(TIP): PENSIOEN? VERGEET HET MAAR!
Er komt een ongelooflijke pensioenramp op ons af. Het collectieve pensioensysteem is een onnozel piramide-spel. Het is gedoemd om te mislukken. Daarom is het meer dan ooit zaak om stapje voor stapje zelf financieel onafhankelijk proberen te worden en steeds minder te vertrouwen op de beloofde ‘Gouden Bergen’ van de beleidsmakers. Daarvoor moet men helaas vaak het tegenovergestelde doen, dan wat in het algemeen door vele deskundigen wordt aangeraden. Dus sparen, sparen, sparen, juist in een tijd van nul-rente, liefst via direct bezit van individuele kwaliteitsobligaties, die immers 100% uitkeren op de afloopdatum en dan steeds herinvesteren (‘doorrollen’) in nieuwe obligaties, desnoods met een hogere (maar waarschijnlijk lagere) rentevoet. Aan riskante activa, zoals aandelen, onroerend goed en grondstoffen, moet minder gewicht worden toegekend (‘underweight’). Die dienen zuiver als onderdeel van een gespreid vermogen. Want in de komende jaren wordt risico steeds minder beloond! De toenemende deflatoire krachten in de wereld zullen ervoor zorgen, dat er weinig eer valt te behalen in traditionele beleggingen, die het moeten hebben van economische groei, een nieuwe krediet- en inflatiecyclus en een vriendelijk belastingklimaat. Daar kan men voorlopig, misschien wel heel lang, naar fluiten. Daarnaast vervult het renteloze GOUD een speciale rol als verzekering tegen het ondenkbare (‘geldhervorming’, etc), ongeacht de dagprijs. Men kan niet zonder zo’n verzekering, net zomin als een verzekering op de eigen woning. Zelfs als de Goudprijs onverhoopt zou blijven dalen!
Geen wonder, dat een collectief pensioensysteem alleen kans heeft, als deelname VERPLICHT wordt gesteld. Niet alleen is het risico-profiel van de jongere en de oudere generatie totaal verschillend, maar het systeem staat of valt met de absolute solidariteit bij alle deelnemers. De ene generatie zal moeten opdraaien voor de pensioenuitkeringen van de andere, zodra het beleggingsrendement zou tegenvallen. Vooral de eerdere generaties worden extra bevoordeeld, terwijl de latere generaties de klos zijn. Zo’n systeem zou vrijwillig nooit van de grond kunnen komen, want het is niets anders dan een stoelendans en een ‘Ponzi’, vanwege de noodzaak om steeds weer ‘nieuwe’ generaties als deelnemers aan te trekken. Maar de vergrijzingstrend maakt natuurlijk korte metten met dit onzinning model.
Bovendien hanteren de meeste pensioenfondsen nog steeds het uit de jaren ‘60 daterende beleggingsmodel, met de nadruk op aandelen, tegenwoordig aangevuld door nog riskantere, peperdure en potentieel illiquide beleggingsklassen, zoals Hedge Funds, Private Equity, Rommelobligaties, Onroerend Goed, Infrastructuur, etc, welke extra zijn blootgesteld aan ernstige waardevermindering, als de verwachte economische groei en inflatie uitblijven. Tijdens de vorige periode van lage groei en lage inflatie/deflatie van 1930 tot 1965, was een verhouding van 70% obligaties en 30% aandelen, gebruikelijk, in plaats van omgekeerd, zoals nu. Nog nooit zijn pensioenfondsen zo riskant bezig geweest, aangemoedigd door het beleid van nul-rentes, liquiditeitsinjecties en de mythe, dat obligaties juist riskant zouden zijn, terwijl nul-rentes bij de uitkering op de afloopdatum (100%!) niets uitmaken. De cultuur van riskante beleggingen (‘cultus of the equity’) lijkt tot nu toe weliswaar geen windeieren te hebben gelegd, maar men kan grote vraagtekens zetten bij de toekomstige beleggingsresultaten. De wereld wordt immers geconfronteerd met een structurele economische stagnatie, vanwege de onhoudbaar hoge schuldenberg (die echt niet zal kunnen worden ‘kwijtgescholden’!) en een schromelijk onderschatte vergrijzing. Dat wordt funest voor hen, die niet conservatief genoeg zijn geweest. Riskante activa, inclusief de alom in zwang zijnde ingewikkelde derivaten, kunnen, net zoals in vorige cycli, 50% tot 90% dalen of helemaal van het toneel verdwijnen. Dan realiseren pensioenfondsen zich pas goed, dat men een hele lange tijd zal moeten leren leven met een ‘bevroren’ beleggingsportefeuille, wat bijzonder zuur zou uitpakken voor de pensioengerechtigden. Als het aggressieve beleggingsbeleid (meer risico omwille van een potentieel hoger rendement) in een collectief pensioenstelsel het straks spectaculair zou laat afweten, dan moet dat verlies worden afgewenteld op de schouders van de nieuwe, verplichte lichting onschuldige lammetjes.
