Pagina's

maandag 15 september 2014

VERDER VAN HUIS DAN OOIT


VERDER VAN HUIS DAN OOIT

Blind optimisme is voorbarig. De echte economie komt niet op gang. De wereld probeert, met superlage rente, de stijgende historische schuld met zich mee te torsen. De problemen van de Grote Financiele Crisis van 2008, wachten nog op een oplossing, goedschiks of kwaadschiks. Het experimentele monetaire beleid van kwantitatieve verruiming (QE) zorgde voor uitstel, geen afstel. Bovendien schijnen talloze politieke brandhaarden zich uit te breiden, wat de economische onzekerheid verder vergroot. Een stabiele, welvarende wereld, die in de jaren ‘80 en ‘90 even binnen handbereik lag, vanwege toenemende ‘globalisering’, is verder van huis dan ooit tevoren! Een spectaculaire, nieuwe systeemcrisis komt, al slaapwandelend, op ons af.


Geen wonder, dat de 1000 grootste, beursgenoteerde ondernemingen van de wereld, kasposities hebben opgebouwd, die nu bijna 100% hoger zijn dan 6 jaar geleden, zelfs na een gigantische inkoop van eigen aandelen (‘financial engineering’ - verhoogt de winst per aandeel, zonder omzetvergroting) en na een reeks van bedrijfsovernames. Centrale Banken zorgden met hun liquiditeitsinjecties voor een kunstmatig beleggingsklimaat (koop: ‘momentum’, ongeacht beleggingsmerites), dat echter niet eeuwig kan zijn. Daarom is er zoveel onzekerheid over de langere termijn, wat funest is voor bedrijfsinvesteringen. De meest gehate beleggingen aan het begin van 2014, zoals de 30-jarige Amerikaanse Treasuries, beleefden een forse opwaardering, de zoveelste in een Bullmarkt, die al sinds 1980 weigert de geest te geven. De reden is, dat de 60-jarige Westelijke inflatie- en kredietcyclus alle tekenen vertoont van een roemrucht einde door een fatale combinatie van een verdere instorting van de geldsomloop, excessieve schuldenlast, kredietinkrimping, kapitaals- en handelsrestricties (sancties!) en demografische trends. Als dat zo is, dan is kasgeld, in tegenstelling tot de algemene mening, ‘koning’. De knapste koppen in de klas met hun vernuftige, meestal op het verleden gebaseerde, financiele modellen, zullen tevergeefs uitkijken naar de grote rotatie van conservatief naar riskant gedrag. De crisis is niet voorbij, maar pas begonnen. Na de verdoving, volgt altijd de realiteit.

‘Financiele repressie’, om via een bepaald rentebeleid de staatsschuld te verminderen, tegelijk met politiek gevoelige bezuinigingen en belastingverhogingen, is in volle gang. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft nu officieel een negatieve rente doorgevoerd bij de deposito’s, die door de Europese banken bij haar worden aangehouden. De banken, op hun beurt, zullen de kosten hiervoor moeten afwentelen op hun clienten. Een banksaldo maakt daardoor straks automatisch een reeel en nominaal verlies. Tegelijkertijd hebben talloze kortere termijn staatsleningen al negatieve rente, waardoor men de staat moet betalen voor de eer om het geld aldaar veilig te stallen. De volgende stap is kapitaalcontroles. Alle optimistische, meerjarige schattingen over de komende ‘wereldgroei’ kunnen dan de prullenbak in. Want kapitaalcontroles zijn nooit ‘tijdelijk’! In de praktijk duren die vaak decennia.


