along with Treasury yields on expectations of easing inflation.” Is deze uitspraak een contraire indicator en duiken we snel weer onder EUR/USD pariteit (en 0.65 nog steeds denkbaar)? Of heeft USD toch al gepiekt gezien de duikvlucht nu en een inflatie die afzwakt? Mvg Maarten
BeantwoordenVerwijderen@MAARTEN:
VerwijderenNa de bijzonder sterke stijging van de Dollar, is er nu een tijdelijke kentering gaande. Tijdelijk kan even duren. Maar vergeet niet, dat Wall Street al 10 jaar grotendeels negatief is geweest op de Dollar en positief op Europa en de Euro. Het tegenovergestelde gebeurde. Mijn mening blijft, dat de kapitaalstroom uit Europa in de toekomst alleen maar zal toenemen, voornamelijk richting Amerika. De meesten hebben geen idee, wat ons te wachten staat in een wereldcrisis, die nu echt op ons afkomt. Believe it or not.
DS
Dankuwel voor uw antwoord. Mvg Maarten
VerwijderenDat het een plandemie was daar zijn steeds meer "geleerden" eens. Dat het in China plaats vond zou betekenen dat 1. Er flink aan China tegemoet gaat komen geopolitiek of 2. Geprobeerd is om China kapot te krijgen. Maar aan de foto van de ontmoeting tussen de twee wereldleiders eergisteren te zien lijkt het alsof ze elkaar erg leuk vinden, zeer hartelijke zelfs.
BeantwoordenVerwijderenZoals het George Carlin zei, het is een besloten club en we zitten er niet in.
Wat denkt u DS?
Mvg, Kees
@KEES:
VerwijderenMILITAIRE MACHT CHINA VERSUS AMERIKA;
https://www.globalfirepower.com/countries-comparison-detail.php?country1=china&country2=united-states-of-america
THE CHINESE MILITARY IS SIMPLY NOT VERY GOOD:
https://www.brookings.edu/articles/chinas-hollow-military/#:~:text=China%20wields%20by%20far%20the,%2C%20India%20and%20North%20Korea.)
DS
Dat dachten ze overigens ook van de Taliban en de Vietcong, die waren ook niet zo goed. We weten allemaal hoe dat is afgelopen. China is geen Irak of Libïe.
VerwijderenDit is een rapport van de Amerikaanse rekenkamer:
BeantwoordenVerwijderenhttps://www.gao.gov/products/gao-23-106217
De meeste vliegtuigen kunnen niet eens de lucht in. Het enige dat je van de VS kunt zeggen is dat ze enorm veel geld aan defensie spenderen, waarvan het meeste over de balk wordt gegooid.
Als er een oorlog komt tussen China en de VS, dan vindt die plaats in Azie. Dat is niet in het voordeel van de VS. China beschikt net als Rusland over hypersonische kruisraketten, een vliegdekschip (carrier battle group) heeft daar geen afweer tegen. En dan is het nog maar de vraag of de VS wel een fatsoenlijke legermacht op de been kan brengen. Ze hebben nu al tekorten door de leveringen aan Oekraïne.
President van de Europese Centrale Bank waarschuwt voor verlies van controle zonder #CBDC
BeantwoordenVerwijderenIt's all about control!
https://twitter.com/deSunShineBand/status/1593006515900018688?s=20&t=FF30L3eE7mvLHxuMYjEHTg
The Netherlands may be better off exiting the #euro, former central bank director
BeantwoordenVerwijderen@LexHoogduin
Ik hoop het!
https://twitter.com/atsentinel/status/1592831002401177600?s=20&t=lh9xJR5MXUSM9Fsz5vLQuA
BeantwoordenVerwijderenHet kabinet wil dat overheidsinstanties geautomatiseerd de saldo- en transactiegegevens van bankklanten kunnen opvragen. Ook moeten zij kunnen beschikken over hun e-mailadres en mobiele telefoonnummer.
https://www.blckbx.tv/binnenland/kabinet-wil-politie-en-belastingdienst-toegang-geven-tot-alle-bankgegevens
Heer Schmull, ik vind de opmerkingen over de VS vs China belangrijk. De VS hebben dan wel een technologische voorsprong etc maar Vietnam, Afghanistan moeten toch ook bij u vers in het geheugen staan.Ook dat bericht van de Amerikaanse rekenkamer over de status van het leger is niet bepaald opbeurend.
