Translate

zaterdag 4 oktober 2014

DE BEURS GAAT DICHT


DE BEURS GAAT DICHT


De Crash van 2008 was nog kinderspel vergeleken met wat ons straks te wachten staat. Daarom is het van levensbelang om risico’s nu, niet straks, drastisch te verminderen, zolang dat nog kan en voordat alle kunstmatige winsten als sneeuw voor de zon weer verdwijnen. Het financiele systeem stevent af op een ultieme crisis, waardoor beurzen (flitshandel!), banken en het vrije kapitaalverkeer, voor onbepaalde tijd, aan banden moeten worden gelegd. Een te snelle auto vliegt uit de bocht en eindigt als een wrak. Een markt, die niet (kan) worden afgeremd, is gedoemd om totaal ineen te storten. Een markt, die het moet hebben van ‘slecht nieuws is goed nieuws’, wat immers ‘altijd’ schijnt te leiden tot meer monetaire stimulering, wordt ongelofelijk kwetsbaar, zodra slecht nieuws niet meer goed nieuws is. Als de markt eenmaal inziet, dat de almacht van de Centrale Bank een illusie is, dan is het spel uit, want dat is puur slecht nieuws! Maar ondertussen is de gemiddelde belegger, door het Nul-rente-beleid, wel de kant opgedreven van de hoogst mogelijke risico’s, zodat het financiele kaartenhuis uiterst gammel is geworden. Want de totale wereldschuld blijft exponentieel stijgen, terwijl de economische groei  en de inflatie alleen maar achteruit blijven gaan.



Tegelijkertijd groeit de onzichtbare derivatenpiramide, nu reeds minstens 10 maal zo groot als de wereldeconomie, als kool. Het overgrote gedeelte is niet beursgenoteerd en het blijkt bijna onmogelijk om enige controle daarover uit te oefenen. De meeste derivaten, vooral rente-swaps, zijn geconcentreerd bij 25 financiele instellingen, die daardoor ‘te groot’ zijn geworden om ooit te worden ‘gered’. Als de rente, om welke reden dan ook, opeens grilliger wordt, dan zijn de risico’s voor het financiele systeem niet te overzien. Als er maar iets hapert bij enige tegenpartij, die financieel in gebreke dreigt te geraken, dan wordt deze piramide vliegensvlug met de grond gelijk gemaakt. Denkbeeldige (‘notional’) bedragen voor uitbetaling worden dan eensklaps omgetoverd in onvervalste (‘netto’) bedragen, waardoor het wereldwijde spinneweb van onderlinge schakels buiten werking wordt gesteld. Niemand is in staat om deze tijdbom onschadelijk te maken, omdat dit wordt gezien als een onmisbare, aanzienlijke winstbron voor de financiele sector. Het is de kurk, waar de sector op drijft. Het wachten is daarom op de blikseminslag, die de wereld onvermijdelijk opeens zal overvallen. Daarmee is het meteen, structureel, gedaan met de gigantische ‘financialisering’, die steeds als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de wereld hangt. Elke exponentiele groeispiraal draagt nu eenmaal de kiem in zich tot massale zelfvernietiging. Het eindstation is de onvrijwillige terugkeer naar een systeem van ‘vaste’ wisselkoersen, zoals dat min of meer bestond voor 1971. De behoefte aan afgeleide beleggingsinstrumenten zakt dan snel inelkaar. In het verleden, heeft de wereld, vaak met tussenpozen van een generatie, het ene systeem ingeruild voor het andere, omdat elk systeem nu eenmaal, op een gegeven moment, in zijn voegen kraakt.


De financiering van een, op exponentiele schuldvergroting, gebaseerde maatschappij, is niet vol te houden, indien de economische groei en de spaarquote blijven tegenvallen. Zelfs met ultra-lage rente, zijn de rente-lasten bij excessieve schuld bijzonder onaangenaam. Er is daarom allang sprake van een structurele groeivertraging in de ontwikkelde landen, vanwege stagnerende reele inkomens, tekortschietend internationaal concurrentievermogen, hardnekkig gebrek aan werkgelegenheid voor de jongere generatie (technologische vooruitgang!), overheidsbezuinigingen en demografische trends, zoals vergrijzing. Tegelijkertijd zijn de opkomende landen, met hun veel jongere bevolking, voorlopig slechts in staat om die consumptierol in beperkte mate over te nemen.

Ondertussen vallen de wereldwijde inflatie en rente veel lager uit dan bijna alle voorspellingen. Er is overal overcapaciteit, geen loon- en kredietspiraal (behalve in China), geen prijsdruk, zelfs niet in voedsel en energie, terwijl de Internet zorgt voor geimporteerde deflatie. Begint het te dagen, dat de wereld voorgoed is veranderd?




