Translate

maandag 31 juli 2017

SPAREN, SPAREN, SPAREN EN WAT GOUD


SPAREN, SPAREN, SPAREN & WAT GOUD

Het is echt abnormaal, dat de rente, al jarenlang, nog nooit zo laag is geweest als in 5,000 jaar. Via de rentestand, bepalen Centrale Banken de kredietgroei. Een van de fundamentele economische wetten is nu eenmaal, dat wat goedkoper wordt, veel aantrekkelijker wordt. Geen wonder, dat er bij elke rentedaling, olie op het schuldenvuur werd gegooid, waardoor de totale schuld, als percentage van de economie, nu de hoogste stand in de wereldgeschiedenis heeft bereikt. De kredietgroei rees de pan uit! Met als gevolg een ononderbroken gefinancierde waardestijging van activa, die net lijkt op een wonderbaarlijke periode van hoogconjunctuur. Je lijkt bijna op een uilskuiken, als je die boot van bijna gratis krediet mist, nietwaar?

Er gaan nu geluiden op, dat Centrale Banken, 8 jaar na de Grote Financieele Crisis, echt een begin gaan maken met het geleidelijk opdoeken van hun extreme monetaire stimuleringsmaatregelen. Voor vele monetaire beleidsmakers is de maat vol. Zoiets moet in gang worden gezet, voordat de volgende recessie plaatsvindt, want anders zou de wereld wel eens nog veel extremere medicijnen moeten slikken dan ooit. Of zal men tot de ontdekking komen, dat het ‘afkicken’ van monetaire verslaving gemakkelijker is gezegd dan gedaan?

Men zal zich afvragen, hoe men zich het beste kan voorbereiden op een tijd, waarin krediet duurder en ook schaarser wordt. Wat is daarop het antwoord? Sparen, sparen, sparen en zoveel mogelijk schuld aflossen, desnoods door de verkoop van activa, voordat anderen op dat idee komen! Dus nu actie ondernemen, terwijl men alom wordt ontmoedigd om in wezen te sparen. Net als bij liefdesverdriet, gaat het verlangen naar bijna gratis krediet een keertje over. Ontwenningsverschijnselen moeten op een gegeven moment worden doorstaan omwille van de lange termijn. Want stel je maar eens voor, hoe de volgende kredietcrisis eruit ziet. Beter te vroeg dan te laat!

Sparen is ook nodig om zich voor te bereiden op de onzekerheden over uw loopbaan (‘robotisering’!), uw pensioentekort en vooral de toekomstige belastingen. Alleen al een vermogensbelasting op allerlei activa om ‘de ongelijkheid tegen te gaan’ doet wonderen. Dat betekent de nekslag voor de opgepompte huizenprijzen en dan krijgt de jongere generatie ‘ook een kans’ om een huis te kopen. En als zo’n belasting zijn uitwerking heeft gehad, dan wordt het aantal ramen belast, zoals vroeger. Dan worden ramen weer dichtgemetseld. Of een nog hogere heffing op huizentransacties. De overheid krijgt altijd haar benodigde geld. Zo werd er in Canada tussen 1885 en 1923 (38 jaar!) belasting geheven op elke Chinees, die het land binnenkwam. Na 1923 mocht er geen Chinees het land meer in, ook niet als een Chinees een Brits paspoort had. Dat werd pas in 1967 (44 jaar!) volledig ongedaan gemaakt.

Voor de gemiddelde belegger ligt het sparen in de eigen valuta voor de hand, want daarmee moeten de alledaagse rekeningen en de jaarlijkse belastingen worden betaald. Maar voor grotere beleggers is het meer dan ooit zaak om besparingen om te zetten in Amerikaanse Treasuries met korte en lange looptijden. Die markt gaat nooit dicht, want die vormen het onderpand voor het internationale financieele systeem. Die vallen ook buiten de boedel van de bank en blijven altijd van u, in tegenstelling tot een bankrekening (‘Bail-in’!) Het depositogarantiestelsel dekt immers slechts minder dan 1% van de uitstaande deposito’s en is de wassen neus van de eeuw. U gelooft toch niet, dat het bankwezen, met name de Europese, sinds 2008 veiliger is geworden? Vergeet alle sussende woorden van beleidsmakers, die gewoon iedereen een rad voor de ogen moeten draaien. Die zien de bui al aankomen. Bevriezing van Europese banktegoeden ligt in het verschiet:


De leningen, die in de Eurozone in gebreke zijn (Non-Performing Loans - NPL’s), waar rente en aflossing niet meer worden betaald, blijken nog steeds een flink blok aan het been en het aantal is bijna zeker veel groter dan de officieele cijfers. Veel NPL’s zijn verstopt in derivaten. NPL’s, als percentage van alle uitstaande leningen, zijn in de laatste 10 jaar NA de Grote Financieele Crisis, met 400% omhoog geschoten, met uitschieters in Griekenland (47%), Cyprus (45%), en minstens 20% in Italie, Ierland, Portugal, Hongarije, Bulgarije en Slovenie (volgens KPMG). In Nederland zijn NPL’s (officieel) ongeveer 4%!


De recente zwakte in de Amerikaanse Dollar, een echte en geen kunstmatige valuta zoals de Euro, is een koopgelegenheid, want een wisselkoers wordt uiteindelijk bepaald door het rendementsverschil. Het rendementsverschil tussen Amerikaanse Dollar-obligaties en Duitse Euro-obligaties is in 10 jaar nog nooit zo hoog geweest. Dit rendementsverschil zegt ons, dat de Euro/USD, gebaseerd op fundamentals, eigenlijk op 1.05 zou moeten staan. Het is niet een kwestie van of er een Europese bankencrisis opdoemt en of de Eurozone uiteen valt, maar wanneer. Het Grote Geld zal Europa weer ontvluchten, voornamelijk richting Amerika. Daarom zullen kapitaalstromen later weer aan banden moeten worden gelegd (kapitaalcontroles). Slimmerikken zijn die voor en wachten niet af, totdat het te laat is.

Vergeet niet, dat de Dollar-index (DXY)(met 57% in Euros), in afgelopen Januari, op een 14-jarig hoogtepunt stond, toen de markt hoge verwachtingen had van het beleid van President Trump en toen het populisme in Europa om zich heen greep vanwege de migrantencrisis. Trump liet zich toen ontvallen, dat zo’n sterke Dollar onwelkom was (‘it’s killing us’). Sinds 2014, vond zo’n $ 3000 miljard, waarvan 50% uit China en 50% uit Europa, zijn weg naar Amerika. De helft van alle Euros, die destijds door de ECB, via haar QE (monetaire stimulering), tevoorschijn werden getoverd, kwamen in Amerika terecht (gegevens van Cross Border Capital).

Maar sindsdien doet de economie van de Eurozone het beter dan verwacht en is er weer sprake van een terugvloeien van geldstromen naar de Euro. Daar was weinig voor nodig. Het winstniveau van het Europese bedrijfsleven was in de laatste 10 jaar met liefst 53% gedaald, terwijl dat van het Amerikaanse bedrijfsleven met 27% was gestegen, mede doordat Europa geen enorme technologiesector heeft zoals Amerika. Verder is de Europese banksector nog steeds in de lappenmand en staat daarom nog steeds ver beneden boekwaarde. De FTSE Eurofirst 300 index heeft het in de laatste 10 jaar 50% slechter gedaan dan de Amerikaanse S&P 500 index. De ene valse dageraad volgde op de andere. Ook de politieke onzekerheid over het populisme in Europa leek, na verkiezing van Macron, enigszins geweken, wat leidde tot een gevoel van opluchting voor de Euro. Ondertussen is de Dollar-index bezig om haar steun van de laatste 30 maanden te testen:


Wie weet, is de consolidatie alweer voorbij, want de ECB ziet een ‘sterke’ Euro met lede ogen aan. De inflatie in de Eurozone wordt hierdoor naar beneden gedrukt en was slechts 1.3% in Juni, terwijl de ECB als doel heeft een inflatie van 2%. Na de Eurocrisis van 2010 - 2012, ontstond er grote paniek over deflatie, welke de negatieve rente veroorzaakte.

Sinds 2011, tijdens mijn voordrachten destijds voor o.a. de GOLD & SILVER INVESTMENT SUMMIT te Londen en de EDELMETALL und ROHSTOFFMESSE te Muenchen, werd ik extra voorzichtig met de Edele Metalen (behalve als verzekering) en super voorzichtig met de mijnaandelen in tegenstelling tot de algemene mening onder de Goudkevers. Dit was vooral gebaseerd op mijn verwachting, dat, om talloze redenen, de inflatie verder zou dalen en dat deflatie uiteindelijk onvermijdelijk was, net zoals in Japan, dat ons 15 jaar voor ligt, wat deze ontwikkeling betreft. Inmiddels staat de Goudprijs nu 31% lager (in USD) dan in 2011, nadat deze in December, 2015, zelfs nog 42% lager was geweest, waarop een herstel volgde. Goudmijnaandelen beleefden een instorting van ruim 70% tussen 2011 en 2015, maar zijn sindsdien eveneens in herstel, na een gezonde sanering. Bovendien zijn de inflatiecijfers in de ontwikkelde landen, sinds 2011, gemiddeld gehalveerd.

Maar ik ben nu van mening, dat men alle voorzichtigheid met GOUD moet laten varen en dat er, binnen de komende 5 jaar, weer een Grote Financieele Crisis in de lucht hangt, waarbij GOUD, Amerikaanse TREASURIES en de Amerikaanse DOLLAR de reddingsboeien worden voor het Grote Geld. De kansen op een Goudprijs ver onder de $ 1000, zijn steeds kleiner geworden. Vroegere correlaties, zoals een lagere Dollar met een hogere Goudprijs, zullen dan dit keer niet meer opgaan. Deflatie zal dit keer een hogere Goudprijs NIET uitsluiten, vanwege de verwachte grootscheepse internationale monetaire stimulering, die daarop volgt en alle stimuleringen sinds 2008 in de schaduw zou kunnen stellen. Maar ook die Kwantitatieve Verruiming (QE in het kwadraat) zal de deflatie en de depressie uiteindelijk NIET kunnen voorkomen. Kijk maar naar Japan: de Bank of Japan (BOJ) heeft nu liefst 40% van alle Japanse staatsobligaties (JGB’s) in bezit (‘superstimulering’), maar de inflatie in 2017 is tot dusver nauwelijks 0.34% en het 10-jarig JGB-rendement is nauwelijks 0.1%. In 2016 was er echter nog een deflatie van 0.12%.