BeantwoordenVerwijderenGraag uw reaktie over deze opmerkingen.
mvg Harold
O
@HAROLD:
VerwijderenWar is hell. Al het nieuws over een oorlog is nep-nieuws. Tijdverknoeierei. Geniet liever van het leven, zolang het duurt.
DS
CBDC
BeantwoordenVerwijderenhttps://twitter.com/bslagter/status/1593960415708315648
@ANONIEM:
VerwijderenHulde! Hieruit blijkt, dat het CBDC-vliegtuig heel veel moeite zal hebben om wereldwijd op te stijgen. Het volk beslist, niet de elite. Als de burger aanvoelt, dat er wordt meegekeken, dan vindt hij wel een manier om de CBDC niet te gebruiken. Na heel veel ophef, ging de CBDC van Nigeria, de eNaira, een jaar geleden van start, maar slechts 1 op de 200 gebrukt het (0.5%). Al 51 jaar lang probeert het IMF om Special Trekkingsrechten, SDR's, uit te geven. Wat een flop! Dus wat misschien in China kan, kan niet automatisch elders. Daarom blijft de Dollar, de wereldvaluta (89% van alle transacties), die overal wordt geaccepteerd. Like it or not.
DS
Heer Schmull, wat denk je van dit interview?
Verwijderenhttps://www.youtube.com/watch?v=L9aye4wQ8Ok
@ANONIEM:
VerwijderenDeze abrupte overgang naar een CBDC kan ik mij niet voorstellen. Dit zou wereldwijd moeten gebeuren, wat voor de meesten een brug te ver is. Mocht dit worden doorgezet, dan is het veel geleidelijker, als dat al mogelijk zou zijn. Hoe dan ook, een CBDC lijkt een grote flop te worden. De vindingrijke mens vindt wel een andere manier om te functioneren.
DS
Die zal net als de rest een digitale traceerbare variant krijgen...like it or not
BeantwoordenVerwijderen@ANONIEM:
VerwijderenHopelijk heeft u niet de Spyware TIKTOK App. DAT is pas een echte gevaarlijke App! Off-limits voor Amerikaanse militairen.
https://vpnoverview.com/privacy/social-media/tiktok-privacy/
DS
Lynn Alden maakt zich (m.i. goed onderbouwd en in een zorgvuldig beschouwend relaas) zorgen over de Treasuries-markt op middellange termijn. Wat vindt u van 'haar' November Nieuwsbrief, mijnheer Schmull? Zie;
BeantwoordenVerwijderenhttps://www.lynalden.com/november-2022-newsletter/
Treasury Market Instability.
As the Federal Reserve has aggressively raised interest rates, the foreign sector has stopped buying, banks have stopped buying, and the Fed is selling. The result has been unusually high levels of volatility and illiquidity in the Treasury market.
Treasuries historically are supposed to be safe, highly-liquid investments. But not anymore...
@ROBV:
VerwijderenGoed overzicht van Lyn. Het probleem van de verhandelbaarheid in US Treasuries wordt al enkele jaren bestudeerd. Welke 'oplossingen' uiteindelijk de doorslag zullen geven, is nog een slag in de lucht. Ondertussen lijkt het een en ander nog niet alarmerend. De dagelijkse omzet blijft heel hoog ($ 600 miljard). Eventuele schokken in de markt kunnen worden verergerd door schuld-hefbomen van participanten. Vele participanten worden door de rente-stijging enorm getroffen, wat niet onverwacht is. Harde maatregelen bij sommige participanten zijn onvermijdelijk, want de rente-normalisering waait echt niet over. De wereld is veranderd en luilekkerland komt niet terug. Integendeel. Ondertussen blijven Treasuries wel het voornaamste onderpand van het kredietsysteem, waardoor deze markt goed moet blijven functioneren. Er wordt al flink gesleuteld aan deze markt (Repo, meer openheid en transparantie bij uitgifte, etc), terwijl het probleem van verhandelbaarheid niet moet worden overdreven. Het hangt vaak samen met het (Euro-)-Dollartekort, vooral bij niet-Amerikaanse participanten. Bovendien bestaan Treasuries er, en staatsleningen in het algemeen, 'voor de vorm', als 'indicator', als de staatsschuld luidt in dezelfde valuta, die men uitgeeft ('drukt'). Dus de staat kan het eigenlijk stellen zonder de markt van staatsleningen, als de uitgifte van de benodigde valuta binnen de perken blijft. Maar de BIS heeft strenge regels daarvoor, anders is hyperinflatie een verschrikkelijke ontwikkeling. Velen dromen natuurlijk van een monetaire 'Reset' en, wie weet, komt er zoiets in de komende 10 jaar.
