TIP: TERUG NAAR AF
Verwacht het onverwachte! Er zijn hele ernstige dingen aan de hand, maar de markten weigeren die vooralsnog echt te verdisconteren. Deflatie doemt aan de horizon op en een internationale valuta-malaise grijpt om zich heen. Opeens zullen de ogen opengaan voor het schijnbaar onverwachte. Houd er rekening mee, dat echt alles altijd anders loopt dan verwacht. Altijd. Het huidige monetaire systeem met zwevende wisselkoersen en fiatgeld zonder enige binding met iets van intrinsieke waarde is NIET vol te houden. De geschiedenis leert, dat zo’n systeem ALTIJD ten onder gaat. Natuurlijk is ELK systeem, zelfs dat met vaste wisselkoersen en een bepaalde standaard, geen eeuwig leven beschoren. Systemen wisselen elkaar van tijd tot tijd af, al naar gelang de omstandigheden. Wat echter nu op ons afkomt is een gigantische monetaire omwenteling. Een nieuw monetair systeem, waar Amerika voorlopig weer de dienst uitmaakt. Maar dat wordt eerst voorafgegaan door een diepe wereldrecessie en scherp lagere waarderingen voor zakelijke activa. De wankele Eurozone en het schijnbaar stabiele China overleven de volgende ECHTE wereldcrisis NIET. Het insolvabele Europese banksysteem wordt bevroren en de reusachtige Chinese kredietbubbel van de afgelopen 5 jaar (+500%!) spat uitelkaar, net zoals die van Japan in 1989. Wat een machtspel!
Alles gaat weer terug naar af. Het volk zal onverhoeds volledig worden overrompeld. Zo’n overgang vindt eensklaps plaats. Men krijgt echt niet de tijd om zich deugdelijk daarop voor te bereiden. China’s BNP zal Amerika in 2020 NIET voorbijstreven en staat thans trouwens wat betreft BNP per hoofd der bevolking nog steeds op plaats no. 93 (IMF). Optimisten erkennen wel, dat er een ongetemd schuldenmonster uit zijn kooi is ontsnapt, maar houden vast aan het scenario van ‘eeuwige’ monetaire stimuleringen, desnoods het ongedaan maken van de QE-vermindering (‘Untaper’!). Eindeloze morfine, dus, met het risico van acute valutacrisissen en het verlies van geloofwaardigheid van de centrale bank. Erger nog, met het risico van een fatale verstoring in de markt van Amerikaanse Treasuries, welke de basis vormt van ons huidig financieel systeem. Zonder voldoende Treasuries wordt onderpand NOG schaarser en zonder onderpand kan men kredietverlening wel vergeten.
Laten we de optimisten uit de droom helpen: de Amerikaanse Treasury-markt is de ENIGE markt ter wereld, die ALTIJD openblijft. Beurzen kunnen sluiten, handel in lage kwaliteitsobligaties kan illiquide worden als handelaren weigeren hun telefoon te beantwoorden, grondstoffen en onroerend goed raakt men soms aan de straatstenen niet meer kwijt en bepaalde valuta’s kunnen niet inwisselbaar worden. Maar als het erop aan komt, dan zal Amerika haar staatsobligaties TOT HET UITERSTE verdedigen, ZELFS als er door de zure appel heengebeten moet worden. Denk eens terug aan 1981, toen Volcker, het vroegere hoofd van de Federal Reserve, de rente verhoogde naar 21.5% om daarna de wilde inflatie van 13.5% in de kiem te smoren naar 3.2% in 1983. Bijna NIEMAND geloofde toen in het lef van de Amerikaanse autoriteiten om een diepe recessie te riskeren, omdat men de historische mentaliteit van Amerika verkeerd had ingeschat.
Nu weer. Bijna iedereen gaat ervan uit, dat centrale banken als muizen in de val zitten, omdat de economieen verslaafd zijn geraakt aan monetaire morfine. Dus het einde van fiatgeld, kwaliteitsstaatsobligaties en zelfs Amerika, zou in zicht zijn. Niets is minder waar. Als het roer van het onorthodoxe monetaire beleid niet zou kunnen worden omgegooid, dan kunnen centrale banken straks wel opstappen. Nee, nu nog even niet. Was het oproer in de opkomende markten een verrassing? Zou Amerika haar monetair beleid hebben moeten afstemmen op de goede afloop van de riskante Carry Trades, zoals het lenen in Japanse Yen om riskante activa met een hefboom van 10-tegen-1 te bespelen? Of om de schaapachtige Europese banken de hand boven het hoofd te houden, die 3000 miljard Dollar, grotendeels geleend van derden ('wholesale funding'), hebben uitgeleend aan de opkomende markten? Dat lijkt naief. Eigen schuld, dikke bult.
Zelfs als Janet Yellen zou terugkomen op de voorgenomen beeindiging van de monetaire verruiming, dan is nu de geest uit de fles. Het effect van een QE4 zou NOG beperkter worden. Directe monetisering zonder het banksysteem als tussenschakel is tijdelijk ook nog mogelijk, maar als de Dollar in opspraak komt, is het politieke draagvlak daarvoor minimaal. Het monetaire experiment van de centrale banken zal een gevecht blijken, dat alleen maar op verlies uitdraait! Het heeft de aanstaande noodsituatie slechts uitgesteld.