De ene valse dageraad zal volgen op de andere, aangemoedigd door de bekende beleidsmakers, maar er is geen economisch herstel in zicht. Er is juist sprake van een absolute noodtoestand. Het echte risico van het financiele systeem is zo aanzienlijk, dat de wereld, maar vooral Europa, niet ver weg is van een algehele banknationalisatie. Pas daarna kan de onherroepelijke sanering volgen, omdat niemand zicht heeft op de werkelijke stand van zaken. Er bestaan duizenden miljarden aan leningen, die in gebreke zijn gebleven (NPL’s, non-performing loans) of andere investeringen, die moeilijk kunnen worden gewaardeerd. Al dit ‘giftig’ oud zeer is op grote schaal weggemoffeld, vooral via derivaten. Uiteindelijk zijn de belastingbetalers toch de klos, terwijl de rekeninghouders (die immers crediteuren zijn), via ‘Bailins’, een groot offer zullen moeten brengen. De hoop is, dat de afschrijving van deze ‘geerfde’ schuld (‘legacy debt’), die misschien wel 10 tot 30% van de wereldeconomie bedraagt, kan geschieden over een periode van enkele decennia, via het belastingsysteem. Nee, de schuld verdwijnt nooit. En een internationale monetaire ‘reset’ vereist overeenstemming, met bij voorkeur een almachtige partij, die het doordrukt, zoals Amerika destijds in het geval van Bretton Woods in 1944. Die overeenstemming is tegenwoordig ver te zoeken. Het is een ‘ieder-voor-zich’ wereld geworden, waarbij de na-oorlogse gevestigde orde geen vat meer heeft op de gang van zaken.


DIEDERIK SCHMULL


15 September, 2014

WESTCLIFF-On-SEA, Essex, U.K.

29 opmerkingen:

  1. Is cash in $ aan te bevelen boven 30-jarige Treasuries in het licht van uw laatste artikel. Is het waarschijnlijk dat de renteruis van de FED de Treasuries verder doen dalen of is dit slechs een tijdelijke dip om een andere reden?
    De confiscatie die U noemt, doen bovenstaande beleggingen, daarin waarschijnlijk ook mee? of gaat het om spaargeld naar uw mening?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ANONIEM:

    Elke eventuele rendementsstijging (en daardoor waardedaling) van Treasuries lijkt tijdelijk, maar die onderbreking stelt, zoals gewoonlijk, het geduld op de
    proef. Na de recente rit, is zo'n consolidatie te verwachten, en dus verdient
    kasgeld in $ de voorkeur. Maar de $ heeft ook een rit gehad, waardoor ook
    daar een consolidatie mogelijk is.

    Maar men investeert voor de langere termijn en dan zijn de vooruitzichten
    voor Treasuries en de $ steeds aantrekkelijker geworden. Er zijn maar weinig
    alternatieven als appeltjes voor de dorst, zoals Fysiek Goud BUITEN het
    banksysteem.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. "Fysiek Goud BUITEN het banksysteem". Bedoelt u daarmee ook dat je de ZKB-gold-ETF maar beter kunt omruilen in munten of staven?
      Rob

      Verwijderen
    2. @ROB:

      Teveel rompslomp. Ik zou de ZKB GOLD ETF blijven vasthouden, want
      de kans op confiscatie of superbelasting is in Zwitserland nog het meest
      onwaarschijnlijk.

      'Buiten het banksysteem' is in de praktijk moeilijk te realiseren, want
      men moet NIETS thuis bewaren. Het blijft NOOIT geheim en uw leven
      is meer waard.

      Een bankkluis kan tegenwoordig ook worden 'verzegeld'. Autoriteiten
      kunnen die aan een onderzoek onderwerpen, zogenaamd op zoek
      naar zwart geld, terroristische wapens, etc. Is in Londen al jarenlang
      vast kost.

      DS

      Verwijderen
  3. @ Re: TLT !

    Despite all the fears of rising interest rates, at Wynn Capital Management we think equities are at a greater risk of a major drawdown. Even looking at the largest interest rate increase on record in the late 1970s (1977-1981) the 30-year Treasury bond lost about 25% in that four year period (estimated using simple bond model in Excel) after taking interest payments into account. Given the currently low interest rate of 3.3%, long-dated Treasuries don't have quite the safety net from high interest payments (the 30-year Treasury bond yield was over 7% in 1977), but they are also very unlikely to have interest rates move up as quickly as the 1970s given the current low level of inflation, especially the low wage inflation.

    the basic idea is that if you roll the 30-year bond each year into the next 30-year bond (something akin to what TLT does), you will take some loses if rates rise in a given year, but you will then have a higher yielding asset and these two effects largely cancel each other out over the long-term. We expect TLT to return about 3% annualized over the next 20-30 years, not the 8% we have seen in the past 20 years.