DS
The shift naar BRICS en goud is aan het versnellen. Zodra Afrikaanse, latijs-amerikaanse en Aziatische landen durven springen ze over.
BeantwoordenVerwijderenhttps://www.youtube.com/watch?v=3adQCK4nuPg&feature=youtu.be&themeRefresh=1
Wat is uw mening heer Schmull?
Alvast hartelijk bedankt.
Cor
@COR:
VerwijderenVele Centrale Banken, zoals die van China, hebben heel weinig Goud, als percentage van hun reserves. Het is vanzelfsprekend, dat zij aan de koopkant opereren. Het meeste Goud is in handen van Amerika en landen, zoals Duitsland. Een geldsysteem, gebaseerd op Goud, is een illusie, tenzij de koppeling aan de Goudprijs plaatsvindt op minstens $ 50,000. Dat zou de wereldschuld in USD weliswaar wegstrepen (Dollardevaluatie), maar die schuld kan dan niet meer worden verhoogd. Dan volgt er een instorting van het economische systeem. De koppeling van het Pond Sterling aan Goud werd in 1931 ongedaan gemaakt, gevolgd door die van de Dollar in 1933, doordat de economische pijn ondraaglijk werd. China en Rusland, laat staan andere landen, kunnen nooit overgaan op een valuta, die gebaseerd is op een Goudprijs, want dan zouden zij hun Goudvoorraad kunnen verliezen. Daarom kan men die valuta wel kopen, maar niet meer verkopen, ook al vanwege alle kapitaalcontroles. Deze meneer is zeer tendentieus en vergeet te vermelden, hoe sterk de Dollar is geweest in de laatste 14 jaar. Deze meneer is ook bezig om zijn eigen beleggingen te promoten. Neem hem met een korreltje zout.
DS
BeantwoordenVerwijderenGoede morgen Hr. Schmull,
Eerder vanmorgen heb ik onderstaande video
gezien van Steve van Metre, over de situatie
van de Chinese huizenmarkt,
Heeft uw inziens dit daadwerkelijk zo'n enorme
impact op de koers van de DXY en EURO/USD
als Van Metre verteld?
https://www.youtube.com/watch?v=fI0KAyz2YDQ
Mvg
Jon
@JON:
VerwijderenDe Dollar is nu op een 20-jarig hoogtepunt. Een, wellicht tijdelijke consolidatie, is heel normaal. Moeten we nu opeens negatief worden op de USD en positief op de Euro, vanwege wat er wel of niet in China gebeurt? Niemand gelooft toch iets, wat China wel of niet zegt? Wie hecht nou enig geloof in de gemanipuleerde Chinese cijfers? Volgens de laatste gegevens, is de Chinese economie liefst 60% KLEINER dan eerst geschat op basis van de Chinese leugens. En dan zijn er nog grapjassen, die denken, dat de USD straks wordt vervangen door de Chinese Yuan!
DS
Heer Schmull, waar kan ik deze cijfers over de Chinese ecocnomie mbt 60 % kleiner, vinden ? mvg Harold
Verwijderen@HAROLD:
VerwijderenAls u bij Google intikt: china's gdp much lower than official figures, dan ziet u een reeks artikelen hierover, o.a. van Brookings, FT, Economist, NBER, Money & Markets, etc, weliswaar met verschillende schattingen.
DS
Bedankt !
VerwijderenHarold
Dollar? Wegwezen nu het nog zonder kleerscheuren kan?
BeantwoordenVerwijderenCongress has specified that Federal Reserve Banks must hold collateral equal in value to the Federal Reserve notes that the Federal Reserve Bank puts in to circulation. This collateral is chiefly held in the form of U.S. Treasury, federal agency, and government-sponsored enterprise securities.