Uiteindelijk zal men toch, net zoals Japan 20 jaar lang, genoegen moeten nemen met een langdurige economische stagnatie, die het gevolg is van schuldvermindering (‘deleveraging’) naar een houdbaar niveau. Schuld als percentage van de totale economie gaat, zoals alles, weer terug naar het gemiddelde (‘reversion to the mean’) van de afgelopen 100 jaar, goedschiks of kwaadschiks, vrijwillig of onvrijwillig. Dat betekent, dat riskante ‘harde’ activa, die immers afhankelijk zijn van al die schuld, aanzienlijk minder waard zullen worden. Maar fysiek Goud moet tot het bittere eind worden vastgehouden, ongeacht de gemanipuleerde dagprijs, want dat zal in de toekomst het financiele systeem WEER herkapitaliseren, net zoals in 1934.
DIEDERIK SCHMULL
4 Februari, 2014
Londen
@DS:voorafgegaan door een diepe wereldrecessie en scherp lagere waarderingen voor zakelijke activa.
BeantwoordenVerwijderenhttp://www.marketwatch.com/story/ghost-of-1929-haunts-as-1997-style-crisis-hits-2014-01-29?link=sfmw
(RICHARD RUSSELL): This Is Beginning Of PRIMARY BEAR MARKET, NOT A Correction: FED Fighting A LOSING BATTLE http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2014/2/3_Richard_Russell_-_The_Stock_Market_Is_On_The_Edge_Of_A_Crash.html …
Volgens de 2 hierboven geplaatste artikelen is de opmaat naar de grote crash nu min of meer aan de gang en zal na een volgende lagere stijging , de beurzen verder gaan dalen. Blijkbaar binnen enkele maanden.
Mee eens?
mvg//Harold
@harold : volgens KWN zou de (financiële)wereld al 1001x overkop moeten gegaan zijn : ik lees ze ook wel, maar met 1001 korrels zout
BeantwoordenVerwijderen@heer Schmull: wat denkt u over Fabers uitspraak over de treasuries ? http://www.zerohedge.com/news/2014-02-04/marc-faber-fears-vicious-circle-downside-just-beginning
@HAROLD:
BeantwoordenVerwijderenZie eens, hoe populair de verguisde Treasuries opeens zijn geworden! Ik was als een roepende in de woestijn. Tja, die 'melt-up' is misschien nog niet helemaal voorbij, want een soort Hoofd-Schouder patroon is duidelijk zichtbaar. Maar het is wegwezen geblazen, desnoods op sterkte. Al die wilde optimisten worden geleidelijk aan veel stiller. Maar er waren waarschuwingen te over: de 'veelbelovende' opkomende markten lieten het al JAREN afweten en NU is het de beurt aan de ontwikkelde markten, of er nog meer QE komt of niet, maakt niet uit. Maakte ook niet uit voor de grondstoffenprijzen, die allang in een Bearmarkt waren.
Richard RUSSELL heeft een beurservaring van 60 jaar en ik schat hem HEEL HOOG, ookal is zijn timing niet perfect (kan ook niet). Ik ben het met hem eens, dat er hele moeilijke tijden aanbreken.
DS
@HADEWYCH VON MISES:
BeantwoordenVerwijderenFABER ziet de 10-jarige Treasuries als relatief onaantrekkelijk, maar dat moet ook eerder worden beschouwd als een parkeerplaats in woelige tijden. De WINSTKANSEN zitten in de 30-jarige Treasury (rendement: 3.59%): dat rendement lijkt naar beneden doorgebroken en is op weg naar 3% (uiteindelijk waarschijnlijk 2%!), met de daaraan verbonden potentiele waardestijging. En niet te vergeten de NUL-COUPON (Strip) op de 30-jarige, die tegen alle verwachting in haar triomftocht zal voortzetten, na het beter te hebben gedaan dan welke belegging ook in ruim 30 jaar.
DS
In het licht van bovenstaande is het waarschijnlijk verstandig om de beleggingen
BeantwoordenVerwijderenin de MINT en iShares Short Treasury Bond (SHV) om te zetten in de TLT en ZROZ ?
mvg//Harold
@HAROLD:
BeantwoordenVerwijderenMINT en SHV zijn inderdaad meer parkeerplaatsen voor het geval, dat de Dollar een opgaande trend vertoont. De TLT en de meer aggressieve ZROZ zijn aantrekkelijk als men een lagere lange rente voorziet. Dat laatste is mijn scenario voor de komende paar jaar, zodra die 'onverwachte' wereldrecessie toeslaat. Het lijkt zover. Men moet natuurlijk met zo'n belegging tegen de stroom in zwemmen, maar dat is niets nieuws. Dat levert uiteindelijk het beste resultaat op.
DS
@DS
BeantwoordenVerwijderenOngetwijfeld heeft U een mening over wel/niet uittreden van Nederland uit de EU/Euro.
Wat lijkt u de beste optie voor NL ?
mvg//Harold
@HAROLD:
BeantwoordenVerwijderenEen teer punt! Nederland legt maar een beperkt gewicht in de schaal en een
eventuele beslissing over uittreding ligt nog niet voor de hand. Het wachten is
op wat de grotere lidstaten zouden besluiten, met name Duitsland.
Een kunstmatige unie kan men nog heel lang rekken, zie de verlenging van
de hopeloze Griekse schulden. Verder lijkt men de ECB nu te beschouwen
als 'lender of last resort', ookal moet de echte test nog komen.
Alles heeft zijn voor- en nadelen: een EU lijkt vele handelsvoordelen te hebben,
maar doet zichzelf de das om door bureaucratie en regelgeving, waartegen
men in opstand komt.
De EU wordt NOOIT een land zoals Amerika. Dat behoeft ook niet. Zolang
de nodige flexibiliteit aanwezig blijft, zal de onvrede in toom kunnen worden
gehouden. Alles staat of valt met de economie: de spanningen zullen scherp
stijgen, als de groei NIET terugkeert. En als de soevereiniteit van elk land
nog meer zou worden aangetast, dan is het spoedig Over en Uit.
DS
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
BeantwoordenVerwijderen