    At the same time the US equity market has had many 20-year periods where annualized total returns were under 5% (see Crestmont Research for a great summary of historical S&P 500 returns). Given current valuations, it would not be a surprise if the next twenty years fell into that category for equities, so don't think 3% for a long-term return is all that bad in today's market environment either!

    http://seekingalpha.com/article/2497615-diversification-at-its-best?uprof=37

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Geachte heer Schmull,

    Sinds begin dit jaar stijgen Bunds/Treasuries en aandelen. Waarschijnlijk een effect van QE. (verruimen liquiditeit) en tegenvallende GDP groei, afnemende inflatieverwachtingen. De afgelopen weken dalen beide. Staatsobligaties met korte looptijd bieden negatieve rente. het lijkt erop alsof liquiditeit 'geparkeerd' wordt in korte staatsobligaties. De laatste keer dat Bunds/Treasuries en aandelen samen daalden was 2e en 3e kwartaal 2008. Komt er een nieuwe Credit-Crunch binnenkort? Zelf denk ik dat de markten de komende maanden op hun hoede zijn vanwege de ECB testen van de Europese Banken.

    GL

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @GRIJZE LEEUW:

      Het kan niet anders, dan dat de ECB-testen van de Europese banken
      de echte stand van zaken NIET kunnen onthullen. Anders zou dit kunnen
      leiden tot een onvrijwillige sanering, net zoals bij de Amerikaanse
      Savings & Loan sector in de jaren '80 en '90, toen EEN DERDE van
      die sector moest verdwijnen:


      http://en.wikipedia.org/wiki/Savings_and_loan_crisis

      Hoofdoorzaak: lang uitlenen met kort geld. Zou verboden moeten worden.

      De consolidatie van Treasuries en Bunds lijkt een tegenbeweging, na
      de 'onverwachte' rit daarvoor. Of zullen inflatie en rente nu opeens toch
      gaan stijgen? Maar dat zou niet lang duren!

      In ieder geval is er een overvloed aan liquiditeit en een TEKORT aan
      eersteklas papier. Een liquidity glut. Dus geen liquiditeitscrisis meer?
      Mijn vermoeden is, dat het financiele systeem juist heel riskant
      bezig is geweest, aangemoedigd door het goedkope geld en de 'eeuwige'
      en beloofde QE. Dit gaat weer eens mis, vroeg of laat.

      In dit klimaat is natuurlijk een 'Meltup' in 's werelds topaandelen NIET
      uit te sluiten. En dan wordt het weer opruimen geblazen.

      DS

      Verwijderen
  5. @ Zelfs in Amerika, stijgt de inflatie NIET:

    Core CPI weakest in four years
    Sep 17 2014, 08:47 ET | By: Stephen Alpher, SA News Editor Contact this editor with comments or a news tip
    Awaiting FOMC members when they arrive for day two of their policy meeting will be today's news of a 0.2% decline in the CPI in August (vs. a forecast 0.1% gain), along with the core rate flatlining (vs. a forecast 0.2% gain). It's first time the core rate hasn't risen on a month-to-month basis in four years. So much for being behind the curve.On a year-over-year basis, the CPI rose 1.7% vs. 1.9% estimated.The 10-year Treasury yield slips to 2.56% from 2.59% ahead of the report.

    http://seekingalpha.com/news/1987025-core-cpi-weakest-in-four-years#

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Het is triest, maar waar. ALLE overheden doen de economische cijfers
      mooier voorkomen dan ze werkelijk zijn, vooral bij tegenwind.

      De werkeloosheidscijfers zijn het eenvoudigst te manipuleren en zijn
      ook niet vergelijkbaar met die van landen onderling.

      DS

      Verwijderen
  6. @

    (RICHARD RUSSELL - DTL): Equities OVERVALUATION At HISTORICAL EXTREMES, But GOLD BUILDING MASSIVE BASE; USD R.I.P.?

    http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2014/9/16_Richard_Russell_-_Total_Systemic_Failure_%26_Worst_U.S._Nightmare.html

    Russell is een legende. Maar ik geloof, dat hij VOORBARIG is met de DOLLAR.
    Ik verwacht een MEERJARIGE STIJGING, wat juist heel negatief is voor de rest
    van de wereld, vooral voor de Dollarschuld (80% van alle schuld in de wereld).