Het is daarom overduidelijk, dat een ieder veel beter af is met een individuele pensioenrekening, die overeenkomt met het persoonlijke beleggingsprofiel (hoe ouder men wordt, des te minder risico men neemt) en waarop de jaarlijkse bijdragen worden gestort. In tegenstelling tot een collectief pensioenstelsel, geldt voor zo’n systeem ook het broodnodige eigendomsrecht, waardoor men, op de pensioengerechtigde leeftijd, net zoals bij een hypotheekvrije woning, zelf kan besluiten, wat men dan het beste kan doen. Als de overheid, in haar geldnood, de neiging krijgt om zo’n pensioenpot extra te belasten, dan moet dat politiek worden uitgevochten. In een tijd van extreem hoge staatsschuld, kijkt de overheid nu eenmaal uit naar rijpe appels. Genieten van je oude dag? Vergeet het maar!
DIEDERIK SCHMULL
19 Juni, 2014
WESTCLIFF-On-SEA, Essex, U.K.
en whisky, heer Schmull ? bewaart eeuwig (?), kan als ruilmiddel dienen of als bakkie troost in tijden van geldontwaarding ;-)
BeantwoordenVerwijderen@HADEWYCH VON MISES:
VerwijderenUnlike wine, whisky does not mature in the bottle. So even if you keep a 12 year old bottle for 100 years, it will always remain a 12 year old whisky. As long as the bottle is kept out of direct sunlight, the Scotch Whisky will neither improve nor deteriorate, even if it is opened. Whisky that is stored at very low temperatures can become cloudy, but the cloudiness should disappear when the whisky is returned to room temperature.
http://www.scotch-whisky.org.uk/understanding-scotch/faqs/
DS
Geachte heer Schmull,
BeantwoordenVerwijderenDe rente is extreem laag door alle problemen in Europa. Sparen is dan zinloos lijkt mij. Dus voorlopig toch maar met aandelen rendement halen? Of gewoon geld in obligaties tegen een negatief rendement nemen (en dan nog de box 3 heffing eroverheen?
Streetrunner
@STREETRUNNER:
VerwijderenNooit op 1 paard wedden. Verschillende beleggingsklassen hebben
allemaal hun nut. Maar SPAREN wordt zinloos gemaakt en is juist
DAAROM zinvol. Wacht maar tot er echt Deflatie komt: het geld
wordt MEER WAARD. Niemand gelooft dat nog, maar in de komende
jaren wordt dat duidelijker.
DS
@ DS
BeantwoordenVerwijderenBen net terug van een bootreis naar Spitsbergen. En heb aldaar, uit de eerste hand, toch wel allerlei bevestigingen gekregen van het "enge" beeld dat ik van het Chinese leenstelsel heb. D.w.z. dat informele leenstelsel is een kredietbubbel die fout moet aflopen en vrij onethisch.
Jonge dertiger, net als ik 31-33 jaar, die samen met vrienden een leenbedrijfje heeft opgericht. Een business die volgens hem "geen risico" kent. (Nul risico, dat bestaat blijkbaar !?! Kredietbubbel ?) Immers, het was zeer korte termijn krediet, (24 uur- 3 weken), op basis van huizen als onderpand en voor de welvarende Beijing regio. Hij was niet nodig op de zaak (zonder naijver van zakenlijke partners ?), kon zijn zaken vanaf het schip met een telefoon doen en ging dus in december '13 op expeditiecruise naar Groenland, in januari '14 met een cruise naar Antartica, in juni '14 met een boot naar Spitsbergen en in september '14 naar een ander poolgebied met een boot. Vrij kostbaar. Normaal ?
