Pagina's

donderdag 9 april 2015

VAN KIPLEKKER TOT KIPPENVEL


VAN KIPLEKKER TOT KIPPENVEL

De wereld zit in de val. Krijg je al koude rillingen? Dat is heel gebruikelijk, na een periode van ‘te mooi om waar te zijn’. Negatieve rente kan niet! Het is het begin van het einde. Financieele instellingen zullen bij bosjes omvallen. Het is het einde van ‘op de pof leven’. Eigenlijk is daarmee de cirkel van de excessieve kredietcultuur, aangemoedigd door de fnuikende belastingaftrek, rond. Er is nu geen redden meer aan. Een economische werelddepressie is in zicht. De meeste financieele deskundigen, die voortdurend juist rente- en inflatiestijging op ons af zagen komen, zijn totaal verbijsterd. Slechts een enkeling beseft echter de ernst van deze opzienbare ontwikkeling. Men had verzuimd om langer dan een generatie terug te kijken, toen structurele deflatie regelmatig toesloeg. Men weigerde lering te trekken uit de lessen van het verleden, dat de lange economische en financieele cycli niet kunstmatig kunnen worden omgebogen, maar slechts aan de marges tijdelijk kunnen worden beinvloed. Maar diezelfde deskundigen negeren nog steeds alle aanwijzingen, dat de tijd voor ‘The Big One’ nu is aangebroken. Is dit het vagevuur voor een totale financieele omwenteling?


Alle zoethoudertjes van ‘dit is tijdelijk’ snijden geen hout. Dit is een structurele ommekeer! Het ondenkbare is waarachtig werkelijkheid geworden. Dit is in 500 jaar nooit eerder vertoond. Hoe is het toch mogelijk, dat er geen groot alarm wordt geslagen? Alles, wat sinds een generatie is opgebouwd, staat op het punt, als sneeuw voor de zon, te verdwijnen. Ongelofelijk. Waarom? Omdat degenen, die nu nog meedoen aan de activa-inflatie, aangelokt door de ‘spotgoedkope’ financieringskosten, tot de ontdekking zullen komen, dat structurele deflatie, op meedogenloze wijze, korte metten zal maken met de waarderingen van, met name gefinancierde activa, zoals aandelen, onroerend goed en grondstoffen. Zij hebben niet geluisterd naar wat de markten proberen te vertellen. Stagnatie, deflatie en vergrijzing, de steunpilaren voor kwaliteitsobligaties, die dus niet in een bubbel verkeren, zijn allang het Nieuwe Normaal. Winstmarges en winst per aandeel van bedrijven zijn in 30 jaar nog nooit zo hoog geweest, vooral dankzij financial engineering en inkoop van eigen aandelen en zijn ver boven het historisch gemiddelde. Beter kan het niet, alleen maar slechter, ookal omdat de internationale belastingontwijking flink wordt aangepakt. Alle optimistische groeivoorspellingen voor omzet en economie worden door de financieele kopstukken voortdurend naar beneden bijgesteld, behalve als er sprake is van een kortstondige, forse valuta-devaluatie, zoals nu bij de Euro. Zelfs de Amerikaanse reeele economische groei is nu minder dan de helft van die van 30 jaar geleden. Reeele bedrijfsinvesteringen, welke de echte bronnen van welvaart betekenen, zijn lager dan 20 jaar geleden. Ondertussen is de S&P 500 index, sinds 2000, ondanks alle furore, slechts met 4% nominaal per jaar gestegen en is de waarde daarvan ook nog eens tweemaal tussentijds gehalveerd. Maar de glijvlucht van de volgende Super-Rutschbaan naar beneden is bijna niet voor te stellen!

Effecten- hypotheek- en bedrijfskredieten lopen nog steeds de spuigaten uit en vooral negatieve kredietsaldo’s (Negative Credit Balance) van beleggers bij de New York Stock Exchange (NYSE - marktkapitalisatie: $ 16000 miljard) hebben een kersvers record aller tijden bereikt, aanzienlijk ernstiger dan in 2000 en in 2007, de vorige hoogtepunten van de markt. Bedrijven hebben, in de laatste jaren, geleend bij het leven, een veelvoud van hun eigen kasposities, om eigen aandelen in te kopen en fusies en overnames erdoor te drukken, ter waarde van duizenden miljarden. Goed voor de bonus, maar waanzinnig gevaarlijk! Want in deflatie, stijgt schuld exponentieel en de rente, hoe laag ook, is reeel positief. Dat hakt erin! In een dergelijke situatie, vaart degene met kasgeld, ondanks lage of negatieve rente, er wel bij. Kasgeld wordt een hele goede belegging!