DIEDERIK SCHMULL


4 October, 2014


WESTCLIFF-On-SEA, Essex, U.K.

=

33 opmerkingen:

  1. bij een reset lijkt mij dat alle financiele titels waardeloos worden (spaargeld, deposito, staatsobligaties, derivaten). Harde assets zoals grond, huizen, grondstoffen kunnen wel in prijs dalen maar behouden intrinsieke waarde (tenzij gefinancierd uiteraard)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Daarom moet bezit GESPREID zijn. Maar alleen financiele titels van de
      zwakste landen staan op de tocht, NIET van landen, die NIET een
      recente geschiedenis van 'faillissement' hebben.

      Een 'Reset' is alleen mogelijk, als men het internationaal EENS wordt.
      Dat is nu UITGESLOTEN. Eerst komt de depressie. Dan pas zien, wie
      er over blijft. Wie ZEKER overblijft is AMERIKA , de DOLLAR en
      TREASURIES. De rest van de wereld wordt een PUINHOOP. De
      EUROZONE valt UITELKAAR. CHINA heeft een HARDE landing. JAPAN
      loopt uit de hand.

      DS

      Verwijderen
  2. waarom nu dit artikel ? Welke trigger heeft er toe geleid dat nu te schrijven ? Een paar jaar geleden waarschuwde u voor een bankholiday en advies voor blikken in huis...De financiele elite loste het echter op... en er de blikken waren niet nodig... Wanneer u nu dit opschrijft ga ik ervan uit dat u iets dergelijks op korte termijn verwacht...maar wat was de trigger ?
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Alle indicatoren van 'risico's' staan op historisch lage niveaus, net
      zoals in 2006 - 2007. Dit is nu typisch een klimaat, waar plotselinge
      Zwarte Zwanen opduiken. De timing is altijd onzeker, maar het lijkt
      meer dan ooit zaak om op zijn hoede te zijn, want er is nog NIETS
      opgelost. Uitstel is geen afstel. Bovendien lijkt de geopolitieke
      situatie helemaal uit de hand te lopen.

      DS

      Verwijderen
    2. @MARCJA:

      Bridgewater over LOW VOLATILITY:

      http://www.zerohedge.com/news/2014-10-04/bridgewater-warns-low-volatility-markets-sow-seeds-their-own-demise

      DS

      Verwijderen
  3. De markt voor de goede staatsobligaties en de afgeleiden daarvan zoals TLT,ZROZ,
    of dollargerelateerde produkten als de UUP......verwacht u hiervoor ook dat de handel stilgelegd wordt of is het een kwestie van snelle verandering in het beurs sentiment en dan verkopen en wegwezen of alleen risico's afbouwen dwz uit de aandelen en risicovolle produkten?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Alle beursgenoteerde en Nasdaq aandelen hebben kans om voor enige
      tijd te worden 'stiulgelegd', inclusief ETF's.

      Maar 'rechtstreekse' Treasuries zijn NOOIT in gevaar, want die markt
      is ALTIJD open, in het belang van de Treasury.

      Wat afgebouwd moet worden, zijn riskantere aandelen en Junk Bonds,
      gefinancierd met krediet. Dat gebeurt al: kleinere aandelen overal zijn
      al het haasje.

      DS

      Verwijderen
    2. Rechtstreekse US-treasuries zijn toch privaat alleen beschikbaar voor US-onderdanen?

      Verwijderen
    3. @ANONIEM:

      TREASURIES kunnen wel degelijk door buitenlanders gekocht worden
      via hun bank of broker, NIET via de Treasury (Treasurydirect is alleen
      voor degenen met een Amerikaans adres en Social Security Nummer).

      DS

      Verwijderen
    4. @Harold
      UUP is gebaseerd op futures. Invesco zelf waarschuwt voor de risico's als volgt:This Fund is not suitable for all investors due to the speculative nature of an investment based upon the Fund's trading which takes place in very volatile markets. Because an investment in futures contracts is volatile, such frequency in the movement in market prices of the underlying futures contracts could cause large losses.