Saillant detail was dat één van die vrienden, de zoon was van de (voormalig ?) chairman van de China Construction Bank was. Altijd handig.
Op mijn mededeling dat ik op Bloomberg verhalen las over allerlei MKB'ers die en masse hun volledige bezittingen achterlieten om (in het geheim) de provincie steden te ontvluchten of het grote aantal zelfmoorden vanwege het wat minder vriendelijke informele leenstelsel, kreeg ik weinig repliek.
http://www.bloomberg.com/news/2011-11-06/china-credit-squeeze-prompting-suicides-along-with-offer-to-sever-a-finger.html
Behalve dat schuldenaren nu eenmaal moeten betalen en dat er (weer) dus "geen risico" voor hem was. Wat hij met wanbetalers doet ...., ik had het graag geweten. Om mijn beeld bij hem te ontkrachten, want ik vond het een uiterst amaible vent waarmee ik eerder bewust een leuke conversatie startte.
Een aardige vent, maar had daarna toch een ander gevoel bij hem.
Zeker nadat ik om een business card vroeg. Die had hij, maar het was niet zijn gewoonte die te verspreiden.
(Op zich niet zo'n feit vreemd, maar hij vond het eerst wel leuk (=trots) dat zo'n europeaan belangstelling in hem/ de economie van zijn land had).
@SCHUMPETER:
VerwijderenEen van de wijsheden, die mij bijblijft, is: Westerlingen denken China
te kunnen begrijpen, maar moeten uiteindelijk toegeven, dat dat NIET
zo is.
China kan men vergelijken met de Amerikaanse (en Engelse)
SPOORWEGBUBBEL van rond 1845:
The 1840s railroad mania was perhaps the closest precedent to the recent IT boom
(Crafts, 2000). Over a decade after the first successful railroad, the Liverpool and Manchester
Railway was established in 1830, massive investment in rails and rolling stock extended the
network across the United Kingdom. Railroad stock prices rose by 62 percent from 1843 to
1845 and then collapsed by 100 percent in the next four years. Although railroad investment
was extensive, the consensus is that there was considerable overinvestment reflecting over
optimism about potential profits. Also widespread was fraud from “false prospectuses and
criminally deceitful accounting practices” (Crafts, 2000).
U.S.:
. The period from 1834 to 1843 encompassed the most serious
recession before the Civil War (Temin, 1969). The Jacksonian era is identified by major
investment and speculation in cotton, cotton land, and canals (1834–36). The boom was
followed by a stock market crash and two banking panics (1837 and 1839), sovereign debt
defaults by a number of states and, as noted, by one of the most serious recessions in history.
Another serious episode that ocurred in 1857 was associated with the crash of speculation in
railroad stocks.
http://www.cfr.org/content/thinktank/Depression/Bordo_2.pdf
Het is een hardnekkige MYTHE, dat CHINA de zaak onder controle
kan houden.
DS
@W_G:
BeantwoordenVerwijderenHet is waar, dat machtige lobbies van het bedrijfs- en bankwezen grote
invloed hebben en hebben gehad op de economie en ook, dat zij vele
politici hebben gefinancierd.
Maar men moet hun invloed ook weer niet overdrijven. Met name in
de ontwikkelde landen, bestaan er genoeg tegenwichten, 'checks
and balances', die het een en ander in toom houden of zelfs terug-
draaien.
Het is waar, dat de obligaties van zwakke landen riskant blijven, vanwege
hun geschiedenis van faillissementen. Spanje ging bijvoorbeeld in het
recente verleden 13 maal failliet en zulke landen zullen zonder meer
weer failliet gaan, ookal zijn ze lid van de Eurozone. Want de andere
leden willen of kunnen nooit op den duur achter Spanje blijven staan.
De Eurozone is geen land, maar een kunstmatig bedenksel.
Maar landen als Amerika, Groot-Brittannie, Duitsland, Nederland zijn
al een HELE tijd niet failliet gegaan en verdienen daarom groot
vertrouwen. Bovendien heeft een land de macht van belastingheffing,
dus een landenfaillissement blijft onwaarschijnlijk. En als een land
zijn eigen valuta uitgeeft, dan wordt het nog onwaarschijnlijker.