Maar degene met schuld, moet ervan af. Hij moet de, door zijn gefinancierde activa, opeens zo snel mogelijk, van de hand doen, desnoods tot elke prijs. Al die schuld zal in de toekomst daarom weer moeten worden teruggedraaid. Wacht maar, hoe de beleidsmakers met stomheid geslagen zullen zijn, als de volgende, ‘officieele’, wereldrecessie zich aandient, terwijl toch uit alles blijkt, dat de economische moter allang hapert. De onevenwichtige boekhoudkundige balans is daar verantwoordelijk voor. De debetzijde is veel te groot in verhouding tot de totale economie, die niet meer kan groeien als vroeger. De wal keert het schip. Dat is al zo bij de gemiddelde gezinsschuld, met name in Amerika, die, in verhouding tot het gemiddelde, achterblijvende reeele inkomen (Leverage Ratio), sinds 2009 dalende is. Straks volgt de rest, goedschiks of kwaadschiks. Maar het een en ander zal nog in een stroomversnelling geraken, zodra de tijdbom van de, onmeetbaar riskante, derivatenberg ontploft. Niemand heeft enig idee, hoe de exponentieele groei daarvan ooit kan worden beheersd. Het is als het monster Godzilla. Angstaanjagend is nog een te zwak woord!

Het kan niet anders, dan dat de reeele korte termijn-rente omhoog moet schieten. Kredietinstellingen kunnen, in een klimaat van negatieve rente, de uitgifte van leningen niet meer subsidieeren via het verschil tussen een lagere korte en een hogere lange rente (‘riding the yield curve’). Rood staan bij de bank wordt straks tweemaal zo duur, als het al wordt toegestaan. Funester kan het niet voor een toch al wankele economie. De komende generatie zal zich hierdoor totaal afwenden van de psychose ‘koop nu, betaal later’, net zoals dat het geval was na de depressie in de jaren ‘30. De ellende van leven op krediet in een tijd van meerjarige, structurele deflatie, zal zorgen voor een maatschappij, waarbij de consument een tweede viool zal spelen en niet meer 70% van de economie uitmaakt, zoals in de laatste 60 jaar. De vergrijzing helpt natuurlijk een handje mee. Het overgrote deel van de consumentenbestedingen is trouwens nu al te danken aan slechts 10% van de bevolking. Kasgeld en oppotten nemen de wacht over, want de middenklasse heeft weinig keus, na 20 jaar van reeele daling in de levensstandaard, waarbij legioenen van parttimers and zelfstandigen zich nog maar nauwelijks kunnen bedruipen.


Japan kan er, na 20 jaar van deflatie, van meepraten. Die leek, na een 400% stijging van de Nikkei index in amper 4 jaar tot 1989, de wereld te gaan overnemen, net zoals China nu. Die index staat thans op hetzelfde niveau als in 1987, zo’n 28 jaar geleden, en nog steeds 50% lager dan het bubbelhoogtepunt van 1989, ondanks 6 meerjarige, opgaande markten. Gemiddelde prijzen van onroerend goed zijn eveneens onveranderd sinds 28 jaar geleden en ook nog steeds 50% lager dan het hoogtepunt van 25 jaar geleden. Structurele deflatie, als gevolg van excessieve schuld en aanzienlijke vergrijzing, lijkt slechts tijdelijk te kunnen worden onderbroken, wellicht via een gigantische devaluatie en de dientengevolge geimporteerde inflatie. Zoiets lijkt de Eurozone nu te proberen, maar die pret is van korte duur. Structurele inflatie krijgt alleen kans bij een reusachtige toename van het aantal mensen in de leeftijdsklasse van 20 tot 45 jaar en de, daarvan het gevolg zijnde, groeiende consumptiebestedingen en hogere omloopsnelheid van het geld. Ondanks immigratie, is er echter juist sprake van een scherpe inkrimping van het aantal jongere mensen in Europa. Daarom is het overal overcapaciteit, wat de klok slaat. Daarom bereiken de omloopsnelheid (‘velocity’) en het vermenigvuldigingseffect (‘multiplier’) van het geld nieuwe dieptepunten. De deflatoire krachten nemen juist toe. Bovendien zijn valuta-oorlogen om de eigen deflatie te exporteren, niets anders dan elkaar tijdelijk even af te troeven. Er zijn geen winnaars!

Het hoge woord is er uit. Zelfs het vroegere FED-hoofd, Ben Bernanke, gaf onlangs toe, dat de Centrale Bank de reeele rente, na aftrek van inflatie, nauwelijks kan beinvloeden, vooral niet die op langere termijn. Dit is de rente, die de mate van investeringen en dus de economische groei bepaalt. De rente wordt voornamelijk beslist door de economie zelf en de inflatoire verwachtingen. De rente is dus NIET ‘kunstmatig laag’! Daarom is het 5-jarige reeele staatsobligatierendement, na aftrek van inflatie, ter waarde van duizenden miljarden, in talloze landen, zelfs in Amerika, ongehoord negatief. De markt schreeuwt luidkeels, dat er een Superstorm met Deflatie op komst is! Sidderen ‘s werelds schuldenaren al? Want inflatie zal hen niet meer verlossen. Er is echt geen ontkomen meer aan, dat een hele reeks van belangrijke landen en bedrijven afstevent op een faillissement. De markten verwachten, dat het spaak loopt. Er komt een gedwongen schuldsanering op ons af. Daarom is er een run op schaarse kwaliteit. Breng je schaapjes maar op het droge, voordat het te laat is. Er is geen twijfel over mogelijk, dat de muziek stopt en dat de klap komt. De meesten zijn natuurlijk nog niet zover. Dat is altijd zo! Die geloven nog steeds, dat er een manier is om het onvermijdelijke af te wenden. Alsof de mens in staat is om de natuur van opgaande en neergaande cycli te keren. Men kan hoogstens het er het beste van proberen te maken. Maar niets, zeker geen enkele monetaire tovernarij, is opgewassen tegen de kracht, die hemel en aarde beweegt.