De waarde van iedere dollar moet dus voor 100% gedekt zijn door activa met dezelfde tegenwaarde.
Dat is momenteel helaas niet meer het geval. De obligaties die de Federal Reserve in portefeuille heeft, zijn door de recente rentestijgingen flink in waarde gedaald waardoor er een gat van naar schatting $1 biljoen op de balans is ontstaan.
De dollar is nog maar voor 6% gedekt door goud, maar verder door 64 % Treasuries en 30% Mortgage Backed Securities(!).
Gedekt door schulden dus!
@ANONIEM:
VerwijderenDe dekking door Treasuries wordt beschouwd als risicoloos, omdat de overheid erachter staat. Maar MBS is een potentieel probleem. Wie wil tegenwoordig nog kopers van onroerend goed als client hebben, als de rente wordt genormaliseerd? Een herkapitalisatie zou op een gegeven moment voor de hand liggen en de belastingbetaler betaalt het gelag. Kijk eens naar het geweldige koersverlies in de aandelenportefeuille van de Zwitserse Nationale Bank: de Kantons draaien daarvoor op. Dat was de prijs om de stijging van de CHF tegen te houden. Een politiek probleem, dus.
DS
Beste heer Schmull,
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor al uw inzichten,
Als ik e.e.a goed samenvat verwacht u een flinke recessie en mogelijk deflatie. Als goede plek om vermogen te stallen denkt u aan kortlopende US treasuries.
Wat vind u van de alternatieve strategie om te investeren in een ongehedgde US500 ETF?
Als uw scenario uitkomt profiteer je i.i.g. van de gestegen dollarkoers die dan de daling van de beurzen (deels) compenseert. Het koopkrachtverlies in euro wordt daarmee (deels) gedekt.
Als uw scenario niet uitkomt maak je kans op dividend en koerstijging.
Risico naar beneden dus beperkt maar kans naar boven opengehouden.
@JOOP:
VerwijderenWat mij aanspreekt is: niet alles op 1 paard wedden. Niemand weet de toekomst. Dus een combinatie van kortlopende Treasuries en een S&P 500 ETF lijkt te verkiezen. Maar ik zou ook een ETF met lang-lopende Treasuries (IDTL) niet willen vergeten, na de dramatische correctie van dit jaar. Want 2023 zou best eens het jaar kunnen worden voor die beleggingsklasse: in de komende 2 jaar zal immers het pijnlijke effect van het krapgeld-beleid merkbaar worden. Een monetair beleid werkt altijd met vertraging.
DS
Hartelijk dank voor uw antwoord heer Schmull.
BeantwoordenVerwijderenIk overweeg momenteel een deel S&P 500 ETF en een USD deposito die onder het depositogarantiestelsel valt.
Ik zie een voordeel van de deposito t.o.v Treasuries ETF op het gebied van de nieuwe box 3 belasting. Over de ETF zal circa 2% belasting verschuldigd zijn. Over de deposito nagenoeg niks. De deposito biedt uiteraard niet de mogelijke voordelen van langlopende Treasuries.
Hartelijke groet,
Joop
James Rickards ,
BeantwoordenVerwijderenhttps://usawatchdog.com/unstoppable-crash-worse-than-2008-coming-james-rickards/
@ANONIEM:
VerwijderenEen MUST-SEE video. Rickards heeft een indrukwekkende C.V. en kennis van zaken. Hij komt in de media weinig aan bod, omdat hij 'rechts' is.
DS
Mijnheer Schmull,
BeantwoordenVerwijderenWat moet ik (en ik denk meer van uw volgers) vinden van het onderstaande bericht dat ik vandaag ontving van broker Saxobank? O.a. de DXY, waar ik substantieel in belegd heb, mede uitgaande van uw visie, maar ook vele Ishares en Invescofondsen moeten dus voor 16 december verplicht(!) verkocht worden.
Het bericht:
Geachte heer,
Op 1 januari 2023 wordt nieuwe Amerikaanse regelgeving van kracht die aanvullende inhoudings-, rapportage- en openbaarmakingsverplichtingen oplegt aan buitenlandse partners die belangen hebben in Amerikaanse publiek verhandelde partnerschappen (PTP). De nieuwe voorschriften gaan alleen gevolgen hebben voor verhandelbare effecten van Amerikaanse partnerschappen, waaronder aandelen en aandelenopties.