Maar ondernemingen zijn geheel andere koek! Het is waar, dat grote
multi-nationals zeer machtig lijken, maar kijk eens terug: vele
machtige reuzen zijn in de loop van de tijd verdwenen. In de laatste
100 jaar, verdwenen 90%+ van de beursgenoteerde ondernemingen.
Zelfs onze eigen V.O.C. ging na 200 jaar TOCH failliet.
Een Apple heeft veel succes GEHAD en is nu bezig om dat succes
te verkwanselen, door alles te doen, wat wijlen Steve Jobs NOOIT
zou hebben gedaan. Ze lenen bij de vleet om hun eigen aandelen in
te kopen ('financial engineering'!), goed voor de bonus en aandeelhouders.
Die leningen worden aangegaan vanwege belastingredenen. Maar
een nieuwe cyclus van producten? Ho maar. Over 20 jaar bestaat
Apple misschien niet meer, net zoals Polaroid! Het is een RAT RACE.
Dus wedden op enkele soliede multinationals en op enkele soliede,
democratische landen, zonder een recente geschiedenis van
faillissement. Dan is men verstandig bezig. Als men zijn nek wil
uitsteken, dan krijgt men op een gegeven moment HET LID OP DE
NEUS.
DS
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/b615abf2-f899-11e3-befc-00144feabdc0.html?siteedition=intl#axzz35S1MJdkx
BeantwoordenVerwijderenhet gaat dus langzaam beter...
marcja
MARCJA:
VerwijderenDus Centrale Banken voelen nattigheid en verminderen hun belangen
in lange termijn Treasuries? Telkens als zo'n verhaal de wereld wordt
ingestuurd, moet men uiterst sceptisch zijn. Alsof zij de wijsheid in
pacht hebben.
Tot nu toe zijn alle sceptici over obligaties, ZELFS over Japanse
obligaties, ONJUIST geweest. 'Tapering' van de FED is NIET
automatisch negatief. Integendeel. Het kan de economie verder
vertragen, wat POSITIEF is voor Treasuries.
Deze Bullmarkt duurt nog jaren, met onderbrekingen.
DS
@ mijn link naar Armstrong hierboven : mijn vraag doelt op de lezing dat hij het gespioneer deflatoir acht voor de wereldeconomie
BeantwoordenVerwijderen@HADEWYCH VON MISES:
VerwijderenMee eens, als hij doelt op de 'jacht op het Grote Geld', wat KOPSCHUW
wordt en dan DEFLATOIRE effecten heeft (geen investeringen).
De overheid heeft geld nodig en krijgt ALTIJD haar zin. Alle vormen van
rijkdom kunnen het doelwit zijn/worden. De pot van Offshore Geld van
$ 23000 miljard is pas de eerste zet. Zwitserland is over een paar jaar
niet meer te herkennen: die kan hier niet tegenop.
Maar dit is een open deur intrappen. Het stond al jaren in de sterren!
DS
@SNOEK:
BeantwoordenVerwijderenWie weet, alles is mogelijk. Toch lijkt de wind gedraaid: VOORGOED!
Politiek gezien is er GEEN draagvlak voor. NIEMAND geeft meer om
'insiders', die een streepje voor hebben op de gewone man.
Opvallend is, dat de rest van de wereld nu strenger wordt in navolging
van de SEC, maar verbannen zal wel nooit lukken. Als men ooit
gesnapt wordt, is men een pariah voor de rest van zijn leven.
DS
@SNOEK:
BeantwoordenVerwijderenInside Information is NIET voor iedereen verboden!
http://www.zerohedge.com/contributed/2013-06-23/stunning-hypocrisy-us-government
DS
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderen@ DS
BeantwoordenVerwijderenIk weet dat u een economische toekomstvisie voor ogen heeft met deflatie en/of een sterke afkoeling in China. Bijgevolg zouden Frontier Markets, zoals Afrika, ook flink moeten afkoelen.
Echter, hoe kijkt u tegen de flinke opmars van eCommerce in Afrikaanse landen ??
Online zakendoen was eerder volgens u een van de stuwende krachten achter de afnemende inflatie, kans op deflatie elders in de wereld. Zal deflatie of wereldwijde vraaguitval naar grondstoffen de VOLLEDIGE Afrikaanse retail business nekken ?