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @

    De 'volgende' DERIVATENCRISIS!

    (RUBINO): Some Form Of DERIVATIVES CRISIS In The Future Is HIGHLY PROBABLE: 'NET' Exposure Then BECOMES 'GROSS'!

    The tendency of banks to rely on each other to net positions means one firm's failure can cascade through the system. The danger that one party can't hold up its end of the deal is known as counterparty risk. It means even if positions are netted, every trade adds risk unless it's fully backed by collateral, said Marti Subrahmanyam, a finance professor at New York University's Stern School of Business.
    "Always the concern with gross numbers is that netting could break down,"

    http://www.safehaven.com/article/35162/is-citigroup-the-dumbest-bank-ever

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @ESTHER:

    'Tapering' betekent NIET het stopzetten van obligatie-aankopen, maar
    slechts vermindering van aankoop:

    http://www.etftrends.com/2014/09/wisdomtree-fed-policy-from-tapering-to-tightening/

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @MARCJA:

    Al die heerschappen bij King World News hebben het AL JAREN bij het
    VERKEERDE eind. Heeft velen VEEL geld gekost.

    Natuurlijk willen de Goudproducenten een op gebaseerde valuta. Maar
    geen land doet dat op eigen houtje!

    Rusland en China hebben weliswaar toenadering, want Rusland KAN
    NIET ANDERS. Rusland is echter een SLAAF van China, dat blijkt
    uit alles (recente gascontract, waar GELD BIJ MOET). De onderlinge
    verstandhouding is slecht, er zijn talloze GRENSKWESTIES. Rusland
    zal oud-Chinees land moeten AFSTAAN.

    De Dollar heeft er nog NOOIT ZO GOED uitgezien, want de lopende
    rekening is voor 't eerst in 30 jaar STRUCTUREEL aan het verbeteren.
    Misschien is de Dollar wat 'overbought', maar er komt daarna JAREN
    van Dollarstijging.

    Goud krijgt het niet gemakkelijk bij deflatie en een hogere reele rente.
    De opkomende landen zitten door hun Dollarschulden in een vervelend
    parket. Die moeten straks Goud VERKOPEN. Als de olieprijs verder
    daalt, dan moet Rusland dat OOK doen.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Beste heer Schmull,

    Dus goud vast houden, een paar goldminers in portfolio, en het voorlopig maar uitzingen?

    Mvg
    Snoek

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @SNOEK:

      Goud is een essentieel deel van een vermogen, zo'n 10 of 20%, ongeacht
      de prijs, omdat het moet worden gezien als verzekering tegen het
      ondenkbare, net zoals de verzekering op uw huis. Dat zou u toch
      ook niet achterwege laten?

      Bovendien heeft Goud een Bearmarkt achter de rug, dus het risico
      is al weer wat kleiner. Gestaffeld kopen, als men nog niet gekocht
      heeft.

      Goldminers zijn voor de speculatieve liefhebbers, die daartegen kunnen.
      Als belegger moet je flink wat lef hebben. Men moet bereid zijn om
      de risico's van financiering en geloofwaardigheid van mijndirecties te
      dragen.

      DS

      Verwijderen
  11. http://www.zerohedge.com/news/2014-09-22/geopolitical-situation-europe
    Een voorspelling dat over 20 jaar europa er wellicht geheel anders uitziet...
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      In fact, I believe that the Caucasian race, which has dominated the world since the 17th century, could disappear in Europe. In twenty years, there could be a new Europe with a strong relationship with Africa and Asia. The tradition of Europe, which was built up by Emperor Charlemagne, will no longer exist.

      Een terechte vraag, maar waarschijnlijk te somber. Een multi-culturele
      wereld is al jaren aan de gang. Het aantal 'blanken' is nu al een
      minderheid in Londen, net zoals in Zuid-Afrika.

      De grote vraag blijft, wat de politieke consequenties zouden kunnen zijn.