Als de economische depressie eenmaal niet meer kan worden voorkomen, dan is de tijd weer aangebroken, dat Goud een hoofdrol gaat spelen in het financieele systeem met een dienovereenkomstig hogere waardering, net zoals in 1934, midden in de vorige depressie. Centrale Banken zijn al jarenlang grote Goudkopers en zien dat allang aankomen. Wat goed is voor Centrale Banken, moet ook goed zijn voor particuliere beleggers! Want Goud wordt altijd van stal gehaald, als andere mogelijkheden zijn uitgeput. Kijk eens, hoe men Goud ‘monetiseerde’ in 1953, toen het schuldenplafond (debt ceiling) weer kopzorgen baarde:

Monetizing Gold : The solution to the debt ceiling crisis came from the third option and involved a stock of almost $1 billion of “free” gold—that is, gold coin and bullion in Treasury vaults on which gold certificates had not yet been issued. The free gold was what remained of $2 billion that had been allocated (by the Gold Reserve Act of January 30, 1934) to the Exchange Stabilization Fund (“ESF”) out of the $2.8 billion derived from the revaluation of 194 million fine ounces of Treasury gold (from $20.67 per ounce to $35 per ounce) in 1934.24


Een Grote Financieele Crisis volgt altijd op een periode van excessieve kredietverstrekking, zoals de wereld die in de laatste 9 jaar heeft meegemaakt, vooral omdat de gemiddelde economische groei, om talloze redenen, het af heeft laten weten. Alle licht in de tunnel lijkt tijdelijk.

Goudmijnaandelen hebben weliswaar extra risico’s, maar kunnen, voor de liefhebbers, buitengewoon winstgevend zijn, vanwege het enorme ‘hefboomeffect’ ten opzichte van de Goudprijs (zie Pamflet No. 19, uitsluitend voor leden). Goudmijnaandelen kunnen, bij een opgaande trend, typisch 4 maal zoveel stijgen als de Goudprijs zelf. Goudmijnaandelen met belangen in Zuid-Afrika en vele andere ontwikkelingslanden, moet men echter nu vermijden, vanwege de politieke onzekerheden rondom eigendomsrechten. Vandaar dat een belegging in de ETF’s van Gold Miners (GDX; GDXJ) moet worden  afgeraden.

De huidige ‘saaie’ stemming in de sector van Edele Metalen lijkt echt ideaal, want die is een stuk gezonder dan die in de dwaze, overgewaardeerde technologiesector, waar de bom nog moet barsten. De verkoop van Gouden munten is in 2017, tot dusver, het laagst geweest in 10 jaar! Netto ‘Long’ Futures posities van speculanten zijn in het laatste jaar met 75% gedaald. Maar ‘insiders’ zijn juist hevige kopers geweest van Goudmijnaandelen (wat het tegenovergestelde is bij de technologie-aandelen!). Dat zijn zeer positieve tekenen voor contraire beleggers.

Inmiddels is de Goudprijs al doorgebroken boven haar 200-daags gemiddelde en er is nu grote kans op een definitieve hervatting van de opgaande trend sinds 2002. Maar deze nieuwe trend zou onderdeel kunnen vormen van de derde, meest spectaculaire,
beweging naar boven sinds 1975! Dat wil men niet missen, ook al is geduld wel vereist:


Niet zonder enige trots, was ik reeds positief op Goud voor de lange termijn, met tijdelijke onderbrekingen, sinds 1971, in een tijd, dat bijna iedereen Goud beschouwde als een ‘barbaars relikwie’ (Keynes). Ik was een roepende in de woestijn, wat mijn 40-jarige loopbaan in de financieele sector (van 1969 tot 2009) af en toe in de weg stond. Mijn promotie werd meermalen uitgesteld! Goud was immers een groot taboe. Maar ik was er toen al van overtuigd, dat de rol van Goud in de toekomst alleen maar kon toenemen, naarmate de waardevastheid van het ‘fiat’-geld steeds meer in twijfel werd getrokken. Het beste komt nog!

MEDEDELING: Er zijn nu 4 soorten lidmaatschap. Welk lidmaatschap past bij u? Leden kunnen profiteren van extra, mogelijk winstgevende, informatie via o.a. een reeks van regelmatige PAMFLETTEN. Van harte welkom bij de club! Velen onder u zijn al 10 jaar of langer trouwe volgers. Zie hiernaast voor nadere gegevens.

DIEDERIK SCHMULL             31 Juli, 2017                          Westcliff-On-Sea, ESSEX, U.K.

===

129 opmerkingen:

  1. http://beleggersplaats.com/nieuws/dollar-blijft-zakken/8557/

    Als deze man gelijk heeft ziet het er niet best uit met Uw aanbevelingen, roept ie maar wat?

    Forester

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. "ik houd het erop, dat we dit jaar nog wel eens de $1,20 voor 1 euro kunnen aantikken. Als de grafieken de basis voor de verdere ontwikkelingen zijn, dan ligt er een waarde tussen de $1,80 en $1,90 voor 1 euro in het verschiet in 2022".
      Hij lijkt sneller gelijk te krijgen dan hij zelf dacht? Vandaag gaan we al weer door de eur/usd 1.18. Wat een enorme rally sinds medio april van 12%.

      Verwijderen
    2. @FORESTER @ANONIEM:

      Een zwakke of sterke Dollar op basis van een cyclus!
      Waarom niet op basis van sterrebeelden of op basis
      van Tarotvoorspellingen?

      De geschiedenis leert, dat cycli, correlaties, etc,
      die werkten in het verleden, opeens niet meer werken.
      Natuurlijk niet. Hoeveel beleggers gingen vroeger
      niet het schip in, omdat ze erop rekenden, dat
      de geschiedenis zich (exact) zou herhalen?

      De neergaande trend van de Dollar sinds 2008 is
      nog steeds in tact totdat de 1.30 - 1.40 definitief
      wordt doorbroken. Die 1.80 - 1.90 in 2022 van
      Poelmann blijft een slag in de lucht, want het
      is gebaseerd op Abacadabra. Europa zou dan trouwens
      niets meer kunnen exporteren en de werkeloosheid
      zou met sprongen stijgen. Maar HAALT de Euro 2022?
      Mijn vingers jeuken, maar ik zou wel willen wedden
      van niet. Maar nee, wedden ligt niet in mijn aard.

      DS

      Verwijderen
    3. @FORESTER @ANONIEM:

      HERSTEL! De OPGAANDE trend van de Dollar sinds 2008
      is nog steeds in tact totdat de 1.30 - 1,40 definitief
      wordt doorbroken.

      DS

      Verwijderen
  2. Dank voor dit artikel.

    Hoewel de strekking ervan een herhaling is van vorige artikelen. Daarentegen kan u niet verweten worden dat u niet één lijn aanhoudt.

    U geeft aan sparen, schulden aflossen en de aankoop van een beetje goud. Iets wat ik al doe mede gestimuleerd door uw artikelen die ik nu sinds enkele jaren met plezier lees.:)

    Maar leidt dat juist niet tot (schuld)deflatie, vraaguitval (en dus tot nog meer stimuleringsmaatregelen) en het stijgen van de goudprijs? M.a.w. leiden uw aanbevolen voorzorgsmaatregelen juist niet tot de situatie we zo vrezen?

    Daarbij komt dat als je spaart waar kun je dat dan het beste doen? Zweden is hard bezig cash uit de samenleving te verbannen (zie artikel in het FD) zodat je met je spaargeld bent overgeleverd aan de banken zodra ze ook in NL het in hun hoofd halen om de cashbetalingen te weigeren. En dan heb ik nog niet eens over het voorstel van de EU om de bankrekeningen te bevriezen om bank 'runs' tegen te gaan.

    Kortom, of het nu de hond is of de kat, gebeten worden we toch.

    Dutchcaesar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DUTCHCAESAR:

      We leven in een kredietmaatschappij, totdat krediet
      niet meer zo gemakkelijk is te krijgen. Het kan zijn,
      dat het vertrouwen in kredietwaardigheid opeens
      vermindert. Daar wringt de schoen. Een economische
      opleving gestoeld op een kredietbubbel en dus niet op
      noemenswaardige economische groei (wereldhandel
      krimpt al jarenlang ernstig in), eindigt in tranen en
      in ernstige vraaguitval.

      Spaarrekeningen zijn kredieten aan de bank en
      rekeninghouders kunnen geen aanspraak maken op dat geld.
      Daarom heb ik al tijdenlang staatsleningen, met name
      Treasuries, gesuggereerd, want de EU is een wangedrocht,
      dat de burgers hun vermogen wil aftroggelen en dat
      fungeert als een protectionistisch bolwerk ten koste
      van de rest van de wereld. De EU heeft nu liefst
      12,691 importheffingen! De importheffing voor sinaasappels
      is vorig jaar liefst VERVIJFVOUDIGD! Walgelijk en
      immoreel.

      DS

      Verwijderen
  3. Dictator Trump weet de dollar goed te drukken:
    EUR/USD: 1,1830
    Heeft dat foute heerschap toch nog iets onder controle blijkbaar!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @PLOF:

      TRUMP is een Outsider, geen Dictator. Daarom hebben
      de 'Insiders', de 'Deep State', het op hem gemunt.
      Trump heeft nog steeds het Congres nodig om iets
      echt gedaan te krijgen, wat kennelijk niet meevalt,
      want velen zijn erop uit om hem het vuur na aan zijn
      schenen te leggen, net zoals de Pers. De politicus
      en de Pers zijn in aanzien bij het publiek nog NOOIT
      zo diep gedaald (naar 20% goedkeuring).

      Wie is blij? De schuldenaar (80% van de wereldschuld
      is in Dollars), de Opkomende markten, de banken,
      de beurzen (recordhoogte) en de huizenbezitters.
      Trump is ook blij en eist de verantwoordelijkheid
      op voor de huidige 'goede tijden':

      Donald J. Trump ✔ @realDonaldTrump
      Highest Stock Market EVER, best economic numbers in years, unemployment lowest in 17 years, wages raising, border secure, S.C.: No WH chaos!