Of zullen lokale online retailers (zoals Jumia) blijven groeien door de shift van traditionele naar online retail in Afrika ?
Nadat Kinnevik (bekend als oprichter Tele2 en grootaandeeelhouder van Zalando) hier flink is op gaan inzetten, is Casino een partnership met Bolloré (=50% concernomzet uit Afrik. logistiek) op o.a. eCommerce aangegaan:
http://www.businessweek.com/news/2014-06-04/grocer-casino-to-extend-e-commerce-unit-to-africa-with-bollore
https://finance.yahoo.com/news/stenbeck-transforms-swedish-family-firm-131230144.html
( Rocket Internet zit ook bijv. achter Hellofood en "taxi-app's" zoals men die nu (pas) in Nederland wil uitrollen. In EM en FM bestonden dergelijke taxi-app's al langer, zie WK in Brazilie).
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:svj0zVAA3xwJ:www.ft.com/cms/s/0/77df79a8-c716-11e3-889e-00144feabdc0.html+&cd=1&hl=en&ct=clnk&gl=nl#axzz35XutUSAq
http://e27.co/before-lazada-launches-in-singapore-heres-a-look-at-how-its-doing-20140523/
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/3f455b7e-b1bb-11e2-9315-00144feabdc0.html#axzz35SB3PQPD
(*) Kinnevik participaties in online Africa zijn "interessant" gestructureerd.
Dwz via directe participaties in online retailers, alsook indirect via aandelen in of co-investeringen met Rocket Internet of Millicom (=waarin Kinnevik beide een belang heeft van 24% resp. 38%). Of Rocket + African Internet Holdings (AIH = jv van Rocket & Millicom). Met als gevolg dat Kinnevik simultaan participeert in Afrika's nieuwe Amazon via Jumia en haar grootste concurrent Konga
@SCHUMPETER:
VerwijderenInteressante artikelen!
De lange termijn vooruitzichten voor E-COMMERCE blijven uitstekend
en men moet de 'lange' weg naar winstgevendheid op de koop toe
nemen. De beste managers en teams zullen deze groeimarkt kunnen
beheersen.
De Internet is inderdaad een van de oorzaken van deflatie. Vele
winkelbedrijven zijn daardoor al gesneuveld. Maar de internet is
zeker niet direct winstgevend, dus men moet het kunnen uitzingen.
De IRCE geeft een goed overzicht van de wereldwijde groei:
https://www.youtube.com/watch?v=p7NmlH4kjlc
Misschien koopt WALMART wel een EBAY!
DS
De Amerkaanse centrale bank staat voor een reusachtige taak. Na de massale steunoperatie op de obligatiemarkt zal de Federal Reserve de komende tijd haar imposante obligatieportefeuille weer moeten gaan afbouwen. Probleem daarbij is dat iedereen op de markt weet dat dit te gebeuren staat. In een peiling onder beheerders van centralebankreserves over de hele wereld – goed voor 6,7 biljoen dollar aan reserves – geeft een meerderheid aan in de komende tijd de portefeuilles hierop te gaan aanpassen, door de exposure naar Amerikaans staatspapier terug te brengen. De Federal Reserve koopt nu nog steeds obligaties op – zij het in een wat lager tempo dan aan het begin van dit jaar – maar zal daar naar verwachting dit najaar definitief mee ophouden.
BeantwoordenVerwijderenWaar beleidsmakers zich nu het hoofd over breken is over hoe er een run op de uitgang kan worden vermeden, als beleggers wereldwijd de Fed voor willen zijn en obligaties gaan verkopen. Een optie die de Fed bestudeert, volgens bronnen van de Financial Times, is het heffen van uitstapkosten op beleggingsfondsen in obligaties. Op die manier zouden langetermijnbeleggers moeten worden overgehaald om niet tijdelijk uit te stappen. Dan Fuss, een van Amerika’s bekendste obligatiebeleggers noemt het idee in beursblad Barron’s een “proefballonnetje, dat volgens mij geen enkele kans van slagen heeft vanwege het enorme verzet dat fondsdistributeurs hiertegen zullen organiseren.” Ander bezwaar tegen zo’n exit fee is dat de komst ervan een verkoopgolf kan triggeren voordat zo’n regel van kracht wordt. De discussie maakt in ieder geval duidelijk dat op de obligatiemarkt al volop positie wordt gekozen voor het aanstaande einde van Quantitative Easing.