In een recent rapport van de Bank of International Settlements (BIS), de bank der Centrale Banken te Basel, worden de geesten trouwens rijp gemaakt voor de komende structurele deflatie. Daarbij wordt gewezen op de talrijke periodes sinds 1870, waarbij deflatie plaatsvond tijdens economische groei. Dalende prijzen van goederen en diensten kunnen de levensstandaard juist verhogen, maar deflatie, na het barsten van een activabubbel, kan tot allerlei schuldproblemen leiden. Deflatie, als verschijnsel, was vrij gewoon voor de Tweede Wereldoorlog, maar deed zich sindsdien toch regelmatig voor, zelfs 100 maal in 38 verschillende landen, en was lang niet altijd zo’n tragedie. De BIS stelt dus zelf, dat het, tot elke prijs, voorkomen hiervan, bepaald niet altijd positief is! Opvallend is, dat de Bank of Japan, in een recent onderzoek, verrassend moest concluderen, dat van de ondervraagden, liefst tweemaal zo veel de deflatietrend toejuichten als afkeurden, terwijl een derde neutraal was. De oudere bevolking mag dan de rente-inkomsten van vroeger ontberen, maar deflatie was zeker niet negatief voor degenen, met een vast pensioeninkomen.

Het kwaad is inmiddels echter al geschied en de waarschuwende vinger van de BIS mag niet meer baten. Centrale Banken hebben, sinds 1987, het jaar van de Zwarte Maandag (19 October), onder leiding van Alan Greenspan als FED-hoofd, en zijn opvolgers, een gigantisch monetair oppompbeleid gevoerd. In Amerika, hebben we nu liefst 75 maanden van een Nul-rente beleid (ZIRP) achter de rug, om het cijfer van het Bruto Nationaal Product (BNP) te manipuleren. Dit lijkt bijna op een eeuwigheid, maar, vergis je niet, degenen, die het heft in handen hebben, worden steeds zenuwachtiger. Wat men opblaast, barst onherroepelijk! Op een gegeven moment is een verandering van beleid niet meer gebaseerd op de economische gegevens (data dependent), die wel of niet sterk genoeg zijn. Het roer moet gewoon om, anders zijn de geloofwaardigheid en het vermogen van een Centrale Bank naar de bliksem. Kijk maar naar de ‘onverwachte’ draai van de Zwitserse Nationale Bank om de koppeling van de CHF met de Euro los te laten! De stijging van de CHF van bijna 40% in een paar minuten, zal de annalen ingaan als een van de grootste Zwarte Zwanen aller tijden. Het betekende het verdiende einde van legers van valuta-speculanten, die soms met een hefboom van 1000-tegen-1 (in Cyprus!) dachten zichzelf te verrijken in een arena, waar 88% sowieso het onderspit delven. Wat wil je, met zo’n risico!

Bij de volgende ‘echte’ crisis, waarschijnlijk vanwege de harde landing in China en de voortgaande malaise in de opkomende markten, lijken de enige veilige havens weer kasgeld in Amerikaanse Dollars en Amerikaanse Treasuries, net zoals in 2008. De fysieke Goudprijs kan, door Margin Calls, en deflatoire krachten, weliswaar weer onderuit, net zoals in 2008, maar zoiets moet gezien worden als een koopgelegenheid voor een essentieele verzekering op langere termijn. De rol van Goud in het monetaire systeem kan alleen maar aanzienlijk groter worden, naarmate elk vertrouwen in alternatieve oplossingen, zoals speciale trekkingsrechten (SDR’s) van het IMF, volledig de mist ingaat. De toekomst van het IMF en de Wereldbank staan, in toenemende mate, op losse schroeven, omdat het, steeds isolationistischer, Amerikaanse Congres weigert om de levensvatbaarheid van beiden veilig te stellen. China heeft, door de instelling van de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), vooral symbolisch, daarvan dankbaar gebruik gemaakt. Het was een politieke coup van de eerste orde, maar de hegemonie van Amerika blijft voorlopig onaangetast. De mogelijk harde landing in China, net zoals die van Japan in 1989, alsmede de mogelijke, ‘echte’ Eurocrisis, plus de baanbrekende, Amerikaanse, ontwikkelingen op het gebied van technologie, biotechnologie, energie en voedselvoorziening, waarborgen de unieke, autarkische, positie van Amerika voor onbepaalde tijd. Tot begrijpelijke afgunst van de rest van de wereld! In een recent rapport van het IMF blijkt, dat het deel van de wereldvalutareserves in Amerikaanse Dollars weer hard op weg is naar boven de 65%, terwijl dat in Euros dreigt terug te vallen tot beneden de 20%. Wat wil je, als Amerika 72% van alle defensie-uitgaven voor zijn rekening neemt van alle 28 NAVO-lidstaten. Deze Dollarsuprematie kan op langere termijn alleen maar worden versterkt, omdat 80% van de wereldschuld uit Dollars bestaat, wat een lange ‘Short’ is, die mettertijd gedekt moet worden door aankoop van nog meer Dollars, terwille van verdere, al of niet gedwongen, schuldinkrimping. Mocht de zeer controversieele Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), welke de soevereiniteit van de afzonderlijke landen kan aantasten door interne wetgeving ongedaan te maken, niet erdoor gejaagd kunnen worden, dan is de militaire paraplu van Amerika niet meer vanzelfsprekend. Raad eens, hoeveel dat gaat kosten aan aanzienlijk hogere defensielasten!