      De Dollar is nu erg ONDERGEWAARDEERD.

      DS

      Verwijderen
  4. In your excellent YouTube video from 2 years ago "Gold and Silver Prices Set To Decline 50%" you stated that gold could go down to $600 and silver to $8. Now that we are 2 years in the future with new economic forces in play are you re-evaluating these past comments and looking at precious metals as both an insurance hedge and an investment? Is cash in United States dollars still king? Your thoughts would be appreciated.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JOSEPH STANICK:

      I have recently changed my mind and, after 6 years of
      being cautious on Gold as an investment, it looks
      prudent to have a more constructive stance other than
      considering it as an insurance only.

      I love the fact, that sentiment in the market has turned
      boring. Nobody cares about Gold. Some Gold Bugs have
      given up, after being ridiculed for so long and
      are calling for Gold to decline below $ 1000.

      Gold seems to have turned the corner some 1 1/2 years
      ago and I like the technical picture in the face of
      general complacency. Ideal for contrarians, like me,
      who hate to run with the herd.

      Even if $ 600.- would happen, due to margin calls,
      it is likely to be very short-lived and an even more
      attractive buying opportunity.

      Yes, I still love the USD Cash, but preferably in
      Treasuries. I still don't trust the banking system,
      no matter what people say. Nobody can analyze a bank
      nowadays anymore! The banks can pass a stress test
      one day and then declared bankrupt the next.

      DS

      Verwijderen
    2. Thank you for your informative answer.

      Verwijderen
  5. .....Wie is blij? De schuldenaar (80% van de wereldschuld
    is in Dollars)

    Verandert er iets in de werelddollarschuld door deze ontwikkeling van zwakkere usd en/of ontstaat er nu een nieuw soort carry-trade?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      De Dollarschuld is draaglijker, naarmate de Dollar
      verzwakt. Traders hebben gretig gebruik gemaakt
      van de Carry Trade, omdat rentes in Opkomende
      Markten een veelvoud zijn van die in Amerika/Europa.
      Maar als de Dollar op een gegeven moment weer draait,
      dan kan dat een bloedbad worden: massa's geld zit
      dan aan de verkeerde kant van de markt.

      https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-05-30/history-says-emerging-market-carry-trade-can-only-end-in-tears

      DS

      Verwijderen
  6. Beste Diederik,

    Begrijp ik het goed dat u ook voordat de grote reset plaats vindt waarin goud een opnieuw een rol kan gaan spelen reeds een bull markt verwacht voor goud? Welke relatie heeft dat met de superstimuleringen QE die u verwacht? Een steeds groter twijfel aan opgepompte activa en fiatgeld dat men het heil zoekt in goud? Denkt u dat de bullmarkt start voornamelijk vanwege nieuwe QE, of ook dat andere factoren de aanzet geven? Hoor graag van u.
    Liesbeth

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LIESBETH:

      De reden, dat ik positiever ben geworden op Goud,
      is dat de Bearmarkt sinds 2011 lijkt af te lopen.
      Het technische plaatje ziet er sinds een jaar veel
      hoopvoller uit. De reden daarvoor blijft een gissing.
      Misschien is de Bearmarkt toch nog niet voorbij,
      maar in ieder geval is die in een vergevorderd stadium
      ('mature Bear market'). Daarom is het beter om niet
      langer af te wachten.

      Misschien komt er een fase, naar ik vermoed, dat
      Dollarcash, Treasuries EN Goud tegelijkertijd in
      waarde stijgen. Dat zou gebeuren, als Noord-Korea
      wordt vernietigd of als de Eurozone/EU uiteenvalt
      of als er een Europese bankencrisis opdoemt.

      Ik geloof NIET in een Reset, voordat het echt MOET
      en dat is in de volgende economische depressie,
      als vaste activa met 90% in waarde gedaald zijn,
      zoals in 1932 - 1935.

      DS

      Verwijderen
  7. Lijkt zich nu haast te voltrekken.

    Forester

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @

    BLOOMBERG: THE EURO IS AS 'OVERBOUGHT' AS YOU CAN GET

    The euro surged 3.6 percent versus the dollar last month, the most since March 2016, and is up almost 11 percent since the start of April.

    demand for euro calls relative to puts, are around an eight-year high for three-month tenors, a period that includes the next Federal Reserve and ECB meetings. And euro net longs are hovering around the highest since 2011 among hedge funds and other large speculators, Commodity Futures Trading Commission data show.

    Dat betekent, dat bijna niemand meer negatief is op de EURO,
    wat gewoonlijk een teken is van een TOP.

    And there’s another risk, which is that the European Central Bank may tire of the appreciation, which reduces inflationary pressure in the euro region.

    https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-08-01/euro-s-big-month-has-chart-watchers-looking-back-to-2010-levels

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @

    (ZH): On EUROPEAN BANKING (DIT IS GEEN GRAPJE!)

    it appears that the EU has learned nothing about managing public confidence when it comes to the banking sector. In particular, the idea that the banking public – who generally fall well-below the maximum deposit insurance limit – would ever be denied access to cash virtually ensues that deposit runs and wider contagion will occur in Europe next time a depository institution gets into trouble.

    But the most basic point to make about the proposal for a “temporary” suspension of access to cash is that such moves never work. Moratoria are part of the banking laws in Germany and many other European nations, but they are never used because once invoked the institution is dead for all practical purposes. In Spain, for example, the government had the power to impose a temporary suspension of access to deposits in the case of Banco Popular, but did not do so because it would have killed the franchise.

    As the US learned the hard way in the 1930s and with the S&L crisis in the 1980s, the lack of a robust national deposit insurance function to protect retail depositors leaves an entire society vulnerable to banks runs and debt deflation.

    Merkel could not even make positive public comments about DB for fear of committing political suicide.

    The Europeans appear to be playing a very dangerous game. On the one hand, EU officials talk publicly about getting tough on insolvent banks and even suspending access to funds for retail depositors. On the other hand, EU governments are continuing to bail out banks and large creditors in a display of cronyism and business as usual.


    “If capital flight from the peripheral economies gathers pace, it could trigger runs on entire banking systems,” notes the infamous “Plan B” memo prepared for Merkel in 2012. “That would put the ECB—and thus, indirectly, the Bundesbank and Germany—on the hook for deposits worth trillions of euros.”

    In the dark days of 2012, Merkel’s government prepared for “Plan B” and was essentially ready to allow the weaker nations on the EU’s periphery – including Spain, Greece, Italy and Ireland -- to fail and drop out of euro as Germany withdrew to a core group of nations.

    Just as the EU still refuses to deal with Greece’s mounting debt, likewise it cannot seem to accept that protecting the small depositors of European banks is the price to be paid for preserving social order and the EU itself. Otmar Issing, former Chief Economist and Member of the Board of the European Central Bank and the German Bundesbank, summarizes the situation: “The euro crisis is not over.”

    http://www.zerohedge.com/news/2017-08-01/europes-banking-dysfunction-worsens

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @

    RE-DOLLARIZATION! CHINESE AND RUSSIAN U.S. TREASURY HOLDINGS SURGE

    Chinese US Treasury Holdings Highest Since October 2016- The Last Month the People’s Bank of China Added Gold to Reserves.
    Russian U.S. Treasury Holdings up 41% since October 2016; at Highest Level since November 2014.

    Higher U.S. Interest Rates, New U.S. Administration, Improving Chinese and Russian Finances Lead to Surge in Treasury Buying.

    https://smaulgld.com/re-dollarization/?utm_source=ReviveOldPost&utm_medium=social&utm_campaign=ReviveOldPost

    DS

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Maar ondertussen...

    * breekt Eur/Usd vandaag door de 1.19.
    * gaat de Dollar-index door een cruciale 30-maands bodem op 92.8
    * en zal stagflatie de bubble in de LT treasuries gaan doorprikken volgens een ultieme kenner

    Eeeh... Misschien een motto voor later?
    " ik stond erbij en ik keek er naar"

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. http://www.zerohedge.com/news/2017-08-02/2017s-dollar-collapse-worst-start-1985

      http://www.zerohedge.com/news/2017-08-01/greenspan-fears-stagflationary-slump-imminent-warns-bubble-bonds-not-stocks

      Verwijderen
    2. @ANONIEM:

      'Don't fight the FED' is een bekend gezegde en de FED
      wil de rente verder verhogen en het stimulerings-
      programma inkrimpen ('verkrappen'). Dit is
      enigszins vertraagd, maar de richting is duidelijk.
      Dat is positief voor de Dollar.

      De Dollar blijft de veilige haven van de wereld en
      de meeste landen willen daartegen juist devalueren,
      inclusief de Eurozone. De Euro heeft tijdelijk
      de wind mee, vanwege de betere economie, de
      moeilijkheden van het Witte Huis, Macron's
      overwinning en de dekking van short-posities
      door speculanten.

      De kans, dat de ECB de rente verhoogt en haar
      stimuleringsprogramma inkrimpt, is veel kleiner,
      wat Draghi ook zegt.

      De geloofwaardigheid van Greenspan is tegenwoordig
      echt heel beperkt.

      DS

      Verwijderen
    3. @

      Hier is een 'Elliott Wave' mening over de EURO,
      die na de recente rit naar boven, een daling
      ziet naar een niveau, dat lager is dan
      7 maanden geleden:

      https://www.seeitmarket.com/euro-currency-correction-nearly-complete-elliott-wave-17146/

      We zullen zien.

      DS

      Verwijderen
  12. Beste Diederik, hieronder een link naar een interview met Shilling. Waar verschilt u van mening met hem?

    BV.


    https://bitcoinwarrior.net/2017/07/gary-shilling-deflation-likely-fed-completely-clueless/?utm_content=buffer52505&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @BV.:

      Ik ben het al jarenlang eens met Shilling. Wat een
      heldere geest op 80 jaar! Hij is de man, die door
      dik en dun lagere inflatie, lagere groei en lagere
      rente voorspelde, terwijl de meeste kopstukken
      met hun voorspellingen in hun hemd stonden. Hulde!