Als gevolg van deze aanvullende vereisten kunt u met ingang van vandaag niet langer dit soort effecten aankopen, en wij verzoeken u daarnaast bestaande posities vóór vrijdag 16 december 2022 te sluiten.
Let op dat alle posities die na deze termijn op uw rekening blijven staan, zonder voorafgaande kennisgeving vóór zaterdag 31 december 2022 worden verkocht.
Downloadlink naar de lijst:
https://t.t.home.saxo/r/?id=h248e5aaa,9cb61ca9,655ecff4&cmpid=AC_EM&cid=DM535242&bid=613309098&p1=13785299&p2=9795639&p3=C
Gaat dit dan nu voor alle beleggingsinstellingen en banken in Nederland gelden? Ik ben erg benieuwd naar uw interpretatie en mening,
ROBV:
VerwijderenEen PTP-status zou leiden tot allerlei Amerikaanse belastingconsequenties en wordt bij Venture Capital en Private Equity Funds vermeden. De aangehaalde lijst van fondsen wordt kennelijk beschouwd als te ondoorzichtig voor buitenlanders en Saxo wil daarom geen verdere rompslomp. Dus men zal helaas actie moeten ondernemen en switchen naar UCITS-fondsen.
https://www.investopedia.com/terms/u/ucits.asp
https://www.morganlewis.com/-/media/files/special-topics/vcpefdeskbook/fundoperation/vcpefdeskbook_avoidingptpstatus.pdf
https://cdn-storage.saxobank.com/sg/documents/US-Publicly-Traded-Partnership-Securities.pdf?sid=13785299&le=9795639&la=DU&ct=3&cta=118&cat=214&ti=302&t=C&cmpid=AC_EM&cid=DM535242&bid=613309098
DS
Dank voor uw reactie en toelichting. Voor de DXY zie ik zo snel geen UCITS alternatief. Het Invesco fonds beweegt m.i. bijna "dubbel" mee met de usd.
VerwijderenBeste heer Schmull , in het interview met James Rickards , zegt hij dat de huizenprijzen stabiel blijven omdat in de komende recessie met deflatie de rente weer gaat dalen en omdat er een tekort aan huizen is. Wat is u mening over deze uitspraak ?
BeantwoordenVerwijderen@ANONIEM:
VerwijderenMijn mening is, dat men de hypotheek en alle overige schulden zo snel mogelijk moet proberen te verminderen. Rickards heeft het zelf over deflatie, wat de waarde van geld juist vermeerdert. Funest voor schuldenaren! Natuurlijk stort de rente weer in, zodra er een economische depressie komt. Maar dan zijn de verliezen zo groot, dat alles, wat los en vast is, in de uitverkoop is, inclusief woningen. Als men een huis heeft ('je moet ergens wonen'), dat geen excessieve hypotheek heeft, dan overleeft men deze storm. Als men werkloos wordt, kan men altijd nog kamers verhuren (mits de hypotheekhouder dat toestaat). Een 'tekort' aan huizen? Wie kan zich dat dan nog veroorloven? Wie is nog kredietwaardig genoeg? De meesten hebben nooit stilgestaan bij een mogelijk scenario, dat deze maatschappij, die gebaseerd is op 'gemakkelijk' krediet, opeens een herhaling van de jaren '30 beleeft, na alle kunstmatige bubbels en speculaties. Zoiets kunnen Centrale Banken NIET voorkomen, net zomin als destijds. Als het vertrouwen verdwijnt, is dat het einde verhaal. Gebeurt elke 70 tot 100 jaar.
DS
Bedankt heer schmull voor u uitgebreide antwoord , vond het al een vreemd verhaal van Rickards , dat hij een koophuis met hypotheek promoot , en dan zegt dat er een recessie/depressie met deflatie onderweg is.