DIEDERIK SCHMULL

9 April, 2015

WESTCLIFF-On-SEA, Essex, U.K.

41 opmerkingen:

  1. Is DK een voorloper op het gebied van negatieve rente ? Wat denkt u wat in DK gaat gebeuren en gaat dat lijken op wat ons te wachten staat ?
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    2. @MARCJA:

      Absoluut. Denemarken staat niet op zichzelf.

      Richard Milne in de FT van vandaag (9 April, 2015):

      http://www.ft.com/cms/s/0/7f4e2f4c-dde3-11e4-9d29-00144feab7de.html#axzz3WqYwBblN

      Dit heeft ernstige gevolgen, want NIETS in het leven is gratis.

      DS

      Verwijderen
  2. Ik prefereer anders de hogere defensieuitgaven ver boven een TTIP verdrag dat ons uitlevert aan de corpocratie van de Amerikaanse multinationals.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De vraag is of het kleine Nederland veel in de melk te brokkelen heeft.
      Of dat het verdeelde Europa de druk kan weerstaan.

      Het is echter duidelijk, dat de democratie van een soeverein land
      op de tocht zou kunnen staan:

      http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/nov/04/us-trade-deal-full-frontal-assault-on-democracy

      DS

      Verwijderen
  3. @DS
    U geeft aan om kasgeld in US$ en/of US treasuries aan te houden, is een US$ rekening bij een bank aan te bevelen? En bij een crash en/of bankholiday kun je dan nog iets met je US$ ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Dat is zeker aan te bevelen, maar een deposito kost tegenwoordig geld.

      De voorkeur gaat uit naar korte termijn Treasuries, liefst 1 jaar, ookal
      hebben ze misschien negatief rendement. Het blijft BUITEN de boedel
      van de bank. Een deposito is een krediet AAN de bank en kan
      inderdaad in het niets verdwijnen.

      In een structurele deflatie gaat het om 'return OF', niet ' return ON' je geld.

      DS

      Verwijderen
    2. @DS
      U bedoeld dat geld op een US$ rekening(bij een Nederlandse bank) je negatieve rente moet betalen?
      Maar als de US$ rekening bij een Nederlandse bank wordt aangehouden valt deze tot omgerekend in euro's tot 100.000 euro onder het depositogarantiestelsel?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      Een niet-Euro rekening bij een Nederlandse bank valt weliswaar
      onder het Depositogarantiestelsel, maar wordt omgerekend naar
      Euro's tot 100.000: er is dus een valuta-risico

      https://www.vanlanschot.nl/media/56898/van-lanschot-voorwaarden-vreemde-valuta-depositos-06-2012.pdf

      Een $-rekening heeft nog geen negatieve rente, mits de termijn
      lang genoeg is. Maar in een deflatie, kan men toch een
      positieve reeele rente krijgen.

      DS

      Verwijderen
  4. @heer Schmull: zelfde vraag als deze hierboven : hoe veilig is "kasgeld" (op bankrekening dan wel in cash) ? Zal dat niet, juist omgekeerd, het eerste zijn dat geconfisceerd wordt om het systeem recht te houden ?
    En wat bedoelt u precies met gedwongen schuldsanering ? Indien "sanering" betekent dat alle schulden kwijtgescholden zouden worden, dan moeten we toch snelsnel nog schulden AANGAAN ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONYMY:

      Kasgeld is kas in het handje (NIET aan te bevelen) of korte termijn
      staatsobligaties, liefst Treasuries van 1 jaar.

      Natuurlijk worden deposito's HET HAASJE. 'Bail-In' wordt normaal
      bij de volgende bankcrisis. De staat kan de Bail-outs van 2008
      NIET herhalen. Kapitaalcontroles binnen Europa zijn nu een kwestie
      van tijd, vooral na de Oostenrijkse maatregelen:

      http://www.zerohedge.com/news/2015-04-09/bank-deposits-no-longer-guaranteed-austrian-government

      Een bankrekening BUITEN de Eurozone is absoluut noodzakelijk voor
      degenen, die over enig kapitaal beschikken.