Bron: IEX.nl
@ANONIEM:
VerwijderenDat verhaal over een 'exit fee' lijkt met opzet te worden rondgebazuind
door bepaalde bronnen. Niet duidelijk waarom. Proberen bepaalde
Bulls wat geld te stuwen van obligaties naar aandelen?
Het EINDE van QE kan TIJDELIJK leiden tot inflatie en rentestijging en
flinke storm op ALLE markten. Opvallend! Want QE was toch juist
bedoeld om DAT te bewerkstelligen? Maar in plaats daarvan, kwam er
DEFLATIE-DREIGING. Wees daarom voorbereid op een 'onverwachte'
stijging van voedsel- en energieprijzen (wat een HOGERE belasting
betekent), wat DAN leidt tot RECESSIE en toch DEFLATIE.
DS
@GRIJZE LEEUW:
BeantwoordenVerwijderenAbsoluut! Walmart struikelt. De enige echte overlevende van de NIFTY
FIFTY van 1970 - 1972. Het aandeel steeg 160.000% in 44 jaar, dus
$ 1000 steeg naar $ 2 miljoen sinds 1970. Maar de toekomst van
WMT en van ALLE winkelbedrijven is uiterst onzeker. De internet!
ALIBABA wordt een enorme HYPE: laatste kans om wat te verdienen
voor degenen, die het op de markt brengen. TOP van de Bullmarkt?
DS
@ DS
BeantwoordenVerwijderengekte duurt altijd langer als we denken dat hebben we gezien van 2005 t/m 2007.......en 1999-2000
zolang de lange rente daalt zullen de waarderingen van aandelen (Shiller P&E) wel stijgen. Zelf houd ik rekening met een mogelijke potentiele ratio van ca. 90x vergelijkbaar met Japan in 1990 (Internet Bubble 2000 43x....rente is nu veel lager)
maar wat te denken van de waardingen van Facebook, Tesla, Netflix, Twitter, AirBNB, Uber, Whatsapp?
China valt gericht sectoren aan en in t Westen dromen we verder.
De ICT wereld is veroverd en nu mengt men zich in de strijd van e-commerce.
Bain & Company: 'A world awash in money'
3. How to invest: Power will shift from owners of capital to owners of good ideas
For much of the past decade, global capital market investors have relied on the alchemy of financial engineering to boost returns. Well before the 2008 global credit market crash, the rate of growth of the world economy had been slowing. But even as returns on investments in real goods and services were declining, the trend was obscured by healthy-looking gains that professional money managers were able to generate through asset price inflation. Capital market turmoil and new regulatory mandates since 2008 have brought that pattern to an abrupt end.
Facing a prolonged period of capital superabundance, investors will encounter formidable challenges. With capital increasingly concentrated in the hands of professional investment managers, the competition for yield will be fierce. The sheer volume of mobile capital searching for elusive gains that outperform market benchmarks will continue to drive up asset prices in the readily accessible developed markets. Because it is more difficult for capital based in the mature economies to penetrate the emerging markets, investors attracted to those growth markets will be apt to overbid for the limited number of transparent investment opportunities available to them.
In today’s capital-abundant times, the ability to identify owners of good ideas and help them achieve their full potential will be the hallmarks of investing success. Companies and investors that will thrive in this environment will be those that are best able to identify opportunities that play to their core competencies. They also will take care to develop a repeatable model that enables them to apply their organization’s unique strengths to new contexts again and again. Those that can react with speed and adaptability will be best able to identify the winners, steer clear of the bubbles and generate superior returns.
CNBC Beware: billionaire Wilbur Ross warns sovereign debt is the 'ultimate bubble': http://www.cnbc.com/id/101779998
BeantwoordenVerwijderenEsther
@ESTHER:
VerwijderenMet alle respect voor ROSS, die zijn sporen wel verdiend heeft, maar
zijn mening over 'normalisering' van de rente is de algemene mening.
Die algemene mening over een stijgende rente is al JARENLANG
foutief gebleken. Waarom? Dit is een allesbehalve normale wereld!