VerwijderenEur/usd vandaag alweer 1,5 procent stijging in krap 5 uur (van 7.30u tot 12.30u). Waar komen deze recente enorme upswings vandaan? 10 cent omhoog in 3 weken. Ik zie ook vandaag nog nergens analyses die voor mij afdoende verklarend zijn. Er moet dan relatief toch ook veel vertrouwen nodig zijn in de EU? En hoe hoog zal die Euro dan weer gaan worden, voordat noemenswaardige daling intreedt? Of krijgen we weer een enorme upswing tot 1,25 zoals na de verkiezing van Trump? Toen was u ook enthousiast maar stegen we vanaf 1,03 tot die hoogte. Hoe ziet u nu uw verwachting van 0,65 voor eur/usd ?
BeantwoordenVerwijderen@ANONIEM:
VerwijderenEen valuta voorspelling op korte termijn blijft een slag in de lucht, want er spelen zovele factoren, zoals kapitaalstromen, 'short'-posities, etc. een rol. Het enige houvast is het mogelijke vertrouwen op de lange termijn. Nou, dan is de USD in ieder geval de valuta van een sterk land plus een wereldvaluta en de EUR een ratjetoe van voornamelijk zwakke landen met tegengestelde belangen. Valuta-speculaties eindigen bijna altijd in tranen. Elke analyse is meteen alweer verouderd. Als men is blootgesteld aan een vreemde valuta, dan moet men denken in die valuta en neemt men de hevige fluctuaties op de koop toe. Het is gewoon een onderdeel van risico-spreiding.
DS
@ANONIEM:
VerwijderenNORDEA (25 November, '22): TOO EARLY TO CELEBRATE.
'We still see the FED hiking to 5% and Technicals limit the upside of EUR/USD'
https://corporate.nordea.com/article/78764/macro-markets-too-early-to-celebrate
DS
In het kader van die onvoorspelbaarheid denken ze er bij Deutsche Bank nogal anders over vandaag:
BeantwoordenVerwijderenEconomists at Deutsche Bank see the S&P 500 at 4500 in the first half of next year while EUR/USD is likely to hit 1.15 by late 2023.“With the end of the Fed’s tightening cycle, and then a recession, it should be a more positive year for Treasuries, with the 10-year yield ending 2023 around its current levels at 3.65%, but bunds will underperform, in our view, with 10-year yields moving to 2.60%. Finally in FX, we see a reversal in the Dollar’s upswing, with EUR/USD strongly moving back above 1.10, likely reaching 1.15 by late 2023.”
@ANONIEM:
VerwijderenZulke voorspellingen komen bijna nooit uit. Zelfs Warren Buffett verloor $ 1 miljard in 2005, door 'short' te gaan op de Dollar, omdat hij keek naar het handelstekort en niet naar het toenemende verschil in rentes. Daarna volgde de Grote Financieele Crisis en de Dollar was niet meer te stuiten:
https://www.nytimes.com/2006/01/02/business/worldbusiness/dollar-drop-still-coming-buffett-and-banks-agree.html
Welnu, we staan weer aan de vooravond van een veel grotere crisis dan in 2008 in 2023 - 2024. Iedereen is weer 'short' Dollars, vooral degenen met Dollarschulden. Bijna elke bank is weer negatief op de Dollar. Oppassen geblazen: die enorme 'short'-posities zouden wel eens opeens moeten worden ingedekt. En dan komt 0.65 uit de bus. We zullen zien.
DS
Heer Schmull, u retweette een tweet van Jeffrey Snider: "Really ugly PMIs out of China tonight. Yeah, yeah, yeah, lockdowns. That's backward: the lockdowns AREN'T the reason for economic struggles, they are the govt's response to it."
BeantwoordenVerwijderenWeet u dit soms toe te lichten? Dank!
@HADEWYCH VON MISES:
VerwijderenDe afspraak in een totalitaire staat is: men bemoeit zich niet met de politiek en in ruil daarvoor, krijgt men brood en spelen. Anders wordt de vrijheid ontnomen. Want de mens is niets, de 1-partij-staat is alles.
Het is allang duidelijk, dat de Chinese economie veel slechter is dan de officieele cijfers. Tot nu toe, waren er zo'n 10,000 rellen per jaar. Maar dat is onlangs scherp toegenomen, waardoor er nu overal concentratiekampen verrijzen. Lockdown betekent een vorm van 'control'. Kijken, hoelang het lukt om de massa's onder de duim te houden. Het lijkt op het einde van de DDR in 1990. Maar tegenwoordig is er een Social Credit systeem met technologie van het Westen (Apple, etc.!).