      Schuldsanering betekent het FAILLIET laten gaan van schuldenaren,
      die in gebreke zijn gebleven. Er zijn 3000 miljard aan Europese
      leningen, die geen rente en aflossing betalen, 'zombie'-leningen!
      U wilt toch niet failliet? Want schuld VERDWIJNT NOOIT, behalve
      bij een faillissement. Failliet gaan in Europa is zo vervelend.
      In Amerika is het veel eenvoudiger: na 1 jaar kan men OPNIEUW
      beginnen. Daarom is het wrakhout daar veel sneller opgeruimd!

      DS

      Verwijderen
    2. Pimco MINT ETF is toch gewoon een goed alternatief voor "1-jaars korte termijn Treasuries" ?

      Wat denkt u overigens van 30-jaars Johnson& Johnson bonds?
      Als aanvulling op langjarige U.S. Treasuries .....Of te duur op dit moment?

      Verwijderen
    3. @ DS

      Begrijp ik nu ook goed dat u laatste tijd meer een draai maakt van langjarige Treasuries naar kasgeld/ korte termijn Treasuries?
      Is dit omdat u denkt dat de 30-jaars aan een tijdelijke adempauze toe is?
      Of is uw visioe enigszins gewijzigd?

      P.S. Ik zou zo aan de Britse kust vandaag lekker naar het strand gaan :)

      Verwijderen
    4. @SCHUMPETER:

      Geen bezwaar tegen MINT. Wel zo handig!

      Ook geen bezwaar tegen JNJ 30-jarige uit spreidingsoogpunt.
      Hele soliede naam.

      Nee hoor, ik wijs alleen op de voordelen van kort geld in een tijd
      van structurele deflatie. Korte staatsobligaties zijn gewoon
      veiliger dan deposito's, ondanks het deposito-garantiestelsel
      (zie Oostenrijk!).

      Maar de meeste 'winst' in de komende jaren is nog steeds in
      de 30-jarige Treasury, waarvan het rendement gunstig afsteekt
      tegen talloze andere, zwakkere staatsobligaties.

      Het strand is hier vandaag weer zonovergoten. Het weer wordt
      aanzienlijk beter.

      DS

      Verwijderen
  5. @

    AMBROSE over GRIEKENLAND en TARGET2 (!!):

    (Een ECB met NEGATIEF VERMOGEN KAN NIET)

    http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/11523335/Europes-manhandling-of-Greece-is-a-strategic-gift-to-Russias-Vladimir-Putin.html

    This is an accident about to happen within maybe just a few months in plain sight.. which everybody will have seen coming after the event, just like US shale oil and the oil price..

    Time to get extremely careful and prudent out there through the summer.. the world could be a totally different place at the end of this year.

    "As it happens, Greece must pay the ECB €194m in interest on April 17. Even if Greece manages to cobble together enough money to meet rolling demands through the Spring, it cannot possibly cover €6.7bn in bond redemptions to the ECB in July and August unless there is a fresh bail-out programme.

    [..]

    The crucial point is that Target2 liabilities are not backed by collateral. The Greeks can simply abolish the Bank of Greece on a Friday evening, and create a new central bank to be ready on the next Monday morning. There is no court in Europe that can enforce a payment against a Bank of Greece that no longer exists. This is their best chance of protecting the Greek people but it will not be pretty for the ECB," he said.

    If Syriza pulls the pin on the Target2 system it will cause trauma for the ECB - and possibly a forced recapitalisation at the cost of member states - and set off a political storm in Germany.

    Hans-Werner Sinn, from the IFO Insitute, has long been warning that Germany and other creditor states are on the hook for huge amounts through Target2 that have never been acknowledged, or approved by the Bundestag. His jeremiads have prompted dismissive replies from the Bundesbank and the political authorities.


    Yet if these losses are crystallized in Greece, it is far from clear whether the German parliament would continue to allow Target2 to incubate much greater potential losses in the rest of southern Europe. Without Target2, the eurozone is finished as a functioning monetary union.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @ DS

    "De wereld zit in de val" ....

    Ook geen kansen voor ECHTE (!) deep value?
    Ceteris paribus: politieke risico's en cronyism....
    Ik denk aan aandelen in Iran, Noord-Korea (en heel misschien eventueel nog Irak). Iran is momenteel niet eens op SWIFT aangesloten.

    Ben van plan om volgend jaar feb/maart naar Iran te gaan en daar effecten aan te kopen. (Eventueel wil ik in de tussentijd huidige ontwikkelingen bespelen via ETF genoteerd in Teheran). En wil Noord-Korea via huidige broker kopen en er gewoon voor 10-15 jaar niet naar kijken/ op de plank laten liggen.
    Gaat niet om wereldbedragen, gewoon bedragen die ik 1-2 maanden terugverdiend heb met salaris.







    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @SCHUMPETER:

      Geduld wordt beloond, zolang men maar de tijd heeft.

      Velen hoopten op een opening bij Cuba en nu lijkt het dan te
      gebeuren.