      Verwijderen
    5. @HAROLD:

      In mijn Suggesties stel ik dan ook:

      (AGRESSIEF): Powershares DB U.S.Dollar Index BULLISH (UUP), uitsluitend voor trading, om in te spelen op een meerjarige Bullmarkt in de Dollar via futurescontracten. Risico: behoeft de Dollarstijging NIET noodzakelijkerwijs na te bootsen vanwege de futuresmarkt:

      Daarom suggereerde ik ook de afgelopen jaren de PIMCO Short
      Maturity Enhanced ETF (MINT) als parkeerplaats:

      http://bigcharts.marketwatch.com/quickchart/quickchart.asp?symb=mint&insttype=&freq=2&show=&time=13


      - PIMCO Enhanced Short Maturity ETF (MINT); om een hoger rendement te behalen dan een Dollargeldmarktfonds, ZONDER opties, futures en swaps

      http://www.pimcoetfs.com/Funds/Pages/PIMCOEnhancedShortMaturityStrategyFund.aspx

      DS

      Verwijderen
    6. Charlie Billelo: 'If everyone is hiding in large caps, they need to be sold b/f u have capitulation. Not there. Need hard break @ 1900.'

      https://twitter.com/MktOutperform/status/520308457623527424

      Verwijderen
  4. Is Dollarcash nu dan te verkiezen boven TLT?

    gr. Forester

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @FORESTER:

      Ik zou de TLT vasthouden, maar wel ervoor zorgen, dat men profiteert
      van de Dollarstijging in de KOMENDE JAREN.

      De chart van de EURO/USD spreekt boekdelen:

      http://www.bloomberg.com/quote/EURUSD:CUR/chart

      DS

      Verwijderen
  5. @

    BNP PARIBAS:

    OVERWOGEN in NOORSE Staatsobligaties

    http://www.iex.nl/Column/136265/Overwogen-in-Noorse-staatsobligaties.aspx?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De eur/usd koers fluctueert enorm . Kunt u dit verklaren?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Na zo'n daling, moet de Euro even op adem komen en een tegenbeweging
      zou voor de hand liggen. Met valuta's moet men niet teveel beredeneren,
      want er zijn TEVEEL factoren, die een rol spelen. Daarom zijn er bijna
      GEEN echte valuta-experts. Ze gaan ALLEMAAL het schip in. Ze hebben
      een tijdje GELUK en dan gaat het weer mis.

      http://www.forexnews.com/blog/2014/10/07/chart-day-october-7th2014-eurusd/

      DS

      Verwijderen
  7. Een goede kennis gaat rond de jaarwisseling voor 3 maanden naar zuidoost azie (myanmar, etc). Naar aanleiding van uw blog: tijdens haar verblijf zouden de banken tijdelijk kunnen gaan, en wellicht de Euro vallen.. Ze boekt alleen vluchten vooraf, de rest ziet ze ter plekke. Hoe kan ze zich wapenen tegen de door u geschetste situatie ?
    marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      Dit lijkt dus een trip zonder een bepaalde tijdslimiet. Anders zou de
      terugreis ook worden geboekt. In dat geval, is het advies niet zo
      eenvoudig. Wat nooit kwaad kan, is een PRE-PAID CARD, waar men
      een bedrag op heeft staan. Hopelijk werken de geldautomaten wel.

      DS

      Verwijderen
  8. @MARCJA:

    Het siert Greenspan, dat hij alle druk van de verkoop van Goud destijds
    heeft kunnen weerstaan. Europa, en vooral Groot-Brittannie, konden die
    verleiding niet weerstaan, ondanks de superlage prijs in die tijd.

    Goud is een verzekering tegen het ondenkbare, OOK voor Centrale
    Banken, die drommels goed weten, dat hun papiergeld net zoveel
    waard is als de papierprijs.

    Greenspan's vroegere ideeen over 'gezond geld' moest hij laten varen,
    zodra hij FED-hoofd werd. Pragmatisme en politieke realiteit namen
    natuurlijk de overhand.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  9. IMF waarschuwt Fed voor obligatierisico van $3,8 biljoen

    Geldt dit m.n. voor de lange treasuries ?

    Acht u MINT shockbestendiger dan SHV(i-shares short treasury bond)?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Dit is een belangrijke waarschuwing van het IMF aan de FED:

      http://www.marketwatch.com/story/the-imfs-3.8-trillion-warning-to-the-fed-2014-10-08

      Sommigen geloven (zoals Bert Dohmen van Wellington), dat we daarom
      een herhaling zouden kunnen krijgen van de jaren '70: steeds hogere
      inflatie en rentes. Er zijn al prijscontroles in Panama (die de USD hanteert),
      waardoor de supermarkten nagenoeg LEEG zijn.

      Dat zie ik (nog) niet. De wereld is totaal anders dan in de jaren '70!

      Bovendien lijkt er toch geen bezwaar om al die obligaties gewoon
      VAST TE HOUDEN tot de afloopdatum? Als het Japan-scenario
      op ons afkomt, lijkt dat juist winstgevend.