      Hij had zeker meer verwacht van Trump, maar heeft
      de moed niet opgegeven, dat er nog maatregelen
      worden genomen om de economische groei te verhogen,
      ookal is dat tijdelijk. Voorlopig lijkt het
      waarschijnlijker, dat de 'verkrapping' van de FED
      kan leiden tot een recessie in de komende jaren.

      DS

      Verwijderen
  13. hadewych von mises3 augustus 2017 om 16:49

    Hussman herhaalt: S&P moet ruim 60 procent naar beneden :
    https://www.hussmanfunds.com/wmc/wmc170731.htm

    Is iedereen bij deze verwittigd ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. I'm so confused

      https://twitter.com/NoonSixCap/status/893137489799528448

      John

      Verwijderen
    2. @HADEWYCH VON MISES:

      Misschien moeten we eerst wachten tot de schoenpoetser
      aandelen gaat kopen en adviseren (of uw kapper).

      DS

      Verwijderen
    3. https://twitter.com/m_yosry2012/status/892978531579420672

      Verwijderen
  14. By the way...

    Dow hit its 33rd all-time high of the year today, the same # as ... 1929.

    https://twitter.com/charliebilello

    Charlie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @CHARLIE:

      De overeenkomst met 1927 - 1929 is frappant:
      een kunstmatige 'coup de whisky' van de
      Centrale Bank, waardoor de 'smart money' nog
      net even kan verkopen, voordat de DEPRESSIE
      aanbreekt. De 'smart money' gaat DAN 'short',
      net zoals in 1929 - 1932 (sommige bankiers
      verdienden honderden miljoenen - dus miljarden
      in het geld van vandaag -). De enige vraag is
      of het nog 2 of 4 jaar duurt, voordat '1929'
      plaatsvindt, want Jan Publiek zit nog niet echt in
      aandelen, alleen wel in overgewaardeerd onroerend goed
      (wat 90% daalde in de jaren '30).

      DS

      Verwijderen
  15. Global Inflation Hits Lowest Level Since 2009

    wsj.com/articles/global-inflation-hits-lowest-level-since-2009-1501754403?mod=e2twe

    Rik Schmull stelt en meld dit al 10 jaar consequent,
    de overige 99% zien dit en/of begrijpen het niet?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JOS:

      Ondanks al het kunst en vliegwerk van de Centrale
      Banken met hun QE, komt men er nu eindelijk achter,
      dat er allang structurele overcapaciteit bestaat,
      zelfs in diensten (financieele sector!), dat demografie
      dezelfde kant uitgaat als Japan en dat automatisering
      ervoor zorgt, dat het gemiddelde inkomen blijft zakken.
      De VOLGENDE fase wordt DEFLATIE. Zelfs een
      superstimulering is daartegen niet opgewassen (zie Japan).
      Dus: schuld afbouwen!

      DS

      Verwijderen
  16. @DS
    Een (technische) visie op de Eur/Usd van uw vroegere sitecollega's "Sliminbeleggen" (afdeling Trading)

    "De laatste weken is de dollar flink aan het zakken. En gelet op de technische , staan we aan de vooravond van een nieuwe bear market voor de dollar.

    Nu zijn wij al sinds januari negatief op de dollar (we hebben meerdere malen aangegeven om long te gaan op de euro).

    We verwachten op langere termijn ook dat de euro nog in waarde kan aantrekken en de dollar nog ver in waarde kan dalen.

    Alleen, staan we nu wel op een belangrijk kantelpunt voor de dollar.

    Het is namelijk heel interessant: op de grafieken zien we overal dat de momentumindicatoren zoals de RSI en de PPO, al negatieve signalen laten zien. Signalen die wijzen op een verdere bear market.

    Aan de andere kant, zien we de dollar zelf die nu net op een grote steunzone aankomt.
    Een (kort) herstel is dan ook aannemelijk..."

    voordat de verdere daling wordt ingezet?

    Arno

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ARNO:

      Ik blijf positief op de ondergewaardeerde Dollar en
      negatief op de overgewaardeerde Euro. De daling van
      de Dollar in de laatste 7 maanden is een tijdelijke
      teruggang, een 'pullback', niet het begin van een
      structurele Bearmarkt. Tientallen factoren kunnen
      een valuta bepalen, maar uiteindelijk zijn
      rendement en groei beslissend. Beiden zijn in
      Amerika stukken hoger dan in Europa.

      DS

      Verwijderen
  17. In Toronto is de overspannen huizenmarkt al aan het instorten

    The Housing Crash Coming! One Of The Best Video About The Economic Collapse 2017 Stock Market CRASH!

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. schokkende beelden!! Mogelijk schadelijk tot 16 jaar

    https://mobile.twitter.com/OnlineMagazin/status/894139192795648000/video/1

    Waar blijft mijn 1000 Euro!?!

    Rudolf

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De prestaties van Donald Trump die je waarschijnlijk niet hebt meegekregen

      http://batavirus.nl/2017/08/08/de-prestaties-van-donald-trump-die-je-waarschijnlijk-niet-hebt-meegekregen/

      Rudolf

      Verwijderen
    2. @RUDOLF:

      Bedankt! Goed overzicht. Men behoeft het niet eens
      te zijn met alle uitspraken van Trump, maar men moet
      hem zeker niet onderschatten. Als hij het volhoudt
      op zijn leeftijd, dan kan hij de volgende keer een
      grotere overwinning behalen. Verkiezingsfraude is
      al ontdekt in 11 counties van Los Angeles en steden
      als Detroit en Chicago zijn van oudsher berucht.
      Bovendien WON hij de verkiezing in Californie en
      Michigan voor de Reform Party in 2000, voordat hij
      toen afhaakte. De intellectuele liberale elite,
      die het zolang voor het zeggen had, is nog
      helemaal de kluts kwijt, zonder een kopstuk, die
      enige kans zou maken. Maar wat roet in het eten zou
      gooien is een Crash. Dit overkwam een andere
      zakenman, Herbert Hoover, in 1929. Die kreeg
      toen 'de schuld' voor de enorme depressie, die
      daarop volgde. Hij overleed in 1964 op 90-jarige
      leeftijd en woonde toen in het Waldorf Astoria
      hotel in New York.

      DS

      Verwijderen
  20. Heer Schmull, zoals u meerdere malen hebt aangegeven valt het moment van een crisis of crash niet te voorspellen. Maar het lijkt me wel dat er terugkerende signalen of wetmatigheden zijn, die duiden op een kentering zoals het droogvallen van de (internationale) geldmarkt in augustus 2007 er één van was in aanloop naar de financiële crisis dat jaar erop.

    Gezien uw tientallen jaren ervaring in het bankwezen vroeg ik mij af welke signalen/ indicatoren banken monitoren om de ontwikkeling van het financieel-economisch klimaat en daarmee van hun eigen risicoprofiel te kunnen volgen?

    Alvast hartelijk dank!

    Dutchcaesar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DUTCHCAESAR:

      Banken zien een Crash of Crisis over het algemeen
      niet aankomen. De enkeling, die binnen de financieele
      sector eventuele bedenkingen uit, ligt er al gauw uit,
      want hij bederft de sfeer en dat is slecht voor
      de zaken.

      De directe aanleiding voor een Crisis lijkt toch
      altijd weer verschillend. Men kan alleen wijzen op
      de toenemende kwetsbaarheid van het systeem, maar
      dat vertelt ons niet, wanneer de muziek stopt.

      De geschiedenis herhaalt zich wel, maar nooit op
      dezelfde manier, terwijl elke generatie enigszins
      leert van de ouders, maar nooit van de grootouders.

      Er zijn maar heel weinig beleggers zoals Buffett,
      die in staat zijn om lange termijn te denken. Toch
      heeft Buffett nu weer een record kaspositie van
      $ 100 miljard, wat betekent, dat hij zijn koopkans
      afwacht:

      “Be Fearful When Others Are Greedy and Greedy When Others Are Fearful”

      DS

      Verwijderen
  21. Geachte heer Schmull, Weet u of dit waar is?

    Bill Clinton heeft Noord Korea 4 miljard dollar plus 2 kerncentrales gegeven. Ofwel: technologie voor kernfusie.


    https://twitter.com/SvensTweet/status/895261351203020802

    Met vriendelijke groeten, Cor

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @COR:

      Dat betreft de Agreed Framework van 1994, waarvoor
      Bill Clinton niet alleen verantwoordelijk kan worden
      gesteld (zie artikel Washington Post hieronder).
      Dit bleek een verschrikkelijke deal, net zoals
      de deal van President Bush later. Ook de deal met
      Iran van Obama (die $ 250 miljard CASH kostte)
      zal een verschrikkelijke teleurstelling blijken.
      Dat komt, omdat het is gebaseerd op wishful
      thinking. Het is gewoon uitstel van de nachtmerrie!

      https://www.washingtonpost.com/news/fact-checker/wp/2017/08/09/history-lesson-why-did-bill-clintons-north-korea-deal-fail/?utm_term=.5f43964eeca2

      DS

      Verwijderen
    2. Hartelijk bedankt voor uw antwoord. Waarom moest Iran 250 miljard krijgen? Om te ontmantelen?

      Met vriendelijke groeten, cor

      Verwijderen
    3. @COR:

      Na opheffing van de sancties voor Iran, kon Iran
      weer beschikken over $ 150 miljard, dat haar
      eigendom was, maar bij het internationale bankwezen
      was ondergebracht.

      De deal met Iran werd door Obama erdoor gedrukt,
      terwijl het vrijwel zeker is, dat Iran's beleid
      vrijwel onveranderd bleef: het wordt een kernmacht,
      omdat Israel dat ook mag zijn.

      https://www.thetrumpet.com/14179-americas-deadly-nuclear-deal-with-iran

      DS

      Verwijderen
    4. Iran’s Top Export to Latin America: Radical Islam

      http://www.realcleardefense.com/articles/2017/08/04/irans_top_export_to_latin_america_radical_islam_111966.html

      Verwijderen
  22. @Cor

    1999: Trump accurately blames Democrats for giving North Korea nukes in the first place.

    https://twitter.com/PrisonPlanet/status/895072454984568832

    Rien

    BeantwoordenVerwijderen
  23. http://beleggersplaats.com/nieuws/de-richting-van-de-dollar/8612/
    Hr Schmull zijn dit prachtig bedachte fabeltjes of gaat het hier om in de wereld?
    En die dollardaling?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      Waar het om draait is of de Dollarstijging sinds 2011
      al of niet voorbij is. Ik geloof van niet. Vele
      Dollaroptimisten hebben de handdoek in de ring gegooid.
      We zullen zien, wie gelijk krijgt. Ik blijf
      optimistisch op basis van rendement, excessieve
      Dollarschuld (wat een 'short' is op de Dollar) en
      de betere groeivooruitzichten vergeleken met de
      rest van de wereld, zeker vergeleken met het
      vegrijzende en stagnerende Europa met een enorm
      bankprobleem.