De meeste banken, talloze landen plus een groot deel van de prive-
sector zijn TECHNISCH allang FAILLIET.
Hogere rente? Vergeet het maar. Elke rentestijging is technisch, NIET
fundamenteel en TIJDELIJK.
De rente is over een paar jaar LAGER: het rendement van de 10-jarige
Treasury kan CONVERGEREN met die van Japan, dus van 2.56% naar
BENEDEN de 1%! Alle inflatie in energie en voedsel is OOK TIJDELIJK.
Dat komt neer op EXTRA BELASTING, die de economie verder
zal drukken. Op naar DEFLATIE later (maar de obligaties zeggen dat
al jaren).
Maar de Rommelobligaties van zwakke landen worden in dit scenario
NIETS WAARD.
DS
@GRIJZE LEEUW:
BeantwoordenVerwijderenDaarom is het luisteren naar de economen en de beleidsmakers vaak
weinig nuttig: slechts een enkeling is bereid zelfstandig te denken,
maar houdt zo'n afwijkende mening toch voor zich. Men wil geen
zwart schaap zijn.
Natuurlijk gaat het beroerd met de wereldeconomie, maar de schijn
wordt omhoog gehouden door misleidende cijfers, die soms de
spuigaten uitlopen. Nogmaals, de TREASURY markt vertelt ons
al jaren, dat het de verkeerde kant opgaat, maar de goegemeente
is nog in de ontkenningsfase, verdoofd door QE, wat wel eens
DEFLATIE VERSNELT (opkoop van onderpand voor financiele
kredietverlening!).
De vorige depressie begon al in 1922 (instorting van grondstoffenprijzen),
maar het duurde nog 7 JAAR, voordat het doordrong. NU WEER.
DS
@GRIJZE LEEUW:
BeantwoordenVerwijderen(RUBINO): U.S. Had BIGGEST DOWNWARD REVISION Of 2nd QTR GDP Since Records Began In 1976! Figure STILL TOO POSITIVE!
http://www.safehaven.com/article/34317/theyre-lying-to-us-part-2-gdp
DS
De VIX staat heel laag, dus lijkt het mij dat de economie zich positief ontwikkelt... wordt hier niet te veel gedoomd ?
BeantwoordenVerwijderenmarcja
@MARCJA:
VerwijderenDe VIX is NIET een betrouwbare maatstaf voor 'implied volatility', want
er blijkt een enorme correlatie te bestaan met een stijgende of dalende
markt. Bij een dalende markt, STIJGT de VIX, welke juist de TOEKOMSTIGE volatiliteit zou moeten meten.
Dus de huidige kalmte bij de VIX is zuiver een MECHANISCHE
reflectie van gezapigheid, die NIETS zegt over de dag van morgen.
http://ftalphaville.ft.com/2014/06/20/1882462/guess-post-does-the-vix-really-measure-volatility/
DS
@ANONIEM:
BeantwoordenVerwijderenDe EUROSTOXX Bank Index is weliswaar 100% gestegen in de laatste
2 jaar, maar staat nog steeds 70% LAGER dan haar hoogtepunt in
2007:
http://bigcharts.marketwatch.com/quickchart/quickchart.asp?symb=XX%3AF7X&insttype=Index&freq=2&show=&time=13
De herkapitalisatie van de Europese banken kost in werkelijkheid
zo'n 3000 miljard (20% van het Europese BNP), in tegenstelling
tot de officiele lezing. NIEMAND kan dit betalen, daarom is er
nog geen Bankunie en komt die er ook niet.
De sanering komt wel ( de stress tests van de ECB zijn WEER
een FARCE en laten talloze banken buiten schot), maar OPEENS.
Er komt een BANK HOLIDAY, waarbij de aandeelhouders en
obligatiehouders nagenoeg ALLES verliezen. De gemiddelde
hefboom (Leverage Ratio) is DRIEMAAL die van Amerikaanse banken.
De Activa zijn VIERMAAL het Europese BNP.
Juist, het bankwezen doet Europa DE DAS OM. Deflatie? Reken
maar! Kan de ECB dit alles wegtoveren? Keep dreaming!
http://www.zerohedge.com/news/2014-06-26/barclays-crashes-18-month-lows
DS