      Het Amerikaanse Congres is echter veel conservatiever dan ooit.

      De contraire Jim Rogers was te vroeg met Rusland ( de Roebel
      devalueerde flink), maar wat iedereen haat, biedt mogelijkheden.

      DS

      Verwijderen
  7. Waarom Germany 8-year bond yield below zero en de US treasuries veel hogere
    yields hebben, terwijl de euro in waarde zakt als een baksteen?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      En Zwitserland gaf net een 10-jarige uit met negatief rendement!

      De markt ziet deflatie, een ernstige crisis, dus men wil bepaalde
      'veilige' activa. Bovendien koopt de ECB voor miljarden aan
      obligaties op, goede en slechte, op elke prijs. De ECB is
      WANHOPIG en de ratten verlaten het schip.

      De Euro is een LIRE geworden, waarbij de rol als reserve-valuta
      flink afneemt. Centrale Banken verruilen Euros voor Dollars.

      En natuurlijk zijn de rendementen van Treasuries nog super attractief
      vergeleken met bijvoorbeeld....Spanje! 3-jaar negatief! Een land,
      dat allang insolvabel is, maar de ECB nu achter zich heeft. Dat is
      gekkenwerk en de markt WEET DAT.

      DS

      Verwijderen
  8. @DS Een mooi broodje aap verhaal?

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/23912999/__Banken_verdienen_honderden_miljoenen_aan_rentewinst__.html?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_campaign=twitterfeed

    Mvg/ Cor

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @COR:

      Probleem met zo'n goedkoop journalistiek verhaal is, dat 'honderden
      miljoenen' NIETS zegt. Dit zijn reusachtige organisaties, die, inclusief
      hun hefboom (30-tegen-1, niemand weet het!), elke dag op de rand
      van de afgrond staan.

      Natuurlijk moet er nog veel meer bijgespijkerd worden. De rente voor
      jan en alleman is nog veel te laag en zal scherp moeten stijgen,
      in een klimaat van negatieve rente. Als die rente niet aanstaat, dan
      is men toch niet gedwongen om te lenen?

      Het Europese banksysteem is nagenoeg failliet. Niemand heeft
      het geld om dat systeem te herkapitaliseren (kost 3000 miljard) en
      daarom kan er geen echte monetaire unie komen. Niemand wil
      opdraaien voor het brandhout van de ander.

      De QE van de ECB is een bewijs, hoe wanhopig de situatie wel is!
      Het bankwezen is 5 maal het Bruto nationaal Product van Europa
      (in Amerika: 1 maal). Europa zou morgen aan de bedelstaf kunnen
      geraken bij de volgende crisis.

      DS

      Verwijderen
  9. @DS
    U gaf aan "een bankrekening BUITEN de Eurozone is noodzakelijk indien men enig kapitaal heeft". Maar het blijft toch ook mogelijk om je Treasuries (buiten een boedel van een Nederlandse bank) te transfereren naar een bank BUITEN de Eurozone na een crash, en dan alsnog een account te openen?
    Of ziet u nog meer problemen, extra heffingen e.d.?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Het is wel zo, dat men dan maar moet afwachten, of men nog geld
      of waardepapieren mag verschuiven naar het buitenland.

      Bij een echte crisis, komen er kapitaalcontroles (zie Cyprus). Die
      zijn allang in zicht bij Griekenland.

      In Ijsland zijn de kapitaalcontroles van 2008 (6 jaar geleden!) nog
      steeds niet opgeheven en veel buitenlands kapitaal zit daar nog
      BEVROREN:

      http://www.reuters.com/article/2015/03/06/iceland-capitalcontrols-idUSL1N0W81YX20150306

      DS

      Verwijderen
    2. @DS
      Is dan elk land BUITEN de Eurolanden m.b.t. kapitaalcontroles een betere optie of verwacht u dat het vrije verkeer van geld en waardepapieren wereldwijd aan banden wordt gelegd?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      De Eurozone is zonder meer de eerste, die aan de beurt is.
      Denemarken is bereid om de koppeling met de Euro tot het
      uiterste verdedigen, desnoods met kapitaalcontroles. Groot-
      Brittannie had kapitaalcontroles tot 1979, 34 jaar lang! De meeste
      opkomende landen hebben nog steeds kapitaalcontroles.

      Maar landen als Amerika, Zwitserland, Canada lijken in orde.
      Niets is zeker. Dus spreiden, als het kan. Echter, er zijn talloze
      belastingconsequenties (erfelijkheidsbelasting in Amerika, mits
      een offshore company), etc. Verder verschilt het deposito-
      garantiestelsel van land tot land.

      http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11426309/A-return-to-capital-controls-would-be-a-disaster-for-all-of-us.html

      DS

      Verwijderen
  10. Misschien nog een leuke TV-kijktip: "Mit offenen karten" op ARTE TV.