      De Dollarindex (DXY) met 57% Euro:

      http://www.macrotrends.net/1329/us-dollar-index-historical-chart

      En de niet bijgewerkte (maar wel een mooie chart):

      http://jessescrossroadscafe.blogspot.co.uk/2014/12/us-dollar-very-long-term-chart-for-year.html

      DS

      Verwijderen
  24. Interessante analyse over de eur.usd door Jeroen Blokland

    https://jeroenbloklandblog.com/2017/08/09/have-we-seen-peak-eur/


    Zie ook de officiele valuta reserves bij het IMF.
    64.5% USD, 19.2% EUR
    http://data.imf.org/?sk=E6A5F467-C14B-4AA8-9F6D-5A09EC4E62A4

    Vr. Gr.

    John

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lijkt me een goed en breed onderbouwd verhaal van Blokland dat we toch nog verdere flinke stijging van Eur/Usd mogen verwachten (ernstige oorlogserupties daargelaten?)

      Verwijderen
    2. @JOHN:

      Blokland is dus voorzichtig op de Euro op korte
      termijn, maar hij houdt rekening met een verdere
      stijging op langere termijn, omdat de Euro nog
      'ondergewaardeerd' zou zijn. Daar valt over te
      twisten. De Nederlandse en Duitse Euro zijn
      ondergewaardeerd, maar zeker niet de Euro van
      al die technisch failliete lidstaten. Zonder
      de ECB, was Italie allang reddeloos verloren.
      Dit is de fout van de Euro-optimisten: het is
      geen echte valuta en hangt als zand aan elkaar.
      Een echte monetaire unie, laat staan de eenheid
      van Euroland, zal nooit kunnen worden bereikt.
      Dat is Europa's noodlot van 1000 jaar. Natuurlijk
      klapt dit in elkaar, maar we weten alleen niet
      wanneer.

      DS

      Verwijderen
  25. In een van uw vorige tussenkomsten liet u uitschijnen dat de Fed, ten tijde van de financiële crisis van 2008, niet alleen banken maar ook landen (zelfs Singapore en Zwitserland) moest redden. Hoe gebeurde dit en waar vind ik daarover enige documentatie ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DIRK BAUWENS:

      De Federal Reserve deed vele 'liquidity swaps' met
      andere Centrale Banken om hun tekort aan Dollars
      te verlichten. Die swaps werden later terugbetaald.

      Er is veel literatuur hierover van de Federal Reserve
      zelf:

      https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/bst_liquidityswaps.htm

      DS

      Verwijderen
    2. @ DS en Bauwens

      Ben benieuwd of de FED die swaps ook zou doen als andere landen niet bereid zouden zijn een deel van hun goud in de VS aan te houden.

      Verwijderen
  26. BofA heeft berekend dat het rendement op meer dan 60% van de Europese bedrijfsobligaties met een kredietwaardigheid van BB, schuldpapier dat normaal gesproken als behoorlijk risicovol wordt getypeerd, lager is dan op Amerikaanse staatsleningen met dezelfde looptijd.(bron: het FD)

    Dat we met de beprijzing van risico in een soort twilight zone zijn beland, is inmiddels wel duidelijk.

    Maar hoe duidt u deze situatie mbt bedrijfsobligaties?

    Dutchcaesar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @DUTCHCAESAR:

      Wat hier gebeurt is inderdaad historisch. De ECB treedt
      op als enorme koper van bepaalde obligaties, waardoor
      er een tekort ontstaat voor instellingen, die
      in die markt moeten opereren en dus geweldige
      risico's moeten nemen.

      Het rendement op Europese rommelobligaties (high yield)
      is nu BENEDEN die van de 10-jarige Treasury! Het
      riskantste papier is nu dus goedkoper dan het
      enige echte risico-vrije papier (Treasuries) in de
      wereld:

      https://www.bloomberg.com/gadfly/articles/2017-08-07/euro-high-yield-looks-frothy

      Het rendement van de 10-jarige Italiaanse staatsobligatie
      is nu LAGER dan die van de 10-jarige Treasury:
      2.029% tegenover 2.201% ! Italie is technisch
      failliet!

      Niemand moet aannemen, dat dit normaal is. Wat
      de Centrale Banken, en vooral de ECB, hebben
      uitgespookt om de wereld te 'behoeden' voor
      een depressie of om de Eurozone bijelkaar te
      houden, zal leiden tot de grootste financieele
      crisis aller tijden. Deze opgeblazen ballon
      klapt plotseling, echt waar. Na de klap, volgt er
      een 10-jarige economische DEPRESSIE. Maar
      voor de klap, eerst nog even een 1929-markt:
      Charles Schwab, de retail broker, heeft het
      grootste aantal individuele rekeningen geopend
      in 17 jaar! Het domme geld is nu aan de koopkant
      en dat is nodig voor een echte Crash.

      http://www.investors.com/news/schwab-tops-forecasts-as-account-openings-hit-17-year-high/

      DS


      Verwijderen
    2. Het door Dhr. Schmull aangeraden boek The Great Crash 1929 - John Kenneth Galbraith is de aanrader om te volgen hoe de geschiedenis zich aan het herhalen is.

      John
      Alinea uit het boek:

      http://i67.tinypic.com/2j4rlle.png

      Verwijderen
    3. @ John, men krijgt niets te zien.

      Verwijderen
  27. Excuses, er ging iets fout blijkbaar
    Nieuwe link:
    https://s27.postimg.org/csk0u0nur/1929.png

    John

    BeantwoordenVerwijderen
  28. BREAKING: China says it will defend North Korea in event of US invasion

    http://theduran.com/china-says-will-defend-north-korea-in-event-of-us-invasion/

    Willem

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Monte dei Paschi rapporteert verlies van 3,1 miljard

    http://www.nu.nl/beurs/4877732/monte-dei-paschi-rapporteert-verlies-van-31-miljard.html

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Trump wilde de VS niet meer de politieagent van de wereld laten zijn: America First.
    Maar die verkiezingsbelofte gaat er aan:

    http://www.nu.nl/buitenland/4877636/trump-denkt-militair-ingrijpen-in-venezuela.html

    Wil hij hiermee de aandacht afleiden van N Korea en ergens anders spierballen laten zien? Venezuela is natuurlijk een gemakkelijker doelwit zonder kernwapens.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      'War of WORDS'! Dit is gebruikelijk bij een
      voorstelling van WWE (World Wrestling Entertainment),
      waar Trump al decennia bij betrokken is geweest.
      Dit dient om de tegenstander te intimideren
      (voor entertainment). Dus zolang er niet daadwerkelijk
      sprake is van echte voorbereidingen, dan blijft
      dat ook bij woorden. Onderdeel van de dagelijkse
      Trump Show.

      Venezuela is nu een vazal van China. Er staan
      Chinese leningen uit van $ 60 miljard en er
      zijn 200,000 Chinezen in Venezuela werkzaam.
      Trump zal denken: jullie liever dan ik.

      DS

      Verwijderen
    2. De MSM kopt weer eens bewust verkeerd. Trump zei dat hij niets uitsluit, ook een militaire optie niet. Dat is onderdeel van het spel dat politiek heet. Zo hou je de druk erop.
      Ik blijf me verbazen dat zelfs op dit forum mensen de MSM volgen, ongelooflijk. Lees geen kranten, kijk geen tv, u wordt doelbewust voorgelogen en besodemieterd.
      Jongens, de Romeinen wisten het al : geef het volk brood & spelen.

      Verwijderen
  31. EVERYONE MUST KNOW THIS before it is deleted, Why is the US government always hiding it

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=828&v=fM-
    EsXeamOw

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. https://www.youtube.com/watch?v=fM-EsXeamOw

      Verwijderen
    2. Compleet gek geworden!

      MSM is criticizing POTUS realDonaldTrump more than the NUT who is saying he's going to bomb USA.

      https://twitter.com/GeorgiaDirtRoad/status/896350523032522754

      Verwijderen
  32. This Time is Different


    http://mailchi.mp/2cc16da754b7/this-time-is-different?e=11533f0522

    Ed

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ED:

      Bedankt! Goed overzicht en wie weet. DAT wordt vuurwerk.
      Een 1987 Crash is t.z.t. mogelijk vanwege de
      duizenden miljarden in ETF's en in Algo's, die
      hetzelfde effect zouden hebben als 'Portfolio
      Insurance' in 1987. Passief beleggen betekent,
      dat de computers gewoon op elke prijs zullen
      lozen (verkopen).

      DS

      Verwijderen
    2. De grote crash en de ineenstorting van het financiële systeem zijn al vele malen voorspeld, maar bleven steeds uit. Dus zal het dit keer wel gebeuren?
      Duidelijk is wel dat een crash over tijd is, de bull market duurt nu al sinds 2009 en de fundamenten zijn wankel......

      Verwijderen
  33. @ DS en ED

    In die ETF´s zijn ook topaandelen die je dan bij zo´n ETF-crash goedkoop kan kopen. Koopjes in aantocht?

    Welke ETF´s schat u dat het hardst getroffen kunnen worden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JOS:

      De verhandelbaarheid van een High Yield Bond ETF en
      van een Russell 2000 ETF (kleine aandelen) zal in
      een crisis flink tegenvallen.