      De i-Shares Short Treasury Bond ETF (SHV - Blackrock) lijkt ook
      een prima keus, vooral als men de troebelen van Pimco (MINT) wil
      vermijden. Er lijkt echter weinig verschil te zijn.

      http://www.ishares.com/us/products/239466/ishares-short-treasury-bond-etf

      DS

      Verwijderen
  10. @

    10-Yr US TREASURY YIELD At NEW 16-Month LOW. FORGET U.S. Rate Increases. But ANOTHER QE, This Time, UNLIKELY!

    http://www.marketwatch.com/story/10-year-treasury-yield-touches-fresh-16-month-low-2014-10-09?mod=MW_story_top_stories

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @GRIJZE LEEUW:

    Helemaal mee eens. De recente verslechtering van de economie in
    Duitsland, wat GEEN verrassing moet zijn, is bijzonder gevaarlijk.
    Maar het beetje solidariteit, dat in Europa nog bestond, verdwijnt
    zienderogen, als alles tegenzit. Japan was tenminste een vrij
    homogeen land, met een totaal andere mentaliteit tijdens tegenspoed.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @GRIJZE LEEUW:

    De grote les in de markten is, dat men de voorspellende waarde van
    de 'top' staatsobligaties NOOIT moet onderschatten ('smart money').
    De bewegingen in andere markten zijn veel vaker ;'geruis' ('noise') en
    onbetrouwbaar.

    Dus de spectaculaire bewegingen in het meest risicoloze papier
    duiden op een Zwarte Zwaan.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Peter Schiff: The Fed Lays a Foundation for the Next Round of QE

    http://www.thepeterschiffblog.com/2014/10/the-fed-lays-foundation-for-next-round.html?utm_source=feedburner&utm_medium=twitter&utm_campaign=Feed%3A+PeterSchiffBlog+%28Peter+Schiff+Blog%29

    Esther

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ESTHER:

      Peter SCHIFF mag dan gelijk hebben gekregen met zijn waarschuwingen
      over de Amerikaanse huizenmarkt destijds, hij heeft het totaal MIS met
      zijn negatieve visie over Treasuries en de Dollar.

      De geluiden voor MEER QE worden sterker, vooral in Wall Street, maar
      de politieke wind is momenteel ONGUNSTIG. Men onderschat, hoe
      IMPOPULAIR de FED wel is geworden, door de Grote Banken te
      'redden' en de 'rijken nog rijker te laten worden'. Dit is een absolute
      misvatting, want QE is NIET, wat men algemeen denkt. Dat doe ik
      t.z.t. nog even uit de doeken.

      DS

      Verwijderen
  14. Geachte heer Schmull,
    Ik ben niet bekend in de financiële wereld. Maar hoe kom ik te weet hoeveel een handle waard is en points en ticks?

    Zeer hartelijk bedankt voor uw antwoord.

    Met vriendelijke groet, Jan Premen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PREMEN, @ANONIEM:

      Bedankt voor het bovenstaande. Let wel, stort men zich in Daghandel,
      dan is er een grondige training vereist. De overgrote meerderheid van
      handelaren, ook professionele, gaan vroeg of laat toch het schip in.
      Discipline kan het leven van een handelaar wel rekken.

      DS

      Verwijderen
  15. 'ECB overweegt toevoeging yuan aan reserves'
    http://www.nu.nl/economie/3900936/ecb-overweegt-toevoeging-yuan-reserves.html

    uw commentaar?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Dat is toe te juichen. De aankondiging is echter Pubic Relations. De
      Yuan is nog niet inwisselbaar, duurt nog jaren. Dus de Yuan als
      Reservevaluta (wat China NIET wil, alleen als HANDELSvaluta) staat
      NIET voor de deur. China is bovendien GEEN DEMOCRATIE met
      onafhankelijke rechtsspraak. Verder is er een beweging om het
      steeds moeilijker te maken voor buitenlandse bedrijven (net zoals
      in Rusland). Nee, de wereld zal zoiets nog DECENNIA aanzien,
      voordat de Yuan iets betekent, anders dan een handelsvaluta.

      DS

      Verwijderen
  16. @HAROLD:

    Dit kan wel betekenen, dat men uitsluitend zaken doet met de sterksten
    en grootsten. Als er ook maar enige twijfel rijst, dan heeft dat echter wel
    degelijk gevolgen voor het verkregen onderpand. de bedragen in
    derivaten zijn gigantisch, ookal wordt 'theoretisch' het een en ander
    tegen elkaar weggestreept. Het is onduidelijk, wat voor verschil deze
    afspraken maken, anders dan wat er gebeurt NA een faillissement.

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Geachte heer Schmull,

    Wat gebeurt er volgens u met "mijn" aandelen bij bijvoorbeeld de Binck bank, Ig, Lynx als de beurs dicht gaat? Ben ik alles kwijt? En als de Euro uit elkaar valt?
    Krijg ik dan het restant in de nieuwe valuta?
    Bedankt voor uw antwoord. U bent voor mij een lichtbaken in de donkere financiële toekomst die voor ons ligt.

    Esther

    BeantwoordenVerwijderen