    Geo-politiek programma dat de allerlaatste conflicten/ spanningen analyseert. Bijv. Mali crisis, strijd om de Noordpool, strijd om rare earths, salafisme en Congo conflict.
    Bied een zeer goed overzicht van huidige geo-politieke spanningen, dwz het programma presenteert historisch overzicht van gebeurtenissen met daarbij als decor een wereldkaart met daarop afgebeeld gebeurtenissen, religies, strijdgroepen en grondstof locaties.

    Vindt het zelf wel aardig omdat geïnteresseerd ben in historie en (de connecties tussen) conflicten. Zeker interessant voor grondstofbeleggers. Ook vanwege de landkaarten met daarop (=helikopterview van) vindplaatsen van grondstoffen.
    Want bottom-line hebben die spanningen (ook) naast religie vaak met grondstoffen te maken: crisis in Dem. Republiek Congo (olie, goud, coltan,cobalt, koper, wolfraam, hardhout etc), strijd om Noordpoolgebied (olie, maar ook rare earths op Groenland), Mali-crisis (=goud, alsook uranium (ook in Niger => Areva) en de spanning rondom Falklands (=olie)

    TV uitzendingen zijn op ARTE. Waarbij je voor Duitse, of Franse ("Les dessous des cartes") taal kan kiezen. Laatste uitzending (incl. landkaarten van alle afleveringen gedurende laatste jaren) is te vinden op internet:
    http://ddc.arte.tv/de

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Nieuwe aflevering van vanavond gaat over schaliegas (2 afleveringen)

    Laatste aflevering was over Mali (nav Sjaak Rijke ?):
    http://ddc.arte.tv/de
    => Mali & Niger = Touareg (=conflict Libie !) + Al Qaeda + uranium + goud

    Oudere afleveringen vindt je hier:
    https://www.youtube.com/results?search_query=offenen+karten
    Bijvoorbeeld:

    Seltene Erden
    https://www.youtube.com/watch?v=fN8-GlzPnT8
    Let op! recente China-Japan rel om Senkaku eilanden !!
    Meer dan vis en olie: www.bbc.com/news/world-asia-pacific-11341139

    Nigeria immer noch Entwicklungsland (!)
    https://www.youtube.com/watch?v=3JJqFC-hWC8

    Angola - das Eldorado Afrikas?
    https://www.youtube.com/watch?v=ihRe0KL1D4Y
    (Financiering oude burgeroorlog, diamanten en olie)

    Eine neue "Seidenstrasse"?
    https://www.youtube.com/watch?v=4YWi58Muvbs
    (pijplijnen, spoorlijnen en scheepvaartroutes van/naar China: vroeger & nu)

    Das Ende der EU:
    https://www.youtube.com/watch?v=g5b2NsdMYwg

    Ackerland zu verkaufen - Wer bietet mehr? (1/2)
    https://www.youtube.com/watch?v=QtUXA5wjtno

    Der Islam im Konflikt 1: Sunniten und Schiiten
    https://www.youtube.com/watch?v=YpZfUYuSCyc

    Der Islam im Konflikt 2: Der Islamische Staat
    https://www.youtube.com/watch?v=BRDUrrQf3do

    Salafisme
    https://www.youtube.com/watch?v=ufDTIGmcOik

    Wachstumsregionen in Afrika
    https://www.youtube.com/watch?v=PmOdQgOUqhw&spfreload=1

    Mobiltelefonie 2: Die dunklen Seiten
    https://www.youtube.com/watch?v=XMjTTPS1XJU
    (Activiteit van Congo milities gerelateerd aan de locaties van grondstoffen, Foxconn en global supply chain)

    Neues von der Elfenbeinküste (Ivoorkust !!)
    Politieke fracties, burgeroorlog, de locaties van een geweldige diversiteit aan grondstoffen en de nieuwe haven van Abidjan (Bolloré (!)
    https://www.youtube.com/watch?v=sSbwb_h0RCY

    Xinjiang - Der ferne Westen Chinas
    https://www.youtube.com/watch?v=3zCXfqaYNlI
    Grondstoffen in Frontier Market West-China: olie, kolen
    (West-China = volgens Leopard Capital de ultieme frontier market)

    Ik zeg wunderbar :)
    P.S. elke aflevering wordt afgesloten met 2-3 boekentips mbt het thema

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @SCHUMPETER:

      Een schat van informatie! Dat heeft wat speurwerk vereist.

      Maar houd er rekening mee, dat vele delen van de wereld allang
      NIET meer veilig zijn voor westerlingen.

      DS

      Verwijderen
  12. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Heer Schmull, is een effectenportefeuille bij Alex Bank net zo “veilig”als bij ABNAMRO of ING?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Ja, want ALEX valt onder het DGS, behalve voor eventuele spaarproducten.
      Bovendien hebben Alex en Binck een GEDEELDE bankvergunning,
      dus rekeningen bij beiden tegelijk, zijn NIET voor 100% gedekt.

      http://kennisbank.sparen.nl/welke-banken-vallen-onder-het-depositogarantiestelsel

      Maar aandelen en obligaties vallen altijd BUITEN de boedel van de
      bank en blijven UW bezit.