      DS

      Verwijderen
  34. Hr.Schmull,bent U nog steeds zo negatief over Japan,nu de consumentenbestedingen zo mee vielen,ondanks de geringe lonenstijging?Japan is nu ineens koploper in de rijke westerse landen wat economische groei betreft

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @AONIEM:

      Japan is heel wisselvallig. Er is nu een meevaller
      in de vorm van economische groei, die kennelijk te
      danken is aan de interne markt en niet aan export.
      Maar hoelang duurt dat, want de structurele
      vergrijzing zet zich gewoon voort en de schuld,
      als percentage van het BNP, blijft flink omhooggaan.
      Daardoor zal de groei straks toch weer tegenvallen.
      Bovendien zou Japan flink worden getroffen, als
      China nog meer tegenvalt.

      http://fortune.com/2017/08/14/japan-2q-gdp-growth-abenomics/?xid=time_socialflow_twitter

      DS

      Verwijderen
  35. Mij valt op dat wanneer de usd sterker wordt, de koers van de 30-yrs Treasury daalt. Is dat juist gezien en zo ja, hoe is dit te verklaren?

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Als men probeert om elke beweging en tegenbeweging
      te verklaren, dan is men verkeerd bezig. Er spelen
      teveel factoren een rol. Het gaat om de lange
      termijn visie. Er is niets veranderd aan de lange
      termijn kracht van de USD en ook de beleggingsattractie
      van de 30-jarige Treasury. Op korte termijn
      kan het zijn, dat de groei meevalt, wat even leidt
      tot lagere obligatiekoersen. Maar de markt is
      geen wiskunde. Het kan opeens draaien.

      DS

      Verwijderen
  36. Venezuelan economist, Raefael Acevedo, explains how socialism is killing his country. H/T @mises

    https://twitter.com/markantro/status/897546715506462721

    Martin

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Marc Faber in een presentatie in de rai waarschuwde eens dat een oorlog China-USA met de meest weerzinwekkende middelen gevoerd zou worden. Ik denk dat de USA zou winnen maar tegen welke prijs aan vernietiging op eigen grondgebied ? Daarom ben ik niet zo pro- dollar. Ik ken de laatste opinie van Faber trouwens niet, weet iemand wellicht meer ?
    Marcja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @MARCJA:

      CHINA droomt ervan om de hegemonie over de wereld,
      die het land had enkele honderden jaren geleden,
      te herwinnen. Zij beschouwt zich als de bakermat
      van alle cultuur en kijkt neer op het Westen. Daarom
      begrijpen Westerlingen maar bitter weinig van de
      Chinese mentaliteit:

      https://hedgeaccordingly.com/2017/08/chinas-army-is-showing-off-thousands-of-tanks-stealth-fighters-and-icbms-at-the-plas-90th-anniversary-celebration.html?utm_source=ReviveOldPost&utm_medium=social&utm_campaign=ReviveOldPost

      Natuurlijk zal Amerika zich dit niet laten welgevallen.
      De spanningen in de wateren van Azie lopen gestaag op.

      Toch zullen de Dollar, Goud en Treasuries meer kunnen
      trotseren dan de meeste andere nep-valuta's in de
      wereld.

      MARC FABER: There is a BUBBLE in everything

      https://www.cnbc.com/2017/07/03/marc-faber-there-will-be-another-massive-financial-crisis-in-my-lifetime.html

      DS

      Verwijderen
    2. @Schmull, Waarom kijkt China neer op het Westen? Democratie? Individuele vrijheid? Eigendomsrecht? etc etc?

      Jaap

      Verwijderen
    3. @JAAP:

      (FORBES): THE U.S. CAN NO LONGER BOSS CHINA AROUND

      In this topsy turvey world, the United States has the military and the money. China has the money...and the military. Barring gunfire, we all know you follow the money.

      the era of Westernization is coming to a close

      China is used to the fall of dynasties. The U.S. is not. The history of the U.S. has moved only one way, toward greater riches and military might. The notion that the U.S. falls from power is much stranger to Americans than it is to the Chinese.

      the Western powers, from how they got their gilded dome rooftops and drove their rivals into submission to how they're now starting to look a bit more like the keystone cops.

      Kagan wrote that China would surpass the U.S. in GDP terms by 2050. China's GDP is around $9.5 trillion. The U.S. GDP is closer to $17 trillion. China has a long way to go to catch up. It's GDP growth rate is triple that of the U.S. today, but is expected to slow down considerably. China is getting older, however. And the U.S., meanwhile, is getting younger with a new baby boom generation called the Millennials which will help the U.S. stay strong. It's not a straight line to the top for China, in other words.

      Outside of the wealthy eastern cities, China has a lot more poor people than the United States.

      the post-Western world has already begun. Like an angry dog boxed into a corner, it begs the question what this all means and how the U.S. might react to counter it.

      https://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2017/03/26/the-future-chinas-rise-americas-decline/#11362f0f3b2f

      Dit gaat naar een climax, omdat China de neiging
      zal vertonen om naast haar schoenen te gaan lopen.
      Het is echter waarschijnlijk, dat China dezelfde
      richting opgaat als Japan, die in 1989 ook
      tekenen vertoonde van wereldoverheersing. Inmiddels
      is Japan sterk vergrijsd (wat ook China overkomt,
      na het 1-kind beleid) en staan de waarderingen
      van aandelen en onroerend goed, NA 28 JAAR, nog
      50% lager, na het barsten van de schuldballon
      (schuld werd verschoven van bedrijven naar overheid).

      Het lijkt er dus op, dat China het onderspit delft,
      ondanks het 1-partij-systeem (of juist daarom).

      DS

      Verwijderen
    4. @JAAP:

      De kans op een echte handelsoorlog met China is
      nu enigszins verminderd door het vertrek van
      Steve Bannon uit het Witte Huis. Zo'n handelsoorlog
      zou kunnen leiden tot uiterste onzekerheid in
      de markten.

      Maar tevens is de kans nu toegenomen, dat President
      Trump er op een gegeven moment de brui aan geeft en
      zijn Presidentschap vaarwel zegt. Zijn devies is,
      dat als het allemaal niet zo wil lukken, dan is
      het tijdverknoeierei, een 'waste of time'. Regeren
      is vrij frustrerend als een bepaalde visie niet
      kan worden verwerkelijkt. Hij is nooit echt
      geinteresseerd geweest in regeren om het regeren.

      DS

      Verwijderen
  38. Ik herken het! Niet stoppen, niet stoppen met de vragen aan de heer Schmull!

    https://twitter.com/TheWorldOfFunny/status/893844274864902144


    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Hoewel de juich-verhalen over groei, huizenmarkt en beurs overheersen besteden ook de MSM aandacht aan de risico’s voor de eurozone.

    http://www.nu.nl/economie/4885181/eurozone-onvoldoende-beschermd-nieuwe-crisis.html

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Kenneth Rogoff:

    In an era where cash is becoming less important in the legal tax-compliant
    economy outside small-scale transactions, and where banking and retail transactions
    are increasingly electronic, it is perhaps time for macroeconomists to stop treating
    the zero bound as an immutable constant of nature. The zero lower bound was a
    major problem in the 1930s and again in the most recent global financial crisis. It does not need to be a major obstacle in the next one, and there are perfectly viable ideas for eventually solving it without going all the way to a cashless economy.

    Mijnheer Schmull, wat vindt u van bovenstaande stellingname?
    Een haalbare 'oplossing' voor de vastlopende monetaire politiek?
    Of bijv. een grove onderschatting van de creativiteit van burgers die met continue diefstal van hun geld worden geconfronteerd?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBV:

      Dit is een MUST READ artikel (20 Pagina's):

      http://pubs.aeaweb.org/doi/pdfplus/10.1257/jep.31.3.47

      DAAROM is elke rente-stijging TIJDELIJK. DAAROM zullen
      negatieve rente en negatieve obligatierendementen
      zich uitbreiden als een vuurtje bij de volgende
      recessie. Zelfs nu, terwijl het 'goed' gaat (ha, ha),
      hebben obligaties te waarde van $ 9000 miljard
      NEGATIEF RENDEMENT. Dat is geen teken van gezondheid,
      maar van ACUTE ONGESTELDHEID:

      https://www.ft.com/content/86e1e87e-81ed-11e7-a4ce-15b2513cb3ff

      DAAROM zal de 36-jarige triomftocht in TREASURIES
      worden VOORTGEZET.

      DS

      Verwijderen
    2. Bedankt Diederik, het artikel ligt klaar naast mijn bed. Kenneth Rogoff de chess grandmaster en Harvard professor is een total madman. Waarom kan iemand die zo slim is, de gevolgen 5- 10 jaar down the road (na de negatieve rente) niet overzien. Een raadsel voor mij. Ik vind het een vreselijke kerel (hoezeer ik This time is different ook waardeerde).

      Een vraag: waar hou jij je dollar kasgeld aan. Bij Lynx zit kasgeld in money market funds. Lijkt me niet de bedoeling.

      Goed weekend, Ludwig von Mises

      Verwijderen
    3. @LUDWIG VON MISES:

      Helaas hebben intellectuelen, zoals Rogoff, een
      onevenredige invloed op de gang van zaken. Dit
      soort mensen geloven heilig in modellen, die
      los staan van de realiteit en uiteindelijk
      funest blijken in het leven van alledag. Daarom
      beleeft de wereld de ene bubbel na de andere
      en stevent de wereld af op financieele
      Armageddon.

      Money market funds, vaak met onzichtbare derivaten,
      worden weer vogelvrij in de volgende crisis. Velen
      gaan weer, voor onbepaalde tijd, dicht. Vandaar
      mijn voorkeur voor kortere termijn staatsobligaties
      zonder negatief rendement of hoogstens fondsen
      met uitsluitend staatsobligaties, bij voorkeur
      Treasuries. De verwachte chaos in Europa bij de
      volgende crisis is niet te overzien, want
      niemand heeft het in de hand. Het wordt Cyprus
      in het kwadraat.

      DS

      Verwijderen
    4. @ DS

      Bubbles zijn toch van alle tijden. Wat was het model achter Tulpen-Bubble? Wat is nu het model achter de explosieve Bitcoinprijzen? Waarom was 97% van de markt long op olie in juni 2008 bij een olieprijs van 140$? De VS was toen al 6 maanden in recessie.
      Prof. Shiller, Prechter verklaren deze Bubbles mbv socionomics.

      Verwijderen
    5. Verwacht u van beleggingsfondsen met voornamelijk staatsobligaties van sterke euro landen tzt ook een goed rendement tijdens een depressie, of blijft dat kwetsbaar?