      DS

      Verwijderen
  12. @GRIJZE LEEUW:

    Na het recente verkiezingssucces van de AfD, lijkt Merkel steeds meer
    rekening te moeten houden met de Eurosceptici in Duitsland.

    Als Groot-Brittannie in het komende referendum kiest voor een EU-Exit,
    wat niet moet worden onderschat, dan staat het gehele bouwwerk te
    wankelen.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @MARCJA:

    Misschien is het goed om de verbanning van de (ex-)moslems - de
    morisco's - in herinnering te brengen, tussen 1609 en 1614, in Spanje:

    If they were caught taking any gold, silver, or any other forbidden item out of Spain they were subject to the penalty of death, and forfeiture of all their goods.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Expulsion_of_the_Moriscos

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  14. @

    (VIDEO): De BRILJANTE Professor STEVE KEENE:

    'The Recovery Is DOOMED'

    http://www.everyinvestor.co.uk/analysis/2014/09/17/professor-steve-keen-recovery-doomed-9620/

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  15. @GRIJZE LEEUW:

    Mee eens! De neergaande trend in rendement in NOK staatsobligaties
    sinds 2008 lijkt bevestigd:

    http://www.investing.com/rates-bonds/norway-10-year-bond-yield

    2015 lijkt ONVERMIJDELIJK een recessie-jaar te worden. Berg je
    dan maar:

    http://europe.etf.com/europe/features-a-news/10070-saxo-bank-germany-will-enter-recession-by-2015.html?Itemid=126

    Ingeval van grootscheepse QE van de ECB (onwaarschijnlijk!), is elke
    stijging van rendement TIJDELIJK, net zoals in Amerika.

    Trouwens ook weer tijd om aan een volgende Noorse bankcrisis te
    denken (hypotheekcrisis!):

    http://en.wikipedia.org/wiki/1988%E2%80%9392_Norwegian_banking_crisis

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Bad news for US treasuries and Spanish and Italian bonds: Pimco Outflows May Be 10%-30% as Gross Leaves, Bernstein Says

    uw visie ?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      De 'outflows' van Pimco van zo'n 20% (wat het aandeel Allianz thans al
      ingeprijsd heeft), lijken sterk overdreven. Bill Gross heeft heel wat goed
      te maken, na zovele moeilijke jaren en hij is al 70.

      De reden, dat Allianz zo heftig reageert, lijkt te danken aan liquidatie
      door Gross zelf, van zijn belang in Allianz (honderden miljoenen waard).
      Hij verdiende 200 miljoen all-in in 2013.

      De echte reden van deze ontwikkeling is wellicht het SEC-onderzoek
      naar de 'pricing' van de PIMCO ETF's. Dat kan een staartje hebben.

      DS

      Verwijderen
    2. @HAROLD:

      http://www.bloomberg.com/news/print/2014-09-26/pimco-etf-probe-spotlights-270-billion-market-vexing-regulators.html

      DS

      Verwijderen
    3. ZROZ is zo'n Pimco ETF...... verkopen?

      mvg//Harold

      Verwijderen
    4. @HAROLD:

      ZROZ is een aggressieve belegging voor een klein deel van de
      portefeuille. Maar toch vasthouden voor de langere termijn.

      DS

      Verwijderen
  17. @MARCJA:

    Er is nu al bijvoorbeeld DEFLATIE in Italie, voor 't eerst sinds 1959.
    Had toch niemand gedacht?

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Is er wat zinnigs te zeggen over wat de mogelijke gevolgen kunnen worden van FED-gate?
    http://www.ftm.nl/geheime-tapes-toezichthouder-vs-buigt-voor-banken/?utm_content=buffer4b64e&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Toezichthouders in welke bedrijfstak ook (financien, farma, etc) zijn
      vaak ex-werknemers en onderhouden hele nauwe banden daarmee.
      De lobbies zorgen daarvoor. 'Onafhankelijkheid' bestaat bijna nergens.
      Bijvoorbeeld: Accountants worden BETAALD door bedrijven, die
      worden 'doorgelicht'!

      Maar men zal wat voorzichtiger worden met geluidsbanden...

      DS

      Verwijderen