      DS

      Verwijderen
  14. Euro completed a double bottom imho
    https://twitter.com/wmiddelkoop/status/587957169892499458

    Betekent dit dat de euro nu weer kan gaan stijgen?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Natuurlijk is er een tijdelijke technische stijging mogelijk, vanwege
      Short-dekking. Maar de EURO heeft een NEERWAARTSE trend
      van meerdere jaren. Maar zelfs als dat eenmaal heeft plaatsgevonden,
      dan is het Europroject NIET TE REDDEN. Bij een hogere Euro,
      is er helemaal geen kans!

      De Dollarstijging was op een gegeven moment een 'crowded trade',
      dus een reactie zat er dik in. Maar de opwaartse trend in de Dollar
      is PAS BEGONNEN! Iedereen wil Dollars, als de wereldrecessie
      aanbreekt en al die duizenden miljarden aan Dollarleningen smeken
      om Dollaraankopen, want die zijn een SHORT, die gedekt MOET worden.

      DS

      Verwijderen
  15. Wereldwijde onhoudbare schulden en wereldwijde afname van banen door de automatisering en robotisering. Het merendeel v.d bevolking is in de toekomst werkeloos, dus belastinginkomsten worden daardoor fors minder. Het monetaire systeem loopt m.i úberhaupt grotendeels vast door de combinatie van hoge schulden en vele banen die definitief verdwijnen...

    http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2014-2015/werken-van-morgen.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Mee EENS en ONEENS:

      De mens is ongelofelijk creatief en zijn werk zal veranderen, niet
      verdwijnen. Technologie zal zijn productiviteit juist VERHOGEN
      en de zorgen over structurele werkeloosheid van de meeste
      werkenden is ONTERECHT. Bepaalde sectoren zullen door de
      overgang wel flink worden getroffen (zoals de Textiel van vroeger),
      maar blijf optimistisch over de toekomstige, opwindende ontwikkeling
      van de mensheid in het algemeen.

      Maar de excessieve schuldpositie en de snelle vergrijzing zullen
      WEL leiden tot een tijdelijke economische DEPRESSIE, die
      hard aankomt bij degenen, die, aangemoedigd door de lage
      rente, hebben geleend. Lenen is FUNEST in een structurele
      DEFLATIE. Eindelijk begint het hier en daar te dagen, dat zoiets
      allang aan de gang is, ondanks de schijnbaar verdere daling van de
      koopkracht van het geld. Straks komt het VAGEVUUR van de
      uit de hand gelopen kredietcultuur.

      DS

      Verwijderen
  16. Obama's Former Chief Economist Calls For An End To US Dollar Reserve Status

    http://www.zerohedge.com/news/2014-09-08/obamas-former-chief-economist-calls-end-us-dollar-reserve-status

    aan de poten van de dollar wordt stevig geknaagd !?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Stel je voor, als Amerika de Dollar aan banden zou leggen en de wereld
      zou voorschrijven, hoeveel Dollars men mag bezitten! Dan zou de
      wereldhandel INSTORTEN en de rente zou overal EXPLOSIEF STIJGEN.

      Geen ander land zou die rol willen of kunnen overnemen. De wereld
      zou in verschillende blokken uiteenvallen en de levenstandaard zou
      drastisch dalen.

      Dit scenario zou een ware nachtmerrie betekenen, maar een schaarse
      Dollar zou alleen maar MEER waard worden.

      Daarom gaat deze vlieger NIET op.

      DS

      Verwijderen
  17. @

    Stanley DRUCKENMILLER (ex-partner SOROS Funds):

    (DRUCKENMILLER): NO FED Rate Rise In 2015, RECOVERY In CHINA's Economy, An INCREASE In OIL PRICES, Possible GREXIT

    http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-04-15/druckenmiller-bets-on-market-surprise-with-china-boom-oil-rise

    Druckenmiller is een van de beste beleggers en denkers in Wall Street. Volgens
    zijn scenario, hebben we nog enkele gunstige beursjaren, maar hij wijst wel op
    de veel grotere speculaties en 'financial engineering', die uiteindelijk kunnen
    leiden tot een grotere klap dan in 2008.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  18. @EXODUS

    Heer Schmull, wat denkt u van cryptocurrency zoals Ripple, Stellar en ZiftrCoin? Is dit een hedge tegen de Euro?

    En wat vind u van Nieuw-Zeeland in financieel en toekomstig perspectief?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @EXODUS:

      De ontwikkeling van Cryptocurrencies lijkt zeer geheimzinnig en
      onderhavig aan Cybercrime. Ik blijf sceptisch, ookal omdat de
      overheid op den duur concurrentie met haar geldmonopolie nooit
      kan gedogen.

      Nieuw Zeeland is een prachtig land, maar niet voor iedereen.
      Australie heeft meer mogelijkheden. Beiden zijn erg afhankelijk
      van het wel en wee van China. En de natuur: Nieuw Zeeland is
      tenslotte een verzameling van vulkaaneilanden. Maar een reis
      daar naar toe is erg aan te bevelen!

      DS

      Verwijderen