      Dank,

      Frank

      Verwijderen
    6. Beleggingsfondsen die voor een klein deel ook in goud investeren, 5% bijvoorbeeld, zijn deze vanwege het goud ook meer depressie bestendig?

      Frank

      Verwijderen
    7. @JOS:

      Het aantal Bubbels is toegenomen, naarmate de
      economische groei afnam en de schuld als percentage
      van de economie omhoogging, terwijl de introductie
      van 'fiat'-geld in 1971 (zonder standaard en discipline)
      een handje meehielp.

      DS

      Verwijderen
    8. @FRANK:

      Staatsobligaties van sterke Eurolanden zullen zich
      waarschijnlijk handhaven, maar als de Eurozone
      ooit uiteenvalt (zoals alle 150 monetaire unies
      in het verleden), dan moet men maar afwachten,
      wat de prijs daarvan wordt. Er is een juridische
      mogelijkheid, dat men wordt afgerekend in
      19 verschillende valuta, ookal zal dat natuurlijk
      worden aangevochten.

      Ik ben weer positief op Goud, zeker in de volgende
      crisis (een tijdelijke daling is altijd mogelijk,
      vanwege Margin calls), dus een beetje Goud is een
      goede verzekering, wat de geschiedenis heeft bewezen.

      DS

      Verwijderen
  41. Michael Stürzenberger sentenced to 6 months jail for posting HISTORICAL FACT on Facebook


    https://www.youtube.com/watch?v=pkktEjUy_MQ

    Jan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @JAN:

      Degenen, die niet politiek correct worden geacht,
      zullen het hard te verduren krijgen. Echte democratie
      heeft nooit bestaan, want de echte macht is in handen
      van de Deep State zonder gezicht. Overal. Daarom
      zijn Sociale Media zo gevaarlijk. Men kan op
      een Zwarte Lijst of op een 'No-Fly' List terecht
      komen. Helaas.

      DS

      Verwijderen
  42. Eigenlijk best wel jammer, dat ik geen asielzoeker ben ....

    Oops! Money! The account statement of an asylum seeker in #MerkelLand. Monthly life support of € 1780 from the social welfare office.

    https://twitter.com/OnlineMagazin/status/899687175368970241

    Jan

    BeantwoordenVerwijderen
  43. Verschuivingen tussen links & rechts 2006-2010-2012-2017. Pingpong in de economisch linkse & cultureel rechtse periferie. #geografie

    https://twitter.com/Jossedevoogd/status/900312201977892864

    Jan

    BeantwoordenVerwijderen
  44. @DS
    Rothschild lijkt in het afgelopen half jaar nogal sterk af te wijken van uw visie? In ieder geval een enorme omwenteling w.b. zijn investeringen uitgedrukt in currencies:
    USD afgebouwd van 62% naar 37% (40% vermindering dus!)
    Sterling uitgebreid van 24% naar 38%
    Euro verviervoudigd van 4% naar 16%

    https://youtu.be/PPjazLoHcGY

    Arno

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ARNO:

      Dit is een visie op de korte termijn, die elk moment
      kan veranderen. Dit is geschiedenis en in dit geval
      had Rothschild gelijk. De Dollar heeft sinds 2008 al
      4 maal een consolidatie beleefd, waarna een herstel
      volgde, die de Dollar op een hoger niveau bracht.
      Waarschijnlijk komt de laatste consolidatie straks
      ook ten einde en wordt de rit van de Dollar naar boven
      weer hervat. We zullen zien.

      DS

      Verwijderen
  45. hadewych von mises25 augustus 2017 om 08:08

    heer Schmull, zou ù een link lezen tussen de repatriëring van Duits goud, de positie van D.Bank resp. de recente koersopstoot van de euro !?
    zie post 10308 op https://www.tfmetalsreport.com/comment/630880#comment-630880

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HADEWYCH VON MISES:

      Dat is heel onwaarschijnlijk. Duitsland is maar
      een onderdeel van de Euro. De Euro heeft even een
      knik omhoog gehad, maar is al 9 jaar aan het dalen:

      http://www.macrotrends.net/2548/euro-dollar-exchange-rate-historical-chart

      Die neergaande trend in de Euro is dus nog volledig
      in tact. Wacht maar tot Italie onverhoopt overgaat
      naar een Paralelle Valuta, want daar is de Euro
      bijzonder impopulair. In Duitsland is de Euro nog
      populair, want voor Duitsland is die veel te goedkoop
      en dus geweldig voor de export. Een Deutschmark
      zou 30 - 50% hoger staan en meteen een recessie
      veroorzaken. Net zoals een Nederlandse Gulden.
      De rest van Europa zit dus nu onder de laars van
      Noord-Europa. Hoelang nog?

      DS

      Verwijderen
  46. @DS
    kijk naar de super interessante videopresentatie van Peter Diamandis getiteld 'Demonetizing Everything: A Post-Capitalism World', lijkt mij de komende decennia erg deflatoir. https://www.youtube.com/watch?v=3cXPWyP0BBs

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ANONIEM:

      De wereld staat pas aan de vooravond van de digitale
      revolutie. Het effect daarvan is zonder meer DEFLATOIR.
      Teveel vragen voor een product of dienst is uit. Kijk
      maar naar de dramatische ontmanteling van winkelcentra.
      Bovendien is er altijd wel iemand in de wereld, die
      nog goedkoper kan zijn en via de toegenomen
      'connectivity' zal de onzekerheid over inkomen
      verder toenemen. Je behoeft je huis niet meer uit
      om iets te kopen, want zelfs levensmiddelen worden
      aan huis GRATIS bezorgd.

      DS

      Verwijderen
  47. Gevolgen van Trump's protectionisme, met o.a. nog een extra duw naar beneden voor de dollar? :

    China discusses countermeasures of U.S. trade restriction

    China’s People’s daily newspaper laid out three countermeasures that may be adopted by the Communist Party government in response to recent trade restrictions imposed and investigations being conducted by the Trump administration in the United States.

    According to People’s daily China is basically focusing three countermeasures; limiting exports from the United States, limiting imports to the United States and unloading dollar assets.
    With reference to US exports, the report said, “Statistics show that the annual growth in exports from the U.S. to China averaged 11% in the past decade, almost twice the figure of Chinese exports to the U.S. China is the second-largest export market of American agricultural products, buying 15% of the total export volume, according to U.S. government data.”
    The report suggest that the second tool that is limiting imports could lead to significant cost rise for the American households. “According to data released by the US-China Business Council, trade with China has saved American families $850 in 2015 on average. Oxford Economics estimates that China's low-price goods have resulted in a 1-1.5% lower price level in the U.S.”
    The report notes that in June, China once again became United States’ largest creditor and large offloading of U.S. assets could hurt American financial stability.

    Chinese officials have stressed that there would be no winner or future in a trade war.

    Bron FxWire Pro - Commentary

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ROBV:

      De kans op een echte handelsoorlog tussen China en
      Amerika is juist verminderd door het ontslag van
      Steve Bannon. Bovendien heeft Amerika de steun van
      China nodig om Noord-Korea in toom te houden. China
      heeft de duimschroeven wat aangedraaid (kolen, etc).

      Amerika is de grootste handelspartner van China, die
      tweemaal zo afhankelijk is van export dan Amerika.
      China bedrijft zijn eigen vorm van protectionisme en
      blijft irriteren met Intellectual Property Theft van
      honderden miljarden (Lenin: 'we will sell the rope
      to the capitalists, so they can hang themselves').

      Zelfs een EUR/USD van 1.35 zou de stijgende trend
      van de USD sinds 2008 niet verstoren. Maar de
      algemene mening is nu, dat Yellen haar baan verliest
      (dus geen rentestijging meer) en Cohn het overneemt
      (met een beleid van 'zwakke Dollar'). Maar bij de
      volgende Euro- of China-crisis, gaat de Dollar weer
      vrolijk omhoog.

      DS

      Verwijderen
    2. Die 1.35 lijkt vanuit de 1.03 aan het begin van dit jaar vooralsnog makkelijk in een recordtempo gehaald te gaan worden. De Dollarindex is zojuist gezakt door een cruciale 2 1/2 jarige weerstand. Goud knalt daarbij door de 1300 Usd en Eur/USD in krap 8 maanden tijd nu al bij de 1.20! En Cohn is nog niet eens begonnen aan verdere systematisch ondergraving van de USD.
      En dan nog eens al die politieke labiliteit daarbij in de USA.

      Verwijderen
    3. Je zult als Europeaan begin 2017 maar voor de 'veiligheid' in Treasuries als cash belegd hebben om te 'sparen' met daarbij wat goud. Dan heb je nu een daling van 16% (24% op jaarbasis) in je 'veilige' spaargeld te pakken en de goudprijs is in euro's hetzelfde.
      Dat bood tot nu toe dus ook geen enkel tegenwicht tegen die enorme dollarontwaarding.
      Ik ben toevallig zo'n Europeaan die op 3 januari met pensioen ging en
      75% van zijn pensioengeld rechtstreeks belegde in Treasuries en 10% in fysiek goud :(
      En dan moeten we kennelijk misschien eerst nog naar een Eur/Usd van 1.35 en een dollarindex van 85?
      Ik had ten tijde van mijn beleggingsbeslissing als leek sterke twijfels over de USA en Trump in het bijzonder, maar beleggingsadviseurs wisten me helaas toch over te halen vanuit mijn safety-first wens.

      Kees

      Verwijderen
    4. Een technische visie voor de toekomst van Eur/Usd door FxWirePro:

      EURUSD hits 1.2070 fresh 27 month high and is hovering around this level. The pair is trading higher after dovish statements by the Fed and continuing political uncertainty.

      The pair jumped almost 17% since Jan low of 1.03400.

      Any break above 1.200 confirms major trend reversal, till ST 1.2100 (psychological level)/1.2186 (Dec 25th 2014 high)/ MT1.2500 and LT 1.3500
      .
      The near term support is around 1.19169
      The daily chart RSI and MACD shows over bought and a slight dip is possible which can be used as best buying opportunities.
      It is good to buy on dips around 1.19100.