DS
Het kijken waard! Met Maurice de Hond en Arno Welling:
BeantwoordenVerwijderenDe gevaren van de digitale euro | Armoede als instrument | Politieke bubbels
https://www.blckbx.tv/livestreams/blckbx-today-2022-11-30
@ANONIEM:
VerwijderenLaten ze maar komen met hun CBDC en hun QR-code. In de praktijk zullen die een grote flop worden, vooral in Amerika. En dan wordt de Dollar het wettige betaalmiddel, net zoals al het geval is in 16 landen, terwijl de Digitale Euro wordt genegeerd, net zoals Esperanto (de wereldtaal werd Engels) en de SDR's van het IMF ( de wereldvaluta werd de Dollar). De burger beslist, niemand anders.
DS
https://www.armstrongeconomics.com/international-news/europes-current-economy/dutch-farming-crisis/
BeantwoordenVerwijderenLynx:
BeantwoordenVerwijderenDe terugkeer van de euro/dollar koers boven de 1,04 mag als zeer positief worden beschouwd. Eind 2016 en begin 2017 werd vlak onder de 1,04 een belangrijke bodem gevormd. De eerdere val daaronder zorgde voor een zeer zwakke periode. Nu de koers daar weer boven terugkeert mag dit technisch als sterk worden gezien. Een stijging richting de 1,08 ligt nu voor de hand.
Bovenstaande koersontwikkelingen zijn veelbelovend voor 2023, waarin de euro een terugkeer lijkt te gaan maken. Een herstel richting de 1,15, waar de volgende belangrijke weerstand is te zien, lijkt mogelijk. Daarvoor moet de euro/dollar bij een eventuele terugval wel een hogere bodem zien te vormen.
BlackRock CEO Larry Fink: The world is losing hope...
BeantwoordenVerwijderenSource: New York Times Events (Youtube)
https://twitter.com/backtolife_2023/status/1599467303879380992?s=20&t=H9JK-SUqGp-BXoAei9ul7Q
beste heer schmull
BeantwoordenVerwijderenbent u nog steeds van mening dat er zeer ernstige crisis komt vooral mbt de koopkracht. veel analisten voorspellen nu een licht dipje van 0,2 % en dan zal het weer aantrekken. de euro zal staan op 1.12 derde kwartaal volgend jaar wordt gezegd. zal de consument de draad weer oppakken begin volgend jaar. wat denkt u?
mvg dieter
@DIETER:
VerwijderenOpvallend is, dat de aandelenmarkten zich tot nu toe in 2022, ondanks het negatieve sentiment, redelijk heb standgehouden. De S&P 500 index is slechts 11% gedaald. Verder zijn de sombere winstverwachtingen voor 2022 nog niet uitgekomen. Sinds September is de Dollar-index in een consolidatie, wat positief is voor riskante activa. Bovendien schijnt China haar Zero-Covid beleid te draaien, wat op korte termijn kan leiden tot hogere koersen, vooral voor Chinese aandelen. Dus het kan zijn, dat de eerste helft van 2023 een veel vriendelijker beursklimaat te zien zal geven dan verwacht. Maar op langere termijn is voorzichtigheid geboden, want de inflatie- en rentestijging is niet voorbij, QT is in volle gang en het geopolitieke klimaat lijkt grimmiger dan ooit. Een hogere dan normale kasgeldpositie lijkt daarom gerechtvaardigd.
DS
https://zensecondlife.blogspot.com/2022/12/the-big-bang-theory.html?m=1
BeantwoordenVerwijderenhttps://thomderks.substack.com/p/editie-7-het-onmogelijke-schuldenprobleem
BeantwoordenVerwijderenEen lezenswaardig verhaal van Derks om ook de dollar letterlijk wat meer te kunnen relativeren? Wat vindt u ervan, mijnheer Schmull?