      Dus: Als je dit scenario vreest, kun je wellicht compenserende eur/usd futures gaan kopen om nog veel grotere verliezen op je pensioengeld te voorkómen?
      Of denk je voldoende tijd te hebben om een eventuele volgende Eurocrisis af te wachten, o.a. in de goede hoop dat niet ook in de USA een majeure crisis zich steeds duidelijker zal gaan aftekenen?

      Wijsheid en Succes toegewenst door Rob (die in een beetje in hetzelfde schuitje zit)

      Verwijderen
    5. @KEES:

      De timing van elke belegging is niet zonder risico,
      vooral als zo'n belegging minder 'gespreid' is dan
      wenselijk zou zijn op uw leeftijd.

      Adviezen worden gegeven voor de lange termijn en elke
      korte termijn beweging in een belegging is een
      momentopname.

      Er spelen nu eenmaal een hele reeks factoren een rol,
      zowel politieke als economische, waardoor over- en
      onderwaardering van een belegging langer kan duren
      dan men verwacht.

      Opeens is de Euro de sterkste valuta, omdat
      de verkiezingen in Nederland en Frankrijk ervoor
      zorgden, dat de Eurozone niet wordt bedreigd.
      Tegelijkertijd waren de veel te hoge verwachtingen
      over een Trumppresidentschap voorbarig.

      Maar Trump heeft beloofd, dat de economische groei
      zou versnellen met meer banengroei, en daarbij
      past een zwakke valuta, geen sterke. Geen land
      wil een 'te sterke' valuta. Dus een relatief
      zwakke Dollar kan zorgen voor de herverkiezing
      van Trump (als hij er niet eerder de brui aan geeft).

      De waardering van langere Treasuries (TLT) zijn
      tot nu toe in 2017 wat gestegen, doordat de
      rendementen zijn gedaald. De waardering van
      korte Treasuries (1 - 3 jaar) is dit jaar wat gedaald
      als een reactie op het komende 'schuldplafond'.

      Wat nu? De lange termijn visie op de Dollar en de
      Treasuries blijft gewoon onveranderd positief.
      Beiden zijn ondergewaardeerd, vooral ten opzichte
      van een Euro, die wordt geholpen door het Duitse
      en Nederlandse overschot, en vooral ten opzichte
      van talloze andere staatsobligaties, die veel
      lagere rendementen hebben dan Treasuries, dankzij
      het beleid van Centrale Banken.

      DS

      Verwijderen
  48. Apologies to threatened Japanese friends, but as soon as I heard this news couldnt help but think of 'One Flew over the Cuckoo's Nest'. Mad.

    Ed

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @ED:

      The world is still living in 'Cloud-Cuckoo Land',
      because there is a lot of rhetoric, but no general
      mobilization or evacuation, while the stock markets
      of South Korea and Japan have been pretty good.

      https://www.bloomberg.com/quote/KOSPI:IND

      https://en.wikipedia.org/wiki/Cloud_cuckoo_land

      In 1993, this film was deemed "culturally, historically, or aesthetically significant" by the United States Library of Congress and selected for preservation in their National Film Registry.[20]

      https://en.wikipedia.org/wiki/One_Flew_Over_the_Cuckoo%27s_Nest_(film)

      DS

      Verwijderen
  49. http://gainspainscapital.com/2017/08/29/coming-us-dollar-collapse-will-impact-portfolios/

    BeantwoordenVerwijderen
  50. Volgens Jeroen Blokland kan de ECB gaan taperen.
    Als je rentes gaan stijgen is het voor veel landen toch Game Over?

    https://twitter.com/jsblokland/status/902801349435428864


    Cor

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @COR:

      De ECB koopt nog steeds nieuwe obligaties, terwijl
      de FED alleen nog maar obligaties, die gekocht zijn,
      verlengt. Daarom moet Draghi de indruk wekken, dat
      hij de FED straks eindelijk volgt. Maar in werkelijkheid
      blijft de QE van de ECB onveranderd tot minstens 2019.
      Maar als de inflatie zou stijgen, dan DAALT de rente
      na inflatie (reeel), ookal blijft de nominale rente
      gelijk. Dat zou de stimulering vergroten. Dus dan
      zou een kleine vermindering van QE, een taper, niets
      anders zijn dan neutraal en GEEN verkrapping.

      DS

      Verwijderen
    2. Mario Draghi zou in oktober toch het opkoopprogramma verminderen?

      Sven

      Verwijderen
  51. North Korea tests push US to action on Chinese banks

    http://www.france24.com/en/20170830-north-korea-tests-push-us-action-chinese-banks?ref=tw_i

    Heer Schmull, Hoe kan Amerika sancties opleggen op een bank in China?

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @LOES:

      Er zijn allerlei gradaties mogelijk, die, al naar
      gelang de omstandigheden, kunnen worden aangepast.
      Enige maanden geleden was er al een kleine Chinese
      bank (Bank of Dandong), die sancties kreeg vanwege
      hun contacten met Noord-Korea. Wat vooral zou
      worden getroffen zijn transacties, die via de
      Amerikaanse kapitaalmarkt (moeten) gaan. Dit is
      een spel van kat en muis. Het is meer een 'message'
      dan een wezenlijk einde van banktransacties (zie
      Iran). Tegelijkertijd heeft Amerika net een
      miljardentransactie afgesloten met Taiwan voor
      militair materieel. Om China te irriteren en om
      nieuwe banen te scheppen in Amerika. Jobs!

      DS

      Verwijderen
  52. DS: ......Zelfs een EUR/USD van 1.35 zou de stijgende trend
    van de USD sinds 2008 niet verstoren.

    http://gainspainscapital.com/2017/08/29/coming-us-dollar-collapse-will-impact-portfolios/

    In de chart vertoont de usd steeds lagere toppen en zal dus verder gaan dalen.

    Waarom is uw visie over de usd anders/beter dan de visie van G&C over de usd met de getoonde chart van de dalende usd-index.
    Uw visie is nl ook gebaseerd op technische analyse van het koersverloop van de usd.

    mvg//Harold

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @HAROLD:

      Geen technische analyse is hetzelfde. Daarom is het
      slechts een leidraad en geen wet van Meden naar Perzen.
      Zo gemakkelijk is het niet. Ik kreeg les in 1970
      van Alan Shaw in New York, die toen de vader was
      van Technische Analyse, maar niemand nam het toen
      nog serieus. Toen werkte het! Zodra iedereen naar
      die Charts ging kijken, bleek het opeens niet meer
      te werken. Verder is de lange termijn trend veel
      belangrijker dan die van de korte termijn.

      Intussen is Bank of America/Merrill Lynch nu POSITIEF
      op de Dollar:

      https://www.poundsterlinglive.com/eur/7443-euro-to-us-dollar-rate-will-fall-during-the-coming-months-says-baml

      DS

      Verwijderen
    2. @HAROLD:

      Ook WELLENREITER is nu POSITIEF op de Dollar:

      Gestern beschrieben wir die große Unterstützung im US-Dollar-Index. Die US-Währung
      Index erreichte bei 91,50 Punkten ihren 4-Jahres-GD (1.000 Tage), die charttechnische
      Unterstützung des Tiefs von 2016 sowie ihr 50-Prozent-Retracement.

      Wir verändern unsere Einschätzung für den US-Dollar-Index von neutral auf bullish. Der
      Vorteil einer Veränderung an dieser Stelle ist, dass der Stopp Loss vergleichsweise eng
      gesetzt werden kann, nämlich unter das Tief von vorgestern bei 91,50 Punkten (Schlusskursbasis).
      Als fundamentale Unterstützung kommt hinzu, dass wir die Umsetzung einer
      Steuergesetzgebung erwarten, die eine Repatriierung von US-Dollar in die USA enthält.
      Morgen werden die US-Arbeitsmarktdaten für den August veröffentlicht. Kommen sie so
      herein wie erwartet oder auch stärker, dann unterstützt dies meist den US-Dollar. Die
      ADP-Daten waren so, dass eine solche Erwartungshaltung gerechtfertigt erscheint.

      https://www.wellenreiter-invest.de/

      DS

      Verwijderen
  53. Dank voor uw antwoord en toelichting

    mvg Harold

    BeantwoordenVerwijderen
  54. De volgende podcast is het begin om inzicht te krijgen in de Eurodollar markt, welke volgens Snider de veroorzaker is van de ongeremde liquiditeit in de wereld sinds de jaren 60.

    Jeffrey Snider: Eurodollar University Part 1

    https://www.macrovoices.com/300-jeffrey-snider-eurodollar-university-part-1

    Published: 31 August 2017

    JeffreySniderErik Townsend welcomes back Jeffrey Snider to MacroVoices. Erik and Jeffrey discuss:

    How Dollar becomes ‘Dollar’
    Bankers’ Acceptances
    The Evolution of Eurodollars
    Where do Eurodollars come from?
    Money as interbank liabilities
    What exactly are Eurodollars?
    Transformation of banking into a wholesale model

    Vriendelijke groet,

    John

    BeantwoordenVerwijderen
  55. heavy!

    De-Dollarization Accelerates: China Readies Yuan-Priced Crude Oil Benchmark Backed By Gold

    http://www.zerohedge.com/news/2017-09-02/de-dollarization-accelerates-china-readies-yuan-priced-crude-oil-benchmark-backed-go

    Sven

    BeantwoordenVerwijderen
  56. Prachtig hoe de Lidl alles aan elkaar liegt.

    Turkse Pizza vd Lidl: Moskee centraal, en natuurlijk halve maan halal-logo.
    Dus, hoezo "Lidl wil religie-neutraliteit"?

    http://liefdevoorholland.com/lidl2

    Bertus

    BeantwoordenVerwijderen
  57. @DS
    Something different about "that bad man" Obama:
    https://www.cbsnews.com/amp/news/report-obama-congratulates-trump-on-remarkable-run-in-inauguration-letter/

    BeantwoordenVerwijderen
  58. Documentary: Obey

    This is a film based on the book "Death of the Liberal Class" by journalist and Pulitzer prize winner, Chris Hedges.

    It charts the rise of the Corporate State, and examines the future of obedience in a world of unfettered capitalism, globalisation, staggering inequality and environmental change.

    The film predominantly focuses on US corporate capitalism, but it is my hope that the viewer can recognise the relevance of what is being expressed with regards to domestic political and corporate activity.

    https://vimeo.com/59002146?ref=tw-share



    BeantwoordenVerwijderen