Verwijderen@ROBV:
VerwijderenAlles is inderdaad relatief. Vele andere landen, die een valuta hebben, die geen reserve-munt is, staan er veel beroerder voor. Daarom zullen vele valuta's veel eerder 'vallen' dan de Dollar of worden vervangen door de Dollar, wat al in 16 landen het geval is. Over het verlies van waarde van fiatmunten gesproken: waarom worden, na alle ellende, de non-valeurs van cryptos aangehaald? Men behoeft zulke waarnemers meteen niet meer serieus te nemen. De ene schandalige Ponzi-scam volgt op de andere: er komt geen einde aan, totdat miljoenen weer berooid van een koude kermis thuiskomen (de laatste is die van 'Amazon' op Facebook; woorden schieten te kort!).
DS
Dank voor uw reactie. En alsnog proficiat met uw recente verjaardag!
Verwijderen@ROBV:
VerwijderenVeel dank. Op naar de 80 in 2023!
Maar ik voel mij nog jong, hoor.
DS
BREIT closes the gates. De laatste maanden trekken beleggers aardig wat kapitaal terug uit dit vastgoed fonds van 125 miljard dollar, waardoor Blackstone verplicht was het fonds te bevriezen. Beleggers kunnen hun kapitaal nu niet meer terugtrekken en kijken plots tegen een illiquide belegging aan. Misschien nog opmerkelijker is dat Aziatische beleggers, goed voor 20% van het kapitaal in het fonds, verantwoordelijk zijn voor 70% van de redemptions. Hangt er een crisis in de lucht en slaat buitenlands kapitaal weer als eerste op de vlucht?
BeantwoordenVerwijderen@ANONIEM:
VerwijderenEigen schuld. Onroerend goed behoort niet thuis in een direct-opvraagbaar beleggingsfonds. Het is net zoals Private Equity of Hedge Funds: zodra er delen van zo'n fonds illiquide worden, moeten opvragingen worden beperkt of bevroren, wat in het verleden vaak 10 jaar is geweest! Illiquide beleggingen behoren in een beleggingsfonds, dat geen opvragingen kent of desnoods genoteerd is op de beurs, met een korting of premie t.o.v. intrinsieke waarde. Maar de hebzuchtige beleggingsfirma's houden dat liever tegen: die zijn uit op de hoge, ondoorzichtige, kostenvergoedingen.
DS
https://cointelegraph.com/news/nigeria-bans-atm-cash-withdrawals-over-225-a-week-to-force-use-of-cbdc
BeantwoordenVerwijderenBeste DS
BeantwoordenVerwijderenDe huizenprijzen in NL zijn ongeveer 6 % gedaald , volgens mij is het nu redelijk stabiel , blijft het op dit niveau of zijn er nog veel grotere dalingen te verwachten ?
@ANONIEM:
VerwijderenDe huizenmarkt in NL is een politieke hete aardappel. Probeer maar eens te tornen aan de onverantwoordelijk hoge financiering, de aanscherping van de leennormen en de rente-aftrek. Nederland is bijna het enige land met zo'n hoge LTV. Geen wonder, dat er zo'n huizenbubbel is ontstaan. Natuurlijk zijn die huizen dan gebouwd op drijfzand, zodra de wereldrecessie toeslaat met bedrijfssluitingen en hoge werkloosheid. Het zogenaamde tekort aan woningen blijkt dan opeens een tekort aan betaalbare woningen te zijn. De markt is nog steeds kunstmatig oververhit, vooral als normale hypotheekrentes terugkeren en de vergrijzing eindelijk een grotere rol speelt bij de huizenprijzen, net zoals in Japan allang het geval is. Het geboortecijfer is ingestort. Mijn mening is, dat de wereldeconomie in de komende jaren moeilijker wordt dan ooit en dat ook de Nederlandse huizenmarkt veel ernstiger wordt getroffen dan verwacht, omdat Nederland helemaal afhankelijk is van de wereldhandel, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerika, die een gigantische thuismarkt heeft. Maar als men ergens fijn woont, dan doet de waarde van een woning er minder toe, mits men maar geen tophypotheek heeft en mits men een inkomen blijft houden. De hypotheek afbouwen is prioriteit nummer 1, anders krijgt men slapeloze nachten doordat men dreigt 'onder water' te komen.
DS
https://www.zerohedge.com/personal-finance/there-no-soft-landing-rh-ceo-warns-housing-market-looks-more-crash-landing
BeantwoordenVerwijderenPrecies wat DS zegt.
Mvg, Kees
@DS @Kees
BeantwoordenVerwijderenHeren , bedankt voor de info.